返回列表 發帖
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

好想到我果陣自己揀多科 Arts 呀 中國文學呀 呢啲黎搗亂減壓

其實中文真係好難 好不容易先lvl 4
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:33

中文最憎writing speaking都唔鍾意
反而而家覺得英文啲卷其實冇乜特別

我最憎reading 都唔知睇文言文做咩

同埋好憎背嘢 好彩我嗰屆冇範文
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:40

我下一屆先有範文 好險
reading我反而唔太憎 可能自己平時考得幾好
writing試過連續N次都係唔合格or exactly 50分 可能有陰影

writing 通常作d 中三lvl嘅描寫文 岩岩50分而中六岩岩學識listening同integrated 2份卷加埋有3粒星{:1_111 ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:52

咁你reading oral考成點? 得出黎成科4?

reading 2
Writing 3
Oral 5*
Listening 5**
Integrated 5*

其實好彩d應該有5 ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:58

其實主科應該計分囉
呢啲差少少拎高一個lv 結果要同勉強升到你個lv既人同成績 好慘噶

一直覺得中文既reading好難我實在太唔明白佢地考緊d咩
加上跟本個d所謂既閱讀理解都唔 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:06

白話文啲題目又真係幾pk
文言文最驚譯啲字詞去白話文 成日錯到七彩

召集所有讀 M1(AMaths??) Geog Chem ICT 的面孔
本人現正修讀以上科目 係咪好雜呢

我知有人ECO CHS BIO
me knife study chemistry
nicholashin 發表於 2015-3-3 19:29

chem已經成為我三科覺得最悶既科
Geog暫時讀既自然地理都好好玩

好想知ICT要讀D咩 使唔使寫PROGRAM
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:32

不如你問下ajose啦
我讀左半年講 data office automation word processor spreadsheet等等

我都整係識natural嗰d

HUman geography 讀到死
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:35

plate boundary managing river <3 大愛噶

想當年我讀CIT都好似唔使點讀個堆WORD同埋EXCEL
如果ICT朋友仔SBA要寫PROGRAM 隨時可以問我~
我絕對 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 19:38

我係讀MM

我 m2 phy chem geog
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:31

phy其實難唔難?
我見自己啲同學讀埋啲唔知乜 好似好抽象咁

D plates 嘅名我唔知點解記到
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:42

其實ok易記
咩South American Plate Caribbean Plate
有啲好細好少見既老師叫我地唔洗記

想知下human geography有乜讀

好鍾意geog (除左rainforest, d字記死人)
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 19:47

me 2~~^^
初中三年讀果啲淺野個個都話悶 landslides rainforest flooding climate changes果啲
但我偏偏好有興趣

其實ls 真係好易讀, 你識睇題目就一定lv4, 有point就lv5

總括黎講係讀答題技巧 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:04

+1
much easier than chin eng maths

真心覺得中英文真係好難
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:12

比較下LS真係算好易

paper1 就填滿佢d line, paper 2就at least 5-6pages (我考英文ls)
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:09

SO 變態

睇下你記開邊範, 我係英中用開英文教, 熟左就ok, 況且英文字長d好快就填滿張紙 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:15

我都係英中
但LS用中文

得一分鐘要瘋狂呃CM分

英文先易lor
記曬d萬用字同萬用框架一定用得翻

中文先系真正大伏(重要舊年撞正YYlam比人封殺{:1_9: ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:42

Chin>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Eng>>>>Maths>>>>>>LS

Eng捉到路其實都OK
ME Eng係Listening聽果part失分多啲

中文真係運氣成分重啲
bagfgfcde而家得中四(?) 就練定啲中文
坊間啲閱讀理解唔好亂做 真心好多出到不倫不類 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 22:21

咁我又覺得自己係中文閱讀 聆聽 綜合都有啲天分
可能我天生鍾意吹得就吹 有幾多寫幾多 所以綜合呀 英文聆聽B part呀 LS呀我都唔驚趕唔切
閱讀我好多時明佢講乜 雖然表達出黎一般般 但唔至於get唔到咁大獲

中文最煩既都係作文
就算me內容高分 都會俾文句個分拉低翻 何況本身我既內容分又唔高分

說話我覺得好考我果日既感覺 不過通常都冇乜感覺 即係不過不失咁

爸爸的花兒落了
當然有賣YUM 翁啦
kwanie 發表於 2015-3-3 22:41

全部有讀過既 初中課程黎既
仲有咩采蓮曲 咩花臉 六國論

唐山大地震最近寫左個學校既廢廢600字讀書報告 雖然我一頁都冇睇

中文閱讀有天分
但你而家綜合寫到幾多字先
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:48

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

閱讀果種天分係我會明一啲比較深既句子
但通常問親題題都冇咁啲分 尤其係語譯果part啲分成日好低

想當年CE定中6背左勁多美字/IDIOM
個MISS先同我講唔好用咁多我真係比佢地吹到脹一脹 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 22:52

用咁多都唔得
其實英文作文要點先高分 用多啲唔同既vocab 但唔可以太多idiom??
句式多變啲 但又唔可以太過修飾?

2014dse 中文listening 考埋計數死唔死
因為文學科 我對自己寫字速度都好有信心 哈哈
做綜合ls 一定要計時 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 23:10

我係學校考每科都會拎部cal出黎以備不時之需
結果有次考中文作文有人問我 你拎部cal出黎計自己寫左幾多粒字呀

比帶嫁咩
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:15

學校姐仲要中四 邊執得咁嚴

多口講多句
考完就真係千其千其唔好再諗
同埋死都唔好信你d fd d事後comment
我記得考完中文作文以為自己離 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 23:15

樂觀啲啦

態度正確

大家記得要寫vocab book 對學英文真係好重要
寫清楚part of speech 解釋 例句/點用 同 ...
hehemamama 發表於 2015-3-3 23:16

我今年個英文老師都逼我地抄低上堂見過既字落vocab book
望左半個學期寫左接近400個真係覺得好有滿足感 如果我自己邊會咁有恒心

我覺得初中中史最大問題係,背史料佔太多,分析佔太少
所以理解得真係差咁d

但無辨法,初中好多人對中 ...
HOTMAN 發表於 2015-3-4 20:39

係架
初中死背爛背就會高分 同高中課程銜接得太差
Hist 都係架其實 不過情況好似冇咁嚴重

[路過]4C+3X+M2[/路過] 好辛苦
nicholashin 發表於 2015-3-7 11:26

me is M1
其實我覺得M1課程真係少 半科都不如

公元前34年中文說話公開試題目
以下都是挑逗情人的有效祖合,試就它們的成效排優次 並達成共識。
加大力度+色惑 色惑+壯舉 壯舉+二人浴

公元前35年中文綜合公開試題目
試以樂迷薛凱琪身份, 撰寫一封投訴信給環球唱片公司, 從音樂 性格以及唱功三方面投訴其旗下歌手吳雨霏, 並對其三方面作出各一項建議以改善。
聆聽材料: cm會員fifty1205以及其朋友討論吳雨霏入最女五強之對話
閱讀材料: fifty1205 金句 / BAG 頒獎典禮得獎名單 / 吳雨霏live youtube comments / 吳雨霏撘港鐵趕會fans / 吳雨霏使用八達通記錄

本po將會不停更新公元前公開試題目 歡迎大家關注

挑逗 = 前戲
目的: 吸引情人,宣揚我敢做愛訊息
因此,色惑顯然是最有效
雖然加大力度及壯舉均為戲肉部份 ...
jose 發表於 2015-3-8 23:08

評價
呢位會員冇清楚解釋到色惑同挑逗有乜咁大既關聯
扣分噶

我老師就係好廢o個d 「卷」、「券」都分錯
今年mock先第一次要做共識題  ...
nicholashin 發表於 2015-3-9 12:26

其實而家有乜題型
排優次再達成共識
有人話乜乜乜 所以乜乜乜, 試評論呢種看法
有人點點點 試評論呢種做法/現象
有人覺得點點點 有另一班人覺得乜乜乜 叫你表達意見
點樣可以做到乜乜乜 試解釋你既看法
比較題

無啦?
咁如果叫你評論一個現象 咁要講啲乜???

可以吹下:
呢個現象 好/壞?
起因?
影響?
解決辦法?

例題:「近年越來越多藝人習慣於社交平台與外界交流, ...
ed8671ed 發表於 2015-3-9 19:21

感覺呢題例題真心有可能出現咁

btw 本人四大最驚paper
1. 中文卷二
2. 英文卷三
3. 英文卷四
4. 中文說話 (唔知合併左係三定繼續四)

有tips唔該同小弟分享下
終身受用噶

據聞下屆開始中文卷五個模式變得好難
u要小心喇
jose 發表於 2015-3-9 19:43

好想知會點考 -_-
不過通常越難條curve就會越低
樂觀啲啦

見解論證1段過600字
老師沒跟你說嗎
jose 發表於 2015-3-9 20:38

r u kidding me
冇喔

而夜依野
歡迎大家討論及更新本屆試題題目噶

你下年考嗎???
kk8733 發表於 2015-3-12 19:33

the year after next

美袋ict讀咩elective
Wonders 發表於 2015-3-12 19:43

multimedia
原本我之前一屆有DB & MM
但DSE成績DB冇MM咁好 所以到我呢年學校只係開左MM

multimedia 係咪教photoshop個d
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-12 20:05

未教呀
應該係audio video image 果啲再深入啲掛

網上見到今日已經出現共識題 而且極度無聊  

假如十二生肖外增加一個生肖,你認為以下那一種最為 ...
nicholashin 發表於 2015-3-13 18:44

慢到而家先到終點噶
就好似chob咁講 我只得堅持
努力啲幾難既野都做到噶
coz I Wanna Believe

以下均是現代社合公民的素養,何者最為重要,談談你的看法。
尊重私隱 包容異見 秉持公德

好講好多 ...
jose 發表於 2015-3-13 19:19

包容異見可以用少數 勢不兩立 我們他們 tag ^333333^

咩料啊呢題
鳳應該冇乜人知佢個特質?
會唔會有人講返個傳說 話老鼠搶左貓貓個位  ...
mamakin 發表於 2015-3-13 18:46

鳳象徵女呀嘛 唔夠全面
龜太慢啦 一年應該要進步神速噶

羊夠寓意羊群心理 咪又係入圍
John 發表於 2015-3-13 19:44

所以hk人咪好多都有呢種心理
貓勇猛啲呀!!! 雖然條命冇咁長 但「不在乎天長地久 只在乎曾經擁有」 生過自己的命讓世界豔羨已經好好
硬tag kary噶 條條都係霏妹出場噶
霏妹真係愛dse雞

嘩12生肖果題.....想拎好成績既考生898啦~
哩D 0發揮+悶爆既題目
第二題反而好玩好多 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-13 21:04

我反而覺得呢條先考功夫
象徵意義要有根有據 中國文化要熟 如果呢題講得好好就一定好高分
利申 俾我抽到呢題既話真係 我想嘔呀.jpg

如果見到條咁嘅題目真係喊出黎, 完全唔識解
  first impression 同正解完全唔係個回事 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-16 19:39

我覺得條題目都幾難

古語題: 識解就可以屈人機, 唔識就大家一齊gg
kevinlai1621 發表於 2015-3-16 19:46

其實只要條題目古文feel重少少就會有人解錯
eg 吃人虧

其實SBA係咪即係要先fight低校入面既人 排得高啲位置
之後再寄望同級既人考好啲 自己出去會高分啲?

頂 我唔識解有所為 有所不為呀嗚嗚
所以全程都不斷比例子講第3個
但我真係自信十足 點都唔會係最低分果件。 ...
jose 發表於 2015-3-18 19:07

全條題目係乜東東呀

2015 DSE 口試題目

12/3 5:00 PM
以藝人擔任公益事務的宣傳大使,是利多於弊,還是弊多於利?

12/3 6: ...
jose 發表於 2015-3-18 19:12

17/3  6:30 PM
以下哪一項最適合現今的年輕人做座右銘,試談談你的看法。
三思而行 勇往直前 擇善固執

霏b噶

btw 我都覺得好難解

以下均是使社會安定的方法,試就其重要性排列優次
政府取信於民
社會治安良好
百姓不愁溫飽

同上年「時代 ...
nicholashin 發表於 2015-3-18 19:42

開始出到技窮麼
希望到我果屆剩係練以前啲題目都輕鬆摘星 <3