返回列表 發帖

黃昏點唱機 - 容祖兒 Feat. 林海峰

單選投票, 共有 219 人參與投票
55.71% (122)
9.13% (20)
4.11% (9)
2.28% (5)
28.77% (63)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 黃昏點唱機
主唱: 容祖兒 Feat. 林海峰

派台日期: 2015-09-22

作曲:馮翰銘
填詞:林若寧
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

陪我坐天星 港灣觀星 喜愛漫遊 維園散步徑
陪我坐叮叮 聽叮叮聲 走進獨特城 充滿獨特性

遊覽過百貨店舖 朝聖過氣派半島
跳舞跳到河內道 與你逛過每吋時代路
聖誕派對圍著聖誕燈飾 聯歡在 彌敦道

呢個城市好多心急人 點唱哥哥嗰首有心人
想約個對象喺大丸等 收線之後仲想講多陣
講到城市就快到黃昏
佢仲問我啲字值幾多分?幾分?幾冧!

陪我聽DJ 講出心聲 點唱愛慕 哥哥最動聽
陪我去沙灘 到淺水灣 走進獨特城 充滿獨特性

以前點唱個女生 今日結婚搵我做嘉賓
見證呢個城市有心人 見證呢個城市有啲沉
見證這個時代去到金鐘 迷失在 迷宮陣
DJ 你一扭開收音機 DJ

轉過兩世紀 拆過成長地 幾多戀愛仲記起
(日日報時報天氣)
轉過兩世紀 吃過糖果味 永永遠遠地記起
(呢度 依然係 晴朗嘅好天氣)

誰拆走天星 消失歌星 改變地平 維港會做證
(喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 都會一直動聽)
誰拆走叮叮 DJ失聲 總有樣事情 瑣碎但動聽

喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 都一直動聽
喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停作曲:馮翰銘
填詞:林若寧
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

遊覽過百貨店舖 朝聖過氣派半島
跳舞跳到河內道 與你逛過每吋時代路
聖誕派對圍著聖誕燈飾 聯歡在 彌敦道

呢個城市好多心急人 點唱哥哥嗰首有心人
想約個對象喺大丸等 收線之後仲想講多陣
講到城市就快到黃昏
佢仲問我啲字值幾多分?幾分?幾冧!

陪我聽DJ 講出心聲 點唱愛慕 哥哥最動聽
陪我去沙灘 到淺水灣 走進獨特城 充滿獨特性

以前點唱個女生 今日結婚搵我做嘉賓
見證呢個城市有心人 見證呢個城市有啲沉
見證這個時代去到金鐘 迷失在 迷宮陣
DJ 你一扭開收音機 DJ

轉過兩世紀 拆過成長地 幾多戀愛仲記起
(日日報時報天氣)
轉過兩世紀 吃過糖果味 永永遠遠地記起
(呢度 依然係 晴朗嘅好天氣)

誰拆走天星 消失歌星 改變地平 維港會做證
誰拆走叮叮 DJ失聲 總有樣事情 瑣碎但動聽

喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 都一直動聽
喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

不是我喜歡JOEY的歌曲類型,聽了一次,感覺沒有記憶點
3分吧

幾好聽..but有林海峰好似感覺怪怪地
4分

好有途徑北海道FEEL~

一樣係好唔容祖兒~~

Alex fung同容記真係夾到
希望呢張urban chic album會有更多驚喜

Alex Fung繼續發掘美祖的可塑性

5分

其實AF隻碟係咪真係錄好晒架
拆叮叮呢個topic咁新

見到條微博仲以為係個小節目,原來係首歌

ed8671ed 發表於 2015-9-22 13:03

Alex fung前幾日ig先話約左joey錄音咋喎xd 會唔會其實都係未錄哂xd

Btw 祖迷既我表示呢首歌好聽
好有途經北海道feel 正
歌詞話迷失金鐘 拆叮叮..... 有咩意思

Jan 讀白聲係幾好
但最後幾句個 beat 好似慢得滯

隻歌幾有新意,不過好似得半隻係唱既
份詞怪怪地
要型都係 wyman 既強項

見證這個時代去到金鐘
誰拆走叮叮 DJ失聲  好update下

黃絲點唱機

Never let lit go, never let lit go好難聽(令我諗起proud to fly lup high)
如果剩係JY我都OK, 唔鐘意個rap
其實天然樂觀飄紅我都鐘意都會loop, 不過呢首我真係麻麻, 應該會得閒就聽
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

ed8671ed 發表於 2015-9-22 13:03

根據之前訪問至少都錄好8 9成 除非再重錄某啲歌

成件事都好唔美祖
無論題材定係風格
份詞都幾大政治味

5分
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

平心而論,依首好過晒之前嘅膠歌first plug。但旋律略嫌單調,joey演繹唔夠groovy,林若寧嘅詞一貫強差人意,但af編曲值得一讚。
年尾肯定有另一首食糊plug,建議903可hea播依首歌,費事其他女歌手輸得太難睇

好正呀
好似好耐以前祖祖首敬請留步同Side Track
5分
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

Never let lit go, never let lit go好難聽(令我諗起proud to fly lup high)
如果剩係JY我都OK, 唔鐘意個ra ...
JasOh103 發表於 2015-9-22 13:29

我就諗起LOL入面 帶你閉上眼 let go lof your mind ... 英皇真系好中意將個L字串嗮入D英文歌詞度,超un耳.

投左 5 分先再聽

睇見不斷努力n進步 容祖兒 你值得我最喜愛
love wins!

我覺得林民龍嘅林海峰rap得好聽D, 呢首rap得夾硬嚟, 太慢.
Joey完美發揮, 近期狀態好fit.
不過略嫌首歌收得太快, 後面其實可以繼續add lip.
開頭果幾句已經覺得好型.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

首歌又幾好聽
個感覺好熟 但又諗唔起係咩
不過首歌好岩秋天慢慢聽
慢慢FADE OUT好懷舊FEEL

投左 5 分先再聽
kwanie 發表於 2015-9-22 14:24

EEE你係咪打錯字??

Joey有無講幾時出新碟》????

5 分 FOR SURE.

GOOD TRY.

首歌又幾好聽
不過首歌好岩秋天慢慢聽
慢慢FADE OUT好懷 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-9-22 14:53

我都想講感覺好熟 似美祖以前嘅其中一首歌

Joey part好正啊。
唔鐘意林海峰啲rap。

Joey part好正啊。
唔鐘意林海峰啲rap。
wzx0825 發表於 2015-9-22 16:22

建議旦旦錄多幾個DJ版本
#最好一台一個

2015年903女金新歌來了.

成個格調竟然令我諗起林憶蓮,那股R&B好成熟~
感覺似當年王菲軟硬的《請勿客氣》,祖兒總算離開comfort zone,我buy

P.S 如果話似祖兒一首舊side track,我會話係似《愛不愛》,同樣係好 laid-back 的 R&B

祖兒呢兩個字已經夠我俾1分 ^^

唔覺得好聽 Loop唔起
3分

擺明係抽水搏like搏hit rate要扣一分
nicknicknick 發表於 2015-9-22 17:45

「 開 始 分 不 清 , 有 些 人是 真 心 為 社 會 發 聲 真 心 有 話 要 說 , 還 是 借 勢 騎 劫 政 治 扮 關 心 社 會 而 最 終 目 的 其 實 是 搏 like 搏 hit rate 搶 airplay。」

做咩啫。祖祖擺明係真心為社會發聲啦,好似係。

1分係俾林海峰既

好聽 喜歡曲同詞
好好嘅新嘗試

成個格調竟然令我諗起林憶蓮,那股R&B好成熟~
感覺似當年王菲軟硬的《請勿客氣》,祖兒總算離開comfort zon ...
Riverfish 發表於 2015-9-22 17:30

愛不愛 曲風好正 就係鍾意有啲food for thought既joey
令我諗起13點 同樣用時間特性嚟鼓勵人
不過今次再本土啲
好抵讚 呢個先係我識既joey應有嘅貨

首歌既melody勁洗腦,5分嘎
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

good song wor jojo
Happy and Blessed.

首歌既melody勁洗腦,5分嘎
我等我在 發表於 2015-9-22 18:33

, 我有冇睇錯
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

, 我有冇睇錯
616.1314 發表於 2015-9-22 19:20

全球狂賀我等我在第二次俾容祖兒既歌五分

全球狂賀我等我在第二次俾容祖兒既歌五分
bagfgfcde 發表於 2015-9-22 19:22

第一次幾時?

隻歌好掂!容記開始摸索到自己嘅曲風

唔明點解咁多人插林狗,佢d rap 不嬲係咁lol

第一次幾時?

隻歌好掂!容記開始摸索到自己嘅曲風

唔明點解咁多人插林狗,佢d rap 不嬲係咁lol ...
kilai 發表於 2015-9-22 19:41

我杯茶 好似係

天星
電車
金鐘
拆過成長地
喜歡這個城…即使已變形
922派台......

5分不解釋

天星
電車
金鐘
拆過成長地
喜歡這個城…即使已變形
922派台......

5分不解釋 ...
johnny0113 發表於 2015-9-22 19:45

祖祖轉型做民主女神嗄

5分 must be a big hit
but 容祖兒(-4分) = 1分

我杯茶 好似係
屮SiU霖屮 發表於 2015-9-22 19:44

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=4924&extra=page%3D53&page=1

經典回顧

反OT
希望首歌快啲被禁播
親愛既中國政府快啲將祖兒放入雪櫃

如果首歌無林海峰D part會幾正,宜家3分
BTW EEG D Lyrics video版面靚左

天星
電車
金鐘
拆過成長地
喜歡這個城…即使已變形
922派台......

5分不解釋 ...
johnny0113 發表於 2015-9-22 19:45

尾場嘛

首歌又幾好聽
不過首歌好岩秋天慢慢聽
慢慢FADE OUT好懷 ...
屮SiU霖屮 發表於 22/9/2015 14:53

無呀, 都未聽

天星
電車
金鐘
拆過成長地
喜歡這個城…即使已變形
922派台......

5分不解釋 ...

取代謝大媽做民主女神

首歌同其他plug緊D歌好唔同,好fresh。中意租租唱R&B。

跟住落嚟嘅两个月,
首歌实播到失禁咁,
which means 对耳仔要被强奸150+次
All in 大美Kay《山林道》!

還我劉翁+王迪詩嘅《關公災難》!!