返回列表 發帖
幸福之歌 Playlist

你們的幸福(謝安琪) / 最幸福的事(梁文音) / 最幸福的事(鍾嘉欣) / 幸福(王菀之) / 還是要幸福(田馥甄) / 說好了的幸福(周杰倫) / 勉強幸福(林宥嘉) / 勉強幸福(容祖兒) / 最幸福的眼淚(吳雨霏) / 幸福了, 然後呢(A-Lin) / 幸福之歌(Supper Moment)

ps. 咁sad都仲可以叫自己做幸福之歌playlist

母親節唔一定要聽世上只有playlist

我的爸爸媽媽(Twins) / 擁抱天下(容祖兒) / 擁抱愛(鄭欣宜) / 家書(C AllStar) / 好好擁抱(鍾舒漫) / 回到最愛的那天(洪卓立) / M.A.M.A.(RubberBand) / 爸爸媽媽(李榮浩) / 洗衣機(五月天) /

19.05.2017 上班的半小時

離心力(楊乃文) / 尋人啟事(徐佳瑩) / 不散, 不見(莫文蔚) / 我們的總和(艾怡良) / 下個星期去英國(陳綺貞)

頭兩首真係好夾
真姊妹作
bagfgfcde 發表於 2017-5-19 11:06

好似都係黃建為作曲,唔知係咪因爲咁而咁夾

查無此字
長相廝守
告白氣球
山河故人
纏路
無敵
懂事
3am
推開世界的門
淒美地
就改天

十二大候選噶 ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-19 16:43
第一首真係幾礙眼

Groovy一個鐘 20.05.2017
就改天(葛仲珊) / 給我你的壞(宋念宇) / 你我可以(熊仔) / 愛到猝死(陳慧琳) / 十三號星期舞(蔡依琳) / B級動作片(陳珊妮) / Where Did You Go(G.E.M.) / 3AM(AGA) / 黃昏點唱機(容祖兒) /

聽晒五隻半金曲獎最佳國語專輯 (JTW仲有半隻未聽)
竟然覺得兩位大陸歌手既專輯係最好聽

個人喜好: 飛行器>萬松嶺>自傳>說艾怡良>末路狂花>JTW

滄桑半個鐘 22.05.2017

中了愛情一槍(許鈞) / 山丘(李宗盛) / 虎口脫險(張磊) / 水星記(郭頂) / 失敗者的飛翔(陳綺貞) / 抱著你(張震嶽)

番工半個鐘 23.05.2017 說.再見

說再見了吧(Supper Moment) / 終於結束的起點(五月天) / 山河故人(RubberBand) / 時間靜止器(Yellow!) / 下雨的夜晚(蘇打綠) /

抱著你真係好掂
bagfgfcde 發表於 2017-5-23 00:12

我有買到呢隻碟,
個感覺好raw好pure

btw其實許鈞都好正
我打算買番呢隻碟

暗戀祖兒半個鐘

一個人的情歌(容祖兒) / 故弄玄虛(容祖兒) / 牆紙(容祖兒) / 戀人未滿(容祖兒) / 不好意思我愛你(容祖兒) /

那些年的金曲獎曲詞入圍佳作 1999-2004
(即同時入圍最佳作曲人及最佳作詞人獎)

征服(那英) / 心酸的浪漫(那英) / 十二樓(莫文蔚) / 愛在西元前(周杰倫) / 愛(莫文蔚) / 深邃與甜蜜(張清芳) / 葉子(阿桑) / 風吹的願望(江蕙) / 不留(王菲) / 東風破(周杰倫) /

唔知幾時先聽到2017....

其實你做跳唱歌手應該唔會咁變成美霉playlist

高手過招(鍾舒漫) / Let's Pop(鍾舒漫) / 扭曲(鍾舒漫) / Take It(鍾舒漫) / My Rodeo(鍾舒漫) / Shout(鍾舒漫) / 改潮玩代(鍾舒漫) / SS14(鍾舒漫/鍾舒祺) / 小碎步(鍾舒漫) /

那些年的金曲獎曲詞入圍佳作 2005-2011
(即同時入圍最佳作曲人及最佳作詞人)

臨暗(生祥與瓦窯坑3) / 太平洋的風(胡德夫) / 小情歌(蘇打綠) / 寶貝(張懸) / 青花瓷(周杰倫) / 稻香(周杰倫) / 掉了(阿密特) / 魚(陳綺貞) / 煙花易冷(周杰倫) / 給自己的歌(縱貫線) /

5 Jun 2017
甜甜的

可愛女人(周杰倫) / 愛在西元前(周杰倫) / 妳聽得到(周杰倫) / 浪漫手機(周杰倫) / 甜甜的(周杰倫) / 時光機(周杰倫) / Mine Mine(周杰倫) / 大笨鐘(周杰倫) / 手寫的從前(周杰倫) / 告白氣球(周杰倫)

日期:07/06/2017
時間:1700 - 18:00
節目:東京之女

上次坐飛機(容祖兒) / 迷失表參道(王菀之) / 東京三 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-6-7 17:40

我會聽埋赤城千葉

芭樂半粒鐘 09.06.2017

溫柔(梁靜茹) / 帥到分手(周湯豪) / 你敢不敢(徐佳瑩) / 寂寞無害(艾怡良) / 白色風車(周杰倫) / 在你身邊(韋禮安) /

在機場等E23的半個鐘 10.06.2017

I(Taeyeon feat. Verbal Jint) / 自由飛翔(JW) / 歲月如歌(陳奕迅) / Yell(生物股長) / 再見不再見(陳柏宇) / 難得一遇(林奕匡) /

無題半粒鐘 13.06.2017

台北直直撞(李英宏) / 戀我癖(陳星翰Feat.蔡依林) / Shout n' Cry(Robynn & Kendy) / I Love You John(陳珊妮) / 人間煙火(田馥甄) / 有什麼奇怪(郭頂) /

所有下雨天 17.06.2017

所有下天(薛凱琪) / 分手總約左天(方皓玟) / 水一盒(陳綺貞) / 下一整夜(周杰倫) / 聽見下的聲音(魏如昀) /
愛(楊丞琳) / 偶陣(梁靜茹) / 下的夜晚(蘇打綠) / 過天陰(謝安琪) / 第一季(吳霏) /

雨溝(鄧小巧) 都冇,bam
hehehaha 發表於 2017-6-17 20:10

我個PLAYLIST無唔緊要, 小巧心有咪得

那些年的金曲獎曲詞入圍佳作 2012-2014
(即同時入圍最佳作曲人及最佳作詞人)

說到愛(蔡健雅) / 請你給我好一點的情敵(田馥甄) / 諾亞方舟(五月天) / 海岸線(陳永龍) / 山丘(李宗盛) / 這是因為我們能感到疼痛(Tizzy Bac) /

那些年的金曲獎曲詞入圍佳作 2015-2017

你給我聽好(陳奕迅) / 喜劇之王(李榮浩) / 不散, 不見(莫文蔚) / 尋人啟事(徐佳瑩) / 淒美地(郭頂) / 我們的總和(艾怡良) /

無題 19.07.2017

許和平(許鈞) / 給自己的歌(縱貫線) / 流浪者之歌(陳綺貞) / 任我行(陳奕迅) / 高我(楊千嬅) / 蜉蝣(容祖兒) / 離魂記(周國賢) / 少年遊記(洪卓立) / 在你身邊(韋禮安) /

同在 / 所謂的愛 / 原來的你 / 理想時代 / 給我你的壞 /

一張專輯有五首超好聽 算係咁啦 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-19 19:49

同在我一般, 但我幾鍾意被愛妄想同我呢
最後果首嬴晒 55
dongbb2332 發表於 2017-6-19 20:42

同硬截比, 其實有所畏都算幾好聽

話說我今日睇翻硬戳既文案介紹

韋禮安第4張創作專輯﹝硬戳﹞,花費兩年半時間製作完成,身兼專輯製作人 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-20 21:00

將﹝硬戳﹞定調為「都會摩登感的流行專輯」,徹底顯現了韋禮安在音樂中迷失的樣貌

聽翻隻碟 仲有vocal都係勁難聽
bagfgfcde 發表於 2017-6-20 21:39

EXACTLY在意行番文青路線但都覺得好難聽

日期 : 22/06/2017
時間 : 0830 - 0930
節目 : 所有下宇天

同在 / 慣性取暖 / 原來的你 / 不好過 / 這樣好 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-22 09:21

順手推薦, 我好鍾意我在角落觀察ABC
間唔中仲有拎出黎聽

女人當自強 23.06.2017

為何他會離開你(林憶蓮) / 飛女正傳(楊千嬅) / 最後的茱麗葉(容祖兒) / 只要和你在一起(連詩雅) / 流螢(吳雨霏) /

日期 : 23/06/2017
時間 : 1915 - 1945
節目 : 雅俗

一分鐘追悔(蔡健雅) / 夜盲症(蔡健雅) / 若你碰到他( ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-23 19:47

Goodbye & Hello 頭半隻幾好聽
後半我已經頂唔到落去

bagfgfcde 發表於 2017-6-23 20:13

我幾鐘意當你離時的時候
下次聽埋若你碰到他先
因為我幾鐘鍾意拋物線
科科

1030-1100
我真係恭喜你

很不低調 / All Night / 味道 / 還不夠遠 / 逃生計劃 / 寂寞無害 / 我們 ...
-Prince- 發表於 2017-6-25 10:36

唔恭喜成名在望
我代表陳信宏班老婆攻擊你

孤獨的人聽的慢歌 25.06.2017

我們的總和(艾怡良) / 孤獨的總和(吳汶芳) / 失敗者的飛翔(陳綺貞) / 晚安晚安(魏如萱) / 剎那的烏托邦(岑寧兒) / 聊(林二汶) / 不散,不見(莫文蔚) / 尋人啟事(徐佳瑩) / 載我走(謝安琪) / 近在咫尺(容祖兒) /

如果香港有多啲呢種質素既電氣歌就正正子
bagfgfcde 發表於 2017-6-26 19:57

CUM WITH ME 逆轉 就有就有 明明就好電氣

陳信宏x10選

盛夏光年 -「 放棄規則 放縱去愛 放肆自己 放空未來
如煙 -「 我坐在床前 看著指尖 已經如煙
洗衣機 -「 奇怪是誰一直清洗著 我闖的禍和污泥
第二人生 -「 生命不是過程 而是美麗旅程
我心中尚未崩壞的地方 -「 所謂的彩虹不過就是光 只要心還透明 就能折射希望
如果我們不曾相遇 -「 偶然與巧合 舞動了蝶翼 誰的心頭風起
生存以上生活以下 -「 終於我的生命只剩生存 活著只會呼吸吃飯喝水的生活
乾杯 -「 說出一直沒說 對你的感謝 和你再乾一杯
生命有一種絕對 -「 想要征服的世界 始終都沒有改變
諾亞方舟 -「 讓 諾亞方舟 航向了 無限

明顯見到呢幾張專輯詞風係唔同左
而我又幾buy佢呢個轉變

我覺得 你是我最初和最後的天堂 呢句超神
已經值10000分

如果我們不曾相遇同諾亞方舟都係神級
後者仲要 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-1 14:47

我覺得今隻碟佢有少少跌watt
唔係話成名在望差
但係除左用字比較特別
我又唔覺得好特別
所以我一直話佢今年拎獎真係補償味濃

諾亞方舟真係幾好
簡單日常生活用字合乎佢風格
成首歌有鋪排 抽寫到位
尾後個遞進可以話係神來之筆

第二人生係至尊歌所以有私心
成首唔係詰特別好
但覺得有幾句幾中所以放埋落去

諾亞方舟好有心思
例如摸到杜拜塔頂的塔尖 要好有想像力先會諗到
寫落去好生活化但又好誇張  ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-1 15:20

可惜最後輸比台語歌
而且因為台語歌既關係
我又幫唔到佢平反係咪人地填得太好定點

btw想知邊首望落好噴

我真係恭喜你 03.07.2017

永久保存(陳柏宇) / I Miss You(陳柏宇) / Imaginary Love(陳柏宇) / 潮人蜜語(陳柏宇) / 讚讚自己(陳柏宇) / Espresso先生(陳柏宇) / Baby Don't Cry(陳柏宇) / 航拍(陳柏宇) / 請跟我走(陳柏宇) / 霸氣情歌(陳柏宇)

日期 : 04/07/2017
時間 : 2200 - 2230
節目 : 神曲

在你身邊(韋禮安) / 說到愛(蔡健雅) / 再一次(宋念宇) ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-4 22:31

強烈要求加入我們的總和

Ummm
係幾好聽不過係我心中未到神曲
bagfgfcde 發表於 2017-7-4 22:44

我agger既神曲
在你身邊(韋禮安) / 說到愛(蔡健雅) / 再一次(宋念宇) / 雞蛋與羔羊(謝安琪) / 我杯茶(容祖兒) / 他舉起右手點名(蘇打綠) / 枯榮(林憶蓮) / 睜開眼(RubberBand) /

講起神曲
我今年年尾想整個十年回顧
揀十首2008-2017年我最喜愛既十首單曲
希望到時唔會有山寨啦...

你反雅反琪 嬲子囉
我上年年尾都有整個六年回顧 不過要20個位 同埋瘋狂割愛 超心痛
你揀10首應該會勁頭痛 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-4 22:53
其實我打算做
十大單曲
十大專輯
同埋十大"年度十大"

因為我會排埋位
所以其實頭幾位已經排左
係十大下游應該會好頭痛
不過到年尾先算

其實我唔介意抄
因為抄代表照精神仍健在
但山寨就.....

希望有呢四首

流浪者之歌
Wonders 發表於 2017-7-4 22:57

預告定呢首會係我既十年誌見到佢

個MV hea到...
同埋原來的你係咪冇MV啦
不過理想時代都唔差既

同埋所謂的愛點擊次數升得好快{: ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-6 18:20
點解你可以咁快手

有subscribe佢個youtube channel LOL
bagfgfcde 發表於 2017-7-6 20:02

我其實每日打開youtube recommended video 已經係小宇
咁我本身想po啦
跟住見你已經po左

想幫分過手請舉手做一個PLAYLIST
但諗黎諗去我由他去同給我愛過的男孩們係岩FEEL岩用

CM共和第十位 大慈善家
唔知點解有一刻諗起呢隻
當然主題唔同

再諗諗先 ...
John 發表於 2017-7-11 23:01

咁我寧願放隻烈女

我覺得烈女太「硬」
冇分過手請舉手個種少少活潑
John 發表於 2017-7-11 23:55

AGGER, 咁自由霏翔如何呢?

XBF 再見我的戀人們
HOTMAN 發表於 2017-7-12 00:18

其實我想搵D爽朗D既分手歌
呢兩首太SAD 啦

由他去都唔係分手歌
bagfgfcde 發表於 2017-7-12 14:32

其實我唔係真係要分手歌因為給我愛過的男孩們都唔係分手歌
但想要d個feel一致d既歌

無題 13.07.2017

沒關係不是愛情(楊千嬅) / 只談風月不談戀愛(楊千嬅) / 長信不如短訊(長痛不如短痛)(楊千嬅) / 假如讓我說下去(楊千嬅) / 好不容易遇見愛(楊千嬅) /

日期 : 15/07/2017
時間 : 1945-2030
節目 : 抹不去...... 暗戀的根據

暗戀你的好處(A2A) / 這首歌的名字 ...
616.1314 發表於 2017-7-15 20:27

不好意思我愛你呢? 故弄玄虛呢? 牆紙呢? 戀人未滿呢?

祖粉的千千top10 side pick

同大家分享十首我聽得比較多既千千side track(無上過四台榜)

沒關係不是愛情 - 「 我長大 無奈拒絕接受我長大
她成功了他沒有 - 「 這個故事原本想講天生一對
高我 - 「 寵幸別人 也是一種成就
只談風月不談戀愛 - 「 下個題目只好說那一次別離 也不忍責備你
罐頭湯 - 「 無悔浪費時光 假使可以令每天也是晴朗 空等多久也亦無妨
吻所有女孩 - 「 喜歡你 得一個道理
照相本子 - 「 舊照還快樂嘛 在歲月靜待開花
亦舒說 - 「 現實還是公平 太耀眼激情
勇 - 「 沿途紅燈再紅 無人可擋我路
彈珠人的愛心炸彈 - 「 爆炸好麻煩 爆炸好麻煩 滿地炸彈

唔想太pun可以無視第十首