返回列表 發帖

羅生門 - 麥浚龍 / 謝安琪

單選投票, 共有 332 人參與投票
89.16% (296)
4.22% (14)
1.20% (4)
0.00% (0)
5.42% (18)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 羅生門
主唱: 麥浚龍 / 謝安琪

派台日期: 20/07

作曲:伍樂城
填詞:黃偉文
編曲:伍樂城
監製:Juno Mak / 伍樂城

若果你 未覺荒謬
被傳聞談論的瘋子挽著手

很感激 喜歡我十年仍不休
近日舊同學說我已 耿耿於你心六百週
很可惜 這一世未能長廝守
但事實如若告訴你或更內疚
我愛過哈囉吉蒂嗎似乎沒有

狄更斯是漫畫嗎 仍然少女誤會了嗎
迷戀蔽眼才給美化 但其實真懂得我嗎

那動人時光 不用常回看
能提取溫暖以後渡嚴寒 就關起那間房
最動人時光 未必地老天荒
難忘的因你太念念才難忘
容易抱住誰十年 最難是放

真心講 想起那段情仍不枉
若路上重遇會笑笑問你近況
你每晚更新的臉書卻無謂看

離別了若想心安 先不要每夜重翻舊案
望著更好的地方 為下段愛戀吸收陽光

那動人時光 不用常回看
難忘的因你太念念才難忘
容易眼淚流十年 難在擦乾

還在嘆息那愛戀不到氣絕便已安葬
(怕掛念太猖狂)
敎兩人心裡有道不解的咒沒法釋放

個個也探問愛戀不老的秘方
(個個也探問愛戀不老的秘方)
 唯獨壯烈離座 可百世流芳
(難道抱著殘像 可百世流芳)
 你未忘 我未忘 猶勝伴在旁
(你未忘 我未忘 情信亦泛黃)

不心安 清早與夜來亦望望
收不到信號過兩秒又再看看
你說過常聯繫對方

從前號碼 等於老地方 不敢拆掉再裝
(那動人時光 不用常回看)
(能提取溫暖以後渡嚴寒 就關起那間房)
猶如絕症 天天有預感 幸福即將再降
(最動人時光 未必地老天荒)
(最纏綿那黑影 即使每夜遊蕩 其實一早已給安葬)

情人若你也未忘 
約定誰過十年暗渡陳倉 再續夜航

別瘋狂 下個一月
願如期團聚於 冰島某地方
(讓前塵沉澱於 福島某地方)

其實呢首歌故事更感動到我 而唔關cast嘅事。
一開始係睇到份歌詞催淚到不得了 覺得wyman將十年來塑造嘅呢個故事打碎曬。
無力將天氣逆轉。

終於有post, 5分for sure, 故事感人, kay嘅演繹都好
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

投1分既估都估到係咩人

對份詞無感覺, 但已經係成首歌既BEST PART
其他部份好MEDIOCRE
我寧願聽再見亦是戀人

瘋狂地投5分
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

評分人數

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

5分係比個故仔同埋果份情懷

5fun俾juno對音樂噶熱誠
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

已經無限loop,睇到只歌係iTunes嘅成績真係覺得莫名嘅開心~
我估錯這個世界得到教訓

5分比Y同K
Y份詞真係痴線
[但事實如若告訴你或更內疚
迷戀蔽眼才給美化 但其實真懂得我嗎

那動人時光 不用常回看
難忘的因你太念念才難忘
容易抱住誰十年 最難是放]

有一刻聽到呆左
心裡面好痛
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

hinz 發表於 2015-7-24 12:08
高X 見到個eason 同yumk 改版,key 左eason hhhm 個cover 個look 上去

我鍾意首歌既melody+kay媽既深情演繹
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

雖然首歌係好聽
不過大家講到天上有天下冇咁真係吹大左啲囉
4-5分之間啦 俾左5分

5分都唔夠比
有無一百分?
無得輸 最鍾意哈囉吉蒂嗎似乎沒有呢句

Listen to the first half of the song, I was thinking 謝安琪 (featuring 麥浚龍), and then 麥浚龍 really picks up in the second half to be a duet.

Will 903 give Juno his 3rd #1 in 2015? Unlikely, even though 羅生門 really deserves #1, 903 might only let it get as far as #2.

Timmy gor親自開post值五分對首歌冇咩太大感覺,不過幾開心幫到廣東歌爭翻啖氣

投1分既估都估到係咩人
Lewis 發表於 2015-7-24 11:59

你指容粉?你唔俾係蕭正楠粉絲?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

叱咤十大前三位無難度!堅好聽!
love wins!

我覺得kay溫柔而理性既氣質好適合尼首歌,kay好娓娓道來咁勸juno move on,而且kay既女神形象更為角色加多份美好但遙遙無期既感覺!! ps 其實我覺得莫文蔚係瑕疵既角色先係最慘,明知juno仍然迷戀着kay,但深愛juno既Karen寧願變笨,扮作一切安好,期望對juno既愛終有一日可以感動佢T_T
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

凈系Juno +Kay 呢個組合都值5分啦
不過我本人覺得謝大媽唱得未算最好
好似一邊同條仔講“你真係wfc 啦”, ...
nicknicknick 發表於 2015-7-24 12:08

我反而好中意Kay 個vocal & performance wor開頭一只只字斷開黎唱+埋D氣聲
有D無奈同“你死你事I dont care”感覺
不過另一方面就好似一把柔弱的角一刀刀插入Juno度

絕對5分
年度作品級
KAY媽分分鐘多多一隻 叱吒我最喜愛的歌曲
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

我愛過哈囉吉蒂嗎 似乎沒有
狄更斯是少女漫畫嗎 仍然少女誤會了嗎
呢兩句特別有感觸

wyman操刀既呢個故仔相當動人, 令人聽到眼濕濕, 雖然唔算超級好聽, 但歌詞打動到我, 5分

一定5.........

明明對Juno D歌無乜好感又唔係Kay fans都覺得呢首好正
呢兩句真係填同唱都特別入肉

年度之歌,超好聽,如無意外會四台冠!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

potassium 發表於 24/7/2015 13:23

1. 派唔派去tvb 成問題
2. 997 比唔比足錢有得冠又係大問題
3. 903 先前已經2 冠有無咁順灘
4. 反而港台先蒯 首合唱歌都有冠呢關好似最易

我想「念念」十大,「羅生」最歌,Juno男金。

1. 派唔派去tvb 成問題
2. 997 比唔比足錢有得冠又係大問題
3. 903 先前已經2 冠有無咁順灘
4. 反而港台先 ...
kwanie 發表於 2015-7-24 13:27

903一向很buy尊龍的歌,現在歌手出碟少,一碟冠三首歌有乜出奇!
50 字節以內

903一向很buy尊龍的歌,現在歌手出碟少,一碟冠三首歌有乜出奇!
potassium 發表於 2015-7-24 13:32

咁又點四台冠?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

potassium 發表於 2015-7-24 13:23

而家四台冠同hit唔hit都無直接關係
  嬴得民心同口卑已經係最大肯定

至於獎項, 我諗佢地都唔會特別恨
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

我反而好中意Kay 個vocal & performance wor開頭一只只字斷開黎唱+埋D氣聲
有D無奈同“你死你事I dont car ...
WIL-HIN 發表於 2015-7-24 12:50

原來我唔係唯一一個咁覺得
每日LOOP十幾廿次 每次聽到「你每晚更新的臉書卻無謂看」都會覺得好慘

而家四台冠同hit唔hit都無直接關係
  嬴得民心同口卑已經係最大肯定

至於獎項, 我諗佢地都唔會特別 ...
kevinlai1621 發表於 2015-7-24 13:36

獎項從來只得一個女歌手最恨
【This is MC】澳門見

得罪講句, 俾1分果2位係咪耳聾架?
【This is MC】澳門見

Juno近幾年都冇plug歌去TVB
都吾係有冇機會有live聽
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

凈系Juno +Kay 呢個組合都值5分啦
不過我本人覺得謝大媽唱得未算最好
好似一邊同條仔講“你真係wfc 啦”, ...
nicknicknick 發表於 2015-7-24 12:08

我都feel到 咁先死, 搞到仲想暗渡陳倉再續夜航
    5分! Loop到停唔到
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

potassium 發表於 2015-7-24 13:32

加上民間已經對尊龍呢隻碟有幾高評價同期望,
基本上叱咤都冇咩理由要壓住個播放率,
如果話其他大公司會有意見,
只好講今年仲未有其他歌手做出更大感染力既作品
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

無疑旋律方面係唔話太突出
但真係份詞將幾十年前既事實打碎,呢到已經值五分
呀kay既演繹雖然亦無咩大驚喜,
但我認為佢已經係最適合既人選去唱了,handle得唔錯

我反而覺得melody最突出 念念同呢首一樣 聽得出係有心既創作 arrangement亦係
唔似耿耿一味K

KAY 合唱歌曲 最好聽果首
5分

大家都對果2句 最愛   

點解呢首演繹得咁好  反而國語歌
nonkul

呢首歌憑d乜咁紅...
2星期後再番黎評
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

真係等左幾日先至等到個POST
全港神曲,唔講得少.
十年前你地唔知發生咩事唔緊要,
十年後黃偉文,謝安琪,麥浚龍三個親口話比你地聽將成件事打碎曬的感覺係咩滋味

你地鐘意 哈囉吉蒂 個句,
我反而鐘意以下呢兩句ar

若路上重遇會笑笑問你近況 你每晚更新的臉書卻無謂看

加油Juno,2016/1/1 等住你上叱吒
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

youtube此link已破1M

感觉不是合唱歌~~
KAY 唱了70%
歌本身 好好听 如果KAY SOLO就更完美
瑕疵 更适合 合唱

如果JUNO可以憑E首歌彈返起都唔錯!
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

我觉得这歌完全是给KAY唱的~~
KAY更升华了这首歌

罗生门9.5分
瑕疵9分
念念不忘 8.8分
希望JUNO 年底10大+至尊碟

4分,其實個編曲好普通,都係Twins 年代亂世佳人既編曲
但歌詞同Kay既演繹真係好好
平時Kay唱歌把聲都係偏實,今次虛返少少襯返Juno把聲
JeanLuc

比較想知會唔會成為全cm最多5分的歌?BTW而加紀錄係邊首最多5分?5分有幾多%?

Kay 唱得好聽

評分人數

• Nicholas

50 字節以內