返回列表 發帖

- 遊客是你 風景是我 -

自己去旅行既次數唔多,
但好慶幸每一次去旅行都會領悟到一啲新既野
有一排會覺得去到外地一定要拜訪晒啲LANDMARK
但而家覺得如果去個LANDMARK只係為左同個LANDMARK留影之後UP上FB/IG好似無乜必要…
去一個地方體驗當地生活好似比較適合我
所以呢 其實呢個post唔係要大家分享啲乜野旅行哲學既sorry^^

唔知大家每次搭完霏機返黎之後有冇覺得
唉呀好唔想返香港
唉呀周街都係人好討厭
唉呀香港好鬼熱
但其實我相信香港唔單止係一個淨係得人同石屎森林既地方黎既
仲有好多好多好靚既地方

所以我想了解下
香港除左果啲令人好煩厭既landmark可以去之外,
例如星光大道, 金紫驚廣場, 果啲for tourists既地方,

如果大家要令一個外國既旅客認識一個authentic既香港,
大家有冇啲咩好local既地方, 好local既食物, 好local既活動, (而旅遊書係冇highlight既)
係值得推介比一個外國既tourist, 等佢可以認識到香江五光十色果面之外,
仲可以比佢認識到香江既另一面呢?^^

我拋個例子先,
食果方面, 一定首選大排檔^^
I love wasabi手撕雞^^

Please: 唔好叫refer我去trip advisor thank you^^
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

呢個帖唔錯 不過好似無咩人留意到

Anyways 香港郊區係唔錯 不過好多旅遊書而家都開始有cover 呢part

呢個帖唔錯 不過好似無咩人留意到

Anyways 香港郊區係唔錯 不過好多旅遊書而家都開始有cover 呢part ...
-Prince- 發表於 2015-6-14 16:33

香港既行山徑幾出名架

我係欣澳站A出口等你
之後一齊見證「神奇花園」

yes, 行山一定係最好嘅介紹
其實一早都講香港旅遊係值得推介綠色旅遊, 地質公園/行山徑
又可搭單享受陽光海灘

食方面我諗都係小食多d, 餐廳多數都係外國菜
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

香港海灘
挪亞方舟,黃金海岸睇海好舒服

香港local既食物越黎越劣, 普通茶記都可以好難食,
不如去大家樂見識下中式快餐運作好過

local活動睇下撞唔撞得正9月, 去先達見識下香港人炒賣時有幾熱情, 又或者再有紀念鈔時都得
香港人對炒賣既激情, 遠超爭取任何權利

仲有可以去上水, 見識下香港人為左幾十蚊, 可以點樣出賣自己既地方
又可以去食「色拉」, 見識下香港人點樣出賣自己既語言同靈魂

另外可以去吳雨霏演唱會
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

local活動睇下撞唔 ...
John 發表於 2015-6-14 18:09

嚇死 幾驚你會彈埋m記出黎
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

嚇死 幾驚你會彈埋m記出黎
dongbb2332 發表於 2015-6-14 18:13

m記都好呀
坐半個鐘就可以了解香港音樂文化

===============================
玩 要另類啲都係去親親大自然
食 唔係大排檔 就係茶餐廳 酒樓

已經諗唔到有乜新奇d嘅霏一般旅遊景點

賞櫻花/賞秋葉算唔算,雖然依啲都係近年多日講嘅景點<333

m記都好呀
坐半個鐘就可以了解香港音樂文化

===============================
玩 要另類啲都係去 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-14 18:22

香城人對自己嘅特色野係正常,但對於旅行咪異常
所以都真係幾難諗

Very well said John依啲"景點"全部可以俾遊客驚嚇。
特別係茶記同霏妹嗰part好同意。
霏妹演唱會咁多人爭住去睇,就好似茶記難食都咁多人爭住去(翠X好食小小但幾貴。水準亦下降緊。)

Very well said John依啲"景點"全部可以俾遊客驚嚇。
特別係茶記同霏妹嗰p ...
kayzzz 發表於 2015-6-14 19:25

sor我覺得吳雨霏好好味
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

特別係茶記同霏妹嗰p ...
kayzzz 發表於 2015-6-14 19:25

kary 又有樣又有唱功又瘦又高講英文又好聽
絕對係遊客景點既一大熱門囉homo

kary 又有樣又有唱功又瘦又高講英文又好聽
絕對係遊客景點既一大熱門囉homo ...
bagfgfcde 發表於 2015-6-14 20:53

其實d 優點你都有呀。。。
又有樣又有唱功又瘦又高講英文又好聽

人人都有樣啦,唱功狗狗式叫法都可以上大空啦。。。

高瘦講英文,你都好叻。。。

m 記坐低半個鐘可以聽到幾多次 一/一加一 ?

食方面去冰室都好呀~
睇下舊香港係點同埋D裝潢

行就搭叮叮外
可以搭小巴啊~仲要係搭亡命紅van
仲要去埋女人街睇下 A貨
去上水睇下水貨客, 順便介紹港中文化沖突與差異

另外可以係平日返工放工時間出去中環睇下香港人既節奏, 真係好_ 快

食方面去冰室都好呀~

行就搭叮叮外
可以搭小巴啊~仲要係搭亡 ...
Kyle_ 發表於 2015-6-14 23:08

咁要去金鐘 體驗下香港人趕返工時可以行得幾快
追車個陣跑得快過Joey

可以去欣賞下劏房、板間房 睇吓香港人“頑強”嘅生命力
kwanie 發表於 2015-6-14 23:03
仲有吳雨霏動人歌聲

kwanie 發表於 2015-6-14 23:03

M記呢家播 若 同 無條件啦

回題:
我覺得科大係一個幾好既LANDMARK
周不時見到旅行團同有人行山行到嚟科大

可以去欣賞下劏房、板間房 睇吓香港人“頑強”嘅生命力 仲有吳雨霏動人歌聲  ...
nicholashin 發表於 2015-6-14 23:20

順便聽埋林奕匡首奮鬥。

M記呢家播 若 同 無條件啦

回題:
我覺得科大係一個幾好既LANDMARK
周不時見到旅行團同有人行山 ...
CunninG 發表於 14/6/2015 23:29

我心諗星期六都咁 _ 多人既,
再細睇, 全部都係上左年紀既

我心諗星期六都咁 _ 多人既,
再細睇, 全部都係上左年紀既
kwanie 發表於 2015-6-14 23:36

[真人真事]
PRO P D SOC最鍾意派野
有次有個SOC (唔好問我咩SOC) 派風車
可能為新年後既原因
唔洗五分鐘已經比旅行團大媽們拎左一大半

賞櫻花/賞秋葉算唔算,雖然依啲都係近年多日講嘅景點
harryharry 發表於 2015-6-14 18:38

學下肥好媽行多d wet market啦<3

cova食tea係個好hea處

我係欣澳站A出口等你
之後一齊見證「神奇花園」
harryharry 發表於 2015-6-14 17:40

不如我地搵日一齊去探險啦
yes, 行山一定係最好嘅介紹
其實一早都講香港旅遊係值得推介綠色旅遊, 地質公園/行山徑
又可搭單享受陽光海 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-14 17:41

雞蛋仔格仔餅魚旦燒賣臭豆腐煎釀三寶生菜魚肉碗仔癡炒面有冇數漏^^
香城人對自己嘅特色野係正常,但對於旅行咪異常
所以都真係幾難諗
harryharry 發表於 2015-6-14 18:38

that's the pt
可能我地平時篤下魚旦燒賣食碗雲吞面對佢地黎講都已經係好新鮮

食方面去冰室都好呀~

行就搭叮叮外
可以搭小巴啊~仲要係搭亡 ...
Kyle_ 發表於 2015-6-14 23:08

一齊逼地鐵似乎係一個幾唔錯既活動

我有個喺 加拿大 教 藝術史 嘅朋友,每兩年就會嚟一次香港做野,
所有 landmark 佢自己已經去了,
我主要負責帶佢 去食 同去睇同 藝術、建築 有關嘅野。

我諗最有趣係我帶佢去左十幾間商場,去睇 商場建築 同 商場空間使用,
佢最有印象嘅當然係 Elements 同 朗豪坊。

另外都帶左佢去睇 九龍城、土瓜灣 舊區(半山、南區 嗰啲佢自己睇左),
佢之前 miss 左 九龍城寨公園 呢個 landmark,都帶佢睇埋。
當然唔少得帶佢睇 牛棚、深水埗創意藝術中心、太古坊 呢啲。

食方面,因為都想同 社區、建築 有關,所以會帶佢去
冰室、大排檔、市政局街市樓上熟食廣場、西環飲早茶、布袋澳食海鮮,
另外都有帶佢去 蘇豪東、堅尼地城、高街、諾士佛台、赫德道 食野
(中環蘇豪 佢自己已經好熟)。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

最近去左一個叫西環泳棚既地方
個景超靚,不過天時暑熱上樓梯之下,即嘔。

另外華富邨都好有歷史,同埋佢就黎拆。

香港有乜地方係又少人 風景又宜人架
好想閉著眼聽一聽海風喲

好想閉著眼聽一聽海風喲
bagfgfcde 發表於 2015-9-5 23:20

樓上有講西環(? )Btw要有海風吹都幾難喎
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實避開d購物點同遊人區
其他都唔錯
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

好想閉著眼聽一聽海風喲
bagfgfcde 發表於 2015-9-5 23:20

大嶼山
可以沿途隨著跳碰感覺到涼風

好想食住色拉睇茜拉呀,好過去北區FF吳雨霏演唱會啦,唔駛1000蚊又有得擺

http://entertainment.asiamiles.c ... mpaign=ShilaConcert

行商場MA~
可以玩找不同, 搵到最少重覆店舖為之勝~其實都幾難GA, 又有踩地雷呀, GIPSON陣咁, 又有蝗媽大軍擋你去路~
唔易行得晒

好local既地方: 香港演藝學院
好local既食物: 雞蓉麵
好local既活動: 睇容祖兒 My Secret Live
Happy and Blessed.

好local既地方: 香港演藝學院
好local既食物: 雞蓉麵
好local既活動: 睇容祖兒 My Secret Live ...
jose 發表於 2017-3-10 22:13

想飲茶...

我去推薦陳根記 可以食著wasabi手撕雞唱 我不會講你知
仲有旺角某cafe 可以睇男神表演切燒雞

我去推薦陳根記 可以食著wasabi手撕雞唱 我不會講你知
仲有旺角某cafe 可以睇男神表演切燒雞 ...
harryharry 發表於 2017-9-23 21:40

陳根記約定下個淡季 浪漫旅遊

陳根記約定下個淡季 浪漫旅遊
bagfgfcde 發表於 2017-9-23 21:50

樓主上面一早話左唔想做trip advisor喎

但原來一切都係謊言!!

點解我聞到一陣酸味

旅遊最重要出路遇貴人
每個體驗都是值得懷念的

和這地方講再見
很滿足的一次旅程
隨風而去是為了再隨風而來
感恩
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

旅遊最重要出路遇貴人
每個體驗都是值得懷念的

和這地方講再見
很滿足的一次旅程
隨風而去是 ...
JasOh103 發表於 2017-9-23 22:32

唔洗客氣
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

旅遊最重要出路遇貴人
每個體驗都是值得懷念的

和這地方講再見
很滿足的一次旅程
隨風而去是 ...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

想睇吳雨霏有幾好味
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

旅遊最重要出路遇貴人
每個體驗都是值得懷念的

和這地方講再見
很滿足的一次旅程
隨風而去是 ...

下個月再come with me
Happy and Blessed.

唔洗客氣
bagfgfcde 發表於 2017-9-23 22:33
kevinlai1621 發表於 2017-9-23 22:43
下個月再come with me
jose 發表於 2017-9-24 00:32

其實人生有幾何可以一班人一齊食到芥末香檳芝士牛肉飯  
確係好難得既一件事
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

確係好難得既一件事 ...
JasOh103 發表於 2017-9-24 01:07

其實我好憎你架 jasoh

確係好難得既一件事 ...
JasOh103 發表於 2017-9-24 01:07

全名係芝士焗香檳芥未汁牛肉飯
雖然我無食過

我有個喺 加拿大 教 藝術史 嘅朋友,每兩年就會嚟一次香港做野,
所有 landmark 佢自己已經去了,
我主要負 ...
Bluejays 發表於 2015-6-18 05:34

去 愛情動作神功 mv 拍攝場地
百年古蹟黎
仲可以尋找某會員嘅足跡

去 愛情動作神功 mv 拍攝場地
百年古蹟黎
仲可以尋找某會員嘅足跡
harryharry 發表於 2017-9-25 20:08

You mean Fringe Club?
中環 佢熟過我 :P
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

支持西灣