返回列表 發帖

ED's KIDS Choice #08
相逢何必乜乜乜三部曲成功令蔣志光逐步邁向兒童聽眾層:
相逢何必曾相識。相逢何必曾燒衣。相逢何必曾BIG MAC :0)

RK LW  WK SONG         SINGER   TREND           
01 ne 01  相逢何必曾BIG MAC  蔣志光   01
02 02 03  閃爍登場       汪明荃   03>02>02
03 01 05  華麗轉身       汪明荃   07>05>01>01>03
04 04 05  次世代        王梓軒   09>08>04>04>04
05 05 06  知己         李紫昕   05>02>04>05>05>05
06 ne 01  仁至義盡       許廷鏗   06
07 03 02  十五二十       詹瑞文   03>07
08 ne 01  所有下雨天      薛凱琪   08
09 08 08  單行的軌道      G.E.M.   02>03>04>05>06>07>08>09
10 07 05  Don't Beat The Kids   顏福偉   01>02>09>07>10

OUT  弟子規·頌品德 - 薛家燕/Honey Bees / 銀河 - 汪明荃 / 告白 - 陳詠謙
RVHOCPC特約:超級兒歌推介 仁至義盡 - 許廷鏗[已順利上榜<3] / 信者得愛 - 薛家燕/Honey Bees /
冠軍歌 衍生你的兒科專家 / 衍生你的兒科專家 / 飄紅 / Don't Beat The Kids / 弟子規·頌品德 / 華麗轉身 /
    華麗轉身 / 相逢何必曾BIG MAC /

ED's Alternative Choice - 驚艷歌曲推介
多謝aharryharry落力推薦^^
唔知咩歌名我任你話事 - Maria Cordero 【經驗驚艷❤❤❤❤❤ [5個為滿分]】

食完BIG MAC,我哋仲有食肥媽聽肥媽唱歌!
肥媽除咗晚晚教大家食平3D
當年亦都加大力度推動性教育嘎!

只需45秒就成功將好多正確嘅觀念灌輸俾下一代
比起吳雨fei嗰首叫做一分鐘乜乜乜嘅鹹濕歌仲快手囉~!
本人建議洪氏應該好好向肥媽學習

呼籲:如有任何兒歌推介,歡迎通知榜主,歌曲將有機會成為下週挑戰歌^3^

仁至義盡都係兒歌 教細佬學四字成語
  今個星期都幾噴 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-7 00:08

聽講係有解釋架,see below
Yeah 告白上到榜

我今日要介紹ge兒歌係 仁至義盡 由勁爆兒歌男歌手許廷鏗主唱喔  ...
RVHOCPC 發表於 2015-5-31 00:57

Lisa 3 連冠夢碎
睇黎肥媽係下一個會 Hit 嘅人
chanchan0909 發表於 2015-6-7 00:12

閃爍登場暫時仲係霏常強勢嘎

宇宙天后一定係02>03>...>10>X.. 拍片杯葛
siongguan 發表於 2015-6-7 00:14

單行嘛

RRRRRRRRRRRRRRRrrrrrrrrrRRRRrrrrrr 嚇親小朋友  ...
Wonders 發表於 2015-6-7 00:15

俾gemgem嚇親定係肥媽首歌

GEM GEM就行完條軌道跌落個cliff度喇
希望紫昕也動情過嘅《所有下雨天》可以勇奪兒歌榜冠軍 ...
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 00:17

actually 挑戰歌已經比你冠名特約咗

銀河無冠就 OUT !!!
616.1314 發表於 2015-6-7 00:23

07>04>07>02>09>XX
算係咁啦 我信有某天必然會再見
" 全女班音樂流行榜 "

「I'm a superstar 鎂光燈中發亮 給舉世欣賞
   為我的理想 換千種色相
   氣氛 ...
616.1314 發表於 2015-6-7 00:00

liza隔week冠嘅
重鎚wk26冠銀河

CBM 第 285 期  2015 第 24 周

年度歌曲候選名單(即 2015 冠軍歌) :
一千個假想結局 / 頌讚詩 / 我們他們 ...
chanchan0909 發表於 2015-6-7 00:00

連詩雅浮沉中間位咁耐
係時候要 爆!啦!
美tag:
關注的議題很多
甚麼同志平權 普選 或者小至動物權益 兒童權利
人類意難平的一切問題 都在深思 ...
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 00:01

哲!學!家!
個tag應該冇伏架可

唔另外quote啦
唔隨便囉ok,見你咁support個榜,俾個名份你又點話~

你又知下周爆冠嘅 ... 你唔比繼續中位跟住突然走左
chanchan0909 發表於 2015-6-7 00:49

身為linceye 003號會員
要識做啦
我又要入
616.1314 發表於 2015-6-7 00:53

歡迎入會嘎
btw唔記得係去到008定009號 lol

SG's MUSIC CHART
WK1-13 : 水星逆行 / 無人像你 / 頌讚詩 / 時間之光 / 我們他們 / 一千個假想結局 / 最好 ...
siongguan 發表於 2015-6-7 13:37

恭喜連c雅強勢勇奪SG榜第三冠

嬲!我咁愛雅妹竟然冇得入咩咩LINCEYE唔知咩咩會 如果年尾夠數都調出十大{:1_1 ...
siongguan 發表於 2015-6-7 13:48

係linceye狙擊會^^歡迎入會嘎
走勢咁靚調出十大唔係幾好嘅

NH TOP 20 2015 冠軍歌巡禮
WEEK 1-13: 頌讚詩 (1)/頌讚詩 (2)/一千個假想結局/我們他們/家明/冬至/不枉我 ...
nicholashin 發表於 2015-6-7 00:00

空降

有獎問答遊戲
試分析下列資料,然後回答問題。

問題:推斷下星期重新上榜歌曲。

(A) 連詩雅〈為何要我愛 ...
616.1314 發表於 2015-6-7 21:22

答題紙

選項:(C) 吳雨霏 超男友
要求:冠 給自己的情書(live@荃加福祿壽) - 汪明荃

其實係咪應該分散投資
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 21:43

我答咗啦冇得改答案

RK LW AP SONGS        SINGERS
01 07 40 哲學家         盧巧音
02 11 30 瑕疵     ...
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 22:46

開心。。。
估中

陳綺雯高姿態上榜

**** 本內容被作者隱藏 ****
chanchan0909 發表於 2015-6-9 18:00

點解好似多過上季好多歌咁嘅

上季 51 首, 今季 54 首 , 可能因為今季太多歌手都派左歌掛
漏左兩杯茶添  , 已補

P.S. 54 - 2 首自 plug (笑忘書 and 浪漫血液) = 52 x 0.4 = 20.8 = 大家最少投 21 首喔
chanchan0909 發表於 2015-6-9 20:06

原來多咗3首咋~! 感覺上多好多 lol
仲打算 out 呢首 宜家要谷上冠

=本周遊戲結束=
See You Next Week W/ Shiga {:1_113: ...
616.1314 發表於 2015-6-9 20:14

應該開心定唔開心好
shiga有得re 但係冇得ensure liza有冠

穩入可能得呢 2 首, 今季可能有黑馬都唔定

好奇袋呀  點算
chanchan0909 發表於 2015-6-9 22:56

希望連小姐可以混吉入圍5強

我最欣賞歌手 5 強 ??? 上季得 1 票

Lisa 嗰 d ...
chanchan0909 發表於 2015-6-9 23:50

嗰票係me架!!!正所謂人在做天在看 邊個係真連粉我睇得一清二楚

and 緊係講緊歌曲5強啦
希望各位愛連嘅會員可以慷慨投why 5分 thx

ED's #1 CHOICE 2015
我們他們 / 新地球 / 頌讚詩 / 家明[2] / 一千個假想結局 / 戰勝自己 / 浪漫前夕 / 說再見的對象 / 最好的債 / 最好的債[2] / 小人物 / 落俗 / 念念不忘 / 粉紅解密 / 篋神 / / Do What You Want / Let's Keep This Tonight / 快樂很慢 / 你瘦夠了嗎? / 煩擾中起舞 / 時間靜止器 / 新一天 / 飄紅 /

本週冠軍歌 飄紅 - 容祖兒
作曲:馮穎琪 | 作詞:黃偉文 | 編曲:馮翰銘 | 監製:馮翰銘

「日後越活越痴呆 迷迷糊糊仍深愛」
她的造型有在模仿飄紅嗎?

冇獎問答遊戲 - 開估
Q1 冠軍歌會係邊首呢? ANS : B。飄紅 (chanchan0909 / kojieyan / 616.1314)
Q2 邊首歌得1wk命? ANS : A。找到你是我最偉大的成功 (nicholashin / Wonders / 616.1314[全中嘎])

本環節都係得1wk命,有緣再見^^

ED's Choice Billboard [WK24]
新上榜歌曲數目:6 // 重新上榜歌曲數目:0
RK   LW  WK SONG          SINGER          TREND           
01 07 08  飄紅[1]        容祖兒[1]         18>09>12>08>07>08>07>01
02 12 06  無條件         陳奕迅           20>11>13>06>12>02
03 10 07  回眸一笑        陳柏宇           10>14>13>04>10>10>03
04 ne 01  幸福之歌        Supper Moment[1]     04

05 01 07  新一天[1]       Robynn&Kendy[1]/林奕匡[2]13>13>03>03>07>01>05
06 02 07  為何要我愛上你     連詩雅[1]         08>11>07>08>03>02>06
07 ne 01  上次講到        周柏豪           07
08 08 05  浪漫血液        林俊傑[1]         16>11>13>08>08
09 05 03  瑕疵          麥浚龍[1]/莫文蔚     09>05>09
10 13 03  一分鐘稀客一分鐘色誘  吳雨霏[1]         18>13>10           
11 20 02  尋找稜角        Yukilovey          20>11
12 11 03  改潮玩代        鍾舒漫 Feat. MC仁     14>11>12
13 ne 01  虛偽          方皓玟           13
14 14 04  不將就         李榮浩[1]         15>12>14>14
15 15 04  完場曲         陳慧敏[1]         20>16>15>15

16 19 02  咖啡因眼淚       Dear Jane         19>16
17 17 02  LOL           Twins          17>17
18 ne 01  只談喜愛不談戀愛    湯駿業           18
19 ne 01  只怕不夠時間看你白頭  林二汶           19

20 ne 01  仁至義盡        許廷鏗           20

OUT
回到最愛的那天 // 洪卓立 // 20>18>15>12>05>03
時間靜止器 // Yellow! // 09>08>03>05>07>06>05>01>04
天色很暗 // 盧凱彤 // 17>14>19>06
永遠的愛麗斯 // 曾詠欣 // 17>15>09
找到你是我最偉大的成功 // 古巨基 // 16
走 // 劉浩龍 Feat. MastaMic // 20>18 (bye~!)

HIGHLIGHTS
本週精選 幸福之歌 - Supper Moment / 完場曲 - 陳慧敏 / 只怕不夠時間看你白頭 - 林二汶
上榜預告 所有下雨天 - 薛凱琪 / 香港傑出廢青 - 黎曉陽 / 某天后派台作品

已經準備好新嘅兒歌推介 等星期日出post嘎
RVHOCPC 發表於 2015-6-10 21:03

奇袋
直覺近期人氣急升&同kary關係密切嘅肥彤有啲機會
a boo
bagfgfcde 發表於 2015-6-10 21:03

hi 肥boo^^

終於冠飄紅
  下星期係咪輪到雅妹冠
kevinlai1621 發表於 2015-6-10 21:18
Shiga next week no.1 ??? 定等多個 week 呢可
chanchan0909 發表於 2015-6-10 21:24

唔知呢~唔知呢~
提示係要喺適當嘅日子附近冠
全中
可唔可以 disclose 下美祖歷年成績
616.1314 發表於 2015-6-10 21:21

本榜只有1.5年歷史
2014  布穀鳥大反擊 7 / 愛情也有生命 3 / 共你痴痴愛在 - / 讓我們走下去 10 / 天然呆 2 / 樂觀 8
2015  這麼近那麼遠 3 / 飄紅 1* / 女皇 TBA / 世界真細小 TBA /

me,re-do最終成績: 1冠1亞1季~~~

好大提示睇黎要長長久久啊
kevinlai1621 發表於 2015-6-10 21:33

咁下星期冠邊首好呢。。。
花多眼亂
chob 首冠  
我榜
12 手寫
13 excel
14 日日榜
15 CM
616.1314 發表於 2015-6-10 21:42

唔知美祖開咗齋之後 今年仲有冇機會冠@ed榜呢

**** 本內容被作者隱藏 ****
chanchan0909 發表於 2015-6-11 18:00

YEAH!!!!!
希望monaliza唔洗步purple後塵

我覺得有機會低過 0.44
chanchan0909 發表於 2015-6-11 18:07

希望真假荃粉可以投汪政協一票神聖嘅5分
其實每季有首歌墊底對其他歌手係開心事

歌名:我任你話事

愛肥ma
今年肥人強勢攻陷樂壇  ...
harryharry 發表於 2015-6-11 22:42

校歌

2015 年 第 24 週 Nicholas 個人喜好榜單 (12/06/2015)

冠軍歌曲 Tag : 次次MK歌都中毒 不解釋

非派台推 ...
Nicholas 發表於 2015-6-11 23:33

連小姐有12分落袋@共和榜

本周提早出榜

WYTV Music Chart
冠軍歌巡禮
Week 1-13: 一千個假想結局/我們他們/頌讚詩/家明/如你是我/最 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-12 17:35

連小姐持續高位  希望有好結局
新一天同回眸個走勢比較好似會差唔多分

CBM 2015 第 2 季季選

公佈日期 : 2015.06.21 2100 - 2300 ...
chanchan0909 發表於 2015-6-12 18:00

拉票!!!
請各位支持連詩雅,唔好投錯上面嘅汪明荃
同埋為何要我愛上你 5分!!!!!!! thx <3

連小姐本周去左神仙位, 下星期可望有冠
   未知按分排十大線去到邊, 不過新一天其實我係想谷phil 當 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-12 18:23

R&K之後plug國語應該都難谷d xddd
由於我好乖甘聽 ed 話一路 d 數一路聽 why
shiga 姐又有得高位 re
616.1314 發表於 2015-6-12 18:24

聽住計數有冇幫助

Wonders Music Recommendation 2015 Week 24

2015年度冠軍作品
SS14 / 樂觀 / 我們他們 / 說再見的對象 /  ...
Wonders 發表於 2015-6-7 00:00

美浩 out
born this way最鍾意就係hair同you and i

繼作曲家同不將就之後
聽聞W好似又想推介下李榮浩專輯嘅作品

除咗hair之外
me都幾like The ...
Wonders 發表於 2015-6-13 18:46

希望係不搭
呢隻pop pop哋又好loop
但其實二三十/天生都唔錯

the edge of glory <333
呢首排第三
born this way正過artpop lol