返回列表 發帖

- 遊客是你 風景是我 -

自己去旅行既次數唔多,
但好慶幸每一次去旅行都會領悟到一啲新既野
有一排會覺得去到外地一定要拜訪晒啲LANDMARK
但而家覺得如果去個LANDMARK只係為左同個LANDMARK留影之後UP上FB/IG好似無乜必要…
去一個地方體驗當地生活好似比較適合我
所以呢 其實呢個post唔係要大家分享啲乜野旅行哲學既sorry^^

唔知大家每次搭完霏機返黎之後有冇覺得
唉呀好唔想返香港
唉呀周街都係人好討厭
唉呀香港好鬼熱
但其實我相信香港唔單止係一個淨係得人同石屎森林既地方黎既
仲有好多好多好靚既地方

所以我想了解下
香港除左果啲令人好煩厭既landmark可以去之外,
例如星光大道, 金紫驚廣場, 果啲for tourists既地方,

如果大家要令一個外國既旅客認識一個authentic既香港,
大家有冇啲咩好local既地方, 好local既食物, 好local既活動, (而旅遊書係冇highlight既)
係值得推介比一個外國既tourist, 等佢可以認識到香江五光十色果面之外,
仲可以比佢認識到香江既另一面呢?^^

我拋個例子先,
食果方面, 一定首選大排檔^^
I love wasabi手撕雞^^

Please: 唔好叫refer我去trip advisor thank you^^
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

香港local既食物越黎越劣, 普通茶記都可以好難食,
不如去大家樂見識下中式快餐運作好過

local活動睇下撞唔 ...
John 發表於 2015-6-14 18:09

嚇死 幾驚你會彈埋m記出黎
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

我係欣澳站A出口等你
之後一齊見證「神奇花園」
harryharry 發表於 2015-6-14 17:40

不如我地搵日一齊去探險啦
yes, 行山一定係最好嘅介紹
其實一早都講香港旅遊係值得推介綠色旅遊, 地質公園/行山徑
又可搭單享受陽光海 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-14 17:41

雞蛋仔格仔餅魚旦燒賣臭豆腐煎釀三寶生菜魚肉碗仔癡炒面有冇數漏^^
香城人對自己嘅特色野係正常,但對於旅行咪異常
所以都真係幾難諗
harryharry 發表於 2015-6-14 18:38

that's the pt
可能我地平時篤下魚旦燒賣食碗雲吞面對佢地黎講都已經係好新鮮

食方面去冰室都好呀~
睇下舊香港係點同埋D裝潢

行就搭叮叮外
可以搭小巴啊~仲要係搭亡 ...
Kyle_ 發表於 2015-6-14 23:08

一齊逼地鐵似乎係一個幾唔錯既活動