返回列表 發帖
本人三大台灣/新加坡女神

蔡健雅 (TOP3 首首都咁鍾意 揀唔到啊)
陳綺貞 (TOP3 腐朽 小步舞曲 流浪者之歌)
仲有一個未搵到

候選名單
張懸
張惠妹

暗戀系列[1]: 不好意思我愛你
發現每次碰到你的目光越來越要膽量
聊天都不再流暢
怎麼辦 眼看著 率性的我 ...
hehemamama 發表於 2015-8-31 20:09

又多一個美祖系列?

美祖系列系列大全 (to be updated)

#Joey100Songs presented by bagfgfcde
track 01 抱抱
track 02 舊日 ...
616.1314 發表於 2015-9-1 22:30

唔知我可唔可以係我生日果日去到第50首JOEY100SONGS
第50果首歌都係我既一個生日願望哦

即係幾多歲?
when is ur b-day sin
616.1314 發表於 2015-9-1 22:45

我覺得我咁懶仲有21首真係chur到痛哭囉

#JOEY100SONGS

29. 銀蛋伴小貓

可能同一個人一齊耐左 冇左一開始既激情
慢慢就各有各忙 習慣以物質填補雙方既空隙
但其實越塞 條空隙反而越闊

要想維持關係 都係要靠心既
了解下對方真正要既野更加重要

得不到的就更加愛 太容易來的就不理睬
其實誰不想遇見真愛 愛得絕對 愛得坦白
以為遇上了就會明白 但每次它只留下驚鴻一瞥的感慨
我越來越不懂愛

唔知po去邊
重溫翻過去三年我既十二大 (2011費時搵…)
2012 : wk 5 , wk 9 , wk 10 , wk 13 / wk 20 , wk 24 , wk 25 / wk 28 , wk 31 , wk 36 / wk 44 , wk 47
2013 : wk 7+10 , wk 13 / wk 15 , wk 16 , wk 24 / wk 28 , wk 36 , wk 37 / wk 44 , wk 46 , wk 51 , wk 52
2014 : wk 13 / wk 17 , wk 19 , wk 23 , wk 24 , wk 26 / wk 33 , wk 36 , wk 38 / wk 43 , wk 46 , wk 50

wk 13 24 36 真係lucky number 黎
第二季都係最多十二大出產

30. Mad About You

其實Something About You隻碟真係正到痛哭
全隻碟D歌都係唔pop得哂
最淫果首有Mad About You

MAD ABOUT YOU 舌尖開叉 二人浴 垂涎
四大祖兒淫歌
ME,REDO 2.0
Something yellow
Something english
Something chinese
Something 霏式h音

你問我 為什麼頑固而專一
天下太大 總有人比你更合適
其實我覺得這樣不值 可沒選擇方式
你一出場 別人都顯得不過如此

幾時先有位re得翻呢首

唔好上住奶茶 上呢首先 ok
chanchan0909 發表於 2015-9-3 12:17

如果上翻不將就又要諗冠唔冠好
冠既又會塞多首
最近比較煩

係咪好後悔將幸福之歌拖到咁長呢
chanchan0909 發表於 2015-9-3 12:44

唔後悔
因為見到個走勢咁長好happy

突然好想你
聖誕夜驚魂
明白
第二人生
天使
春天的吶喊
笑忘歌
九號球
人生海海
擁抱
有些事現在不做 一輩子都不會做了
為愛而生
回來吧
愛情萬歲
倔強
我心中尚未崩壞的地方
知足
我們(時時刻刻)
忘詞
時光機
最重要的小事

好想俾呢首十二大

世界變了樣 (全碟)
神專噶
re囉 你十二大應該未full
nicholashin 發表於 2015-9-5 21:22

梗係未啦 但已經有10首啦
tanya都未出歌

原來她不夠愛我 2 3 4 2

yiu 咁即係陽光點的歌成績一定勁差啦

每次聽到
照顧好禮儀談吐~~~~~~~~

就好想接
痛苦感覺鎖到最深層

又係我

31. 兩面

人有兩面
鏡中果面左右調轉 睇落互相排斥
其實一樣冇分別 都係你自己
都係由同一個靈魂操縱

如果兩者能互相協調 就係更好既自己

32. 途經北海道

旅行的意義到底係乜野
係咪就係俾你望到一個人生既縮影

旅行似人生
係因為旅行大都唔可以將整個大城市既事物收入眼簾
而人生如是 細節身邊人都時常被忽略 走馬看花 又到下一站

旅行似人生
係因為旅行途中總遇到無數蜉蝣同過客 雙方似並行直線
而真正係你生命中留影 對你有影響力既人就好少
人生中我地同樣不停找尋心中最重要既人
但點樣係茫茫人海尋找到 就係一大難題

去旅行 北海道乜乜乜又好 北京乜乜乜又好 北角乜乜乜都好
都願有一個路人張開心霏感受自己
但城市之大 人海之廣 又邊有咁容易搵到
唔想都只可以從容不迫 散散心 暢遊異國再找寄託
或者會等到果個好時辰呢 樂觀啲啦

唔知我幾時先可以再去到思城呢
dongbb2332 發表於 2015-9-6 16:34

帶齊你啲後宮乜乜乜去囉
呢首好鍾意
fifty1205 發表於 2015-9-6 16:16

開心 估唔到有人鍾意呢首
呢首冇乜人識
雖然都預左冇人識
呢首係穿花蝴蝶既fd黎

若你碰到他全碟

隻碟簡直係集感動悅耳小品流行於一身既神碟
尤其係同隻碟同名果首

許 - Hello, 你好
張 - 月無聲
周 - 我們都不是無辜的
周 - 逃兵
吳 - 陽光點的歌
SuperGirls - 一拍即合
...
dongbb2332 發表於 2015-9-6 21:01

點解美醜唔係走開啦 走開啦

正到痛哭

33. 想得太遠

愁城自困噶

若幸運一點一早找到你 但幸運可否擔保得到你
就望著際遇鋪展我的天與地 願錯亦錯得起
若命運叫我只懂喜歡你 但願亦有幸懂得留住你
如若過去我太在乎 相遇別離請准我預備
從來未吻你 卻已學懂去被忘記

憑什麼可以愛上所愛 我自問日夜等待 結局為何揭不開
等緣份 信緣份
我們只好相信 下集定是更精彩

唉 呢首歌即時升上我最喜愛容祖兒歌曲榜第一名
hehemamama 發表於 2015-9-7 23:41

me覺得個曲有啲奇怪

34. 一面之緣

一面之緣真係好神奇
@jasonng 自從呢首歌同chob有一歌之緣之後就做左祖粉 夠唔夠神奇先

終於想起 這一張臉 就是上次 那個笨伯
鬼鬼祟祟 身邊兜搭 落力問我 我也沒答
你那一天 黑髮未染 你那一天 風格未轉
遠遠望見 歲數就似 大了十年

怎知今天 傾多幾句 事事亦覺 太配合了
不只心地 相當不錯 你說的話 相當攪笑
再看一眼 其實 你也不錯
何事 我那一晚 派對現場 並未發現

@616.1314
今天要學花的氣燄 今天要學風的猛烈

35. It Doesn't Matter

呢一隻歌既信息就係 無論 um你係um 一個點樣既人 你係外表係點樣 性別係啲乜嘢都好 最緊要你愛惜自己做返自己 你都會有發光發亮既一刻 um讓世界艷羨 希望大家都會喜歡呢一隻歌

人人都可以綻放 只係差在你肯唔肯
放低手上一切 俾a time for us
因為今日有既野 冇可能一直長存

同身邊人都係
希望在明天 但今日真係唔知聽日事
擁有過珍惜過 一齊開心過 跟你渡過一個下雨天 總比0記憶好

延伸聆聽

睜開眼睛看日出 珍惜這一刻幸福
太陽付出了溫度
多希望這種感覺 停留在這一瞬間
什麼都不要改變

但人無法到達永遠 只會走到下個地點
就先別說什麼再見 今天過了還會有明天
微笑揮一揮手 下次見

翻一翻以前舊照片 滿腦回憶又再次浮現
有些面孔好久沒見 有些將離開我身邊

36. 我也不想這樣

好忙好忙
忙到想放低所有野 做翻個普普通通既學生 完左個DSE佢就算

呢個時候想聽下祖兒既宣洩歌
就算首歌唔關事都好 起碼可以yiyeahyiyeah一陣先

我 也 不 想 這 樣 ~yi~~~~yeah~yi~yeah~~~~eh~~~~eh~~eh~~~eh~~eh~~~

Sorry bagfgfcde
而家先見到呢個美po
jasonng 發表於 2015-9-10 09:03

sorry 今日先見到
616.1314 發表於 2015-9-9 21:45

bully me ge

人若變記憶便迷人
nicknicknick 發表於 2015-9-10 11:19

情令眼淺了便情深

進度良好

37. 忘憂草

成事在天
你在煩惱什麼呢

怎接受匆匆的匆匆的仿如蜉蝣
還是雨過後 世界多一些剔透
留或走 想起所有
然後永垂不朽 證實思憶也等於佔有

他跟妳 祖兒貌似神離

差唔多半年冇聽過呢首歌
聽翻 原來真係好好聽
不枉我當初咁愛呢首

咁你幾時肯比返個名份佢?
dongbb2332 發表於 2015-9-10 21:28

sorry
我個榜同真相只能做對無名無份既情侶
因為我已經將佢下半生既幸福寄託左係DONG 20 CUTS度

而且我好迷陳綺貞 個個也笑我偽文青

不過首歌麻麻地

聽翻阿密特 再對比AMIT2
我真係覺得AMIT2好重口味

「分裂前的熱淚 分裂後的冷眼
越愛誰 越防備 像隻脆弱的刺蝟」

「黑色笑靨掉了 雪白眼淚掉了 該出現的所有表情瞬間掉了
瞳孔沒有顏色 結了冰的長河 回憶是最可怕的敵人」

阿密特既寬度 無論係音樂上
由開門見山既瘋癲 到掉了既悽涼 再到OK既輕快
由分生既流行 到聽得見的聲音既demo哼唱

抑或語言上
有卑南族語既阿密特(歌曲) 到閩南語既好膽你就來
香港特別版 張惠妹首支廣東歌床前思故夢 ie 閩南歌夢中作憨人既廣東版
當然仲有國語歌 仲有黑吃黑出現既It's Bullsh_t
各種語言互相融合 亦令我諗起AMIT2既衝突得很果兩句未填完既
文字是…
音樂是…

又或者係討論既話題上
靈魂的重量講既自殺 相愛後動物感傷既一夜情 彩虹既為同志發聲 MV呈現既大膽
由性到愛到人生既探討 都一一包含在內
又不免令我諗起衝突得很
愛是人類發現最美麗又最短暫的希望
性是人類發現最享受又最空洞的慾望

就咁黎睇 衝突得很的確好好地總結左好多野
矛盾的人 毫無疑問 有缺陷的靈魂不完整
可這是我們的快樂呀 而這是我們的自由呀
每天不停在做選擇呀 多久才能擁抱智慧呢

可唔可以係度分享?
》喂李安放開那女孩@台北小巨蛋 歌單+短感

[開場VCR, 接韋禮安由舞台底彈上嚟]
1.  ...
阻住 發表於 2015-9-13 02:53

我聽左吳汶芳隻碟
感覺就係一個好普通既女歌手

愛蘇打綠噶

蘇打綠 - 你在煩惱什麼
作曲 : 吳青峰 填詞 : 吳青峰 編曲:蘇打綠 / 林暐哲

「沒有不會謝的 ...
chanchan0909 發表於 2015-9-15 09:35

開心
蘇打綠有新碟

今日放上去 Everyone 嘅 MV 拍得好靚
chanchan0909 發表於 2015-9-15 18:33

非常期待佢地啲新中文歌
應該大部分都係sad歌

cm人名系列

快樂紅白藍
我等我在
星夢情真
風見志郎
樓梯轉角

小白
jose 發表於 2015-9-15 19:47

唔知佢而家用乜身份係cm度留噴言呢

下一站天后 x1000

38. 愛怪物的你

受寵若驚果下梗係開心
沉澱落黎之後再諗先會清楚自己既感受

感激卻無緣變做愛

同場放映

#JOEY10PTHSONGS

1. 這就是愛嗎

普通話都揀到十首既
呢首根本就係一首普通K歌
但祖兒唱乜我都愛佢自信既眼神 吹麼

只怕你 把習慣 當做愛
你猜不透 我要什麼

39. 為你萬歲

首歌真係好楊千嬅
柔情似水 不顧一切咁吻下去 但最後只能為你萬歲 果種欲退又進既感覺

連住冰點數你聽真係好夾

呢首好悶
616.1314 發表於 2015-9-16 20:56

How about 你下面果首

FF TWINS RUNDOWN

1. 上陣
2. 愛無敵
3. 講玩
4. ICHIBAN 興奮

-
5. 丟架
6. 黑色喜劇
7. 亂世佳人
8. 咖啡迷

9. 精選
10. 冬令時間
11. 我決定走了
12. Let Me Fly Away
-

13. 慌心假期半首 和平日半首
14. 明愛暗戀補習社
15. 三角圓舞
16. 安全感
17. 大浪漫主義
18. 那天很愛嬅
19. 夏雨
20. 尋寶
21. 德州的故事

22. (朋友仔半首)+(我們的紀念冊半首)
23. 幼稚園
24. 飄零燕
25. 香港紐約

26. 朋友的愛
27. 尋找莫扎特
28. 作詞人的錯
29. 飲歌

30. 傷心情歌
31. 風箏與風
32. 交叉感染
33. 大過天
34. 星星月亮太陽
35. You Know What I Mean
36. Medley : 森巴皇后 愛情當入樽 大紅大紫 夏日狂嘩 LOL
37. 熱浪假期

38. 千金
39. 金不換
40. 一時無兩
41. 快樂紅白藍

encore
42. 受之有愧
43. 戀愛大過天
44. 綁架
45. 救生圈

46. 眼紅紅
47. 發夢見到你
48. 咩世界
49. 星光遊樂園
50. 下一站天后

爆歌噶
仲有女校男生乜乜乜未加上去 加左就唱到2046啦

Benji & Lesley 係咪已經凈係夠錢俾 Lesley 單飛

你想唱到佢哋斷氣咩  ...
jasonng 發表於 2015-9-16 23:29

agil肯定記唔哂歌詞
我個list有一半係霏派台 好似係

40. 小天使

如果你搵到果個會無限包容你 陪住你 發生咩事都支持你既人 請好好珍惜
因為人唯獨係對住佢地愛既人 先可以有無限包容既心

從前伴著蕩韆鞦 到那積雪漸厚 到我有點成就
全也是你雙手 默默在我身後
能贏盡多少豐收 遍踏地球 難及在你身邊更富有

經過40集既#JOEY100SONGS
我已經徹底俾祖兒洗腦

HO HOO TAN AH

哩首失戀果陣聽既話...就會發現哩首歌真係好顛
Kyle_ 發表於 2015-9-18 23:15

me最鍾意呢兩句

還是以前的事 最拋不低的那是我
那些追憶本可一躍就過 我偏喜歡給它一再折磨

陳珊妮2015全新專輯[ 如同悲傷被下載了兩次] 首波主打
---"那日下午"

就睇下佢會唔會派黎香城啦{:1_115: ...
dongbb2332 發表於 2015-9-18 23:47

呢首仲好聽過如同悲傷被下載了兩次

唔知點解
早兩日第一次聽 諗起果首歌竟然係啟示路

今天我說盡你好嗎
捨不得說話
如想到我 別失去那一點記掛
jose 發表於 2015-9-19 08:42

胡琳bb唱k歌都有一手噶

繼續推呢首美曲

youtube有9xxxxx點擊率 開心
cm chh呢首歌既po有130次點擊 勁勁子