返回列表 發帖
回望每寸滄海 原來最愛非愛
無緣成為最愛 卻又很牽掛
最愛是你 生命動人因有你
曾經我相信只有他 是我在這世界上最愛的人

日期 : 14/06/2017
時間 : 1115 - 1145
節目 : bagsic

/ 愁滋味 / 在空中的這一秒(林家謙) / 纏路 / 達爾文(蔡健雅) / 原來的你 /

山丘真係台灣近五年曲詞編唱最高水準作品,或者可能沒有之一
hehehaha 發表於 2017-6-14 11:48

流浪者之歌都好正正子架

死囉,呢隻我覺得好悶
hehehaha 發表於 2017-6-14 12:02

Bad taste

係唔鍾意首歌定係一向唔鍾意陳老師既風格

陳老師05年後都唔太聽得上心
hehehaha 發表於 2017-6-14 12:07

咁唯有推薦蔡健雅所有金曲俾你聽啦

日期 : 14/06/2017
時間 : 2030 - 2100

所謂的愛(宋念宇) / 之所以是你我 / Lydia(FIR) / 就改天 / 好不容易(方大同) / 大吟釀(KOLOR) /

日期: 14/06/2017 (WED)
時間: 22:00 - 23:00
節目: 喊足一小時

若(AGA) / Say Something(featuring Chris ...
JasOh103 發表於 2017-6-14 22:14

點解冇吶喊?

坐時光機去到2018年1月
盧凱彤 - heha唱作人金奬得主、heha女歌手金奬、heha十大、heha組合銅獎(at17)

上 ...
hehehaha 發表於 2017-6-14 23:29

全部都好卵好聽 但有三首冇冠

林家謙把聲其實幾好聽...

飛(林家謙) / 在空中的這一秒(林家謙) /

節目:任你含

小霖
hehehaha 發表於 2017-6-15 11:01

暗串版主任人行 可恥

哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈
hehehaha 發表於 2017-6-15 11:35

係咪要po巴打我留意左你好耐你真係好幽默潮文

日期 : 15/06/2017
時間 : 1045 - 1215
節目 : Listen To Her Heart

忽然之間(周二珂) / 我喜歡上你時的內心活動(周二珂) / 遇見(周二珂) / 街角的祝福(周二珂) / 告白氣球(周二珂) / 有沒有(周二珂) / 溫柔(周二珂) / 七里香(周二珂) / 達爾文(周二珂) / 紅色高跟鞋(周二珂) /
郵差(周二珂) / 給自己的情書(周二珂) / 吳哥窟(周二珂) / 少女的祈禱(周二珂) / 鍾無艷(周二珂) / 囍帖街(周二珂) /
放心(周二珂) / 三角題(周二珂) /

但凡未得到 但凡是過去 總是最登對
原來早已學會放得低過去
過去美麗時光 順著海浪 流向未知遠方
最愛都會過去 都會散去

日期 : 16/06/2017
時間 : 1200 - 1300
節目 : Happy birthday to ...

最好時光 / 麻煩你 / 我好得閒 / 候鳥樹 / 流淚眼望流淚眼 / 堂堂男人 / 還未 /
舊日回憶的山丘 / 小天使 / 抱抱 / 蒸餾 / 我杯茶 / 怯 / 心花怒放 / 我的麻煩男友 /

OMG 大家都好愛祖

所有對抗容祖兒既會員都值100000分
nicholashin 發表於 2017-6-16 17:15

支持容祖兒既人都係垃圾廢柴 唔死冇用
eg 林奕匡

點亮奇夢:上海迪士尼一週年
A Dream Is A Wish Your Heart Makes (Cinderella) / Circle of Life (Lion Ki ...
616.1314 發表於 2017-6-16 22:21

迪士尼仲重要過祖祖生日
Dislike

今晚蘭花劫就大結局了
之後我又翻番去唔會睇大台既日子
重溫一吓過去我追過既大台電視劇

蘭花劫特約:大台 ...
616.1314 發表於 2017-6-17 02:15

情的代價 / 苦口良藥 / 只得一次 / 星斗群 / 幸而 / 獨一無二 /

13/11/2015: 失語者>活著是最好的死亡>菲林>偷窺秀>先生有事嗎?>粉末>異類的同類>一克拉>謎>貓鼠遊戲

10/12/2015: 失語者>菲林>異類的同類>一克拉>活著是最好的死亡>先生有事嗎?>謎>粉末>偷窺秀>貓鼠遊戲

13/02/2016: 失語者>活著是最好的死亡>一克拉>菲林>異類的同類>先生有事嗎?>偷窺秀>謎>貓鼠遊戲>粉末

17/06/2017: 失語者>一克拉>異類的同類>謎>貓鼠遊戲>活著是最好的死亡>菲林>偷窺秀>先生有事嗎?>粉末

隔左咁耐聽 真係好唔同
當初唔鍾意既謎同貓鼠遊戲 到而家已經排到前五
同時對隻碟都越黎越愛 除左粉末其他都好鍾意

碟評出得街未
nicholashin 發表於 2017-6-17 11:40

碟評 : 好好聽x200000
Btw 你鍾意邊幾首

異類的同類(蔡健雅) / Born To Die(Lana Del Rey) / Shout n' Cry / Something Just Like This(The Chainsmokers & Coldplay) /

日期 : 18/06/2017
時間 : 1245 - 1315
節目 : 訓啦_頭

/ 愁滋味 / 思念(蔡健雅) / 之所以是你我 / 你的語言是威士忌(陳慧琳) / 小說伴咖啡(Robynn & Kendy) /

日期 : 18/06/2017
時間 : 1830 - 1900

同在(宋念宇) / 讓世界毀滅(林宥嘉) / 灰人(周國賢) / 悟空(方大同) / Do What You Want(張敬軒) /

戀愛大過天 / 女校男生 / A0時代 / 德州的故事

愛孖亦愛笑

日期 : 19/06/2017
時間 : 1200 - 1600
節目 : 沒有祖 我甚麼都不是

上次坐飛機 / 貪慕虛榮 / 戀人未滿 / 男朋友與歌 / 還未 / 圓謊 / 故弄玄虛 / 候鳥樹 / 最好時光 / 拍拖 / 我的麻煩男友 / 蟲之家 / 你是我堅強的唯一理由 / 蒸餾 / 近在咫尺 /
如果睡袍太少布 / / 精神戀愛 / Mad About You / 兩面 / 穿花蝴蝶 / 凝溶 / 何苦 / 傷神 / 最後一課 / 勉強幸福 / 沙堡壘 / 舊日回憶的山丘 / 撈針 /
麻煩你 / 我也不想這樣 / 歌姬 / 煙霞 / 冬眠 / 忘憂草 / 流淚眼望流淚眼 / 一個人砌圖 / 擁抱天下 /
星圖 / It Doesn't Matter / 搖搖搖 / 堂堂男人 / 無電才是災難 / 馬賽克 / 銀蛋伴小貓 / 閃光彈 / 跟珍芳達做健身操 / 暖光 / 金銀島 / 床前無月光 / 四面台 / Whats Up /

好愛
超愛
超L愛

我都聽左成個晏晝仲有sos/七不思議/夢路
Yan 發表於 2017-6-19 16:04

我唔喜七不
好彩當年冇派到

同在 / 所謂的愛 / 原來的你 / 理想時代 / 給我你的壞 /

一張專輯有五首超好聽 算係咁啦

同在我一般, 但我幾鍾意被愛妄想同我呢

同硬截比, 其實有所畏都算幾好聽  ...
CunninG 發表於 2017-6-19 21:47

前者都唔錯 後者唔太鍾意個verse
我同你之前講既相反 到而家隻碟好多tracks都仲係會聽

日期 : 20/06/2017
時間 : 0830 - 0900

所謂的愛(宋念宇) / 所謂的愛(MV)(宋念宇) / 所謂的愛(Live)(宋念宇) / 紅色高跟鞋(蔡健雅) / 放心(周二珂) / 抱抱(容祖兒) /

日期 : 20/06/2017
時間 : 1030 - 1230
節目 : 沒有孖 我甚麼都不是

戀愛大過天 / 綁架 / 飲歌 / 尋找莫扎特 / 咖啡迷 / 救生圈 / 我決定走了 / 香港紐約 / 風箏與風 / 亂世佳人 / 朋友的愛 / 施比受 / 下一站天后 /
星光遊樂園 / 朋友仔 / 我們的紀念冊 / 快樂紅白藍 / 慌心假期 / 夏雨 / 十八變 / 一時無兩 / 德州的故事 / 熱浪假期 / 著睡衣跳舞 / 上陣 / 星星月亮太陽 / 虛齡時代 /

同在我一般, 但我幾鍾意被愛妄想同我呢

同硬截比, 其實有所畏都算幾好聽  ...
CunninG 發表於 2017-6-19 21:47

話說我今日睇翻硬戳既文案介紹

韋禮安第4張創作專輯﹝硬戳﹞,花費兩年半時間製作完成,身兼專輯製作人、詞曲創作人、歌手三重身分,從專輯概念、詞曲創作、編曲風格、錄音配唱、混音製作全心投入,將﹝硬戳﹞定調為「都會摩登感的流行專輯」,徹底顯現了韋禮安在音樂中自在享受的各種樣貌,專輯曲風多元,包含:阿根廷探戈、帶有Deep House元素的EDM(Electronic Dance Music)、Pop、R&B、復古電子、Finger style Guitar(指彈吉他)...等等。

其實佢都好似唔知自己想點咁 都會摩登感呢個term超級抽象
結果成隻碟好似拼盤咁 有啲歌又亂落電音 有啲又mix到勁難聽
如果佢想玩野就好成功 玩音樂就算吧啦

如果成隻碟照住Intro做落去 變做一張EDM/electropop專輯 或者就唔會咁廢
首歌明明係一個好開始

將﹝硬戳﹞定調為「都會摩登感的流行專輯」,徹底顯現了韋禮安在音樂中迷失的樣貌
...
CunninG 發表於 2017-6-20 21:30
#mean
nicholashin 發表於 2017-6-20 21:28

聽翻隻碟 仲有vocal都係勁難聽

EXACTLY在意行番文青路線但都覺得好難聽
CunninG 發表於 2017-6-20 23:08

唱得最自然最好聽既都係如果再見

日期 : 21/06/2017
時間 : 0930 - 1000
節目 : good morning , city

所謂的愛(宋念宇) / 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容(盧凱彤) / 他夏了夏天(蘇打綠) / 分手的美(Super Girls) / 彼得保羅與瑪莉(梁佑嘉) / 女校男生(Twins) /

日期:21/06/2017
時間:13:00 - 14:00
節目:新歌進場

差一點 / 當你走了以後 / 冒雨 / 追光者 (岑寧兒)  ...
nicholashin 發表於 2017-6-21 14:01

聽漏左所謂的愛喎

留返一次過聽曬成隻碟
nicholashin 發表於 2017-6-21 20:28

原來一首都未聽
Bye

其實你應該推薦佢嘅歌畀免免聽 話曬佢咁愛宇
nicholashin 發表於 2017-6-21 20:42

佢既歌咁好聽 唔適合啲鍾意一格格既野生動物聽

日期 : 22/06/2017
時間 : 0830 - 0930
節目 : 所有下宇天

同在 / 慣性取暖 / 原來的你 / 不好過 / 這樣好不好 /
所謂的愛 / 給我你的壞 / 理想時代 / 被愛妄想 / 我呢 / Outro: 我們...能回到原來的樣子嗎? /

順手推薦, 我好鍾意我在角落觀察ABC
間唔中仲有拎出黎聽
CunninG 發表於 2017-6-22 10:50

佢既唱腔同造型都改變左唔少

我聽左佢上隻碟
同今次隻碟相比 都係今次隻碟正子啲
無女神隻點題作所有下宇天 bam
-Prince- 發表於 2017-6-22 11:10

因為我愛吳宇霏 所以唔可以播薛薛啲歌

幾時聽小宇落大地
nicholashin 發表於 2017-6-22 12:06

係咪又想我比較一下佢同林XX

22.06.2017
2200-2300
行屍走肉MV好好J

行屍走肉 / 行屍走肉 / 行屍走肉 / 行屍走肉 / 行屍走肉 / 行屍 ...
hehehaha 發表於 2017-6-22 23:13

但陳柏宇唔係0仔喎。。。

日期 : 23/06/2017
時間 : 0600 - 0700
節目 : 小爾激光 之 健心一粒鐘

菲林(蔡健雅) / 無底洞(蔡健雅) /  ...
jose 發表於 2017-6-23 07:06

好good taste
Btw 你係咪就黎聽哂Tanyabb既歌

時間 : 0830 - 9030
節目 : Tanya Chua - 最好的...

True Love(蔡健雅) / 達爾文(蔡健雅) / 走過的路(蔡健雅) / 說到愛(蔡健雅) / 紅色高跟鞋(蔡健雅) / 你的溫度(蔡健雅) / 便利貼(蔡健雅) / 下次見(蔡健雅) /
忘了(蔡健雅) / 一克拉(蔡健雅) / 失語者(蔡健雅) / 當你離開的時候(蔡健雅) / 與你無關(蔡健雅) / 空白格(蔡健雅) / 思念(蔡健雅) / Beautiful Love(蔡健雅) /

除咗just say so隻碟都聽過哂了
jose 發表於 2017-6-23 09:43

你覺得最難聽係邊隻

I Do Believe啦
無乜邊隻歌深刻
jose 發表於 2017-6-23 10:02

我好鍾意可以愛你真好同WHY

時間 : 1915 - 1945
節目 : 雅俗

一分鐘追悔(蔡健雅) / 夜盲症(蔡健雅) / 若你碰到他(蔡健雅) / It's True(蔡健雅) / Letting Go(蔡健雅) / 很靠近海(蔡健雅) /

Goodbye & Hello 頭半隻幾好聽
後半我已經頂唔到落去
CunninG 發表於 2017-6-23 20:11

重溫神碟
《Goodbye & Hello》是蔡健雅的第六張國語專輯。此張專輯入圍第19屆金曲獎最佳年度歌曲(達爾文I)、最佳國語專輯、最佳作曲(空白格)、最佳作詞(達爾文I)、最佳編曲(達爾文I)、最佳專輯製作人、最佳國語女歌手獎。最後獲得最佳專輯製作人與最佳國語女歌手兩項大獎。

走過的路=空白格>達爾文>越來越不懂>It's True>當你離開的時候>晨間新聞>Goodbye & Hello>>化學實驗>如果你愛我

前八首都好聽過2017暫時所有廣東歌 點算
bagfgfcde 發表於 2017-5-28 23:54

我幾鐘意當你離時的時候
下次聽埋若你碰到他先
因為我幾鐘鍾意拋物線
科科 ...
CunninG 發表於 2017-6-23 20:19

可以聽埋陌生人同雙棲動物兩隻碟
可能你會鍾意

日期 : 24/06/2017
時間 : 0900 - 0930
節目 : 但你高呼這樣不雅

天使與魔鬼的對話(蔡健雅) / 活著是最好的死亡(蔡健雅) / 生銹遊樂場(蔡健雅) / 越來越不懂(蔡健雅) /

蔡健雅真係好屈機
點解每隻碟既flow都可以咁順

日期 : 24/06/2017
時間 : 1245 - 1315
節目 : 宇季

所謂的愛(宋念宇) / 同在(宋念宇) / 原來的你(宋念宇) / 理想時代(宋念宇) / 給我你的壞(宋念宇) / 慣性取暖(宋念宇) /