返回列表 發帖
我早期好睇樣  鍾意好多花瓶
頭幾季我小五小六喺土豆睇
C1 Elyse
C2 Catie, Shandi
C4 Mic ...
jose 發表於 2017-10-30 21:42

唔記得左Lauren Brie!!!
仲有Felicia Analeigh

其實我覺得Cycle 3 Ann 幾靚

如果現實世界好似是日休息絕不工作個MV咁就慘
個個都成個林奕匡咁款 出街肯定會嘔到一地都係

點解普通話可以咁難又難聽
stopzi 發表於 2017-4-20 15:38

睇多啲pandakill會有進步

我正式宣布計分員俾某會員食左

比我張床食左
dongbb2332 發表於 2017-11-5 22:12

係咪0感床。。

希望天主捉哂所有掛住溝哂啲仔而唔出歌既女歌手落地獄
eg 蔡XX 官XX XX霏

冇左祈福區 傷心
仲諗住祈求CM賜我下個sem有星期一同五兩日day off

唉 專輯金獎好難揀 ...
不如打和啦 super

剩返最後一個星期就截止 但十二大仲有一個位剩 唉

希望高質既會員推介翻啲你覺得我miss左/唔係上左好耐既歌俾我聽
除左和每天講再見 其他歌我都會聽翻 =3=

DLLM 笑L死我
屮SiU霖屮 發表於 2017-11-12 19:43

不安
已檢舉

今朝有酒

好風如水
緣兩半
Live
天變地變情不變
型人道
John 發表於 2017-11-12 20:55

好彩冇空姐 開心

reputation is so jengggggggggg
JasOh103 發表於 2017-11-13 22:09

蛇粉 hi

拍完MV又唔派
Serrini想點

好想re原來的你...
好想re所謂的愛...
好想re同在...
好想ne理想時代...
好想ne給我你的壞...

應該做邊樣先好

We R Mr. 真係唔算出色
但今年啲碟又唔算好好
俾唔俾專輯獎佢好。。

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2017-11-17 00:26

全身髮力支持所有狼人殺玩家

支持袋袋加入pandakill
-Prince- 發表於 2017-11-17 10:07

左手邊係二珂 右手邊係小舞 對面係沐沐

希望林俊傑隻碟難產 陳奕迅唔報名金曲獎

harryharry 發表於 2017-11-17 22:57

咁係乜。。。

至尊啦
HOTMAN 發表於 2017-11-23 00:46

至尊膠歌

2332你是甚麼時候開始不愛我的?
harryharry 發表於 2017-11-23 23:58

係咪有人橫刀奪愛
@kk8733 @jose

真係好憎睇到「樂壇已死」呢四個字
點解咁多字唔用係都要用「已死」?
每打呢句既人就係將個樂壇進一步害死 ...
JasOh103 發表於 2017-9-30 18:49

樂壇已死

點解原來的你個outro可以咁好聽?

今個月在線時間得返72.5小時
係第二十位嘅一半 :((((
希望下個月可以愛壇多一點 ...
jose 發表於 2017-11-25 14:26

估唔到我得第二
Gin Lee命 唉

點解聽晚係降魔的大結局
點解聽晚係pandakill首播

睇邊樣好

收到secret live做禮物
咁到佢生日應該送咩
Yan 發表於 2017-11-26 00:28

佢鍾意你?

Yan 發表於 2017-11-26 09:57

本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽

Yan 發表於 2017-11-26 10:02

本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽

ANYWAY 希望你快啲考完得閒 一齊玩bga

反OT 今晚有得睇pandakill 開心
但係依然冇得真人玩面殺 傷心到變形

頂 pandakill播五個幾鐘
想怎樣

call it what you want真係好 _ 好聽

原來我今年嘅男、女歌手同組合三甲夾埋得一個入到八強
nicholashin 發表於 2017-11-28 20:07

Gin Lee ?

我中學同學like左周二珂 好想unfriend佢
nicholashin 發表於 2017-6-24 07:55

佢good taste囉
就係咁簡單

呢個會員既自我剖白
我睇到喊

======900幾字長文慎入======

08年入左黎,應該係睇AP連下連下入左黎,個時既人大部份都唔記/應得啦,唔知係咪改曬名呢
最記得係151617同MJ兩首「驚」典幾百個1分
當時有個FB遊戲區,我玩而家執左既RC,但後來連FB account都轉埋...
基於呢個歷史原因,我電腦特別多08年既歌
之後09年頭就停左玩,好似係覺得悶

上年年頭開account,發現原來有閱讀權限呢回事
於是立定心志今年年頭返黎,先發現自己之前對CM論壇認識唔多,例如好多hehe、燈神、愛gem、好多淫會員等,以及我個名由兩個版主名稱結合而成
其實有o的後悔之前唔繼續玩落去,我已經錯過左chat post,也miss左好多經典既野
即使好努力追翻,認識加大力度此類CM神曲,經過多次變化都難以辨認
不過DSE來勢洶洶,唔知我有無能力keep到黎呢度同大家一齊恥笑歌手同fans呢?

呢個forum又執又重生,不經不覺都撐左好多年,但個討論focus已經去左hehe多過音樂
唔知係咪少左歌詞同dl mp3區做CM既賣點,而家少人好多啦

係一個表面靠K歌靠騎呢先出位既廣東樂壇,其實仲有好多好有心有力既歌手,歌曲質素其實唔錯,只係大家肯唔肯由偏聽Eason到聽其他歌手
可能媒體已經唔能夠好好推一首歌,以前得電台電視,而家有互聯網,令我地可以接觸其他地方既音樂,四大事件之後亦令好多人對tbb失去信心很多人依靠電台電視接觸樂壇,但現在兩者都無法令人接觸到好音樂,而香港實在有太多聽左登陸太陽、ma ma easy同廣州既kiss^3,就會懶勁咁拋幾句「香港只有娛樂園」同「香港樂壇已死」,然後繼續沉迷K-POP
當香港樂壇發展唔健康,又越黎越少人支持,自然以其作討論重點既CM都唔咁受歡迎
不過,CM令我認識好多廣東歌同歌手,fabel、SM、phil都係入到黎先識,唔會好似我母親咁只識天梯、幸運兒同鋼琴哭 (之前係屋企係咁播 好驚) 我身邊唔係唔聽歌就係K-POP/J-POP/日本動漫歌,好少少都係五月天同周杰倫,之前聽到人唱留不低已經好滾動
廣東話作為我既母語,都令我對廣東歌有份特殊既感情 (唔明點解其他人唔會因而留意廣東歌),加上覺得廣東歌歌詞真係好好,就算大家成日鬧爆陳詠謙既詞,我係其他地方發展相對成熟樂壇既歌曲都唔多搵到咁深刻既意象,好多寫到九唔搭八/無厘頭既外國歌可以大hit,但係香港連比人笑既機會都未必有
最後我都留係CM留意廣東樂壇

雖然係度發左唔少帖,串左燈神好多次,但呢度大部份人都唔算好識我,其實我歡迎大家黎認識我架

d人講樂壇已死 其實自己根本冇聽過d歌
係咁2 聽d多人聽既膠歌就話樂壇冇啦
sita一事 大家聽翻佢既歌 先話好 ...
nicholashin 發表於 2017-12-1 16:17

樂壇已死

BAG 男歌手  金獎    銀獎    銅獎
2011     林奕匡   周柏豪   陳柏宇 (flop到2015)
2012     陳柏宇   周柏豪   周國賢 (去唔知邊度 到2015先返黎)
2013     陳柏宇   陳奕迅   周柏豪 (之後成績差左勁多)
2014     林奕匡   張敬軒   藍奕邦 (負責係facebook搭飛機)
2015     陳柏宇   麥浚龍   黎曉陽 (flop哂 bye)
2016     周國賢   方大同   李榮浩 (笑而不宇)

今年男銅有福了

第23屆流行音樂金曲獎在「最佳國語男歌手獎」及「最佳國語女歌手獎」兩個獎項上,評審一致肯定得獎人亂彈阿翔與蔡健雅的演唱表現,且兩人的得票數和次高的入圍者差距懸殊。

金曲獎評審委員總召集人李岳奇表示,最佳國語男歌手獎項,進入第二輪投票的入圍者有亂彈阿翔、林宥嘉及蕭敬騰,周杰倫及陳奕迅則是第一輪就遭淘汰。
亂彈阿翔、林宥嘉及蕭敬騰三人最後得票數分別為14票、5票及1票,評審一致認為亂彈阿翔的歌聲帶給人們直接的感動。

至於最佳國語女歌手,入圍的包括A-Lin、孫燕姿、田馥甄、魏如萱、張惠妹及蔡健雅6人,其中魏如萱、張惠妹及蔡健雅進入第二輪投票,最後在一名評審迴避的情況下,蔡健雅以12票勝出,勝過魏如萱的4票及阿妹的3票。
評審認為,蔡健雅在這張專輯中與樂隊同步錄製,以現場、臨場方式演繹歌曲並使歌聲融入音樂,歌聲表現最佳。

特別的是,今年男女歌手考量點都是「歌聲」,創作沒有加分。

另外,「最佳台語男歌手獎」及「最佳台語女歌手獎」都在第一輪投票就產生結果,男歌手得獎者荒山亮獲得12票,蕭煌奇及嚴詠能各獲5票及2票、洪榮宏則得1票。李岳奇表示,荒山亮的唱腔得到評審最大共識。
至於最佳女歌手得主謝金燕也獲得評審一致肯定,以11票勝過同為3票的李愛綺和詹雅雯,婭莎及秀蘭瑪雅則各得1票。

五月天橫掃千軍,在專輯、樂團和年度歌曲3項,都是首輪就擊潰其他入圍者。專輯獲16票,樂團獲14票勝過佛跳牆4票。而〈諾亞方舟〉在年度歌曲以14:5勝過亂彈阿翔〈完美落地〉。
技術獎項競爭激烈,單曲製作人、作曲、編曲和台語專輯,都經3輪才產生。周杰倫最想拿的編曲,第一輪就被刷掉,五月天〈諾亞方舟〉和蔡健雅〈說到愛〉以12:8結束對決。 作曲方面,五月天瑪莎同樣以12:8氣走蔡健雅。 薛忠銘憑〈那些年〉以11:8贏過王治平〈請你給我好一點的情敵〉,因〈那些年〉是由電影而生的歌曲,「在限制的條件下創做出好作品。」

睇最後一段就知樂壇已死

華街開市了如萬眾在期待
Bridge個寫法咁似《哪裡只得我共你》  ...
nicholashin 發表於 2017-12-6 15:00

trash bye
考慮俾男銅俾佢 送佢入雪櫃

仲未諗到女金俾邊位女歌手好...

ANYWAY Gin Lee仲低分過容祖兒 呵呵 抵死

屮SiU霖屮 發表於 2017-12-7 14:52

本帖隱藏的內容需要積分高於 10000000 才可瀏覽

唔覺啵
就算同佢出過街嘅我都照寸㗎喇
吹噶
jose 發表於 2017-12-7 15:24

你同Gin Lee出過街?

始終網上出post吾同面對面 冇表情冇語氣
未必完全表達自己既睇法
如果聽 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-12-7 15:44

#無論發生乜事我都會支持你架

蛋記塑造瓊姐集團, 係一個非常聰明嘅營銷工具. 雖然時常有系統地詆毀對ChoB地位有威脅嘅女歌手係不道德,  ...
boy4dudes 發表於 2017-12-7 15:06

唉 反容講野連邏輯都冇
叫人點會有興趣回覆 = =

咪就係
唔通一認識就要:
讚new year's day好聽
話fail lam實力派唱功
支持坤坤最男
買隻my secret live返去
停止攻擊霏霏?
JasOh103 發表於 2017-12-7 17:09

OK bye

明明佢回覆個條友同佢自己成大段都係講緊李克勤
但係最後硬係要加句要容祖兒消失?????
講真我真係睇唔透{:1 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-12-7 22:28

反容低質又唔係第一日既事...
笑下咪算 又或者可以陪下佢地派膠

佢反容反到連嬅粉都睇唔過眼一齊插佢
我真係覺得佢好西利
屮SiU霖屮 發表於 2017-12-7 22:44

證明(部分)Kay粉同嬅粉仲係有腦
唔會不分青紅皂白

如果終於結束的起點冇哂果五個呀伯既鏡頭就好...

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

好掛住蔡健雅

Getaway Car 好聽到
聽聽下喊左
同New Year's Day一樣咁高質

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽