返回列表 發帖
2015.06.21 - 洪卓立帶樂迷<回到最愛的那天>

播出日期: 2015.06.21 (日)       

如果時光可以倒流,大家想回到過去嗎?洪卓立為樂迷獻唱<回到最愛的那天>,分享歌曲的創作靈感,並提到希望回到婆婆還未離開的時候。許廷鏗也作客送上新歌<仁至義盡>,他表示MV找來吳若希擔任女主角,更大讚這位「好兄弟」演出專業。

近期炙手可熱的填詞人陳詠謙正式派歌上台做歌手,為何他會選擇翻唱吳雨霏的<告白>?他又認為男生和女生演繹此曲的分別在哪?另外,由街上唱到台上的樂壇新人羅啟聰,帶來包含著與歌曲填詞人方樹樑組織樂團玩街頭音樂的故事的作品<東角遊民>。

「超級勁歌推介」播放陳奕迅<無條件>、李克勤<你最重要>、鍾嘉欣<不顧一切>MV,更會走進鍾鎮濤、釗峰<煙花飛花>MV的拍攝現場,看看習慣唱和音的兩人即使首次合作也表現得一拍即合。本週「勁歌金榜」冠軍歌是陳柏宇的<回眸一笑>,他會現場演繹作品,希望讓樂迷感覺到他成長、成熟了。

煙花非花
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回復 102# sosomusic
有Alfred 同Kay, 一定睇。

2015.06.21 - 洪卓立帶樂迷

播出日期: 2015.06.21 (日)        

如果時光可以倒流,大家想回到過去嗎?洪卓立為 ...
matt0605 發表於 2015-6-18 17:44

許廷鏗也作客送上新歌<仁至義盡> ! 有得聽 LIVE ! Yeah! 不過佢錄喎日好似病病地

仁至義盡第二次勁歌Live⋯
兩個星期前先唱完

許廷鏗也作客送上新歌 ! 有得聽 LIVE ! Yeah! 不過佢錄喎日好似病病地
sosomusic 發表於 2015-6-18 21:08

病 ... 同埋錄左兩個 live。
之前估一個 live 係冠,但唔知另外嗰個 live 係乜 ... 而家知啦。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

大家知唔知 聽日勁歌 有冇鏗鏗,定要等J2 版先有?

大家知唔知 聽日勁歌 有冇鏗鏗,定要等J2 版先有?
sosomusic 發表於 2015-6-19 21:27

聽日得一節勁歌
02 著地 - 鄧麗欣

聽日得一節勁歌
hinz 發表於 2015-6-19 21:36

Icic
禁要睇 J2 版

BOP好似下星期錄影勁歌

簽名被屏蔽

2015勁歌金曲優秀選第一回
暫定錄影日期 : 2015 年 7 月 4 日(星期六)
暫定錄影時間 : 暫定上車時間 19:00 ...
Hanson 發表於 2015-6-20 18:12

上車7:00, 可能7:30/8:00就會直播
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

回復 115# Bluejays
期待聽日睇J2勁歌. BTW  鏗鏗 今日有三個電台訪問,聽日一次過重温。

簽名被屏蔽

唔做勁歌金曲而播呢D節目 有咩好睇?

立立 呢首係我唯一最鍾意
WHY好似係咪咀

洪卓立好似係咪咀吧?

LIVE唔錯
rubylovessss 發表於 2015-6-20 23:34

第一句就聽出咪嘴啦

仁至義盡電視第十萬次live?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

第一句就聽出咪嘴啦
JayantL 發表於 2015-6-20 23:34

鏗鏗都係? 做得十五分鐘

鏗鏗都係? 做得十五分鐘
rubylovessss 發表於 2015-6-20 23:37

鏗鏗應該係live
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

EASON睇怕都係3>2
邊得閒錄勁歌

點解立立要咪咀?聽佢訪問時,又唔覺佢把聲有事。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

LIVE唔錯
rubylovessss 發表於 2015-6-20 23:34

ruby姐你連歌手係咪"咪咀"都分唔出?不過我估kary 唱live你一定分得出。

ruby姐你連歌手係咪"咪咀"都分唔出?不過我估kary 唱live你一定分得出。 ...
kayzzz 發表於 2015-6-21 03:35

唔明佢有咪咀..但係鏗鏗無咪!做得果15分鐘所以先咪咀?定係立立唔舒服
點解又拉到去KARY度? 關咩事

唔明佢有咪咀..但係鏗鏗無咪!做得果15分鐘所以先咪咀?定係立立唔舒服
點解又拉到去KARY度? 關咩事 ...
rubylovessss 發表於 2015-6-21 07:57

L佛聽「純情何時叫地與天不容」用左假音就知live啦 studio版本用真音上

以為 15分鐘版無 鏗鏗,miss 左 仁至義盡 個 LIVE r!!!!!!!!!!!!

第一句就聽出咪嘴啦

仁至義盡電視第十萬次live?
JayantL 發表於 2015-6-20 23:34

但係 仁至義盡 公開活動 一次完整的live都未有  仲未有機會唱

立立已經都無乜時間可以唱live,點解仲要咪咀? JSG都唔唱live,想點? 病都唱啦

回復 135# sosomusic
今日有人post左上Youtube. 你search下睇番。

嘉儀叫k.i.s.做kiss

btw, 佢唔係街頭唱過, 點解一黎就走音

下星期六tvb show有Kay....

洪卓立怪唔得要假唱啦
講野把聲都沙曬咁

嘉儀叫k.i.s.做kiss

btw, 佢唔係街頭唱過, 點解一黎就走音
kevinlai1621 發表於 2015-6-21 18:35

好似的確係咁讀 (佢/佢團隊)
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

hechart 發表於 2015-6-22 22:15

我見嘉姐係讀 K I S or 叫佢chris

hechart 發表於 2015-6-22 22:15

kris
02 著地 - 鄧麗欣

Tvb真係派多好多歌
再洗多兩次榜都清唔哂lol
02 著地 - 鄧麗欣

Tvb真係派多好多歌
再洗多兩次榜都清唔哂lol
hinz 發表於 2015-6-23 03:00

數左下 有疑似14首可以上榜既歌塞住

而且個榜都好塞 眼淚的秘密 仁至義盡 你最重要
    回到最愛的那天 為何要我愛上你 忘了嗎 六首歌等冠

Jay Fung無冠 立立可能都無
咁塞唔似會冠shiga
nicholashin 發表於 2015-6-23 10:57

上年shiga都冠左兩首wor
    今年起碼有一個冠掛 華納冇咁弱雞掛
    話曬為何要我愛上你算係年度plug啦 雖然其他台成績麻麻

上年shiga都冠左兩首wor
    今年起碼有一個冠掛 華納冇咁弱雞掛
    話曬為何要我愛上你算係年度pl ...
PangChiYeung 發表於 2015-6-23 13:43

shiga錄左this week集今晚睇李
  要上tvb 錄冠軍歌應該唔難嘅

日期: 24/6/2015
活動: 《勁歌金曲》錄影
嘉賓: 何雁詩、譚嘉儀、鄭世豪、羅鈞滿
             鍾鎮濤、C AllStar。
時間: 17:15
地點: 將軍澳電視廣播城一廠灰位

...
rubylovessss 發表於 2015-6-23 19:34

煙花非花 + 無懼/逾越生死?

...
rubylovessss 發表於 2015-6-23 19:34

唱無懼同煙花非花?兩首邊首冠呢?

香港小姐 今年新增主題曲:
邀請了曾為韓國女團少女時代擔任監製的音樂猛人,為今屆港姐競選寫主題歌曲。而鄭俊弘、胡鴻鈞及許廷鏗三子,最近已為歌曲錄音,該首歌曲將在港姐競選舉行的兩個月期間不停播出,為港姐打氣!

繼 武則天 之後,有 香港小姐 ... 乜都係喺「兩個月期間不停播出」。
唔知今年 Amazing Summer 仲有冇歌出呢?

回復 153# Bluejays
今年港姐的質素真是比較高,再加上Alfred, Fred同 Hubert唱主題曲,都有點興趣睇。希望到時有佢地三人上台表演。

勁歌有新一天
02 著地 - 鄧麗欣

R&K, Dear Jane, Phil, BOP, Shiga都有錄影勁歌

勁歌有新一天
hinz 發表於 2015-6-24 18:30

仲有DJ都同時出現係tvb, 唔知係咪都係勁歌
  已知有BOP from 嘉儀ig

CAS系唱邊首歌?逾越?無懼?定煙花非花?我好亂呀
Infinity & Eternity