返回列表 發帖
6:30 pm o個堆都唔難講 assume你知「擇善固執」點解
5:00 pm o個堆......eaa係咪有心想整死班考生 ...
nicholashin 發表於 2015-3-18 19:34

500果堆你果條真係最易 恭喜哂

第一篇

(1) 若 若你要說的講不了
我會靠緊你聆聽你心跳 隨時都來騷擾

(2) 如若 若你嘆見得不多了
我會說分享時間更緊要 聊聊天 微微笑

(3)假使你很怕當我面流下眼淚
請謹記你是看著我大個 為何害怕拖累
命運像流水 坦率淌下去
假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
請相信每日努力過下去 便無力再恐懼
太多心 才心虛

(4) 若 若你怕看不見未來
你我至少以談笑對感慨 仍能哭 仍能愛

(5) 假使你很怕當我面流下眼淚
請謹記你是看著我大個 為何害怕拖累
命運問誰 坦率去面對
假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
請相信每日努力過下去 便無力再恐懼
看風箏 何必追

(6) 假使你想閉起眼睛平靜進睡
請相信這份愛定會讓我在來日再相聚
那一天 才頂嘴 你的風趣 記在心裡

林夕《若》

1. 第一篇共有6個段落,假若把結構分成五個部分,試指出第一至第四部分分別由哪些段落組成。(4分) 然後概述第二至第五部分的內容大意, 並把答案填寫在下表內。(8分)
第一部分 內容大意: 假設家人的擔憂及慨歎, 指出作者將會在他身邊陪伴著他, 直至其離去一天。
第五部分 段落: 第6段

2. 閱讀第二段, 指出作者及其家人當時的心情。(4分)
A. 絕望
B. 傷悲
C. 快樂
D. 害怕
E. 安慰
F. 平靜

(1) 作者
(2) 家人

3. 作者先後在第三段及第五段重覆「請相信每日努力過下去 便無力再恐懼」, 這對文章主題的表達起了甚麼作用?試略加說明。(3分)

4. 第三段中, 作者把命運比喻作流水, 你認為這比喻是否恰當? 試加以說明。(3分)

5. 第一段若果改寫成「若 若你要說的講不了 我會隨時都陪伴你」, 你認為是否比現時好? 試從文章表達及意象方面解釋。(6分)

6. 以下哪一句歌詞或名句所蘊含的感情, 與第四段作者所表達的感情最為貼近? (2分)
A. 活在當下
B. 願投入夢境 錯或會變好
C. 活在現實與過去之間
D. 悲觀的人悲觀不過盼被維護

7. 試分別指出第五段「看風箏 何必追」的表層意思及深層意義。 (5分)

8. 根據第六段「請相信這份愛定會 讓我在來日再相聚」, 你認為作者是否真的信奉佛教輪迴之說? 試加以說明。 (5分)

9. 總結全文, 你認為作者及其家人的關係到達甚麼樣的層次? (1分)
A. 說再見的對象
B. 蘇眉
C. 靈魂相認
D. 天然呆
承上題, 試解釋你的看法。(3分)

都唔易答喎 ._.
nicholashin 發表於 2015-3-28 19:44

出題太單一了
全部都你認為

可以問下修辭手法 e.g. 頂真 疊字
再唔係引段文言文做比較
nicholashin 發表於 2015-3-28 19:52

10. 試指出第一段運用的修辭手法。(1分)

11. 請判斷以下對本文內容的陳述, 選出正確答案, 然後塗滿與答案相應的圓圈; 每道分題限選一個答案, 多選者0分。(4分)
(1) 作者的家人疼愛作者。
(2) 作者並不會掛念家人。

12. 試把下文改為直接敍述, 並須保留原意。(答案須是四字詞)。(2分)
「你的風趣 記在心裡」
你風趣的一面, 我將會 _ _ _ _ 。

13. 試閱讀以下引文, 回答以下問題:
「由衷的慶幸 這季節我們愛得逼真
唇邊的震撼 在重燃人生
愛情這刻顯得很吸引 纏綿中 迷糊中 靈魂肉體於海裡不斷下沉
才擔心只有我一人

如果想繼續俘虜我 盼望你更操心
人多麼脆弱 又同時殘忍
我們和平渡過這一季 虔誠的 徬徨的 祈求下一章的你一樣動人
才斗膽將你當親人

(1) 本段引文的作者因第一季的到臨而抒發自己的心情。這運用了什麼的抒情手法? (2分)
(2) 本段引文粗體的兩句, 在文章結構上發揮甚麼樣的作用? (3分)
(3) 試比較本段引文與第一篇於思想感情上的異同。 (4分)

記 在 心 裡
照抄都make sense lol
ed8671ed 發表於 2015-3-28 20:17

好囉! 我錯呀得未呀
四字成語呀!

四字詞咋嘛
eaa d衰嘢有時make sense就有分架啦(仲要係重災區中文reading)

咁 銘記於心  ...
ed8671ed 發表於 2015-3-28 20:24

啱啱search
【名稱】:深銘肺腑

【拼音】:shēn míng fèi fǔ

【釋義】:指深深銘記於心。

【出處】:

【例子】:

【序號】:12321

我想問依家oral使唔使朗讀
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-28 20:32

cancel左lu

各位考生可以作文用多個成語啦
ed8671ed 發表於 2015-3-28 20:37

wow 估唔到我亂出既題目都咁有用
除左俾大家熟悉題目之外仲教大家成語

若完又若
仲唔係頂真!
HOTMAN 發表於 2015-3-28 22:24

好聰明!
穩袋一分噶

各位考生加油啊
記得今晚早d訓, 千祈唔好太緊張
kevinlai1621 發表於 2015-3-29 18:33

大家加油
附送幾個有用例子/句子/詞語
不改標準改變心態
舒拉寶娃在泥地場上一直表現糟糕。經過多年努力, 途中遭遇肩傷亦堅毅不屈, 終於在泥地上得到巨大的進步, 並獲得泥地場上份量最重的冠軍 - 法國大滿貫冠軍
岩隙窄路 盡處能見樂土
人就如蜉蝣, 生命雖短, 但若能超越生命的界限, 把握現在, 生命雖短而精彩 而非長而苦悶
密雲外還有清空 眼淚哪可遮掩眼睛
密雲曾蒙閉給沾濕的眼睛 認定雨天找不到星
一千個假想結局 賴床 歌詞

https://pwco.wordpress.com/2011/03/02/2-9/

好SWEET呀你地!!!!!
harryharry 發表於 2015-3-29 22:34

hehe,你地係咪有路架到底^^

1. 以下是你日記的第一段:
「3月28日(六) 晴
今天我沒有帶手提電話外出,因而有不一樣的經歷和體會。」
試 ...
nicholashin 發表於 2015-3-30 13:30

第三題係咪三人行 必有我師焉 啲frd

第一題係咪同外界接觸多左 啲frd
不過覺得好難有深刻既體會 會唔會有人寫唔好既經歷同體會?

第二題係咪寫乜文題都得  例如記敘文??

其實今屆比以往少左好多解錯題既機會
閱讀都易左?
個人黎講唔太鍾意, 因為我通常會錯埋啲濕9野 難果啲反而撿翻啲分
而家咁樣咪要好高分先有星

本人揀第一條,經歷方面,我寫有人抄車,我冇帶電話報唔到警,而畀人破口大罵,出街唔帶電話。夠唔夠不一 ...
pooh1460 發表於 2015-3-30 19:18

我覺得寫唔好既經歷 感受會唔夠深刻

第三條要扣好多,又「獨自學習」又「沒有朋友」又「切磋解難」又「淺陋而見識不廣」又「現今的學習生活」 { ...
nicholashin 發表於 2015-3-30 13:47

其實係咪首先要講下而家學習生活係點先
再講好多個pt 冇朋友會點 有朋友會點樣切磋解離到

不過幾難下

岩岩睇新聞 好似話d對比題目幾難波
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 19:24

我老師話文言文淺左。。

考評局抄我啲題目類型噶
嬲到

要古今相比
其實第三題識寫真係可以吹到好多野出黎
不過我唔係文科人~
見到已經怕怕^^ ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-30 19:26

都係第一條最保險

問下啲野先
如果第一條寫自己平時塞住隻耳聽歌 而家冇得塞住 反而對自己既社區同四周既人事有更多了解
有冇離題?

如果係勁人好多例子 第2題應該易發揮過第3題掛
nicholashin 發表於 2015-3-30 19:32

最想知啲人點寫夢想不切實際

咁點解題目寫「手提電話」而唔係「音樂播放器」 要講對身邊野多了解可以用手提電話其他功能去講 ...
nicholashin 發表於 2015-3-30 19:40

係啊 lol
所以我覺得應該要講手提電話獨有既功能好啲 -_-

eaa 真係好lun仆街 乜野叫陳再修
我就唔寫呢個既
jose 發表於 2015-3-31 15:01

今日難唔難ahhhh

卷二揀咗第二題 愈寫愈覺得自己中咗大伏 最嘔心嘅係一路做個腦一路飄出第一題嘅論點同例子
雖然總 ...
nicholashin 發表於 2015-4-1 12:47

卷二三題問乜 ?_?

娛樂產業作為全球文化可能對受眾造成的影響
一睇就覺得無可能揀呢條
nicholashin 發表於 2015-4-1 13:22

新聞自由好似易啲喎

你係咪睇某硬膠會員啲po睇到你傻左 ?
我係你就會揀全球化果條囉 搞到而家比啲無聊人串 有乜謂吖 ? ...
mamakin 發表於 2015-4-2 19:04

好心啦!
人地好心提你你又屈人!
揀第三條先可以好似人咁咁高學識囉

雖然唔係應屆考生
但我想講

dy/dx 真係好煩
又唔係難 但總要人計幾次先計到答案

[飄過]死老嘢表示易過食生菜[/飄過]

點解要計幾次
1st principle?
ed8671ed 發表於 2015-4-5 23:32

係因為計下計下先發現自己祖兒計錯 又要再計過

我買左份mock paper 做左Set 1個MC已經覺得好痴線 好耐未試過3X/45
其實出到去無咁難 同埋有一大 ...
nicholashin 發表於 2015-4-7 11:36

其實數學係咪要差唔多啱哂先有5**

呢個係你係度第一個post
nicholashin 發表於 2015-4-17 19:17

chem難唔難啊

「若」白話文題目是咪呢份
   cc
唔中
616.1314 發表於 2015-7-19 22:39

10. 試指出第一段運用的修辭手法。(1分)

11. 請判斷以下對本文內容的陳述, 選出正確答案, 然後塗滿與答 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 20:11
第一篇
(1) 若 若你要說的講不了
我會靠緊你聆聽你心跳 隨時都來騷擾

(2) 如若 若你嘆見得不多了
我會說分 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-28 19:28

各位中文SBA有新聞評論既
有冇新聞稿既高分必殺技

新聞與報道麼 我當年係寫訪問稿
nicholashin 發表於 2015-9-9 22:20

我要寫一篇新聞稿+一篇評論

我連我小三果一年有做過TSA都冇印象

dse 仲有三十幾日咋 大家加油呀
btw variation 係中四定中五?
RVHOCPC 發表於 2016-3-1 18:17

大家加油
記得溫翻我上年出既「若」呢一份卷
今年肯定貼中噶

中五 你補習?
nicholashin 發表於 2016-3-1 19:45

講開又講
其實大家求學時期有冇補習同補乜科乜人

中學生難d lor, 大學生大把時間先可以搵到呢d外快
反OT:有LS唔明可以問下我wor, 等我試下水溫, 係咪 ...
kevinlai1621 發表於 2016-3-1 20:12

I mean 補人/俾人補都得

我都係噶
nicholashin 發表於 2016-3-1 21:27

因為你勁噶 狀元水準
我呢啲廢人只可以苦苦堅持

我唔算最勁啦
你唔係想入三大咩

BTW 有興趣畀我補麼  仲可以順便同我分享下蔡健 ...
nicholashin 發表於 2016-3-1 22:12

我祈求自己英文同Maths都可以比而家升高一級

語文不嬲難教, 俾我都唔會教英文
kevinlai1621 發表於 2016-3-1 22:48

其實英文真係冇乜好教 連我學校啲老師有時上堂都好漫無目的咁
F1F2兩個英文老師都係廢既 上堂唔知做乜 完全幫唔到手
F3至F5既果位英文老師就狂塞vocab同grammar 有時做下paper同oral練習 不過其實佢咁樣已經接近最好既教法

15年嗰份好難噶
nicholashin 發表於 2016-3-7 00:41

雖然你都係5**
我反而覺得難度相差無幾 reading不嬲係最易最易果份

其實大家當初揀自己大學果科係因為前景定為興趣

前景 因為無乜嘢有興趣
nicholashin 發表於 2016-3-9 17:55

我對social science果啲 eg psychology geography 好有興趣
我覺得自己都好係興趣導向 因為冇興趣既野我係永遠唔會想讀
如果我好似你咁乜都冇興趣我會想死唔想讀

竟然可以搵到有一科有興趣
我最多只係肯讀,未至於鍾意

一聽到Cultural Studies即刻無 ...
KITSTON 發表於 2016-3-9 18:48

我都好極端 一日就鍾意 一日就討厭
高中選修既Chem ICT Geog同中英通識都愛
討厭既科有F3讀過既bio phy 西史 尤其係bio
其他既就還好啦 有啲遺憾冇修中國文學

音樂係古典而且我連譜都唔識睇,讀音樂點生存到

竟然Chem都愛得落手{: ...
KITSTON 發表於 2016-3-9 18:56

chem都幾好玩呀 可能因為我學生個兩個chem老師都好掂

我太後生唔明你哋講乜
nicholashin 發表於 2016-3-9 19:45

我最後生唔明你哋講乜

以下o那一項與人相處之道最為可貴?試談談你的看法。 
坦率 幽默 寬厚

有冇cm人今日考?

希望其他cm人唔好學我唔溫書上cm
nicholashin 發表於 2016-3-10 19:56

最愛呢啲有大道理講既題目
希望我下年都抽到呢啲

呢類題目好易拎高分
尢其係你獨自同其他考生打對台嗰陣
matthew1990 發表於 2016-3-10 20:07

我相信幽默係最少人講
但其實三個都容易講

如果我係呢條就好

要搵日常生活例子唔難
呢啲題目好易吹
matthew1990 發表於 2016-3-10 20:18

至驚係啲咩 加多堂俾中學生 搵藝人做大使 咁生活化係最少野講

有選項又排次序先最ma fan
kevinlai1621 發表於 2016-3-10 20:22

我反而覺得越複雜越多野講
當然有時會好亂

其實我好想去報中文DSE
之後走去又講英文又搗亂
屮SiU霖屮 發表於 2016-3-11 20:49

等埋我下年考完先去報啦版主大大