返回列表 發帖
2016 CBM 第 2 季季選 評分開始 !!!

公佈日期 : 2016.06.27 2130 - 2300

評選前提醒一句: Q5 每首歌都需要填野, [5/4/3/2/1/0/未聽過] 有 7 項架 !!! 需要揀其中 1 個 ! Thank you !

大問答今季需要 3 條全中呀 !!!

評選 link : 按此 → 睇清楚評分前需注意事項呀

CBM 第 339 期  2016 第 26 周

2016 CBM 冠軍歌
睡前服 / 你是你本身的傳奇 / 野生動物 / 舊街角 / 雙雙 / 雅俗 / 星期一太空漫遊 / 有理想 / 山林道 / 灰色的小紅帽 / 一雙手 / 初開 / 夢花鏡影 / 消化不良 / 夢想家 / Believe In Live / Believe In Live / 一樣不一樣 / 煩可寧 / 跟車太貼 / 流行歌曲 / #Jungle / 在,也不見 / 逃出阿卡拉 / 派對動物 / 瀰漫 /

歷年 Blaster 冠軍歌 : 2 首
星期一太空漫遊(2016) / 瀰漫(2016) /

01 03 瀰漫 (1 周冠)      Blaster          20>04>03>03>01
02 12 光環          Gin Lee          17>15>12>02
03 02 終於好天氣       方皓玟 / RubberBand    02>03
11 悟空          方大同          11>04
01 派對動物 (1 周冠)    五月天          15>04>01>05
07 一定要相信自己     盧廣仲          20>07>06
10 羅賓          張敬軒          12>10>07
08 09 化夢          張美儀          13>09>08
09 04 逃出阿卡拉 (1 周冠)   Nowhere Boys       17>09>03>02>01>04>09
05 有事發生        Super Girls        19>10>13>05>06>10
11 NE 
困獸都市        Fabel Feat. Al Rocco    11
12 NE 
東山再起        南拳媽媽         12
08 我最喜愛的香港人    KB            11>08>13
14 NE 
手機仔(一)       盧廣仲          14
15 NE 
東隧          徐嘉浩          15
17 囂張          鍾舒祺          18>09>17>16
18 Miss Fiona       薛凱琪          18>17
18 NE 暴風雪         李佳薇          18

19 NE 錯的情‧錯的人      ShowOff         19
20 NE 床邊故事        周杰倫          20
21 NE 百姓 (live)       Timmy          21

OUT
XX 05 Hands In The Air MastaMic / 鐵樹蘭 11>10>05
XX 13 上集大結局    陳柏宇      13
XX 14 生活道      sp'ACE      09>02>14
XX 15 專業失戀 30 年  C AllStar     12>06>15
XX 16 啱數       Supper Moment  17>16
XX 19 一坪半      盧廣仲      19
XX 20 自由飛翔     JW        20

============================================================

CBM Billboard 10

2016 CBM Billboard 冠軍歌 [只列 2 周或以上的
冠軍歌]
你是你本身的傳奇 [W3,W5] | 星期一太空漫遊 [W8,W9] | 灰色的小紅帽 [W10,W11] | 夢花鏡影 [W13,W14,W15] | Believe In Live [W16,W17,W18,W19] | 流行歌曲 [W22,W23] | 逃出阿卡拉 [W24,W25]

01 02 | 16.75 | 瀰漫 (1 周冠)      Blaster         06>02>01
02 01 | 16.50 | 逃出阿卡拉 (2 周冠)   Nowhere Boys      08>05>01>01>02
03 05 | 14.10 | 派對動物        五月天         05>03
04 03 | 12.55 | 有事發生        Super Girls       08>03>04
05 NE | 10.15 | 終於好天氣       方皓玟 / RubberBand  05
NE | 09.75 | 光環          Gin Lee        06
NE | 08.75 | 羅賓          張敬軒         07
08 NE | 08.50
| 化夢          張美儀         08
09 NE | 08.20 | 一定要相信自己     盧廣仲         09
10 06 | 07.70 | 
Hands In The Air    MastaMic / 鐵樹蘭     06>10

Jason's Playlist 2016

2016年度冠軍歌巡禮
WK1-13: 后會無期 / 親愛的仇人 / 差一點我們會飛  / Superman ...
JasOh103 發表於 2016-6-19 06:57
XX>01>XX
自 plug 不該
本帖隱藏的內容需要積分高於 999999 才可瀏覽

原來你咁遲先上暴風雪
kevinlai1621 發表於 2016-6-19 08:20
R 會員極力推薦
原本之前都諗過上架 但係爭唔到入榜 仲要聽厭左
本帖隱藏的內容需要積分高於 999999 才可瀏覽

全球恥笑陳柏宇
bagfgfcde 發表於 2016-6-19 10:51
re 幾次 out 幾次 等全球百姓恥笑陳柏宇嘅大作
等我都上返 YUMMY 個版本先
賴爽 發表於 2016-6-19 10:54
你太慢啦 我呢首係獨家派台架
點解冇人上安守本分 >.
RVHOCPC 發表於 2016-6-19 10:57
你都無 plug 過黎

閉路電視特約:「女中光華」全女班冠軍歌
我好得閒 / 剛剛好 / 舊街角 / 你是你本身的傳奇 / 你是你本身的 ...
616.1314 發表於 2016-6-19 03:48
救命 吳若希仲喺到
上百姓都唔上愛情小品 決定唔同你講野一分鐘
nicholashin 發表於 2016-6-19 12:53
你叫 timmy 唱愛情小品 咪有得上囉
不過聽聞佢未聽過首歌 因為佢喺屋企狂煲安守本分
* 呢個榜好多歌我都未聽過添 * 陳陳同 TIMMY 究竟係咩關係  
* 嘩 JW 居然係 20>XX
616.1314 發表於 2016-6-19 12:25
好多獨立歌手樂隊都好比心機做音樂架 希望大家聽下佢地嘅大作啦
朋友關係
其實我覺得 JW 唱歌唔好聽

wow 又timmy又動物 睇嚟你想食兩家茶禮
ed8671ed 發表於 2016-6-19 12:59
你成日都借 D 耳撮合我同佢 都唔知你有咩居心
Blaster 兩冠
遲d上埋安守本份live homo
Wonders 發表於 2016-6-19 13:18
愛 Blaster 超期待新碟
你地有無買埋隻碟呀
你真係好鍾意硬tag草蜢
Wonders 發表於 2016-6-19 13:26
大作大作大作大作大作
等全球百姓齒笑陳柏宇嘅大作 [等我改返隻字硬 tag 三首年度大作先 ]
+1  所以我三首都係 1WK OUT

夢工廠話由 KFC 頂 美轉 8910 個位喔
但為左尊重 美轉 KFC  ...
616.1314 發表於 2016-6-19 13:26
直接 out 左佢 ok

NH TOP 20 2016 WEEK 26 (2016/6/19)

2016年 每週冠軍歌
WEEK 1-13: 一晚長大 / 分手是常識吧 / 后會無期  ...
nicholashin 發表於 2016-6-19 11:49
#Jungle 2 台冠收工
NH TOP 20 2015 半年結
紅字為最高分  
以下按冠軍歌曲數目排序,如冠軍歌曲數目相同則按上榜歌曲 ...
nicholashin 發表於 2016-6-19 11:51
希望 Ning Colin 拎到新人獎

真係上左
timmy 發表於 2016-6-20 00:42
我真係恭喜你拎到候選新人嘅資格呀

候選邊方面既新人
nicholashin 發表於 2016-6-20 09:35
年度新人囉
你以為係咩

咁季選有無得投
kevinlai1621 發表於 2016-6-20 10:40
暫時無 因為你地都未聽過呢首嘅 live 喔

61 chanchan0909 /(可以換60分的中獎喔)
~~~~~~~(01)~~~~~~~
55 Kitston /
~~~~~~~(02)~~~~~~~
43 moxy  ...
RVHOCPC 發表於 2016-6-20 18:09
點解仲領先緊

你換下D垃圾獎品就唔領先咖喇
RVHOCPC 發表於 2016-6-20 21:19
中獎有咩獎呀 講下

I want to know too
nicholashin 發表於 2016-6-20 23:55
已 pm 左 me
好有驚喜

CBM 2016 第 2 季季選 戰況速報

評選 link : http://goo.gl/forms/d2Wdwb5fwcdZymTY2

截至 2016.06.21 00:00
現時收集的評分次數: 22
(當中 4 次未能全部選對)
=================================
有效評分: 18

[有效評分 + 無效評分] 答對百分比
Q1 91%
Q2 91%
Q3 95%
======================================================================
以下為參選歌曲的評分百分比

=======================================================================
截止 06.20 00:00 分數(排名) → 06.21 00:00 分數(排名)

抽取中間 50% 暫時最高的 5 首歌曲的平均分數
5.00(1)5.00(1)
4.83(3) → 4.78(2)
4.86(2) → 4.70(3)
4.43(7) → 4.50(4)
4.57(4) → 4.50(5)

抽取中間 50% 暫時最低的 5 首歌曲的平均分數
2.43(28) → 2.90(26)
2.71(26) → 2.75(27)
2.50(27) → 2.63(28)
1.57(29) → 1.75(29)
0.43(30)0.90(30)

CBM 第 2 季我最欣賞歌手
暫時有 9 個單位有票 !!!

請大家繼續支持本榜 !!!

下次戰報 : 2016.06.23 00:00

Kwangor so high marks
nicholashin 發表於 2016-6-21 00:02
而家佢 5.00
18個都係5分, 唔知可唔可以撐到尾
kevinlai1621 發表於 2016-6-21 00:07
唔係全部 5 分喔 係中間 50% 嘅人都係比 5 分

Oh, 唔記得左Tim不過都係勁ga la
kevinlai1621 發表於 2016-6-21 10:37
haha
FYI, 如果計平均呢首歌就 4.67

呢季3甲真係好難估
JasOh103 發表於 2016-6-21 12:30
你估下最後係邊 3 首
快D換獎啦
KITSTON 發表於 2016-6-21 12:34
比我諗下換 D 咩先啦
女神應該可以跑出
  不過之後個d可能會爭得好緊
大膽估: 女神, 有事發生, MISS FIONA 頭3 ...
kevinlai1621 發表於 2016-6-21 12:39
唔通又係女人歌入選
投左
唔投都唔知原來呢季無乜歌係我心水
淨係比左1首5分
jose 發表於 2016-6-21 13:13
Thank you 祖絲 me 2 我已經盡量將可能會拎高分嘅歌放入黎

d男歌手今年都唔發力有咩辦法
me 第二季嘅冠軍歌得2首係男性, 10首係女性, 另外仲有一首fabel,  ...
kevinlai1621 發表於 2016-6-21 14:41
原來我今季冠左 6 隊組合

61 chanchan0909 /(可以換60分的中獎喔)
~~~~~~~(01)~~~~~~~
55 Kitston /
~~~~~~~(02)~~~~~~~
43 moxy  ...
RVHOCPC 發表於 2016-6-20 18:09

Week 26 GooBond:
Matching:
1. 二見不合 G. 是冠軍歌。
2. 暴風雪 A. 高一位的歌曲主唱是組合或包括組合。
3. 有事發生 B. 將於下星期黯然落榜。
4. 我的志願 D. 在榜上但AP不多於10。
5. 玩家 F. 排名位於《光環》與終於好天氣之間。

我地得一條唔同,即係今week o岩晒都反cup唔到
KITSTON 發表於 2016-6-22 19:14
得得得 我下星期換禮物啦

kitston 猴住份大獎咋嘛
RVHOCPC 發表於 2016-6-22 20:35
係喎 我都未知大獎係咩 點可以咁快換

me 聽朝飛, 星期一再見大家啦

WYTV Music Chart
冠軍歌巡禮
Week 1-13: 有沒有我 / 點水蜻蜓 /  ...
kevinlai1621 發表於 2016-6-22 23:55
其實怕選擇 + 如果我們不曾相遇 好快
玩得開心 D ! 季選見

評選 link : http://goo.gl/forms/d2Wdwb5fwcdZymTY2

截至 2016.06.23 00:00
現時收集的評分次數: 36
(當中 7 次未能全部選對)
=================================
有效評分: 29

Q1 86%
Q2 94%
Q3 97%
======================================================================

=======================================================================
截止 06.20 00:00 分數(排名) → 06.21 00:00 分數(排名) → 06.22 00:00 分數(排名) → 06.23 00:00 分數(排名)

5.00(1)5.00(1)4.93(1)4.93(1)
4.83(3) → 4.78(2) → 4.86(2) → 4.93(2)
4.43(7) → 4.50(4) → 4.53(3) → 4.53(3)
4.86(2) → 4.70(3) → 4.53(3) → 4.47(4)
4.57(4) → 4.50(5) → 4.31(5) → 4.20(5)

3.00(24) → 3.00(25) → 2.77(26) → 2.77(26)
2.50(27) → 2.63(28) → 2.64(27) → 2.62(27)
2.71(26) → 2.75(27) → 2.46(28) → 2.54(28)
0.43(30)0.90(30) → 1.60(29) → 1.60(29)
1.57(29) → 1.75(29) → 1.55(30)1.42(30)  

暫時有 12 個單位有票 !!!

請大家繼續支持本榜 !!!

下次戰報 : 2016.06.25 00:00

坤坤反超前 GEM要拎最後一位啦
雙冠軍點分勝負
nicholashin 發表於 2016-6-23 00:10
嗰兩首計多個小數點係 4.933 同 4.929
如果同分計評分率, 一樣就比較邊個 5 分多 D, 再一樣就比較 4 分, 3 分, 再一樣就比較 0 分, 少 D 排先, 再一樣就比較 1 分, 2 分, 都仲係一樣先會喺同一位
就好似 DAY 3 第 3 同第 4 咁

戰況咁激烈 大家要踴躍評分喔

COOL MUSIC HOT HITS 100
Vol. 3   17/6/2016 - 23/6/2016
jose 發表於 2016-6-23 10:07
希望終於好天氣下周再爆升
最低%竟然係在也不見
harry 發表於 2016-6-23 11:27
你唔講我都唔知

Wonders Music Recommendation 2016 Week 26 (25/06/2016)

2016年度冠軍作品
差一點我們會飛 / 失語者 /  ...
Wonders 發表於 2016-6-24 00:00
嘩 10>XX
仲以為有好成績
Wonders Music Recommendation 2016
Quarter 2 Summary

季度歌手
方皓玟 [2] Believe In Live
.
季度歌曲 ...
Wonders 發表於 2016-6-24 00:00
ED 係咪估啱曬
陳陳斷左五台冠
nicholashin 發表於 2016-6-24 00:07
開頭都幾麻麻佢 D 哭腔 比電台係咁播之後覺得順耳左 所以有第三
cHarrty Music Wk 26
粵語榜

華語及外語榜

cHarrty Music 粵語榜上半年總結

十大歌手
林奕匡 3冠共 ...
harry 發表於 2016-6-24 02:10
我首歌 out 左

希望Colin勇奪大獎
John 發表於 2016-6-24 01:48
我笑左
上季你比錯分嘅某個單位今次比返 5 分
而家第 1 轉左歌

仲唔錄個remix
harry 發表於 2016-6-24 12:45
做緊新歌 好似係
你同陳陳都係同我撞14首
der: 差一點我們會飛 / 有人共鳴 / 一晚長大 / Children Song / 野生動 ...
nicholashin 發表於 2016-6-24 12:59
17+3
好似係
bagfgfcde 發表於 2016-6-24 13:12
你地季度歌手係邊個
D: 小明 E: SM
哎喲喲
ed8671ed 發表於 2016-6-24 13:42
你好囂張

Wk 14-26 : Dear Jane
bagfgfcde 發表於 2016-6-24 16:06
12 大

W27 冠軍候選歌 : 瀰漫 - Blaster | 終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand | 一定要相信自己 - 盧廣仲 | 羅賓 - 張敬軒 | 化夢 - 張美儀 | 困獸都市 - Fabel Feat. Al Rocco |
==========================================================
2016 CBM 第 2 季季選

未評分嘅朋友快 D 入黎啦 仲有兩日都無就截數啦
http://goo.gl/forms/d2Wdwb5fwcdZymTY2

一間 00:00 有最後一輪嘅戰況速報

李榮浩>林奕匡>>Nowhere Boys>欣宜>SM>Kay>>小明>爸爸>Blaster
利申無計曬所有人SM 15>08>08>09> ...
nicholashin 發表於 2016-6-24 17:15
居然贏左某人 開心

咦 原來我唔記得扣翻野生動物分數 唔知你會唔會因為野生動物第二季無貢獻而唔開心呢
應該係:林 ...
nicholashin 發表於 2016-6-24 17:28
你專登嘅

無心架  本來見到浩浩咁叻好開心無check清楚 點知一check就發現計多左
唔好唔開心啦 我 ...
nicholashin 發表於 2016-6-24 17:32
55 你聽完講比 ed 聽你聽左首歌

RK LW SONGS        SINGERS        TREND
01 02 有事發生   Super Girls        8>4>4>1>9>2>1
02 05 困獸都市   Fabel ft ...
RVHOCPC 發表於 2016-6-24 17:33
wow sukie 空降第三

截至 2016.06.25 00:00
現時收集的評分次數: 32
(當中 7 次未能全部選對 + 1 次評選歌曲少於 15 首)
有效評分: 32

Q1 88%
Q2 95%
Q3 98%

截止 06.20 00:00 分數(排名) → 06.21 00:00 分數(排名) → 06.22 00:00 分數(排名) → 06.23 00:00 分數(排名) → 06.24 00:00 分數(排名) → 06.25 00:00 分數(排名)

5.00(1)5.00(1)4.93(1)4.93(1) → 4.88(2) → 4.88(1)
4.83(3) → 4.78(2) → 4.86(2) → 4.93(2) → 4.93(1) → 4.88(2)
4.43(7) → 4.50(4) → 4.53(3) → 4.53(3) → 4.50(3) → 4.50(3)
4.86(2) → 4.70(3) → 4.53(3) → 4.47(4) → 4.38(4) → 4.38(4)
4.14(10) → 4.00(9) → 4.13(6) → 4.07(6) → 4.00(6) → 4.13(5)

3.00(24) → 3.00(25) → 2.77(26) → 2.77(26) → 2.71(26) → 2.64(26)
2.50(27) → 2.63(28) → 2.64(27) → 2.62(27) → 2.62(27) → 2.54(27)
2.71(26) → 2.75(27) → 2.46(28) → 2.54(28) → 2.54(28) → 2.53(28)
0.43(30)0.90(30) → 1.60(29) → 1.60(29) → 1.50(29) → 1.31(29)
1.57(29) → 1.75(29) → 1.55(30)1.42(30)1.31(30)1.31(30)

暫時有 15 個單位有票 !!!

請大家繼續支持本榜 !!! 季選見 !!!

LIVESONG CHART 2016.WEEK 26
本週冠軍歌:在,也不見 - 孫燕姿
====================================== ...
賴爽 發表於 2016-6-26 07:58
WOW 在,也不見
你又話要上 timmy 嘅 做咩唔上

忘記左,補返先
賴爽 發表於 2016-6-26 09:11
2 個嘅排位
預告下周我會上安守本分

季度歌手 候選人 (排名不分先後)
方皓玟
Supper Moment
Nowhere Boys
鄧小巧
Yellow!

我最欣賞歌手 候選人 (排名不分先後, 同票會以先投票嘅朋友排前)
Gin Lee
容祖兒
方皓玟
C AllStar
鄭欣宜

本季候選歌曲分數前 20 名 (排名不分先後)

陳柏宇 - 請跟我走
馮允謙 - Keep On, Fight On
Dear Jane - 哪裡只得我共你
SiS 樂印姊妹 - 謝謝你
鍾舒漫 - 這首歌的名字是秘密
Gin Lee - 月球下的人
Supper Moment - 一樣不一樣
鄧小巧 - 煩可寧
連詩雅 - 血一般紅
洪卓立 - 痛
鄭欣宜 - 女神
Yellow! - 跟車太貼
李榮浩 - 流行歌曲
Nowhere Boys - 逃出阿卡拉
Super Girls - 有事發生
薛凱琪 - Miss Fiona
Blaster - 瀰漫
五月天 - 派對動物
張敬軒 - 羅賓
方皓玟 / RubberBand - 終於好天氣

聽晚 9 點半見 !

聽晚見
RVHOCPC 發表於 2016-6-26 22:21
不見不散
Wonders 發表於 2016-6-26 22:22
水帖
估埋今年先好走 !!!

季度歌手係咪好似好明顯
RVHOCPC 發表於 2016-6-26 22:37
死 我發現我啱啱講錯曬 D 野
我係想叫大家估季度三甲歌

希望你個季度歌手同我一樣  

女神 一樣不一樣 終於好天氣^^
唔知雙子係咪墊底呢 ...
Wonders 發表於 2016-6-26 22:43
你好搏喎估終於好天氣
yes 一直都係 百姓 GEM 同 雙子 爭最尾
有冇搞錯 Colin五強不入
睇黎都係要留比我處理
John 發表於 2016-6-26 23:14
你拋棄 Ning
SUPPORT SUPPORT!
930見!
JasOh103 發表於 2016-6-26 23:14
等你嘅表演

[本報訊] 2016 CBM 第 2 季季選 將於今晚喺霏共隆重舉行, 尋晚官方公布左 季度歌手 同 我最欣賞歌手 嘅候選人, 仲有今季嘅前 20 名歌曲 http://www.cmusichart.com/discuz ... id=11421&pid=879136

而本報得到可靠消息, 得獎名單如下:
季度歌手: 方皓玟
我最欣賞歌手: 容祖兒
季度歌曲: 吳業坤 - 百姓
第二名: G.E.M. - 來自天堂的魔鬼
第三名: 容祖兒 - 無人知道雙子座
第四名: 鄭欣宜 - 女神
第五名: 薛凱琪 - Miss Fiona
第六名: Super Girls - 有事發生
第七名: Dear Jane - 哪裡只得我共你
第八名: 陳柏宇 - 請跟我走
第九名: 連詩雅 - 血一般紅
第十名: Gin Lee - 月球下的人

星娛樂同英皇將雙雙成為大贏家 ! 李榮浩 - 流行歌曲 , 五月天 - 派對動物 以及 孫燕姿 - 在,也不見 慘遭墊底 ! 而今季除左有 JasOh103 嘅演出, 仲搵黎大量嘉賓坐陣, 有 新青年理髮廳, 草蜢, 許先, 酷愛903 以及 SZSTER !!!

又有草蜢  
壓軸環節 陳0九表演派豆漿呢
Wonders 發表於 2016-6-27 15:25
唔知會整幾多支呢
nicholashin 發表於 2016-6-27 18:54
屎味豆漿都啱
只要相信夢 定能飛
今晚930 自豪地飛出去吧
JasOh103 發表於 2016-6-27 18:13
yeah

極度不滿嘉賓冇谷微
RVHOCPC 發表於 2016-6-27 19:12
谷微喺我地呢到兒經係神級歌手啦 地位僅次於 nancy sit 佢已經唔需要黎呢 D 細 show 去比大家認識

今日特登早走支持野生豆漿大王老陳
ed8671ed 發表於 2016-6-27 19:28
你都係返返去繼續做你嘅野吧啦

支持chanchan噶
bagfgfcde 發表於 2016-6-27 19:44
yeah 希望祖兒有獎
五月天都要墊底
kevinlai1621 發表於 2016-6-27 19:50
我發覺打嗰篇本報訊要炒魷
明明流行歌曲同派對動物都入左 top 20
問漏咗..
酷愛903係咪表演自打嘴巴呀?
Wonders 發表於 2016-6-27 19:59
yes

2016 CBM 第 2 季季選 live CM 全球獨家直播 歡迎大家入場 !!!

現場發布各歌曲最終評分率

本榜將以選取下四分位數至上四分位數, 即中間 50% 分數去計算歌曲的平均分數, 分數最高的 3 首可獲得年尾 CBM 的最歌名額
評分者最少要在所有候選歌曲中有 50% 的評分
另外, 本季為提高評選準確性, 評分者評分前會先回答 3 條關於第 1 季作品的問題, 評分者需全部答對, 評分才可獲得認證

本季共有 44 位評選者, 有 8 位未能全部答對, 1 位評選歌曲少於 15 首, 因此取消此 9 位評分

答案
Q1 「痛 , 有事發生 , You Ain't Comin' Back , 派對動物」以上 4 首有多少首歌曲是快歌 ?
3 首 [有事發生 + You Ain't Comin' Back + 派對動物]
Q2 「天生發呆 , 鐵拳之道 , #Jungle , 瀰漫」以上 4 首有多少首是來自組合/樂隊演繹的作品 ?
3 首 [天生發呆 + 鐵拳之道 + 瀰漫]
Q3 以下哪首歌的歌詞主要講述「有些人未看清楚事實就發表自己的意見和立場」?
跟車太貼