返回列表 發帖

2020年每周揀首歌回顧*
26. 一百萬個可能 /

下半年
27. 愛債幾時還 /

“人的一生 命似浮雲
無法控制 似水似霧漫”

漫天飛花最美剎那瞬間跌下,一秒鐘足夠盛放吧? 嚮上星期揀首歌在一瞬間,有一百萬個可能已經為聰明嘅你,預告咗今個星期嘅冠軍歌。唔知大家會覺得今個星期揀嘅呢首歌又點tip到下星期嘅冠軍歌呢? 歡迎留言講下。

對今次揀嘅呢首作品感觸真係好多,相信同一瞬去比,最遠嘅距離應該係一世。可惜,無論係血債定愛債,窮一世都未必等到有償還嘅一日,訴說嗰種無力感對今日香港而言,絕對係大多數流行曲嘅主旋律。

2020年每周首選回顧*
26. 到世界塌下 /

下半年(開榜)
27. 一瞬 /

. PINGPUNG潮爆榜 .
(29-6-2020/第001期/WEEK27)

值得一提嘅係,本周有七個單位作品由自己寫(比上星期再多一個),而且都佔據榜中較高位置。由而可見,唱作人嘅力量認真唔講得少!

冠/
冠/ /一瞬      逆流

亞/
亞/ /快樂老實人   盧冠廷
亞/ (2020年重新錄製馬頭琴伴奏版)
季/ 
季/ /拳手      ZOLARWIND 2.0

殿/ 
殿/ /娑婆      陳蕾

五/ 
五/ /顧家      黎明
五/ (已婚版)
六/ 
六/ /銀河修理員   DEAR JANE feat. 杜詠心
六/ (跨粵界限版)
七/ 
七/ /廢學      陳健安

八/ 
八/ /DOUBLEMAY  莊堯熙
八/ /DOUBLEMAY   (暗網仔)
九/ 
九/ /呼吸有害    莫文蔚
九/ (Live Version)
十/ 
十/ /IGNITED     MIRROR
十/ (Too Hot To Handle Version)

本周歌曲候選名單

Dear Jane feat. 杜詠心 - 銀河修理員(跨粵界限版) [潮爆榜獨家候選]
ILUB - 細路強勁舞
逆流 - 一瞬
Slept Kid - 飛機小姐 [潮爆榜獨家候選]
ZolarWind 2.0 - 拳手
謝東閔、戴祖儀 - 夢飛翔
陳健安 - 廢學
蕭敬騰 - 猴籠
DJ KING - 進擊的生命(Elyxium Remix) [潮爆榜獨家候選]
嚴駿祺 - 為時未晚
黎明 - 顧家(已婚版)
黎明 feat. 神秘女聲 - 顧家(同居版)
侯慧寧 - 斷捨離
MIRROR - IGNITED(Too Hot To Handle Version)
方大同 - 頭髮有點長
KB - 又要睇又要驚
陳蕾 - 娑婆
盧冠廷 - 快樂老實人(2020年重新錄製馬頭琴伴奏版)
莊堯熙(暗網仔) - Doublemay [潮爆榜獨家候選]
許靖韻 - 代罪羔羊
何展睿 - 動人的眼淚(日落Live Version)
Cassette - 若水之夏
DGX - 這地 [潮爆榜獨家候選]
劉卓軒 - 妄紅
小塵埃 - 幻愛(男聲版)
林一峰 - 西裝友的心事
Achun feat. Luna Is A Bep - Three Poisons
Dear Jane - 哀的美敦書
吳林峰 - 巴士光年
馮穎琪 - 清酒之約
RubberBand - 百毒不侵
Muffy - 說一聲永遠
Serrini [獨白:波盛] - 網絡安全隱患(19841125電台錄音 - INK Remix)
吳保錡 - 生き甲斐 [潮爆榜獨家候選]
莫文蔚 - 呼吸有害(Live Version)
盧冠廷 feat. Fab Four - 突破自我
林日曦 - 見字飲水
蔣嘉瑩 - 囚鳥
Slept Kid - 4UFU [潮爆榜獨家候選]

十首最爆最潮好音樂選擇

樹立每星期港樂全新指標

©Second half of 2020 LOVEHATEPINGPUNGAllRightsReserved

想 tag 哂所有凱詠 fans 話比佢地聽我好支持獨立歌手 :p
賴爽 發表於 2020-6-29 12:52

咁你快啲上埋突破自我
佢有份唱

第七位幾好聽
不過你排版有啲亂 可以執執佢
bagfgfcde 發表於 2020-6-29 13:01

多謝支持
Sorry ar 啱啱整唔識吖
我自己睇okay吖
定大家睇到會唔同?
你幫手略略講下執邊度?

其實只係我個人感覺  
整體都OK 不過每個位置拖長到兩行有啲怪
定係你特登咁打?
其他我都覺得幾 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-29 13:50

原來係咁
都特登咁打㗎
令到十個位同下面堆三十幾首候選歌望落有大啲分別
突出返個榜單嘛
多謝你意見先
應該睇睇下就會慣
我再試下加少少畀你睇下點

. PINGPUNG潮爆榜 .
(29-6-2020/第001期/WEEK27)

值得一提嘅係,本周有七個單位作品由自己寫(比上星期再多一個),而且都佔據榜中較高位置。由而可見,唱作人嘅力量認真唔講得少!

冠/
冠/ /一瞬      逆流

----------------------------------------------------------------
亞/
亞/ /快樂老實人   盧冠廷
亞/ (2020年重新錄製馬頭琴伴奏版)
----------------------------------------------------------------
季/ 
季/ /拳手      ZOLARWIND 2.0

殿/ 
殿/ /娑婆      陳蕾

五/ 
五/ /顧家      黎明
五/ (已婚版)
六/ 
六/ /銀河修理員   DEAR JANE feat. 杜詠心
六/ (跨粵界限版)
七/ 
七/ /廢學      陳健安

八/ 
八/ /DOUBLEMAY   莊堯熙
八/ /DOUBLEMAY   (暗網仔)
九/ 
九/ /呼吸有害    莫文蔚
九/ (Live Version)
十/ 
十/ /IGNITED     MIRROR
十/ (Too Hot To Handle Version)

係咪我加啲謎之虛線會好少少?

RE: 非共和榜榜單及預告帖 (2020 WEEK 27)

Yes!
bagfgfcde 發表於 2020-6-29 18:38

下星期一定會加埋
每星期都進步吖
我與港樂同在
“勾你手指尾應承你”

希望大家可以聽下我上榜嘅歌啦咁
真係好好聽㗎呢
補充返太陽風嘅拳手如果係廣東話絕對係冠軍位置
不過都想藉今個星期嘅排名鼓勵佢哋快啲出返廣東歌
如果可以大家都一齊上埋榜鼓舞佢哋係咪好掂先?
未聽拳手嘅手足快啲去聽下啦

Billboard Top 20 Week 26
RK LW AP SONGS    SINGERS        REMARKS
01 05 28 天生二品    陳凱詠        
02 0 ...
RVHOCPC 發表於 2020-6-29 20:43

目黑之夜有星Ho high Ho Ho tan
Tma 真係好叻呀

兩個榜既top3都好高質囉
支持詠詠

支持 4 7 9
ZOLARWIND 仲係太陽果陣D歌勁難聽 ...
josey 發表於 2020-6-29 21:38

我記得乾坤陣嚮cm聲譽好好㗎喎
Btw我中意而今阿冠做主音多啲

估唔到有人識 Slept Kid
hictons 發表於 2020-6-30 08:28

乜都聽下咁

竟然有人記得一秒間嘅歌詞…好感動
mrshadowll 發表於 2020-7-1 18:18

我以為記得先正常

CM有幾多中意Mirror啊
mrshadowll 發表於 2020-7-1 19:25

我中意error
Mirror就齋中意呂爵安

flyrus music journal 2020 - week 27 -

#27 我的片單 : 明明曾與我 看過的劇集 不追了嗎?

▵▴▵▴▵ ...
flyruskun 發表於 2020-7-2 01:20

冠軍作品真係聽幾次都唔厭

片單求冠

你不停力推嘅影響力已經勝過啲冠
kel_kelvin 發表於 2020-7-4 01:34

多謝你
因為真係好好聽㗎
但係嚮傳統媒體同串流平台未足夠推廣
所以惟有由我瘋狂一次
有位就攝下
不過學千嬅話齋