返回列表 發帖

怪舞甩嘴走音勁騎呢 FFx 900蚊拍MV換40萬點擊

■FFx四位成員均表示不介意MV被批評,但希望大家不要寫粗口留言。

繼黃宏舜(娃娃舜)早前重出江湖唱《娃娃愛天下》掀起全城熱話,4人女子組合FFx一首製作費只900元、已派台十個月的歌曲《Sugar Baby》也忽然彈出,MV前晚如病毒般,入侵各大社交平台並迅速蔓延,截至昨晚點擊率已40萬,惟因FFx的騎呢舞姿和歌唱技巧,負評亦多達八千多個,FFx可謂一夜成名!

女子組合FFx出道近兩年,原本有六位組員,初時走肉感路線,每次出席活動都趷籮拗胸賣性感,其後有兩位因為舞技欠佳被飛,組合重新換血後變成四人,包括同樣21歲的楊澤怡(Shirley)、潘穎琳(Mizaki)、李詩詠(Ceci)及16歲的周葆諭(Christy),Shirley去年曾因被前男友潛入宿舍扯髮而報警。

■《Sugar Baby》成本只需九百元,字幕sugar都串錯為suger,被網民狂笑。互聯網圖片抄襲少時學嘢

■網民惡搞FFx新歌MV變成「天線得得B」版。

FFx這首《Sugar Baby》其實已經推出十個月,只是一直無人留意,萬料不到一個只在窄走廊、花900元製作拍攝的低成本MV,反而令她們忽然熱爆,至昨晚,點擊率已40萬,更有網民將MV變成「天線得得B」版,十分搞笑。對於MV在網上劣評如潮,指她們舞姿騎呢、甩嘴又走音,是樂壇一個巨大衝擊,FFx四位成員昨日接受本報記者電話訪問時均表示不介意,Shirley說:「有睇到粗口留言,覺得好多人只係自己想發洩,我哋係想畀fans睇MV,批評好唔好都會接受。」
Ceci同樣表示有看到網民以粗口留言,她說:「初初都有唔開心,但諗番又覺得大家都係想我哋進步。」問到被指是MK組合可有不快?Ceci說:「都係本土文化啫,我都收到好朋友短訊,話我上咗位,好紅,自己都覺得好驚訝。」Mizaki、Christy同樣表示不介意善意批評,但希望大家不要講粗口。對於被指抄襲韓團少女時代,Christy承認:「我哋一直都話有參考佢哋,都想學吓佢哋各方面嘅態度。」

只付租器材費

FFx經理人Sam對於有人在網上爆料,指他只花了900元做MV製作,欺壓負責拍攝的年輕製作人,他在電話中說:「900蚊係租器材嘅錢,學生(指年輕製作人)冇收錢,唔想個學生搞手俾人誤會落格。」他又謂:「冇偷呃拐騙成份,拍攝人員當日好正常,冇強迫,唔明點解今日先有人爆料。」

崇拜天團:舞步抄少時《The Boys》

■FFx的新歌舞步疑似抄襲韓國女團少女時代《The Boys》的舞蹈。互聯網圖片

女子組合FFx勁崇拜韓國女子天團少女時代,新歌《Sugar Baby》的舞步,被網民指抄少時的跳舞歌曲《The

Boys》,其實之前FFx曾穿上藍白隊衣出席電腦展活動,已被指抄襲少時的隊衣。

名存實亡:Twins成功元祖

4人女子組合FFx以跳舞了得作賣點,過去也有很多女子組合,打正旗號以跳舞作招徠,但不少都名存實亡。

Twins 側手翻勁

由鍾欣潼(阿嬌)與蔡卓妍(阿Sa)這對孖妹組成,出道時演繹《明愛暗戀補習社》的側手翻,令人津津樂道。今年除夕將舉行入行15周年紀念演唱會,是香港鮮有成功的女子跳舞組合。

Cookies 曇花一現

九人少女組合以港版Morning娘形象冒起,成為少男殺手,03年減至4人組合,只有(左起)楊愛瑾、吳雨霏、鄧麗欣和傅穎有得留低,但現在已解散。

HotCha 七年之癢

(左起)黎美言、張惠雅及張紋嘉07年組成HotCha,11年Regen到澳洲Working Holiday,由Crystal和Winkie支撐,至14年正式宣佈解散。

Freeze 獨立轉機

07年由(左起)陳樂瑤、甄詠珊和石詠莉組成,三年後甄詠珊解約,Freeze解散,各自發展。陳樂瑤現開設畫室教畫畫,石詠莉最近自資推出唱片。

SuperGirls 能歌能演

原名Icon Girls,12年正式改名為SuperGirls,成員有(左起)趙慧珊、李靜儀、陳穎欣、蔡明芳和吳嘉熙,除唱歌,還拍劇和電影三線發展。

好正 I like天線得得B真人版<3
笑到我呢

女版張如城?

屎黃色頭髮果位個樣騎呢到一個點

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

荒謬,自己冇本事做啲好音樂出嚟吸引人地注意,就特登整啲標奇立異嘢出嚟俾人鬧、俾人笑
而家仲都要調返轉頭話人地唔識欣賞你,好似講到自己好有才華係你地唔識欣賞先要咁委屈咁

你係有料GE,遲早實有人睇到,人地都未話你整衰哂樂壇,你反而喺度調轉頭叫人反省?

荒謬,自己冇本事做啲好音樂出嚟吸引人地注意,就特登整啲標奇立異嘢出嚟俾人鬧、俾人笑
而家仲都要調返轉 ...
shamsham 發表於 2015-9-18 13:25

咁你聽左女王萬歲未 ???

回復 7# chanchan0909

多謝你的推介,我剛聽了,如果他係能夠做好的音樂,更加唔應該特登做呢啲嘢出來   不斷咁俾人笑,俾人鬧,俾人踩就係佢想要的實驗結果咩?
   而家佢整首咁嘅歌出嚟,究竟係會“反省自己,去搵返佢以前啲作品出來聽”的人多?
   定係覺得“樂壇就係咁垃圾㗎啦,有板你睇”的人多呢?

呢啲咁樣標奇立異的引人注目,係唔會長久,你會記得張如城,william hung,但有幾多人真係欣賞佢地?
   人地一提起你,就淨係會恥笑你,佢會開心咩?
   同樣,人地一提起香港樂壇,就淨係記得“mk pop”,真係好事?

佢究竟係幫緊樂壇呢?定係幫倒忙呢?

係咪挑戰Juno以最低成本拍MV嘅極限?

其後有兩位因為舞技欠佳被飛,組合重新換血後變成四人 << 好想睇下被飛嗰兩個嘅舞姿, 留得低嗰四個都唔係掂

回復  chanchan0909

多謝你的推介,我剛聽了,如果他係能夠做好的音樂,更加唔應該特登做呢啲嘢出來  ...
shamsham 發表於 2015-9-18 14:46

當然我唔否認佢地喺呢件事係有責任

但無論佢地係咪有意圖做呢首歌
其實諗深一層 點解次次都係呢 D 歌可以引人注目
就係因為有 market
你肯禁入去聽 反應好 有人討論 就做得過
所以近年每逢出呢 D 歌反應都係大

既然要要求音樂人做好本份
好 近年無出色嘅音樂人咩
李拾壹 黎曉陽 Blaster Project Ace Another Kitchen Fabel ....
都係有個人風格嘅歌手
到頭來呢 反應唔差 但都唔係好好
出到去問 10 個人都唔知有幾多講得出佢地個名
其實有幾多人比過機會佢地呢
難道真係等到佢地消失左喺樂壇嗰時先有人提起佢地 ?

反倒呢隊野兩三日就 70 萬 views
可以變到係全城熱話
有人仲話佢係咁 loop
知道難聽都要一再回味
難道呢 D 人唔係應該負上更大責任 ?

講真 如果市場係好嘅 大家對音樂係有追求嘅
呢 D 歌出幾多首 都唔會有人理
但如果對音樂係無追求嘅
就好似而家咁

hotcha 張髮力圖 ... 媽啊 好懷念
自從vanilla 同不要防曬之後hotcha 再無出過呢d 髮力圖 兼 不合乎人體功學既圖
髮力winks!

ffx? ...!?!????
我鐘意ff癖多d
don't make stupid people famous

出道作MV已經狂擺 愛<333
點解依四位女仔俾人做實驗品,唔覺唔對路咩?21歲化個咁老嘅妝同連隻跳都未練熟就去拍MV

無講ASONE.........
仲有女生宿舍

https://thestandnews.com/society ... %E7%95%99%E6%84%8F/

不少網民、媒體在Facebook轉發DT的言論,批評他們製作出這種低質素的歌曲後,仍在「死雞撐飯蓋」,他不會因此感到不公平,只是反思香港樂壇為何走到這個地步,要以「騎呢」來出位 :「香港有好多獨立樂隊,有好多優秀的作品,為什麼大家不去聽?」他早前在Facebook提到「實驗非常成功」,意思是指Redholic曾用心製作歌曲,由錄製到後期製作的過程均完整,但用心的作品所招來的反應,反而不及FFx一隻未完成的單曲及以極低成本製作的MV。

他認為,MK-Pop、騎呢歌曲之所以引人注意,是因為聽眾有太多選擇,接收資訊時往往選擇「最爆」的 :「他們覺得全世界都在咒罵這件事,如果我也加入,好易吸引到好多人認同,因為這件事彷彿已經全世界都覺得是最worse。」要改變這種生態好困難,除了聽眾的口味,亦因傳媒及不同平台會第一時間傳播這類作品,以推高收視率 :「好的事物沒有什麼值得講,例如《蘋果動新聞》會否忽然整段新聞,講『胡琳出了新碟,真是好好聽』? 不一定完全沒有,但很少。」

DT稱,幸好不少商業機構找尋表演單位,傾向找質素較高的音樂人合作,這對音樂界的發展非常有利,他不擔心MK-Pop會流行 :「好多人會識得揀,他們聽MK-pop有他們的原因,但我相信他們的手機裡不一定會有MK-pop。」

他最後寄語FFx成員,幕前藝人要承受許多輿論,團員的年紀亦小,希望她們能承受壓力,這對於她們日後的發展、甚至開展另一條路,均有好處。問及DT覺得這場「MV風波」何時止息,他說 :「要看下一單幾時出現,一有下一單,香港人又好快忘記了。」

話胡琳無人氣。。。不開心。。。

而家仲都要調返轉 ...
shamsham 發表於 2015-9-18 13:25

agree 整D垃圾出黎比人聽 仲可以站係道德高地

比原唱仲好聽咗...感覺唔同晒

比原唱仲好聽咗...感覺唔同晒
rubylovessss 發表於 2015-9-19 10:23

佢都唔錯

喊無用架 要自己多d 訓練先得 想紅就要努力d
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20150919/54223705

原來佢哋channel 咁多片
連 食物鏈 cover 都有
仲要跟足 amag 啲 ad-lib
可惜就唱得

原來佢哋channel 咁多片
連 食物鏈 cover 都有
仲要跟足 amag 啲 ad-lib
可惜就唱得

...
jasonng 發表於 2015-9-19 23:22

和你的故事^(氣音)完了

2:47 10級驚嚇
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

(DELETED)
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

和你的故事^(氣音)完了
bagfgfcde 發表於 2015-9-20 13:21

好心唱唔到就唔好揀嚟唱
完全就係K 房自high 水準

HotCha張髮力圖
依家應該冇乜組合可以跳到好似佢地咁
利申:唔係鏡粉

HotCha張髮力圖
依家應該冇乜組合可以跳到好似佢地咁
tom 發表於 2015-9-20 18:11

有..SG咯.跳得幾好.唔奇呢啊

内容年度驚嚇組合

睇到cookies張相

驚嘆霏妹以前咁嘅樣都可以做到少男殺手

以前啲少男盲噶? ...
nicknicknick 發表於 2015-9-20 17:15

而家都有好多少男啦

有..SG咯.跳得幾好.唔奇呢啊
jun518 發表於 2015-9-20 18:20

sg 跳果陣係韓風 唔會跳到披頭散髮最近睇番不要防曬 vanilla d live
真係跳到痴線

hinz 發表於 2015-9-18 13:08

而家上埋新城榜,唔知佢會覺得好嬲定好笑呢