返回列表 發帖
。新地樂壇流行榜頒獎典禮 2014。
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2014-12-28 22:56

KAY 最女

BAG 音樂流行榜頒獎典禮 2014 (28th December , 2014 20:30-23:00)

BAG 女歌手

BAG 女歌手 金獎
全年最高分歌手喎, 吳雨霏今年的確叫人另眼相看,

我唔算霏粉, 但佢今年值得我表揚
SOM作出旋律流暢既曲,而今年Across 就顯示出吳雨霏既可能性,
首首質素亦屬中上
逆轉為好嘗試, 留不低係我Playlist留得低, 忍夠驚喜, 麗人行loop得過
同年尾同Sandy合作亦有火花, 豔羨live水準上佳,
一千個假想結局為全年最出色, 足見其歌曲已步向成熟
如果佢下年走返下坡唱The Present我會狠狠咁bam Q哂佢, thank Q
另外, 無唱功才是災難, 希望佢好好反省

吳雨霏 837
冠軍歌:蘇眉 134 逆轉 177 留不低 182 豔羨 181
上榜歌:沒有花收的日子 45 一千個假想結局 118

BAG 音樂流行榜頒獎典禮 2014 (28th December , 2014 20:30-23:00)

BAG 女歌手
第四 薛凱琪 568 (宮若梅 37 Contagious 220 弗洛蒙 79 最後最後 11 一直一直 221)
第五 容祖兒 486 (我杯茶 246 布穀鳥大反擊 5 共你痴痴愛在 4 讓我們走下去 22 天然呆168 樂觀 41)

BAG 唱片(不跟榜分)

今年新規則: 有10首歌優先考慮
唱片歌者暫時得獎數目: 0-3
唱片冠軍歌數目: 0-2
女歌手唱片: 3
男歌手唱片: 0
組合/樂團唱片: 1

Kontinue為全年最用心製作專輯, 其實聽完勢不兩立同同獨家村30秒, 有預感專輯會一般;
好彩Kay只係美祖上身, 亂派歌, 係虛驚一場

The Fifth Season 概念為全年最出色, 但派台作亦只屬一般, 又係虛驚一場

Frank 反而派得最好, hidden track亦難得地好聽

8首歌只值優異獎, 希望下年佢可以出翻10首歌

金獎 Kontinue - 謝安琪
推介歌曲:C餐 雞蛋與羔羊 家明 篋神 獨家村 我可以被這個世界淘汰,但不可以被世界擊敗 十倍奉還 最好的時刻

銀獎 The Fifth Season - 胡琳
推介歌曲:滲 金色之夏 一葉知秋 秋光乍洩 冬至 真相 空空

銅獎 Frank - RubberBand
推介歌曲: 前面尚有一萬里 成長說明書 坦白 大話西遊 人生有個真正朋友 We Are One 心照一生

優異獎 Across - 吳雨霏
推介歌曲:忍 留不低 麗人行 弄潮兒 苦苦 逆轉

其他
適婚的年齡 - My Little Airport
Hear I Am - 黃浩琳
3 - 林奕匡
世界變了樣 - Supper Moment

今年新規則為有10首歌既碟優先考慮, 因為8首歌大碟我仍然唔鼓勵,
即使: 講真,
今年由年頭見到Ivana演唱會咁慘淡,
到年中阿Fi無好似上次Filicious咁秒殺全爆,
再到依家阿kay重新出發開音樂會送埋碟 竟然千幾張飛都去唔哂
真係好無奈,真心覺得佢地嘅努力 付出同成果唔成正比
有人常日話唱片公司唔揼本造歌 8首當大碟 MV hea etc..
但有無諗過市道幾咁差 有幾多人剩係得把口 無實際支持呢?
尤其今日見到某panda難聽到極點都可以拎銷量冠軍果下真係...
我以為好多人會經過Sita件事之後會識得珍惜本地歌手,點知...
前幾年d歌手都仲可以話碟唔賣得可以靠演唱會賺返,依家呢...?
所以真係唔怪得個個都北上揾銀/拍戲,係香港好日都唔見佢一次
希望大家唔好睇少自己一隻碟一張飛
if個個都咁做,市道一定好過依家
可能有人會話無錢 但唔通真係窮到一百蚊買隻cd都俾唔起?
學Paco話齋,聽歌係好似食飯睇戲咁要俾錢o架....
(如果啱聽就聽,唔啱聽當耳邊風啦,don't罵戰) 」

8首歌只值優異獎, 希望下年佢可以出翻10首歌
u又唔買across, 人地邊夠銀做10隻歌既碟wor 嬲 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-28 23:15

就係8首先唔買

。新地樂壇流行榜頒獎典禮 2014。
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2014-12-28 23:16

哎喲喲 某人彈起未?

多謝大家收睇
But 要等我唱哂先準走

(made by hoic1102 <333333333 )

(Kary為你做足100分)

Thank Q!!!!!! 下年見!!!! SUMMARY 遲D整

SUMMARY
一、全場總結

34個獎項

BAG 推介歌曲(全年榜分排第十一,十二位)
11. 浪人 - Supper Moment 10>09>12>04>09>03>03>11>01>07>15 (222)
作曲︰Supper Moment 作詞︰Supper Moment 編曲︰Supper Moment & Adrian Chan 監製︰Adrian Chan
12. 一直一直 - 薛凱琪 06>08>05>02>04>05>14>01>07>11 (221)
作曲:徐浩 填詞:陳詠謙 編曲:徐浩 & Randy Chow 監製:徐浩 & Randy Chow
BAG 十大(全年榜分排前十位)
1. 光源 - 林欣彤 02>02>04>02>09>01>02>12 (249)
作曲:王雙駿 作詞:陳詠謙 編曲:王雙駿 監製:王雙駿
2. 高山低谷 - 林奕匡 08>17>07>11>04>02>01>04>03>09>X…>06>X…>20 (247)
作曲:林奕匡 填詞:陳詠謙 編曲:Edward Chan & 黃兆銘 監製:Edward Chan
3. 勇者的浪漫 - 陳柏宇 & VnP 01>04>05>05>10>08>02>03>11>17>19>07 (246)
作曲:Rake 填詞:林若寧 編曲:舒文 監製:舒文
4. 撐著 - 黎曉陽 04>02>01>02>02>06>02 (243)
作曲:黎曉陽 & Stephen Mok 填詞:周耀輝
5. 坦白 - RubberBand 04>02>02>06>07>05>01>07>12>X…>13 (240)
作曲:RubberBand 填詞:Tim Lui 編曲:RubberBand 監製:RubberBand & Mark Lui
6. I Wanna Fly - 陳柏宇 18>11>12>07>08>04>14>01>14>19>07>02>02 (239)
作曲:恭碩良 & 陳柏宇 填詞:喬星 編曲:恭碩良 & 倪凱民 監製:恭碩良 & 倪凱民
7. 我愛京達卡 - 小塵埃 02>02>01>02>06>03>10>17 (232)
作曲:Sarah Lundback Bell & Didrik Thott & Sebastian Thott & Lil' Ashes填詞:林寶 編曲:Lee Yat Ding & Lil' Ashes 監製:Lee Yat Ding & Edward Chan
8. 青春常駐 - 張敬軒 10>10>02>02>06>01>02>08 (230)
作曲:張敬軒 & Johnny Yim 填詞:黃偉文 編曲:Johnny Yim 監製:張敬軒 &Johnny Yim
9. 共勉之 - 官恩娜 05>04>05>07>02>01>10>16>05>05 (228)
作曲:藍奕邦 填詞:藍奕邦 編曲:何山 監製:藍奕邦 / 何山
10. 有夢就很好了 - SiS 樂印姊妹 04>07>06>08>06>09>12>02>01>X>X>20>11>16 (224)
作曲:駱胤鳴 填詞:駱胤鳴 編曲:Larry Wong 監製:Larry Wong

BAG 滄海遺珠(無派台,本人推介之作品)
1. C餐 - 謝安琪
2. 雞蛋與羔羊 - 謝安琪
3. Thanks - 黃浩琳
4. 忍 - 吳雨霏
5. 京都民宿夜 - My Little Airport

BAG 生力軍
金獎 小塵埃 427
冠軍歌:我愛京達卡 232 這感覺 135
上榜歌:慢活 60
銀獎 Yukilovey 380
冠軍歌:小綿羊的氣味 153 兩個人的聖誕 90
上榜歌:謝謝你的殘忍 137
銅獎 SiS 樂印姊妹 335
冠軍歌:有夢就很好了 224
上榜歌:520 9 愛phone了 88 如果我是個男孩 14
優異獎 Blaster 265
冠軍歌:框框之下 195
上榜歌:N車 70

BAG 男歌手
金獎 林奕匡 535
冠軍歌:高山低谷 247 I See You Everywhere 175
上榜歌:Goodman 53 頌讚詩 60
銀獎 張敬軒 329
冠軍歌:青春常駐 230
上榜歌:塵埃落定 30 溫馨提示 49 最卑微的願望 20
銅獎 藍奕邦 329
冠軍歌:愛我就吻我 167
上榜歌:戀人 101 孔雀開屏 57 藍田金婚 4

BAG 女歌手
金獎 吳雨霏 837
冠軍歌:蘇眉 134 逆轉 177 留不低 182 豔羨 181
上榜歌:沒有花收的日子 45 一千個假想結局 118
銀獎 謝安琪 624
冠軍歌:心不由己 183 雞蛋與羔羊 180 獨家村 130
上榜歌:勢不兩立 87 家明 44
銅獎 官恩娜 602
冠軍歌:你都不懂 94 交換角色 156 共勉之 228
上榜歌:眼淚極黑 51 幸福車站 73

BAG 組合
金獎 RubberBand 806
冠軍歌:坦白 240 前面尚有一萬里 140
上榜歌:成長說明書 81 We Are One 123 放 30 語言藝術 45 你和我 65 瞬間看地球 82
銀獎 Robynn & Kendy 534
冠軍歌:Gonna Be Okay 98 Sail Away 220 第十行星 156
上榜歌:月湖 38 Not Just Another Girl 22
銅獎 小塵埃 427
冠軍歌:我愛京達卡 232 這感覺 135
上榜歌:慢活 60

BAG 唱片
金獎 Kontinue - 謝安琪
銀獎 The Fifth Season - 胡琳
銅獎 Frank - RubberBand
優異獎 Across - 吳雨霏

SUMMARY
二、惜敗名單

BAG 十
光源 林欣彤 249
高山低谷 林奕匡 247
我杯茶 容祖兒 246
勇者的浪漫 陳柏宇 & VnP 246
撐著 黎曉陽 243
坦白 RubberBand 240
I Wanna Fly 陳柏宇 239
我愛京達卡 小塵埃 232
青春常駐 張敬軒 230
共勉之 官恩娜 228
有夢就很好了 SiS 樂印姊妹 224
浪人 Supper Moment 222
一直一直 薛凱琪 221
Sail Away Robynn & Kendy 220
(------Contagious 薛凱琪 220------)
生於憂患 KOLOR 216
For You 馮曦妤 209
Keep Breathing 蔡健雅 204

BAG 滄海遺珠(不跟榜分)
總有離開的時候 - C Allstar
篋神 - 謝安琪
十倍奉還 - 謝安琪
我可以被這個世界淘汰 但不可以被世界擊敗 - 謝安琪
愛情disabled - My Little Airport
真相 - 胡琳
一葉知秋 - 胡琳
秋光乍洩 - 胡琳
大話西遊 - RubberBand

BAG 生力軍
第五 黎曉陽 246

BAG 組合
第四 Supper Moment 338
第五 SiS 樂印姊妹 335

BAG 男歌手
陳柏宇 382
第五 周柏豪 328

BAG 女歌手
第四 薛凱琪 568
第五 容祖兒 486

BAG 唱片(不跟榜分)
適婚的年齡 - My Little Airport
Hear I Am - 黃浩琳
3 - 林奕匡
世界變了樣 - Supper Moment

SUMMARY
三、得獎數目

4.0 謝安琪
3.0 小塵埃 RubberBand 吳雨霏
2.0 張敬軒 官恩娜 SiS 樂印姊妹 林奕匡
1.5 陳柏宇
1.0 Supper Moment 薛凱琪 林欣彤 黎曉陽 黃浩琳 Yukilovey Blaster Robynn & Kendy 藍奕邦 胡琳 My Little Airport
0.5 VnP

一次過追返哂 見到狂TAG JOEY大笑左出嚟
做咩飛走我杯茶同陳柏宇 可憐嘅雙週冠
明明夠分都唔頒 你唔BE TRU ...
hehemamama 發表於 2014-12-28 23:46

唉 我杯茶掙扎左好耐 俾定唔俾
佢既係我美祖所有歌之中最愛既歌 loop次數仍然排第一
另一方面又跨年 唔想頒左之後變相鼓勵佢樂觀啲都有獎
最後我都係將杯茶收翻, 用其他歌洗個版已經過半天算

where is my phil
nicholashin 發表於 2014-12-28 23:43

sor 加翻

BAG音樂流行榜

榜主呈獻 盲粉與美祖N個十二大獎噶

十二大:
2011年 第三 牆紙 - 容祖兒
2012年 第三 途經北海道 - 容祖兒
2013年 第三 小日子 - 容祖兒
2014年 第十三 我杯茶 - 容祖兒
分隔線
2046年 第三 沒有花收的日子 - 容祖兒
2047年 第三 豔羨 - 容祖兒
2048年 第三 山口百惠 - 容祖兒
2049年 第十三 容祖兒 - 容祖兒
萬年第三噶

感言:
2014咁就過去, 雷雨一閃就過啦
今年係音樂上既認識算係有所長進,
亦唔再硬塞美祖拎獎, 希望佢長進啲啦
謝安琪唔洗擔心廣東碟歌曲質素架啦, 你們的幸福都okay架其實我覺得
林奕匡努力啦, 你應該要上位架其實
周柏豪四年以黎首次白果, 希望佢注意整體音樂質素
RubberBand慢工出細活, 但我更鍾意Easy大碟
小塵埃黃浩琳顏培珊Yukilovey AGA J.Arie Blaster Project Ace SiS goldEN VnP 黎曉陽 等等新人請努力, 從來我都唔會吝嗇俾十二大俾新人, 就好似今年有3.5首新人歌咁
吳雨霏我幾期待佢會有乜表現, 下隻碟就算少歌我都會買 全因豔羨太正 一千個太癲太好聽

完啦 2015年希望大家更愛港樂!

C. SeeTV Chart Award Presentation Ceremony 2014

C.SeeTV Most Captured 歌曲獎:
第十位:
呢條路 佢行 ...
seeseetv 發表於 2014-12-29 12:26

超勁重鎚全部有落榜週既非跨年冠軍歌有十大

太平山下的你和我

今晚舉行
榜分類頒獎禮

以下故事純粹虛構
某天,太平山發生山泥傾瀉,專家指出山的某 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 16:39

C餐噶 全碟最愛噶

門 18>14>09>01>10 都有十大
呢首連20強都無
nicholashin 發表於 2014-12-29 18:07

咁我重鎚所有入二十大有落榜週既冠軍歌
好似話有落榜週有得加分噶

我在暗中儲首期/跳起yeah/跳起yeah/不醉不會/異能/太平山下/Contagious/Contagious/太平山下/Goodman/

危 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 20:21

十粒鐘未完呀

但年年都總會有幾個會員支持我
dongbb2332 發表於 2014-12-29 20:24

唔洗客氣

冇Yukilovey

得獎歌曲 - 《姊妹花》

主唱:雷琛瑜
榜分:220

[ 水星逆行(221) ; 最後最後(219) ; 一(217) ; I See You Everywhere(217) ]
dongbb2332 發表於 2014-12-29 20:37

第一隻馬喔
(做PAST PAPER中 )

文化水平高既人寫啲野都深過人

年度十大 - 第六位

2014 年 3 月 8 日 大風

這夜,很冷。
不過,
我著上了我去逛街,
在強風中找到自由 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:09

pakho?
-_- too late to guess la me

第九位

吳雨霏 - 艷羨

9>8>5>2>5>3>3>1(90)

作曲:Kelvin Avon  / Jessica Bennett
作詞:周耀輝
編 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 21:14

Kary <3

比個叻你
好啦霏霏fans坐番埋位

第八位

"Thou on whose stream, mid the steep sky's co ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 21:22

亂up
新天地

其實我好中意 mla 我有買碟架 都好中意西西
但無聽過首歌 無睇過感冒
亂入sorry ...
hehemamama 發表於 2014-12-29 21:24

+1
啱啱我真係諗住估mla 可惜唔知係邊首所以冇估

係咪真係鐘意架
seeseetv 發表於 2014-12-29 21:27

海洋愛mla之心不可無

BAG 滄海遺珠(無派台,本人推介之作品)
1. C餐 - 謝安琪
2. 雞蛋與羔羊 - 謝安琪
3. Thanks - 黃浩琳
4. 忍 - 吳雨霏
5. 京都民宿夜 - My Little Airport

廣告返黎就頒三甲
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:28

10. 許志安 - 流淚行勝利道
23. 謝安琪 - 獨家村
30. 容祖兒 - 續集

好啦頒女金啦

年度十大 - 第三位

2014 年 5 月 15 日 雨

被分手的人,總對二次緣有無限幻想。

你最近過得如何?
你最 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:30

美祖噶 (sell ha sin)

史上最高位
ho 感動 ho 開心
黎到呢度咁順利既 攞到我...(望森美dong, dong俾4手勢) 第4個十一大
我要多謝 blah blah blah blah, 我要多謝我媽咪 (喊

叻豬>3<

上天想我獨行 都需要毅行

年度十大 – 第一位

歌曲:獨家村
主唱:謝安琪
榜分:371
週數:1 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:42

賽果好熱
「好熱,
最衰都係呢度某d吳x霏既粉
係咁掟啲笑彈出黎搞到我成身㷫合合^^」

where is liu bu di?
chi ma gun

年度組合 - 銀獎

同上屆拎銀獎既Robynn & Kendy一樣,
呢隊組合第二年就得到組合銀獎。
上年冇頒新人獎比 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:53

fabel
??? R&K???

年度男歌手 - 銀獎

一路以黎我都對呢位男歌手亦都冇咩好感。
對佢印象最深既係佢硬搶左Erika既新人銅x_x
...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:01

其實我好憎你架 phil

13度繼續為大家送上冷風
第五位

yukilovey - 抓緊青春的尾巴

10>7>3>8>4>7>3>5>6(86)

...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:02

YUKILOVEY
but 抓緊青春的尾巴 我覺得中規中距

李克勤
mamakin 發表於 2014-12-29 22:05

你也是其中一位被香港樂壇埋沒了的歌手吧?
對你以往的歌曲並不熟悉。
(最有印象的只是《全天候愛上》和專輯 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:08

HEA 其實我好鍾意呢首

年度專輯 - 銅獎

每年臨近開學都係你出碟既日子,
今年就遲左少少。
遲左唔緊要,
最緊要係希望你可以派岩 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:14

mad

一網打盡既感覺係點

第三位

鄭俊弘 - 無名氏

5>4>1>1>2>4>3>2>9>6>4>10(81)
...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:18

「嘩!!Surprise!!
好多謝adong邀請我做佢頒獎禮既頒獎嘉賓
第一次做頒獎嘉賓,心情既興奮又緊張,唔知 ...
mamakin 發表於 2014-12-29 22:18

大家見到我一定覺得係頒比akay啦
okay congrats kay

你啱啱個李克勤用晒啲quota...好似係
seeseetv 發表於 2014-12-29 22:22

呢首悶歌都聽得上
nicholashin 發表於 2014-12-29 22:20

not bad actually

17>08>03>20 @BAG榜

[Special thanks mmk !!!^3^]

相隔數年,
你一出碟,
呢個獎就一定會Reserve比你,
下次唔知幾時會再出大 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:23

希望你下次出大碟之日,
就係新天地出現之時。

即係你唔想佢出大碟啦?
are u king jer?

年度女歌手

恭h岩岩得到專輯獎既Mag丶Fiona丶同K ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:30

Where is Joey?
十一大輸俾akay已經好唔開心!

連詩雅:5強陪跑大熱
ed8671ed 發表於 2014-12-29 22:31

新一年shega逆行到本榜week 01第6位
預備15年強搶ella女歌手獎噶

年度女歌手 – 銅獎

謝安琪

曾獲
2010年年度女歌手 – 金獎
11年排第5輸左比官um娜同容祖e 我好唔 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:33

我對貴榜評分
11年 Abella @3 c music 分數
12年 lanb @3 c music 分數
13年 kary @3 c music 分數
14年 kary @3 c music 分數

至尊金曲

鋼琴和弘樂,譜出獅子山下你和我的經歷和信念。

來吧,慢慢估 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:37

雞蛋與羔羊

而家等我地重溫過去既精彩名句!

公 雞篇
34.        逆轉真係極度重口味 (但講唔出有乜咁重口味)
35.        首歌幾正,終於有慢歌主打非罐頭K歌,4 fun
唔好話我睇死佢,呢首live可能仲壯觀過我本人
36.        我覺得佢(kary)已經去左鄭融level(紅歌不紅人的萬年二線)
女金?Don't FF la
37.        Hello,肥婆 ****
38.        其實我覺得The Present Concert災難程度比叱吒我本人live高好多,現場聽到耳都突哂
39.        今日同個fd講吳雨霏竟然贏左fi同王菀之入五強
佢話:唔出奇阿,佢首越難越愛咁紅
之後我話:個嗰係吳若希
(靜左30秒)
佢講:哦!我記得啦!唱我本人個嗰!但佢仲有d咩歌?
40.        銷量咁差,聽過嘅人多極有限
41.        更何況依家大把人無視香港樂壇走去聽k-pop,唔識呢d二線歌手有幾出奇
42.        唔緊要,見Kary咁陰功豬,入左行十幾年都無咩威水史
43.        咪豪俾Kary囉,等佢退休果陣仲可以有樣比較威少少嘅野自high下,連續三年靠國際大公司鐵票包尾入最女五強
44.        要人氣無人氣 要銷量無銷量 要唱功無唱功
45.        樂壇伯母。吳雨霏
46.        用鐵票逆轉最女五強局面,讓美長美雪豔羨
47.        其實呢…… 樓主想講kary咪講囉
又要轉彎抹角借其他歌手開po
48.        旦哥寸得好 話kary無個人風格
49.        吳若希個live都好過留不低live啦啊
50.        Fiona同吳雨霏同level,笑死人咩
未睇過neway music live 請收聲

本語錄由koalabear後援會編製而成。

- 年度播放歌曲 -
統計全年播放率最高的派台歌曲

見到我, 就知又係時候硬tag蔡健雅同容祖兒啦

BABY BABY HOLD ME TIGHT
別抗拒這感覺就讓它來 自然就是美麗
BABY BABY 這種感覺不需要再等待
IT'S JUST THE TWO OF US ALONE AND NOBODY CAN STOP US MAKING LOVE

就趁住 我撒嬌 對我唱句催眠童謠
就這樣 到破曉 你引致我的床搖搖

拜託你夜夜到此 一晚都不少

Only Love~~~ and I’m Ready For Love
OHOHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH~~~~~~~~~~~~~~~~~

其實我唔鍾意首歌 sorry 不過我當時俾左5分
最後 希望榜主唔好聽到耳殘啦, 又或者我建議你mute住/帶耳塞聽

ANYWAY 其實蔡健雅有首同呢首同名(我知冇人知)

碎雅唯一撼贏ELLA嘅係hit rate~
華納仝人大細超hit shiga唔hit ella噶 ...
ed8671ed 發表於 2014-12-29 22:45

bam噶

我建議大家要估!
否則d字頭會員唔會公佈

我建議以後所有歌都整at least 20秒精心outro
u c c the first quarter and 廢落矇

thanks 會員bagfgfcde 幫手頒呢個獎! 洩洩今晚要同你愛一閃開掣>3<

唔使啦 我冇咁太兒h
我搵 娜b 中文書啦 bye bye
thank Q!!!!!
I love my tag, 希望大家鍾意