返回列表 發帖

那一個我 - 薛凱琪

單選投票, 共有 171 人參與投票
82.46% (141)
4.09% (7)
4.09% (7)
1.17% (2)
8.19% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 那一個我
主唱: 薛凱琪

派台日期: 2015-08-20

http://www.joox.com/albumDetail? ... umDetail?id=1069126

作曲:Seiji Motoyama / Kikomaru
填詞:林若寧
編曲:何秉舜
監製:舒文 / 何秉舜

何以像隻小貓長出這張爪太利
難免朋友被我爪傷之後要遠走高飛
還會恃寵生驕恃著任性的年紀
一天貓爪都鈍了才和順到給他抱起

遲鈍了方領略最簡單的道理
饒恕我喜歡鬥氣 原來代價不菲

乘風破浪 才學懂珍惜鞭撻我的一個個
讓這一課成長課的修養比傷口更多
談戀愛後 明白我是個不可愛的一個我
任那一個遠離我 才讓這一個接受到 這一個我

微笑代我解開爭吵那些瑣碎事
情緒流過事過境遷之後再沒有一絲
何以沒法好好放下像個小孩子
即管喜歡不用怕純憑直覺不需三思

曾誤信相愛是要簡單的睿智
誰愛我多麼細緻 為何到了分手方知

讓這一課成長課的修養比傷口更多
談戀愛後 明白我是個不可愛的一個我
任那一個遠離我 才讓這一個接受到 這一個我

曾經每一位最後縱使感動錯
不管結果 從遺憾裡養活我

曾經幼稚 盲目的威迫不愛我的喜愛我
但每一次留低了的不快總比歡笑多
連番錯誤 明日要做個很可愛的一個我
任那一個遠離我 才令這一個接受我 這一個我
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

呢首拎叱吒十大先似樣家馬, 上一首太難以接受
5分
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

入太陽以來最好聽嘅一首歌
5分for sure
無力將天氣逆轉。

好熟 有番以前嘅感覺 唔知似邊首
better "me"之後到那一個"我"
5分

比所有下雨天好聽好多!!!   曲好聽  詞還可以  5分  起碼不會悶!!!

loop緊
今次把聲應該係最接近佢平日正經講嘢把聲
超正
換咗下雨天個十大就perfect!

個唱腔終於正常返!!!!!!!!
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

真正的FIONA回来了~~~
那一个FIONA,就是FIONA

好難得有返以前嘅感覺
好似樹蛙/Dear Fiona嗰期

開頭高音咗啲 再聽聽先
love wins!

我諗哩個FIONA 真係好多人最愛最懷念既FIONA.....
仲以為唔會有機會再聽到哩把咁自然既唱腔
首歌好有初出道D K歌FEEL
5 FUN

終於有番首好聽既k歌

200000fun 唔洗講

評分人數

明白我是個不可愛的一個我
明日要做個很可愛的一個我
love wins!

其實上年隻tonight有幾首個唱腔已經正常翻
例如一直一直 不過個bridge既唱腔仲係略嫌奇怪
今次呢首簡直係帶人翻去華納薛凱琪最值得人喜愛既時期
單論唱 呢首應該係薛凱琪近五年最好果首 比華納後期更好 甚至得better me 一首可以接近到佢係呢首既表現
5分

令我諗翻到2005年嘅fifi
i miss that funny girl

好耐未試過咁多五分喇~ 快d衝衝衝
哥本哈根的另一個我 81+3

曲好聽,但份詞怪怪地。
DM多仔多到覆唔哂

可以俾10分嗎?
呢首堅得
【This is MC】澳門見

5 分 !
期待mv
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

成首歌好勵志~ 旋律都朗朗上口 係近五年最好聽geh一首歌

隔左咁多年無唱K歌,一唱就反應咁熱烈
好耐無見過Fi有首歌CM一致好評
希望好歌有好報啦
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

比上一首好聽好多,唔系嘛,1分個啲咩料

咁1月1日係咪唔洗擔遮

BUT 5FUN FOR SURE

頑石哪天變黃金 我可以等
融和二人是哪樣成份 但願虔誠能顯得吸引
用五十年溶化你 成就 金禧一吻

好順口

anyway
呢首絕對係入太陽以來最正嗰首

有時做歌少都唔係一件壞事
今年兩首歌都好有質感
上一首係小品情懷
Le首係好大器 似會全場大合唱果d
The best is yet to come
可惜Fiona今年唔係搏殺格

搏殺之時無一首咁既歌
無心插柳柳卻成蔭

還差半步 才學懂珍惜鞭撻我的一個個
我覺得唱腔仲係有D怪,太嬌嗲,不過好過下雨天,都值5分o既

其實 所有下雨天 又真係無大家講得咁差
入左太陽之後終於有一首歌覺得Fiona唱緊佢自己噶野
唔再系系度演歌
5分

有時做歌少都唔係一件壞事
今年兩首歌都好有質感
上一首係小品情懷
Le首係好大器 似會全場大合唱果d
Th ...
tree 發表於 2015-8-20 15:30

better me當年都冇諗過咁紅

好有dear fiona 個feel, 呢首的確係easy listening, 可以有多首大合唱
better me 似係要同自己講要走出低谷, 今次反而係更為豁達更開朗, 更適合fi
5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

好好聽呀!把聲好岩feel! 5fun sure !! 希望女金有得爭下
以前既佢返黎啦

編曲略嫌普通.. 比較喜歡所有下雨天..

我覺得曲幾好聽
唱方面今次唔再用fifi style 令隻歌好聽左好多
其他麻麻
Happy and Blessed.

盲投左5分先聽30秒, 再聽全首, 無俾錯分 , 望有冠啦呢首咁正
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

回復 3# moxy

其实我觉得告别我,宫若梅都不错

回復 9# Frankiekiekie

yep, J-POP feel

唔知會唔會播到拎女歌手呢..

今次Fi唱腔好左好多
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

官方文案寫Fiona首次嘗試日本文謠曲式
我又諗起之前Fi話希望今隻EP可以發掘自己更多不同的唱腔
越來越奇袋
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

官方文案寫Fiona首次嘗試日本文謠曲式
我又諗起之前Fi話希望今隻EP可以發掘自己更多不同的唱腔
越來越奇袋{ ...
fifty1205 發表於 2015-8-20 17:33

唔好再發掘喇
用呢個腔已經好夠

好懷念的Fiona
好好Loop

日本歌根本就好啱佢 等九年而家先再唱

作為死忠Fans, 真心覺得呢首歌match距
旋律入耳 雖然份詞一般 但不失情懷

所有下雨天都唔差 不過我覺得呢首歌更加系match到距自己  唱得好有感情
呢把自然又成熟既少女聲  近年都算幾難得聽翻
5分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

好想聽live!!!!
但都係dear fiona好d

唔鍾意歌詞填到咁

見到fi已經俾5分先

呢首係廣東話版 better me

呢首拎叱吒十大咪幾好
真係覺得下雨天個曲悶左D,雖然前排好啱落雨聽

唔知點解,有D雞蛋裡面挑骨頭,林若寧D詞可以再勵志一D
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

終於有番首好聽既k歌
Lewis 發表於 2015-8-20 13:00

美鹿好耐無出高質k歌
宮都係麻麻

5分

曲同唱都好正.....
林若寧既詞有進步但都仲硬係爭少少咁
份詞通順左 少左砌積木既感覺 不過用字都係未夠靚