返回列表 發帖
我最喜愛的女歌手
2011 官恩娜
2012-13 容祖兒
2014-16 蔡健雅

我最喜愛的男歌手
2011-16 陳柏宇

我最喜愛的組合
2011-16 Twins

唔知今年係點呢

林奕匡形勢大好!
nicholashin 發表於 2017-9-2 16:30

兩週冠有淚多好既榜都好高質

有揀卜卜卜入上年既十二大真係我人生中其中一個最好既決定

Serrini又係ig唱祖兒既歌
祖粉真係好高質

打算horse比 他狠過你(Live) 十大
如果唔係祖兒要第一年白果了
hehehaha 發表於 2017-9-3 20:05

我仲未俾過祖兒至尊歌
唔配做祖粉

光源 林欣彤 249
高山低谷 林奕匡 247
我杯茶 容祖兒 246

雖然頭兩位又真係高質過我杯茶250倍  ...
nicholashin 發表於 2017-9-3 20:23

唔覺

agger
其實我麻麻我杯茶

#理性祖粉
#祖杯茶是我
#男朋友與歌
#深愛的只有prince ...
-Prince- 發表於 2017-9-3 20:43

你即係暗串我唔理性姐

你已經變左心
而家係霏理性雨粉
-Prince- 發表於 2017-9-3 20:50

我鍾意親既女歌手都係實力派
eg 容祖兒 吳雨霏 鄭傭

快D上《I'll Be With You》
nicholashin 發表於 2017-9-3 21:04

我個榜唔係外語榜 唔會上菲律賓話歌...

聽完煩擾中起舞 再聽靈感床
真係feel到SM既音樂成熟左好多

香港樂壇呢排好活躍
nicholashin 發表於 2017-9-4 15:21

容祖兒一日唔派歌, 香港樂壇永遠一沉不起

啱啱先發現原來說再見了吧MV入面有狼人殺牌

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2017叱咤至尊歌曲 Come with Me 最YUM美DJ播放率統計表 [05/09/2017 18:00]

27  艾粒  (聖艾粒忌廉夜校14  ...
hehehaha 發表於 2017-9-5 19:56

成班DJ加埋都冇我播得多
903真係廢

其實Karen好勁
I Do咁普通既歌都唱到我會想loop

Melody好好聽,又有d想比十大
hehehaha 發表於 2017-9-5 22:17

不散,不見啲歌既旋律好啲

祖兒仲未派歌
睇黎真係想送我個榜既女金俾其他歌手

比Joey Wong
大家都係祖兒
hehehaha 發表於 2017-9-6 17:01

不了
我唔鍾意松鼠

十大夠數!
hehehaha 發表於 2017-9-6 22:47

派左台先算

下我自plug
hehehaha 發表於 2017-9-6 23:05

如果派台我先會考慮俾唔俾十大

近排成日聽翻Sophy既歌
發現好聽左 可能係接受左佢個唱腔
愁滋味>給男神的面書>Like A Gun>深淵

睇黎接下來四星期都係冠Sophy
nicholashin 發表於 2017-9-7 23:30

聽講跟住落黎四個星期都係細眼男歌手冠WOR

既然serrini唔出歌 唯有上火炭麗琪
HOTMAN 發表於 2017-9-8 08:46

Serrini憎死你

上吓水先
stopzi 發表於 2017-9-8 10:07

幾時到粉嶺?

其實環球幫Gin Lee派哂兩首全碟最難聽既歌係咪想拎佢同今年表現勁出色既神級女歌手吳雨霏作一個強烈對比

其實吳雨霏求其哼幾粒音都已經完爆其他人
因為佢係吳雨霏
jose 發表於 2017-9-8 18:27

聽佢唱一句都聞到佢浸女人味

全碟最難聽都係好好聽!
hehehaha 發表於 2017-9-8 20:33

你真係好重口味
又咳心瘋又講再見又梁佑嘉

你咩意思我聽abella已經聽到耳朵懷孕左十萬九千次囉homo。。
harryharry 發表於 2017-9-8 20:44

個名好難接受, 好困擾囉...糧油加....通脹咩....而家生活已經好困難 不如直接叫 Inflation Leung 啦!

做農民既就鐘意 “糧油加” o者, 種得多賺得多嗎

唔知呢個名邊個改啦…. 如果係屋企改, 阿爸可能真係務農 如果連老豆都唔認既就一定出人頭地. 聖保祿都係咁上下, 你睇人地幾出名丫, 仲有學校用佢命名添

再唔係可以唱阿 Sam 個首 “加價熱潮” 糖又加!糧油加! 幾好聽呀, 一定掂

其實金銀業貿易場應該邀請做吉祥物, 等D人見到就諗起通脹, 係咁買金抗通脹囉

再唔係就去聯儲局, 日日對住伯南克, 橫掂佢咁想適度通脹, 咪滿足佢囉 不過唔好對太耐, 我驚佢受不了囉, I mean 惡性通脹呀, OK?

唉!早日放工, 座地鐵(我呢D窮向左走向右走唔座地鐵, 唔通馬車咩), 見到有個燈箱廣告, 有一華人女子, 雙手托下巴, do 起個嘴. 心入面都無話 “這麼…..”

不過望一望個名…係…係....真係呀! 不禁呀左一聲 “通脹!! 放過我啦!!”

其實, 我已經好慘, 係呢個通脹既年代, 唔好市講話二手飯都可能要食, 為左用少D錢, 唔怕老實講, 底褲都要著完前面反轉再著多一日, 點解咁做呢? 因為可以洗少一次, 用少一次水, 真係想用少D錢, 對抗通脹!

但竟然, 放左工都要見到呢張 poster ?! Inflation Leung, 放過我啦!!!

說再見了吧好聽!
nicholashin 發表於 2017-9-8 21:21

呢首仲好聽
https://youtu.be/90c68uAy6Vw

_敵真係好好聽

恭喜小_本周奪冠!
-Prince- 發表於 2017-9-9 16:04

Come With Me兩週冠?

dongbb2332 發表於 2017-9-9 16:12

錯對對錯錯反覆經過

陳柏宇唱電音歌好好聽
nicholashin 發表於 2017-9-9 16:40

蔡健雅唱電音歌仲好聽
https://youtu.be/V74G7v-01QI

蔡健雅X小寒 全詞曲創作

集結美、英、中、日、法、義、德幕後團隊合力打造
十首精心提煉的風格之作 一張實驗破格的極致音樂

睽違兩年全新作品【失語者】,突破過往熟悉的都會療傷氛圍,Tanya以前所未見的音樂風格與敘事方式,大刀闊斧展現專輯新氣象。不再侷限於情愛世界悲歡情緒,Tanya試圖探討當前環境對新世代生活的衝擊與翻轉。當生活智能越高端,被電子科技制約的我們,生活卻愈見封閉,情感不再交流,世界開始失溫。Tanya說:「這張專輯沒有天使了,只剩魔鬼,大家都不知不覺走進冷漠的世界,失去人與人之間的接觸與溝通。」因此Tanya決定運用實驗電子的音樂形式,來隱喻環境疏離隔絕的景象,像是時下生活的縮影。

首波破格主打《異類的同類》前衛實驗電子音樂
遠赴法國拍攝 營造謎離冷冽異國氣息

單曲《異類的同類》由德國Michael Pfirrmann與製作人安棟編曲,神秘詭譎的迷幻電音和著Tanya獨特的沉緩低音唱腔,以滂礡之姿開啟此張新作的全新格局。
為了打造全新專輯的不凡氣勢,特地邀請知名廣告/電影導演陳宏一執掌,Tanya與視覺團隊遠赴法國巴黎取景。曾以『左岸咖啡』系列廣告成功打造法式風情的陳宏一,為了精確掌握『異類的同類』透露出城市人們的孤寂脆弱、放縱抽離的集體情緒,特意選擇Tanya視為第二個家的城市--巴黎拍攝影像,透過其獨特視覺語言與敘事風格,以詭譎手法拍出抽迷幻抽離的『午夜巴黎』,在最熟悉的地方也可能是極為陌生的所在,赤裸面對內心底層的暗黑與慾念。讓Tanya隻身遊走於夜晚時分的巴黎街頭,在最寂寥漆黑的異地映照內心炙熱狂暴的渴望。快速抽動的剪接,炫目堆疊的畫面,讓此支MV成功營造虛實交錯慾念糾結的情境,完整呈現了『異類的同類』所講述的中心概念。

蔡健雅x小寒 全曲詞創作 德、英、美、日、中製作團隊
全球頂尖音樂人跨界共造全新專輯《失語者》

為了展現新音樂格局與視野,Tanya改變以往單槍匹馬獨立製作的模式,首次邀請大陸知名音樂人安棟共同操盤製作。從詞曲創作、製作編曲,廣邀全球各地德、英、美、日、中等國際樂壇優秀音樂人齊心合作,奮力激盪出既前衛又有前瞻性的音樂風格。凡事親力親為的Tanya更前往英國進行母帶後期製作,與曾任 Lana Del Ray、Blur、Tiësto、Florence + the Machine的頂尖工程師John Davis合作。
Tanya企圖透過電氣迷耀的音樂器象,象徵現時人們生活的電子世代,專輯多元精彩,展現前所未見的創作底蘊。

====================================
評宇 : support

然後作曲人驚喜登場!
nicholashin 發表於 2017-9-9 18:15

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

鄭興隻碟唔錯
果然姓鄭既人都好高質 eg 鄭傭 鄭瘦文

紫薯媽媽終於出碟了 好L鍾意
HOTMAN 發表於 2017-9-10 00:39

17曲概念大碟
女金+專輯金 stand by

想訂deep stalker但唔識答問題

個隻唔係叫宋世雄咩 點解有英文名 ...
HOTMAN 發表於 2017-9-10 10:14

揀最後果個choice啦

jose 發表於 2017-9-10 11:20

左邊果個自信咁多
邊個係女神一睇就知

二珂新歌聽日就有得聽
我想喊呀

所謂的愛真係好好聽

佢聽日唔係去排便咩
jose 發表於 2017-9-11 23:45

聽左一次已經記得首歌係點
竟然唔係K歌 愛

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
-Prince- 發表於 2017-9-12 18:56

好想快d#溝哂d仔
HOTMAN 發表於 2017-9-12 23:41

認識二珂的第一首歌:《櫻花粉的浪漫》

二珂的第一主打歌曲《櫻花粉的浪漫》,以校園青春、初戀情懷、情竇初開為主題;讓大家認識這位嗓音甜美、清新慧黠的二珂。超級製作人林邁可,為二珂聲線找到最美的區域,並親自量聲打造了這首歌,編曲大量運用的鐘聲,與樂器融為一體;敲著幸福的節奏,屬於青春的聲音,是幸福的聲音,聽著二珂這首歌,不知不覺會掉入一個會心微笑的陷阱。

“每個人的青春都有一首歌”,以R&B的輕鬆基調加上POP民謠吉他的編曲,營造出校園青春感,二珂用獨有的溫潤貼心的嗓音,詮釋這首青春浪漫戀曲,帶人回到那個每個嚮往回去的少年少女時光,主歌以倒敘方式的口吻回憶著那個青春的記憶;模糊的記憶伴隨著旋律逐漸清晰起來;焦距對在那個暗戀的人、當年的夢想、現在覺得瑣碎的煩惱、在那個年輕歲月裏都是攸關人生的重要課題啊!歌詞中也巧思的為大家勾起青春的回憶,在那個最初的悸動,往往是最讓人動容的美好回憶。

======
眾人評價
專業樂評人 : 好聽!
金曲獎評審 : 感人肺腑
CM共和榜成員 : 聽到耳朵懷孕了!

刷字數到
nicholashin 發表於 2017-9-13 14:12

聽左首歌未?
我覺得好聽過閃光

Jose: 原來暫時共你沒緣份
jose 發表於 2017-9-13 15:31

來年先會變得更合襯

LM等睇你下年會愛上首歌
好似最後最後咁 ^^

【科技新知】
友情提示!已婚男士千萬别買新iPhoneX,因為當你睡着時,你老婆查你手機只要對着你臉一掃就開鎖了,甚麼都藏不住。
而你想查老婆的手機就根本沒可能,因為老婆睡覺缷了妝。

小確幸 : CM應該冇乜人有呢個煩惱