返回列表 發帖
呢首歌幾特別,但係林海峰啲rap好怪

好過晒me re do全碟,聲線始終唔夾首曲,冇咩Feel,依家已經九月尾,睇嚟都係播到十大加女金

唔明點解咁多一分

俾左5, 因為風格適合佢聲線
好少見joey咁大比例1分

真係堅似6永
呢首歌好過天然呆
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

愈聽愈正
個腦係咁loop

聽咗幾次  暫時未算鍾意 唔比分住;
不過呢首歌睇得出距系不斷有新嘗試
雖然出d歌我唔算成日聽或者好鍾意
突破方面我覺得距今年做得比楊千嬅、謝安琪呢d女歌手都好;
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

Maybe what we have been listening to is "903 Radio Edit", the versions on RTHK and Metro maybe without 林海峰!

我覺得會好似faye當年既浮躁咁,叫好不叫座
p74d47 發表於 2015-9-24 11:58

《浮躁》係藝術型,呢首係 urban 式...
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

原來唔止我一個咁樣諗 XD
港台應該要搵音樂情人鄭子誠客串一下 (rap都rap到有陰謀)
新城搵陳少 ...
Riverfish 發表於 2015-9-24 11:22

我覺得會好似faye當年既浮躁咁,叫好不叫座

建議旦旦錄多幾個DJ版本
#最好一台一個
l00540 發表於 2015-9-22 16:52

係咪有Feat. 港台DJ 同 新城DJ 版 , 但未派?
PEACH 發表於 2015-9-23 11:27

原來唔止我一個咁樣諗 XD
港台應該要搵音樂情人鄭子誠客串一下 (rap都rap到有陰謀)
新城搵陳少寶出山
DBC...唔熟 LOL
D100搵顏聯武

搞掂!

有預感首歌會叫好不叫座,唔會大hit,但欣賞指數高~

好Fiona, 可以想像Fiona點唱
boy4dudes 發表於 2015-9-24 11:05

自從用左舒文,Fi 個唱腔越變越怪
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

好Fiona, 可以想像Fiona點唱

鐘意JOEY唱呢種歌
唔大路
加上ALEX FUNG D曲風同JOEY好夾
希望有冠軍歌~~

據我所知佢唔係kay粉 成日插佢唱歌唔掂
Lewis 發表於 2015-9-24 01:15

成日曲線引人反謝安琪
可能其實係祖粉
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

其實又唔洗下下都去到咁 Harsh

嘗試一下欣賞唔同歌手既好,唔洗去到咁盡

你偶像都話想話比佢囝囝知呢 ...
賴爽 發表於 2015-9-23 23:45

據我所知佢唔係kay粉 成日插佢唱歌唔掂

我同意樓上講林海峰唱/rap到有D似陸永
想起Yumiko首"提早單身"裡面D rap

其實佢又唔算係rap/好急速饒舌
似係半讀半唱
以前有D歌都係咁架

btw喜歡美祖唱R&B/Urban風既歌

痴線啦會唔會係咁啊 - -

Joey真係好似梁文禮話齋 透啖氣都會比人鬧啊haha
無論出咩歌都緊有人比負評1 ...
olympiahhy 發表於 2015-9-23 23:05

呢度好多人都護主架
係佢地鐘意既就會話handle得好好。首歌好岩佢。好突出到首歌呀,唱乜_都話好聽!

唔鐘意既咪話唱得唔好,唱得差,音樂有音樂去,人聲有人聲自己去。
呢度見慣架啦。

理得佢唱乜出道,總之佢依首歌唱得唔夠groovy,歌有歌去,佢有佢唱,歌聲根本同編曲mix唔埋。佢不嬲唱歌最 ...
kayzzz 發表於 2015-9-23 17:35

其實又唔洗下下都去到咁 Harsh

嘗試一下欣賞唔同歌手既好,唔洗去到咁盡

你偶像都話想話比佢囝囝知呢個世界係美好的
但我見你成日都落力咁攻擊美祖唷 不如學下放低成見先

其實佢今年交d貨唔差, 呢隻都唔例外
不過因為佢係女歌手獎頊上實在太霸道, 所以變相連歌都唔會loop得多
anyway, 論歌確實係舒服, 都值5分
不過俾903個個節目洗腦可能好快就厭
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

PEACH 發表於 2015-9-23 11:27

痴線啦會唔會係咁啊 - -

Joey真係好似梁文禮話齋 透啖氣都會比人鬧啊haha
無論出咩歌都緊有人比負評1分先
收聲又話藍絲 暗喻又話博出位

好多人覺得Jan lamb個幾段唔好
我個人覺得 其實有啲懶傭傭既感覺
幾配合個編曲同黃昏
而且可能佢係想做到好似DJ講野咁唔想rap得勁快
但又唔想真係平時講野咁樣咁冇感情
所以我覺得其實好okay
純屬個人見解

唔出聲就話唔關心政治 出聲又話搏 like 搏 hit rate 搶 airplay

聽歌不嬲都鹹魚青菜各有所愛 ...
babybaby226 發表於 2015-9-23 17:43

美祖都有聽盲反的意見~讚

MV
KYC0347 發表於 2015-9-23 20:16

呢個MV (其實係lyrics video) 都好唔容祖兒
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

新嘗試,效果比天然呆好10倍~5分!!
不過覺得 喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 呢幾句好熟好熟

MV

Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

I'm not kidding,
佢初出道既未知,真係handle 得有問題,
這分鈡更愛你,同Celine Dion 既板本差天共地
佢只適合唱ballad 既歌以突出佢vocal, r&b , 技巧真係欠奉sorry

回復 67# 風見志郎

唱乜d人都話冇咁d嘢架啦
期待joey大碟

成首歌既feel好似twins首新歌sns,好正XD

唔出聲就話唔關心政治 出聲又話搏 like 搏 hit rate 搶 airplay

聽歌不嬲都鹹魚青菜各有所愛

are you kidding me
佢唱r&b出道架wor, 00 01果浸r&b味勁正囉
風見志郎 發表於 2015-9-23 17:17

理得佢唱乜出道,總之佢依首歌唱得唔夠groovy,歌有歌去,佢有佢唱,歌聲根本同編曲mix唔埋。佢不嬲唱歌最大問題係唔識融入去首歌度,得個殼,無靈魂。
聽完係幾有新鮮感呀,但唔會loop囉。

首歌melody 同詞都ok, 反而佢唱r &b 好似技巧麻麻,咬字刻意唔正以為就係style
相對首歌比佢師妹阿mag 唱會 ...
PoonOn 發表於 2015-9-23 10:24

成班聽到joey整到把聲傭懶小小就講話好好聽呀,好有味道呀,都唔知想點。

首歌melody 同詞都ok, 反而佢唱r &b 好似技巧麻麻,咬字刻意唔正以為就係style
相對首歌比佢師妹阿mag 唱會 ...
PoonOn 發表於 2015-9-23 10:24

are you kidding me
佢唱r&b出道架wor, 00 01果浸r&b味勁正囉
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

仲未听,但系好像听啊啊啊

演唱會尾場有無唱?》?

相對首歌比佢師妹阿mag 唱會好好多

唔知點解我反而覺得呢首似係新碟既主題歌/點題作
用呢首去帶起黎緊既歌
呢首個感覺反而我諗起28個我
都係唱少少講多多
不過真係好side下

見到有人話隻歌有正字feel
其實懷緬過去就唔關正字事既 拆野唔捨得姐
同埋見到呢個point就好想抽水, 問下佢是咪搏like搏hitrate搶airplay

anyway反容完畢, 聽下隻歌先, 見祖粉非祖粉都講到咁勁, 希望唔好失望
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

style 有啲似 深閏 小日子隻碟嘅side track
如果唔計rap嗰part
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

Wa! 估唔到幾正呢首歌
懶洋洋感覺, 搭緊巴士正值黃昏果陣聽應該幾有feel
祖一路都肯試新野,呢次我buy! 5分 個編曲同祖既演繹好好

如果唔知係容祖兒唱,第一次聽真係未必即刻認出佢。

極大的驚喜。5分。

開頭入歌果度好似馬賽克
風格就似敬請留步同愛不愛
真係好正
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

唔係講笑
成個感覺都幾似叮叮車

呢首歌有十大先算啦

咩事
做咩咁多1分
連我等我在都俾5分wor
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

Ok啦,4分!好驚903喪播到1.5首十大。。。
舞來舞去 不日內開始錄音。

跟住落嚟嘅两个月,
首歌实播到失禁咁,
which means 对耳仔要被强奸150+次
All in 大美Kay《山林道》!

還我劉翁+王迪詩嘅《關公災難》!!

首歌同其他plug緊D歌好唔同,好fresh。中意租租唱R&B。

天星
電車
金鐘
拆過成長地
喜歡這個城…即使已變形
922派台......

5分不解釋 ...
johnny0113 發表於 2015-9-22 19:45

取代謝大媽做民主女神

首歌又幾好聽
個感覺好熟 但又諗唔起係咩
不過首歌好岩秋天慢慢聽
慢慢FADE OUT好懷 ...
屮SiU霖屮 發表於 22/9/2015 14:53

無呀, 都未聽

天星
電車
金鐘
拆過成長地
喜歡這個城…即使已變形
922派台......

5分不解釋 ...
johnny0113 發表於 2015-9-22 19:45

尾場嘛