返回列表 發帖
我真係好愛你
又開個區比我自high

- 此訊息由XXX區自修室發出 -
Happy and Blessed.

於Cool Cafe的大部份現存主題設立閱讀權限會否造成「富者越富,貧者越貧」的問題?

心灰了還未碎 心死了還在醉

n會員你好似仲得閒過我喎

我到依家都唔係好清楚點分 部分正確同埋錯誤
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:27

而家mo部份正確la

chem已經成為我三科覺得最悶既科
Geog暫時讀既自然地理都好好玩 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:32

好彩學校係個19老師教chem令到我諗都無諗過讀 呵呵

想當年我讀CIT都好似唔使點讀個堆WORD同埋EXCEL
如果ICT朋友仔SBA要寫PROGRAM 隨時可以問我~
我絕對 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:38

sba做完好耐
46/50囉開心子

eng list 最怕做唔曬

又一份寫到手殘嘅卷
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 21:07

我都好淆呢份
又要搵pt又要整合又要顧措辭又要唔好抄太多垃圾落去
啲pt又要打散 chimagun

中文綜合好彩之前搵到個補助老師開嗰啲一日特訓班 效果唔錯
最後狗衝佢份notes 5**咗
唔想賣廣告 不過真 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 22:22

爸爸的花兒落了
當然有賣YUM 翁啦
kwanie 發表於 2015-3-3 22:41

嬅潮

而家仲使唔使睇承教小記, 臭_潮同台北人???
John 發表於 2015-3-3 22:44

無看過

Every coin has two sides 嗄
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:47

two-edged sword算唔算

陽光與陰影啊我篇文硬tag左最好的時刻
如果akay果時出埋·勢不兩立我就可以有更多point寫,最 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:21

陽光與陰影好難作 你好ging

容我自救~~~

你而家考幾多科?
HOTMAN 發表於 2015-3-7 10:57

6  econ ict 頹噶

我發現我啲英文真係...
雖然都叫fluent 但組織好差囉嗚嗚 (其實中文都係)
不過都有開心事既 3號同學既作狀表現都只係比我本人高1分 呵呵
我會繼續努力 爭取更多發言次數 thankq (我本人真係好毒 成日都讓人講先)

出去就係不斷爭野講 唔好亂咁讓比人
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:01

唉 呢樣野對我黎講係一種障礙
因為我好驚同人鬥嘈

I know that feel bro
其實我都好怕爭野講
校內Oral Practice會dead air幾秒比未講野既人講野  ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:03

我諗中文dead air情況應該嚴重過英文
話說12月做左次聯校中文oral
我同組另外果3個都極之passive 我先勉強做住個leader

頭一次同人撞聲可以先讓人, 咁樣可以俾人有個印象你有禮貌
第二次再撞就千祈唔好讓, 唔係自己都無發言機會
...
kevinlai1621 發表於 2015-3-7 15:40

我都好遵守規則 每次最多5x秒就收工 點到即止
但同我練親啲同學仔都好長氣。。
聽完你咁講有啲驚添

好似話協商題無共識意識唔會過3/4級
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:56

所謂共識意識係咪只要你有嘗試說服人就得??

公元前34年中文說話公開試題目
以下都是挑逗情人的有效祖合,試就它們的成效排優次 並達成共識。
加大力度+ ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-8 22:23

挑逗 = 前戲
目的: 吸引情人,宣揚我敢愛訊息
因此,色惑顯然是最有效
雖然加大力度及壯舉均為戲肉部份,但沒有加大力度又何來有壯舉?
況且,加大力度除了要身體力行,還泛指方法上
所以加大力度地挑逗還是可理解的。
至於二人浴只屬情節之一,當挑逗兩位情人以上便不適用。
總括而言,加大力度+色惑會是最有效,色惑+壯舉為其次,而壯舉+二人浴則較無成效。

唔知下一位同學點睇呢?

唉我今日真係好痛苦 遲左起身搞到無咩心機溫書

難行也決不可洩氣!!!!! 加油加油加油

我想問依家係考左oral先定係做左卷先
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-9 18:41

3月 中文oral
3月尾到5月頭 卷
5月英文oral

感覺呢題例題真心有可能出現咁

btw 本人四大最驚paper
1. 中文卷二
2. 英文卷三
3. 英文卷四
4 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-9 19:32

據聞下屆開始中文卷五個模式變得好難
u要小心喇

好想知會點考 -_-
不過通常越難條curve就會越低
樂觀啲啦
bagfgfcde 發表於 2015-3-9 20:35

見解論證1段過600字
老師沒跟你說嗎

下屆唔是ME咩
mamakin 發表於 2015-3-9 19:49

aiya你都係啦

睇黎今日又係啲噴題目

話說呢題我miss話有啲人會話形象唔好既藝人唔一定會影響宣傳效果
咩可以更有說服力同人講自己做過既野係 ...
mamakin 發表於 2015-3-13 18:06

咁真係唔該哂個藝人 要以身犯險先宣傳到個信息

以下均是現代社合公民的素養,何者最為重要,談談你的看法。
尊重私隱 包容異見 秉持公德

好講好多

網上見到今日已經出現共識題 而且極度無聊  

假如十二生肖外增加一個生肖,你認為以下那一種最為 ...
nicholashin 發表於 2015-3-13 18:44

我一見到呢條真係打個凸 好似係福綠壽入面揀個做老公咁
我淨係諗到龜慢同甚麽靈龜 應該唔揀得
但諗諗下豬夠on9啦 咁負面咪一樣do到
另外果2件完全諗唔到想點

利申 唔係今日考

包容異見可以用少數 勢不兩立 我們他們 tag ^333333^
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 19:21

忍都諗唔到?! 不知所謂!

距離中文科考試最後十二日,吳雨霏全力撐你!
吳雨霏全新大碟《豔羨》 三月二十三日閃耀登場。

最愛要你去抱起 命運像付託你  => 好想入大學好想入大學!
誰怕偶爾有傷悲 共度著患難時期 => 考試有邊個唔驚? 各位DSEr都係咁樣度過~
陪我再振翅高飛 伴著就是勇氣  => 唯有大家互相勉勵,比多啲正能量大家!
難行也決不可洩氣        => 路再崎嶇都要繼續努力,你仲有個半月就自由!

世界卻最愛對比 現實並未客氣  => 記得主科要做多啲對比,要有強烈比較意識。否則,就如後句。
連你也怕愛不起 自願落寞地逃離 => 不過你未考就驚力有不逮?
無法要每個祝福 就是認定愛你  => 身邊有咁多人叫你加油,無非都係比你一鼓動力,實踐TS 「好想入大學」
同行到此怎可放棄        => 路再崎嶇都要繼續努力,你仲有個半月就自由! (呼應)

為何離開 可一不可再      => 一世人一次DSE
你眼裡那點愛 為何掩蓋     => 入到大學既心情,難以掩蓋
茫茫人海 終於可找到      => 入到大學既後話
我要有你寵愛 先敢愛      => 入到大學既後話

評分人數

瓢 字點讀

頂 我唔識解有所為 有所不為呀嗚嗚
所以全程都不斷比例子講第3個
但我真係自信十足 點都唔會係最低分果件。。。呱
因為1號同5號同學講野鬼食泥咁
3號同學毒l唔敢望人

對於是日考6:30pm嘅我,巧緊張
pooh1460 發表於 2015-3-18 16:14

加油呀!!!!!!! 其實我驚左成日 但我一入到備試室成個人定哂
好神奇

全條題目係乜東東呀
bagfgfcde 發表於 2015-3-18 19:09
2015 DSE 口試題目

12/3 5:00 PM
以藝人擔任公益事務的宣傳大使,是利多於弊,還是弊多於利?

12/3 6:30 PM
以下三項方法,哪一項最能培養批判思考能力?試談談你的看法。
1. 參加辯論學會
2. 閱讀政論文章
3. 研習古今歷史
---------------------
13/3 5:00 PM
假如你能在十二生肖中外加一個生肖,你會選擇以下哪一項?試討論並達成共識。
           龜         貓         鳳

13/3 6:30 PM
現代社會公民應有的素養,以下哪一項最為重要?
尊重私隱      包容異見        秉持公德
16/3   5:00 PM
有人說:「貧而無怨難,富而不驕易」你同意嗎?

16/3  6:30 PM
以下三項為中學生接受教育的主要目的。試按其重要性排優先次序。

培養品德 探究知識 規劃人生
17/3  5:00 PM
「曾子殺豬」、「孟母三遷」,哪個故事對現今父母培育子女更有啟發性?

17/3  6:30 PM
以下哪一項最適合現今的年輕人做座右銘,試談談你的看法。

三思而行 勇往直前 擇善固執
18/3  5:00 PM
年輕人立身處世,以下哪種態度最可貴?試談談你的看法。

有所為
有所不為
知其不可為而為

而家覺得我考o個題真係好格格不入 lol
nicholashin 發表於 2015-3-18 19:24

我覺得你果條易講但難有突破位
都係社會公民果條最好。。。

開始出到技窮麼
希望到我果屆剩係練以前啲題目都輕鬆摘星
bagfgfcde 發表於 2015-3-18 19:44

經過十二生肖後,我覺得下屆有機係創意題考迷信既野
eg 八卦,金木水火土,拜神,祭祀,嫁娶習俗,用筷子定刀叉

近年都幾鍾意出中國民間文化呢題易到加入翻達成共識既要求都算輕鬆
nicholashin 發表於 2015-3-18 20:38

pun 優次每人本身都夠多野講
仲加入共識的話咪好易壟斷?? 上年有咁既題型嗎

談談你的看法:6
你同意嗎:4
評論題:0
nicholashin 發表於 2015-3-25 20:43

評論題是本人最期待囉
一題都冇只能痛哭

點解唔可以係共識題消失
雖然生肖呢d題目 共唔共識都死
nicholashin 發表於 2015-3-25 20:55

其實我覺得共識係幾好玩既 (只限同人練果陣 )

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

通假字/一字多義麼
表示根本無可能記曬咁多個case 直接做文言文練習反而仲有意義 ...
nicholashin 發表於 2015-3-28 18:15

其實我係做完先打上黎-3-

你係咪想貼題
話說溫中文真係好悶 不停做練習作文做mock再做練習作文做mock  ...
nicholashin 發表於 2015-3-28 18:29

其實我一直對作文有個疑問 但成日都唔記得問
就係比唔比用白描
白描無修辭會令語言分低 但佢本身又係一種描寫技巧

你要係篇作文show off 緊係適當用多d修辭啦 如果唔係marker點比高分既修辭分
就算最低能既排比明喻設問反問 ...
nicholashin 發表於 2015-3-28 18:48

都係睇題目 (其實兩種都無咩把握)
不過上年果三題我一定揀必要的沉默

1. 以下是你日記的第一段:
「3月28日(六) 晴
今天我沒有帶手提電話外出,因而有不一樣的經歷和體會。」
試 ...
nicholashin 發表於 2015-3-30 13:30

2.1 不要只是有夢
2.2 有夢就很好了

而家考試扣題好緊要, 第一題記叙文一向最穩陣, 第二題好似有D複雜
  如果我考, 我估我都係第三條, 記 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-30 13:41

reading易對我黎講絕對係不利
難先好 難到個個題題都唔識答就最好
利申: 歸寫左歸宿回去 準備去ifc

第一題應該最多人揀, 寫d野應該都千篇一律, 要突圍好q難
80%人: 發現而家d人好依賴電話, 減少左人 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-30 15:54

你錯喇  根據本人D wtsapp grps
近七成人揀第二題 兩成半第一題

利申: 第一題
p.s. 仆你臭kai yylam tip中左題搞到我呢啲無補佢既都好似抄左佢篇範文咁

最怕作第一題依D咁有創意但其實又限死曬你既題目LOL
重點係冇手提電話 同埋個故仔要同平時生活好唔同
仲有 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 14:31

我成日都唔記得帶電話 見到呢題就一見鍾情左
我話 無得睇時間->逼住問人(唔高興) => 唔識路->又逼住要問人(少少唔高興,但開始發現多左同人交流) => 約左fd子但搵唔到佢,以為佢遲到點知佢準時 (高興,因為發現朋友間言而有信) => 同fd子食飯,佢話我竟然唔玩電話,me笑而不語 (巧高興,頓覺無電話會多左交流)

不過最尾兩個pt太趕住做
抒情位不足, 希望無傷大雅 嗚嗚

唔係話EAA全面封殺YY Lam架咩 點解會貼中架 ._.
nicholashin 發表於 2015-3-30 17:32

點知  不過佢果條係壞機而唔係無帶
(有人陰謀論話係想乘機捉哂班死背範文既人出黎, 我唔知篇文係點搞到我都好驚sosad)

BTW 各位記得買新電池啊