返回列表 發帖
其實顏卓靈把聲同某野生動物把聲都有幾分相似

第一篇

(1) 若 若你要說的講不了
我會靠緊你聆聽你心跳 隨時都來騷擾

(2) 如若 若你嘆見得不多了
我會說分享時間更緊要 聊聊天 微微笑

(3)假使你很怕當我面流下眼淚
請謹記你是看著我大個 為何害怕拖累
命運像流水 坦率淌下去
假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
請相信每日努力過下去 便無力再恐懼
太多心 才心虛

(4) 若 若你怕看不見未來
你我至少以談笑對感慨 仍能哭 仍能愛

(5) 假使你很怕當我面流下眼淚
請謹記你是看著我大個 為何害怕拖累
命運問誰 坦率去面對
假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
請相信每日努力過下去 便無力再恐懼
看風箏 何必追

(6) 假使你想閉起眼睛平靜進睡
請相信這份愛定會讓我在來日再相聚
那一天 才頂嘴 你的風趣 記在心裡

林夕《若》

1. 第一篇共有6個段落,假若把結構分成五個部分,試指出第一至第四部分分別由哪些段落組成。(4分) 然後概述第二至第五部分的內容大意, 並把答案填寫在下表內。(8分)
第一部分 內容大意: 假設家人的擔憂及慨歎, 指出作者將會在他身邊陪伴著他, 直至其離去一天。
第五部分 段落: 第6段

2. 閱讀第二段, 指出作者及其家人當時的心情。(4分)
A. 絕望
B. 傷悲
C. 快樂
D. 害怕
E. 安慰
F. 平靜

(1) 作者
(2) 家人

3. 作者先後在第三段及第五段重覆「請相信每日努力過下去 便無力再恐懼」, 這對文章主題的表達起了甚麼作用?試略加說明。(3分)

4. 第三段中, 作者把命運比喻作流水, 你認為這比喻是否恰當? 試加以說明。(3分)

5. 第一段若果改寫成「若 若你要說的講不了 我會隨時都陪伴你」, 你認為是否比現時好? 試從文章表達及意象方面解釋。(6分)

6. 以下哪一句歌詞或名句所蘊含的感情, 與第四段作者所表達的感情最為貼近? (2分)
A. 活在當下
B. 願投入夢境 錯或會變好
C. 活在現實與過去之間
D. 悲觀的人悲觀不過盼被維護

7. 試分別指出第五段「看風箏 何必追」的表層意思及深層意義。 (5分)

8. 根據第六段「請相信這份愛定會 讓我在來日再相聚」, 你認為作者是否真的信奉佛教輪迴之說? 試加以說明。 (5分)

9. 總結全文, 你認為作者及其家人的關係到達甚麼樣的層次? (1分)
A. 說再見的對象
B. 蘇眉
C. 靈魂相認
D. 天然呆
承上題, 試解釋你的看法。(3分)

我很定係因為冇溫返呢份卷 搞到中文reading咁廢

其實今年樂壇都幾悶
暫時得八首歌想俾十二大 往年呢個時候已經爆爆地

原來Yukilovey係祖粉

小道消息話Come With Me將會強搶我個榜至尊
另外仲有3 ...
nicholashin 發表於 2017-7-16 15:45

點解佢係祖粉就要訴苦?

如果Serrini派多一首歌就好

會點?
dongbb2332 發表於 2017-7-16 16:08

三甲
點睇

其實我覺得serrini vocal同顏小姐不相伯仲
JasOh103 發表於 2017-7-16 16:10

@nicholashin
等佢慢慢同你講
咩三甲?男三甲?
dongbb2332 發表於 2017-7-16 16:09

好搞笑牙

你re返油尖旺金毛鈴咪得驚。。。。突然被tag。。
nicholashin 發表於 2017-7-16 16:31

佢派左 如果好聽先再re翻啦
而家re黎冇用 若果佢冇新歌

Blaster 小塵埃 去哂邊
上年個個發力 組合三甲爭餐懵
今年頒金銀銅都嫌多

BTW 希望你評價一下惡女

首咁普通既cum with me大家可以吹奏到咁勁
第一次聽幾好 不過好快厭
其實曲既質素等同歐美個邊已經 ...
JasOh103 發表於 2017-7-16 22:07

你竟然會聽啲廢歌手既歌
我聽一次都嫌浪費時間

香港除左謝安琪好似9成女歌手都出過淫歌
已成定局
反而男歌手比較少
期待kwanGor唱yum歌 ...
hehehaha 發表於 2017-7-17 00:26

容祖兒冇出過淫歌WOR

如果睡袍太少布 --> 擔心親友著太少會凍親,係親情歌系列
垂涎 --> 控制唔到流口水,關心患上罕見疾病既少數
Lucky Star --> 模擬香港發生地震時既情況,提升大眾既防災意識
二人浴 --> 鼓勵市民慳水,兩個人一齊沖涼,救救地球

真•兒歌天后 好有教育意義

Dllm 唔好再落雨
jose 發表於 2017-7-17 15:24

Agger
我想去大帽山 & 萬宜水庫呀。。。

搞到人滲水 so bad
nicholashin 發表於 2017-7-17 20:04

你有冇俾佢搞到滲水

希望各女歌手唔好再派yum歌污染cm會員 你睇下上面

唔想再比人話瘦.....................
dongbb2332 發表於 2017-7-19 10:18

你係咪聽錯左
其實人地只係話你 「瘦

Goodbye & Hello 真係好神
好聽到要訴苦

吳雨霏真係好神
完美到要訴苦
jose 發表於 2017-7-20 11:33

goodbye & hello >>>>>>>>> 吳雨霏

證據 : _c music 陳_文 評分
goodbye & hello - 8.2
Carry On - 2.3
Abella 梁佑嘉 - 6.1

等我幫bag會員tag空白格
nicholashin 發表於 2017-7-20 13:26

Po埋出黎仲實際

今年除左顏小姐同秦小姐仲有咩新人...
-Prince- 發表於 2017-7-22 22:01

周小姐

大陸連小學生都興緊玩狼人殺
香港真係差好遠

而家聽慢歌會想有d電子野聽到,否則會覺得好悶

和每天講再見同水晶靈魂唔錯 ...
HOTMAN 發表於 2017-7-23 18:24

一講起電音 我本人就要推介你聽失語者全碟
全力支持異類的同類

見到都唔開胃
HOTMAN 發表於 2017-7-23 18:45

Cum住對眼聽霏姐首歌 個胃會唔會開返

胃已爛
JasOh103 發表於 2017-7-23 19:47

衝粉出現了

話說前排搵左Something Just Like This黎聽
明白到拎一首唔好聽但hit既歌做reference 做既歌唔會好聽 {:1_9 ...
nicholashin 發表於 2017-7-23 21:07

咁拎閃光做reference 會唔會好聽

林生出新歌
係咪想叫我唔好自plug第一個祖晨

《有淚多好》同《第一個早晨》同key 未升key前
可以同時上
nicholashin 發表於 2017-7-24 11:59

同時上就會三奪男金 考慮下先

睇黎林奕匡幾高分
nicholashin 發表於 2017-7-24 12:16

高分過林宥嘉

屋企人係度郁啲雪櫃呀鞋櫃呀梳化呀
目的只係為左打隻簷蛇
.....

說到愛
一百部電影也定義不了 一萬首情歌也解釋不完
但或許 一個溫暖的擁抱就可以

2011冬 誠摯獻禮
談情說愛第一人選 蔡健雅Tanya 2011遨遊音樂世界真心力作
【說到愛】+【Just Say So】重量級中英文創作雙專輯
11.18創舉同步聯發

該是擁抱的時候了。
愛,是現在進行式。

專輯【說到愛】雖然以愛為名,但並不限於愛情,而是放大視野、但回歸內心,對親人、對朋友,對有形無形的世界宇宙;愛,或許難以解釋、無從定義,卻無時無刻都存在於我們身邊。愛,有太多故事可以說。Tanya說:「愛,應當是現在進行式。此時此刻,就是最適合擁抱的時候。擁抱這個世界、珍惜我們所愛的人。」

在經歷了各地大小型的巡演個唱、至親離去、生活種種,Tanya思考起生命、這個世界、自己的週遭、甚至於自己,關於擁有與失去,我們都太恣意放任時間流逝,於是決定了這張專輯的主題【說到愛】。

第一主打 專輯同名暖意單曲【說到愛】
虔誠地擁抱生命 踏實地感受現在 蔡健雅回歸內心真實之作       

專輯同名暖意單曲【說到愛】風格與過去我們熟悉的Tanya相當不同,編曲的空間感交織出偌大的格局,讓人彷彿置身壯麗的大教堂,而歌詞層次由外而內、從對世界的感觸、到對周圍人群的關懷,最後回歸渺小的自我,強調的是「珍惜」。而值得強調的地方是第三段歌詞裡所提及的﹝眼前的蝴蝶飛過,是誰在偷偷想念著我…﹞其實來自於Tanya的真實經歷。某天Tanya在窗邊看見一群蝴蝶飛過,她覺得奇怪,住處的高度應該是不會有那麼多蝴蝶飛過才是,於是上網查詢了這樣的畫面是不是代表著什麼意義,結果發現一群蝴蝶飛過眼前代表著可能有親近的人將要離去。不久後Tanya便得知父親在新加坡過世的消息,那些蝴蝶彷彿是父親傳達了最後的思念。於是這段歌詞對於Tanya而言相當深刻且格外具有意義,聽完這段故事因由的朋友們也都無不為之動容。

華人樂壇創舉 中英文雙專輯同步齊發
【說到愛】+【Just Say So】Tanya 2011誠摯獻禮

Tanya除了帶來全新國語創作【說到愛】,更一併推出籌備多時的全新英文創作專輯【Just Say So】。英文專輯裡無論曲風或是演唱方式,都呈現了與中文專輯不同的風情,整張專輯流暢自在,如同置身異國旅程之中,又像是公路電影般,畫面感十足。這個冬天,喜歡Tanya的朋友們可以好好享受【雙倍蔡健雅】了!

http://www.cmusichart.com/discuz ... p;extra=&page=1

重溫某會員係呢個po既叫春行為

啲中一生既英文grammar好得人驚
突然之間好想睇翻自己中一啲英文作文睇下係咪一樣咁廢

補習天王
nicholashin 發表於 2017-7-25 22:11

NH>>>我

有其母必有其子
kevinlai1621 發表於 2017-7-25 22:36

但做唔到青出於藍

寫tag
nicholashin 發表於 2017-7-25 23:10

我果啲係廢tag WOR

YouTube as of 26-07-2017
AGA 江海迦 - 《吃定我》MV
Published on Jul 11, 2017
237,189 views
2439 like ...
JasOh103 發表於 2017-7-26 10:54

行藝術風格係少啲人識欣賞
支持實力Kary

**** 本內容被作者隱藏 ****
dongbb2332 發表於 2017-7-26 15:14

本帖隱藏的內容需要積分高於 1234 才可瀏覽

反對
應該食三哥
jose 發表於 2017-7-26 20:48

贊成

出咗門口先發現隻con好似又調轉咗嚟戴
jasonng 發表於 2017-7-27 08:32

快啲逆轉翻隻con

JasOh103 發表於 2017-7-28 18:22

tag 翻CM女神首金曲先

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

同埋好熱 但約左人打乒乓波
好想甩底

dongbb2332 發表於 2017-7-29 14:29

打乒乓球都係室內啫
kevinlai1621 發表於 2017-7-29 14:43

唔想出門口

而家先發現原來二珂(2 all)咁狼毒
希望人地dse科科都level 2

小宇(U)都好衰
nicholashin 發表於 2017-7-29 22:21

少U喎

正常點會祝人少u...
John 發表於 2017-7-29 22:28

懷疑你已經度左個gag好耐 但驚烏雅口唔敢講
HOTMAN 發表於 2017-7-29 22:30

No la
其實我成個三月同四月都瘋狂聽2all既歌
果陣冇諗過可能中伏

易痾姐明明就係提升廁所使用率既親善大使
dongbb2332 發表於 2017-7-29 22:44

叫某人聽多啲2all既歌啦
溫習效率都高啲 <3

話說講「無可能嘎」果條女當年俾人恥笑
matthew1990 發表於 2017-7-30 11:57

條片個重點咪係佢囉...
而家仲有人恥笑

9年之後 一個退左役 一個大左肚去左生仔

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=3115

原來當年派左兩首神曲...
點解今次隻碟一首都冇派 ==