返回列表 發帖

Candy Ball - As One

單選投票, 共有 62 人參與投票
38.71% (24)
17.74% (11)
8.06% (5)
6.45% (4)
29.03% (18)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: Candy Ball
主唱: As One

派台日期: 2015-07-27

作曲:Iggy,SYB
填詞:曾懿德
編曲:Iggy,SYB
監製:Jay.Cho / C.Y. Kong

眉頭凝聚了霧 是時候要 舔舔雪菓子味道
甜蜜裡 丁點不記得苦惱
時光好 不可能虛耗

Ooh 並未醉倒 但那酒心朱古力糖魔法已倒數
滿腦也是你 即使想詐欺 卻永遠未會爭氣

Hello請注視面前的我 混和甜與蜜合製出candy ball
壞記憶統統說bye bye Baby you’re the only one
我正是這樣傻 love you

紅黃藍綠構造 味蕾上要 爆發刺激感味道
甜蜜裡 彷彿心跳都聽到
停不到 心聲全公告

Ooh 並未醉倒 但那酒心朱古力糖魔法已倒數
滿腦也是你 即使想詐欺 卻永遠未會爭氣

Hello請注視面前的我 混和甜與蜜合製出candy ball
壞記憶統統說bye bye Baby you’re the only one

猶如糖蜜餞 服藥後美點
你去到哪方 天空都會閃
Oh 有了你未懼怕險阻
前面有劫數有受挫 也會放任笑著抵擋 Yeah

Hello 請注視面前的我(專心看著我)
混和甜與蜜合製出candy ball
我正是這樣傻 love you (若愛就講 Yeah)

聽到好似動畫片主題曲
唔差 3分

As One換左人之後好似有D進步,定只係首歌俾我o既錯覺

見首歌製作同個MV咁dump本就俾3分啦

MV

韓文版Live (唔知係真唱定mic嘴)
有無人識聽D發音準唔準,我覺得好似泰文

...
KITSTON 發表於 2015-7-27 23:45

韓文版Live係mic嘴
好多feedback話發音好生硬
但sup them~~~~~!!!!

...

首歌唔算太差 3分
但係佢地啲發音都幾難聽下 韓文版要扣分
雖然話香港人學韓文發音要由零開始
但係如果有心要發展埋韓國果邊 就一定要下苦功囉
上埋韓國音樂節目 但係香港呢邊好似冇乜宣傳

經過左N次人事變動之後 已經對呢隊野冇興趣
1分
利申:唔係鏡粉

Paco真係有個韓國夢.佢真係好有毅力
FIGHT for 陳柏宇

我想要番4ever, New Girl嗰個As One

5分 不過韓文好聽過廣東話版
btw chloe真係好靚

其實同呢首好似
chorus可以交換唱

作曲係同一個人嘛

anyway 睇嚟paco想佢哋留喺韓國市場多過hk。。。

韓國曲配廣東詞
D詞D音有D奇怪
曲好上腦
韓文發音真係要加油
4分不過鍾意舊As One (有Oli+Fa)

唱功為0,1分都唔想比
我估錯這個世界得到教訓

too sweet   中意powerful feel 噶 new girl

個前奏好似3650 呀
但幾好聽
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

好難聽,尤其唱方面
同埋四條友無樣無身材,想打入韓國市場真係發夢
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實我唔介意佢地係錄韓國音樂節目個時咪咀
但好介意咪個時咪得咁明顯
人地韓國個班 idol 最多開好大聲墊底
點都有少少人聲

大佬 AS ONE 係完全播碟呀
可唔可以唔好搞到咁樣衰

其實同呢首好似
chorus可以交換唱

作曲係同一個人嘛

anyway 睇嚟paco想佢哋留喺韓國市 ...
ed8671ed 發表於 2015-7-28 00:40

我都覺得好似
但係glass bead 好聽好多

韓文版唔錯 4分(反正聽唔明)
廣東話就有d怪 可能未慣
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

又唔覺佢地無樣
shin同chole靚d...
首歌真係好兒歌feel
可以上新城兒歌榜

呢隻幾好聽呀
不過echo 會唔會太大
仲有Nata 少到好似冇唱過咁

其實個副歌頭兩句好似好正 但完得好怪亦好快
好奇怪 其實首歌可以做得更好

無左elfa 領舞嘅asone 好似少左壓台感

副歌即刻哼左twins首3650

好鐘意首曲同編曲,但唱麻麻地,
kayan剪短頭髮好師奶,同成隊as one格格不入,
最大問題係首詞,無意思可言又un耳,既然咁揼本好心搵個好d既填詞人
2分

編曲 係幾靚ge 想比4分但係唔夠權比haha

好出奇真係係咁改組 前路迷霧
唔係以為鋸鋸鋸new鋸 韓國夢咁易呀
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

...

D韓文發音好差,亂咁捲利
中文版5分,melody好聽,編曲唔突兀,但唱功同舞台表現-2分,唔知想點

其實同呢首好似
chorus可以交換唱

作曲係同一個人嘛

anyway 睇嚟paco想佢哋留喺韓國市 ...
ed8671ed 發表於 2015-7-28 00:40

呢隊本身就抄緊少女時代初出道D歌

几好聽, 4分, 感覺係AS ONE 暫時最好既歌...果集new girl 難聽到一個點

唱得造作咗D

好sweet啊,好中意啊!
All in 大美Kay《山林道》!

還我劉翁+王迪詩嘅《關公災難》!!

首歌真係好上腦
但聽完廣東話再聽韓文
韓文好聽好多
btw, 有d似Cookies 年代既感覺

其實香港而家賣少女偶像的組合好似係得返佢地
Super Girls下年已經有人3字頭
就算今年新的少女標本 年齡上都講唔上係少女
所以賣青春活力的市場 佢地佔好大優勢

而家d小朋友 十個有十個都追韓星
as one想跟呢個路線都無話可非
只係人地韓國真係工廠式 由小學開始訓練
佢地用幾個月時間 好難去到人地水平

一定5份啦咁上腦, 都係韓版正d, 點解好似上唔到個邊既四台㗎
希望TVB會冠呢首
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

論歌呢首真係正,mv又幾落重本拍
不過人事變動成日都咁大,好難keep到一班fans

論歌呢首真係正,mv又幾落重本拍
不過人事變動成日都咁大,好難keep到一班fans ...
Lewis 發表於 2015-9-7 00:33

我都以為會難keep 但又唔係喎 仲好似多左fans

感覺AS ONE換人之後進步左

快歌來說melody幾好聽,配合跳舞,有水準,睇得出公司肯比資源佢地。其實香港跳唱歌手唔多,有機會再上位。

意想不到的是監製有C.Y.Kong....

之前就NEW鋸
今次就 姣佬請注視面前的我

進步好大,幾位新血功勞不小

如果講女組合,Hotcha好過佢地。

算把啦 下年不知又換邊個

Shin 把聲好尖好刺耳
好似我屋企隻貓"wer"緊牆咁

甜蜜裡 丁點不記<得>苦惱
前面有劫數有受挫 也會放任笑著抵<擋>
壞記憶統統說bye bye Baby you’re the only <one>
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

聽過 AS ONE 首韓文版
D 發音好唔準
仲要麻麻地..
不過跳住黎唱已經算還好
加油