返回列表 發帖
娜姐好慘 新海報同宣傳都冇哂樣同名
比溏心期待 會追下
但估收視都係會扑直

呢套爆到既應該係煒哥
其他就.. 劉心悠係好靚, 不過角色係功夫版劉三好, 有啲伏咁

睇完段預告片都知d角色伏到無人有, 馬明蕭正楠呢d一定係悶角色, 就連D對白都好似無咩火花咁 ...
kevinlai1621 發表於 2018-5-16 12:57

好地地女人戲 又要mix埋咩法政先峰加埋啲男人係咁查案
仲有蕭正楠劉心悠 馬明黃心穎 都係走純愛路線 好鬼多條線

謝雪心
stephybest 發表於 2018-5-16 13:28

韓馬利 呂珊

宮心計1都冇話好睇
JayantL 發表於 2018-5-16 14:14

其實ok架 老套師奶戲咁睇觀感就fit哂

幾可有續集係拍得好嫁?多數係利用觀眾既情意結咪睇下囉
stephybest 發表於 2018-5-16 13:53

溏心2算成功丫

見到劉三好同姚金鈴兩個女主角人設對比造得咁明顯就覺得老土
JayantL 發表於 2018-5-16 15:07

梅小青係咁老土啦
佢寫唔出金枝1個種寫實感
今次應該劉三好=劉心悠, 姚金鈴=煒哥/胡定欣

主題曲 無悔無愧 胡定欣
http://v.youku.com/v_show/id_XMz ... istitem_page1.5!2~A
情歌咁, 不過都算幾好聽

係喎有佢份喎
但總覺得同食雪糕/刷牙果時比
佢瘦咗好多 好似有D咗縮水 ...
liebe 發表於 2018-5-16 17:32

係 娜姐縮左水好耐 瘦哂
其實最勁應該係煒哥 佢好似好大架  不過都冇得露

成班主要演員
35以下只有娜姐(32)同黃心穎(29)
JayantL 發表於 2018-5-16 17:41

原來劉心悠都成37 好彩個樣都仲keep到

頭先tvb播既片有娜姐
同埋搞到女一好似係煒哥咁款

娜姐18集先出有排等

預告見到娜姐拎枝髮簪插人隻手!好似幾有奸角既味道,有得發揮!
stephybest 發表於 2018-5-18 21:32

娜姐話角色有發揮
原本就天真 之後慢慢變有心計 但唔會去姚金鈴咁over
不過18集先出 有啲耐

希望大家睇完一集宮2
就睇返宮1洗眼

其實宮1輸在唔夠妃子
麗妃賢妃個段幾好 我覺得仲好睇過麗妃vs ...
JasOh103 發表於 2018-5-18 21:13

今次啲線仲多  一定勁散

唔知劉心悠個角色係咪可有可冇
預告完全冇影

睇片花有1幕心悠係個竹籮度唔知係米比人斬左對腳.....
仲有一幕馬浚偉登基拖住定欣分明抄武媚娘 ...
oreo 發表於 2018-5-18 21:44

(我估)打到行唔郁姐
佢個角色9成係天真多事 成日幫人既正義L
如果劇本寫唔好就變煩膠

但係trailer最後劉心悠個妝容係表示佢變左妃子定係尚宮局局長?
黃家正 發表於 2018-5-18 22:45

佢係做左公主唔係妃子

好似除左劉心悠, 所有角色都係亦忠亦奸
kevinlai1621 發表於 2018-5-18 23:00

仲有黃心穎 心悠同佢戲中係好姐妹

睇新聞先醒起娜姐同張繼聰一樣跟蕭定一
唔怪得宣傳冇曬影

BTW
好似最後係娜姐做咗最終嘅皇后 ...
JayantL 發表於 2018-5-18 23:00

(我估)娜姐係冇做到皇后 劇照冇佢既皇后look

其實套劇有36集嫁,
18集先出現唔係問題啵,
可能後面先係高潮所在呢。 ...
stephybest 發表於 2018-5-18 23:57

希望好睇過賢妃啦

不過娜姐妃子同劉心悠一樣又係識功夫 有啲伏

劇透緊定你ff咋
stephybest 發表於 2018-5-19 13:20

煒哥劇中係娜姐姑姐 係想安插係馬俊偉身邊幫手 而娜姐係鍾意左佢既
其他就唔知

劉心悠啲廣東話好似有啲差

幾好睇丫 劇情去得幾快 第一輯都係一樣老土姐
同埋真係拍得靚

劉心悠真係靚 佢扮cute我受喊個度都幾好睇

我睇維基架炸
oreo 發表於 2018-5-21 21:42

似係流料

陸詩韻其實我仲想睇多幾集,點知第一集就死
stephybest 發表於 2018-5-21 21:36

之後應該仲有,可能會throw back翻

回復  kevinlai1621

太后米雪演溏心3個潔癖阿媽真係晒喎 應該調過來做宮心計續集 ...
黃家正 發表於 2018-5-21 22:51

米雪實估唔到溏心咁慘先唔做深宮
深宮第一集係好過溏心3既

仲有胡定欣chok嬌嗲聲chok得好勁

對白好噴下……
馬明蕭正楠對望:謎團已經解開啦……
康華指住個宮女:你嚴重失職呀……… ...
stephybest 發表於 2018-5-22 21:03
第一句真係好噴
不過夠噴都好事 宮1啲對白都係靠夠噴

康華仲有一句押韻

好煩呀又押韻。。。

從來未睇過啲咁白癡嘅宮鬥戲

啲故事對白仲低能過卡通片

同前幾年甄嬛傳爭十萬九千七。 ...
matthewyky 發表於 2018-5-22 21:26

你要記住呢套係宮心計呢個就係佢既style

陸詩韻掂啊!
單單講一句賤婢已經好L正
stephybest 發表於 2018-5-22 21:31

摑多啲啦押少啲韻

睇左兩集 呢套野後宮鬥爭戲份應該限於周秀娜出場之後同胡定欣爭馬仔
黃家正 發表於 2018-5-23 00:35

仲有韓瑪莉(淑妃)同呂珊(賢妃) 好似都係後段

尚宮局一時針鋒相對一時合力撐尚宮 變臉咩
又安排張文慈康華都搞笑 都唔知想點

有元玥某啲位幾輕鬆咪夠

第三集預告
https://www.youtube.com/watch?v=9njFSRIcJJk
咁快有曬段掌摑戲

好睇丫宋王妃鬧心姐

半個鐘冇出現過押韻即時好睇返今集暫時唔錯
stephybest 發表於 2018-5-23 20:56

係喎 成件事正路翻好多 四司都正常翻DD

今集係暫時最好
不過唔明點解蕭正楠會咁想救元玥 唔係牙齒印咩

四司除對白, 連角色設定都fail埋, 究竟係唔想上位, 定真係扮豬食老虎, 但後者完全唔似 ...
kevinlai1621 發表於 2018-5-24 12:56

暫時張慧儀係做得最好
羅霖整容樣唔識郁
康華角色設計on9浪費佢 句句押韻
張文慈中規中矩
兩個鬥兩個on9冇心計

四個其中一個最後做左尚宮 有留意劇照既會知道呢個劇透

大陸網有1到10集
尚宮局啲對白真係走火入魔 尤其係康華同張文慈 句句都押韻
梅小青係咪以為拍緊公主嫁到

可能梅小青以為押韻就等於古代的吟詩作對?
紅樓夢小說裡時不時就有對聯。 ...
xteve 發表於 2018-5-24 19:06

佢分明係覺得咁樣輕鬆又搞笑
但太多真係好over亦唔好笑... 小朋友數白欖咁 笑片咩

回復  721AXA

有無link?咩網?我知道tvbanywhere可以睇十集
黃家正 發表於 2018-5-25 00:10

Pm你

下個禮拜第7集好精彩..

回復  721AXA

第九集太精彩,好睇過宮心計1任何一集!
黃家正 發表於 2018-5-25 06:03

第9集個part精彩但又好好笑.. Lol

我覺得劉心悠幾可愛幾搞笑喎 冇第一集咁難頂

回復  721AXA

因為夠靚女 笑起上來夠pure夠true,所以睇多幾集就唔會反感啦 ...
黃家正 發表於 2018-5-25 22:14

今集太子大叔係好笑

押韻最嚴重係康華 完全係浪費左佢

睇到馬明同埋蕭正楠喺溪邊洗澡邊度有肌肉㗎, 笑死人, 仲要拍到蕭正楠美男出浴咁好核突呀 ...
timgoi 發表於 2018-5-26 00:22

個度擺明笑位 幾好笑喎 成班花痴濕哂
Btw 咁樣算唔算劇透

睇完十集 覺得煒哥駕馭得幾好喎
本身劇本對白寫到咁直接淺白兼冇乜內心戲 佢已經做得好好

而首次拍無綫劇的周秀娜在第十八集才出場,是被陳煒安插在馬仔身邊的妃子,與定欣展開連串角力,影響馬仔與定欣的關係,在劇集尾段更有舉足輕重的作用。對此,馬仔就劇透將會間接害死周秀娜:「煒哥(陳煒)飾演太平公主,在劇中是跟我由頭鬥到尾,我和她最後鬥到你死我活,由兩姑侄去到變成仇人。另外周秀娜屬於特別演出,她前後只有約十集,做我的妃子,到最後她的死,我也有些責任。她一來我就要強暴她。」

娜姐會死

我覺得陳煒個角色由江美儀 或者郭女王 來做更加啱更加適合佢地
timgoi 發表於 2018-5-26 18:21

原本係搵向海嵐做 唔成事後搵左煒哥
不過真心覺得煒哥做得好 表面都係劇本所限

如果四司係呢啲八婆戲,我就覺得呢幾位好適合啦,
金家四美 梅小惠,趙學而,陳彥行, 林漪娸 加 郭少芸 ...
timgoi 發表於 2018-5-27 00:01

皆大歡喜續集?

鬼上身果幕目前最精彩
駙馬真係喊死人

太平公主計謀係多
但係一次都無贏過
感覺有d弱雞
好想太平 ...
MiRi 發表於 2018-5-27 09:58

七八九集都好精彩七八都緊湊又幾煽情

個劇本的確寫太平有啲廢 有霸氣但做乜都唔順心 好慘既奸角
不過睇番歷史應該就黎死所以寫到咁?

大台剛開播的重頭劇《宮心計2深宮計》,角色十分多,除了有周秀娜、羅霖、劉心悠作外援,還有一個較陌生的 ...
黃家正 發表於 2018-5-27 03:31

想知康華張文慈個角色點明爭暗鬥