返回列表 發帖
祖兒呢兩個字已經夠我俾1分 ^^

, 我有冇睇錯
616.1314 發表於 2015-9-22 19:20

全球狂賀我等我在第二次俾容祖兒既歌五分

我杯茶 好似係
屮SiU霖屮 發表於 2015-9-22 19:44

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=4924&extra=page%3D53&page=1

經典回顧

反OT
希望首歌快啲被禁播
親愛既中國政府快啲將祖兒放入雪櫃

藻藻今次5分%過半 厲害
見證到本世紀10大奇事之一 我真係覺得好開心好感恩

我想講段rap算正 當然聽開k歌既一定唔慣首歌多左呢個元素
但起碼容祖兒跳出左個框架而終於成功一次 rap出黎又好符合慵懶果種感覺
而且首歌似乎想以慢熱襟聽取勝 而個旋律雖然係幾特別 但單靠旋律同編曲明顯唔夠力
段rap令到首歌得意左 多左個層次 聽聽下會好自然跟住佢講呢個城市好多心急人

最愛都係跳舞跳到河內道 與你逛過每吋時代路呢句
祖兒唱得好正噶

即係祖兒嘅歌聲0分
jasonng 發表於 2015-11-1 20:01

果啲咁膚淺既人點會識得欣賞祖兒既好 好似係

反ot 林海峰rap得好聽過祖兒

講真 隻歌根本係林海峰取勝
容小姐既唱唔會加分 不過唔扣分已經算萬幸
至於咩突破就算吧啦
唔係有林海峰 ...
John 發表於 2015-11-8 02:33

我就覺得未去到相當難聽既地步既
本身個曲編都做得唔錯 應該要俾陳綺雯唱先會變難聽
呢個版本應該更加聽得清楚

至於容祖兒都算跟到個flow唱 比較放開手腳
首歌又唔算好有好有難度之下 容祖兒真係唱得算係咁 起碼唔難聽 仲有幾句又幾正 可能係果一句旋律正 佢又唱得唔差

官方? cut 得唔靚噶 底聲超多
b01091018 發表於 2015-11-8 13:04

點睇都知唔係官方啦下話?

無論發生乜事我都會支持up片果個

其實林海峰既rap係成首歌最正既地方,
獨唱版簡直空虛到嚇人,
高質歌即刻變極低質。 ...
liebe 發表於 2015-11-8 15:25

咁我又覺得唔可以用呢個樂迷自製既獨唱版去judge首歌如果係獨唱一定好空虛 變到極低質
始終音樂底留翻 好容易俾人錯覺覺得首歌好空
如果係獨唱冇林生既話 首歌就唔會有果啲間場 咁果首應該就唔係黃昏點唱機 可能叫黃昏機 黃昏點唱 點唱機

但的而且確 我覺得林海峰令首歌出色左 當然容祖兒表現都唔差
整體而言我喜歡呢首作品最後出到黎既效果