返回列表 發帖
想自plug達爾文Live version
點算

可以順手plug埋失語者/墜落/被馴服的象/別找我麻煩/思念/記念/先生有事嗎 Live Version ...
jose 發表於 2017-6-25 00:43

墜落又係超正
空白格陌生人兩首連住真係痛哭

墜落係我TOP3之一

又話唔喜中期嗰啲K歌嘅
我覺得陌生人好K

有幾首其實好少聽 e.g 費 ...
jose 發表於 2017-6-25 00:58

03 05兩隻碟比較一般 (當然比起好多人黎講已經係above average)
不過唯獨呢首陌生人 作為Tanya最多人識既首本名曲
每次聽到個Intro就會諗起好耐之前既野
經典就係經典 好難被取代 因為有記憶係入面

墜落歌詞已經屈左
其實有啲我想聽但冇唱
eg True Love(真神曲) 忘了(03年不過係好神 段音樂正到) 說到愛入面一堆歌 走過的路(all time favourite)

電影歌黎講我覺得 很靠近海>>>>>>>>>停格
不過聽左live又覺得停格好聽左唔少

日期 : 25/06/2017
時間 : 1300 - 1400
節目 : bagsic

Ready For Love(Olivia Ong) / 所謂的愛 / Only Love(蔡健雅) / 關於愛的定義(方大同) / 我們的總和(艾怡良) / 在不確定的世界裡(魏如萱) / 漂向北方(黃明志) /
無言歌(林憶蓮) / 雙截棍(周杰倫) / 自拍(葛仲珊) / 自虐(張惠妹) / 第三人稱(蔡依林) / 家家酒 / 尋人啟事(徐佳瑩) / 不為誰而作的歌(林俊傑) /

日期 : 26/06/2017
時間 : 1145 - 1215

Come With Me(吳雨霏) / 兩溝 / 所謂的愛 / 無限(陳柏宇 & 林奕匡) / 3am(AGA) / 虛齡時代(Twins) /

如果香港有多啲呢種質素既電氣歌就正正子

Backseat Love算唔算
harryharry 發表於 2017-6-26 20:54
CUM WITH ME 逆轉 就有就有 明明就好電氣
CunninG 發表於 2017-6-26 21:19

你地講既歌個style同我po果首好唔一樣
我指既係比較慢既電子音樂genre eg ambient
香港有唔少啲EDM 不過氛圍音樂果type就冇乜

香港真係有唔少EDM咩
jose 發表於 2017-6-26 21:34

Errr 應該係話相對而言係多啲既
因為另一個係好少

日期 : 26/06/2017
時間 : 2300 - 0000
節目 : 音樂盛宴

Lust For Life(Lana Del Rey) / 菲林(蔡健雅) / Swish Swish(Katy Perry) / Make It One Day(Wasted Penguinz) / 一樣不一樣(Supper Moment) / 自白(鐵樹蘭) / BB Talk(Miley Cyrus) /
被愛妄想(宋念宇) / 滲(胡琳) / No Trouble(The Weepies) / 就改天 / 騷靈情歌(張敬軒) / Love Story(Taylor Swift) / 太陽(顏培珊) /

蔡健雅最sad歌詞集

有些承諾需要說出來 在適當的時候就走開
忘記了你的姓名 忘記了你的聲音 忘記了我的愛情
永遠都追不上那些人那事物消逝的速度
但人無法到達永遠 只會走到下個地點
想念變成一條線 在時間裡面蔓延 長得可以把世界切成了兩個面
只可惜我們都一直到 有一天彼此懷念時才明白
微笑竟然是我 最常想起的表情
其實並不難 是你太悲觀 隔著一道牆不跟誰分享
我的青春 也不是沒傷痕
但相信不代表永恆 人總會有喜新厭舊的時刻
我只能低著頭發呆 讓回憶滲透腦袋 漸漸變空白
生命開的玩笑有沒有分寸 帶走了我的天真

你又唔係石頭 驚乜鬼風化
nicholashin 發表於 2017-6-27 15:48

睇黎呢位會員geog知識豐富
希望禾可以拜汝為師

日期 : 27/06/2017
時間 : 2230 - 2330

野子(蘇運瑩) / 燈光(謝震廷) / 你不真的想流浪(柯智棠) / 天真有邪(林宥嘉) / 長白山(王嘯坤) / 風吹麥浪(李健) / 推開世界的門(楊乃文) /
一起搖擺吧(許哲珮) / 痛快的哀艷(蘇打綠) / 捨不得(小霞) / 小魚(魏如萱) / 大風吹(草東沒有派對) / 下一個天亮(郭靜) / 卡帶(盧凱彤) /

日期 : 28/06/2017
時間 : 1400 - 1430

那日下午(陳珊妮) / 你根本不是我的誰(盧凱彤) / 刹那的烏托邦 / 達爾文(蔡健雅) / 她成功了他沒有(楊千嬅) / 蒸發的世界剩下我(原子邦妮) /

又係重溫美碟時間

《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛)、最佳國語專輯、最佳作曲(說到愛)、最佳作詞(說到愛)、最佳編曲(說到愛)、最佳專輯製作人、最佳國語女歌手獎,最後榮獲最佳國語女歌手獎,為蔡健雅生涯第三座最佳國語女歌手獎,也是金曲獎史上第一位獲得第三座最佳國語女歌手獎的得主。

便利貼>說到愛>下次見>LETTING GO>不知所以然>可愛>別找我麻煩>>舊行李>愛我很簡單>>多米諾

頭七首求其一首放係2017年都可以輕鬆拎到十大TOP5
點解可以咁好聽

如果派曬頭七首 就會有兩首無得拎Top 5 慘
nicholashin 發表於 2017-6-28 20:21

所以美雅好醒目
近幾隻碟都係派左一至兩首歌黎HK

你又知我聽緊呢隻碟

我咁排
Letting Go>可愛>便利貼>別找我麻煩>舊行李>說到愛>下次見>愛我很 ...
jose 發表於 2017-6-28 20:28

個playlist係你整架?
有邊25首

翻煲緊所有碟
聽日先些牙
jose 發表於 2017-6-28 20:39

我想整但唔敢整
因為太多歌愛 驚第日後悔

好想再不單車 好想再濕一些
迷亂裡我舞蹈 維園中你暢泳
好想坐上霏姐 好想醉多一些

...

日期 : 29/06/2017
時間 : 1230 - 1300
節目 : 音樂盛宴

Always On My Mind(Da'Ville) / It's Alright(Site Access) / 星期一太空漫遊(Blaster) / 所謂的愛 / Let's Fall In Love(Diana Krall) / Wildest Dreams(Taylor Swift) / PLAY我呸(蔡依林) /

reggae真係好好聽

其實近期係reggae 唔知你會唔會支持呢
nicholashin 發表於 2017-6-29 13:18

共有 0 人參與投票

好慘但我笑左出聲

可以計新人 而且係香港萬中無一主打reggae既歌手
明明只係好耐之前聽左首歌一次 但近排個腦會不斷 ...
nicholashin 發表於 2017-6-29 13:22

點解我回你果個po唔見左...

日期 : 30/06/2017
時間 : 0945 - 1015

推開世界的門(楊乃文) / 第二天(快樂是...)(謝安琪) / 沉船(韋禮安) / 迷失藝術(王菀之) / 終於結束的起點(五月天) / 轉眼(五月天) /

因為小霖6月30日del咗個post 相信就係你呢個
nicholashin 發表於 2017-6-30 14:47

傷心
明明個po就唔係就咁po左條片出黎就算
好似打左兩行野回應你話聽完首歌覺得唔好聽

反OT哦
金銀島(容祖兒) / 金銀島(韋禮安) / 蜉蝣(容祖兒) / 蜉蝣(陳綺貞) / 馬賽克(容祖兒) / 馬賽克(蔡依林) / 戀人未滿(容祖兒) / 戀人未滿(SHE) /

同埋話聽always on my mind算
nicholashin 發表於 2017-6-30 15:00

如果咁都要del 睇黎呢個po都要被del。。
話說最近發現娃娃cover過卡帶
nicholashin 發表於 2017-6-28 00:05

日期 : 30/06/2017
時間 : 2000 - 2100

We Are One(Hardwell & 蔡依林) / 牙買加的檳榔(張惠妹) / 活著是最好的死亡(蔡健雅) / Come With Me / 過渡期(宋念宇) / 於是長大了以後(謝和弦) / 3am(AGA) /
哪裡只得我共你(Dear Jane) / 第十行星(Robynn & Kendy) / So In Love(官恩娜) / All You Need Is Me(薛凱琪) / 味道(方大同) / 悟空(方大同) / We Are One(Tanya X aMei X Sandy X Naying X Rainie X Elva X Alin X S) /

日期 : 01/07/2017
時間 : 1100 - 1115
節目 : 新歌速遞

一直走(A-Lin) / Kissing Paradise(曲婉婷) / 分過手請舉手 /

美玲首新歌幾正正子

陳信宏x10選

盛夏光年 -「 放棄規則 放縱去愛 放肆自己 放空未來 」
如煙 -「 我坐在床前 看著指尖  ...
CunninG 發表於 2017-7-1 14:42

我覺得 你是我最初和最後的天堂 呢句超神
已經值10000分

如果我們不曾相遇同諾亞方舟都係神級
後者仲要有埋層次 拎唔到作詞人真係幾可惜 我覺得詞好過曲
反而係成名在望拎 真係...

不過我唔喜第二人生份詞

我覺得今隻碟佢有少少跌watt
唔係話成名在望差
但係除左用字比較特別
我又唔覺得好特別
所以我一直話佢今 ...
CunninG 發表於 2017-7-1 14:58

諾亞方舟好有心思
例如摸到杜拜塔頂的塔尖 要好有想像力先會諗到
寫落去好生活化但又好誇張 好似好接近自己但又難以想像

由如果要告別 還是要告別 終於要告別 勇敢的告別 再到最後的告別
每段都唔一樣 由時間慢慢推進
用字方面係有仔細研究過 例如海平線 晚安 等等

當永遠變成一種遙遠 當句點變成一種觀點 讓人類終於變成同類
讓諾亞方舟航向了海平線 讓諾亞方舟航向了換日線 讓諾亞方舟航向了天際線 讓諾亞方舟航向了無限
呢兩句真係神到爆炸

所以我最愛應該係諾亞方舟
另外我覺得後青春期的詩既歌都唔錯 入面好多歌望落好噴但又好符合個心境

可惜最後輸比台語歌
而且因為台語歌既關係
我又幫唔到佢平反係咪人地填得太好定點  

btw想知邊首 ...
CunninG 發表於 2017-7-1 15:27

那一年天空很高 風很清澈 從頭到腳趾都快樂

但同時又填得好young好得意

專嚴 (陳柏宇) /
nicholashin 發表於 2017-7-1 16:57

罰抄呀唔該

呀唔該
nicholashin 發表於 2017-7-1 17:14

用手抄WOR

用手寫板ok?
nicholashin 發表於 2017-7-1 17:26

拍條片/影張相證明啦

勿忘草(洪卓立) / 勿忘你(林宥嘉) / 毋忘你(官恩娜) / 勿忘我(陶喆) /

真•神曲

重溫神碟
《Goodbye & Hello》是蔡健雅的第六張國語專輯。此張專輯入圍第19屆金曲獎最佳年度歌曲(達爾文I ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-28 23:54
又係重溫美碟時間

《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛) ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:16

又係愛雅時間

《若你碰到他》是蔡健雅的第八張國語專輯。此張專輯入圍第21屆金曲獎最佳國語專輯、最佳作曲(拋物線)、最佳專輯製作人、最佳國語女歌手獎。

紅色高跟鞋>輪流轉>Only Love>誰>生銹遊樂場>拋物線>救生圈>若你碰到他>自由落體>男人

雖然隻碟整體而言係冇歌唔好聽 但同時突出既又唔多
相對前一隻G&H同後一隻說到愛 呢隻碟都幾跌watt
不過頭六首都夠十大LEVEL

日期:2/7/2017
時間:19:30 - 19:34
節目:當你離開的時候

當你離開的時候(蔡健雅) ...
jose 發表於 2017-7-2 19:35

Pun
點解唔聽埋走過的路空白格達爾文牙

日期 : 03/07/2017
時間 : 0845 - 1045
節目 : 愛林不需理由

第二性 / 冷暴力 / 布拉格廣場 / 看我七十二變 / 愛情三十六計 / 唇唇欲動 / 舞孃 / PLAY我呸 /
We Are One / 美人計 / 花蝴蝶 / 大藝術家 / 說愛你 / 桃花源 / 馬德里不思議 / 許願池的希臘少女 /
無言以對 / 消失的城堡 / 獨佔神話 / 我 / 第三人稱 / 非賣品 / 彩色相片 / 不一樣又怎樣 /
十三號星期舞 / 愈慢愈美麗 / Prove It / I'm Not Yours /

此刻我突然聽著泳的歌 @04/07/207
感應 (泳兒) / 花無雪 (泳兒) / 黛玉笑了 (泳兒) / 無心戀唱 (泳兒) / 送 ...
616.1314 發表於 2017-7-4 17:34

頭三首好好聽 之後就...

日期 : 04/07/2017
時間 : 2200 - 2230
節目 : 神曲

在你身邊(韋禮安) / 說到愛(蔡健雅) / 再一次(宋念宇) / 雞蛋與羔羊(謝安琪) / 我杯茶(容祖兒) / 他舉起右手點名(蘇打綠) / 枯榮(林憶蓮) / 睜開眼(RubberBand) /

強烈要求加入我們的總和
CunninG 發表於 2017-7-4 22:39

Ummm
係幾好聽不過係我心中未到神曲

我agger既神曲
在你身邊(韋禮安) / 說到愛(蔡健雅) / 再一次(宋念宇) / 雞蛋與羔羊(謝安琪) / 我杯茶(容祖 ...
CunninG 發表於 2017-7-4 22:48

你反雅反琪 嬲子囉
我上年年尾都有整個六年回顧 不過要20個位 同埋瘋狂割愛 超心痛
你揀10首應該會勁頭痛 仲要整十年
山寨都要好睇先得 最緊要抄得舒服

日期 : 05/07/2017
時間 : 1111 - 1117
節目 : 再一次

再一次(宋念宇) / 再一次(宋念宇) /

首歌好聽到痛哭

挑戰你既容忍程度系列
睇下你可以容忍到幾多首

Part 1 : 唱乜7
心多(勁歌金曲Live) - 鍾欣潼
惡女 - 顏卓靈
閃光 - 顏卓靈
你幸福嗎 - 楊千嬅
櫻花樹下(Live) - 周柏豪 feat. 張敬軒
男神為我唱首歌 - 林羨淇
閃先 - 洪卓立

Part 2 : trashy製作
靈魂進化 - C Allstar
風無心 - 容祖兒
現代藝術 - 嚴爵
一隻鞋 - 韋禮安
愛沒有假如 - 衛蘭
原來只因深愛著 - JW
八月號 - 薛凱琪

Part 3 : 女神獻唱
Bye Bye Love - 梁佑嘉
就有就有 - 吳雨霏
Diamond Cat - 鄭融
Fantasy - J.Arie

Part 4 : 要幾悶有幾悶
C3PO - 李克勤
帶著骨灰去旅行 - 洪卓立
失約 - Twins
行屍走肉 - 陳柏宇

Part 5 : 跳舞都跳得唔安樂
Make Up Baby - 蕊蕊
Catch Me Up - As One
哈哈鏡兵團 - Super Gear

係咪專登唔放我呢個list嘅歌
nicholashin 發表於 2017-7-5 18:12

我對噴歌冇乜研究 印象唔深
點解你個list冇閃光?

日期 : 06/07/2017
時間 : 1200 - 1230

放棄治療 / 原來的你(宋念宇) / 所謂的愛 / 馬德里不思議(蔡依林) / 我好得閒(容祖兒) / Come With Me / 潛水(Gin Lee) /

日期:26/06/2017
時間:12:25 - 13:30
節目:自plug時間

能傷心是種奢侈 (林一峰) / 安歌 (Mr.) / 只好再 ...
nicholashin 發表於 2017-7-6 12:56

你漏左呢十首

個MV hea到...
同埋原來的你係咪冇MV啦
不過理想時代都唔差既

同埋所謂的愛點擊次數升得好快

點解你可以咁快手
CunninG 發表於 2017-7-6 19:58

有subscribe佢個youtube channel LOL

日期 : 07/07/2017
時間 : 1530 - 1630
節目 : 是日心情

所謂的愛 / 熱浪假期(Twins) / 我最親愛的(張惠妹) / Come With Me / 霸氣情歌 / 無限(陳柏宇&林奕匡) / 心花怒放(容祖兒) /
小故事(JW) / 舊街角(連詩雅) / 放棄治療 / 卜卜卜(小塵埃) / 抓緊青春的尾巴(YukiLovey) / / 安全地帶(林欣彤) / 優先權(蔡健雅) /

是日心情=Cum with me
即係你今日想落地獄?
nicholashin 發表於 2017-7-7 16:37

搞掂你簽名張圖先留言啦bye
呢個list幾fit
hehehaha 發表於 2017-7-7 16:31

多謝支持遭移首心花怒放

一齊愛雅

Keep Breathing / 說到愛 / 失語者 / 異類的同類 / 當你離開的時候 / True Love /

1130-1200
重溫葉孫歷年冠軍歌

翻牆(Robynn & Kendy) / 陶瓷娃娃(Robynn & Kendy) / 第十行星(Ro ...
dongbb2332 發表於 2017-7-8 12:08

咁少