返回列表 發帖
5分都唔夠比
有無一百分?
無得輸 最鍾意哈囉吉蒂嗎似乎沒有呢句

嘩! 194分,就200分
你話呢首歌有幾厲害呢

太正,忍唔住呢幾日要聽一次

瓊嬸酸到打一大篇文出嚟

成篇都唔敢提謝安琪個名
nicknicknick 發表於 2015-7-25 21:48

LOL 無視咗謝安琪

不如開個post討論瓊姐或者最想邊個首歌有續集啦好嗎?

講番首歌 你話覺得首歌普通我又唔覺得係
歌詞都感動到我 特別係呢幾句都好鍾意

那動人時光 不用常回看
難忘的因你太念念才難忘
容易眼淚流十年 難在擦乾
你未忘 我未忘 猶勝伴在旁
(你未忘 我未忘 情信亦泛黃)
我愛過哈囉吉蒂嗎似乎沒有
你每晚更新的臉書卻無謂看

首歌巳經在我腦海中不停loop !

其實可以拍套微電影用呢三首歌做故事
可能會好好睇

有人話個女主角係講阿嬌
Juno同阿嬌合唱會點

耿耿於懷係04年的歌 ,傳佢鍾意嬌係06年
aabccc 發表於 2015-7-27 12:37

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0726_00862_001.html

1.「情」有相似
首先《羅》嘅故事與當年「龍嬌戀」嘅時間、背景都相當脗合,有傳2006年Juno開始情傾阿嬌,2007年就正式以短訊發動攻勢,同年喺電影《破事兒》後正式撻着。可惜當時有指阿嬌始終難忘上一個前度男友,「龍嬌戀」最終只係維持咗一年半就宣告玩完。而呢段塵封九年幾嘅舊情,同歌詞所講嘅「十年苦戀」時間、情節相似度高達99%!
2.「一」月之約
《羅》中最後一句歌詞「下個一月,願如期團聚於冰島某地方」,講述呢對戀人曾經約定過喺十年後嘅一月一齊去冰島旅行。登登登凳!咁啱得咁橋,阿嬌生日正正就係1月21日,令人聯想到呢個冰島之旅係唔係十年之前約定嘅「Birthday Trip」呢?真係好浪漫呀!

3.「Hate」囉吉蒂
《羅》入面令人聽得最心痛嘅一句歌詞,好多人都認為係男主角一直以為女主角鍾意哈囉吉蒂(Hello Kitty),點知換嚟對方一句「我愛過哈囉吉蒂嗎?似乎沒有」。再一次咁啱得咁橋,阿嬌原來曾經出席活動時,講過唔鍾意Hello Kitty,而係鍾情米奇老鼠。加上歌詞講到女主角唔鍾意睇漫畫,阿嬌喺一次專訪中都講過唔鍾意睇漫畫,因為唔想諗嘢呀!

4. 翻版「Kay」型
有指Juno今次之所以搵Kay做《羅》女主角,係因為睇中佢同阿嬌都係屬於大大眼、尖尖面嘅女神Type,加上Kay同阿嬌年紀都係比Juno大,可以話係搵Kay「延續」呢段姊弟戀!Kay亦大爆同Juno合唱時,感受到對方投放咗唔少感情落去:「同Juno對唱,佢好似對女主角有濃濃感情,Feel到嗰種苦澀同甜味。」

巳經洗晒腦 @@
咩越難越愛 眼淚的秘密拜拜~

麥浚龍:羅生門mv coming soon!

期待緊mv

睇到有人講

話唔定係JUNO自己俾錢買同宣傳
有錢有宣傳,分分鐘itune 自己買番 !

咁係咪cm成二百幾分都係juno比錢?
首歌hit又話人地用錢宣傳
唔好聽咪唔好再聽囉 嘈咩

自從聽完羅生門之後
開始喜歡聽Juno嘅歌
希望呢首年尾會有好多獎
我最喜愛歌曲我一定會投呢首

簡簡單單嘅一個mv 幾好呀
kay好索!

《蘋果》專訪
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20150730/54032328
《羅生門》引起嘅共鳴,係源自我哋面對舊愛不捨及執迷,十二年前嘅《耿耿於懷》已經說明若懷內放滿對你的愛,害怕一直也再沒法戀愛,但人總需要勇敢生存,多年後的「他」身旁已經另有愛侶,只是骨子裡仍然放不下那個「她」。

麥浚龍(Juno)噚日接受本報專訪,感謝外界對《羅生門》喜愛,說到由《耿耿於懷》延伸嘅《念念不忘》系列嘅出現:「如果只係做《念念不忘》講返十二年前呢個男仔,吸引唔到我去做,我想好誇張咁做,我好貪心,想知道十二年後呢個男仔更多嘅事,我要做一隻碟去講佢同佢身邊出現嘅人同事,好似角色扮演咁,用一隻碟去知多啲呢個男仔。」

這刻嘅Juno係堅「離地」嘅,離地係因為佢「導演」身份,喺新碟《Addendum》裡面,除咗演唱者,亦係一個說故事的人。Juno表示:「拍完電影,習慣咗講故事嘅模式,如果我哋將呢個男仔嘅故事變成電影,咁就唔可能只係得佢一個角色。到正式同阿Y(黃偉文)開動呢件事,我就同佢通電話話《念念不忘》、《瑕疵》同《羅生門》係必須有嘅。有得呢個十二年前嘅男仔,就會想知十二年前嗰個女仔,即係Kay(謝安琪)嘅相反視點,同埋呢個男仔十二年後嘅現任伴侶點睇,即係Karen(莫文蔚)。」

提到「聲演」前度嘅Kay與「聲演」現任嘅Karen,Juno直言自構思「他」的故事開始,已經意屬兩人:「我要知道呢兩個女仔處於咩心態、狀態。我同Karen識咗好多年,而透過Karen嘅形象,有種淡然感覺,好快觀眾就會接受到呢個淡然味嘅角色。而我從Kay嘅歌,聽到佢好叻運用把聲,佢有種不捨,兩個都係我第一人選,於是我即刻打畀佢哋邀約。」

至於《瑕疵》及《念念不忘》合唱比例,Juno表示係刻意佔較少部分,佢話由於冇受過正統音樂及電影訓練,創作上啲人可能會問「Why」,但佢會問「Why not」,Juno謂:「拍完電影之後,我習慣企後一步去睇,Day 1我要做《瑕疵》同《羅生門》就已經諗住比例係2:8咁樣,因為故事嘅女主角都要有足夠場口去交代,要夠戲份去飾演,點解合唱歌一定要一人一半?」

呢個mv咪仲正過正式mv!!雖然唔係佢地唱

MV好簡單
兩位主角都演得幾好既
liebe 發表於 2015-7-31 18:28

我真係想個MV拍到好似電影FEEL咁 呢個太簡單

如果juno一早會做羅生門咁hit, 前兩首簡直浪費晒quota
kaytse 發表於 2015-8-2 17:44

念念不忘係第2部曲喎 唔plug點有第三部曲呀