返回列表 發帖

紅館夢 - C AllStar

單選投票, 共有 49 人參與投票
30.61% (15)
4.08% (2)
20.41% (10)
8.16% (4)
36.73% (18)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: TimmyYan

歌曲: 紅館夢
主唱: C AllStar

收錄大碟: (如有)
推出日期: (如有)

派台日期: 26/8/2015

歌詞: (如有曲詞編等資料更好)

C AllStar - 紅館夢

作曲/編曲: 賴映彤
填詞: 黃偉文
監製: 簡

激光中 飛躍四面台上 尋覓理想
將天空海濶接力再唱
WOO~
風一起 請你試試 投入到 我的漣漪裡
就似聽你 偶像演唱

總有夢想 替幻想 引路指方向
想入紅館 沒羅盤 亦能通暢

如若你想 台上領獎
來用你懂的功夫 給你創造一個獎

兜個大圈 各自打 各自的一仗
條條長街 都可 擠身偶像
若 沒有跑道 每夜 每夜 去掘 便有窗

燈一開 經已企在台上 尋覓理想
主打歌 准我接力獻唱
WOO~
起跑點 低過某某 還是有 太多台可上
用你方法 贏得他景仰

總有夢想 替幻想 引路指方向
想入紅館 沒羅盤 亦能通暢

如若你想 台上領獎

他上巨蛋 武道館 鳥巢中開唱
你去紅館 伊館 閃閃發亮
夢 未算一樣 卻是 各自 努力賺拍掌

有挫折 也不退讓
不懂飛 便去滑翔
看見了 理想四面是牆 地底升上

你腦裡 有一隻象
從空想 如何搬到現場
傳奇由狂想滋養

紅館夢 紅館夢 擴張
明星夢 明星夢 在漲

如若你想 台上領獎
來自創一種招式 給你創造一個獎

從今日 由想像 脫韁
被困監獄 去越個獄 靠自己忽發奇想

要信你 哪只這樣
不委屈 在這下場
你看我 那天也被劣評 沒歌星相

要唱到 我的肖像
榮登於隧道口每面牆
仍能毋忘初衷唱

紅館夢 紅館夢 擴張
明星夢 明星夢 在漲

如若你想 台上領獎
來自創一種招式 給你創造一個獎

紅館內 紅館外 也好
用你想像 鑽洞搭路 去達到理想

想去 紅館演唱 二千萬場
還是要於 溫布萊 打一仗 漂亮
工體中 起個 擎天石像
還要做 白宮悍將
做夢背景 任你想

紅館夢 紅館夢 擴張
明星夢 明星夢 在漲

如若你想 台上領獎

紅館內 紅館外 也好
用你想像 創造宇宙 去達到理想
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

TimmyYan 2015-8-26 14:52
KITSTON 2015-8-26 14:53
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

佢地派歌密得驚人
呢首一般般
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

呼應翻我們的胡士托? 亂入左首歌既
不過我想講 唔係CAS fans真係對佢地啲呼應前作或者講自己理想乜乜乜0興趣
2分噶

我們的胡士托好聽D,呢首2.0無乜興趣 3分

如果講演唱會歌, 星海仲好D~

其實呢首係 ShowOff 歌聲對戰主題曲
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

睇錯左做 紅樓夢

其實點解首歌叫紅館夢
明明佢地上年已經昸左紅館.....一D唔熟佢地既人會以為佢地未開過紅館
BTW 半盲粉盲投5 FUN

盲粉投5分
星海好聽d
利申:唔係鏡粉

今年應該剩係聽死佢地首逾越生死就夠實在太正

其實呢首係 ShowOff 歌聲對戰主題曲
星勤 發表於 2015-8-26 21:10

咁講就明點解會咁編 確實係帶到每人一段solo
不過就搞到首歌莫名的長 同重複性好多
wyman都填左好多字 但有幾句都重覆出現5次

評分人數

其實點解首歌叫紅館夢
明明佢地上年已經昸左紅館.....一D唔熟佢地既人會以為佢地未開過紅館
...
Kyle_ 發表於 2015-8-26 21:53

yes ar, 我都覺得好奇怪, 佢地明明已經開左紅館啦嘛, 不過星勤話係show off比賽主題曲, 咁都言之成理既

盲粉投5分
星海好聽d
tom 發表於 2015-8-26 23:16

星海直情係正

好在唔係年尾, 派首咁既歌真係自殺 -,-

副歌同非凡人生一樣既..
當時無知 傻孩子 無疑心有夢兒
總有夢想 替幻想 引路指方向...

勁似-,-

副歌同非凡人生一樣既..
當時無知 傻孩子 無疑心有夢兒
總有夢想 替幻想 引路指方向...

勁似-,- ...
siubee1027 發表於 2015-8-27 00:39

睇你講完之後 又係喎
呢句都好似

上一首太好 相比下呢首遜色咗

個曲麻麻浪費了yy份詞~
3分

紅館夢 紅館夢 擴張
明星夢 明星夢 在漲

WTF
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

第一眼睇真系以為紅樓夢!
其實已經系胡士托3.0了吧,好怕類似的橋不停玩好多好多次,歌詞其實ok,不過既然系比賽主題曲,命題作品的話就不要太苛求,期待年尾叱咤台聽到《逾越生死》~
讓我對這世界好奇
讓我信自己的真理

有無人知道幾時出碟

第一眼睇真系以為紅樓夢!
其實已經系胡士托3.0了吧,好怕類似的橋不停玩好多好多次,歌詞其實ok,不過既然 ...
cincinp 發表於 2015-8-27 11:28

首歌出左黎,先決定俾 ShowOff 用埋 ge
本身係想寫首係 C AllStar 演唱會
但最後首歌個歌詞其實同演唱會又無乜大關係   

呢首其實真係 2.0 姐~ 甚至可以話係續集
而又其實唔駛 focus 響「紅館」呢兩個字上面
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

曲真係唔差, 詞就...唔識講
3分la
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

曲4分 詞1分(唔知仲要唱幾多隻同本地樂壇有關嘅嘢) 編3分 唱2分(呢隻冇咩唱功可以show) 平均分2.5
最後決定2分

有兩段講五月天

他上巨蛋 武道館 鳥巢中開唱

你腦裡 有一隻象
從空想 如何搬到現場
傳奇由狂想滋養

份詞會唔會太老土lol

我不知道C Allstar有否在其他場口解釋過, 但一個伊館show, 以《紅館夢》作為演唱會主題曲, 真係好奇怪, 就算話毋忘初衷, 讓人想起他們出道時想上紅館, 放在今次演唱會前推出, 也是情節不合. 而且叫《紅館夢》真心娘, 旋律亦有時代感, 連和唱部分都好八九十年代, 即使連上了《我們的胡士托》, 也救不了多少.
我諗, 我會選擇聽多二十次《逾越生死》.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

睇錯左做 紅樓夢
harryharry 發表於 2015-8-26 21:49

我都係,呢首歌感覺一般般,3分

今年出好多歌

首歌長到好悶...

難聽到.....

5分
編曲好正
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

除左似非凡人生之外,我諗到 等雪
條條長街 都可 擠身偶像

其實不如認認真真整隻情歌仲好啦. 好似留住我吧果種呀

上樓上車上樓上車
用同一個模dup出黎ga
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

有D悶...有點覺得CALLSTAR開始無乜新意...

自問今次一plug,好似無逾越咁好,但佢地出歌速度真係好快,逾越落榜2星期紅館夢就可以入到20位之內,已經唔錯

申利:CAF

呢首同上車咒差好遠
repeat得無乜特色
見系c allstar先比4分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

如果香港樂壇係唱死k歌
咁cas就係唱死呢類型既歌...

除左似非凡人生之外,我諗到 等雪
條條長街 都可 擠身偶像 ...
stephybest 發表於 2015-8-30 16:36

依位美會員真係好留意aki chan

只可以講, 呢隻歌在伊館唱live 係好聽左

同埋呢隻唔係伊館show 主題曲, 係showoff 歌唱比賽主題曲云云

評分人數

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而