返回列表 發帖
如果首歌無林海峰D part會幾正,宜家3分
BTW EEG D Lyrics video版面靚左

我杯茶 好似係
屮SiU霖屮 發表於 2015-9-22 19:44

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=4924&extra=page%3D53&page=1

經典回顧

反OT
希望首歌快啲被禁播
親愛既中國政府快啲將祖兒放入雪櫃

5分 must be a big hit
but 容祖兒(-4分) = 1分

天星
電車
金鐘
拆過成長地
喜歡這個城…即使已變形
922派台......

5分不解釋 ...
johnny0113 發表於 2015-9-22 19:45

祖祖轉型做民主女神嗄

天星
電車
金鐘
拆過成長地
喜歡這個城…即使已變形
922派台......

5分不解釋

第一次幾時?

隻歌好掂!容記開始摸索到自己嘅曲風

唔明點解咁多人插林狗,佢d rap 不嬲係咁lol ...
kilai 發表於 2015-9-22 19:41

我杯茶 好似係

全球狂賀我等我在第二次俾容祖兒既歌五分
bagfgfcde 發表於 2015-9-22 19:22

第一次幾時?

隻歌好掂!容記開始摸索到自己嘅曲風

唔明點解咁多人插林狗,佢d rap 不嬲係咁lol

, 我有冇睇錯
616.1314 發表於 2015-9-22 19:20

全球狂賀我等我在第二次俾容祖兒既歌五分

首歌既melody勁洗腦,5分嘎
我等我在 發表於 2015-9-22 18:33

, 我有冇睇錯
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

good song wor jojo
Happy and Blessed.

首歌既melody勁洗腦,5分嘎
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

成個格調竟然令我諗起林憶蓮,那股R&B好成熟~
感覺似當年王菲軟硬的《請勿客氣》,祖兒總算離開comfort zon ...
Riverfish 發表於 2015-9-22 17:30

愛不愛 曲風好正 就係鍾意有啲food for thought既joey
令我諗起13點 同樣用時間特性嚟鼓勵人
不過今次再本土啲
好抵讚 呢個先係我識既joey應有嘅貨

好聽 喜歡曲同詞
好好嘅新嘗試

1分係俾林海峰既

擺明係抽水搏like搏hit rate要扣一分
nicknicknick 發表於 2015-9-22 17:45

「 開 始 分 不 清 , 有 些 人是 真 心 為 社 會 發 聲 真 心 有 話 要 說 , 還 是 借 勢 騎 劫 政 治 扮 關 心 社 會 而 最 終 目 的 其 實 是 搏 like 搏 hit rate 搶 airplay。」

做咩啫。祖祖擺明係真心為社會發聲啦,好似係。

唔覺得好聽 Loop唔起
3分

祖兒呢兩個字已經夠我俾1分 ^^

成個格調竟然令我諗起林憶蓮,那股R&B好成熟~
感覺似當年王菲軟硬的《請勿客氣》,祖兒總算離開comfort zone,我buy

P.S 如果話似祖兒一首舊side track,我會話係似《愛不愛》,同樣係好 laid-back 的 R&B

2015年903女金新歌來了.

Joey part好正啊。
唔鐘意林海峰啲rap。
wzx0825 發表於 2015-9-22 16:22

建議旦旦錄多幾個DJ版本
#最好一台一個

Joey part好正啊。
唔鐘意林海峰啲rap。

首歌又幾好聽
個感覺好熟 但又諗唔起係咩
不過首歌好岩秋天慢慢聽
慢慢FADE OUT好懷 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-9-22 14:53

我都想講感覺好熟 似美祖以前嘅其中一首歌

5 分 FOR SURE.

GOOD TRY.

Joey有無講幾時出新碟》????

首歌又幾好聽
個感覺好熟 但又諗唔起係咩
不過首歌好岩秋天慢慢聽
慢慢FADE OUT好懷舊FEEL

投左 5 分先再聽
kwanie 發表於 2015-9-22 14:24

EEE你係咪打錯字??

我覺得林民龍嘅林海峰rap得好聽D, 呢首rap得夾硬嚟, 太慢.
Joey完美發揮, 近期狀態好fit.
不過略嫌首歌收得太快, 後面其實可以繼續add lip.
開頭果幾句已經覺得好型.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

睇見不斷努力n進步 容祖兒 你值得我最喜愛
love wins!

投左 5 分先再聽

Never let lit go, never let lit go好難聽(令我諗起proud to fly lup high)
如果剩係JY我都OK, 唔鐘意個ra ...
JasOh103 發表於 2015-9-22 13:29

我就諗起LOL入面 帶你閉上眼 let go lof your mind ... 英皇真系好中意將個L字串嗮入D英文歌詞度,超un耳.

好正呀
好似好耐以前祖祖首敬請留步同Side Track
5分
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

平心而論,依首好過晒之前嘅膠歌first plug。但旋律略嫌單調,joey演繹唔夠groovy,林若寧嘅詞一貫強差人意,但af編曲值得一讚。
年尾肯定有另一首食糊plug,建議903可hea播依首歌,費事其他女歌手輸得太難睇

成件事都好唔美祖
無論題材定係風格
份詞都幾大政治味

5分
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

其實AF隻碟係咪真係錄好晒架
拆叮叮呢個topic咁新
ed8671ed 發表於 2015-9-22 13:03

根據之前訪問至少都錄好8 9成 除非再重錄某啲歌

Never let lit go, never let lit go好難聽(令我諗起proud to fly lup high)
如果剩係JY我都OK, 唔鐘意個rap
其實天然樂觀飄紅我都鐘意都會loop, 不過呢首我真係麻麻, 應該會得閒就聽
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

見證這個時代去到金鐘
誰拆走叮叮 DJ失聲  好update下

黃絲點唱機

Jan 讀白聲係幾好
但最後幾句個 beat 好似慢得滯

隻歌幾有新意,不過好似得半隻係唱既
份詞怪怪地
要型都係 wyman 既強項

ed8671ed 發表於 2015-9-22 13:03

Alex fung前幾日ig先話約左joey錄音咋喎xd 會唔會其實都係未錄哂xd

Btw 祖迷既我表示呢首歌好聽
好有途經北海道feel 正
歌詞話迷失金鐘 拆叮叮..... 有咩意思

見到條微博仲以為係個小節目,原來係首歌

Alex Fung繼續發掘美祖的可塑性

5分

Alex fung同容記真係夾到
希望呢張urban chic album會有更多驚喜

好有途徑北海道FEEL~

一樣係好唔容祖兒~~