返回列表 發帖
好多spy
jose 發表於 2018-1-8 10:38

個榜好似係計埋你地有冇"18CM" 同埋一講Gin Lee會自動+17

即使有創傷 不怕創傷 甜甜睡了

係咪寫俾龔如心..
jose 發表於 2018-1-8 21:31

錯,呢首係歌頌祖兒,祖兒未復出,所以未派

作詞:周耀輝   

醜惡多 美滿少 到處有陰森的牆 撐得過無聊 懷疑我太知道要怎樣 不想
風正吹 雨正飄 到處有瑟縮的羊 要趕快回家了 迎面樹枝只會提醒
別再想 也許這叫正常

還有誰能想飛 還有誰能想不到 難認同葉的飄搖 不相信我的渺少
還有誰能想起 每一個頃刻大了 卻未了 如炎夏有雪霜
有時狂想 想創世了

擁抱多 戰鬥少 這裡有冰雕的牆
化開變大橋 原來我最好知道要怎樣 分享

請看海 懶看表 這裡有風光一場 趁一切重生了
迎面大街舖滿月色 就拍掌 也許喜愛異常
還有誰能想飛 還有誰能想不到 難認同葉的飄搖 不相信我的渺少
還有誰能想起 每一個頃刻大了 卻未了 轉彎有故鄉有時狂想 天開了

Lalala ~
雲浮了 等我們想創 如前能想飛 如以後能想不到 難道前路得一條
偏偏有我不渺少 如我們能想起 每一個頃刻大了 卻未了 呼吸有暖香
有時狂想 想創我了 即使有創傷 不怕創傷 甜甜睡了

霏粉咁少 係要混D人入去撐下場
HOTMAN 發表於 2018-1-8 21:43

我霏剩係個 I豬 都600K Followers
你望下gin lee嗰個?
個紅館show我真係好擔心佢

不如下次叫JW開個感恩演唱會,每首歌唱完都要祈禱感恩多謝天父爸爸多謝黎明多謝衛蘭多謝坤哥多謝欣直多謝新城

演唱會最重要你以為係唱歌跳舞舞台效果燈光?唔係囉,係感恩!
HOTMAN 發表於 2018-1-7 13:28

黎瑞恩感恩有你演唱會2018
演出日期:  2018年4月5日及6日 (2場)

樂壇預言家H0TMAN.

今年暫時最大成就係預言作曲家吳業坤同佢助手hehehaha拎作曲獎
HOTMAN 發表於 2018-1-9 07:14

可唔可以預言下香港地下實力組合goldEN 2018係咪復出?
係唔係0架 重頭戲 新城市 足金金猴 草稿 反擊的愛人 真係好好聽

你要唔要佢地最後天碟 可以60蚊比你
HOTMAN 發表於 2018-1-9 14:11

當年一祖買咗

人出於愛自無極 e yeah e ah

Queen Serrini  
bye haters
bagfgfcde 發表於 2018-1-10 19:16

我tag親佢佢都會reply我
佢真係好正

今年比奉愛之名至尊好唔好,如果佢冇歌出

(Sorry Gin Lee, Joey, Serrini, H0TMAN, RubberBand, Ivana, ILUB, Eason Chan, Tang Siu Hau, ellen loo, Andy Hui, Juno Mak, Kay Tse, Aga)

這就是愛
屮SiU霖屮 發表於 2018-1-12 18:43

燈死美G
GG

美之比CM燈神燈中咁多年
多個人燈 冇所謂啦
屮SiU霖屮 發表於 2018-1-12 20:28

希望橙神可以打救美之

衛蘭wiki

2015年衛蘭約滿A Music,並加盟新唱片公司華納唱片,轉會後衛蘭形象大變,並推出多首大熱金曲,在2017年衛蘭首奪《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》的「叱咤樂壇女歌手金獎」,終結天后容祖兒的多年壟斷,成功擠身天后歌手之列。

我的堅壯太另類  一親你變成~煎堆~~

hehehaha舊陣時  輕輕扣著尾指

每個歌手總會有自己擅長的曲風,而每個藝人也有自己擅長的範疇,可是由於這面面都想俱到的想法作祟或充斥著整個娛樂圈,促使很多音樂人都要兼顧自己不擅長的音樂,也促使很多藝人要多棲發展,做著不是自己所擅長的工作(如陳豪唱歌,容祖兒拍戲……類似的例子亦多不勝數)。專注的人在香港早已成為稀罕動物,很多KOL也是見有什麼熱話,就一窩蜂地圍著點評,但難做到深入研究;皆因深入研究某一方面要花費太多時間、精力,遠不及去跟風「抽水」熱門話題,那麼容易地「呃like」(而這也導致了大家的思考變得更浮於淺層,樣樣都不精)。說穿了,類似的要「遍地開花」、隨波逐流的做法,相互影響、相互促成,成為了香港的精神,樂壇或娛樂圈只是一面鏡子,折射出這個社會的風氣,人於此沙場打滾,要擺出態度,有時就要付出代價。

因此「聰明」的世界仔(女),「態度」已經堅定地,作出了選擇。

聽左大半年都係咁好聽

https://www.youtube.com/watch?v=2ETKT7DhbO4

Gin Lee歌唱生涯中最好聽既一首歌
bagfgfcde 發表於 2018-1-14 17:56

很堅強 開始好聽過所有歌

真係好好LOOP
帥小寶` 發表於 2018-1-14 18:46

希望我霏快啲再開演唱會Cum爆個紅館

多少妄想 想
追趕理想 想
假使這一生都惆悵
想得到的不遇上
哪個鼓掌

和每天 和每天
很堅持很堅持很堅持
艾石仔 發表於 2018-1-14 23:40

想講好耐,法國Gin Lee唱d歌好鍾意repeat一個phrase或者大量滲入叠字,而且唔係出自同一填詞人,極度懷疑呢個女人透過呢種方法去扮cute去draw attention打壓其他女歌手
例如:
很堅強 - 很堅強很堅強很堅強很堅強

隨風而來 隨風而去 - 吃吃喝喝最好 最愛意國雪糕 / 來讓我看看套電影 我再去去琉球島 再去去法國看尼斯美態
和每天講再見 - 是 是約定見一面 / 各有終點 去到終點 / 活到今天 也許今天
空姐 - 情緒掣 可不可輕輕一按便處理 / 明明我 卸去了你的體重本應可高飛 /
緣.兩半 - 如何每每錯過 未能如願 / 明明只差一點 再不牽連

雙雙 - 卿卿我我幸運兒 天天春風得意  雙雙嚮往戀愛這大志 / 嘻嘻哈哈舊陣時 輕輕扣著尾指 etc.
芝麻開門 - 拉拉我跳開工作設的圈套  幫幫我接收戀愛傳的訊號
未來 - 試試看 你說你感覺 我說我感覺 / 轉轉轉 這裡轉一轉 那裡轉一轉
一想到你 - 留下只得一次次想起 / 延續我只可試試學你

玫瑰的故事 - 薔薇分居 和情人好好結束  薔薇不哭 臨行前終於痛哭還記得 / 多少個多少個

今天終於一人回家 - 今天終於一人回家 今天終於堅強回家
認真先輸了 - 不得了... 不得了... 不得不了
Falling - 風吹過 想起眼 統統放開 窗映過誰 想起有誰 統統放開

廢話少說 - 靜靜地默默地悶悶地做對默劇男女 / 每日入夜後入睡後入夢後任你另覓情侶 慢慢離去
潛水 - 生活隨著氣泡輕輕放縱自我 / 逃避一段關係的重任 逃避聽聞分離的疑雲  逃避乞求感情及惻隱 那麼費心

叠字天后GIN LEE

想講好耐,法國KARY唱d歌好鍾意喺高音位大量滲入走音元素,而且唔係出自同一曲風,極度懷疑呢個女人透過呢 ...
bagfgfcde 發表於 2018-1-15 11:31

你漏咗句 走音天后Kary

Gin粉要團結,打倒臭賓

強國人要團結,打倒美帝

分別在哪?

香港天后容祖兒 叱咤獎項共28個 (1989-2014)

1. 叱咤樂壇生力軍 銅獎 (1999)
2. 叱咤樂壇女歌手 銅獎 (2000)
3. 叱咤樂壇女歌手 銅獎 (2001)
4. 專業推介叱吒十大第四位《爭氣》(2002)
5. 叱吒樂壇女歌手 銀獎 (2002)
6. 專業推介叱吒十大 第七位《我的驕傲》 (2003)
7. 叱吒樂壇女歌手 金獎 (2003)
8. 叱吒樂壇我最喜愛的女歌手 (2003)
9. 專業推介叱吒十大 第九位《一拍兩散》(2004)
10. 叱吒樂壇女歌手 銀獎 (2004)
11. 叱吒樂壇我最喜愛的女歌手 (2004)
12. 叱吒樂壇女歌手 金獎 (2005)
13. 專業推介叱吒十大 第三位《華麗邂逅》(2006)
14. 叱吒樂壇女歌手 銀獎 (2006)
15. 專業推介叱吒十大 第七位《愛一個上一課》(2007)
16. 叱吒樂壇女歌手 金獎 (2007)
17. 專業推介叱吒十大 第四位《跑步機上》(2008)
18. 叱吒樂壇女歌手 金獎 (2008)
19. 叱咤樂壇女歌手 金獎 (2009)
20. 專業推介叱吒十大 第四位《桃色冒險》(2010)
21. 叱咤樂壇女歌手 金獎 (2010)
22. 專業推介叱吒十大 第五位《牆紙》(2011)
23. 叱咤樂壇女歌手 金獎 (2011)
24. 叱咤樂壇女歌手 金獎 (2012)
25. 專業推介叱咤十大 第七位《天窗》(2013)
26. 叱咤樂壇女歌手 金獎 (2013)
27. 專業推介叱咤十大 第四位《樂觀》(2014)
28. 叱咤樂壇女歌手 銀獎 (2014)

大陸歌手王菲 叱咤獎項共16個 (1989-2014)

1. 叱咤樂壇生力軍女歌手銅獎 (1989)
2. 叱咤樂壇至尊歌曲大獎 《容易受傷的女人》 (1992)
3. 叱咤樂壇全國專業推介 銅獎 《容易受傷的女人》 (1992)
4. 叱咤樂壇女歌手 金獎 (1993)
5. 叱咤樂壇女歌手 金獎 (1994)
6. 叱咤樂壇播放率最高創作歌曲 第二位 我願意 (1994)
7. 叱咤樂壇女歌手 金獎 (1996)
8. 叱咤樂壇唱作人大獎 (1996)
9. 叱咤樂壇女歌手 金獎 (1997)
10. 叱咤樂壇我最喜愛的女歌手 (1997)
11. 叱咤殿堂十大歌手 (1997)
12. 專業推介叱咤十大 第二位 《情誡》(1998)
13. 叱咤樂壇我最喜愛的女歌手 (1998)
14. 專業推介叱咤十大 第九位 《郵差》(1999)
15. 叱咤樂壇我最喜愛的女歌手 (1999)
16. 專業推介叱咤十大 第六位 《給自己的情書》(2000)

當然無得比啦!獎都少過人

仲有廢話少說係咁 寧願 寧願 寧願
其實堅堅係咪漏口嫁
jasonng 發表於 2018-1-16 19:14

真係好想摑佢兩巴,打倒臭煎

佢話或是要放棄疊字喎
希望你原諒佢喇
jasonng 發表於 2018-1-16 21:09

或是要放棄疊字 明日

又或者又明日,一啲都唔活在當下,咁我或者明日先原諒佢搶咗我霏個女銀

開心
成功偽裝變袓粉

Aga又EP扮大碟,仲要一首新歌都冇,同Gin Lee比下去

Gin > Aga

其實Gin Lee, JW, Joyce同 方皓玟算唔算當今樂壇四大天后
男就 柏宇、坤哥、Alfred同林奕匡

想睇欣宜同大巧拍sheshe戲
應該好有睇頭

花絮更加有睇頭

RubberBand 2018 大碟H for #Hours  

以前, 真正有能力紅的歌手, 通常在出道5,6年之內會攞到男女金. 例如:
王菲, 89出道, 93女金
KELLY, 95出道, 99女金
美麗嬅, 96出道, 00女金
容祖兒, 99出道, 03女金
EASON, 96出道, 01男金

當然也有例外的, 例如李克勤

踏入2010年, 真係無左出道幾年就男女金的情況.

今日錄完一首超好聽的歌!十級難度。超期待。

係咪林夕 x CC

其實Adele可以成日拎自己幾多歲失戀幾時作啲歌將個年齡數做碟名,19、21、25咁
咁點解欣宜唔試下拎自己出碟嗰一年個磅數做碟名?消費一下個磅數
如果係咁七年前第一隻碟叫160、之後就180、200、350

我要封timmy做男神!!
dongbb2332 發表於 2018-1-21 15:51

其實Timmy係 I 定 O ?

兩樣都得。。好似係
kk8733 發表於 2018-1-22 10:48

點解你咁清楚

點解你唔清楚。。
kk8733 發表於 2018-1-22 21:40

因為我係新會然,版規又冇寫

使吾使開番個po
比大家打status 自介下
屮SiU霖屮 發表於 2018-1-22 22:44

最好啦
有啲會員成日女人扮男人,嚇親人㗎嘛

hehehaha

鍾意游水跑步
細細個就開始聽容祖兒同Gin Lee

pm
艾石仔 發表於 2018-1-22 23:27

排骨你都啱?!

餐蛋麵 餐蛋難避免

林奕匡於去年底推出全新EP《My Taste of Life》(見圖),加上年頭推出的大碟《Songs of Love》,一年內能 ...
nicholashin 發表於 2018-1-25 12:33

暗串某天后停止繁殖?

點評香港女歌手ig

1. kary ng
鄉下阿嬸耕田種菜

2. 謝安琪
不務正業,做model多過做音樂

3. gin lee
外國歌手學好廣東話真係好重要,乜嘢「簽名簽到靈魂出竅,我也很樂意」以為自己係林夕Wyman?

4. Joyce Cheng
好有自信日日selfie,個IG框就黎放唔落佢塊面

CM微少說:

台北拍外景被Gin Lee愛慕 譚校長:夜晚要鎖房門

譚校長、Gin Lee、Aga, Robynn & Kendy, Keeva, 樂壇新人H0TMAN及Yan Ting ViuTV賀年時事音樂節目《搞野歌手》宣傳活動,除了做新唱片,早前推出的譚校長臘腸銷情相當不錯。問到二子kelvin於那裡辦演唱會?校長透露兒子kelvin將於6月在港舉行演唱會,應需要辦兩日,因有太多嘉賓到賀。
Aga私下向記者大爆早前校長跟Gin Lee到台北拍攝mv,Gin Lee相當愛校長,笑言可能會傳緋聞。校長笑說:「初頭Gin Lee叫我譚校長,第二日叫我Alan。又成日問我飲唔飲嘢,我諗我夜晚要鎖房門。」問到Gin Lee如此尊重及照顧前輩,是否相當難得?他笑說:「Gin係好好嘅!(怕唔怕傳緋聞?)哈哈!唔會啦,我生得佢出,笑死人咩!」
樂壇新人H0TMAN透露今個農曆新年很開心,因爸爸及哥哥都在港,相信會跟叔叔hehehaha及團拜。提到hehehaha日前自爆兩年前跟男友誕下女兒Teresa,他也有見過Teresa,坦言不想多談,因叔叔私生活較低調。一提Theresa, 會想起Stephy和同公司的Kary。

睇黎我已經取代左adrian fu
HOTMAN 發表於 2018-1-25 22:16

上榜歌:
零淫獨舞
寡淫

Gin Lee感激粉絲力挺 簽名會與歌迷逐一互動

勇奪「叱咤樂壇女歌手銀奬」的 GinLee(李幸倪)昨日舉行唱片《Live in the Moment》簽名合照會,把握機會與大家接觸,當面感謝大家的支持。

簽名會現場擠滿了逾一百名歌迷朋友撐場,有歌迷更早早到場「霸頭位」,令Gin十分感動!為了答謝這些歌迷對Gin的支持,唱片公司也特別準備了小禮物──現場參加者除了可以得到Gin親筆簽名之外,更可與她即影即有合照,近距離接觸。Gin和每位參加者逐一互動時,主動對粉絲說多謝,更不時跟著背景音樂唱出自己的歌冧粉絲,毫無架子之餘亦表現得相當窩心!

被問到為什麼會有此合照會意念,Gin表示她很喜愛即影即有的實在感,這是數碼相機無法取替的,就像實體大碟般,亦很感激在這數碼年代,粉絲們很願意以真金白銀買唱片,實屬難得。另外,她又笑着說因為即影即有無法「P圖」,所以能產生最真實的一面,猶如她大碟名稱一樣,叫人「Live in the Moment」,引得全場發笑!

除左excel 外,大家用咩方法排榜
次次都排都歪晒
放空 發表於 2018-1-26 15:23

用間尺

人若變記憶便迷人

人若變, 記憶便迷人

人, 若變記憶, 便迷人

林食

肥婆 習慣用氣功霸住個廁所 
肥婆 隨便喺公廁加把鎖

支持祖兒