返回列表 發帖
見到有人話隻歌有正字feel
其實懷緬過去就唔關正字事既 拆野唔捨得姐
同埋見到呢個point就好想抽水, 問下佢是咪搏like搏hitrate搶airplay

anyway反容完畢, 聽下隻歌先, 見祖粉非祖粉都講到咁勁, 希望唔好失望
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

據我所知佢唔係kay粉 成日插佢唱歌唔掂
Lewis 發表於 2015-9-24 01:15

成日曲線引人反謝安琪
可能其實係祖粉
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

聽左好耐之後, 不得不說呢隻先係路架嘛
呢d先至可以真正令人另眼相看, 唔好再性感喇

不過瓊姐說她唱R&B起家又好像誇了點,唱咗幾百隻歌有幾隻係R&B好似冇乜代表性,講演繹呢類歌又唔算係佢強項。
Serendipity 發表於 2015-9-27 19:01

可能當左痛愛, 怯, 誰來愛我, 爭氣, 抱抱, 出賣, 心淡, 習慣失戀, 16號愛人, 分身術, 煙霞, 花千樹, 天窗, 樂觀係R&B

我想講段rap算正 當然聽開k歌既一定唔慣首歌多左呢個元素
但起碼容祖兒跳出左個框架而終於成功一次 rap出黎 ...
bagfgfcde 發表於 2015-10-30 20:51

講真 隻歌根本係林海峰取勝
容小姐既唱唔會加分 不過唔扣分已經算萬幸
至於咩突破就算吧啦
唔係有林海峰, 隻歌應該會相當難聽

舉個例, 佢根本就落唔到「遊覽過百貨店舖」入面「遊覽」個兩粒低音

我就覺得未去到相當難聽既地步既
本身個曲編都做得唔錯 應該要俾陳綺雯唱先會變難聽
呢個版本 ...
bagfgfcde 發表於 2015-11-8 09:08

我好似又片得重手左