返回列表 發帖
馮穎琪×黃偉文 繼「飄紅」後又一力作
唔知各美榜會唔會上呢隻歌呢
我唔係嚟推hit ra ...
jasonng 發表於 2015-9-20 11:32

幾好聽喎

誰是我們 何謂他們

好想俾呢首十大

雖然又係Eric Kwok 但正過準備中任何一首歌
考慮下自plug先
明明你已經谷左入十大 {: ...
nicholashin 發表於 2015-9-20 13:05

我咁講擺明即係未夠分啦

係呀 loop咗成個星期喇
馮穎琪嘅曲真係好正
個榜又多隻歌想冠  ...
jasonng 發表於 2015-9-20 13:06

咁做唔到至潮架喎

哼 至潮已經同本榜無關
jasonng 發表於 2015-9-20 14:24

咩已經
係不嬲都無關囉homo

#JOEY100SONGS

41. 頹

呢首同花城真係好似
二揀一之下揀左呢首

[口試mode]工作辛苦 難道不工作就不辛苦嗎[/口試mode]
頹得多 人真係會癲噶

但我寧願不工作

在 YouTube 上觀看「CK Andy Lee and his fds - 那一個我 (MV)原唱:薛凱琪」 -

100%自家製MV~
由籌備、 ...
fifty1205 發表於 2015-9-20 19:54

wow 你簡直係我男神
要演技有演技 要唱功有唱功
5分

5分
好歌要力推 得2個人投票好慘豬架
無論MV定首歌都有力挑戰金曲獎提名

係50 cover咖咩? ...
dongbb2332 發表於 2015-9-20 20:12

俾少少尊重得唔得? 抄人講野好好玩呀?

愛噶
希望終有一日聽到 頹+花城 嘅live
jasonng 發表於 2015-9-20 22:02

我覺得會比較大機會聽到我的麻煩男友既live

42. 阿門

豬扒 飛女 MK
唔好以為祈禱叫天主保佑你就冇事
我家耶穌會黎捉你落地獄

我只覺得 幸福不需要全世界來盛讚
漫天子彈 朦起雙眼 都會為你分擔

43. 凝溶

有時會諗 如果有如果 我想有時間靜止器
俾我係囍帖街既鳳凰木同蘋果樹樹蔭下天然呆
係橋上看風景 留住一片晴空
但可惜沒如果 時間要走始終留不低

44. Lucky Star

諗佢啲淫歌第一時間唔會諗到呢首
但每次一聽 嘩 使唔使呀 好露骨呀

18/6生日嘅人係弱....
rubylovessss 發表於 2015-9-22 23:03

30/2果啲人最nice
eg me 好似係

前幾日喺office 咁啱播到
心諗 啲人應該唔會認真聽歌詞嘅
jasonng 發表於 2015-9-23 10:42

不如你唱 色惑 x lucky star x 加大力度啦

45. 垂涎

點解又有一首淫歌

方皓玟作既曲的確唔錯
不過個編曲更加出色 比起祖兒之前既霏快版淫歌都更加到肺 祖兒既演繹都到位左
份歌詞就由@jasonng親自演繹同講解啦 佢比較有心得

進度良好 睇黎可以停翻兩三日#JOEY100SONGS 開心

聽多幾次覺得ok好聽

年度之歌

我而家先知係 還願我懂下台的美"藝"
是咪太遲鈍

無人問我寂寞盡頭何處去養傷
原來是我的心境高到變為偶像
616.1314 發表於 2015-9-24 21:26

謝安琪啲歌真係好好聽

後窗知己
第二天

開心
俾左個咁new既old news俾大家

偶爾渴望得到艷羨 故作美麗人兒
多麼的想出走尋找新鮮 儘管無聊事
一天等到一天 匆匆閃過十年

今朝聽左一次之後成日都哼住呢首噶

難過在於只可給你包容見諒 漸遺失你的感情重量
然而我病痛都要扮作聲線鏗鏘 你總需要為前途著想

唯求忙著專心工作直到晚上 難眠仍是跌入裂痕中央
抬頭朝著天邊將透光的方向 盼望我別再幻想

呢兩段有啲似

46. 你是我堅強的唯一理由

chob以前比而家清純好多 我指把聲
呢首把聲真係好清

那日下午
我不是在悲傷的想念你
Shut Up

我敢在你懷裡孤獨

林 夕 份 詞 真 係 好 正

47. 如果睡袍太少布

如果條友係祖兒係條link咁既樣
我相信就算唔著都冇人會想睇

近十集出左咁多首淫歌 應該都七七八八啦
祖兒既淫歌入面最吸引都係呢首
估唔到個咁穩紮既編曲加份詞竟然會有一絲挑逗既味道

我敢在你懷裡孤獨 我不是在悲傷的想念你

呢3首都幾好聽 不是壞蛋聽落就最唔夾隻碟 利申未睇歌詞 齋聽 ...
dongbb2332 發表於 2015-9-29 21:29

前面果啲好聽十萬倍啦
星光下我記得 流沙世界 週日晚間憂傷 都正正子

最愛
我不是>那日>SU=星光>週日 其他都好聽其實

48. Honey!

一舉手 一投足
自信既眼神
來挑戰吧

我決定我的決定
我迷信我的迷信
我存在在你的存在

梁靜茹做乜咁愛呢種句式

49. 卸妝

幾多條例和界限
做自己未必能討好人
但衣不稱身 其實更難為自己

oldlinkisso難聽
好想同霏妹講走開啦
唱衰哂我家tanya既歌

你走開啦 明明就係姓蔡個女人響度抄歌名
人breathe佢又breathe
dongbb2332 發表於 2015-10-1 14:05

我祈求吳雨霏啲fsns唔好成日講埋啲有損智商既野

反OT
雷克雅未克
廿九歲的遺書
比較愛

50. 爭氣

總算趕得及黎到第五十首

好想同自己講既兩個字
無論發生乜事我都會支持我自己架

呢個世界上真係好多假面人
或者有太多難關
人到左難捱的關口就未必可以記住原委
當初堅持還在嗎 其實你還記得嗎

未必人人天生就可以樂觀面對一切 樂觀啲唔樂觀啲 其實都係空話
但我覺得爭氣與否 肯面對唔肯面對 都係自己既選擇

加油

616.1314 發表於 2015-10-2 00:02

thxalot
so sleepy

HBD

有暗星陪過牛一嘎
ed8671ed 發表於 2015-10-2 00:14

u 2 la ^^
祝連妹sunday會call你噶

最近呢幾個星期成個腦都係為何要我愛上你

傳說中既地獄歌單
小道消息話連續聽100次會比天主捉落地獄

1. 容祖兒 - Mad About You
2. 吳雨霏 ...
-Prince- 發表於 2015-10-4 15:26

二人浴呢? lucky star呢?
祖兒佔左四首 好邪惡
祖兒fans陪同祖兒來回地獄又折翻人間

自己的iPod藏歌數千首,但來來去去,也不外乎在那二三十位歌手之間的作品內反復,這好比家中衣柜藏衫再多,可經常所穿,總是逃不出那幾件容易搭配的Plain Tee一樣,當然蔡健雅絕對屬於裡面之中的一員,其耐浸耐泡的音樂就像難以退味的茶包,即使是商業為先考慮包裝的《陌生人》、《雙棲動物》都不乏《無底洞》、《夜盲症》與《二手煙》等等好歌,更莫說是屬於心頭好的《紀念》、《I Do Believe》和進化了的《Goodbye & Hello》。

聽緊:
紅色高跟鞋

Got a long list of ex-lovers
They'll tell you I'm insane
Cause you know I love the players
And you l ...
HOTMAN 發表於 2015-10-5 00:03

I love this song too ah

1-50 summary
NO.  SONG        YEAR    ALBUM         TRACK
01   抱抱        2002         Something About You          2
02   舊日回憶的山丘   2002         Something About You          7
03   還未        2005    Bi-Heart          11
04   暖光        2007    Glow           5
05   借過        2004    Nin9 2 5ive        10
06   精神戀愛      2001    喜歡祖兒         2
07   分身術       2004    Give Love A Break     13
08   赤地雪       2006    Ten Most Wanted      4
09   另眼相看      2013    小日子          8
10   全身暑假      2001    全身暑假         3
11   沙堡壘       2001    隆重登場         11
12   黃色大門      2006    Close Up         11
13   天窗        2013    小日子          7
14   歌姬        2003    Show Up!         6
15   蒸餾        2006    Close Up         10
16   空港        2010    空港           1
17   蛇         2008    In Motion         8
18   蜃樓        2004    Give Love A Break     11
19   穿花蝴蝶      2000    誰來愛我         4
20   愛一個上一課    2006    Close Up         3
21   一個人砌圖     2001    全身暑假         4
22   撈針        2000    誰來愛我         10
23   二人浴       2008    In Motion         4
24   破相        2010    空港           2
25   這分鐘更愛你    1999    JOEY           3
26   山口百惠      2011    Joey & Joey        10
27   勉強幸福      2003    Show Up!         12
28   最後的茱麗葉    2006    Ten Most Wanted      9
29   銀蛋伴小貓     2001    隆重登場         8
30   Mad About You   2002    Something About You    3
31   兩面        2009    A Time For Us       10
32   途經北海道     2013    小日子          12
33   想得太遠      2003    我的驕傲         21
34   一面之緣      2002    Something About You    1
35   It doesn't matter   2009    A Time For Us       4
36   我也不想這樣    2003    Show Up!         15
37   忘憂草       2008    In Motion         5
38   愛怪物的你     2008    In Motion         6
39   為你萬歲      2000    誰來愛我         8
40   小天使       2002    Something About You    8
41   頹         2008    In Motion         9
42   阿門        2001    全身暑假         6
43   凝溶        2004    Nin9 2 5ive        13
44   Lucky Star      2008    Love Joey Love Four    1
45   垂涎        2011    Joey & Joey        6
46   你是我堅強的唯一理由2000    不容錯失         4
47   如果睡袍太少布   2006    Close Up         9
48   Honey!       2003    我的驕傲         8
49   卸妝        2006    Close Up         8
50   爭氣        2002    喜歡祖兒2         1

---------------------------------

年華最細碎 感觸很似水
尋這開心怎可再等 等待是如何殘忍
吃過喝過如何才可戒掉味道
對你那印象 從前未對焦 現在像熱戀

這一剎要陪愛人不看錶 睡過飛氈
讓你照亮我使我避過災禍
漫天子彈 朦起雙眼
如真的需要走 你要教我獨行
今生不可一起 過一世 還是會再次等你
既說過後會有期

來放肆地妄想
擒獲前若無大戰 也不刺激
原來情難自控 我與你二人浴
試用嘴巴舔舔 叫味蕾可體驗
一下緊 一下鬆 一放一收 一抱即放手
你引至我的床搖搖
幾多對 柔軟的繑著相對

大半生不痛不癢 便不用受創吧
但最尷尬一不小心 感情用事便太傷

人寂寞便愛幻想
如你有歌請准我陪著唱
若你都警覺待我太好 但願仍然慈悲上路
感激卻無緣變做愛

若是沒要事 你怎會約我相見
寧願越愛越盲 看不見方向

然後你當我是誰
朋情或是愛意難分
是對我好就請躲開求你讓我安靜行過
刀峰過 至發覺我身 又或是我心 十萬道血痕

還是以前的事 最拋不低的那是我

如何為一對手尋覓到擁抱
忘掉永遠要接受 要接受詛咒
淌過 變初雪在赤地

然後是嘆息 是記憶 總算在華麗裡浮
你的假惺惺 不足眷戀
未能拿出空檔來受氣
人會變 情會厭 從沒甚麼保險
收起記憶最苦的才是寶貴一課

秋季海濱潮聲遠去 只剩我足印伴隨

青春火花耀眼麼 眉頭留不了盛況
願我可以避世 所以無愧
這一對腳步 歷遍處處芳草

全身暑假 投奔初夏
人間卻有殷切的眼光 每夜往上看
流淚已停頓了 不須顫抖

十尺丁方 這間房 正好卸妝
牆上繼續掛的還是我六歲的畫
誰及我內涵這麼耐看
照出堅強與信心 重新的上演

陪我去走 自昨日蕩韆鞦
到那積雪漸厚 到我有點成就
全也是你兩手 無聲卻在背後
能贏盡多少豐收 遍踏地球
難及這份愛直到永久 從前伴著盪韆鞦
到那積雪漸厚 到我有點成就
全也是你雙手 默默在我身後
能贏盡多少豐收 遍踏地球
難及在你身邊更富有

原來今年我個榜每個星期都起碼有一首國語歌係榜上
又係時候重溫呢堆年頭國語歌 (原來時間過得咁快)

安慰
USA
落俗

聽首Ella嘅歌賀bb出世
rubylovessss 發表於 2015-10-5 23:08

ella啲歌真係hht

縱使祖兒知道酒醉不過是空虛

仲話俾我聽我好有生存價值 愛
若你某天死去 也沒記取的金句 幾多人就這樣半生勞累

本來諗住10月前聽哂嘅幾隻碟 到而家都有一隻剩噶sosad
以下係聽左的

Years & Years - Communion
Madonna - ...
jose 發表於 2015-10-6 17:45

u是咪終於要的起心肝聽國語歌
開心

不如聽埋呢幾隻碟呀

- 初出茅廬 英倫搖滾 小品耐聽 -
呼吸
記念
I Do Believe

- 商業出發 都市女聲 全城熱播 -
陌生人
雙棲動物

- 回歸簡樸 揉合歌種 悠然自得 -
Goodbye & Hello
若你碰到他
說到愛

- 甘於突破 面對自己 驚喜連連 -
天使與魔鬼的對話

^^ 愛雅

kk8733參演肥豬王mv
harryharry 發表於 2015-10-6 20:02

好勁咩家陣?
我十幾年之前已經俾祖兒首chihuahua瘋狂硬tag啦

痛快的哀 30s

HI 又係我

51. 男朋友與歌

流過段段激情 留不低每個亦能留低一課
快樂混和難過 這杯茶是我

人生唔同階段既主題曲都會係唔同既歌
而因為有呢啲歌 可以唱到入心扉 都總算唔孤單
真高興給你愛護過 根本你不欠我什麼

到了廿四今天 深愛的只有-Prince-

我和同學用了兩天時間拍攝兼三天剪接的MV五強不入,相反YouTube另一條全程只係影住手指彈琴的"MV"卻入了五 ...
fifty1205 發表於 2015-10-8 16:34

50你好慘豬
用埋出櫃呢招都輸左

清空
晴空
青空
星空
放空
空空
dongbb2332 發表於 2015-10-8 22:41

時空??
GEM在旁若無人的太空?????

直到現在 走過的路
有些心酸辛苦 但至少有些小幸福
愛過恨過
走過的路 很多感觸
或許在一個人散步時心中還會回顧
只希望自己能走出片天空
勇敢的走到未來

有人上堂討論格拉斯哥流浪班上好多人都鍾意omg(仲要佢地班人都唔係聽廣東歌為主 ...
HOTMAN 發表於 2015-10-9 21:49

咁啱既
我都有唔少同學話首歌超級好聽

原來你哋係同班同學!
nicholashin 發表於 2015-10-9 22:18

同班同學要 告訴我心事疑難

希望HOTMAN快啲同我分享心事同花生

好丫希望Bag都唔好再為ELLA大肚而抑鬱,正所謂下個更美好
送首歐遊比你,希望你會遇到格拉斯哥 ...
HOTMAN 發表於 2015-10-9 22:32

我唔想理呢個貝戔人!!!!
只愛霏妹
從 前 為 每 份 痛 吶 喊 樂 與 怒
再 也 聽 不 到