返回列表 發帖
粗體係咩意思
同埋點解得編曲作品無監製作品
nicholashin 發表於 2017-1-15 17:27

粗體純粹係其中兩個人嘅合作
打漏咗
Happy and Blessed.

COOL MUSIC HOT HITS 100
Awards 2016

最佳填詞

Observation
眼前的一切正是你討厭的,除了你身旁的人。 ...
RVHOCPC 發表於 2017-1-15 17:23

會唔會有首呢篇野為題嘅改詞

Awards 2016

唔該哂R會員
接落嚟交個台比陳陳
為我哋一口氣頒發最佳作曲、最佳編曲、最佳單曲製作 及 最佳演繹獎

最佳作曲 候選名單
《四季》周國賢
《強弱》王菀之
《孤雛》AGA
《卜卜卜》 Lil' Ashes
《銀髮白》馮穎琪

最佳編曲 候選名單
《鴛鴦襪》馮翰銘
《很不低調》方大同@JTW / Larry Gold@ Milk Boy The Studio / Derrick Sepnio@JTW / Fergus Chow
《我好得閒》Yuta / Iki / 馮翰銘
《停止繁殖》Edward Chan
《該死的快樂》馮翰銘

最佳單曲製作 候選名單
《結》麥浚龍 / 王雙駿
《山林道》周博賢
《卜卜卜》Edward Chan / 李一丁@emp
《銀髮白》蘇道哲/ 謝國維 / 馮穎琪
《該死的快樂》馮翰銘

最佳演繹 候選名單
《四季》陳奕迅
《山林道》謝安琪
《銀髮白》岑寧兒 & 林二汶
《還不夠遠》盧凱彤
《終於好天氣》方皓玟 & RubberBand

nicholashin 發表於 2017-1-15 17:38

是咪爆左冷?

Awards 2016

大家好 見到大家咁比心機
因為我近排無咩時間嘅關係
我只 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 17:46

我啲 tag 都好 hea
今朝先得閒打

Awards 2016

唔該哂陳陳
好喇上半場嘅頒獎環節去到呢到
下半場由 9:30 p.m. 開始

唔該thrill唔好上台唱

btw,歌詞呢
ed8671ed 發表於 2017-1-15 17:58

詞係r會員頒
抄903先頒詞後頒其他

2016 CBM 年度總選
正式開始 !!!
我地有請本年度候選單位入場 !!!

先有一班幕後製作人出場 !!!

馮穎琪
最 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 18:01

做返觀眾仔先

支持陳陳 留名睇銀髮白瘋狂掃獎
但Phil好敬業樂業咁演繹左呢首歌
nicholashin 發表於 2017-1-15 18:05

做乜野...

等睇小巧(同佢公司)掃獎。。。

Blaster係band房跑緊過黎!
nicholashin 發表於 2017-1-15 18:53

幾多年前嘅相。。

繼續有請祖兒頒獎

最佳專輯製作人
麥浚龍 / Jerald / Adrian Chan / 王雙駿 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 19:15

就頒比凱彤啦

Shiga今晚狀態大勇
nicholashin 發表於 2017-1-15 19:32

今天我感覺很壓場

年度卓越歌手
小塵埃 [專輯: A Little Louder]

Joyce : 再次恭喜小塵埃
今晚第 3  ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 20:01

小塵埃 !!
第4個獎 !!

二汶上台搶獎啦

恭喜二汶 !
亦都唔該曬 TANYA !

跟住就頒發年度樂團
有請上年呢個獎項嘅得主
蘇打綠 ! ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 20:45

Nowhere Boys

跟住係投票獎項 !!!

年度我最欣賞歌手
Gin Lee
陳柏宇
周國賢
方皓玟
容祖 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 20:57

希望祖祖威返次

年度我最欣賞歌曲
方皓玟 - 你是你本身的傳奇

第 1 階段投票 - 22/42 | 52.38% [2]
第 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 21:17

好彩

全力支持Heyo爆冷

年度專輯
Evil is a Point of View - 麥浚龍

舊年 Juno 出左一隻 EP Addendum
今年 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 21:32

恭喜 JUNO 執返個獎

Awards 2016

先為大家總結一下上半場所頒發過嘅獎項

年度組合 / 樂隊 金獎:Supper Moment
年度組合 / 樂隊 銀獎:五月天
年度組合 / 樂隊 銅獎:Super Girls
年度唱作人 金獎:周國賢
年度唱作人 銀獎:方皓玟
年度唱作人 銅獎:AGA
年度新人:鄧小巧
年度作曲人:林家謙
年度填詞人:黃偉文
年度編曲人:馮翰銘
年度監製:馮翰銘

最佳組合 / 樂隊:小塵埃
最佳新人:鄧小巧
最佳躍進歌手:小塵埃
最佳演繹:《銀髮白》岑寧兒 & 林二汶
最佳作曲:《強弱》王菀之
最佳填詞:《結》林夕 / 周耀輝
最佳編曲:《停止繁殖》Edward Chan
最佳單曲製作:《銀髮白》蘇道哲/ 謝國維 / 馮穎琪

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
WHAT'S NEXT?

年度十大歌曲  候選名單
圓         卜卜卜        有事發生        停止繁殖         終於好天氣
女神        山林道        永遠很近        還不夠遠         該死的快樂
四季        四不像        消化不良        B面第一首        哪裡只得我共你
孤雛        銀髮白        穿花蝴蝶        一樣不一樣        如果我們不曾相遇
雙雙        舊街角        我好得閒        今生不回家        你是你本身的傳奇

年度十大歌曲  第十位
誰人又相信一世一生這膚淺對白?
所謂的不變,未到一半已經失守。
當身邊的一切都面目全非,
這一個地方,還是你我熟悉的地方嗎?

我哋不如摘個日期留低這串鎖匙?

Awards 2016

年度十大歌曲  第十位
今生不回家 / 周國賢

作曲:周國賢 | 作詞:黃偉文
編曲:孔奕佳 | 監製:周國賢 / 孔奕佳 / Goro Wong

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

圓         卜卜卜        有事發生        停止繁殖         終於好天氣
女神        山林道        永遠很近        還不夠遠         該死的快樂
四季        四不像        消化不良        B面第一首        哪裡只得我共你
孤雛        銀髮白        穿花蝴蝶        一樣不一樣        如果我們不曾相遇
雙雙        舊街角        我好得閒        今生不回家        你是你本身的傳奇

年度十大歌曲  第九位
油尖旺金毛玲喺呢一個晚上又要開工喇。
呢一晚,佢遇上好耐無見嘅舊愛Ming 仔。
呢一刻佢嘅心情好忐忑。
佢有好多野想同Ming仔講,
但Ming仔依家只不過係一位同佢毫無關係客人。

到底開唔開口好?

Awards 2016

不要等 一分鐘 不要多 一分鐘
你會冷 我會凍 無用再溝通

年度十大歌曲  第九位
有事發生 / Super Girls

作曲:陳考威 / T-MA | 作詞:陳詠謙
編曲:陳考威 / T-MA | 監製:陳考威

年度十大歌曲  第七、八位
交比 weiquan 為我哋頒發

Awards 2016

多謝weiquan咁落力tag林奕匡既歌  

年度十大歌曲  候選名 ...
nicholashin 發表於 2017-1-15 22:19

停止繁殖?

Awards 2016
圓         卜卜卜     ...
賴爽 發表於 2017-1-15 22:32

而這位得獎女歌手,是一個驕傲地去做自己的好例子。出身於單親家庭,兜兜轉轉加入香港樂壇,曾經她也迷失過,試著迎合市場去改變自己,然後慢慢走回正軌,做自己喜歡的音樂。

呢一段tag可以係女金再用過

年度十大歌曲  第三位

女神 – 鄭欣宜

作曲:藍奕邦|填詞:黃偉文|編曲 ...
賴爽 發表於 2017-1-15 22:48

希望佢唔好咁大食啦

Awards 2016
WHAT'S NEXT ...
JasOh103 發表於 2017-1-15 22:55

我都要 search 最後一句先知

Awards 2016

跟住我地加快速度一次過頒發女銀同女銅

年度女歌手  候選名單
方皓玟
Gin Lee
容祖兒
鄭欣宜
JW

年度女歌手 銀獎
呢位女歌手嘅第一張粵語專輯大做賣座K歌,
可能係公司的要求啦,當時並未能令佢成功突出。
後來開始轉型,係真係轉「型」,成為香港樂壇嘅「異流」。
近年佢親自為每首單曲譜上曲詞,注入靈魂。
喺香港,佢絕對係除左my little airport 最能夠表現出何謂別樹一格嘅歌手。

年度女歌手 銅獎
呢位女歌手好多年前曾經推出過國語專輯,
亦好多年前喺台灣留守過一段時間。
估唔到隻手一搏,返到香港暫時算係名利雙收。
今年更成為唔少樂迷心目中最喜愛嘅女歌手之一。

憑著你志氣會成大器,新一年要繼續努力!

Awards 2016

年度女歌手 銀獎
方皓玟
上榜歌曲:你是你本身的傳奇、Believe in Live、終於好天氣、還要去過生活

年度女歌手 銅獎
Gin Lee
上榜歌曲:雙雙、月球下的人、光環、芝麻開門、很想要吧、獨一無二、含蓄

年度女歌手  候選名單
方皓玟
Gin Lee
容祖兒
鄭欣宜
JW

年度女歌手 金獎
女銅嘅Gin Lee係2009年出道,
而女銀嘅方皓玟係2002年出道,
咁女金嘅得獎者應該要係1995年出道先符合當中嘅差距。

Awards 2016

年度女歌手 金獎
容祖兒
上榜歌曲:黃昏點唱機、Gotta Get High、我好得閒、突然想愛你、Bad Boy (Live)、無人知道雙子座、新貴、鴛鴦襪、玩家、第一百個我、閃光彈、裝傻

最佳女歌手  候選名單
AGA
方皓玟
Gin Lee
容祖兒
謝安琪

當然有請最愛女歌手嘅 616 為我哋頒獎

2010 定 2011 嗰位呢?
Wonders 發表於 2017-1-15 23:32

Gin Lee        2280
鄭欣宜        2263
JW        2099
AGA        2053

Awards 2016

最佳女歌手

thx jose  

作為一個迪士尼粉當然要騎劫呢個 ...
616.1314 發表於 2017-1-15 23:46

咁你試左Iron Man Experience 未 ??

Awards 2016

最佳女歌手

Gin Lee

方皓玟

- - - - - - - - - - - - - - - ...
616.1314 發表於 2017-1-15 23:56

報一報票先

AGA:9 分 (1 票首選,6 票次選)
方皓玟:14 分 (4 票首選,2 票次選)
Gin Lee:14 分 (4 票首選,2 票次選)
容祖兒:12 分 (3 票首選,3 票次選)
謝安琪:7 分 (2 票首選,1 票次選)

Awards 2016

廢事阻住大家訓教 聽日要早起身返工返學
又一次過頒銀銅獎

年度男歌手  候選名單
周國賢
張敬軒
陳柏宇
林奕匡
李榮浩

一 TAG 兩用^^
年度男歌手 銀、銅獎
近年兩位唱過唔少愛情小品,亦都不乏振奮人心、甚至頗為玩味嘅歌曲。
兩位前排都宣佈將要做人夫喇,我相信最頭痛嘅應該會係佢地嘅唱片公司。
事關佢地婚後放軟手腳的話,公司就無哂具市場價值嘅人捧架喇。
唔知今次公司會安排邊個拎男銀、邊個拎男銅去留住人心呢?

留係個台度唔走!俾我講多句先!
希望大家除咗恭喜兩位得獎者之餘
唔好唔記得仲要多謝一個人
無咗 ...
616.1314 發表於 2017-1-16 00:02

要罰錢喇好快啲走

Awards 2016

年度男歌手 銀獎
陳柏宇
上榜歌曲:親愛的仇人、意識形態監獄、告別之前、請跟我走、木馬小盒、上集大結局、乜青、原力、沒有你,我甚麼都不是、我愛你夠貴、巴別塔

年度男歌手 銅獎
林奕匡
上榜歌曲:有人共鳴、一雙手、天淵之別、Here We Are、不相為謀、Do You Know、愛情小品、停止繁殖

年度男歌手  候選名單
周國賢
張敬軒
陳柏宇
林奕匡
李榮浩

新城 MODE 之連頒三獎
年度男歌手 金獎年度歌手年度專輯
呢位歌手喺2016年絕對係準備十足。
一首又一首十大級嘅作品,即使未被主流樂壇頒獎禮認可,
但喺樂迷心目中絕對佔舉足輕重嘅席位。

Awards 2016

好 既然大家都估到就唔拖時間喇

年度男歌手 金獎年度歌手
周國賢
上榜歌曲:Children Song、消化不良、推銷員之死、今生不回家、大人的科學、愛比死更冷

年度專輯
《風起》
周國賢
上榜歌曲:Children Song、消化不良、今生不回家、大人的科學、愛比死更冷

馬上將個台交比 JasOh,睇下佢對最佳男歌手有咩睇法

最佳男歌手  候選名單
周國賢
張敬軒
馮允謙
陳柏宇
林奕匡

根據頭先女歌手經驗, 銀銅先係真愛

周爸要一連掃3獎
kevinlai1621 發表於 2017-1-16 00:08

響呢個榜攞最高分而又有出碟應該最少有3個獎

Awards 2016

最佳男歌手
我要將你拯救 逃離人類荒謬
陪我離開這淪陷中的城市 請 ...
JasOh103 發表於 2017-1-16 00:12

好 恭喜哂差啲無公司要嘅林奕匡

Awards 2016

陳陳已經訓左教喇
我地喺佢床頭櫃攞到呢封信

一隻好專輯
有概念有主題
而且歌同歌之間有住關連
呢個都係大家會加分嘅地方
呢隻碟當然符合呢個條件
不過如果呢隻專輯係大碟嘅話
我相信會得到更多人喜愛

最佳專輯 候選名單
《Ginadoll》AGA
《JOYCE》鄭欣宜
《J-POP》容祖兒
《The Strength of Weakness》鄧小巧
《你的完美有點難懂並不代表世界不能包容》盧凱彤

好 聽完佢咁講
祖兒同凱彤可以先到後台慶功喇

Endy喎
差一點!!
JasOh103 發表於 2017-1-16 00:22

周國賢:24 分 (6 票首選,6 票次選)
張敬軒:3 分 (0 票首選,3 票次選)
馮允謙:3 分 (1 票首選,0 票次選)
陳柏宇:23 分 (6 票首選,5 票次選)
林奕匡:3 分 (1 票首選,0 票次選)

其實都真係幾唔抵

Awards 2016

辛苦哂小巧喇,由 15:30 攞完第一個獎坐到而家第二日 00:30 攞尾二嘅呢個獎

最佳專輯
《The Strength of Weakness》鄧小巧
上榜名單:雅俗、煩可寧、強弱、荒唐

最後我哋有請新任共和榜主達達頒獎壓軸大獎 - 最佳歌曲

最佳歌曲 候選名單
《女神》鄭欣宜
《孤雛》AGA
《山林道》謝安琪
《銀髮白》岑寧兒 & 林二汶
《今生不回家》周國賢
《該死的快樂》王菀之

衷心感激呢半年來各位榜主嘅配合同支持
我好感動嘅係今晚你哋每一個都有出席!!
而且你哋好有心思去度 tag,
令到呢個頒獎禮生色不少
搞到 hea tag 嘅我有少少自愧不如

等大部份榜主舉行完頒獎禮,
我就會公佈返每個得獎名單嘅數據,
包括主要分數來源。

希望下一年再搞的話我可以令到個flow更順啦~
同埋記住逢星期四 mark 實 COOL MUSIC HOT HITS 100

其實我都係每星期用一個鐘一邊聽新歌一邊搞呢個榜
唔好神化我

Wonders Music Awards 2016

繼續頒獎之前 準備咗個表演比大家
今晚非常榮幸可以邀請 C AllStar 做嘉賓為大 ...
Wonders 發表於 2017-1-21 18:47

呢首好聽

KMS年度十五大 - 第十一位

穿花蝴蝶 (162)
作曲:周錫漢
作詞:陳詠謙
編曲:周錫漢
監製:周錫漢
主唱: ...
jasonng 發表於 2017-1-26 20:45

我敢愛!!

鍾輸漫?

已經hea tag 都冇人估中

KMS年度十五大 - 第七位

懸崖花 (173)
作曲:林家謙
作詞:林若寧
編曲:Johnny  ...
jasonng 發表於 2017-1-26 21:17

西班牙

穿史得第三

鑒於過去一年有不少出色的華語歌曲上榜
故增設「KMS年度華語歌曲」
嘉許榜分最高的三首華語作品

KMS年度華 ...
jasonng 發表於 2017-1-26 22:26

有無粒me粒me腰梳chuuuuu瀨??