返回列表 發帖
CBM 第 301 期  2015 第 40 周

年度歌曲候選名單(即 2015 冠軍歌) :
一千個假想結局 / 頌讚詩 / 我們他們 / 新地球 / 家明 / 最好的債 / 落俗 / 不枉我們張山十年 / 雙面人 / 念念不忘 / 天盡頭 / / 篋神 / 粉紅解密 / 飛吧! 獨角仙 / 你瘦夠了嗎? / 笑忘書 / 小確幸 / / 煩擾中起舞 / 回眸一笑 / 清平調 / 飄紅 / 上車咒 / 為何要我愛上你 / 不將就 / 兩杯茶 / 幸福之歌 / 逾越生死 / 瑕疵 / 瑕疵 / 本身的用處 / 靈魂盡頭 / 別來無恙 / 羅生門 / 你讓我飛 / 起點 ‧ 終站 / 小幸運 / 挾持 / 念念 /

歷年 劉若英 冠軍歌 : 1 首
念念(2015) /

01 04  念念 (1 周冠)       劉若英         11>06>04>01
02 01  挾持 (1 周冠)       RubberBand        20>03>07>01>02
03 14  碼頭的辛酸        Blaster         14>03
04 18  人生馬拉松        陳奕迅         18>04
12  思城           胡琳          16>03>16>13>14>15>12>05
06 19
  航拍           陳柏宇         19>06
09  我們都不是無辜的     周國賢         04>08>09>07
08 NE  一萬小時         宇宙人         08
15  東西南北         Kolor          19>15>09
10 NE  雷克雅未克        麥浚龍         10
11 NE  別說沒愛過        韋禮安         11
17  So Fa Mi Re Do      SiS 樂印姊妹       17>12
13 NE  
十萬個如果        movin'         13
14 NE  
航道           陳慧敏         14
15 NE  我只是假裝很快樂     唐曉彤         15
16 08  那一個我         薛凱琪         08>03>08>16
17 NE  
陽光點的歌        吳業坤         17
18 NE  沙時計          祖絲          18
19 NE  最幸福的眼淚       吳雨霏         19
20 NE  
孤單的貝多芬       葉巧琳         20

OUT
02  突然好想你   徐佳瑩     06>10>02
03  戀愛為何物   李克勤     07>09>03
05  遠征      Dear Jane    13>05>05
06  黑面神     鄭融      16>16>06
07  命書      側田      19>10>12>14>07
10  小李      李拾壹     12>05>12>10
11  如泣如訴    Sukie S     19>10>04>11
13  你,有沒有過  林俊傑     08>14>17>XX>11>13
16  行為偽術    羽翹      20>16
20  寫妳太難    陳詠謙     20

RK LW AP SONGS     SINGERS    REMARKS
01 07 33 小李     李拾壹        
02 13 25 孤獨先生 ...
RVHOCPC 發表於 2015-9-27 00:05

林熹瞳好慘囉 人地明明唔係歌手 唱下主題曲 都可以比你上咁耐
ED's KIDS Choice #22
faith嘅朋友仔^^ 好歌大家要一齊聽吓:
RK LW  WK SONG          SINGER ...
ed8671ed 發表於 2015-9-27 00:06

打工仔要好好食晏 咁快就 out la
小道消息話 Royal Ho 見到登上冠軍寶座, 喜極而泣喲, 聽聞 Faith 仲上前擁抱喲, 好感人喲

究竟呢個榜既平均壽命有幾短==
hinz 發表於 2015-9-27 00:06
3-4 weeks 所以瑕疵有 14 weeks 係奇蹟中嘅奇蹟
陳詠謙得一周命
  又黎大洗榜

季選無人投, 所以要冠軍補數 ...
kevinlai1621 發表於 2015-9-27 00:07
Wing Him 原本可以高 d , 但太多歌想上囉 , 唔係特別鐘意所以提前 say 88
又洗榜
仲誇張過997
seeseetv 發表於 2015-9-27 00:08
好想 out 曬成個榜
Rb 2wks失敗喲
思城可以玩咁耐 真不解真不解真不解 ...
ed8671ed 發表於 2015-9-27 00:09
見到 BAG out 左思城 唔知冠唔冠好
嘩!!!!首冠軍歌使唔使呀
bagfgfcde 發表於 2015-9-27 00:16
喂 ! 多謝你提返首歌 ! 真心鐘意 next week 可以上孤獨啦 !
* 又洗榜
* 希望 陽光點的光 1 wk out
616.1314 發表於 2015-9-27 00:23
陽光點的光我覺得 ok wo
大洗榜
btw 美禮安 & 宇宙人
Wonders 發表於 2015-9-27 00:23
做咩唔鬧我 RB 無 2 weeks no.1
呢到有人會有冠 !!!

未落榜仲有機會  
希望有樂觀走勢 1>2>1  

宇宙人似機會大d 定冠哂  ...
Wonders 發表於 2015-9-27 00:34

無啦 W41-W47 已排好冠軍, 無 RB 份 (P.S. 呢 7 個 weeks 有首冠軍未上 )
宇宙人同韋禮安得一個有冠
Wonders Music Recommendation 2015 Season 3 Review

歌曲十大 排名不分先後:
最好的債 - 楊千嬅 / 飄紅 - ...
Wonders 發表於 2015-9-27 00:05
S02 就快 foul 曬出局 唔捨得 ar

- [講笑]做乜當左我係唔知咩節目個fd子indicator  [/講笑]
係我個榜塞冠唔到姐
- 劉若英 ...
bagfgfcde 發表於 2015-9-27 00:37

因為你係胡琳頭號 fans 前面所有歌都有冠
我個榜唔係好塞 我應該會比冠嘅
孤獨我一定有高位 真係越聽越好聽 (雖然都係鐘意念念多 D )

oh, 希望rb磨耐dd
P.S. 呢 7 個 weeks 有首冠軍未上 )
Wonders 發表於 2015-9-27 00:50

一定會上多 2-3 weeks 嘅
話說 RB 今年仲有歌 可能要留位年尾比冠添呀

今年我都多左獎哦(暫定頒獎禮係12月29哦)

獎項名稱 數量
十大   20
男歌手   ...
RVHOCPC 發表於 2015-9-27 01:10

呢個係咪你下面嗰個榜嘅頒獎禮

年尾出到碟未 ahhh
Wonders 發表於 2015-9-27 01:13
唔係就快出啦咩
by個靚way 岑02又無故上榜嚕
RVHOCPC 發表於 2015-9-27 01:25
今年呀 S02 上榜成績點先 今 week 5ap 實在太少 (假若你真係力谷佢的話 )

全盛時期既CBM可以一週out幾多首歌
nicholashin 發表於 2015-9-27 11:10
好似真係未試過 out 10 首 , 今年已經 2 次
歌曲       最高位置
空隙       01
不枉我們張山十年 01
水彩       07
光之翼 ...
RVHOCPC 發表於 2015-9-27 16:04
嘩 除左女歌手獎我諗唔到其他獎可以比佢
NH TOP 20 2015 冠軍歌巡禮
WEEK 1-13: 頌讚詩 (1)/頌讚詩 (2)/一千個假想結局/我們他們/家明/冬至/不枉我 ...
nicholashin 發表於 2015-9-27 00:14
你下周會洗榜 估 G !!!

**** 本內容被作者隱藏 ****
ed8671ed 發表於 2015-9-27 17:02

新人呢 ???

C. SeeTV Chart

2015年度 冠軍歌 總覽:
無人像你 / 冬至 / Stupid With You / SuperStar / 孔雀開屏 / 我 ...
seeseetv 發表於 2015-9-29 23:11
ED's #1 CHOICE 2015
我們他們 / 新地球 / 頌讚詩 / 家明[2] / 一千個假想結局 / 戰勝自己 / 浪漫前夕 / 說 ...
ed8671ed 發表於 2015-9-30 00:00
2015年度冠軍歌
喜劇之王 / 冬至 / 一千個假想結局 / 我們他們 / 頌讚詩 / 家明 / 戒心 / 靈魂相認 / 最好 ...
hinz 發表於 2015-9-30 00:15

3 個榜都未上呀霏 wo
而且遲過 kary 派台嘅歌都上左 (定係其實係咪已經 bam 左 )

~~~第一次搞有獎問答遊戲 ~~~

問題 : WK40 新 ...
mamakin 發表於 2015-10-2 01:27

估 B !

本周提早出榜

WYTV Music Chart
冠軍歌巡禮
Week 1-13: 一千個假想結局/我們他們/頌讚詩/家明/如你是我/最 ...
kevinlai1621 發表於 2015-10-2 21:05

挾持而家先上 你有幾多首等上榜呀
2 分落袋 , 今 week 好易囉 , 我唔係好明點解有人可以估錯
my LOVE my HATE Top 20
Week 40 : 27/09/2015 - 03/10/2015

L O C A L     T O P   2 0
^ 最高播放率 ; ...
jose 發表於 2015-10-2 08:14
又話上 我是誰
不如估下呢4首10wks歌有邊2隻會得到美麗冠軍^^   
A. 起點·終站 + 發抖
B. 起點·終站 + 思城
C. 起點 ...
dongbb2332 發表於 2015-10-1 22:42

A !!! 很定 !!!

恭喜陳生越來越接近我本人嘅分數
睇嚟我要開始髮力喲
ed8671ed 發表於 2015-10-2 21:48

你老啦 跑唔郁啦 麻煩借個位比 me 反 cup

大把啦, 齋大粒個d都有jade, ivana, sm, phil, juno
  其實RB本身係我榜d成績都係唔多好, 所 ...
kevinlai1621 發表於 2015-10-2 22:07

咁希望 5 分歌挾持有冠啦
敬老係美德喔
唔好蝦老人家
ed8671ed 發表於 2015-10-2 22:22

我都老啦 但我寶刀未老

RubberBand

2010 細街盃 2 / Color My World 19 / 天連地 1 / SimpleLoveSong 1 / 囍宴樂隊 15
2011 陪著你走 2 / 同桌的你 + What's Up (國語榜) 5 / Dedicated to... -
2012 Easy 1 / 睜開眼 1 / Slow & Easy 2 / 豬籠墟事變 7 / 夥伙 1
2013 是時候 2
2014 成長說明書 1 / We Are One (1) / 坦白 1 / 放 5 / 前面尚有一萬里 5 / 語言藝術 4 / 你和我 2 / 瞬間看地球 1
2015 我是樂隊 2 / 挾持 1

冠軍歌總計 : 10 首 11 冠

RubberBand 在 CBM 奪得嘅奬項 (只用而家有嘅奬作紀錄)
2010 年度專輯《Connected》
2010 年度組合
2012 年度組合
2014 年度組合
2014 年度歌手

上年至尊碟
成長說明書 1 (十大)
We Are One 1 (榜分夠拎十大)
坦白 1
前面尚有一萬里 2
----- ...
Wonders 發表於 2015-10-2 22:29
得 846 炸
我嘅年度歌手都有 528 囉喎 P.S. no.1 : 20 pts ... no.20 : 1 pt
其實咁樣先啱佢 至潮嘛

Anyway,
Easy        09~18 01
睜開眼      21~21 14
  ...
seeseetv 發表於 2015-10-2 22:54

2013 3 首自 plug 咁嗰年有無組合奬

似乎互動環節又 hit 番 , 等 me 又湊下熱鬧先~

1. 全女班音樂流行榜 是

A. 個人榜

B. 聯榜

2. 吳雨霏 ...
616.1314 發表於 2015-10-2 23:16

AAA 掛 真係唔知 Q2
呢排美 chan 命中率好高

跟 B
616.1314 發表於 2015-10-2 23:23

近排我好似淨係估中 kevin 炸

ABB
希望可以先贏陳生一仗 wakakakakaka

敬請留意本榜明晚隨兒歌榜附送嘅 互動環節Rou ...
ed8671ed 發表於 2015-10-3 00:03

好有信心咁喎
如果我答啱中一定揀連詩雅 !!! 希望令到女歌手激烈 d , 唔可以比 purple 玩曬 !!!

Wonders Music Recommendation 2015 Week 40

2015年度冠軍作品
SS14 / 樂觀 / 我們他們 / 說再見的對象 /  ...
Wonders 發表於 2015-9-27 00:05

你最近還好嗎? >>> ho 想知你問邊個

祖絲 上榜

本帖隱藏的內容需要積分高於 99999999 才可瀏覽