返回列表 發帖

黃昏點唱機 - 容祖兒 Feat. 林海峰

單選投票, 共有 219 人參與投票
55.71% (122)
9.13% (20)
4.11% (9)
2.28% (5)
28.77% (63)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 黃昏點唱機
主唱: 容祖兒 Feat. 林海峰

派台日期: 2015-09-22

作曲:馮翰銘
填詞:林若寧
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

陪我坐天星 港灣觀星 喜愛漫遊 維園散步徑
陪我坐叮叮 聽叮叮聲 走進獨特城 充滿獨特性

遊覽過百貨店舖 朝聖過氣派半島
跳舞跳到河內道 與你逛過每吋時代路
聖誕派對圍著聖誕燈飾 聯歡在 彌敦道

呢個城市好多心急人 點唱哥哥嗰首有心人
想約個對象喺大丸等 收線之後仲想講多陣
講到城市就快到黃昏
佢仲問我啲字值幾多分?幾分?幾冧!

陪我聽DJ 講出心聲 點唱愛慕 哥哥最動聽
陪我去沙灘 到淺水灣 走進獨特城 充滿獨特性

以前點唱個女生 今日結婚搵我做嘉賓
見證呢個城市有心人 見證呢個城市有啲沉
見證這個時代去到金鐘 迷失在 迷宮陣
DJ 你一扭開收音機 DJ

轉過兩世紀 拆過成長地 幾多戀愛仲記起
(日日報時報天氣)
轉過兩世紀 吃過糖果味 永永遠遠地記起
(呢度 依然係 晴朗嘅好天氣)

誰拆走天星 消失歌星 改變地平 維港會做證
(喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 都會一直動聽)
誰拆走叮叮 DJ失聲 總有樣事情 瑣碎但動聽

喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 都一直動聽
喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停作曲:馮翰銘
填詞:林若寧
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

遊覽過百貨店舖 朝聖過氣派半島
跳舞跳到河內道 與你逛過每吋時代路
聖誕派對圍著聖誕燈飾 聯歡在 彌敦道

呢個城市好多心急人 點唱哥哥嗰首有心人
想約個對象喺大丸等 收線之後仲想講多陣
講到城市就快到黃昏
佢仲問我啲字值幾多分?幾分?幾冧!

陪我聽DJ 講出心聲 點唱愛慕 哥哥最動聽
陪我去沙灘 到淺水灣 走進獨特城 充滿獨特性

以前點唱個女生 今日結婚搵我做嘉賓
見證呢個城市有心人 見證呢個城市有啲沉
見證這個時代去到金鐘 迷失在 迷宮陣

轉過兩世紀 拆過成長地 幾多戀愛仲記起
(日日報時報天氣)
轉過兩世紀 吃過糖果味 永永遠遠地記起
(呢度 依然係 晴朗嘅好天氣)

誰拆走天星 消失歌星 改變地平 維港會做證
誰拆走叮叮 DJ失聲 總有樣事情 瑣碎但動聽

喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 都一直動聽
喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

「仲龍珠? One Piece都出左五百幾集啦師姐」
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

好耐冇聽容祖兒的歌,呢隻不過不失啦

唔得,JOEY把聲好作狀.........
林公子rap仍然係20年前軟硬果style,會唔會有啲out out地.....
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

雖然好唔中意JY, 但這首唔錯

其實林海峰既rap係成首歌最正既地方,
獨唱版簡直空虛到嚇人,
高質歌即刻變極低質。 ...
liebe 發表於 2015-11-8 15:25

咁我又覺得唔可以用呢個樂迷自製既獨唱版去judge首歌如果係獨唱一定好空虛 變到極低質
始終音樂底留翻 好容易俾人錯覺覺得首歌好空
如果係獨唱冇林生既話 首歌就唔會有果啲間場 咁果首應該就唔係黃昏點唱機 可能叫黃昏機 黃昏點唱 點唱機

但的而且確 我覺得林海峰令首歌出色左 當然容祖兒表現都唔差
整體而言我喜歡呢首作品最後出到黎既效果

其實林海峰既rap係成首歌最正既地方,
獨唱版簡直空虛到嚇人,
高質歌即刻變極低質。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

官方? cut 得唔靚噶 底聲超多
b01091018 發表於 2015-11-8 13:04

點睇都知唔係官方啦下話?

無論發生乜事我都會支持up片果個

林狗D RAP:

呢個世界好多幼稚人 以為啲歌好聽會紅人
想用歌聲對啲公眾氹 啲歌上唔到榜冇人冧
俾多啲錢就 ...
boy4dudes 發表於 2015-10-28 13:39

RAP詞改得超正。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

我就覺得未去到相當難聽既地步既
本身個曲編都做得唔錯 應該要俾陳綺雯唱先會變難聽
呢個版本 ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-8 09:08

官方? cut 得唔靚噶 底聲超多
week17

呢個版本 ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-8 09:08

我好似又片得重手左
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

講真 隻歌根本係林海峰取勝
容小姐既唱唔會加分 不過唔扣分已經算萬幸
至於咩突破就算吧啦
唔係有林海峰 ...
John 發表於 2015-11-8 02:33

呢個版本應該更加聽得清楚

至於容祖兒都算跟到個flow唱 比較放開手腳
首歌又唔算好有好有難度之下 容祖兒真係唱得算係咁 起碼唔難聽 仲有幾句又幾正 可能係果一句旋律正 佢又唱得唔差

至於咩突破就算吧啦
唔係有林海峰 ...
John 發表於 2015-11-8 02:33

網上有人有自製solo版
建議你去參考下,聽完準備洗耳

我想講段rap算正 當然聽開k歌既一定唔慣首歌多左呢個元素
但起碼容祖兒跳出左個框架而終於成功一次 rap出黎 ...
bagfgfcde 發表於 2015-10-30 20:51

至於咩突破就算吧啦
唔係有林海峰, 隻歌應該會相當難聽

舉個例, 佢根本就落唔到「遊覽過百貨店舖」入面「遊覽」個兩粒低音
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

呢首比起上年果幾首真係差天共地
抵入10大既

好歌要讚

哦 即係我一定要讚祖兒讚到出口既?
唔比我講下編曲既
唔比我鍾意用口吹既樂器既 eg吹笛 吹簫

#祖粉真過份 哼 抵反噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

即係祖兒嘅歌聲0分
jasonng 發表於 2015-11-1 20:01

果啲咁膚淺既人點會識得欣賞祖兒既好 好似係

反ot 林海峰rap得好聽過祖兒

即係祖兒嘅歌聲0分
jasonng 發表於 2015-11-1 20:01

#無咁講過
#祖粉唔准咁敏感咖
#加埋祖兒既歌聲應該至少有6分
#應該冇錯咖啦
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

笛聲已經值5分 愛吹笛噶
dongbb2332 發表於 2015-11-1 19:53

即係祖兒嘅歌聲0分

笛聲已經值5分 愛吹笛噶

面皮厚 is a good thing, it helps build up resilient. Don't know what or who 燈神 is. So, no commen ...
boy4dudes 發表於 2015-10-28 14:33

就算覺得黃昏點唱機係BEST SONG又有咩問題,每個人都有唔同聽歌喜好,唔係嘅話呢度投票就唔會有1至5分而係得1分可以揀啦
903D獎全香港入面仲有幾多人care,有咩需要咁肉緊,撇開d頒獎禮去聽一隻歌仲好啦
音樂本身嘅作用就係愛來relax,聽一隻歌聽到成肚火咁咪唔好聽啦,就係咁簡單
난 어떡해야 해~널 보내줘야 해 이젠~내게 조금만 더 시간을 줘~

我想講段rap算正 當然聽開k歌既一定唔慣首歌多左呢個元素
但起碼容祖兒跳出左個框架而終於成功一次 rap出黎又好符合慵懶果種感覺
而且首歌似乎想以慢熱襟聽取勝 而個旋律雖然係幾特別 但單靠旋律同編曲明顯唔夠力
段rap令到首歌得意左 多左個層次 聽聽下會好自然跟住佢講呢個城市好多心急人

最愛都係跳舞跳到河內道 與你逛過每吋時代路呢句
祖兒唱得好正噶

你面皮厚到同燈神有得FIGHT嗄 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-10-28 14:01

面皮厚 is a good thing, it helps build up resilient. Don't know what or who 燈神 is. So, no comments.

The Taylor Swift gif is so appropriate - she has the self-awareness to realise that she was pathetic for being one of Harry Style's Beards. Thank God One Direction is having a break in 2016 so that Larry can spend some quality time together.

Oh no, 反OT, 黃昏點唱機 is the best song on earth, even Taylor Swift loves it.

1 評分人數 Nicholas

Cool, another EEG / JY employee in action!! So hardworking.
boy4dudes 發表於 2015-10-28 13:47

OT就好應該扣分
版規已經寫得好清楚 自做版主以來我都強調左好多次 OT 或 無意義留言係唔會再經警告而立即扣分
如果你要再刻意延續你既OT或有意圖引起罵戰 就唔好怪版主們會扣你分 禁你言
本身秩序係大家維持 言論自由係大家都擁有 我對大家點樣睇呢隻歌係不感興趣 但影響成個PO什至成個版既話我就唔可以就手旁觀
所以希望大家都可以自重同慎言
多謝大家合作
若有人再因為呢D OT帖再延長OT既話題 什至LOCK PO比大家冷靜一下先
全部違規者都會一律扣分或禁言

* 版主唔會因為唔同意你既講法而扣分 只會因為你OT或犯規而扣分 請大家明白

真係唔諗住PLUG去其他台W0R
仲諗住仲有其他DJ TIM

Cool, another EEG / JY employee in action!! So hardworking.
boy4dudes 發表於 2015-10-28 13:47

你面皮厚到同燈神有得FIGHT嗄
自己OT就話人係員工
如果CM真係有咁多蛋記員工
佢地間公司就唔會咁啦

首歌唯一吸引到我興趣係林狗D RAP
不過OVERALL都係麻麻地~~
ilovehenry 發表於 2015-10-21 00:45

林狗D RAP:

呢個世界好多幼稚人 以為啲歌好聽會紅人
想用歌聲對啲公眾氹 啲歌上唔到榜冇人冧
俾多啲錢就有quota分
我叫你今年唔駛咁擔心!放心, 攞金!

以前樣衰個女生 整容之後變咗大忙人
俾多啲錢去落廣告金 見證呢個城市白痴人

日日電台要播你
秘密 嘅武器 東方嘅好新地

喜歡這個城 樂壇已變形 只有娛樂圈 有錢就有得傾
喜歡這個城 有錢萬事勝 獎長買長有 只要 J Y 高興

評分人數

越听越有FEEL~~~

首歌唯一吸引到我興趣係林狗D RAP
不過OVERALL都係麻麻地~~

歌風同平時唔同,祖祖唱r&b會令人好舒服
聽左一次就上腦

如果首歌換左做彭羚唱,加埋林海峰把聲,應該幾得意...

聽左好耐之後, 不得不說呢隻先係路架嘛
呢d先至可以真正令人另眼相看, 唔好再性感喇

不過瓊姐說她唱R&B起家又好像誇了點,唱咗幾百隻歌有幾隻係R&B好似冇乜代表性,講演繹呢類歌又唔算係佢強項。
Serendipity 發表於 2015-9-27 19:01

可能當左痛愛, 怯, 誰來愛我, 爭氣, 抱抱, 出賣, 心淡, 習慣失戀, 16號愛人, 分身術, 煙霞, 花千樹, 天窗, 樂觀係R&B

2分

評分人數

4分

評分人數

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

首歌幾好feel...唔錯

港灣(道)落去叮叮
下一句就去左半島 河內道
求教路
week17

個編曲係幾relax清新咁....
但聽左咁耐都係冇咩感覺
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

藻藻今次5分%過半 厲害
見證到本世紀10大奇事之一 我真係覺得好開心好感恩

旋律簡單動聽,JOEY的聲音其實唔使做太多配樂去裝飾,至於今次歌詞到底想講D咩,我不理~我不在乎~
5分
난 어떡해야 해~널 보내줘야 해 이젠~내게 조금만 더 시간을 줘~

好正好舒服 編曲無得輸
jy好耐無試過有非K歌可以咁討好
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

唔襯Joey, 怪怪咁
d 詞懶有Message, 但佢真人係咪咁?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

回復 103# victor1991415
冇個人特色喎

呢首係幾好聽
JY 其實有人guide 住,把聲真係可以有好多變化

清新曲風值得一贊,joey一貫唱得揮灑自如,但melody麻麻

「 開 始 分 不 清 , 有 些 人是 真 心 為 社 會 發 聲 真 心 有 話 要 說 , 還 是 借 勢 騎 劫 政 治  ...
kayzzz 發表於 2015-9-22 18:20

見到上邊呢句笑咗。
呢隻歌幾唔錯,雖然我唔認同係祖兒一貫風格,但總好過又係天窗之類的貨色(而這類歌應該會喺第二主打出現...),不過好還好如果入叱咤十大又好似未夠。
Jan的rap好軟硬年代的歌曲感覺,唔錯。
不過瓊姐說她唱R&B起家又好像誇了點,唱咗幾百隻歌有幾隻係R&B好似冇乜代表性,講演繹呢類歌又唔算係佢強項。

把聲同首歌都唔夾 但rap果part好正
呢首歌令我諗起fi隻叮叮車 fi果首好好多

過得去啦4分