返回列表 發帖

我有個喺 加拿大 教 藝術史 嘅朋友,每兩年就會嚟一次香港做野,
所有 landmark 佢自己已經去了,
我主要負責帶佢 去食 同去睇同 藝術、建築 有關嘅野。

我諗最有趣係我帶佢去左十幾間商場,去睇 商場建築 同 商場空間使用,
佢最有印象嘅當然係 Elements 同 朗豪坊。

另外都帶左佢去睇 九龍城、土瓜灣 舊區(半山、南區 嗰啲佢自己睇左),
佢之前 miss 左 九龍城寨公園 呢個 landmark,都帶佢睇埋。
當然唔少得帶佢睇 牛棚、深水埗創意藝術中心、太古坊 呢啲。

食方面,因為都想同 社區、建築 有關,所以會帶佢去
冰室、大排檔、市政局街市樓上熟食廣場、西環飲早茶、布袋澳食海鮮,
另外都有帶佢去 蘇豪東、堅尼地城、高街、諾士佛台、赫德道 食野
(中環蘇豪 佢自己已經好熟)。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我係欣澳站A出口等你
之後一齊見證「神奇花園」
harryharry 發表於 2015-6-14 17:40

不如我地搵日一齊去探險啦
yes, 行山一定係最好嘅介紹
其實一早都講香港旅遊係值得推介綠色旅遊, 地質公園/行山徑
又可搭單享受陽光海 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-14 17:41

雞蛋仔格仔餅魚旦燒賣臭豆腐煎釀三寶生菜魚肉碗仔癡炒面有冇數漏^^
香城人對自己嘅特色野係正常,但對於旅行咪異常
所以都真係幾難諗
harryharry 發表於 2015-6-14 18:38

that's the pt
可能我地平時篤下魚旦燒賣食碗雲吞面對佢地黎講都已經係好新鮮

食方面去冰室都好呀~
睇下舊香港係點同埋D裝潢

行就搭叮叮外
可以搭小巴啊~仲要係搭亡 ...
Kyle_ 發表於 2015-6-14 23:08

一齊逼地鐵似乎係一個幾唔錯既活動
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

cova食tea係個好hea處

賞櫻花/賞秋葉算唔算,雖然依啲都係近年多日講嘅景點
harryharry 發表於 2015-6-14 18:38

學下肥好媽行多d wet market啦<3

我心諗星期六都咁 _ 多人既,
再細睇, 全部都係上左年紀既
kwanie 發表於 2015-6-14 23:36

[真人真事]
PRO P D SOC最鍾意派野
有次有個SOC (唔好問我咩SOC) 派風車
可能為新年後既原因
唔洗五分鐘已經比旅行團大媽們拎左一大半

M記呢家播 若 同 無條件啦

回題:
我覺得科大係一個幾好既LANDMARK
周不時見到旅行團同有人行山 ...
CunninG 發表於 14/6/2015 23:29

我心諗星期六都咁 _ 多人既,
再細睇, 全部都係上左年紀既

可以去欣賞下劏房、板間房 睇吓香港人“頑強”嘅生命力 仲有吳雨霏動人歌聲  ...
nicholashin 發表於 2015-6-14 23:20

順便聽埋林奕匡首奮鬥。

m 記坐低半個鐘可以聽到幾多次 一/一加一 ?
kwanie 發表於 2015-6-14 23:03

M記呢家播 若 同 無條件啦

回題:
我覺得科大係一個幾好既LANDMARK
周不時見到旅行團同有人行山行到嚟科大

可以去欣賞下劏房、板間房 睇吓香港人“頑強”嘅生命力
kwanie 發表於 2015-6-14 23:03
仲有吳雨霏動人歌聲

食方面去冰室都好呀~

行就搭叮叮外
可以搭小巴啊~仲要係搭亡 ...
Kyle_ 發表於 2015-6-14 23:08

咁要去金鐘 體驗下香港人趕返工時可以行得幾快
追車個陣跑得快過Joey
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

食方面去冰室都好呀~

行就搭叮叮外
可以搭小巴啊~仲要係搭亡命紅van
仲要去埋女人街睇下 A貨
去上水睇下水貨客, 順便介紹港中文化沖突與差異

另外可以係平日返工放工時間出去中環睇下香港人既節奏, 真係好_ 快

kary 又有樣又有唱功又瘦又高講英文又好聽
絕對係遊客景點既一大熱門囉homo ...
bagfgfcde 發表於 2015-6-14 20:53

其實d 優點你都有呀。。。
又有樣又有唱功又瘦又高講英文又好聽

人人都有樣啦,唱功狗狗式叫法都可以上大空啦。。。

高瘦講英文,你都好叻。。。

Very well said John依啲"景點"全部可以俾遊客驚嚇。
特別係茶記同霏妹嗰p ...
kayzzz 發表於 2015-6-14 19:25

kary 又有樣又有唱功又瘦又高講英文又好聽
絕對係遊客景點既一大熱門囉homo

Very well said John依啲"景點"全部可以俾遊客驚嚇。
特別係茶記同霏妹嗰p ...
kayzzz 發表於 2015-6-14 19:25

sor我覺得吳雨霏好好味
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

香港local既食物越黎越劣, 普通茶記都可以好難食,
不如去大家樂見識下中式快餐運作好過

local活動睇下撞唔 ...
John 發表於 2015-6-14 18:09

特別係茶記同霏妹嗰part好同意。
霏妹演唱會咁多人爭住去睇,就好似茶記難食都咁多人爭住去(翠X好食小小但幾貴。水準亦下降緊。)

賞櫻花/賞秋葉算唔算,雖然依啲都係近年多日講嘅景點<333

m記都好呀
坐半個鐘就可以了解香港音樂文化

===============================
玩 要另類啲都係去 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-14 18:22

香城人對自己嘅特色野係正常,但對於旅行咪異常
所以都真係幾難諗

嚇死 幾驚你會彈埋m記出黎
dongbb2332 發表於 2015-6-14 18:13

m記都好呀
坐半個鐘就可以了解香港音樂文化

===============================
玩 要另類啲都係去親親大自然
食 唔係大排檔 就係茶餐廳 酒樓

已經諗唔到有乜新奇d嘅霏一般旅遊景點

local活動睇下撞唔 ...
John 發表於 2015-6-14 18:09

嚇死 幾驚你會彈埋m記出黎
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

local活動睇下撞唔撞得正9月, 去先達見識下香港人炒賣時有幾熱情, 又或者再有紀念鈔時都得
香港人對炒賣既激情, 遠超爭取任何權利

仲有可以去上水, 見識下香港人為左幾十蚊, 可以點樣出賣自己既地方
又可以去食「色拉」, 見識下香港人點樣出賣自己既語言同靈魂

另外可以去吳雨霏演唱會

香港海灘
挪亞方舟,黃金海岸睇海好舒服

yes, 行山一定係最好嘅介紹
其實一早都講香港旅遊係值得推介綠色旅遊, 地質公園/行山徑
又可搭單享受陽光海灘

食方面我諗都係小食多d, 餐廳多數都係外國菜
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

我係欣澳站A出口等你
之後一齊見證「神奇花園」

呢個帖唔錯 不過好似無咩人留意到

Anyways 香港郊區係唔錯 不過好多旅遊書而家都開始有cover 呢part ...
-Prince- 發表於 2015-6-14 16:33

香港既行山徑幾出名架

呢個帖唔錯 不過好似無咩人留意到

Anyways 香港郊區係唔錯 不過好多旅遊書而家都開始有cover 呢part