標題: 40歲容祖兒趕上尾班車獲「十大傑青」 [打印本頁]

作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-3 14:26     標題: 40歲容祖兒趕上尾班車獲「十大傑青」

在樂壇上得過不少獎項的容祖兒,今年剛踏入40歲,趕上尾班車獲選今年度的「十大傑出青年」(參加年齡須為21至40歲)。祖兒表示格外珍惜「傑青」這個意義重大的獎,因為這麼多年來,大家較為熟悉在鎂光燈下的她,今次以自身經歷讓大家認識鎂光燈之外的自己,其實跟很多香港人一樣,是屋邨長大的普通人,只是幸運地找到自己的興趣,為追夢而努力。

出身基層的祖兒自小喜歡唱歌,1999年出道前曾幾經波折,不被外界看好,之後20年的音樂道路,她一直秉持一個信念,就是比其他人更努力。祖兒表示:「很榮幸得到呢個榮譽,是音樂賦予我的生命更多意義,最想將獎項與歌迷分享,因他們陪伴我共同成長,經歷高低起跌,還有所有支持我的人,包括屋企人、公司老闆楊受成博士、同事、朋友,他們一直對我不離不棄,能夠得到音樂以外這麼有份量的獎,很受鼓舞,代表一個新的里程碑、新的動力。申請傑青的過程亦給了自己一個機會回望過去,雖然仍有很多不足,但會更有使命感,堅守初心,堅持夢想。

祖兒多年來參與近千次公益活動,接觸過很多兒童,她明白到家庭條件會令兒童缺乏機會拓闊接觸面,祖兒覺得每個兒童都應該有機會享受快樂,和做自己有興趣的事,所以很想集中精力去支持這班兒童,於是在2015年她成立「容祖兒慈善基金」,希望更多基層兒童有機會找尋夢想,有日能有所成就。疫情期間,祖兒連同慈善基金會積極籌款捐贈予有需要的學童,探訪基層,並參與抗疫慈善義演等活動。

報道來源 : https://today.line.me/hk/v2/article/J1xwvx?utm_source=copyshare

———————

人地謝安琪 十年前已經拎傑青啦
容祖兒真係咩都要爭 連傑青都要趕尾班車
人地真心想比 唔會等你40 碎 就嚟超齡 先施捨比你啦
作者: b01091018    時間: 2020-10-3 14:33

都有十年架
作者: 帥小寶`    時間: 2020-10-3 14:46

醜死怪
作者: John    時間: 2020-10-3 14:51

恭喜祖兒

原來祖兒有慈善基金
作者: irenetso_star    時間: 2020-10-3 14:58

佢真係咩獎都要爭
作者: henhenhen    時間: 2020-10-3 15:03

ching?
作者: hosealiu    時間: 2020-10-3 15:11

喺酒店表現傑出?
作者: michael344    時間: 2020-10-3 15:11

奶共表現傑出
作者: ricnature    時間: 2020-10-3 15:13

無言
無諗過今時今日佢連呢個獎都唔放過

「今日拎咗呢個獎,下次唔知拎咩獎好喇」
作者: lalaland    時間: 2020-10-3 15:38

做得天后點都要有傑青
作者: Lewis    時間: 2020-10-3 15:39

文匯G星值得嘉許
作者: kaman921    時間: 2020-10-3 15:48

寄語年青人堅守初心
多謝祖祖手足
唔好番香港
留喺支那唱
作者: 小伙子.    時間: 2020-10-3 16:04

幾時出首傑出青年
作者: hehehaha    時間: 2020-10-3 16:46

祖儿
地獄的最底層已預留一個位置給她
撒旦如是說
作者: KU5249    時間: 2020-10-3 16:48

40歲都仲係青年
唔怪得某焗腸話60歲先係中年
作者: hehe    時間: 2020-10-3 16:50

黎緊再拎埋個金針獎
作者: hinz    時間: 2020-10-3 16:53

原來我仲有20年既青年
作者: sexykaren    時間: 2020-10-3 17:00

在樂壇上得過不少獎項的容祖兒,今年剛踏入40歲,趕上尾班車獲選今年度的「十大傑出青年」(參加年齡須為21 ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-3 14:26

人地容祖兒 十年前已經拎女金啦
謝安琪真係咩都要爭 連女金都要趕尾班車
人地真心想比 唔會等你40 碎 就嚟超齡 先施捨比你啦
作者: TT进化论    時間: 2020-10-3 17:28

既然呢個獎大家都不當一回事。何必食檸檬?
貼條蘋果嘅新聞節選:容祖兒因為身在上海未能返港出席頒獎禮,唯有透過視像參與,大會對候選人的年齡資格是18至40歲,現年40歲的祖兒剛好趕及尾班車得獎,她透過螢幕說:「好開心呀,我覺得呢次拎咗個好有質量嘅獎項,係人生新階段、新里程,回想當日報名參選,去面試時睇番自己過往經歷,攞到呢個加許,更加堅持自己初心,好希望可以多啲回饋社會,幫到年輕人同小朋友,可以令佢哋好似我咁,我都係出身基層,但尋找到自己夢想,唔怕辛苦,一步一步行落去,我想透過自己經歷同大家分享,亦想借助自己藝人影響力,令佢哋有更多學習機會,同分享佢哋找尋夢想嘅方法。」祖兒同時希望多與新晉音樂人合作,大力推廣廣東歌壇,也會利用自己5年前成立的慈善基金去幫助有需要的人。對於未能親到現場領獎,祖兒深感遺憾,不過她透過視像接受媒體訪問時都表現激動。這段期間她一直逗留內地工作,更為新歌做錄音。經理人霍汶希(Mani)今日伴在祖兒身邊做視像訪問,當宣佈祖兒得獎,Mani上前吻及送上鮮花。

祖祖錄緊新歌,同埋鬱金香係歌迷接機送嘅!霍汶希真係……
作者: l00540    時間: 2020-10-3 17:37

貼條蘋果嘅新聞節選:容祖兒因為身在上海未能返港出席頒獎禮, ...
TT进化论 發表於 2020-10-3 17:28

出國語碟先?
作者: boy4dudes    時間: 2020-10-3 17:37

http://toyp1.jcihk.org/past-hk-toyp-awardees/

List of 十大傑青藝人
1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
1989 盧業瑂
1994 倫永亮
1998 張學友 黎明
1999 劉德華
2002 陳慧琳
2003 郭富城 梁詠琪
2005 許志安 古巨基 楊千嬅
2010 謝安琪
2011 伍樂城
2012 關心妍 王祖藍
2014 方力申

Kelly, Gigi, Miriam, Kay, Jade有, Joey 當然要爭
作者: TT进化论    時間: 2020-10-3 17:44

出國語碟先?
l00540 發表於 2020-10-3 17:37

應該唔係啦,完全無聽過任何國語碟消息,但廣東歌就好似已經錄咗幾首
作者: just11256    時間: 2020-10-3 17:47

貼條蘋果嘅新聞節選:容祖兒因為身在上海未能返港出席頒獎禮, ...
TT进化论 發表於 2020-10-3 17:28

原來要自己報名參加,點解佢/佢公司可以咁唔知醜40歲都仲參加傑青
作者: TT进化论    時間: 2020-10-3 17:49

原來要自己報名參加,點解佢/佢公司可以咁唔知醜40歲都仲參加傑青
just11256 發表於 2020-10-3 17:47

唔知佢係年齡呢一欄填40係咩感受 算啦,佢開心就好
作者: hehehaha    時間: 2020-10-3 17:53

恭喜祖兒

原來祖兒有慈善基金
John 發表於 2020-10-3 14:51

可能為咗個傑青獎
先有慈善基金
有心幫小朋友
十幾年前就應該要做
何必等到2015
作者: 阻住    時間: 2020-10-3 17:56

睇wiki原來梁美芬都係40歲果陣攞傑青
作者: xteve    時間: 2020-10-3 18:02

1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 17:37

Sammi, Sandy, Sally, Faye and Cass 所有天后都冇
作者: jaytang    時間: 2020-10-3 18:02

真係乜獎都要拎..
見人地有, 自己又要有
40歲都仲要博下得唔得...
真係 拎獎界KOL

作者: jaytang    時間: 2020-10-3 18:06

無言

「今日拎咗呢個獎,下次唔知拎咩獎好喇」 ...
ricnature 發表於 2020-10-3 03:13 PM

叱吒最我喜愛的歌曲大獎
港台金針獎

仲有LI D獎佢未拎過
都仲有個目標既..

作者: hkwilliamsiu    時間: 2020-10-3 18:07

上年容祖兒二十週年唔比, 留到今年奶完共才給傑青, 真的好肉酸
作者: jaytang    時間: 2020-10-3 18:08

1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 05:37 PM

1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
1989 盧業瑂
1994 倫永亮
1998 張學友 黎明
1999 劉德華
2002 陳慧琳
2003 郭富城 梁詠琪
2005 許志安 古巨基 楊千嬅
2010 謝安琪
2011 伍樂城
2012 關心妍 王祖藍
2014 方力申

佢一見到個list, 有LI幾個人, 就即刻衝過去報名啦
尤其係見到05年同10年啦!

作者: 星夢情真    時間: 2020-10-3 18:09

無言

「今日拎咗呢個獎,下次唔知拎咩獎好喇」 ...
ricnature 發表於 2020-10-3 15:13

金像獎/世界傑青
作者: jaytang    時間: 2020-10-3 18:12

「在2015年她成立「容祖兒慈善基金」,希望更多基層兒童有機會找尋夢想,有日能有所成就。」

見到咁多當紅女歌手都拎左, 自己點都要拎番一次啦!
btw, 佢都做左十幾廿年啦, 要到2015年先開個基金, 一睇就知佢心諗乜啦....
要籌謀一個獎都唔易, 要5年同埋錢的堆砌。

作者: jaytang    時間: 2020-10-3 18:14

金像獎/世界傑青
星夢情真 發表於 2020-10-3 06:09 PM

下? 評論學會果個頒獎禮都唔會有佢份啦下話?
仲妄想金像獎??

新演員佢又唔係...女配角又大把人爭, 如果爭女主角佢連stephy都打唔嬴啦?

作者: ricnature    時間: 2020-10-3 18:25

1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
...
jaytang 發表於 2020-10-3 18:08

應該要highlight 埋Gigi
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-3 18:27

睇返大家會員留言 都幾唔認同容小姐拎傑青
無他 呢個女人為咗獎 間直係到達無恥級別
40 歲 趁last 都要報名 人地見你咁厚面皮
咪豪個獎比你囉 反正唔會比你年年霸獎
容小姐 會唔會向電影獎項埋手?
如果佢有朝竟然拎影后 我到時更加無言
佢可唔可以放過電影界 ?
作者: 乐坛风云    時間: 2020-10-3 18:28

可能填表申請個時候未滿40
作者: boy4dudes    時間: 2020-10-3 19:04

容小姐 會唔會向電影獎項埋手?
如果佢有朝竟然拎影后 我到時更加無言
佢可唔可以放過電影界 ?
洗衣王國130 發表於 2020-10-3 18:27

學Mariah Carey當年拍自傳電影Glitter, 容小姐拍自傳電影重演食春捲一幕同激情演出酒店大戰人生重要人物, 完全演自己無需演技拎影后
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-3 19:09

學Mariah Carey當年拍自傳電影Glitter, 容小姐拍自傳電影重演食春捲一幕同激情演出酒店大戰人生重要人物,  ...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 19:04

請問用邊度食春卷咁特別 要拍自傳呢?
作者: 星夢情真    時間: 2020-10-3 19:21

原來美轉咁早攞過
So proud
作者: boy4dudes    時間: 2020-10-3 20:12

http://toyp1.jcihk.org/past-world-toyp-from-hk/

List of 世界傑青(香港)藝人
1988 成龍
1999 張學友
2000 劉德華
2004 陳慧琳

Joey要紅眼Kelly了
作者: on07111    時間: 2020-10-3 20:23

呢廿年都頒唔落手,最後有人出手所以有?

不過我祖不嬲正面形象,歌曲十分有意義,包括我的驕傲世上只有明日恩曲陪我長大
作者: 乐坛风云    時間: 2020-10-3 20:39

下個會不會張敬軒?
作者: hehehaha    時間: 2020-10-3 20:43

下個會不會張敬軒?
乐坛风云 發表於 2020-10-3 20:39

Juno吧
它對香港的藝術發展有很貢獻
作者: RVHOCPC    時間: 2020-10-3 21:16

支持天后
作者: timc524    時間: 2020-10-3 21:46

Juno吧
hehehaha 發表於 2020-10-3 20:43

喺推廣大眾了解色盲患者嘅痛苦方面的確好有貢獻
作者: boy4dudes    時間: 2020-10-3 21:57

下個會不會張敬軒?
乐坛风云 發表於 2020-10-3 20:39

張敬軒2021年2月1日40歲, 唔知趕唔趕得切?
Juno吧
hehehaha 發表於 2020-10-3 20:43

Juno2024年40歲, 係時候報下名
作者: jaytang    時間: 2020-10-3 22:16

ricnature 發表於 2020-10-3 06:25 PM

唔好意思, 真係miss左~~
同佢本人一樣, 與世無爭, 容妃應該都睇佢唔到

作者: jaytang    時間: 2020-10-3 22:17

張敬軒2021年2月1日40歲, 唔知趕唔趕得切?

Juno2024年40歲, 係時候報下名  ...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 09:57 PM

應該係話, 係時候開番個基金, 幫下貧苦大眾

作者: jaytang    時間: 2020-10-3 22:18

1988 成龍
1999 張學友
2000 劉德華
2004 陳慧琳

Joey要紅眼Kelly ...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 08:12 PM

真係要拎, 真係拎唔完~~~

作者: jaytang    時間: 2020-10-3 22:19

timc524 發表於 2020-10-3 09:46 PM

見到真係笑死

作者: boy4dudes    時間: 2020-10-3 22:34

timc524 發表於 2020-10-3 21:46

同意, 不過多個MVs推廣吸煙要扣分
作者: hehehaha    時間: 2020-10-3 22:51

jaytang 發表於 2020-10-3 22:17

麥浚龍兒童慈善基金
成立於二零二零年
幫助有眼疾、色盲、中二病及精神分裂患者提供援助及服務
致力為兒童健康成長
作者: kaman921    時間: 2020-10-3 23:04

1988 成龍
1999 張學友
2000 劉德華
2004 陳慧琳

Joey要紅眼Kelly ...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 20:12

成蟲 宜家繼續奶
作者: on07111    時間: 2020-10-3 23:09

Joey現正身在上海故未能出席是次的頒獎典禮親自去領獎,但她就有透過視像來跟大家分享感受。

Joey有拍片講感受。
Joey有拍片講感受。

Joey自言最自豪的一件事為「樂觀面對任何關卡,堅持以積極、不言敗的精神去衝破,不計得失,一路向前」。她又寄語年青人自信、堅持、把握機會,未來可期。她表示很榮幸得到這個榮譽,是音樂賦予她的生命更多意義,最想將獎項與歌迷分享,因他們陪伴我共同成長,經歷高低起跌,還有所有支持我的人,包括:屋企人、公司老闆楊受成博士、同事、朋友,他們一直對我不離不棄,能夠得到音樂以外這麼有分量的獎,很受鼓舞,代表一個新的里程碑、新的動力。她申請傑青的過程亦給了自己一個機會回望過去,雖然發現自己仍有很多不足,但會更有使命感,堅守初心,堅持夢想,堅信憑着不斷努力,繼續為身邊人、為社會傳播正能量、發光發熱。她表示現時最想用自己的能力,秉承恩師羅文致力推動廣東歌,幫助有心唱廣東歌的歌手。

咁都tag到樂觀,我祖真係好中意呢首金曲wor
作者: hkbaby    時間: 2020-10-3 23:27

睇返大家會員留言 都幾唔認同容小姐拎傑青
無他 呢個女人為咗獎 間直係到達無恥級別
40 歲 趁last 都要報 ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-3 18:27

笑左。 幾時會拎埋港台金針菇/神城殿堂歌手?美瘤 個 最演女 都未攞 wor
作者: PenguinMusic    時間: 2020-10-4 00:12

jaytang 發表於 2020-10-3 22:17
幻國慈善基金
作者: 黃家正    時間: 2020-10-4 01:45

遲佢永遠的對手楊千嬅/謝安琪 呢兩個女人成十年先拎到... 有咩意義,推動廣東歌就出多幾首歌,帶下新人啦。
作者: ricnature    時間: 2020-10-4 02:48

大家都一致負皮同恥笑
講真我係O 嘴多啲
傑青呢個朵今時唔同往日啦竟然仲稀罕
要同對手千嬋淫k 齊名真係咁重要咩
作者: l00540    時間: 2020-10-4 03:28

ricnature 發表於 2020-10-3 18:25

GIGI一出度已多次去肯亞探訪
亦不遺餘力為無國界醫生、護苗行動、仁濟等慈善團體服務

近年,更聯同好姊妹Charlie、許茹芸成立了「小黃花慈善基金會」

#請我吃餅乾 #小娃娃大英雄 #兩生花
作者: tham    時間: 2020-10-4 08:40

恭喜祖祖
作者: tham    時間: 2020-10-4 08:55

just11256 發表於 2020-10-3 17:47

佢有提名人。我睇到候選人需要親自去面試,應該每個獲選嘅之前都要自己報名,如果吾係邊個去面試?
作者: 風見志郎    時間: 2020-10-4 09:06

祖兒真係傑出,咁快2頁。
作者: tham    時間: 2020-10-4 09:10

可能為咗個傑青獎
先有慈善基金
有心幫小朋友
十幾年前就應該要做
何必等到2015 ...
hehehaha 發表於 2020-10-3 17:53
佢一直都有做慈善。參選傑青唔需要慈善基金,睇到前面話kay十年前已拎,至今都未聽過佢有個人慈善基金會。話時話祖祖尋日終於有機會向多啲人宣傳佢個基金會,恭喜
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-4 09:49

佢一直都有做慈善。參選傑青唔需要慈善基金,睇到前面話kay十年前已拎,至今都未聽過佢有個人慈善基金會。 ...
tham 發表於 2020-10-4 09:10

咁咪証明Kay 係憑實力得到傑青 唔係做門面嘢 成立咩基金
    Kay 十年前參與好多公益活動 個人事業又憑自己雙手打拼
     唔似某啲女歌手 靠討好老細起家 用錢堆砌出嚟
作者: aussie2013    時間: 2020-10-4 10:18

講真唔明點解早早咁遲先傑青
我記得早早好多年前就投身公益
非洲小朋友食樹皮好可愛呢句話我記得係好多年前
作者: jaytang    時間: 2020-10-4 10:49

麥浚龍兒童慈善基金
成立於二零二零年
幫助有眼疾、色盲、中二病及精神分裂患者提供援助及服務
致力為兒 ...
hehehaha 發表於 2020-10-3 10:51 PM

仲有燥鬱症的兒童
咁佢就可以book定2025年的十大傑青了

作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-4 10:55

講真唔明點解早早咁遲先傑青
我記得早早好多年前就投身公益
非洲小朋友食樹皮好可愛呢句話我記得係好多年前 ...
aussie2013 發表於 2020-10-4 10:18

今年得咗 先比大家知 之前咁多年衰咗 唔通話你知
作者: on07111    時間: 2020-10-4 10:57

出道二十五年終於做到青年,係開心ge
你地唔係噓祖兒嘛
作者: tham    時間: 2020-10-4 11:08

咁咪証明Kay 係憑實力得到傑青 唔係做門面嘢 成立咩基金
    Kay 十年前參與好多公益活動 個人事業 ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-4 09:49

如果你真係想比較兩位參加過嘅公益活動,咁祖祖一定比kay多,無論係十年前定十年後,既然唔係因為慈善,你認為十年前嘅kay係憑邊啲實力?至於事業,我見到容祖兒呢21年都係憑實力努力打拼,無懼流言蜚語,亦都唔會否認公司嘅大力支持,舊年PC演唱會嘅規模唔係一間細公司可以搞得掂,17年連sidetrack演唱會都可以落重本搞舞台,當年亦都因為未知大紅而公司正式開始力推,英皇唔係慈善機構,有返咁上下嘅潛質同埋賺錢能力先有公司咁嘅人力財力支持
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-4 11:13

如果你真係想比較兩位參加過嘅公益活動,咁祖祖一定比kay多,無論係十年前定十年後,既然唔係因為慈善, ...
tham 發表於 2020-10-4 11:08

如果咁講咪形象問題 容小姐形象有幾好 唔使我講啦
     Kay 十年前 樂壇新貴 深入民心 形象健康  一首喜帖街街知巷聞
        唔比佢 比邊個呀 ?
作者: tham    時間: 2020-10-4 11:18

回復 67# aussie2013

其實睇成篇報導,佢係想講佢哋食樹皮都可以食得咁得意開心,佩服佢哋嘅樂觀
作者: tham    時間: 2020-10-4 11:29

如果咁講咪形象問題 容小姐形象有幾好 唔使我講啦
     Kay 十年前 樂壇新貴 深入民心 形象健康  一 ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-4 11:13

即係話形象好就有傑青?咁點解你口中形象差嘅容小姐可以得獎啊?得咗係咪證明你講嘅係錯?容小姐街知巷聞嘅歌點止一首先?演唱會仲次次都爆
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-4 11:32

即係話形象好就有傑青?咁點解你口中形象差嘅容小姐可以得獎啊?得咗係咪證明你講嘅係錯?容小姐街知巷聞 ...
tham 發表於 2020-10-4 11:29

無他 形象好咪快啲得傑青 形象麻麻推到last 先比囉
     既然你講到 容事業好過謝 點解反而謝咁早有傑青
        唔知點解啦何 ? 真奇怪 !
作者: hihi    時間: 2020-10-4 11:49

總之容祖兒攞獎就係錯啦
講咁多做咩
咁都討論到兩頁
作者: tham    時間: 2020-10-4 11:57

無他 形象好咪快啲得傑青 形象麻麻推到last 先比囉
     既然你講到 容事業好過謝 點解反而謝咁早有 ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-4 11:32

其實呢度提到嗰幾位,形象好唔好係見仁見智,不過佢哋都早過kay拎。我之前問你,你話歌紅可以拎傑青嘛,我咪講下容小姐嘅事業咯。唔係慈善唔係事業唔係形象,咁當年kay憑咩先?沽名釣譽?家陣睇到嘅,容小姐有慈善基金、keep到事業,至於形象,fans眼中佢自然係最好嘅
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-4 12:02

其實呢度提到嗰幾位,形象好唔好係見仁見智,不過佢哋都早過kay拎。我之前問你,你話歌紅可以拎傑青嘛, ...
tham 發表於 2020-10-4 11:57

2010 年 謝安琪出道只有五年 咁都唔叫快 ?
     容祖兒出道21 年 先得到  呢個咪分別囉
      大會有咩評選準則 你問返大會
        或者 只因為謝安琪生得靚 咪咁快得傑青 掛
作者: 森姆@結論    時間: 2020-10-4 12:11

佢有提名人。我睇到候選人需要親自去面試,應該每個獲選嘅之前都要自己報名,如果吾係邊個去面試? ...
tham 發表於 2020-10-4 08:55

明白了
咁唔怪之得佢今年都冇出歌
原來係瞓身40歲最後限期前佢同全英皇上下幫佢去爭傑青
果然係爭奬界KOL
連累埋軒仔都冇資源去出歌住
可憐的軒仔
作者: 森姆@結論    時間: 2020-10-4 12:13

大家都一致負皮同恥笑
講真我係O 嘴多啲
傑青呢個朵今時唔同往日啦竟然仲稀罕
要同對手千嬋淫k 齊名 ...
ricnature 發表於 2020-10-4 02:48

第二個唔重要
但對美祖來講肯定重要
美祖:佢哋咁都有,我冇,我仲駛出嚟行嘅?
作者: tham    時間: 2020-10-4 12:38

回復 78# 洗衣王國130

你答非所問喔
作者: tham    時間: 2020-10-4 12:46

回復 79# 森姆@結論

咁都link到,犀利。原來今年出歌嗰啲都唔係英皇藝人啊,我都唔知佢哋幾時解咗約添
作者: sexykaren    時間: 2020-10-4 13:01

回復  洗衣王國130

你答非所問喔
tham 發表於 2020-10-4 12:38

咪理佢,祖祖拎傑青佢都唔抵得
作者: 森姆@結論    時間: 2020-10-4 13:11

回復  森姆@結論

咁都link到,犀利。原來今年出歌嗰啲都唔係英皇藝人啊,我都唔知佢哋幾時解咗約添 ...
tham 發表於 2020-10-4 12:46

送禮、立立、Deep、Kenny甚至美泳可能係爭資源返嚟
今年先出到歌咋
唔係歌都冇得出呀
嗰啲美蚊、TLT冇乜名氣嘅就不值一提啦
一姐話要爭獎喎
全英皇上下都要睇佢頭架啦
你呢個fans唔係唔知下嘛?!
作者: on07111    時間: 2020-10-4 13:20

美祖幫公司賺到錢咪有資源。PC演唱會hit爆全港啊

而且係年代百大選,美祖有十首歌入圍初選二百強,包括心之科學/花千樹/黃昏點唱機 (ft. 林海峰)/空港/Pretty Crazy/破相/蜉蝣/牆紙/連續劇/小日子,為眾歌手之冠,反映美祖深得CM會員歡迎
作者: 森姆@結論    時間: 2020-10-4 13:26

而且係年代百大選,美祖有十首歌入圍初選二百強,包括心 ...
on07111 發表於 2020-10-4 13:20

你都幾天真
佢間公司咁多「特別」資金來源
美祖啲歌/演唱會唔好話真hit,就算蝕到扒街
佢咁聽話,老闆叫佢做乜就做乜
老闆都一樣可以對佢「照顧周到」啦

CM?佢未奶共前梗係有歌入啦
你試吓而家先攪年代百大選
佢仲會唔會有咁多歌入到?
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-4 14:04

而且係年代百大選,美祖有十首歌入圍初選二百強,包括心 ...
on07111 發表於 2020-10-4 13:20

百大選 佔最多首係Kay   Joey  佔最少 咁都話CM 多會員撐 ?
     你睇吓呢個post 一致恥笑祖祖拎傑青 就知CM 幾多人唔like 佢
作者: John    時間: 2020-10-4 14:14

可能為咗個傑青獎
先有慈善基金
有心幫小朋友
十幾年前就應該要做
何必等到2015 ...
hehehaha 發表於 2020-10-3 17:53

可能個陣祖兒未搵夠錢啫
後尾搵夠 覺得真係夠多餘錢幫人 所以先成立基金
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-4 14:15

可能個陣祖兒未搵夠錢啫
後尾搵夠 覺得真係夠多餘錢幫人 所以先成立基金 ...
John 發表於 2020-10-4 14:14

2015 年前都未搵夠?
作者: henhenhen    時間: 2020-10-4 14:35

可能個陣祖兒未搵夠錢啫
後尾搵夠 覺得真係夠多餘錢幫人 所以先成立基金 ...
John 發表於 2020-10-4 14:14

幾時幫下自己拎埋個903最歌
作者: tham    時間: 2020-10-4 14:42

咪理佢,祖祖拎傑青佢都唔抵得
sexykaren 發表於 2020-10-4 13:01

我睇到新聞心情好,咁啱又得閒就好有耐性復不過都講得七七八八啦~話時話講講下發現祖祖真係做足晒先至拎獎,好,要繼續加油啊之前派口罩嗰陣我睇到好多人都唔知佢嗰慈善基金會,既然基金會係需要外界支持,無論係讚定係彈,俾多啲人知道係好事,之前嗰幾年都做咗唔少嘢,不過宣傳效果應該都無今次好平時佢有用新人詞曲,亦都努力推廣香港、廣東歌,但係啲人好似自動忽視佢做過嘅嘢。。。今年甚至係央視平台都唱咗兩首廣東歌,連一種永遠都唱埋,我覺得,佢真係一路做佢認為啱嘅嘢,好符合今次嗰主題,‘相信,我可以’
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-10-4 14:46

我睇到新聞心情好,咁啱又得閒就好有耐性復不過都講得七七八八啦~話時話講講下發現祖祖 ...
tham 發表於 2020-10-4 14:42

真係兜得好牽強 要比其他女歌手 做得更多先拎到傑青
     即係佢本身底分低過人 要用雙倍 甚至三倍 時間同心機先得到同一樣嘉許
      咁又係 「英皇」 一姐 呢個朶唔知係加分 定減分 ?
作者: tham    時間: 2020-10-4 14:46

送禮、立立、Deep、Kenny甚至美泳可能係爭資源返嚟
今年先出到歌咋
唔係歌都冇得出呀
嗰啲美蚊、TLT冇乜 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-4 13:11

乜你覺得hins需要爭嘅話會唔夠佢哋爭?佢11月有紅館,可以支持下
作者: 森姆@結論    時間: 2020-10-4 14:56

乜你覺得hins需要爭嘅話會唔夠佢哋爭?佢11月有紅館,可以支持下
tham 發表於 2020-10-4 14:46

hins梗係夠佢哋爭啦
但唔夠你個美祖爭呀嘛
11月紅館?想支持下都冇機會呀
康文都講左10月開始放寬表演塲地包括紅館
但到而家10月4號了一啲消息都冇,開定唔開都成問題
我都忍無可忍
係演唱會版話Mani點做野了
你咁熟美祖
一係你幫我叫美祖放hins一條生路好冇? 話晒係準傑青
作者: John    時間: 2020-10-4 15:01

其實可能祖兒之前幾年冇報名啫
如果佢報實比佢啦...
作者: tham    時間: 2020-10-4 15:02

真係兜得好牽強 要比其他女歌手 做得更多先拎到傑青
     即係佢本身底分低過人 要用雙倍 甚至三倍  ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-4 14:46

佢做咗先至拎,咁就會問心無愧,正如佢唱得跳得先至有機會上台,賺到錢先至可以有更大更豪嘅舞台。底分低嗎?但係人哋行得又耐又穩喔
作者: John    時間: 2020-10-4 15:02

不過咁
呢個介紹又真係噴左d...
作者: 森姆@結論    時間: 2020-10-4 15:04

不過咁
呢個介紹又真係噴左d...
John 發表於 2020-10-4 15:02

佢拎獎數目多過牛華?
爭奬KOL當之無愧

容永祺係咪美祖遠房親戚?
定楊生老友?
作者: John    時間: 2020-10-4 15:06

《2020年十大傑青選舉》昨日舉行記者會公布7名獲選人
士,容祖兒是其中之一;她出道21年,曾發行58張唱片專
輯、演繹過千首歌曲,獲頒超過200個音樂獎項,她剛好趕
及傑青年齡資格獲獎。身在上海的祖兒透過視像發表感言,
她開心又激動,眼泛淚光,她說好興奮得到這個人生中好重
要的獎項,給她很大鼓舞,是新的里程碑,新的動力。她感
謝身邊人的支持,包括媽媽、老闆楊受成、經理人霍汶希等
,並希望將獎項與歌迷分享。

自知天分不足 需要付出比別人多

祖兒說:「我自小鍾意音樂,由年少時追夢到投身音樂事業
,由演繹別人作品,到擁有屬於自己的音樂,由當初的拜師
學藝,到去年有幸在20周年演唱會,得到跨年代的歌手在
台上支持我、認同我。在過去逾20年的演藝事業,有過高低
起跌,快樂憂愁。」儘管她自知天分不足,但一直走來堅信
需要付出比別人更多、更努力,才可以成功。霍汶希陪在她
身旁,還獻花兼吻賀。

基層出身 盼回饋社會幫助年輕人

祖兒在記者會結束後,再透過視像接受傳媒訪問,她大聲說
:「好開心呀,但遺憾未能出席,親自上台攞獎,因日前才
接獲大會通知,但透過視像宣布我得獎一刻都好激動。回想
自己在音樂旅程有點像坐過山車,好刺激又有很多開心事情
,所以有點感觸。」

祖兒表示獲得「十大傑青」這個有分量的獎項, 是其人生的
新階段。由報名到面試,回望自己所經歷的事情,今次獲得
嘉許,令她更堅持初心和夢想,希望未來多回饋社會,幫助
年輕人和小朋友。她說:「我都是基層出身,在屋邨長大,
只要有夢想,不怕辛苦一步步去行,是可以成功的,希望透
過自己的經歷跟大家分享,借助自己做藝人的影響力,令他
們有更多學習機會,分享尋找夢想的方法。」

推動廣東歌 擴大慈善基金

問她做「傑青」後會為香港做些什麼?她說:「事業上,做
多些作品, 帶多些正能量給大家,想與多些新進音樂人合作
,扶持廣東樂壇,推動廣東歌,令樂壇有更多火花。我在5年
前成立的慈善基金,希望可以擴大規模,幫助小朋友及有需
要幫助的人。」疫情下工作有否影響?她說:「3月開始取消
很多工作,留在內地,不能返港,幸好最近可以進行錄音工
作,將錄音陣地移師到內地,在適當時候便推出新歌。」

提到已故恩師羅文時,她感觸落淚說:「我好希望今日可以
讓他見到我有這一日,因為一開始是他很信任我,覺得我有
此能力,所以我好開心。他曾攞過『香港傑出青年』,我今
日可以傳承到他的精神,我一定會繼續努力。」

其實見到祖兒呢段speech都有少少感動
作者: 森姆@結論    時間: 2020-10-4 15:10

幾勤力幾努力都好
一諗起佢賣身俾老闆加打壓全港九成女歌手
再叫西方寫衰Kay
而家仲要奶共
講嘢又冇腦
真係作嘔

呢個女人,一下台註定呢一世都冇好下場

p.s. 比足面佢,谷到3版,仁至義盡啦
作者: John    時間: 2020-10-4 15:14

我覺得我真係撐緊祖=,=
我反容架

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2