返回列表 發帖
呢首先係殿堂級
jose 發表於 2017-7-25 15:14

從前是我蠢 封佢做偶像

日期 : 25/07/2017
時間 : 1930 - 2000
節目 : 係時候RE冠一首

剎那的烏托邦(岑寧兒) / 說再見了吧(Supper Moment) / 油尖旺金毛玲(Serrini) / 小故事(JW) / 老人與海(RubberBand) /

個個星期都叫人畀十大嗰首放棄治療呢?
nicholashin 發表於 2017-7-25 22:10

聽講Serrini 兩首歌都好有機會會RE冠

一直走 / 大步走 / 淋雨一直走 / 走 我沒有阻止理由 / 祖兒知道走到底只憑運氣 /

等睇某人出黎話影衰佢隻GXXXXXX & HXXXX
dongbb2332 發表於 2017-7-26 17:18

日期:26/07/2017
時間:1900 - 2000
節目:10年前的好唱片

達爾文 / Goodbye & Hello / 當你離開的時候 / 空白格 / 越來越不懂 /
如果你愛我 / 化學實驗 / It's True / 晨間新聞 / 走過的路 / 達爾文 II 進化版 /

好碟!好碟!
jose 發表於 2017-7-26 20:15

空白格真係好神

嘩~想點呀.......呢隻真係超班黎.......

呢隻買過,之後賣左。

我寧願係失語者 / 天使與魔鬼 ...
Evan@LaRossa 發表於 2017-7-26 21:38

G&H真係美雅既顛峰之作

我都覺得近兩隻碟好過雙棲動物
甚至我覺得雙棲動物係佢最普通果隻碟 sosad

佢而家返環球我冇眼睇.....= ="完全係灰@@"
雙棲係咁多隻碟之中最唔知係咩既碟
第二隻要講到說到愛
...
Evan@LaRossa 發表於 2017-7-26 22:05

我覺得說到愛算係咁啦
雖然所有歌集結出黎之後個概念唔夠清晰
但起碼啲歌係好有水準
同埋說到愛便利貼下次見呢幾首加左好多分
雙棲動物就真係 ...

2330-2400
一期一會 陸

秋天蒙太奇 (陳綺貞) / 剎那的烏托邦 / 很晚的晚安 / This is Love (周興 ...
-Prince- 發表於 2017-7-26 23:59

支持第一同第五首

日期 : 27/07/2017
時間 : 0930 - 1030
節目 : 全世界都電音

一直走 / Don't Let Me Down(The Chainsmokers) / We Are One(Hardwell & 蔡依林) / Don't You Worry Child(Swedish House Mafia) / Make It One Day(Wasted Penguinz) / Come With Me / Swish Swish(Katy Perry) / 篋神(謝安琪) /
加大力度(容祖兒) / PLAY我呸(蔡依林) / Something Just Like This(The Chainsmokers & Coldplay) / 一克拉(蔡健雅) / Intro(韋禮安) / Green Light(Lorde) / 同在(宋念宇) / 困獸都市(Fabel) /

1030-1100
一碟六冠

咖啡因眼淚 / 羽毛鱗刺 / 哪裡只得我共你 / 只知感覺失了蹤 / 經過一些秋與 ...
dongbb2332 發表於 2017-7-27 10:56

哪裡只得我共你>>羽毛鱗刺>咖啡因眼淚>遠征>經過一些秋與冬

再一次 / 過渡期 / 所謂的愛 / 原來的你

四首都好好聽 尤其第一首

日期:28/07/2017
時間:1445 - 1545
節目:又聽某人眼中_也不聽既碟

達爾文 / Goodbye & Hello / 當你離開的時候 / 空白格 / 越來越不懂 /
如果你愛我 / 化學實驗 / It's True / 晨間新聞 / 走過的路 / 達爾文 II 進化版 /

係囉, 聽多啲刷多啲Click Rate喇
dongbb2332 發表於 2017-7-28 15:50

我聽CD架sorry

你點做野架?
dongbb2332 發表於 2017-7-28 16:02

做乜野?

我聽過, 我真係聽過!
CunninG 發表於 2017-7-28 17:18

除左高質 我唔知仲可以用乜形容詞去形容祖粉了

日期 : 29/07/2017
時間 : 1115 - 1145
節目 : 好想再回到那些年的時光

空白格(蔡健雅) / 我不願讓你一個人(五月天) / 我好想你(蘇打綠) / 勉強幸福(林宥嘉) / 勉強幸福(容祖兒) / 煉金術(楊千嬅) / 那些年(胡夏) /

日期 : 29/07/2017
時間 : 1130 - 1200
節目 : 5分的歌

傷心到變形(吳業坤) / 啦啦哇啦啦(楊千嬅) / 告白 ...
jose 發表於 2017-7-29 12:03

PUN100fun滿分?
好彩唔係二珂版本

如果你愛我原來值5/100
Well noted
dongbb2332 發表於 2017-7-29 12:13

差唔多啦
雖然都好聽過航拍

瘋狂愛雅
《雙棲動物》是蔡健雅的第五張國語專輯。此張專輯入圍第17屆金曲獎最佳國語專輯、最佳專輯製 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-23 18:44
重溫神碟
《Goodbye & Hello》是蔡健雅的第六張國語專輯。此張專輯入圍第19屆金曲獎最佳年度歌曲(達爾文I ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-28 23:54
又係愛雅時間
《若你碰到他》是蔡健雅的第八張國語專輯。此張專輯入圍第21屆金曲獎最佳國語專輯、最佳 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-2 12:58
又係重溫美碟時間
《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛) ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:16

醉愛TANYA
《記念》是蔡健雅的第二張國語專輯。

True Love>記念>你的溫度>體會>>伸伸懶腰>太多>願意渺小>好想放假>天之美>漂亮一點

隻碟唔錯 果陣佢把聲同而家好唔同 尤其係體會入面
啲歌唔搶耳不過襟聽
推介True Love 完美神曲一首

聽你說 / 說到愛 / 如果你也聽說 /

你就不要想起我 / 別來無恙 / 木紋 / 天窗 / 為何要我愛上你 / 經過一些秋與冬 /

你覺得失語者隻碟點
hehehaha 發表於 2017-7-30 12:17

一個字 好_正

平時對Tanya無咩特別興趣
但呢張個style好似比其他碟正
會聽下
hehehaha 發表於 2017-7-30 12:37

Tanya去到後期啲歌既production已經算係到達國際水平
例如說到愛隻碟係用左大量外國音樂人編曲同製作 去外國錄音 有blues,gospel等等既元素係入面
失語者就改頭換面玩電音 dream-pop等等係華語樂壇較唔普遍流行既genre

值得一提既係兩隻碟都係編曲為主、曲詞為輔
尤其失語者 最弱一part應該就係詞 曲編唱都好優秀

日期 : 30/07/2017
時間 : 1300 - 1400
節目 : level 2 all

聽你說 / 紅色高跟鞋 / 告白氣球 / 放心 / 三角題 / 青花瓷 / 晴天 /
走在冷風中 / 富士山下 / 不為誰而作的歌 / 下雨天 / 我懷念的 / 追光者 / 風吹麥浪 /

支持所有狼人殺玩家

1530-1600
女人天下

Come With Me(吳雨霏) / 習慣愛你(泳兒) / 和每天講再見(李幸倪) / 愛不曾遺 ...
dongbb2332 發表於 2017-7-30 15:59

你漏左呢首
https://youtu.be/enFGhIcD1d8

日期 : 31/07/2017
時間 : 0900 - 0930
節目 : bagsic

有淚多好 / 還是想念 / 過渡期(宋念宇) / 所謂的愛 / 陰天假期(衛蘭) / 熱浪假期(Twins) / 放棄治療 / 馬德里不思議(蔡依林) /

20170731]
1030-1100
好後悔上年請左呢幾首歌食白果

紅棉路上(梁詠琪) / 卜卜卜(小塵埃) / 孤雛(江海迦) / ...
dongbb2332 發表於 2017-7-31 11:00

俾埋啲垃圾歌手十大 xx(
eg 韋_安

日期 : 31/07/2017
時間 : 1300 - 1330
節目 : bossa nova

青山散步(鄧麗欣) / 慌心假期(Twins) / 太陽(顏培珊) / 花城(容祖兒) / 差詞(C Allstar) / 小說伴咖啡(Robynn & Kendy) /

1430-1500
我愛你是餽贈, 是緣, 還是癮?!

告白氣球(周二珂) /
dongbb2332 發表於 2017-7-31 14:58

支持!

CM其實有專業視光師 (唔係我) 要唔要搵佢驗眼?
nicholashin 發表於 2017-7-31 15:08

叫佢PM我

日期:31/7/2017
時間:1730-1800
節目:俾我訓啦! 細路

千里之外 (易桀齊) / 大地炎 (向世界出發主題曲)  ...
Evan@LaRossa 發表於 2017-7-31 18:43

最尾果首已經令個playlist滿分

識聽一定聽原子邦妮

蒸發的世界剩下我 / 被你遺忘的森林 / 四月天 / 現在你好嗎 / 年少的憂愁 / #imissyousobad /

日期 : 01/08/2017
時間 : 0900 - 1000
節目 : 說到愛

說到愛 / 不知所以然 / 可愛 / 舊行李 / 便利貼 /
別找我麻煩 / 多米諾 / Letting Go / 愛我很簡單 / 下次見

講下每首歌最鍾意邊句/段歌詞先
說到愛 - 懷疑幸福的存在那瞬間 其實早就擁有
不知所以然 - 人道的我們要北極熊容忍 自己家裡卻不能適應室溫
可愛 - 我們總是為了愛 在等待 卻發現越等待越不會來
舊行李 - 像固執的小孩不願扔掉的玩具 還愛著你
便利貼 - 珍惜每一分鐘 生命才會變與眾不同
別找我麻煩 - 求你幫個忙 烏雲烏雲別找我麻煩
多米諾 - 越來越多 就越犯錯 既然犯錯 就無處躲 越躲不過 就越迷惑 既然迷惑 就沒不妥
Letting Go - 你是呼吸的空氣 脫離不了的地心引力 你在我生命中曾經是我存在的原因
愛我很簡單 - 常對我說愛你 好想你來融化我
下次見 - 翻一翻以前舊照片 滿腦回憶又再次浮現 有些面孔好久沒見 有些將離開我身邊

日期 : 01/08/2017
時間 : 1545 - 1615
節目 : 近排好聽少少既派台歌

一直走 / Come With Me / 霸氣情歌 / 有淚多好 / 時間做證 / 吃定我 / 靈感床 / 很晚的晚安 /

日期:1/8/2017
時間:21:05 - 21:50
節目:想聽

Beautiful Love(蔡健雅) /
jose 發表於 2017-8-1 21:46

好!

普通朋友連仔都生埋你哋真係好open
JasOh103 發表於 2017-8-1 22:43

聽講頭家已經散哂

係你離家出走定係你父母嘈交
kevinlai1621 發表於 2017-8-1 23:08

好似係因為H會員成日係屋企播閃光搞到N會員離家出走

$0
dongbb2332 發表於 2017-8-1 23:30

同我一樣做義工
欣賞你

原子邦妮真係好正正子

被你遺忘的森林 / 蒸發的世界剩下我 / 四月天 / 美人淚 / 現在你好嗎 / 年少的憂愁 / #imissyousobad /

GTM真係好正正子

信號 / 不完美紳士 / UFO / Ladies And Gentleman / You Are My Life / Release Me / 代 ...
jasonng 發表於 2017-8-2 08:59

唔聽都知原子邦妮正啲!
今年谷佢地上三甲先

日期 : 02/08/2017
時間 : 1200 - 1245
節目 : Gin Lee好聽既歌 (有排名)

1. 今天終於一人回家
2. 如果牆會說話
3. Falling
4. 潛水
5. 玫瑰的故事
6. 仙境夢遊愛麗絲
7. 十年如當日
8. 1st Date
9. 認真先輸了
10. GT
11. 光環
12. 我說

支持BMA時期既Gin Lee!

光環十甲都無
nicholashin 發表於 2017-8-2 12:50

你應該咁諗 : Gin Lee真係好多好歌 咁好聽既光環都得第十一

BMA時期的確好高質
帥小寶` 發表於 2017-8-2 14:29

環球時期就bam得
好似已經連續bam左三首佢既獨唱派台歌

邊3首
帥小寶` 發表於 2017-8-2 20:59

很想要吧 胸姐 和霉霏講再見

好威威牙?
dongbb2332 發表於 2017-8-2 21:00

唔係呀
冠過蔡健雅九首歌威好多

美煎真慘
帥小寶` 發表於 2017-8-2 21:03

Ok啦
係香港出道第二年已經單手搶走左個女銅 算幾叻

反OT
下次見 / 下一次愛情來的時候 / 下次下次 /

日期 : 02/08/2017
時間 : 2215 - 2245
節目 : 好歌好歌

原來的你(宋念宇) / 所謂的愛 / 第一個早晨(林奕匡) / 3am(AGA) / 淒美地(郭頂) / 放棄治療 / 無敵(Robynn & Kendy) /

日期 : 04/08/2017
時間 : 1827 - 1830
節目 : 告白氣球

告白氣球(周二珂) /

醉愛TANYA
《記念》是蔡健雅的第二張國語專輯。
bagfgfcde 發表於 2017-7-29 19:36
瘋狂愛雅
《雙棲動物》是蔡健雅的第五張國語專輯。此張專輯入圍第17屆金曲獎最佳國語專輯、最佳專輯製 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-23 18:44
重溫神碟
《Goodbye & Hello》是蔡健雅的第六張國語專輯。此張專輯入圍第19屆金曲獎最佳年度歌曲(達爾文I ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-28 23:54
又係愛雅時間
《若你碰到他》是蔡健雅的第八張國語專輯。此張專輯入圍第21屆金曲獎最佳國語專輯、最佳 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-2 12:58
又係重溫美碟時間
《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛) ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:16

因為霏 所以又係重溫美雅專輯時間
《陌生人》是蔡健雅的第四張國語專輯。此張專輯入圍第15屆金曲獎最佳國語女演唱人獎。

忘了>陌生人>精彩>無底洞>夜盲症>有問題>失樂園>愛情的路>下一站>你說>>>>>沙灘

支持忘了 首歌係Tanya華納時期最出色既兩大作品之一
陌生人幾乎係佢最hit既歌 個intro聽到人心都融化哂
精彩失樂園呢啲有延續到Tanya環球時期既風格
隻碟有搖滾有抒情 夾埋一齊有個性又迎合到市場 令隻碟唔悶
起碼我覺得好過雙棲動物