返回列表 發帖

- 遊客是你 風景是我 -

自己去旅行既次數唔多,
但好慶幸每一次去旅行都會領悟到一啲新既野
有一排會覺得去到外地一定要拜訪晒啲LANDMARK
但而家覺得如果去個LANDMARK只係為左同個LANDMARK留影之後UP上FB/IG好似無乜必要…
去一個地方體驗當地生活好似比較適合我
所以呢 其實呢個post唔係要大家分享啲乜野旅行哲學既sorry^^

唔知大家每次搭完霏機返黎之後有冇覺得
唉呀好唔想返香港
唉呀周街都係人好討厭
唉呀香港好鬼熱
但其實我相信香港唔單止係一個淨係得人同石屎森林既地方黎既
仲有好多好多好靚既地方

所以我想了解下
香港除左果啲令人好煩厭既landmark可以去之外,
例如星光大道, 金紫驚廣場, 果啲for tourists既地方,

如果大家要令一個外國既旅客認識一個authentic既香港,
大家有冇啲咩好local既地方, 好local既食物, 好local既活動, (而旅遊書係冇highlight既)
係值得推介比一個外國既tourist, 等佢可以認識到香江五光十色果面之外,
仲可以比佢認識到香江既另一面呢?^^

我拋個例子先,
食果方面, 一定首選大排檔^^
I love wasabi手撕雞^^

Please: 唔好叫refer我去trip advisor thank you^^
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Many Miriam stans

我每次去旅行都好開心,到咗旅行第一晚上已經掛念香港,最後坐飛機回香港係最開心。
我覺得香港的特色係唔同的人,都可以在同樣的地方生活,亦可以在同一個地方見到唔同的人在流動~

香港地少人多多,但不論日夜都十分精彩,交通發達,亦都有四面環海的地方,仲有香港人的香港精神。

我去推薦陳根記 可以食著wasabi手撕雞唱 我不會講你知
仲有旺角某cafe 可以睇男神表演切燒雞 ...
harryharry 發表於 2017-9-23 21:40

Laugh die
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

雲吞 是香港最漂亮的風景

找專業的開
jose 發表於 2018-3-11 20:08

舉幾個例子黎聽下

份功課係要做啲咩
616.1314 發表於 2018-3-11 20:08

sell香港
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

你負責開, 我咪支持
kevinlai1621 發表於 2018-3-11 20:07

找專業的開

小弟功課page
大家就支持下, 得閒就留個美言啦
下面個簽名都見

...
kevinlai1621 發表於 2018-3-8 22:27

份功課係要做啲咩
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

有冇BottomOfHK?
jose 發表於 2018-3-11 20:01

你負責開, 我咪支持

小弟功課page
下面個簽名都見

...
kevinlai1621 發表於 2018-3-8 22:27

有冇BottomOfHK?

香港有乜地方係又少人 風景又宜人架
好想閉著眼聽一聽海風喲
bagfgfcde 發表於 2015-9-5 23:20

香港迪士尼樂園三間酒店前面個條海濱長廊
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

小弟功課page
下面個簽名都見

https://www.facebook.com/TopOfHK/

2018最新勝地系陳根記

畏高。。。

2017 新熱門景點:
1. 維園泳池
2. CD舖 (搶購2017三大神碟 Don't Text Him 同在 Reputation ...
bagfgfcde 發表於 2017-12-30 23:58

2018第一隻神碟Luna

好想買隻墊枱底

小西灣呢咁
stopzi 發表於 2018-1-25 23:07

笑到我肚痛

支持西灣
bagfgfcde 發表於 2017-12-30 19:31

小西灣呢咁

尤其遇著強風嘅時候
harryharry 發表於 2017-12-30 23:36

畏高。。。

2017 新熱門景點:
1. 維園泳池
2. CD舖 (搶購2017三大神碟 Don't Text Him 同在 Reputation)

五樓都驚?
hehehaha 發表於 2017-12-30 21:38

尤其遇著強風嘅時候

想去
JasOh103 發表於 2017-12-30 19:42

開心 幾靚

可惜既係想去N世既萬宜水庫到而家仲未去到

去過影下相。。但去到啲邊位真係好驚
harryharry 發表於 2017-12-30 21:36

五樓都驚?

身為遊客我覺得舊唐樓天枱係必去
hehehaha 發表於 2017-12-30 20:28

去過影下相。。但去到啲邊位真係好驚

有請bag帶團
kevinlai1621 發表於 2017-12-30 20:02

要報名

身為遊客我覺得舊唐樓天枱係必去

想去
JasOh103 發表於 2017-12-30 19:42

有請bag帶團

支持西灣
bagfgfcde 發表於 2017-12-30 19:31

想去

支持西灣

去 愛情動作神功 mv 拍攝場地
百年古蹟黎
仲可以尋找某會員嘅足跡
harryharry 發表於 2017-9-25 20:08

You mean Fringe Club?
中環 佢熟過我 :P
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我有個喺 加拿大 教 藝術史 嘅朋友,每兩年就會嚟一次香港做野,
所有 landmark 佢自己已經去了,
我主要負 ...
Bluejays 發表於 2015-6-18 05:34

去 愛情動作神功 mv 拍攝場地
百年古蹟黎
仲可以尋找某會員嘅足跡

其實人生有幾何可以一班人一齊食到芥末香檳芝士牛肉飯  
確係好難得既一件事 ...
JasOh103 發表於 2017-9-24 01:07

全名係芝士焗香檳芥未汁牛肉飯
雖然我無食過

確係好難得既一件事 ...
JasOh103 發表於 2017-9-24 01:07

其實我好憎你架 jasoh

唔洗客氣
bagfgfcde 發表於 2017-9-23 22:33
kevinlai1621 發表於 2017-9-23 22:43
下個月再come with me
jose 發表於 2017-9-24 00:32

確係好難得既一件事

旅遊最重要出路遇貴人
每個體驗都是值得懷念的

和這地方講再見
很滿足的一次旅程
隨風而去是 ...
JasOh103 發表於 2017-9-23 22:32

下個月再come with me
Happy and Blessed.

想睇吳雨霏有幾好味
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

旅遊最重要出路遇貴人
每個體驗都是值得懷念的

和這地方講再見
很滿足的一次旅程
隨風而去是 ...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

旅遊最重要出路遇貴人
每個體驗都是值得懷念的

和這地方講再見
很滿足的一次旅程
隨風而去是 ...

唔洗客氣
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

旅遊最重要出路遇貴人
每個體驗都是值得懷念的

和這地方講再見
很滿足的一次旅程
隨風而去是為了再隨風而來
感恩

點解我聞到一陣酸味

陳根記約定下個淡季 浪漫旅遊
bagfgfcde 發表於 2017-9-23 21:50

樓主上面一早話左唔想做trip advisor喎

但原來一切都係謊言!!

仲有旺角某cafe 可以睇男神表演切燒雞 ...
harryharry 發表於 2017-9-23 21:40

陳根記約定下個淡季 浪漫旅遊

仲有旺角某cafe 可以睇男神表演切燒雞

好local既地方: 香港演藝學院
好local既食物: 雞蓉麵
好local既活動: 睇容祖兒 My Secret Live ...
jose 發表於 2017-3-10 22:13

想飲茶...
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

好local既地方: 香港演藝學院
好local既食物: 雞蓉麵
好local既活動: 睇容祖兒 My Secret Live
Happy and Blessed.

香港local既食物越黎越劣, 普通茶記都可以好難食,
不如去大家樂見識下中式快餐運作好過

local活動睇下撞唔 ...
John 發表於 2015-6-14 18:09

行商場MA~
可以玩找不同, 搵到最少重覆店舖為之勝~其實都幾難GA, 又有踩地雷呀, GIPSON陣咁, 又有蝗媽大軍擋你去路~
唔易行得晒

香港local既食物越黎越劣, 普通茶記都可以好難食,
不如去大家樂見識下中式快餐運作好過

local活動睇下撞唔 ...
John 發表於 2015-6-14 18:09

好想食住色拉睇茜拉呀,好過去北區FF吳雨霏演唱會啦,唔駛1000蚊又有得擺

http://entertainment.asiamiles.c ... mpaign=ShilaConcert

好想閉著眼聽一聽海風喲

大嶼山
可以沿途隨著跳碰感覺到涼風
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

其實避開d購物點同遊人區
其他都唔錯
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

好想閉著眼聽一聽海風喲

樓上有講西環(? )Btw要有海風吹都幾難喎
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

好想閉著眼聽一聽海風喲

最近去左一個叫西環泳棚既地方
個景超靚,不過天時暑熱上樓梯之下,即嘔。

另外華富邨都好有歷史,同埋佢就黎拆。