返回列表 發帖

AMIT2 同 失語者 當年金曲獎完全冇獎真係好可惜
前者音樂多變 打破流行音樂所謂「旋律要順耳」既局限
搖滾 流行 雷鬼 電子元素全部揉合得好好
唱得稱職而游刃有餘 又將題材拉闊到涉及社會層面
唔明點解當年女歌手1st round就出局

後者徹底轉型電子音樂 完全冇要迎合市場舊樂迷既顧慮
全張專輯連貫統一 又唔會令人覺得太單調
雖然旋律唔商業 但每首歌都有好獨特既hook或者處理
最重要係轉型之後都冇失去佢舊有既特色 演繹上都依然係好蔡健雅
同時以概念而言 失語者都係佢主題最清晰既專輯之一

輸比大齡女子真係好可惜

Is it cool that I said all that

個暗星食屎啦
唔係以為開6月23+24就可以做得好似列穆尼亞香港站咁好睇呀嘛?

樓樓樓上鍾意左個西(人)女人咁耐都唔識shake it off既

不過 不招人妒是庸才 gingin呢d ta ...
HOTMAN 發表於 2018-4-6 10:36

This Is Why We Can't Have Nice Things >>> Shake If Off

個樂壇好靜..........
個個都唔出歌
Jason, Eason, Fiona, Kay, Ivana, Hocc, Joey, Pakho, Juno ...
hehehaha 發表於 2018-4-8 20:56

但我近排個榜有少少塞
都有唔少好歌
eg 當下的力量 壞蛋特調 茄蛋飯 Ten Reasons 城市當代配樂團 荒原 Lichen

兩分鐘之後 就要天亮了

2018 1-3月悶歌三甲:

1. 忍 - 林欣彤
2. 凱旋門 - 吳業坤
3. 缺 - 張敬軒
hehehaha 發表於 2018-4-10 17:54

都算實至名歸
但漏左很堅強同信

Gin Lee有Follow AGA ig
AGA有Follow Gin Lee ig
Gin Lee無Follow Kary ig
AGA有Follow Kary ig
Kary無Foll ...
hehehaha 發表於 2018-4-11 18:40

Joey有follow Kary ig
Kary冇follow Joey ig

邊個先係天后好明顯啦

嗯嗯
Joey有follow Lady Gaga ig
Gaga冇follow Joey ig

天后
hehehaha 發表於 2018-4-11 19:26

Kary=香港gaga

人生很苦
stopzi 發表於 2018-4-12 08:44

人若變記憶便迷人

典解牙 ><

唔識同人相處想喊
stopzi 發表於 2018-4-12 09:12

#無論發生乜事大家都會支持你架

由最初既抗拒上堂 到最後一堂好唔捨得好想繼續踢波
點解大學係個咁殘忍既地方 培養完人對一件事一班人既感情之後又要拆翻散佢地

由最初既抗拒返工 到最後一日好唔捨得好想繼續返工
點解職場係個咁殘忍既地方 培養完人對一件事一班人既感 ...
JasOh103 發表於 2018-4-16 16:05

情感已死

現在你好嗎

唔洗用腦都知唯一既五分係你投
dongbb2332 發表於 2018-4-22 14:37

好明顯粉絲人數不足

不過2014之後無左頭兩隻碟陣味
現在做完暖男做世界仔,支持唔落 ...
hehehaha 發表於 2018-4-22 17:39

講得好

聽得太多蔡健雅既歌 搞到成個腦都係單戀曲個intro同有問題既chorus

近年來香港娛樂圈,影視歌都面臨青黃不接的問題,而十大中文金曲頒獎禮2004年成立至今13年,男歌手方面,除了首屆由李克勤奪得外,其後連續12年都是陳奕迅囊中物,而容祖兒則是該獎設立以來,唯一一個得過的女歌手。

我肯定係呢個壇既清泉
dongbb2332 發表於 2018-4-24 21:19

#你眼中得自己既口味
#啲泉水再清又點喎

反OT
千粉好嘔心

祖粉冇個好淫

#大家咁話
dongbb2332 發表於 2018-4-24 21:42

樂壇已死

乜而家啲新歌好聽架咩?
利申 聽緊00年代罐頭K歌
dongbb2332 發表於 2018-4-24 21:54

咪係
我淨係聽外語歌
Eg Kacey Musgraves Taylor Swift Kali Uchis 同 Lorde

其實我到而家都仲覺得椎名林檎既歌係好難擺入口
dongbb2332 發表於 2018-4-24 22:11

Tanya Chua 同 Taylor Swift 呢咁

王菀之係Bjork
Ellen先係椎名林檎
(Gem係Ariana Grande etc.)
hehehaha 發表於 2018-4-24 22:09

下 Bjork啲歌偏好多

Ariana Grande >> GEM

I'm letting go

突然潛望鏡中搜索我
hehehaha 發表於 2018-4-30 17:52

好聽
睇泥我都係繼續SDDDDDD
屮SiU霖屮 發表於 2018-4-30 19:46

加油

某啲會員會唔會太唔知傭
有人話完都敢照copy and paste

病了

黑夜的顏色 能否黑一點

好心吳雨霏啦
又抄人

聽得太多蔡健雅?
hehehaha 發表於 2018-5-3 17:37

硬tag蔡健雅首好歌 太多

儘管Tanya父母離異多年,但蔡媽媽透露,女兒很孝順,每月會給父親家用錢,父親離世,她非常難過,不斷哭泣。

容小姐學下野啦

能不能答應我
臨別時候或許你就先走

聽翻無言歌呢首作品 原來個副歌都幾弱
蓋亞枯榮都好唔少

我在半空 降落何地

被愛妄想一首歌拖低哂同在呢隻碟既質素

由100分變到得翻99分

希望某個po可以係幾位fans既共同努力之下推到第二頁啦

想問邊隻爽膚水好用HAHAHAHAA求推介
dongbb2332 發表於 2018-5-14 21:33

hahaahaaaa

好多碟要聽......
要聽翻哂啲男女組合樂團入圍作品

做乜啲人冇睇清楚人地打既野就衝出黎 _

三大樂壇膠歌 :
和每天講再見
從世界到我家

香港幾時先會有好似小宇唱功咁好既新世代男歌手

好難唔愛宋念宇

發現到身邊有啲男人都會成日黎M

真係~呵~磨~聊~呀
dongbb2332 發表於 2018-5-26 13:46

咪因爲你囉 whatsapp又唔覆
個個對住你都黎M啦

:( 喊
stopzi 發表於 2018-6-3 20:17

典解呀 :(

**** 本內容被作者隱藏 ****
dongbb2332 發表於 2018-6-4 21:30

Sorry lor

Mayday is also a Taiwanese alternative rock band also known as 五月天 Wǔ Yuè Tiān in Mandarin. The band was formed in the late 1990s with five members, named Ashin(Ah-Xin) (vocalist), Monster (Guai Wu/Guai Shou) and Stone (Shi Tou) (lead guitars), Masa (Ma-sha)(bass guitar) and Guan You (Guan-You) (drums).

PUN

AGA好慘,改d咁既名唔怪得無紅館開

歐洲search gin lee 仲有人識

但無人知道AGA
...
hehehaha 發表於 2018-6-13 15:49

Gin Lee第三行第二張勁索

苦苦開玩笑

落咁大雨
唔通連個天都因為香港樂壇踏入黑暗既一日而流淚