返回列表 發帖
頭3隻碟一碟一冠姐
dongbb2332 發表於 2017-7-8 12:28

Say goodbye都冇冠 bam得

日期 : 08/07/2017
時間 : 2200 - 2300
節目 : 音樂盛宴

No Rest For The Wicked(Lykke Li) / 落地之前(郭頂) / 悟空(方大同) / Pizza(葛仲珊) / 原來的你(宋念宇) / Malibu(Miley Cyrus) / Fall(Ed Sheeran) / We Still Believe(Punk Version)(Stick To Your Guns) /
卜卜卜(小塵埃) / Yellow(Coldplay) / Don't Let Me Down(The Chainsmokers) / 一克拉(蔡健雅) / You Ain't Coming Back(A2A) / 格拉斯哥流浪(Jude) / 牙買加的檳榔(張惠妹) / 你想幹什麼(張惠妹) /

日期:09/07/2017
時間:22:30 - 23:00
節目:The End

還不夠遠 (盧凱彤) / 郭源潮 / 這樣你還要愛我嗎 ( ...
nicholashin 發表於 2017-7-9 23:13

呢個playlist幾高質

希望你冠完小宇可以讓位畀宋冬野上榜
nicholashin 發表於 2017-7-9 23:44

小宇表示要搶三甲冇得讓

日期 : 10/07/2017
時間 : 1530 - 1600
節目 : bagsic

還是想念 / 野孩子(楊千嬅) / 就改天 / 床頭床尾(陳奕迅) / 一分鐘追悔(蔡健雅) / 第二天(快樂是...)(謝安琪) / 那邊見(Swing) /

日期 : 11/07/2017
時間 : 1900 - 1930
節目 : 是日心情

下一個天亮(郭靜) / 念念不忘(麥浚龍) / 如果你也聽說(張惠妹) / 雪國(周國賢) / 所有下雨天(薛凱琪) / 一切安好(莫文蔚) /

一人n歌鼓勵所有愛聽歌既中六學生
好心有好報

說到愛(蔡健雅) / 達爾文(蔡健雅) /

The Present - 聽日同霏霏分享拆禮物既喜悅
Come with me - 聽日無論成績好唔好都可以同霏霏盡情have fun ...
-Prince- 發表於 2017-7-11 21:43

你漏左狼狼
聽日考得差左就要同霏霏跳狼狼舞發洩
你是你本身的傳奇/豔羨/加大力度
Yan 發表於 2017-7-11 21:35

愛架 第一首今日唱K唱左

日期 : 12/07/2017
時間 : 1145 - 1215

說到愛(蔡健雅) / 走過的路(蔡健雅) / 很靠近海(蔡健雅) / 便利貼(蔡健雅) / 一克拉(蔡健雅) / 夕陽之歌(Live)(蔡健雅) / 思念是一種病(蔡健雅 Feat. 張震嶽) /

抬起我的頭來(FA) / 由他去 / 愛將我們撕開(盧巧音) / 分過手請舉手 / 給我愛過的男孩們  ...
hehehaha 發表於 2017-7-12 14:10

由他去都唔係分手歌

想當年 其實我覺得呢份詞仲好過諾亞方舟
不過最後一拍兩散左

世界收起了笑容似乎想 提醒我些什麼
電視喃喃自語著為什麼 我卻變得沉默
永遠都追不上那些人那事物消逝的速度
說到愛 如果你感覺到寂寞
Let's sing it out of love

有多久時間忘了去擁抱 身邊愛的朋友
懷疑幸福的存在那瞬間 其實早就擁有
多盼望有一段旅程拜訪每張熟悉的笑容
說到愛 就算是還似懂非懂

眼前飛過的蝴蝶也許是 誰在想念著我
那句我愛你雖然難開口 我想現在就說
生命太多遺憾每一分每一秒我都會緊握
說到愛 當你需要我陪著你

每次聽都覺得好有力量
簡單既字詞 卻寫出大道理
最難得係旋律夠雋永 簡單但好優美
加埋鋼琴同靚到一個點既弦樂 好似置身係一個好靚既城市 一個好幸福好簡樸既城市
TANYABB把聲好成熟 但又有一股年輕既力量 冇亂叫但你會聽到佢唱每一個字都有投放感情
冇唱到七情上面 但又會feel到佢好用心 感情好細膩

評分人數

從來都冇上過tanya專榜嘅歌
RVHOCPC 發表於 2017-7-12 15:39

好聽得濟 俾冠軍都侮辱左首歌 索性唔上

比如唔鍾意個男仔六尺高但下面得四吋半就霏左佢
nicholashin 發表於 2017-7-12 16:30

男仔會著高踭鞋架咩... 咩叫下面得四吋半

18/05/2017 : 原來的你>理想時代>同在>給我你的壞>我呢>所謂的愛>不好過>慣性取暖>被愛妄想>這樣好不好

13/07/2017 : 原來的你>理想時代>所謂的愛>同在>給我你的壞>被愛妄想>慣性取暖>我呢>不好過>這樣好不好

同失語者一樣 要記低自己既排序
原來的你真係神曲 最尾果段正到
一直都唔喜這樣好不好 旋律好拖

其實我唔係真係要分手歌因為給我愛過的男孩們都唔係分手歌
但想要d個feel一致d既歌 ...
CunninG 發表於 2017-7-12 14:59

咁希望有蔡健雅既紅色高跟鞋

日期 : 15/07/2017
時間 : 1200 - 1300
節目 : 真•專業推介

宮若梅(薛凱琪) / 沙燕之歌(Supper Moment) / 原來的你(宋念宇) / 很不低調(方大同) / 道成肉身(林二汶) / Come With Me / 隆重登場(容祖兒) /
就改天 / 救生圈(Twins) / 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容(盧凱彤) / 心照一生(RubberBand) / 第二天(快樂是...)(謝安琪) / 說到愛(蔡健雅) / 第一個早晨(林奕匡) / 天知道(Mr.) /

Mr.兩隻碟咁多好歌 竟然係天知道跑出
nicholashin 發表於 2017-7-15 14:43

冇話得呢首好聽/最好聽喎

祖粉的千千top10 side pick

同大家分享十首我聽得比較多既千千side track(無上過四台榜)

沒關係不是愛情 ...
CunninG 發表於 2017-7-15 23:43

唔反白都知第十首係乜啦
我覺得unlimited好多都好正 亦舒說 如果可以不停相愛 毅行 她成功了他沒有......
係我最愛嬅既專輯 沒有之一

日期 : 16/07/2017
時間 : 1100 - 1200
節目 : BAG 音樂流行榜 2017 WEEK 29

兩溝 / 分過手請舉手 / / 之所以是你我 / 靈感床 / 霸氣情歌 /
皇后區的皇后 / 還是想念 / 所謂的愛 / Come With Me / 淒美地(郭頂) / 晴天(周杰倫) /

全球人類請支持霏霏

時間 : 14:00 - 17:00
節目 : MLMF TOP20 之 排榜星期日

Come With Me / 火炭麗琪(FOTA ...
jose 發表於 2017-7-16 14:09

點解有啲黑有啲藍

時間 : 2100 - 2130

每個眼神都隻身荒野(郭頂) / 帶我去一個陽光普照的島嶼(艾怡良) / 活著是最好的死亡(蔡健雅) / 如果我們不曾相遇(五月天) / 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容(盧凱彤) / 我喜歡上你時的內心活動(陳綺貞) / 至少我們之間還有一首歌(YukiLovey) /

日期 : 17/07/2017
時間 : 0815 - 0845
節目 : 又要諗定自plug

第一個早晨(林奕匡) / 每個眼神都隻身荒野(郭頂) / 落地之前(郭頂) / 水星記(郭頂) / 離心力(楊乃文) / 春(呂莘) /

恭喜林奕匡
-Prince- 發表於 2017-7-17 10:32

恭喜林奕匡成為炮灰 為郭頂鋪路

明明我就係全CM最誠實既會員
dongbb2332 發表於 2017-7-18 16:42

你同佢有得揮
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

淒美地>每個眼神都隻身荒野>把你的外套留在深巷>水星記>下次再進站>落地之前>在雲端>在什麼奇怪>想著你>保留

其實點解佢唔派多首歌黎HK
反正派唔派都冇noise 不如派多啲 LOL
求其拎一首都好聽過驗傷天敵一格格加埋

收左容祖X幾多錢呀, 係咁公 雞蘭B
dongbb2332 發表於 2017-7-18 18:24

容祖兒收啦
禾系GEMGEM fsns

Btw 希望你聽下隻碟

D MP3 FILES響部電腦入面啦, 未撈返佢出黎聽姐
dongbb2332 發表於 2017-7-18 18:32

聽完之後你就唔會想㩒返lanb啲歌出黎聽

支持蘭蘭
John 發表於 2017-7-18 18:41

反OT
無敵 / 請放心傷我 / 你成熟了 不會失去一格格調吧 /
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我都知你骨子裡愛蘭架喇
乜都加一格格落去
dongbb2332 發表於 2017-7-18 18:49

我話無天敵 仲話失去一格格喎
擺明反蘭 ><

日期 : 18/07/2017
時間 : 2030 - 2130
節目 : 同在

同在 / 慣性取暖 / 原來的你 / 不好過 / 這樣好不好 /
所謂的愛 / 給我你的壞 / 理想時代 / 被愛妄想 / 我呢 / Outro: 我們...能回到原來的樣子嗎? /

講下每首歌最鍾意邊句歌詞先
同在 - 一路上的黑暗 心會揭開
慣性取暖 - 卑微擁抱妳給的殘骸
原來的你 - 當所有的人給你偏見 想要解釋都覺得累
不好過 - 很多話沒思考 別急著說出口
這樣好不好 - 請你陪我變得老舊 看皺紋爬滿緊牽的手
所謂的愛 - 借我借我每個明天
給我你的壞 - 愛的相反 也許不是不愛
理想時代 - 想念當時我們 愛做夢的我們
被愛妄想 - 你的眼裡已有我 所以不需要看我
我呢 - 誰的存在 只為誰的期待

聽完
得淒美地最搶
其他偏靜/要聽多幾次
dongbb2332 發表於 2017-7-18 22:38

兩首歌名好長既都正正子

日期 : 19/07/2017
時間 : 2200 - 2240
節目 : simple but not easy

愁滋味(王嘉儀) / / 有沒有(韋禮安) / 我們的總和(艾怡良) / 達爾文(蔡健雅) / 自由(張懸) / 偶然與巧合(陳綺貞) / 不甘寂寞(呂莘) / 山河故人(RubberBand) /

高汁之選
CunninG 發表於 2017-7-20 10:20

我有少少想自plug我們的總和
不過隻碟已經出左年幾有多

無謂啦, 我見呢家咁多人識已經老懷安慰
留番個位比D少人識既新歌咪仲好

例如Waterfall{: ...
CunninG 發表於 2017-7-20 11:34

或者係艾怡良填詞 其他人主唱既作品

明明第一隻就好高質 -_-
-Prince- 發表於 2017-7-20 23:41

明明每一首都好高質 -_-

原來無人發覺我麻麻地王嘉儀雖然其實都係高汁既
CunninG 發表於 2017-7-21 11:42

我都唔算特別鍾意 不過覺得愁滋味算係OK高質啦

Like A Gun (2016)13>05>(2017)07>09>09
深淵 08>08>09
愁滋味 07>08>07>05>08>09

獵 12>10>08
深淵 20>18>11
愁滋味 20>XX>XX>14>09
nicholashin 發表於 2017-7-21 16:07

顏卓靈呢咁

日期 : 22/07/2017
時間 : 0930 - 1000
節目 : 經典重溫

談情說愛(葉蒨文 & 鄭秀文) / 珊瑚海(Lara & 周杰倫) / 不得不愛(弦子 & 潘瑋柏) / 如果的事(張韶涵 & 范瑋琪) / 相愛很難(張學友 & 梅艷芳) / 今天妳要嫁給我(蔡依林 & 陶喆) / 他都不愛我(容祖兒 & 吳浩康) / 苦口良藥(許志安 & 陳慧珊) /

沒實力wuby的就有淘汰的可能

達爾文 / Goodbye & Hello / 當你離開的時候 / 空白格 / 越來越不懂 /
如果你愛我 / 化學實驗 / It's True / 晨間新聞 / 走過的路 / 達爾文 II 進化版 /

又係愛雅時間
《若你碰到他》是蔡健雅的第八張國語專輯。此張專輯入圍第21屆金曲獎最佳國語專輯、最佳 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-2 12:58
重溫神碟
《Goodbye & Hello》是蔡健雅的第六張國語專輯。此張專輯入圍第19屆金曲獎最佳年度歌曲(達爾文I ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-28 23:54
又係重溫美碟時間
《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛) ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:16

瘋狂愛雅
《雙棲動物》是蔡健雅的第五張國語專輯。此張專輯入圍第17屆金曲獎最佳國語專輯、最佳專輯製作人與最佳國語女演唱人獎。最後獲得最佳國語女演唱人獎,為蔡健雅首度獲獎的專輯。

優先權>二手煙>一分鐘追悔>坐立不安>>下一次愛情來的時候>雙棲動物>塵埃>原點>失憶症>再見>假想敵

呢隻碟普通到
咁都拎到歌后 證明真係唱得好好
二手煙論質素係最好 不過優先權輕快啲啱我多啲
除左頭六首 其他基本上唔會拎出黎聽

心水差唔多
頭六首有五首我都mark咗做favourite
除左二手煙變失憶症
不過我會再聽下  始 ...
jose 發表於 2017-7-23 18:58

你覺得隻碟點

我諗住每一隻碟都出個po
最後跟住排返二十首

日期 : 23/07/2017
時間 : 2230 - 2300
節目 : 支持我既人都值100000000分

再一次(宋念宇) / 我是個地球人(周國賢) / Better Me(薛凱琪) / 後援(周柏豪) / 沒有你,我什麼都不是(陳柏宇) / Beautiful Love(蔡健雅) / We Are One(Tanya X aMei X Sandy X Naying X Rainie X Elva X Alin X S) /

表示好怕聽到呢首
有次因為間 M 記瘋狂播呢首
於是由堂食轉做外賣  ...
616.1314 發表於 2017-7-23 23:14

好彩唔食M記 唔使聽到

問左經理
維園附近d M記先有cum with me
hehehaha 發表於 2017-7-23 23:38

地獄附近果幾間有冇

日期:24/07/2017
時間:10:45 - 11:00
節目:新歌進場

有淚多好 (林奕匡) / 安全感 / 暫時未能接通 (未能 ...
nicholashin 發表於 2017-7-24 11:01

https://www.youtube.com/watch?v=foZJ24ND4W0
你漏左呢首

我的青春 也不是沒傷痕
跟帶給我痛苦的人揮揮手 我告別了他們所有
我只能低著頭發呆 讓回憶滲透腦袋 漸漸變空白
分開或許是選擇 但它也可能是我們的緣份
其實誰不想遇見真愛 愛得絕對 愛得坦白
那不過是 現代人的愛情
我一天一天在發現 愛你還有很多盲點
二十四個小時都還不夠我實現每個心願
瘋狂世界 but do we really care?
只希望自己能走出片天空 勇敢的走到未來

日期:24/07/2017
時間:20:00 - 20:30
節目:其實呢排既新歌唔差

花季 / I'll Be With You / 風鈴的味道 ...
nicholashin 發表於 2017-7-24 20:20

你漏左紫

呢首好聽咁多
nicholashin 發表於 2017-7-24 20:23

呢首最好聽
https://youtu.be/hrOhcB8fX-c

先生有事嗎?
nicholashin 發表於 2017-7-24 20:32

多謝支持Tanya

成首電音咪o岩你

推介多首畀你聽:
nicholashin 發表於 2017-7-24 23:42

未聽過呢首唔好話自己鍾意電音
https://youtu.be/V74G7v-01QI