返回列表 發帖
為何唱到要斷氣
jasonng 發表於 2015-11-6 22:05

最多果粒字
好勁

甘新都入到
616.1314 發表於 2015-11-6 23:37

小道消息話原本係我重做首xx 而家俾我調左去候選區

反OT
笑中有淚

原來蔡健雅係youtube點擊率最高果首得7M

#JOEY100SONGS

60. 蟲之家

容祖兒唱呢種跳脫自然既輕快歌都一如以往地得心應手
如果小日子有派呢首就好

心醉心碎 / 無力挽回 / 時空 / 此時此刻 / 過後 / 方向感 / 了不起 / The Present / I Want You Bac ...
dongbb2332 發表於 2015-11-9 08:44

很定有用力一抱分

妖我2013年啲冠軍歌好垃圾
羞恥到嘔
2015堆冠軍歌好聽好多

2013 年度冠軍歌
week 01-13 : 過後 / 無力挽回 / 生命樹 / 此時此刻  / 皇后餐廳 / Shirley / Imperfect(1) / 星塵 / 陶瓷娃娃 / Imperfect(2) / Little Something / 水滾茶靚 / 童夢 /
week 14-26 : So In Love / 音樂殖民地 / 一顆星的故事 / 關於愛的定義 / 戀循環  / 最好的時刻 / 說一句(Once Said) / I Have A Dream  / 身邊人 / 致青春 / 周末畫報 / 我的宣言 / 另眼相看 /
week 27-39 : 乾脆俐落 / 無可避免 / 潔癖 / 贖罪 / 同化  / 天窗 / 怨女  / 我就是主角 / 番梘  / 我好想你 / 謝謝你離開 / 任我行 / 單戀曲 /
week 40-52 : 燈下黑 / 入陣曲 / 星空 / 無盡 / 小日子 / 薄情歌 / 遠在咫尺 / 極光 / 生我的命 / 圓滑 / 復原 / Baby Don't Cry / 牆外之音 /

我的勇氣
已!不!言!而!喻!

等我係度宣傳下我既wk1-46冠軍歌名單既爛同噴爆歌詞串燒先

總在愛情裡我看不明白 你的眼中藏著什麼 我從來都不懂
即使睜開了眼睛 在大家身邊 像獨處一角
願逃入夢境 錯或會變好 美好一剎 可殺死我吧
盼望能共你看夕陽多麼美 若用愛和它相處 有沒有出路

何以沒法好好放下像個小孩子
為你我死守這裡 大不了給拋棄
再死再生重覆的等 等到這生 每晚都想起對方
殘葉碎花多看顧 多看顧 難完全乾枯
不要感到當你走遠便成為絕響 我信有某天必然會再見

相識只得一刻 人理所當然的忘記 我已再並非我 肯清除便再生
那動人時光 不用常回看 盡量去忘記有過多少
我失聲一笑 我剎那看清

你我牽手走到這裡 願未來儘快來到 想結果 不想結果 想記低快樂
歲月無法帶走 有心的承諾 學習著珍惜命中每段債 想像於不遠某位能跟你和唱

你性格 變了印刷 唏噓快將你吃掉 還認是自己錯 應接受娛樂裡有既定快餐
一醒過來便會懂 看你的獨特和大氣 無需刻意預備 人們大概要下一世方知你有多好

美麗 有年月限期 總會忘記 我在原地守無常的碑
星星和燭火 誰會先熄滅 沉沒中也會發出光亮嗎 華麗得無法低調

終於我們在難的關口不再盲目勢利 走向蕩過春風的小鎮
當我驀然撿起這幀湖畔合照 看風箏 何必追

雙棲動物呢隻碟一直比我無視
最近聽翻先發現 入面啲歌真係好正

有失憶症 更加有呢首

終於可以同大家分享聽失語者既喜悅
開心

你說應該會哭吧
當憂鬱又砌了幾公尺
這是所謂的想念還是墜落
把絕望活成趁早愛你的渴望
看起來很淒美 想起來太謙卑
一萬小時只是個起點
何必固執逗留這段殘破
愛是一列開往沒有盡頭的內疚
多久才能擁抱智慧呢
我無法帶著所有的回憶前去

國語歌盛況噶

古sir以前啲歌真係好正
有啲仲老過我既而家都咁好聽

入左英皇之後… 除左shirley之外都好少俾佢啲歌感動到

致少年時代都ok呀  告別我的戀人們隻碟係ok既 再上一首好似係地球很危險  ...
nicholashin 發表於 2015-11-14 23:47

心跳回憶 羅馬假期 歡樂今宵 天氣會變 一光年 第二最愛 飄流教室…………
呢啲正好多

飄流教室
飄流教室
飄流教室
飄流教室
飄流教室
飄流教室
飄流教室

btw 原來我好耐冇po祖兒100首歌啦

我只怕攣上了你 無從後退
承擔包袱不少 忘掉興趣
nicknicknick 發表於 2015-11-15 17:56

突然好掛住SOM(&Across)既霏妹
正過豔羨既林雨霏好多

越聽越覺得豔羨隻碟唔係幾對路

當初出碟大把人讚好有億蓮style嗰時你唔走出嚟講?
kayzzz 發表於 2015-11-15 20:23

君不見「越聽越唔對路」呢六粒字?

好想聽霏妹唱多次人多麼脆弱 又同時殘忍enen

其實今夜煙花燦爛到而家都係我最喜愛嘅霏歌
   不過SOM隻碟係霏妹俾人狠撇完先做得出嚟

睇怕都好 ...
nicknicknick 發表於 2015-11-15 20:31

今夜都係我最愛霏歌(得一千個FF結局有得揮)
霏妹係歌詞版mv個樣好索

蘇眉 第一季 又係神曲
我正在同生我的命都係霏妹散發獨門女人味既代表作
明日再打算同偷偷作為過場音樂都算幾好
當然唔少得霏妹完美演繹金曲That Girl
點解樂評網成日唔寫霏妹啲碟 尤其呢隻

黃浩琳全集
祈求某人唔好再死霸爛霸啲資源
等麗麗人可以出歌
dongbb2332 發表於 2015-11-15 20:47

陳xx同容祖兒真係一鬼樣
靠同師弟妹合唱落魔咒打壓佢
我家Lillian CMMCA同牆外之音咁高質成績都仆直都係拜隻tales所賜

除左陳xx之外
另外個男歌手都一樣可恥!!!!
嬲 反噶
dongbb2332 發表於 2015-11-15 21:44

另外果個男歌手支持霸權 仲要見自己紅左就向陳xx報仇搶quota
好黑暗

反OT
失語者x2046

小道消息話呢首歌會RE上十大
nicholashin 發表於 2015-11-15 23:23

希望Jude會出碟啦今年
好想睇佢係cm共和一曲定金

靈魂祖兒^有默契

日光
狂熱
故事
未了

頭先擺烏龍添

61. 擁抱天下

環觀世界
是誰為你擋開亂箭
浪漫而不多言

其實擁有你 就如同擁抱天下

我們總在
愛情裡死不悔改
選擇苦捱
放逐他漂流人海

62. Be True

要我數容小姐既缺點 我應該可以口若懸河
但呢位歌手陪我走過一段咁長既成長路
冇佢 或者樂壇會更美好 但我唔會

佢既堅持 佢既出身 佢既口沒遮攔
旁人會厭惡 又或者唔放在眼內
但同係馬鞍山長大 以至中學 同佢係我兒時既回憶等等
都難以唔令我對呢個人產生微妙既感情
而佢既拼搏 都令我心生敬佩

不能否認 容小姐真係好冇腦
講野反應慢 文筆一般 感情投放又未必正確
我心目中要既偶像 應該有如蔡小姐同文青女神陳小姐咁完美
但係 女神還女神
其實容小姐平凡貼地既性格 又咪係可以俾我當做自己既投影
樣樣都唔知做乜 但就係要硬住頭皮 都只想有人認同自己既付出
到2013都係想叫人另眼相看 就係一大證明

小天使 Be True
原來容小姐並唔缺少真正能撫慰心靈既歌
又原來 呢樣野亦暗中支撐住我
或者我終於答到自己 點解我鍾意祖兒
其實佢都好有靈魂 可能令我代入
而呢樣 亦係我想係100SONGS問自己既問題

反正人類繞不過相同一個結果

活!著!是!最!好!的!死!亡!

異類的同類
墜落
便利貼
拋物線
當你離開的時候
空白格
晨間新聞
你的溫度
呼吸
跟你借的幸福
True Love
忘了
失憶症

醉愛美雅 不過唔係連詩雅 亦唔係張惠雅 而係蔡健雅

一直一直幾好聽囉 無啦
nicholashin 發表於 2015-11-23 22:21

Tenacious有多啲熱門歌
不過隻碟比較似炒埋一碟上枱咁 歌與歌既聯繫性感覺上唔係好強
Tonight就比較統一 但大歌格就冇乜

除掉痛苦災禍
同樣我先去擋

好掛住套卡通片

話說我睇睇下台劇版睇到一半就無追落去

不過因為呢套所以鍾意左男女主角 ...
kevinlai1621 發表於 2015-11-24 18:47

香港版卡通配音應該係配音界近二十年黎既卡通代表作
出色到不能想像

反OT
快樂或頹廢 只為有你陪

淨係個鋼琴都touch到我
nicholashin 發表於 2015-11-25 17:05

女金大熱

I mean 新女人 如果大家當佢係既話

#其實冇lalun系列

1. 我小眾 並不等於我廢

2. 即使燈蛾般撲火 追求得過火 亦不肯得過且過

3. 我正在 最盼望 對慣例作出碰撞

4. 你栽出千萬花的一生 四季中逕自盛放也凋零
你走出千萬人群獨行 往柳暗花明山窮水盡去

5. 趁年輕去實現每個夢想證明自己

樂壇良心吳雨霏同大家聽歌講故事

人類過度伐木 以為劈極都仲有 一千個假想結局
人類污染海洋 冇理過生物感受 蘇眉
人類工廠活動 令四季溫度異常 第一季
人類濫情至極 一夜情違反道德 一分鐘稀客一分鐘色誘
人類殘暴不堪 對動物欠同理心 馬戲團之戀

是你嗎 會給我一扇心房 讓我勇敢前行
是你呀 會給我一扇燈窗 讓我讓我無所畏懼

係我個榜好多自己打自己

有人共鳴 >> 安徒生的錯
虛齡時代 > TGIF
雷克雅未克 > 單魚座
失語者 >= 異類的同類
誰的青春不迷惘 > 一晚長大

nicholashin 發表於 2015-11-28 15:30

事實既野唔洗下下講出口

CM男女神越級挑戰《告白》同《羅生門》   
唔知《告白》上唔上到R會員個榜呢

...
nicholashin 發表於 2015-11-29 13:40

告白句低音
我家霏霏先唱到 實力歌姬

好聽到

果啲咩林憶蓮徒弟唔該行開啲啦
nicknicknick 發表於 2015-11-29 19:45

GinLee真係爭左啲好出眾既個人特色/聲線
係呢啲比賽其實好輸蝕

連續劇 / 續集 / 連續劇 / 續集 / 連續劇 / 續集 / 連續劇 / 續集 / 連續劇 / 續集 / 連續劇 / 續集 / 連續 ...
dongbb2332 發表於 2015-11-29 22:59

你簽名改成恨字會比較有作用
家下咁寫個個都會走去投祖兒
雖然我唔知到底投乜

btw
恨我請投 周國賢 ;容祖兒 ; Supper Moment 感謝你既一票^3^

愛子。。。呢幾日煲咗幾隻新碟。。。
9柏豪子 - Roundabout
Ellie goulding - Delirium
肥dele - 25
b會員 ...
ed8671ed 發表於 2015-11-30 21:29

歡迎各位對Tanya新專發表意見噶

蔡健雅 - 失語者 (某bag強力推薦噶)
nicholashin 發表於 2015-12-3 00:10

已經全碟聽左幾百萬次la wor

異類的同類 你會 是結尾
快樂或頹廢 只為 這一回

真係好好聽
上到下年wk10好唔好?

一千個假想結局  吳雨霏      02>04>02>05 // >07>08>04>07>01>08

BAG 女歌手
金獎 吳雨霏 837
冠軍歌:蘇眉 134 逆轉 177 留不低 182 豔羨 181
上榜歌:沒有花收的日子 45 一千個假想結局 118

好想俾首歌十二大
大家點睇

今年最好聽果首歌係黎自個名有個坤字既男歌手!!!

你當演員和歌手係今年
nicholashin 發表於 2015-12-6 18:57

點解唔支持hk威廉蕭既愛將呢
I say 1234?
sam6a 發表於 2015-12-6 18:54

FYI
係我個榜最高第八位

失語者好好聽
nicholashin 發表於 2015-12-6 22:07

歡迎詳談

樓下只有思念

其實佢把聲真係好有吸引力
nicholashin 發表於 2015-12-8 22:44

hi 思念

反OT
黃昏點唱機
Gotta Get High
飄紅

13/11: 失語者>活著是最好的死亡>菲林>偷窺秀>先生有事嗎?>粉末>異類的同類>一克拉>謎>貓鼠遊戲

10/12: 失語者>菲林>異類的同類>一克拉>活著是最好的死亡>先生有事嗎?>謎>粉末>偷窺秀>貓鼠遊戲

隔左一個月聽
首首都咁好聽
隻碟真係好正 好正 好正
因為太好聽所以要講三次好正

我都幾中意 失語者 同 先生有事嗎?
雖然凈係聽咗有MV 嗰三隻
jasonng 發表於 2015-12-10 22:17

即係唔鍾意異類的同類啦?

反OT
今年wk52既舊歌推介一定要係陳xx既xx