返回列表 發帖
有冇人記得 i) 903 weekly chart 邊年由30首減到20首, ii) 邊年雷霆歌曲播放指數 bye bye  ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 13:29

「雷霆歌曲播放指數」於2005年1月26日結束

09年TVB係勁見KAY,咩SHOW都有佢, 又有個人節目,台慶劇歌又有份唱,TVB真係有心比佢
+上08年JOEY已亞 ...
gordon0807 發表於 2017-8-20 19:14

09年其實如果唔係4大單野,好大機會係KAY拎TBB最女啦,
年頭祝英台、年中年度之歌都四台冠,
中間又有7場演唱會,
本身年尾活著應該都似四台冠,係最衰4大單野一黎,
搞到活著第3位就OUT左,如果唔係就一年3首四台冠

Hit到返大陸羅湖商業城
風見志郎 發表於 2017-8-21 11:52

2000年頭大陸啲衫鋪勁鐘意播蝦餃媽啲電音快歌炸機

隻艇個陣真係俾人鬧到癲,幾乎所有音樂討論區既人都鬧,連香討,cafe班死忠都鬧

不過鬧得最甘都係cm同3 ...
Jacz 發表於 2017-8-21 13:06

斷橋事件無端端轉plug原來過得很快樂爭十大,
其實唔係本身話plug麥芽糖,
但係上完慈善騷唱完劣評就唔派咩?

拎返叱吒新力軍金獎個list出嚟咪得夠方便家姐師兄新人紅之後flop到地核
美側美蘭咪又係一樣高峰 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-8-21 13:28

美斗擺明冇紅過07年叱吒奇案之一就係比新人金佢

四台聯頒是咪已經永遠停辦

其實04年底幾個一線輪住兩周冠都幾壯觀
小城大事,美中不足,空中飛人,寂寞的人有福了

我認為99年係女歌手回春,多謝四大天王開始唔玩00年至02年盛世
03年真係好傷
04年其實不算低迷,04年其 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 19:00

07有酷愛,電燈膽,逼得太緊嗰啲hit歌都未叫做死期到呀……至少周街啲人既電話鈴聲都係呢幾首

我都係好記得睇07年勁歌哥年覺得樂壇衰退應該冇得救
全年系冇一首爆 我係講緊幾代人都識得唱 街知巷聞哥 ...
loowee 發表於 2017-8-21 21:30

越難越愛咪幾代人都識唱囉10年代最hit係咪呢首?
但係冇人會當佢係金曲咁解

逼得太緊其實可以候選2007金草莓
搭單男人kfc 無心戀唱pls
ricnature 發表於 2017-8-21 21:49

無心戀唱咁都執到個tbb十大真係o嘴到……Even關家姐首如何離開你or老孫首思前戀後都hit過靚泳啦…

其實07年古巨基愛回家先最唔應該四台有金曲,只係有地位先有,
男人ktv都好過愛回家最慘stephy ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 21:57

Exactly!愛回家完全係比面古生地位先比十大,呢首歌完全係屬於入耳即忘系列,
諗住食返愛得太遲嗰種sell溫情但係極娘味

《黛玉笑了》或者《送我一個家》更有資格問鼎十大

之後,May I坐左幾年冷板櫈 ...
l00540 發表於 2017-8-21 22:04

美ai冷板櫈都唔夠美音慘啦07勁歌嗰陣吹到佢係最受歡迎女歌手最後五強,
但最後坐成晚係第一行老尷苦笑食白果

其實無心戀唱又冇咁差,只不過係好似你不是好情人、龐貝21世紀咁亂入 ...
數彩虹 發表於 2017-8-21 22:08

我記得無心戀唱係暑假嗰期tbb自谷成日播wor

講起04 年twins女人味個十大又係嚇死人無命賠
大大首飲歌 / 嬌假唔揀
揀首女人味
哪來的重口味?
我記得 ...
ricnature 發表於 2017-8-21 22:09

班中坑不知幾鐘意女人味

金牌07年其實班後輩全部好過前輩古巨基,但金牌只繼續保古巨基
rthk07年金牌拎四首十大真勁 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:14

金牌07嗰年最後顛峰之後就直插啦電燈膽>逼得太緊>男人ktv>>>>>愛回家

但鄧健弘無理由第一排,佢幾時一線過?
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:19

識陳志雲咪第一排囉

06年tbb十大個敗筆又真係你不是好情人= =
紅綠燈 最佳損友 光明會 愛得太遲 離家出走 華麗蟹后呢咋都hit,
比美孖不如比美霏愛你變成恨你or靚泳感應,
劉華張開眼睛都係浪費quota之作

講起tvb同kkk~
最噴應該有年用義海豪情十大~~~
kenny1102 發表於 2017-8-21 22:39

係極噴…………本身仲估係時代十大………Tvb膠到震,2010嗰年咪就係男人信什麼金曲金嗰年……成晚真係笑片咁睇

你數漏悶到爆的天水圍城,不如叫梁漢文出席,頒首滾仲好啦,順便楊千嬅唔使食白果 ...
阿mark 發表於 2017-8-21 22:38

咁宋禮係親生仔點都分都個獎走既,但同意比滾十大,滾k場都hit過下

當年陰謀論:
換走金曲金大熱《末日》、《時代》
合理化金曲金《男人信什麼》、《Chok》 ...
l00540 發表於 2017-8-21 22:48

11年爆冷比水百合十大都好驚嚇下雖然質素上係冇問題,但好明顯末日啱大眾口味多d

睇返10年個十大真係廢到核電廠爆炸,
開籠雀 k歌之后 義海豪情 金鐘罩 放得低 直到你不找我 愛的習慣。。媽的,好攞命,
真心得破相叫做ok,斗零踭,男人信什麼都叫做尚可,
比以身試愛,飲酒思源,時代,殘酷遊戲會唔會好d,
嗰年數十首都數唔出,講真我寧願比hotcha屈尾十都唔會比k歌之后呢首膠野

個人認為歷年聽到耳都側既十大勁歌金曲:
1. 義海豪情 - 古巨基
2. 爆了 - 古巨基
3. K歌之后 - 鄭融
4. C ...
1d14 發表於 2017-8-21 23:06

古巨基係連續三年用廢野得獎地球很危險,義海豪情,爆了偏偏12年戀無可戀告別我的戀人們正常返又唔出席頒獎

有傳tvb十大係歌手係tvb定邊10個人~
之後唱片公司決定咩歌拎~~

好似話想完之之心願, 佢想呢首十大多過末 ...
kenny1102 發表於 2017-8-21 23:17

咁留白呢

2003Kelly弱到爆,都仲有十大+亞女+公益金
阿mark 發表於 2017-8-22 08:12

十大最敗筆係她比我醜

飛天舞會果期(個雞冠頭欣賞無能)完全冇殺食作品囉, 到後來04叫有返首《别来无恙》, 不過冇大hit. ...
風見志郎 發表於 2017-8-22 11:03

到而家都依然覺得飛天舞會完全唔係演唱會主題曲嗰味野…完全high唔起,之後她一定很愛你做年度主打直頭冇眼睇,
娘味濃到……百思不得其解kelly唔搵陳輝陽合作,話曬個個一線當時都搵輝陽

《愛一個人》、《熱愛基本法》

會唔會Kelly忠於Mark Lui, 所以唔起用輝陽的作品? ...
l00540 發表於 2017-8-22 13:25

Plug mark lui既歌都算啦,佢走去plug翻唱先攞命又唔係冇歌,一年兩三隻碟,20幾30首歌會揀翻唱歌派台

好心分手同愛與誠現今都不HIT啦
終身美麗先HIT到現在

三角誌好正,反而做不到好心分手咁好成績 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 20:39

我見tbb啲藝人出活動都成日翻唱終身美麗

冬令時間呢?
jasonbloom 發表於 2017-8-22 22:01

跨年冠

07年glow 歌亂來,零時零分拍得住天然呆垃圾歌
但果年大家只插千嬅的化娘
反而愛回家同零時零分仲垃圾 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 21:50

08年港台比陪我長大十大我都覺得好驚嚇

女人味後hit songs係一時無兩
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:10

一時無兩邊忽hit呀幼稚園先hit囉

冬令時間當年真係周街播,點會唔hit, twins05、06雖然有所回落,但係主打歌都保持一定hit度,救生圈 ...
TT进化论 發表於 2017-8-22 22:18

07年twins先至直插,twins party啲歌冇首hit,咩愛情凸激,傷心情歌完全唔掂

華麗邂逅不是嗎?
當年06年頭祖兒轉型人氣跌,即刻要製造我的驕傲4.0喎 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:28

笑出黎華麗蟹后同我的驕傲咁都拉得埋想點呀

鬼叫陪我長大系年底歌,好似都係地鐵廣告歌?
TT进化论 發表於 2017-8-23 10:57

咩料呀…陪我長大係07-08跨年plug,但08主打係跑機與蝶愛怪物,最後08港台比陪我長大wor

搞到 Ivana 無左首 四台共同金曲
個年娛樂新聞好似話係黎明出席做表演定頒獎嘉賓黎換獎去捧 JW { ...
616.1314 發表於 2017-8-29 18:06

所以 留白 咪係四台共同金曲囉。。。

零時零分真心唔算hit
成隻光管腳係得逃叫得上hit

前有Close Up後有In Motion,呢隻碟夾係中間其實真係冇 ...
Jacz 發表於 2017-8-30 12:40

Glow慢歌咪有渴望晨曦的女孩同螢係正野囉係零時零分陪我長大有娘味姐,密友都叫做ok ge,
衰就衰在派曬最娘嗰兩首

Bi heart 係屬於一般貨色囉,
啲side track咩混血兒、亂根本唔掂,
係得幾首慢歌+越唱越強見得下人

情歌的情歌真係plug黎都曬氣= =
首歌娘味重到

其實隻碟如果係2016出 可能就會派得好好多
另外J&J都派得唔好 當然有時候要就廣告
廣告歌真係害人不淺
...
bagfgfcde 發表於 2017-9-1 09:56

喜喜其實唔差wor,係佢近年演唱會喪唱煩左d姐

派得最好嘅係《容祖兒EP》
風見志郎 發表於 2017-9-1 10:21

冇plug扮了解已經錯曬啦

Ten most wanted派赤地雪、摩登時代、最後的茱麗葉都冇plug錯既,其他歌實在太冷門,舌尖開叉、珍芳達做健身操呢啲電台播好聽頂…

我記得碟評係評close up極差,話歌胡亂炒埋一碟又彈封面核突,華麗x后破壞哂tmw轉型,
愛一個上一課更加 ...
Kaybb 發表於 2017-9-1 22:24

心花怒放:皮日我唱k歌 皮日我有把鎖,咁都唱得唔夠放??

回復  Kaybb

Candy以佢d唱功點都上唔到一線,除非年年好心分手三國誌
阿mark 發表於 2017-10-14 18:07

三角誌呀?!

大家覺得容祖兒有生之年超唔超越到Starlight演唱會?之後d紅館show越做越唔掂 ...
loowee 發表於 2018-6-13 00:43

係個5354演唱會比光頭佬搞亂檔姐

睇番No. Eleven隻碟成績都幾差
一首三台冠都無
襯仲要0冠
帥小寶` 發表於 2018-6-20 00:03

派埋曬啲乜鬼茶想曲預左啦= =

佢嗰日發燒
hehehaha 發表於 2019-3-16 17:32

奴奴話佢今年有“大歌”姐係等於白果

容 祖 兒 處 女 緋 聞 奉 獻 陳 奕 迅

( 星 島 日 報 報 道 ) 最 近 有 報 道 指 容 祖 兒 與 陳 奕  ...
John 發表於 2019-3-18 19:05

日期呢

今天好累,去rehearsal的時候有很多記者來採訪。做了很多訪問,拍了很多照,眼睛乾到眼淚都要飆出來了。訪 ...
Garfield 發表於 2019-3-19 10:39

Gin對香港傳媒既睇法係咁差

鄭融今年在叱咤一口氣連奪兩獎,頒獎禮過後當然現身慶功宴,不過未知是否興奮過度兼打扮太性感,鄭 ...
electric 發表於 2019-4-1 07:59

得罪英皇……死得啦

樂壇天后陳慧琳 (Kelly) 今日出席新春活動,言明計劃2020年於紅館舉辦出道25週年演唱會。提到演唱會的主題 ...
LoveMirkay520 發表於 2019-10-17 18:00

紅館都唔批比佢康文署嫌佢過氣吧
班90後00後都應該唔知佢乜水
基本上kelly既音樂事業得頭十年係叫紅
呢15年真係flop到
定係嫌佢次次演唱會都唱嗰啲歌所以唔批
但唔唱嗰啲街客就會叫回水
如果三面台應該都開到6-8場掛
四面台就難開咁多場啦
又要靠月餅床褥珠寶散飛了
佢次次話錄新歌唱新歌
但最後就變返唱舊歌
都係唱舊歌啦 新歌街客唔會想入場
電音四寶/最愛演唱會/最佳位置/誰願放手 無限輪迴~

2015年2月4日吳雨霏宣布與環球續約,2月15日在九龍灣國際展貿中心舉辦Eternal Love音樂會。3月23日推出專輯 ...
帥小寶` 發表於 2020-3-10 22:51

我霏愛心爆棚