返回列表 發帖

Chart By Myself [2017]

首先想多謝投我一票嘅共和榜主
令到我可以加入共和呢個大家庭

新一年對於歌手們係一個新開始
喺音樂路上需要搵到一個突破點
務求保持新鮮感從而令到更多人喜愛

而對於自己嘅呢個榜
都希望比一個目標自己
希望保持住以往做得好嘅地方之外
都想有一 D 突破
希望比大家見到一個比以前更加好嘅 CBM

#2 CBM 2010 - 2016 冠軍歌
#3 2017 CBM & CBM Billboard 冠軍列表
#4 2017 CBM 季選詳情及季度結果
#5 CBM 年度總選 獎項細則

CBM 2010 - 2016 冠軍歌

2017 CBM & CBM Billboard 冠軍列表

01 淒美地 - 郭頂             飛天 - RubberBand
02 淒美地 - 郭頂             銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒
03 山河故人 - RubberBand          羽毛鱗刺 - Dear Jane
04 山河故人 - RubberBand          淒美地 - 郭頂
05 不藥而癒 - 鄧小巧           山河故人 - RubberBand
06 凡人對抗命運 - 鐵樹蘭         山河故人 - RubberBand
07 模 - 一群少女             山河故人 - RubberBand
08 一蓮托生 - 迪子 Feat. Bert        山河故人 - RubberBand
09 你啊你啊 - 魏如萱           模 - 一群少女
10 天外飛仙 - Nowhere Boys         模 - 一群少女
11 懂事 - 盧凱彤             天外飛仙 - Nowhere Boys
12 1+4=14 - 達明一派           天外飛仙 - Nowhere Boys
13 長相廝守 - ToNick           天外飛仙 - Nowhere Boys
14 無敵 - Robynn & Kendy          長相廝守 - ToNick
15 老人與海 - RubberBand          長相廝守 - ToNick
16 愛後記 - 恭碩良            長相廝守 - ToNick
17 3AM - AGA Feat. Ghost Style       愛後記 - 恭碩良
18 說再見了吧 - Supper Moment      愛後記 - 恭碩良
19 安多酚 - Fabel              說再見了吧 - Supper Moment
20 禽獸 - 麥浚龍             安多酚 - Fabel
21 翻牆 - 盧凱彤             翻牆 - 盧凱彤
22 就改天 - 葛仲珊            翻牆 - 盧凱彤
23 就改天 - 葛仲珊            翻牆 - 盧凱彤
24 剎那的烏托邦 - 岑寧兒         翻牆 - 盧凱彤
25 剎那的烏托邦 - 岑寧兒         就改天 - 葛仲珊
26 小碎步 - 鍾舒漫            剎那的烏托邦 - 岑寧兒
27 之所以是你我 - 盧凱彤         剎那的烏托邦 - 岑寧兒
28 兩溝 - 鄧小巧             兩溝 - 鄧小巧
29 郭源潮 - 宋冬野            兩溝 - 鄧小巧
30 Come With Me - 吳雨霏 Feat. Alex Fung  兩溝 - 鄧小巧
31 找藉口是失敗者的習慣 - 未能接通    Come With Me - 吳雨霏 Feat. Alex Fung
32 郭源潮 - 宋冬野            郭源潮 - 宋冬野
33 靈感床 - Supper Moment        郭源潮 - 宋冬野
34 很晚的晚安 - 孫盛希          郭源潮 - 宋冬野
35 內外 - 小肥              很晚的晚安 - 孫盛希
36 內外 - 小肥              很晚的晚安 - 孫盛希
37 歌謠 - 李榮浩             內外 - 小肥
38 脫軌時刻 - RubberBand          內外 - 小肥
39 Girls Girls Girls - at17           脫軌時刻 - RubberBand
40 人在野 - 布志綸            脫軌時刻 - RubberBand
41 美麗新世界 - 王嘉儀          人在野 - 布志綸
42 過伶仃洋 - 小肥            人在野 - 布志綸
43 原來的你 - 小宇            過伶仃洋 - 小肥
44 新預感 - 林宥嘉            新預感 - 林宥嘉
45 當你走了以後 II - 觸景傷城 - 小肥    當你走了以後 II - 觸景傷城 - 小肥
46 可惜你是個人 - 鄧小巧         當你走了以後 II - 觸景傷城 - 小肥
47 光之海 - A-Lin             可惜你是個人 - 鄧小巧
48 我很愉快 - 孫燕姿           可惜你是個人 - 鄧小巧
49 明天 - 王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同    Nights Without You - AGA
50 Nights Without You - AGA        明天 - 王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同
51 若葉之年 - Serrini            若葉之年 - Serrini

52 若葉之年 - Serrini            若葉之年 - Serrini

2017 CBM 季選詳情

每季候選歌曲 : 30 首

[1] 6 首來自 CM 共和榜
[2] 1 首來自 CHH 超過 100 位評分並最多 5 分的歌曲
[3] 1 首來自五台 [BCDEN] 共同冠軍歌
[4] 6 首來自 COOL MUSIC HOT HITS 100
[5] 5 首來自 CBM 最高位置而未入圍的上榜歌
[6] 6 首來自大眾揀選 , 從一季歌曲中未曾入圍過季選的派台歌供大眾揀選
[7] 5 首 外卡

2017 CBM 季度結果
第 1 季
第 2 季
第 3 季

第 4 季

2017 CBM 年度總選 我最欣賞歌曲 入選歌曲

3 - 第 1 季季選前三名 [ToNick - 長相廝守 | RubberBand - 山河故人 | 鄧小巧 - 不藥而癒]
3 - 第 2 季季選前三名 [AGA Feat. Ghost Style - 3AM | Supper Moment - 說再見了吧 | 方皓玟 - Let's Say]
3 - 第 3 季季選前三名 [吳雨霏 Feat. Alex Fung - Come With Me | Supper Moment - 靈感床 | at17 - Girls Girls Girls]
3 - 第 4 季季選前三名 [
吳雨霏 - 奉愛之名 | 王菀之 - 離遊記 | 鄧小巧 - 可惜你是個人]

8 - 4 季季選集合四季中的 4-10 名最高分的 8 首
4.38 麥浚龍 - 禽獸
4.36 林欣彤 - 奇怪
4.35 王嘉儀 - 深淵
4.29 鍾舒漫 - 小碎步
4.21 王菀之 - 突然一生人
4.21 達明一派 - 1+4=14
4.10 林奕匡 - 難得一遇
4.10 衛蘭 - 驗傷

2017 CBM 年度總選 獎項入圍細則

本年度的計算期為 2016.10.01 - 2017.12.31

1. 年度新人

入選途徑 1 : 本年有 2 首或以上的上榜歌
入選途徑 2 : 本年有上榜歌並且於本年發行專輯

- 往年發行過以個人名義的專輯不能參選
- 未發行過專輯但曾經於年內派上 2 首或以上的單曲亦不能參選
- 4 個歌手單位或以上的合唱歌不計
- 入選新人將以本年推出的專輯以及上榜歌作評選

考慮到環境所限
歌手製作單曲的製作費有限及製作需時
因此在新人的定義上有少許改動

在上年只要歌手派上第一首單曲就會成為該年新人
而且不能在下一年競逐該獎項
由本年開始
如歌手於上一年度只派上一首單曲
但在下一年度符合年度新人的資格
亦可於下一年度候選該獎項

2. 年度卓越歌手

- 2013 至 2016 新人 才可競逐此獎項
- 為避免候選歌手的候選歌曲與往年重覆 , 跨年的上榜歌以及往年歌手曾參選的歌曲即使於本年度上榜亦不計算在內

入選途徑 1 : 本年有 2 首或以上合符資格的全新上榜歌
入選途徑 2 : 本年有合符資格的全新上榜歌並且於本年發行專輯

- 4 個歌手單位或以上的合唱歌不作計算
- 入選卓越歌手將以上榜歌以及本年推出的專輯作評選

3. 年度躍進歌手

入選途徑 : 候選年度細碟或年度專輯的歌手

- 發表首張專輯的歌手不能參選該獎項
- 入選單位將根據他們過往發表的唱片作比較 , 主要圍繞歌手的演繹及突破作評選

4. 最佳旋律 / 5. 最佳填詞 / 6. 最佳編曲 / 7. 最佳單曲製作人

入選途徑 1 : 2017 CBM 冠軍作品
入選途徑 2 : 2017 CBM 榜單新上榜作品
入選途徑 3 : 有份競逐 年度細碟 或 年度專輯 的歌曲

- 而碟中在上年度或以前曾競選此獎項 , 歌曲則不能再次競選
- 歌曲必須為本年原創作品
- 改編詞 可以候選 最佳填詞 , 但不能候選 最佳旋律 及 最佳編曲
- 翻唱及重唱歌 不能候選 最佳旋律 及 最佳填詞
- 入選歌曲將分別以分別以曲詞編監作評選

8. 最佳專輯製作人 / 9. 最佳專輯包裝

- 本年候選 年度細碟 及 年度專輯 的專輯會同時入圍此獎項
- 入選 最佳專輯製作人 / 最佳專輯包裝 將以 專輯的整體性 / 專輯設計 作評選

10. 最佳音樂錄影帶

入選途徑 1 : 2017 CBM 榜單新上榜作品
入選途徑 2 : 有份競逐 年度細碟 或 年度專輯 的歌曲
入選途徑 3 : 歌曲在上年度或以前曾登上 CBM 榜單 , 但歌曲 MV 於本年度發佈亦可候選

- 而碟中在上年度或以前曾競選此獎項 , 歌曲則不能再次競選
- 入選音樂錄影帶將以歌曲的 創意度 , 美感度 以及 與歌曲的關聯性 作評選

11. 年度我最欣賞歌曲

- 候選名額為 20 首 [12 個來自每季季選頭 3 名 , 8 個來自四季季選中最高分的歌曲]

Final 20
第一輪 : 在 20 首中選出 5 首歌曲 , 最高票的 5 首會進入最後 5 強
第二輪 : 在 5 首中選出 1 首歌曲 , 最高票的為本年我最喜愛的歌曲

12. 年度男歌手 / 13. 年度女歌手 / 14. 年度組合 / 15. 年度樂團

入選途徑 1 : 2017 CBM 榜單有 4 首或以上的新上榜作品
入選途徑 2 : 本年有至少 4 首全新單曲的專輯發行, 並且專輯有歌曲登上 2017 年 CBM 榜單
入選途徑 3 : 歌手於本年發表至少 4 首全新單曲專輯 , 但專輯未有歌曲上榜 , 如果歌手於本年有專輯以外的全新單曲上榜 , 歌手亦會候選該獎項

- 往年有候選過的歌曲即使新一年度有派台並且上榜亦不算在內
- 4 個歌手單位或以上的合唱歌不計算在內
- 入選單位將以他們於年內發表歌曲及專輯的 整體度 及 演繹 中作評選

16. 年度細碟 / 17. 年度專輯

- 細碟須至少有 3 首歌曲 , 多於 7 首歌曲為專輯
- 專輯須於本年度推出
- 專輯於年內有上榜歌即獲候選資格
- 專輯於本年推出但專輯未有上榜歌 , 該歌手於年內有一首全新上榜單曲 , 專輯亦可以候選該獎項
- 入選 年度細碟 / 年度專輯 將以專輯的整體性作評選

18. 年度班霸

入選途徑 1 : 唱片公司於本年發表 5 張 細碟 或 專輯 即可入選
入選途徑 2 : 唱片公司於本年有 10 首上榜作品 [包括跨年上榜歌] 即可入選
入選唱片公司將以他們於年內發表的歌曲及唱片中作評選

19. 年度歌曲

入選途徑 1 : 本年度 CBM 冠軍歌
入選途徑 2 : 本年度 CBM 新上榜歌曲
入選途徑 3 : 有份競逐 年度細碟 或 年度專輯 的歌曲 [而碟中在舊年或以往曾競選此獎項 , 該歌曲則不能再次競選]

入選年度歌曲將以歌曲的整體度作評選

20. 年度貢獻獎

年度貢獻獎為表揚一眾於過去一個年度為推動香港音樂而默默付出的 音樂人 / 音樂團隊

得獎者可以為
- 音樂人
- 音樂團隊
- 唱片公司
- 電子媒體
- 一個活動 [整個活動 , 主辦者 或 其他參加單位 可個別入選]
- 一個節目 [整個節目 或 幕後製作人 可個別入選]
- 一首單曲 [整個單曲團隊 或 幕後製作人 可個別入選]
- 一隻專輯 [整個專輯團隊 或 幕後製作人 可個別入選]

在總選舉行前將會收集意見
公開進行提名階段
最後由本榜榜主選出最有貢獻的一個單位奪得該獎項

21. 年度歌手

- CBM 全年榜分累積最高分為年度歌手
- 每周榜分會由第一周累積至第五十二或五十三周
- 每周第一位得 20 分 , 第二位得 19 分 , 第三位得 18 分 ...... 第十九位得 2 分 , 第二十位得 1 分
- 未能上榜的歌曲不會獲得分數 [合唱歌會將所得位置的分數除以 2 , 三人合唱歌會將所得位置的分數除以 3 ...... 五人或以上的合唱歌會以 ''群星'' 作計算]

CBM 第 367 期  2017 第 1 周

本周冠軍歌 淒美地 - 郭頂 [收錄專輯 - 飛行器的執行周期]
作曲 郭頂
填詞 郭頂
編曲 郭頂
監製 郭頂

第一次認識呢位歌手

翻查資料
原來呢位歌手已經出道左好多年
對上一張專輯已經係 7 年前
暫時只係聽左佢呢隻「飛行器的執行周期」
真係首首歌都好好聽
得閒聽埋佢前面嗰 2 隻好幾年前嘅專輯先

01 淒美地 [1 周冠]      郭頂         19>01
02 羽毛鱗刺         Dear Jane      15>03>02
03 皇后區的皇后       葛仲珊        18>03
04 推開世界的門       楊乃文        13>04
05 迷些路          孫盛希 Feat. Matzka  17>11>09>05
06 賣空氣的人        盧凱彤        07>06
07 大步走          Nowhere Boys    18>07>04>07
08 銀髮白 [2 周冠]      林二汶 & 岑寧兒    04>03>02>01>02>01>03>04>05>08>08
09 獵            王嘉儀        04>08>11>04>02>09
10 瘋人不癲         張美儀        16>10
11 幾個十年         太極         11
12 幸福止痛         側田         17>12
13 飛天 [1 周冠]       RubberBand      11>09>10>04>07>02>01>13
14 荒唐 [1 周冠]       鄧小巧        10>03>06>10>01>05>14
15 嗚 [1 周冠]        小塵埃        08>04>05>03>06>01>02>08>12>15
16 我錯           J.Arie        16>09>10>16
17 大人的科學        周國賢        06>08>05>05>03>15>17
18 還要去過生活       方皓玟        20>16>14>XX>19>12>12>11>18
19 Thanks L.A., It's Been Great 林一峰        15>18>XX>06>06>19
20 蹦蹦 BOOM        吳建豪 Feat. 方大同  20

OUT 第一百個我 - 容祖兒 | 倒流 - 郁可唯

CBM Billboard Weekly Top 3
01 15.00 飛天 [2 周冠] - RubberBand
02 14.70 銀髮白 [6 周冠] - 林二汶 / 岑寧兒
03 14.55 獵 - 王嘉儀

即刻公布返結果 !!!

年度我最欣賞歌曲 最後 5 強
方皓玟 - 你是你本身的傳奇
謝安琪 - 山林道
方皓玟 / RubberBand - 終於好天氣
陳柏宇 - 沒有你,我什麼都不是
林二汶 / 岑寧兒 - 銀髮白

年度我最欣賞歌手 最後 5 強
Gin Lee
陳柏宇
周國賢
方皓玟
容祖兒

最後階段 5 選 1 !!! 黎啦喂 !!!
https://goo.gl/forms/xau4yp33gvjgwqn23

十卜噶
dongbb2332 發表於 2017-1-5 22:23
多謝 dong 新一年又要靠你啦
洗唔洗留多幾個post先
RVHOCPC 發表於 2017-1-5 22:26
投票啦 咁多野講 總之 update 完之後內容好豐富啦
Support 我嘅同期呀
Wonders 發表於 2017-1-5 22:28
要互相支持 如果唔係會比 E 大佬恰
恭喜陳陳
616.1314 發表於 2017-1-5 22:41
多謝數字 要記得每個禮拜都要黎呢到呀
恭喜哂
jose 發表於 2017-1-5 22:41
多謝 jose 你個榜真係好正 支持你

恭喜陳陳啊
kevinlai1621 發表於 2017-1-5 22:43
多謝 kevin 有 D 可惜今年你無得成為一份子 繼續加油 下年入返黎 撐你架

唔緊要, 俾d機會其他人ma, 我又唔會走左去嘅
仲有無左共和限制可能會自plug多d ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-5 23:01
有得一齊玩開心 D 呀嘛
以後季選唔需要share場!!
再次恭喜 & 票已投

希望無合作到個一位可以合作下整首正 ...
JasOh103 發表於 2017-1-5 23:03
多謝 Jason 唔知今年有無時間搞季選頒獎禮 如果無可能直接喺到公布結果就算

除左支持都唔知要講乜好
希望新一年你俾多啲fun俾chob啦
bagfgfcde 發表於 2017-1-5 23:36
呢個當然啦 作為愛祖力嘅一份子
恭喜豆漿大王有個私竇瘋狂製造豆漿

呢句非常惡毒
ed8671ed 發表於 2017-1-5 23:43
我都恭喜你可以成日收埋隻動物喺你個私竇到
都唔係好惡毒姐 明明係事實黎
支持美陳
標題格式抄另一個榜
nicholashin 發表於 2017-1-6 02:23
係呀 專登嘅

支持陳陳
HOTMAN 發表於 2017-1-7 20:41
多謝 Hotman
新格式出現了
Wonders 發表於 2017-1-7 21:00
可能會再改
銀髮白 咩事
btw lm
seeseetv 發表於 2017-1-7 21:04
好正 挑戰瑕疵噶 多謝 steve
新屋入伙 點都要入黎恭賀下既
-Prince- 發表於 2017-1-7 21:35
多謝王子

支持下fb專員 黎緊一年加油!
akk 發表於 2017-1-7 23:40
多謝 akk 我會加油架 希望我地共和可以比多 D 人認識啦
Hello Chan Chan

以後要係度睇你個榜了
賴爽 發表於 2017-1-8 19:48
Hello 爽爽
係呀

HiHi 原來GEMGEM 12年有三首冠軍歌
stopzi 發表於 2017-1-8 21:10
Xposed 好正 SIF 同 奇蹟 都有第 2 失真好似第 4

CBM 第 368 期  2017 第 2 周

本周冠軍歌 淒美地 - 郭頂 [收錄專輯 - 飛行器的執行周期]
作曲 郭頂
填詞 郭頂
編曲 郭頂
監製 郭頂

一位聲音好有吸引力嘅歌手

聽完呢首淒美地之後就覺得應該要聽埋專輯裡面嘅其他作品
每一首嘅編曲都好有心思
推介一下呢張專輯比大家聽
希望今年嘅金曲獎可以見到佢嘅提名

01 淒美地 [2 周冠]      郭頂         19>01>01
02 羽毛鱗刺         Dear Jane      15>03>02>02
03 賣空氣的人        盧凱彤        07>06>03
04 皇后區的皇后       葛仲珊        18>03>04
05 山河故人         RubberBand      05
06 推開世界的門       楊乃文        13>04>06
07 有生一天         周柏豪        07
08 不藥而癒         鄧小巧        08
09 銀髮白 [2 周冠]      林二汶 & 岑寧兒    04>03>02>01>02>01>03>04>05>08>08>09
10 凡人對抗命運       鐵樹蘭        10
11 驗傷           衛蘭         11
12 巴別塔          陳柏宇        12
13 大步走          Nowhere Boys    18>07>04>07>13
14 獵            王嘉儀        04>08>11>04>02>09>14
15 幾個十年         太極         11>15
16 迷些路          孫盛希 Feat. Matzka  17>11>09>05>16
17 姊妹 2016 (平行宇宙版)  張惠妹        17
18 蹦蹦 BOOM        吳建豪 Feat. 方大同  20>18
19 幸福止痛         側田         17>12>19
20 非關愛情         孫盛希        20

OUT 瘋人不癲 - 張美儀 | 飛天 [1 周冠] - RubberBand | 荒唐 [1 周冠] - 鄧小巧 | 嗚 [1 周冠] - 小塵埃 | 我錯 - J.Arie | 大人的科學 - 周國賢 | 還要去過生活 - 方皓玟 | Thanks L.A., It's Been Great - 林一峰

01 10.30 銀髮白 [7 周冠] - 林二汶 / 岑寧兒
02 10.20 羽毛鱗刺 - Dear Jane
03 09.45 獵 - 王嘉儀

郭頂兩週冠
nicholashin 發表於 2017-1-8 21:51
首歌好聽到
十甲非常高質
銀髮白要頂住呀呀呀
ed8671ed 發表於 2017-1-8 22:23
銀髮白無啦啦又拎返 Billboard 冠軍 笑噶
高位上 ph 愛
年度歌盤已封
Wonders 發表於 2017-1-8 22:27
高位過矮仔 , 證明我愛 ph 多 D
你肯定 未必、Maybe、未知 無機 ?
究竟nh冠phil定銀髮白未落榜噴d
JasOh103 發表於 2017-1-8 22:45
你應該去返霏共問返 NH
大家都愛Xposed
stopzi 發表於 2017-1-9 06:32
你淨係愛 Xposed 唔愛 GEM

銀髮白係咪真係諗住拎兩年年度歌曲
RVHOCPC 發表於 2017-1-9 20:01
你地班人好恐怖 係咪覺得我已經頒左獎
希望愛 GEM 既陳陳可以自 PLUG 新的心跳全碟
616.1314 發表於 2017-1-9 20:09
仲有 4 首未上 等我諗下先

2016 CBM 年度總選 獎項競猜

所有獎項除左投票獎項之外都已經確定好
趁總選就快到 , 大家又對年度歌曲同年度歌手咁期待
不如比大家估下呀

提名名單喺呢度
http://www.cmusichart.com/discuz ... id=12350&pid=944358

格式如下
1.
2.
...
21.

咁就得架啦
最高分嘅朋友可以挑選 1 位歌手作為總選唯一嘉賓
係咪好吸引先

截止日期及時間 : 2016 年 1 月 15 日 晚上 6 點

自傳入唔到年度專輯 :O

1. 年度新人 鄧小巧
2. 年度卓越歌手 Nowhere Boys
3. 年度躍進歌手 Nowhere Boys ...
ed8671ed 發表於 2017-1-10 15:43
名額得 5 個 , 如果有 10 個肯定有份
1. 年度新人 鄧小巧
2. 年度卓越歌手 Nowhere Boys
3. 年度躍進歌手 小塵埃
4. 最佳旋律 小塵埃 - 卜卜卜
5 ...
jose 發表於 2017-1-10 16:02
無呀 不過霏派台歌都可以參選架 未必、Maybe、未知 如果有派肯定至少有冠

Believe in Live同淒美地對於被horse出年度歌曲五強 無法為銀髮白陪跑表示強烈不滿

Btw 呢個男員工tip中有 ...
nicholashin 發表於 2017-1-10 23:36
邊個話 2 周冠就一定入 5 強
淨係估年度歌曲唔可以當係男員工囉
何況非派台歌應該有 2 首入到 top 10

CBM 第 369 期  2017 第 3 周

本周冠軍歌 山河故人 - RubberBand [收錄專輯 - 呢度]
作曲 RubberBand
填詞 RubberBand / Tim Lui
編曲 RubberBand
監製 
RubberBand

原本對呢隻「呢度」無咩期待

一黎出得好趕 , 二黎演唱會無唱

點知聽完之後 ... 好正
做咩演唱會唔唱呢首同老人與海
點都好啦 ,
再次恭喜 RubberBand 時隔 3 周又重登冠軍位置

01 山河故人 [1 周冠]     RubberBand      05>01
02 巴別塔          陳柏宇        12>02
03 不藥而癒         鄧小巧        08>03
04 淒美地 [2 周冠]      郭頂         19>01>01>04
05 非關愛情         孫盛希        20>05
06 有生一天         周柏豪        07>06
07 凡人對抗命運       鐵樹蘭        10>07
08 賣空氣的人        盧凱彤        07>06>03>08
09 姊妹 2016 (平行宇宙版)  張惠妹        17>09
10 愛比死更冷        周國賢        10
11 羽毛鱗刺         Dear Jane      15>03>02>02>11
12 致青春          movin'        12
13 銀髮白 [2 周冠]      林二汶 & 岑寧兒    04>03>02>01>02>01>03>04>05>08>08>09>13
14 幾個十年         太極         11>15>14
15 皇后區的皇后       葛仲珊        18>03>04>15
16 推開世界的門       楊乃文        13>04>06>16
17 愛在身邊         周興哲        17
18 獵            王嘉儀        04>08>11>04>02>09>14>18
19 伊是阮老爸        賴銘偉        19
20 飢餓遊戲         八三夭        20

OUT 驗傷 - 衛蘭 | 大步走 - Nowhere Boys | 迷些路 - 孫盛希 Feat. Matzka | 蹦蹦 BOOM - 吳建豪 Feat. 方大同 | 幸福止痛 - 側田

01 14.85 羽毛鱗刺 [1 周冠] - Dear Jane
02 14.40 淒美地 - 郭頂
03 13.50 賣空氣的人 - 盧凱彤

山河故人
心照一生再接呢首成件事會正好多
太極班阿伯仲起度  ...
Wonders 發表於 2017-1-17 13:56
太極首歌幾好聽呀 近排成日接住致青春黎聽

愛比死更冷最高位上
stopzi 發表於 2017-1-17 20:42
唔知有無冠呢
另外都要多謝 你 der jose 同 ed 踴躍參與估榜 結果證明左大家對我嘅榜有一定嘅瞭解

老人與海我都ok, 但呢隻其實唔係好識欣賞
其實本身對rb都無咩好慼
janice 1 week命{:1_11: ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-17 22:15
RB D 歌每次都係聽第一次未必覺得好但聽多幾次之後你就開始覺得唔差
然後越聽越鍾意
跟住隔一排就會想拎返出黎 loop
次次都係咁

聽耐左歌就覺得呢類歌真係悶到唔想聽
哇 原來郭頂有兩周冠
-Prince- 發表於 2017-1-17 22:57
首歌真係好好聽
冠山河故人=5分
bagfgfcde 發表於 2017-1-17 23:03
雙周冠嘅話會比幾多分
希望RB都有兩週冠
btw movin' 首歌係咪未正式plug ???
ed8671ed 發表於 2017-1-17 23:33
好想繼續將自己鍾意嘅歌留喺高位 甚至繼續留喺冠軍 希望 RB 可以再一次拎到雙周
movin' 自己喺 fb 話派左
但無人播 903 997 又長期唔 update 我唔等啦 既然佢地話 plug 左就 plug 左啦
趁我們還有青春 趁青春還有我們 都話 plug 左

銀髮白2017仲未冠 :(
RVHOCPC 發表於 2017-1-18 09:38
Billboard 今年咪冠左囉 :(

Billboard 冠都冇得做年度歌曲
RVHOCPC 發表於 2017-1-18 19:51
算啦你 入過 5 強歌曲唔可以再參選架

係咪姐係完美可以參選
RVHOCPC 發表於 2017-1-18 21:22
sorry 呀 又令你失望啦 都係無得再參選嘅
隻碟又唔係 12 月中打後出 , 而且唔會上首歌 , 你死心啦

希望 chanB 會自 plug 嘉儀其他歌然後俾冠
616.1314 發表於 2017-1-19 23:15
上一首自 plug 都係好耐好耐以前啦

CBM 第 370 期  2017 第 4 周

本周冠軍歌 山河故人 - RubberBand [收錄專輯 - 呢度]
作曲 RubberBand
填詞 RubberBand / Tim Lui
編曲 RubberBand
監製 
RubberBand

繼續係你地
原來唔覺唔覺已經係你地第 3 隻雙周冠
希望再次重新出發嘅橡膠樂團

2017 年可以髮力做多 D 好嘅作品

等你地嘅 H 大碟

01 山河故人 [2 周冠]     RubberBand      05>01>01
02 凡人對抗命運       鐵樹蘭        10>07>02
03 推開世界的門       楊乃文        13>04>06>16>03
04 不藥而癒         鄧小巧        08>03>04
05 淒美地 [2 周冠]      郭頂         19>01>01>04>05
06 致青春          movin'        12>06
07 飢餓遊戲         八三夭        20>07
08 巴別塔          陳柏宇        12>02>08
09 有生一天         周柏豪        07>06>09
10 賣空氣的人        盧凱彤        07>06>03>08>10
11 皇后區的皇后       葛仲珊        18>03>04>15>11
12 銀髮白 [2 周冠]      林二汶 & 岑寧兒    04>03>02>01>02>01>03>04>05>08>08>09>13>12
13 愛比死更冷        周國賢        10>13
14 姊妹 2016 (平行宇宙版)  張惠妹        17>09>14
15 光年之外         G.E.M.        15
16 伊是阮老爸        賴銘偉        19>16
17 非關愛情         孫盛希        20>05>17
18 負攝石          Robynn & Kendy    18
19 演員           吳業坤        19
20 羽毛鱗刺         Dear Jane      15>03>02>02>11>20

OUT 幾個十年 - 太極 | 愛在身邊 - 周興哲 | 獵 - 王嘉儀

01 16.25 淒美地 [1 周冠] - 郭頂
02 14.20 山河故人 - RubberBand
03 13.80 賣空氣的人 - 盧凱彤

突破就係有更多兩星期冠軍歌?
616.1314 發表於 2017-1-22 23:10
表面上係可能會有好多 2 周冠 , 可能會有 3 周都唔定
不過主要嘅目的都係將自己鐘意嘅歌有好成績
同我一樣俾2 wks no 1 俾 RB
GOOD TASTE
bagfgfcde 發表於 2017-1-23 06:44
愛 RB 嘅都 Good Taste
銀髮白挑戰上榜二十週
stopzi 發表於 2017-1-23 08:18
應該無 要上榜 20 周應該得熊貓 BB 做到

好無歌咩, 又一個四星期得2個單位有冠
kevinlai1621 發表於 2017-1-23 17:44
唔一定無歌先有 2 周冠架嘛
咁風沙幾時上
ed8671ed 發表於 2017-1-23 18:55
下周開始上榜直到第 24 周
睇唔透下星期冠咩
要加大力度推楊乃文上共和
Wonders 發表於 2017-1-23 19:36
下周應該好似之前郭頂咁 19>01
希望幫到手啦

CBM 第 371 期  2017 第 5 周

本周冠軍歌 不藥而癒 - 鄧小巧 [收錄專輯 - The Strength of Weakness]
作曲 阿 Bert
填詞 藍奕邦
編曲 蘇道哲
監製 
謝國維

新一年祝大家不藥而癒
勇敢地大步走

01 不藥而癒 [1 周冠]     鄧小巧        08>03>04>01
02 山河故人 [2 周冠]     RubberBand      05>01>01>02
03 凡人對抗命運       鐵樹蘭        10>07>02>03
04 模            一群少女       04
05 光年之外         G.E.M.        15>05
06 飢餓遊戲         八三夭        20>07>06
07 終於我們         周柏豪 Feat. 岑寧兒  07
08 推開世界的門       楊乃文        13>04>06>16>03>08
09 致青春          movin'        12>06>09
10 愛比死更冷        周國賢        10>13>10
11 負攝石          Robynn & Kendy    18>11
12 Getting Stronger      姚亦晴        12
13 淒美地 [2 周冠]      郭頂         19>01>01>04>05>13
14 巴別塔          陳柏宇        12>02>08>14
15 難得一遇         林奕匡        15
16 明白           辛曉琪        16
17 銀髮白 [2 周冠]      林二汶 & 岑寧兒    04>03>02>01>02>01>03>04>05>08>08>09>13>12>17
18 有生一天         周柏豪        07>06>09>18
19 在這家          糖妹         19
20 春節大禁忌        ToNick        20

OUT 賣空氣的人 - 盧凱彤 | 皇后區的皇后 - 葛仲珊 | 姊妹 2016 (平行宇宙版) - 張惠妹 | 伊是阮老爸 - 賴銘偉 | 非關愛情 - 孫盛希 | 演員 - 吳業坤 | 羽毛鱗刺 - Dear Jane

01 17.10 山河故人 [1 周冠] - RubberBand
02 15.80 不藥而癒 - 鄧小巧
03 14.80 淒美地 [1 周冠] - 郭頂

致青春被調落第九位
nicholashin 發表於 2017-1-29 22:04
sor 係第 11 位調上第 9 位
全碟都係冠軍歌
stopzi 發表於 2017-1-29 22:05
好勁 希望小巧見到
好愛漿
bagfgfcde 發表於 2017-1-29 22:07
話比你知一樣野 , 新年聽 100 次光年之外包你行運行成年
祝大家不藥而癒呀
RVHOCPC 發表於 2017-1-29 22:14
呢個時候拎出黎用好合適

第16位 good taste
但係熊貓bb喺邊
ed8671ed 發表於 2017-1-30 15:41
首歌好慢熱 終於開始 loop
熊貓 BB 一向侵佔我第 2 個自家榜
其實 模 嘅音源出咗未 :0
Wonders 發表於 2017-1-30 16:12
https://play.spotify.com/album/4WWXXWWKauCxHuu3sxwYtH
This one?
nicholashin 發表於 2017-1-30 16:24
good 不過無音源我都會去一 D 有播過首歌嘅節目去搵返黎聽

G.E.M.!!!!!!!
賴爽 發表於 2017-1-31 10:41
Give me a G
Give me an E
Give me an M!
HOTMAN 發表於 2017-1-31 10:46
應該係
Give me a G (G!)
Give me an E (E!)
Give me an M (M!)
matthew1990 發表於 2017-1-31 13:46
比一個高位就引曬班 fans 出黎

呢個榜甘 GQ
gembb 肯肯定會 05>04>03>02>01>01>02>01>02>...
616.1314 發表於 2017-1-31 17:51
銀髮白無三周冠 , gem 都肯定唔會有

金草莓 1 月歌曲

為左唔想 miss 左每一首 pun 歌
所以今年每個月都會 mark 低比我記低
順便都想比大家知下有咩 pun 歌
以下會分為 2 part
一 part 係「入圍歌曲」年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
另一 part 係「待定歌曲」, 去到年尾再諗下首歌值唔值得入圍

入圍歌曲
1. 邱美薇 - 不死扇
2. 林海峰 - 你你你引致我震盪
3. 杜海濤 / 海鳴威 - 吃貨

待定歌曲

1. 李克勤 - C3PO
2. E-Kids Feat. MC RIBS - 全部都係 KIDS
3. 姚嘉兒 - 空氣草

希望銀髮白到年尾都上榜
JasOh103 發表於 2017-1-31 21:35
咁樣條 trend 會無位

可以考慮加個位叫 forever 21
硬抄 jojo 21直到永遠
Wonders 發表於 2017-1-31 21:40
你提議梗係你自己加
聽講六首都上曬pun榜
RVHOCPC 發表於 2017-1-31 22:22
除左 C3PO 其他嗰 5 首真係好 pun
唔知二月 D 歌夠唔夠一月嗰幾首 pun 呢

CBM 第 372 期  2017 第 6 周

本周冠軍歌 凡人對抗命運 - 鐵樹蘭 [收錄專輯 - 自白]
作曲 鐵樹蘭
填詞 鐵樹蘭
編曲 Adrian Chan
監製 
Adrian Chan

最近我發覺我連凡人都不如
明明有好多野可以好容易就可以搞掂
但唔知點解就係比人管住曬咁
當我決定呢樣 ... 佢話唔係咁好 , 跟住又要再諗
我想咁樣 ... 又問點解
突然間仲要黎多個令我更嬲嘅事發生
其實我唔係黎打工
明明應該好自由
點解我完全感受唔到自由
反而好似真係返緊工咁
有咩野要向上頭稟報
我而家真係好難形容我嘅心情 ...

01 凡人對抗命運 [1 周冠]   鐵樹蘭        10>07>02>03>01
02 致青春          movin'        12>06>09>02
03 模            一群少女       04>03
04 山河故人 [2 周冠]     RubberBand      05>01>01>02>04
05 飢餓遊戲         八三夭        20>07>06>05
06 一刻戀上         C AllStar       06
07 不藥而癒 [1 周冠]     鄧小巧        08>03>04>01>07
08 終於我們         周柏豪 Feat. 岑寧兒  07>08
09 負攝石          Robynn & Kendy    18>11>09
10 明白           辛曉琪        16>10
11 光年之外         G.E.M.        15>05>11
12 愛比死更冷        周國賢        10>13>10>12
13 16 HK Rap Up       MastaMic       13
14 是他不配         孫盛希        14
15 冥想練習         許志安        15
16 Getting Stronger      姚亦晴        12>16
17 靈魂獨舞         符致逸        17
18 酷愛           王菀之        18
19 禁色           藍奕邦        19
20 一個字          楊彤         20

OUT 推開世界的門 - 楊乃文 | 淒美地 [2 周冠] - 郭頂 | 巴別塔 - 陳柏宇 | 難得一遇 - 林奕匡 | 銀髮白 [2 周冠] - 林二汶 & 岑寧兒 | 有生一天 - 周柏豪 | 在這家 - 糖妹 | 春節大禁忌 - ToNick

01 18.45 山河故人 [2 周冠] - RubberBand
02 17.50 凡人對抗命運 - 鐵樹蘭
03 16.60 不藥而癒 - 鄧小巧

我想同你講聲加油
難得一遇
0魂獨舞 good taste
Wonders 發表於 2017-2-6 21:57
諗起就覺得好攰真係
符致逸把聲真係幾好聽 不過歌就唔係咁啱聽
落榜歌好聽過上榜歌100倍
nicholashin 發表於 2017-2-6 21:57
我都覺
kevinlai1621 發表於 2017-2-6 22:07
試下難得一遇同凡人對抗命運調轉 睇你地兩個點講
wheres chob
616.1314 發表於 2017-2-6 22:09
成間英皇 bam 左

good taste
anyway對我黎講係因為落榜歌識多過榜上嘅歌
kevinlai1621 發表於 2017-2-6 22:30
有好幾首落榜歌又真係幾高質嘅 只係咁啱一齊落榜
加油呀 有自由真係好好
一刻戀上Good Taste
stopzi 發表於 2017-2-6 22:34
希望大家都可以有多 D 自由啦
呢首好聽過前面 3 首
銀髮白連瑕疵紀錄都平唔到
ed8671ed 發表於 2017-2-6 23:09
過左啦 瑕疵 14 周 , 銀髮白 15 周 計埋榜分嘅話 瑕疵 208 分 , 銀髮白 223 分
咁瑕疵好D~~
kwanie 發表於 2017-2-6 23:20
2 首都好聽 各有各好

銀髮白跌落21位有d失望 以為可以week 52先跌落去
RVHOCPC 發表於 2017-2-7 11:14
你放過銀髮白啦好嗎
比模接力啦

SADDDDD, 光年之外仲未流放到光年之外
CunninG 發表於 2017-2-7 21:35
好想呢首同 山河故人 還不夠遠 銀髮白 終於好天氣 Believe In Live 瑕疵 呢堆歌一樣上足十幾周

CBM 第 373 期  2017 第 7 周

本周冠軍歌 模 - 一群少女 [收錄專輯 - 剎那的烏托邦原聲大碟]
作曲 馮穎琪
填詞 周耀輝

編曲 Nowhere Boys
監製 謝國維 / 馮穎琪

恭喜曬 Winter Bagels
因為佢地係一群少女其中嘅成員

每年做總選都會話
話咁快又一年啦
新一年又話咁快黎到第 7 個禮拜
時間都真係過得好快呀

所以青春真係好短暫
趁我們還會識得這樣
大家有想做嘅野真係可以勇敢去試下
希望各位都可以心想事成啦

01 [1 周冠]        一群少女       04>03>01
02 山河故人 [2 周冠]     RubberBand      05>01>01>02>04>02
03 冥想練習         許志安        15>03
04 終於我們         周柏豪 Feat. 岑寧兒  07>08>04
05 一刻戀上         C AllStar       06>05
06 一蓮托生         迪子 Feat. Bert    06
07 光年之外         G.E.M.        15>05>11>07
08 天外飛仙         Nowhere Boys     08
09 你啊你啊         魏如萱        09
10 靈魂獨舞         符致逸        17>10
11 致青春          movin'        12>06>09>02>11
12 不藥而癒 [1 周冠]     鄧小巧        08>03>04>01>07>12
13 一個字          楊彤         20>13
14 負攝石          Robynn & Kendy    18>11>09>14
15 凡人對抗命運 [1 周冠]   鐵樹蘭        10>07>02>03>01>15
16 難得一遇         林奕匡        15>XX>16
17 是他不配         孫盛希        14>17
18 告別完再聚        鐵樹蘭        18
19 二十四小時柒天      盧廣仲        19
20 食住花生         李拾壹 Feat. 三李團  20

OUT 飢餓遊戲 - 八三夭 | 明白 - 辛曉琪 | 愛比死更冷 - 周國賢 | 16 HK Rap Up - MastaMic | Getting Stronger - 姚亦晴 | 酷愛 - 王菀之 | 禁色 - 藍奕邦

01 18.45 山河故人 [3 周冠] - RubberBand
02 17.50 凡人對抗命運 - 鐵樹蘭
03 16.60 不藥而癒 - 鄧小巧

爸爸隻碟一冠收場
鐵樹蘭都兩首上榜
Wonders 發表於 2017-2-12 21:14
呢首歌聽得多覺得好悶
好似好耐爸爸嘅歌會喺 3 甲之外 , 無記錯上一首已經係初戀殘酷物語
不如競猜下國語力今個星期推唔推到你啊你啊上榜
CunninG 發表於 2017-2-12 21:28
今個星期唔得 , 下個星期一定得
不過希望大家推左 ''模'' 先
估你唔到最高位NE會係一蓮托生
ed8671ed 發表於 2017-2-12 21:29
迪子今次真係有驚喜 , 呢幾年佢 D 歌都幾好 , 不過今次真係第一次鍾意佢嘅歌
共和而家有好多普通話歌勢力
bagfgfcde 發表於 2017-2-12 21:35
但係 GEM 派極普通話歌都上唔到 真心嬲囉

下下......愛比死越聽越好聽喎._.
dongbb2332 發表於 2017-2-12 21:56
唔知呀 首歌真係 loop 唔起唔知點解

找片青春接收我們
RVHOCPC 發表於 2017-2-12 23:10
希望隻碟仲有得派

冠軍歌值100000分希望有兩週冠
stopzi 發表於 2017-2-16 10:44
我好想呀
不過好似有好多對手 天外飛仙 你啊你啊 一蓮托生 終於我們 山河故人 最好時光 難得一遇 ...

咁你幾時上最好時光?
Wonders 發表於 2017-2-16 11:49
已上榜 喺小巴榜已經登上左冠軍
最後個兩首
RVHOCPC 發表於 2017-2-16 12:06
笑笑笑 有咩好笑
山河故人又冠?
stopzi 發表於 2017-2-16 12:20
積極推動緊連冠文化 希望大家都比自己鍾意嘅歌雙周或者三周
天變地變情不變?
John 發表於 2017-2-16 19:06
無啦 年度大作型人道準備派台要強勢搶冠

wow GEMGEM 狀態大勇
向!榜!首!進!發!
616.1314 發表於 2017-2-20 00:35
紫棋是最棒的

G.E.M. 會唔會上 20 星期?
賴爽 發表於 2017-2-20 09:28
會呀 而且會 3 周冠
Gemgem 啪啪啪
HOTMAN 發表於 2017-2-20 09:39
我代紫棋多謝大家嘅支持