返回列表 發帖
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

邊一年應該拎?
hehehaha 發表於 2017-8-18 09:59

12年 (代表作 : 我本人叱咤Live)
13年 (代表作 : 就有就有、Fine China)
15年 (代表作 : 最幸福的眼淚)
16年 (代表作 : 樂壇失勢多對手 吳雨霏借讀書避世)

我覺得04年Ping Pung就已經要拎組合金
hehehaha 發表於 2017-8-18 11:21

Twins 三連金架
開心

以前有冇咩歌喺903可以額外加成10分以上?
jose 發表於 2017-8-19 13:10

愛一個上一課
由冇十大加到有十大噶

黑箱作孽唔計
要光明正大咁加嘅
jose 發表於 2017-8-19 13:15

唔俾愛一個上一個冠軍週+20既?

大家覺得容小姐有唱功係因為 live 穩定
呢樣野同唱得有無感情唔係 mutually exclusive 喎
同一時間都大把 ...
616.1314 發表於 2017-8-20 14:02

其實美祖當年CD VERSION都有幾首係難聽
最經典既例子係怯 呢首既CD版本係唱得幾差
但同時佢唱呢首既live又好穩 而且冇乜大問題 例子有當年Show Up演唱會同勁歌LIVE 結果就俾人感覺好唱得
不過唔可以怪當時既人既 始終當年有好多歌手CD執得音準好好 結果唱LIVE就炒哂車
蜀中無大將既情況下唯有推一個唱LIVE見得人既歌手

同時美祖又好versatile 隆重登場一堆快歌最適合演唱會medley
結果俾人感覺係佢又唱得跳得 好勁
加上因為祖兒外表問題 所以大家都默認左佢係實力派

至於有冇感情 睇下乜歌啦 有啲真係麻麻
對容祖兒既side tracks冇乜認識既可能會覺得佢係唱歌機器
但我覺得最後一課 撈針 擁抱天下 為你萬歲 扮了解 舊日回憶的山丘 小天使都唱得唔錯
另外佢唱bossa nova真係幾好 中國風既還未都啱佢唱
而去到後期好似已經冇乜人提到唱歌機器呢個term 證明整體而言真係有進步

更多data回帶系列

其實at17當年差shine同Twins幾多, 一次金獎都攞唔到.
做完勁歌之後已經低汁曬 ...
風見志郎 發表於 2017-8-25 10:24

903專業推介 31/07/2004
01 03 地平線 官恩娜

903專業推介 04/09/2004
01 05 七里香 周杰倫

903 以前幾 good taste

Bi heart 係屬於一般貨色囉,
啲side track咩混血兒、亂根本唔掂,
係得幾首慢歌+越唱越強見得下人 ...
stephybest 發表於 2017-8-31 13:51

我覺得 bi heart 之後所有碟都好聽過呢隻 (唔計EP)

最差三甲:
Bi heart
Glow
J POP
hehehaha 發表於 2017-8-31 19:41

我覺得後尾兩隻好過Bi-heart好多 唔可以放埋一齊
Glow快歌+渴望晨曦好聽 JPOP快歌+黃昏點唱機好聽
相反Bi-heart 近乎一無是處
Show Up 我都唔鍾意
9to5 GLAB 就係歌唔差但冇乜特別

最好五甲
Something About You
Close Up
Joey & Joey
隆重登場
Ten Most Wanted

小日子差少少

05就真係何韻詩嘅天下, 不過早期祖祖未算下跌, 演唱會都仲keep到, 都係“又係佢女金”之後跌得犀利.

06 ...
風見志郎 發表於 2017-9-1 09:20

TMW 如果係咁派
跟珍芳達做健身操 -> 堂堂男人 -> 上次坐飛機 -> 流淚眼望流淚眼 -> 金銀島
咁就真係值女金啦

不過祖兒派錯歌唔係一次半次既事

英皇真係保守到
明明隻碟係轉型
但派嘅歌同以往冇乜分別
得pop rock (赤地雪 茱麗葉) 同怨婦 (摩登)
隻 ...
jasonng 發表於 2017-9-1 09:41
有范曉萱作嘅兩首都唔plug, 炒咗佢team人喇
因為成日plug錯歌, 成就咗一個成功嘅side cut演唱會. ...
風見志郎 發表於 2017-9-1 09:41

其實隻碟如果係2016出 可能就會派得好好多
另外J&J都派得唔好 當然有時候要就廣告
廣告歌真係害人不淺

小日子其實睇翻轉頭係派得唔差 當然如果近在咫尺同蟲之家派埋就正
Close Up算係派得最正路 三首主打都okay 但係之後派左全碟最唔喜既喜喜
4 plug停工有啲可惜

頭先聽番次close up
隻碟其實一般
所以唔算派得唔好
不過可惜左黃色大門

Top 3 - 黃色大門 / 心花怒 ...
-Prince- 發表於 2017-9-1 20:21

可能我對容祖兒比較寬鬆 我覺得Close Up唔錯
TOP 5 我會揀 愛一個上一課 > 黃色大門 > 蒸餾 > 心花怒放 > 如果睡袍太少布
但其實三首主打夾埋商業得黎算有啲新鮮感 已經幾好了

不過個人最愛祖兒專輯都係SAY

點解容祖兒會比較寛鬆?
hehehaha 發表於 2017-9-1 21:23

可能因為鬆與緊 要我試試那尺碼?

雙雙
John 發表於 2017-9-9 16:45

請勿OT!

祖國兒女好聽啲定係風無心好聽啲?

藍奕邦 Pong Nan
2013年8月14日 · 香港 ·
我真的很喜歡這首歌。很蔡健雅。第一次聽demo,淡淡的,絕非我本人逼得太緊那一類一聽想去唱K的大歌。但越聽越泥足深陷,會上癮的。這種簡潔內斂和細膩,是高級品,要慢慢品嚐的。這份詞,很難填。太多太花巧,會濫情。太直接,會外露。但完成品我是滿意的。Kary,多謝你的信任。I'm very proud of you!

吳雨霏 Kary Ng 2013年首支唱作主打《今夜煙花燦爛》(Official Lyric Video)

容祖兒元旦日出席《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》,奪得女歌手金獎時,及時換上一件12年前獲同一金獎的舊衣上台 ...
hehehaha 發表於 2018-3-3 18:44

2017年既新聞黎架喎
你OT bye

想同大家一齊back to december

呢隻直情近20年經典
太高質
hehehaha 發表於 2018-3-21 23:34

同意
成隻碟都好高質

鄭秀文十二年來首奪叱吒樂壇女歌手獎,銀獎由陳慧琳奪得,銅獎則為容祖兒。當林海峰揭曉金獎時還故意揶揄去 ...
JasOh103 發表於 2018-3-23 01:06

祖祖越唱越強

容祖兒打波騷美腿

容祖兒昨日出席在西九龍中心舉行的宣傳活動,她穿上短褲,充滿夏日感覺,主持更以國際巨星來介紹她出場。
其後容祖兒與一眾歌迷玩遊戲,在其中一環節中,容祖兒要打排球,她亦非常投入,動作多多。

想著三點式
問容祖兒是否瘦了二十磅,所以才敢將美腿示人?容祖兒說:「唔係,咁話今日要打波嘛,咪著短褲囉,其實我一直都唔抗拒著短褲,我都好想試下著三點式示人,我近年都有買三點式,但每次買左都只係屋企著,重要著埋高跟鞋,好有香港小姐 feel,但係我始終唔夠膽係香港著,如果我去第二度,好似夏威夷咁就冇問題。」

容祖兒二進香港警署        

如遭正式起訴  容祖兒藝人生涯可能不保

容祖兒本月11日被警方 ...
jose 發表於 2018-3-24 21:32

相貌平平、唱功一般的容祖兒,因集楊受成萬千寵愛於一身
祖祖好慘

吳雨霏虐打小肥嗌過癮

吳雨霏(Kary)和樂壇新人小肥樂於做善事,二人早前替奧比斯拍攝新一輯「奧比斯聖誕禮品精選」目錄,以「孖公仔」拍檔出現,Kary扮演一名野蠻女友,小肥為博女友一笑,就算捱打及當苦力也不介意,他們在鏡頭前大耍花槍,Kary箍着小肥的頸,又抓他的頭髮,Kary還展現得戚的笑容,可憐的小肥卻一臉痛苦,又不敢反抗。

「男友唔易做」

小肥事後說:「做男友真係唔容易,又要有風度,又要任勞任怨。」演繹野蠻女友的Kary則扮得過癮,她說:「難得呢次創意好新鮮,相片拍出嚟嘅效果好好。」

(香港)陳奕迅(Eason)、吳雨霏(Kary)及黃貫中(阿Paul)將於11月7日假亞洲國際博覽館舉行《新城極唱HD ...
kayzzz 發表於 2018-3-25 22:10

發現Kary真係好好
俾人話係一姐會嚇到唔識反應
唔似得而家某人咁爭住認

上 星 期 二 ( 二 月 十 九 日 ) , 聲 稱 暫 別 樂 壇 赴 英 進 修 兩 個 月 的 廿 二 歲 歌 手 容 祖 兒 ( Joey ) , 突 然 匆 匆 返 港 再 赴 日 本 , 聲 稱 跟 安 室 奈 美 惠 的 丈 夫 、 TRF 成 員 阿 Sam 學 跳 舞 。
不 過 除 此 之 外 , 容 祖 兒 此 行 另 有 目 的 。 事 緣 本 月 初 容 祖 兒 赴 英 前 , 被 週 刊 拍 下 與 「 同 性 好 友 」 何 韻 詩 香 閨 短 聚 , 有 指 容 此 舉 , 觸 怒 了 一 向 對 她 「 寵 愛 有 加 」 的 好 友 、 ~H20+ 老 闆 娘 余 麗 絲 ( Salina ) 。 為 此 , 容 祖 兒 的 ~H20+ 代 言 人 地 位 備 受 考 驗 。
事 實 上 , 由 出 道 至 今 , 余 麗 絲 才 是 容 祖 兒 的 真 正 好 朋 友 。 而 為 保 飯 碗 及 氹 回 好 友 芳 心 , Joey 此 行 學 跳 舞 為 名 , 氹 老 闆 娘 為 實 。 而 余 麗 絲 經 過 此 補 鑊 遊 後 , 明 顯 全 無 怒 意 , 紆 尊 降 貴 , 全 程 替 Joey 做 「 阿 四 」 。

本 週 二 ( 二 月 廿 六 日 ) 下 午 三 時 十 分 , 容 祖 兒 乘 坐 國 泰 CX501 號 班 機 返 港 , 一 起 出 閘 的 還 包 括 經 理 人 Mani 及 其 母 親 余 金 鳳 。 當 被 記 者 問 及 跟 TRF 的 阿 Sam 學 跳 舞 學 成 怎 樣 , Joey 起 初 答 得 甚 為 含 糊 。 「 我 諗 都 有 學 嘅 … … 」 及 後 經 身 旁 的 Mani 提 醒 , 她 才 說 : 「 我 跟 阿 Sam 學 了 三 課 , 每 晚 學 兩 小 時 , 阿 Sam 間 跳 舞 學 校 唔 會 親 自 教 人 跳 舞 , 我 係 第 一 個 artist 跟 佢 學 。 有 冇 shopping ? 好 少 咋 , 買 咗 好 少 嘢 。 」

老 闆 娘 秘 密 同 行

一 直 以 來 , 容 祖 兒 及 英 皇 均 對 外 界 聲 稱 , 容 祖 兒 此 行 赴 日 , 除 了 其 母 親 外 , 還 包 括 其 經 理 人 Mani , 不 過 其 實 同 行 者 還 包 括 由 Joey 出 道 至 今 , 一 直 對 Joey 情 有 獨 鍾 , 長 期 任 用 Joey 做 其 護 膚 品 代 言 人 的 ~H20+ 老 闆 娘 余 麗 絲 。
當 日 ( 二 月 二 十 日 ) , 她 們 一 行 四 人 乘 坐 國 泰 CX504 號 班 機 抵 達 日 本 , 入 住 余 麗 絲 一 早 安 排 好 的 新 宿 Park Hyatt Tokyo 酒 店 。 她 們 入 住 兩 間 雙 人 房 , 名 字 全 由 余 麗 絲 登 記 。

瘋 狂 購 物
上 週 六 ( 二 月 廿 三 日 ) , 下 午 一 時 , 容 祖 兒 等 一 行 四 人 離 開 酒 店 , 登 上 預 先 租 用 好 的 七 人 van , 不 過 有 趣 的 是 容 祖 兒 沒 有 跟 母 親 或 照 顧 她 的 Mani 同 坐 , 反 而 選 擇 跟 余 麗 絲 坐 於 七 人 van 的 後 座 , 其 間 不 時 有 說 有 笑 。 最 後 , 七 人 van 於 晚 上 八 時 半 才 先 駛 回 酒 店 , 放 下 大 堆 購 物 戰 利 品 , 看 來 Joey 等 當 日 收 穫 甚 豐 , 不 過 直 至 凌 晨 十 二 時 , 記 者 仍 未 見 她 們 返 酒 店 休 息 。

咖 啡 齊 齊 飲

週 日 ( 二 月 廿 六 日 ) , Joey 等 四 人 於 正 午 十 二 時 再 出 發 。 此 日 , 司 機 找 來 另 一 輛 黃 色 七 人 van 接 載 四 人 離 開 酒 店 , 直 駛 年 輕 人 遊 日 必 到 的 原 宿 , 繼 續 她 們 瘋 狂 shopping 的 行 程 。
約 正 午 十 二 時 半 , Joey 等 四 人 先 選 擇 到 原 宿 甚 著 名 的 九 州 拉 麵 店 , 吃 一 千 日 圓 ( 約 五 十 九 元 港 幣 ) 一 碗 的 拉 麵 作 午 餐 。 其 後 , 再 到 Laforet 百 貨 公 司 分 頭 shopping 。
其 間 , 本 刊 發 現 Joey 對 當 地 甚 為 熟 悉 , 並 對 余 麗 絲 甚 為 體 貼 , 當 余 麗 絲 在 百 貨 公 司 內 購 物 時 , 她 步 離 百 貨 公 司 , 到 附 近 的 It's Demo 咖 啡 店 買 咖 啡 , 再 返 回 百 貨 公 司 內 「 一 杯 咖 啡 , 眾 人 共 享 」 。

甘 願 做 阿 四
離 開 Laforet , 四 人 再 到 裏 原 宿 及 南 青 山 名 店 區 購 物 , 先 後 到 過 人 氣 品 牌 「 Ape 」 、 「 Bapy 」 、 「 Issey Miyake 」 、 「 Tsumori Chisato 」 及 「 Comme des Garcon 」 等 店 鋪 。 其 間 , 身 家 近 億 的 余 麗 絲 全 程 做 「 阿 四 」 , Joey 購 物 , 她 就 負 責 拿 戰 利 品 。 另 外 , 有 趣 的 是 , 當 一 眾 當 地 人 要 在 「 Bapy 」 門 外 排 隊 等 候 入 內 , 余 麗 絲 及 Joey 二 話 不 說 , 話 入 就 入 , 毋 須 等 候 , 地 位 明 顯 與 眾 不 同 。

互 通 電 話 手 拖 手

下 午 四 時 , Joey 四 人 再 到 達 涉 谷 購 物 , 其 間 抵 達 一 間 樓 高 三 層 的 藥 房 , Joey 選 擇 獨 自 往 三 樓 選 購 化 妝 品 。 其 間 , 容 祖 兒 的 電 話 響 起 , 記 者 聽 着 她 高 興 地 說 : 「 我 揀 緊 eyeline 呀 , 响 最 高 嗰 層 , 好 快 落 嚟 喇 。 」 當 記 者 落 樓 梯 時 , 再 發 現 余 麗 絲 手 持 電 話 仰 望 樓 上 , 明 顯 剛 才 跟 Joey 通 電 的 , 就 是 余 麗 絲 本 人 。
其 後 , 余 麗 絲 電 話 再 響 起 , 步 出 藥 房 外 接 聽 。 此 時 , Joey 步 出 藥 房 與 其 他 人 會 合 , 在 藥 房 外 拖 着 余 麗 絲 的 手 , 興 奮 的 擁 着 對 方 步 進 西 武 百 貨 A 館 。 直 至 當 晚 十 時 , 眾 人 仍 未 返 回 酒 店 休 息 。

冧 老 闆 成 功
據 消 息 透 露 , Mani 這 次 安 排 容 祖 兒 赴 日 主 要 是 要 「 擺 平 一 件 事 」 。 有 指 本 月 初 , 容 祖 兒 被 週 刊 拍 下 與 同 性 好 友 何 韻 詩 香 閨 短 聚 , 令 一 直 與 容 祖 兒 交 往 三 年 的 紅 顏 知 己 余 麗 絲 不 悅 , 不 過 觀 乎 余 麗 絲 這 次 在 日 本 與 Joey 共 聚 笑 逐 顏 開 , 這 次 明 顯 十 分 成 功 。
事 實 上 , 余 麗 絲 為 着 陪 伴 Joey 可 說 用 心 良 苦 , 除 了 出 錢 ( 以 自 己 名 義 租 酒 店 ) 出 力 , 更 選 擇 乘 坐 早 一 日 的 班 機 , CX505 , 於 週 一 晚 十 時 半 回 港 , 成 功 避 過 記 者 耳 目 。 且 於 翌 日 宣 佈 上 市 時 公 佈 將 會 繼 續 任 用 Joey 作 內 地 ~H20+ 產 品 代 言 人 , 余 麗 絲 對 容 祖 兒 可 謂 照 顧 到 底 。

三 年 化 水 為 財

人 稱 ~H2O+ 老 闆 娘 的 余 麗 絲 現 年 四 十 歲 , 為 家 中 孻 女 , 獨 身 未 婚 , 於 全 女 校 聖 保 祿 書 院 修 畢 中 學 , 曾 於 夏 威 夷 攻 讀 酒 店 管 理 , 畢 業 後 , 曾 先 後 於 希 爾 頓 酒 店 、 聯 交 所 及 廣 告 界 工 作 。
90 年 起 , 余 麗 絲 已 開 始 從 事 時 裝 及 日 本 化 妝 品 KP 的 代 理 生 意 。 98 年 , 她 與 大 哥 余 金 文 、 二 姐 余 麗 珠 及 三 哥 余 金 水 成 立 的 Water Oasis Co. Ltd , 成 功 擊 敗 四 名 對 手 , 爭 取 到 美 國 ~H2O+ 的 香 港 獨 家 代 理 權 。 更 於 同 年 11 月 , 大 膽 於 尖 沙 咀 海 港 城 新 翼 , 開 設 第 一 間 ~H2O+ 專 門 店 。 三 年 來 , 每 年 營 業 額 平 均 皆 超 過 二 億 。
現 時 為 止 , Water Oasis 旗 下 的 ~H2O+ 在 港 澳 台 共 有 32 間 專 門 店 及 2 所 水 之 屋 ( Oasis Spa ) 水 療 美 顏 中 心 。 今 年 3 月 11 日 在 主 板 上 市 , 編 號 為 1161 , 集 資 8,800 萬 元 。
余 麗 絲 現 為 Water Oasis ( 1161 ) 的 CEO , 年 薪 461 萬 , 手 持 Water Oasis 股 份 約 值 8,388 萬 元 。 現 時 , 余 麗 絲 以 約 8 萬 蚊 租 住 山 頂 裕 景 花 園 2,800 呎 單 位 與 李 澤 楷 為 鄰 , 另 外 更 持 有 灣 仔 會 景 閣 及 擎 天 半 島 兩 物 業 , 分 別 約 值 450 萬 及 300 萬 , 估 計 其 賬 面 身 家 近 一 億 元 。

齊 齊 開 公 司

根 據 公 司 註 冊 處 資 料 , 去 年 10 月 27 日 , 容 祖 兒 與 余 麗 絲 曾 合 資 開 設 一 間 名 為 MC Joey Co. Ltd 的 公 司 , 合 股 人 還 包 括 其 經 理 人 霍 汶 利 ( Mani ) 。 當 中 , 余 麗 絲 為 大 股 東 , 佔 股 份 60/98 , 其 餘 容 祖 兒 與 Mani , 各 佔 股 份 19/98 。

住 宿 富 豪 級

這 次 容 祖 兒 到 日 本 , 由 余 麗 絲 安 排 入 住 的 Park Hyatt Tokyo 酒 店 , 被 喻 為 是 全 新 宿 最 高 級 酒 店 ( 六 星 級 ) 。 藝 人 如 成 龍 、 李 嘉 欣 及 黎 明 每 次 遊 新 宿 , 必 住 宿 於 此 。 00 年 7 月 , 劉 鑾 雄 、 鄭 裕 彤 等 一 眾 富 豪 東 京 遊 , 也 選 擇 上 址 住 宿 。
此 酒 店 特 別 在 位 於 商 業 大 廈 內 , 酒 店 大 堂 設 於 41 樓 , 再 上 的 十 層 只 有 178 間 房 間 , 酒 店 每 個 角 落 都 可 從 高 處 俯 覽 東 京 美 景 。 由 於 房 間 不 多 , 有 不 少 體 貼 服 務 提 供 。 房 租 由 約 四 千 元 港 幣 ( 標 準 房 ) 至 三 萬 八 千 港 元 ( 總 統 套 房 ) 。 位 於 酒 店 52 樓 的 New York Grill 餐 廳 , 更 曾 被 選 為 世 界 十 大 酒 店 餐 廳 , 有 指 李 嘉 欣 最 愛 吃 此 餐 廳 之 牛 扒 。

出 道 撐 到 被 捕

現 年 22 歲 的 容 祖 兒 ( Joey ) , 95 年 參 加 Big Echo 卡 拉 OK 大 賽 奪 魁 , 99 年 改 簽 英 皇 才 推 出 第 一 張 個 人 「 EP 」 《 未 知 》 。 由 99 年 出 道 至 今 , 一 直 備 受 ~H2O+ 老 闆 娘 余 麗 絲 青 睞 , 長 期 擔 任 其 代 理 產 品 的 代 言 人 。 甚 至 去 年 8 月 11 日 , 容 祖 兒 因 梁 思 浩 被 毆 事 件 , 遭 拘 捕 帶 署 助 查 。 同 月 14 日 , 老 闆 娘 不 惜 改 變 宣 傳 策 略 , 提 早 召 開 記 者 會 , 親 身 開 腔 力 證 其 代 言 人 身 分 不 變 。 顯 然 , 余 麗 絲 對 「 愛 將 」 Joey 投 以 百 分 百 信 任 票 , 對 她 的 愛 護 有 加 無 減 , 力 捧 她 更 是 出 錢 又 出 力 。

99 年 「 ~H2O+ 護 膚 品 」 平 面 廣 告
贊 助 《 未 知 》 EP 唱 片 宣 傳
00 年 「 ~H2O+ 」 平 面 及 電 視 廣 告 共 三 輯
「 Oasis Spa 」 美 容 中 心 平 面 廣 告
贊 助 《 不 容 錯 失 》 EP 、 《 誰 來 愛 我 》 大 碟 唱 片 宣 傳
贊 助 「 903 容 祖 兒 夏 水 禮 音 樂 會 」
贊 助 「 容 祖 兒 美 麗 在 望 慈 善 演 唱 會 」
01 年 「 ~H2O+ 」 平 面 及 電 視 廣 告 共 兩 輯
贊 助 《 喜 歡 祖 兒 》 、 《 全 身 暑 假 》 及 《 隆 重 登 場 》 等 大 碟 宣 傳
贊 助 「 隆 重 登 場 演 唱 會 」

容祖兒(Joey)昨日以一個短曲髮造型,到柴灣拍攝日清醬意寶硬照廣告,日清老闆亦有到場支持。
今次已是Joey第二年擔任日清產品代言人,遠至加拿大都有Joey的廣告,所以酬勞方面提高了兩成,令Joey相當滿意。Joey說:「我專登電到個頭好似螺絲粉咁,原本應該襯番件宮廷服,但因為只係影大頭,所以着件背心就得。」

拍完劇要隔離
此外,Joey稍後將會到廣州拍攝《功夫足球》,由於內地非典型肺炎問題嚴重,所以公司已下令Joey回港之後需要隔離,不准踏入公司半步,以免令到公司同事感染。

容祖兒昨日的一頭短曲髮,令人眼前一亮。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

娘到令人眼前一亮就有佢份
帥小寶` 發表於 2018-3-27 22:13

祖祖啲牙好白 >3<

今 年 《 歡 樂 滿 東 華 》 破 紀 錄 籌 得 8 千 2 百 多 萬 善 款 , 除 了 多 得 Yumiko 空 中 甩 褲 外 , 其 餘 藝 人 的 「 亡 命 」 演 出 , 亦 功 不 可 沒 , 當 中 容 祖 兒 更 赤 腳 踩 火 炭 , 與 Sun Boy'z 合 力 演 出 「 火 辣 『 熔 』 祖 兒 」 , Joey 又 揚 言 為 籌 善 款 準 備 定 身 後 事 「 若 果 我 有 乜 嘢 , 一 定 要 幫 我 照 顧 媽 咪 呀 ! 」 講 到 真 嘅 一 樣 。

原 來 祖 兒 口 中 的 所 謂 火 炭 , 其 實 只 是 燒 焦 薯 仔 , 而 條 火 路 更 只 得 兩 旁 有 火 , 中 間 一 滴 火 都 冇 , 想 燒 親 都 難 , 難 得 祖 兒 跟 師 弟 Sun Boy'z 表 演 前 後 都 七 情 上 面 , 吳 剛 師 傅 收 山 都 唔 驚 冇 接 班 人 !

容 祖 兒 偷 懶 被 抦

日 做 夜 做 養 阿 媽 嘅 容 祖 兒 , 為 咗 十 月 嘅 個 唱 , 最 近 成 日 匿 喺 studio 或 者 排 舞 室 日 操 夜 操 。
上 星 期 三 ( 廿 四 日 ) , 料 神 就 見 到 Joey 同 成 班 dancer 喺 九 龍 城 排 舞 室 練 舞 , 練 咗 無 耐 Joey 無 情 情 中 途 嗌 停 休 息 , 柄 埋 一 邊 睇 報 紙 , sent SMS 兼 玩 自 拍 , 搞 到 排 舞 師 同 dancer 企 晒 喺 度 。
不 過 勁 識 睇 人 眉 頭 眼 額 嘅 Joey , 一 見 唔 對 路 即 時 嗱 嗱 臨 放 低 相 機 繼 續 練 舞 , 衰 在 唔 知 係 咪 玩 「 創 」 咗 個 心 , 跳 極 姿 勢 都 唔 多 正 , 料 神 見 排 舞 師 哥 哥 一 邊 糾 正 Joey 手 勢 一 邊 露 出 凌 厲 眼 神 , Joey 俾 人 抦 可 以 點 , 咪 以 笑 遮 醜 囉 !

仲話自己敬業
唉!!!

反容
newguy 發表於 2018-6-17 22:05

我喜歡祖兒

原來盧巧音冇攞過叱咤女歌手
係一次都冇
903真係好垃圾 since1999
hehehaha 發表於 2018-7-10 14:31

Serrini都冇拎過
903 = joke since1999

香港文匯報訊(記者 植植)樂壇新人梁佑嘉(Abella)於本月11日推出處女作大碟專輯《Abella》,由「拾點音樂」發行。一向性格爽朗的Abella,以自己的英文名字取大碟名,是希望首張專輯能以真我個性示人,她笑言是外表斯文,內裡open的人。
新專輯中Abella有某角度的樣子酷似潮媽陳慧琳,甚至聲線也有些相似,不過是似細碼陳慧琳,因為她的身形不及對方高大,Abella說:「曾有朋友話過我似陳慧琳,不過我唔敢當,睇得耐就唔覺似,陳慧琳高大又有型。」

小補充
美祖follow嘅女歌手:神檯系列:Sammi,Gigi,Liza,Kary
打壓成功之過氣敵人系列:Miriam( ...
sunnyay1231 發表於 2018-11-17 20:27

仲冇 follow Serrini
應該係驚佢終有一日會超越自己既成就

鄭融(箭嘴示)前晚在九龍灣出席港台活動,她跟有「翻版鄭融」之稱的港台DJ阿Lu(中)同台跳舞,但鄭融竟然忍不住笑了起來。另外,由於鄭融穿了一件V領上衣,演出時很擔心春光乍洩,所以一直顯得小心翼翼。

要喘住氣唱
John 發表於 2019-3-12 18:43

好有意境
爭氣 = 唔夠氧氣所以要爭
可以推斷當時係好多人
所以先喘哂氣係度掙扎

而家唔止
Kfmusic 發表於 2019-3-18 23:32

成日覺得比華利山好似墳墓

Robynn & Kendy得知華仔揀選她們的歌曲後十分驚喜,更在網上留言︰「OMG!」至於祖兒則揀選自己的《心之科 ...
John 發表於 2019-3-19 17:32

祖兒講得好啱

2011年度叱咤樂壇至尊唱片大獎《15》
歌手:方大同
唱片監製:方大同、Edward Chan、Charles Lee
上榜歌曲 ...
hehehaha 發表於 2020-3-8 02:41

因為你

由於2012年度頒獎禮成績欠佳,關心妍於2013年初曾表示不再出席任何頒獎禮,對於現今反口「唔嫁又嫁」,Jade ...
帥小寶` 發表於 2020-3-19 18:37

Bland singer

呢段 period 大家有咩小眾但正既香港音樂人推介?
組合樂團諗到有一堆
False Alarm、Site Access、假音人、粉紅A、LMF、MLA、CCM、Modern Children、Life Was All Silence、Stranded Whale etc
但男女好似唔係好多
女可能係何超儀、Serrini、Sophy,仲有乜?
男就黃衍仁、江逸天、Jabin Law,有冇再早期少少既?

根據統計播放率多年的Coolmanmusic的數據,《小城大事》在《叱咤903》的播放率高達239次,遠遠拋離僅得213 ...
帥小寶` 發表於 2020-3-19 22:43

Yo, thank goodness that Miriam "no-talent" Yeung did NOT win Song of the Year with that crap.

睇台灣人講香港音樂/歌手特別有趣

噚晚喺九龍灣舉行嘅新城勁爆慶功宴上,高層朱明銳銳哥似乎有點感觸失落,對於英皇偏偏安排祖兒喺呢個時候俾 ...
on07111 發表於 2020-7-17 00:12

祖兒好受老一輩歡迎

So touching...

新冠肺炎疫情下,不少藝人收入銳減,有律師唔做追歌手夢的J.Arie(雷深如)近月甚至零收入,更欠下街數2萬 ...
on07111 發表於 2020-8-7 10:08

Everybody please stream #雙面哈菲

歷年903專業推介冠軍歌

你知道我在等你嗎 張洪量(5周冠)
特別的愛給特別的你 伍思凱
罪人 張 ...
lightupmylight 發表於 2020-10-21 11:01

Top 3

與你無關 蔡健雅

True Love 蔡健雅

說到愛 蔡健雅

和香港創作歌手Serrini的訪問發生在金音獎頒獎前夕,自費前來的他忙著讚歎美食、安排美甲行程,還和之前約好的台灣歌迷見面,對於自己入圍「海外創作音樂獎」的專輯《邪童謠》是否有勝算,反倒沒有太多期待:「應該不會是我得獎吧......」一行人仍建議他備好感言,他草擬出來的內容則充滿一貫Serrini風格的暗黑惡趣味,尺度貼近某些底限,令大家微冒冷汗。

結果,就如大家隨後所見,Serrini不但拿了獎,聲淚俱下的感言更沒有絲毫玩笑意味,誠摯表達了對創作自由的重視以及對香港的關懷。但這感言,也讓他原訂隔天在南京的演出即刻被取消。

文字思想丟進音樂裡 飛得更遠
若對Serrini的印象只侷限在這幾日的事件轉折,無疑太過可惜,不如讓我們趁機為大家爬梳一下,他在煉成《邪童謠》之前的音樂演進歷程。

大學時在中文大學念英國文學(如今仍在港大攻讀博士學位)的Serrini,最早的創作其實是從寫詩開始,「後來覺得如果想跟更多人分享自己的創作,流行音樂或許是一個更有效的途徑。」也很喜歡唱歌的他,於是決定將自己的思考放進音樂這個載體,從自己的臥室宅錄出發,用著僅知的幾個和絃彈唱,上傳臉書、YouTube開啟了歌手生涯。

初期幾張專輯的音樂風格乍聽小清新,歌詞主題卻已洩露他古怪奔放的創作精神:像是〈蘇菲亞的波霸珍珠奶茶〉將無聊小事唱出了一朵花,成功吸納諸多粉絲,傳唱度極高;〈同一種米養百樣人為什麼養出你這個賤人〉則忠實呈現他早年直言不諱的口氣態度。直到《Don’t Text Him》Serrini走進專業錄音室,找來更多香港獨立音樂人合作,不止概念更完整,曲勢音色更從流行橫跨民謠、嘻哈乃至後搖滾,多元性大步躍進。專輯中的〈油尖旺金毛玲〉Serrini則繼續展現自己娓娓訴說故事的能力,成為他的招牌代表作。

寫沒人寫的歌 做自己的Diva
Serrini覺得《Don’t Text Him》算是他第一張「認真製作」的專輯,才變成所有東西都想要放在盤子上端給大家:「就像是第一次出國,什麼都要嘗試。」於是到了今年發行的《邪童謠》他形容成「改吃米其林」,方向更聚焦、想做的實驗也更精緻。

《邪童謠》讓Serrini將自己的英國文學底蘊發揮得淋漓盡致:深受詩人濟慈啟發、喜歡他用故事訴說自身苦難,Serrini也在專輯中以古典童話框架描寫女性的復仇。他和香港獨立音樂人Alok一同製作,電子聲響貫穿全輯,最後一曲〈靜謐神林〉則像是經歷黑暗毀滅後的重生新秩序。Alok也曾擔任Serrini上一張專輯《Don’t Text Him》裡〈溝晒啲仔〉的製作人,這次再度請他共赴重任,除了是因為Serrini覺得彼此很投契之外,「他很尊重女性,這其實不是所有音樂人都做得到的。如果感受不到包容,就很難一起做這麼多的創作。」

女性的主體性儼然也是《邪童謠》的中心思想:從專輯封面開始,就先呈現保護自己的燭光不要熄滅的概念,背景的群體也暗示著姊妹互助情誼(Sisterhood);內頁由插畫家Czech X.操刀的視覺,不僅展現古典浪漫風味,其所描繪的S型劍柄,反映的正是Serrini想要大家感受到的力量。

他更表示,專輯中的黑暗與毀滅同時存在著不可忽略的建設性:「我們不能只停留在批評某些東西是不好的,我想更清楚表達自己想要的是什麼、也敢去要,就算別人覺得我瘋癲也無所謂。」他自認喜歡「填補空缺」:做沒人在做的事情、寫沒人在寫的歌,於是她拾起這種妖女形象,做自己的Diva。

粉絲社群宛如秘密結社 頻率對了就中毒
對Serrini來說,確立「人設」可以像《邪童謠》的妖女,是為了傳達意念而採用的手段,同時也可能是面對批評的一種戲謔對抗方式。之前他曾受邀參加講座,主辦單位請他提供自己的頭銜。同場講員不是電影製作人就是副教授,原本Serrini大可稱自己為獨立音樂人,但「那時剛好網路上有人在說我根本不算是什麼獨立音樂人,叫我不要再這樣自居了,那我說好啊!那就叫自己『陀地歌姬』吧(陀地:地頭蛇、黑社會惡霸之意)。」

對付霸凌、惡意,Serrini通常不直接回擊,而是順著對方的說法取回自己的優勢,像上述的「陀地歌姬」一反大眾對「獨立音樂人」的想像,卻多了浮誇惡搞的趣味,形象變得更鮮明。「這些玩法,有相同幽默的人就會懂、就會喜歡,不懂的人會覺得你很無聊,就會走開。也是一種篩選粉絲的方式。」

說到篩選粉絲,Serrini在社群網路上也以相當別出心裁的方式找到最懂自己的歌迷,進而形成凝聚力相當強大的群體。他在IG設立的帳號「裡面所有的東西都非常『官方』,持續表達自己充滿正能量,擺出一切都很好的樣子。懂的人就會覺得很好笑,沒有意識到的人,要繼續『感受正能量』也沒關係。」

但時不時,Serrini會在限時動態中回答歌迷問題、分享自己的讀書心得或是丟出迷因圖片,敘事方式兜圈迂迴,真意為何,往往也是有心的知音人才探究得到。各種「曲線」各種「反串」,反而讓真粉絲找到「對的方向」,建立起緊密又有趣的互動關係。

星星殞落也要一起同在
訪問進行時,Serrini剛結束在成都的演出,未完的巡迴原本也將一路走到12月。演唱皆以粵語歌為主,卻可以跨越地域性、在各城市吸引眾多歌迷,Serrini自己的分析是:「很多不講粵語的地方其實都還是有人在聽粵語歌,因為粵語入歌詞其實並不容易,為了要對音、對韻,作詞者往往會需要選一些特別的用字,反而讓歌詞更有詩的感覺。」另外他也提到,中國的音樂愛好者非常珍惜每一次親身接觸歌手的機會:「他們不知道是不是哪一天就看不到、聽不到了。」

回到金音獎典禮當下,Serrini得獎感言的最後一段「星星殞落的時候,抱緊你抱緊我,沒有怕的。」其實源自他杭州好友的文字,也已在10月發行新單曲〈是你呀, it's You.〉以及這次受訪時提過,即是他認為時值亂世,音樂最大的價值就是這樣的「同在感」:「音樂不能真正解決社會的問題,也不會變成什麼武器或工具。我覺得我的音樂就是讓大家感覺『同在』,和大家透過社群媒體接觸交流。我好好地做自己,應該也就是給歌迷最好的榜樣。」

Serrini還引用台灣詩人潘柏霖的句子,來解釋見證諸多紛爭後,自己的「內心死亡」策略:「每天死掉一點點,你就可以活下來。」落實在現今社會現況,似乎真的受用。

關於未來,有許多仍是未知,但可以確定的是Serrini將在明年2月1日回到台北女巫店演出。他自認很擅長啟動歌迷的「開關」,一按下開關,原本看起來規矩的歌迷都會在演出現場跟著一起瘋。對於來台灣按更多人的開關,Serrini已在摩拳擦掌,只希望大家下次見面,彼此內心沒有死掉太多。

【專訪】金音獎得主Serrini:亂世中音樂最大的價值是「同在感」 - KKBOX
https://www.kkbox.com/tw/tc/column/showbiz-0-8645-1.html

Serrini 咁快就要係時光隧道回顧喇!?
powerful 發表於 2020-10-27 20:38

Don’t Text Him 已經出咗三年

專業推介叱咤十大第七位

嘉姐:細個既時侯呢你地有無迷過偶像呀?
點迷法?儲哂佢地啲唱片就不在話下啦,
如果佢開演唱會就通宵去排隊,希望,排到第一行,可以同佢握手呀嘛,
仲有,我放學個陣呢,會去錄音室樓下等佢,
但點都諗唔到大個左之後,呢個偶像係會欣賞我、肯定我既音樂,
但你放心,唔係講我,係講 ~ 你呀 (指向美霏)。
你就好啦,你個偶像從此唔只唱歌比你聽,仲近距離教你唱歌,做埋你唱片監制呀嘛,

恭喜哂憶蓮個 fans,吳雨霏!

(吳雨霏一臉茫然,拉起裙擺,身旁柏豪拍掌恭喜,薛凱琪遲兩秒先開始拍,千嬅、許志安尷尬地拍手(可能因為未聽過),美祖露出慈母笑容以示祝賀,張敬軒、謝安琪、王菀之目無表情地拍手,第二排歌手表示艷羨,尤其連詩雅直頭酸到出哂面,吳雨霏向歌手席一鞠躬露出事業線然後慢步上台領獎。

嘉姐:艷羨,作曲 Kelvin Avon、韓桂英,填詞周耀輝,編曲 Kelvin,監制 Kelvin、恭碩良、林憶蓮
恭喜哂呀 FAN 屎 ~~~~~~~~~~

(吳雨霏先揞住心口,雙手領獎,再望向地下)

吳雨霏:嘩 (氣聲) ~~ (吸氣) ~~ 哈哈 (擰頭,面露笑容,望住個獎) ~~ 好開心好開心 ~~~ 真係呀 ~~ 無諗過 (震住咁講)
um ~ 係呢度首先要多謝 UM~ 商台 (望向嘉姐)多謝叱咤903頒呢個獎比我

因為 um~~ 其實近呢幾年開始 er 唱少左情歌,做多左好多快歌,同埋做多左非愛情主題 (lur左音,自己都嚇一嚇,要大力眨下眼定一定驚) 主題既 既歌曲 咁好多謝商台一路都咁 咁支持我 咁呀 (氣聲) ~ 好多謝我唱片公司 um 環球,多謝我既成 team 人所有兄弟姐妹,多謝我老闆 duncan um 多謝所有既同事 emily 我助手 rachel 等等 um 另外,我好想多謝既就係 um 呢一隻歌既 um 既製作既班底,首先有恭碩良、kelvin,同埋我既偶像,我好欣賞好欣賞既憶蓮 um 好多謝你地三位(開始激動以表示其謝意) 因為其實我 um 係 um 年頭個時侯都,好似去到一個 um moment,係「呀(突然高八度) ~ 可以做到啲乜嘢呢」um 好想有新鮮感帶比大家好開心個個期間憶蓮出現左亦都將佢識既所有嘢教哂比我,咁 um ,同埋我覺得我最,我同憶蓮最 value 呢一隻歌既信息就係,無論 um,你係um 一個點樣既人,你係外表係點樣、性別係啲乜嘢都好,最緊要你愛惜自己做返自己 你都會有發光發亮既一刻 um 讓世界艷羨,希望大家都會喜歡呢一隻歌

(起歌 開始 un 身 以堅定媚惑既眼神望向觀眾)
讓世界豔羨 我著上我去逛街~~
讓世界豔羨 才歸家

是春風的事~二 趁好天愛上人間~
水仙的事~二 成全姿態~ ah hi ya~

天天 也在鍛鍊 軟的線 只需要變
天天 也在試驗 強的志 不需要墊肩

可以像我喜歡我嗎 我是我
從不穿一絲牽掛
可以讓我喜歡我嗎 我是我
從此拖七色尾巴 

讓世界豔羨(拎開支咪,再次以堅定媚惑既眼神望向觀眾,盡顯天后既姿態)
我著上我去逛街(放低個獎,皺眉,走嚟走去)
讓世界豔羨 才歸家 ahhhh~

是一生的事業 趁一生愛遍其他
一刻的事業 成全一刻~~~ ah hi ya~

天天 也在鍛鍊 素的臉 敢於再見
天天 也在試驗 紅的舌 敢宣布你知

從不穿一絲牽掛
從此拖七色尾巴

從不穿一絲牽掛
(讓世界豔羨)
(讓世界豔羨)
(情願拖七色尾巴)

今天 我在吐豔 愛的詩 寫得細緻
今天 我在吐豔 情的結 今先到你知

從不穿一絲牽掛
從此拖七色尾巴

Thank you, Happy new year
(打開雙手答謝觀眾,拎返個獎,走人)

得獎的是 很長的名 很多的人 陳星翰 可不可以自己上來啊 何 何什麼庭 講口萬 余品翰 小孤 毛怪 李夏 恭喜 ...
timc524 發表於 2020-11-5 22:26

醜出台灣

樂壇經典!!!
stephybest 發表於 2020-11-9 12:53

「呢位歌手...佢靚妹個時已經入行架喇
 做過組合啦, 夾過band啦, 直至到佢單支發展, 去到紅館既舞台,
 佢唱既歌, 跳既舞, 都可能係好多人幫佢, 為佢鋪既路黎既.

而今年, 佢出隻大碟, 呢隻大碟, 每一隻歌, 都有佢既創作,
 唱既歌, 跳既舞, 佢不斷散放佢獨門既女人味<3

生我的命! 吳雨霏! 」

(喜歡於街角唱歌 喜歡跟他掃結他 喜歡跟他跳探戈
It aint no one's business, its my life
在我出世已經喜歡我生命)

「生我的命
 作曲/監製 吳雨霏, Fergus, 陳考威
 填詞 周耀輝
 編曲 Fergus, 陳考威
 主唱 吳雨霏!!!」

「Congratulation!」

「Thank You~我以為今晚我會...淨係坐係下面添
 Er...Thank You, 多謝叱吒903,
 多謝我公司環球唱片, 多謝我老闆登勤, 多謝我em...公司上上下下既所有兄弟姊妹,
 Er...呢首歌我係同兩位好朋友一齊寫架,
 咁第一位係Fergus chow, 多謝你, Er, hehe
 跟住就係Gareth Chan, Er, 佢係我既中學同學, 佢叫我今晚要多謝春龍, 多謝你春龍, Er, he

咁Er...最後要多謝Em...周耀輝幫我填依首歌
 Em...周耀輝幫我改呢首歌名叫做生我的命, 我好喜歡
 Em, 我地寫既時候, Em, 係希望話比大家聽,
 放膽去做自己喜歡既事啦, Er, 別人既眼光別人既批評一點都唔重要,
 最緊要係自己...活得精彩活得開心. Thank You. 」

「喜歡逼我洗耳恭聽 喜歡催我做人生性 彷彿跟你自然就會不再受傷的
 難道你覺得可出我的力

喜歡拉我不要即興 喜歡將我行為修正 彷彿跟你自然就會不再受傷的
 難道你覺^得^可生我的命

城內有規則與指令 啊 難及我動人的決定 Ho~Woo

喜歡於街角唱歌 喜歡跟他掃結他 喜歡跟他跳探戈
 It ain't no one's business, it's my life
 由我此刻更加喜歡我生命 um~

幾多掙扎都算衝勁 幾多堅決換來尊敬 不必驚我自由下去將會迷失的
 難道你覺得可生我的命

城內有規則與指令 啊嗯 難及我動人的決定 Ho~Woo~Woo~

喜歡於街角唱歌 喜歡跟他掃結他 喜歡跟他跳探戈
 It ain't no one's business, it's my life
 在我出世已經喜歡我生命

難及我動人的決定 Ho~Woo~Woo~

喜歡的一個我的 喜歡的一次(單眼)我的 喜歡的一切我的
 由我此刻更加喜歡我生命

Come on Woo Woo~~~ Woo Woo~~~
 It ain't no one's business It ain't no one's business It ain't no one's business
 Woooooo~~~Wooo Do Do Do Do Du Du Do Do Do Do Hoo Woo~

Thank You! 新年快樂! 」