返回列表 發帖

杭州亞運會 男子團體十六強賽果

上半區
印尼 [1] : 直入八強
韓國 3 - 1 馬來西亞

印度 [4] : 直入八強
蒙古 1 - 3 尼泊爾

下半區
香港 2 - 2 泰國
日本 [3] 3 - 0 新加坡

中華台北 3 - 0 馬爾代夫
中國 [2] : 直入八強

杭州亞運會 女子團體十六強賽果

上半區
中國 [1] : 直入八強
印尼 : 直入八強

日本 [3] : 直入八強
香港 0 - 3 中華台北

下半區
印度 3 - 0 蒙古
泰國 [4] : 直入八強

尼泊爾 1 - 3 馬爾代夫
韓國 [2] : 直入八強

香港沒被列種子,相信可以在沒有壓力下上場比賽,在這種情況下,球員早已做好備戰,迎接任何一隊的考驗。{: ...
on07111 發表於 2023-9-27 14:54
係,無小組賽嘅關係,輸三場即刻出局 !

老實講,女團都幾肯定無可能,女單無一個拎得出枱面,又少出黎打比賽,又無經驗,仲要唔夠人,叫返已經無打比賽嘅張雁宜返黎湊人數,好難同時三個女單一齊爆冷,第一場仲要對 小戴 同 第三場對 許玟琪,第二場港隊如果派 雙楊 VS 李鄧 都可以打下,但第四場 呂吳 VS 許林 都無信心,但關鍵點港隊三個女單都唔得,完全唔夠贏

男團叫做可以同泰國鬥下,佢地一二雙都唔強,但港隊嘅一二雙又唔知得唔得,之前港公望過下好似有啲衝擊力,但希望唔係只係一兩場嘅狀態。二單同三單有得打下,最關鍵係一單 李卓耀 VS 小昆,正路小昆會贏,但如果李卓耀狀態大爆發而贏左,泰國隊後面四場要拎三場難度好高,所以男團我覺得都可以期待下嘅 !

羽毛球比賽聽日開鑼 9:00AM 女團十六強、5:00PM 男團十六強

女團呢輪看點唔大,八強有看點,先估前二種子嘅中韓最後入決賽 !

男團聽日有幾場有看點 ! 具體出場名單要等聽日先出,但可以期待下呢幾場
日本 VS 新加坡,一單 : 奈良岡功大 VS 駱建佑
泰國 VS 香港,一單 : Kunlavut VS 李卓耀
馬來西亞 VS 南韓,一雙 : 謝定峰 / 蘇偉譯 VS 姜敏赫 / 徐承宰 ; 二雙 : 王耀新 / 張御宇 VS 金元昊 / 催率圭

男團決賽陣容太難以預測,八強除左印度嗰場都頗強大,難怪話係今屆亞洲最有看點就係羽毛球   
感覺印度又會衝出黎,同埋籤運勁好,穩袋獎牌之下喺四強全力打就可以 [雖然二雙無競爭力]

下半區,有諗過台灣會比到一定衝擊力出黎,但小天同楊肉盧都無咩表現之下,四強中日機會大
中日五場都係 5050,懸念好大,但日本要打多一輪,奈良如果要連打 駱建佑 同 小昆,再四強打石頭的話,呢個賽程仲誇張過 1000 賽抽爛籤
感覺日本優勢唔大,所以估一個中國印度決賽

77 直播羽毛球女團,香港 VS 中華台北

頭先衝入去睇已經變游水
on07111 發表於 2023-9-28 12:59
不過播左兩項游泳預賽之後又轉返睇一雙,二單好似全程播 !

男團十六強賽果
日本 3 - 0 新加坡,一單 : 西本拳太 2 : 1 駱建佑
泰國 2 - 3 香港,一單 : Kunlavut 2 : 1 李卓耀
馬來西亞 1 - 3 南韓,一雙 : 謝定峰 / 蘇偉譯 2 : 0 姜敏赫 / 徐承宰 ; 二雙 : 王耀新 / 張御宇 0 : 2 金元昊 / 羅星升

換走左 奈良 同 犯規天王催率圭,港隊都用左奇兵,泰國都上左德叔,二雙突然變左混雙男對決

泰國 2 - 3 香港
一單 Kunlavut 2 : 1 李卓耀
一雙 Jomkoh / Kedren 1 : 2 呂俊瑋 / 楊盛才
二單 Wangcharoen 1 : 2 伍家朗
二雙 Dechapol / Pakkapon 2 : 0 李晉熙 / 鄧俊文
三單 Panitchaphon 1 : 2 陳延澤

李卓耀 果然打唔過 小昆
不過 ! 港隊男一雙 呂俊瑋 / 楊盛才 2 : 1 險勝 泰國男一雙 Jomkoh / Kedren
19:21 21:16 27:25 !!!

泰國 目前 1 - 1 香港 !!!

伍家朗 2 : 1 Wangcharoen !
21:16 16:21 21:13

馬來西亞 1 - 3 南韓
大馬教練賽前仲話有信心贏到,居然輸曬啲單打 咁樣就完左團體賽之旅
就連女團都唔報名,就算打唔過中日韓泰一輪遊都好,比啲球員一場比賽暖下身同適應場地都好,感覺咁嘅決定會出事

人都癲 冇睇直播剩睇分牌都搞唔掂
congrats !!
lscn388 發表於 2023-9-28 22:22
好似係連直播都睇唔到,搵左陣放棄左,只能一路睇其他比賽一路跟比分直播
打左成五小時二十分鐘

果然同泰國係有得打下,畢竟佢地雙打都唔穩,單打 Wangcharoen 下滑,三單從未見過,淨係小昆最穩
港隊一雙險勝贏下好關鍵,為後面臨時組隊嘅李鄧可以有輸嘅空間

最終延澤險勝值得祝賀,但想同港羽講句,真係想比男雙出去打多啲比賽 !!!
有個穩定嘅雙打點都好過臨時組合,同埋明明唔係完全無實力但佢地成日覺得經驗太少而無信心出佢地

第二場同第五章場真係我若還不癲他朝還是會癲

某論壇貼咗條facebook link出嚟
**** 本 ...
on07111 發表於 2023-9-28 22:27
唔錯唔錯 要盡快睇左佢先,分分鐘遲啲佢 del 左就無得睇

77 話一間有返羽毛球訊號的話,會播女團八強 !
而家播緊,選播 日本 VS 中華台北

It's what they deserve!!
成班垃圾 (謝蘇除外)
尤其嗰件李乜乜 史上最廢
JasOh103 發表於 2023-9-29 10:42
男單嗰兩場真係唔可以咁容易就輸左

女團中韓日泰未有太大懸念齊晉級四強 !

希望睇到England

有無邊場偷到
on07111 發表於 2023-9-29 14:51
覺得雙打變陣變到咁無咩希望,其實好想用返正常嘅一二雙
就三場單打叫做有可能性,奈良話自己受左傷無點訓練過,即管睇下第一場打成點

應該係羅卓謙打HK open受左傷所以團體避戰掛 咁得1.5對男雙點都要加個混雙男
出Jason就想個個都有出場可能 ...
on07111 發表於 2023-9-29 16:12
唔知佢受左傷 不過諗起之前亞洲混合團體賽帶男雙女雙黎都唔敢用正選,覺得個教練組就算羅卓謙無傷都未必會敢派
又無直播 呢個台真係
kel_kelvin 發表於 2023-9-29 17:31
可唔可以唔好再播乒乓球

靠睇 中國 VS 中華台北,見到 李卓耀 贏左 奈良,香港 1 - 0 日本

雙阿又輸比徐姜,感覺卡丁車會輸埋比金羅,然後印尼靠單打贏

Jonatan 0 : 2 李宥奎 ...

杭州亞運會 女子團體 八強賽果 [9:00AM 開賽]

上半區
中國 [1] 3 - 0 印尼   焦點戰: 一單: 陳雨菲 2 : 0 Tunjung、一雙: 陳清晨 / 賈一凡 2 : 1 Rahayu / Ramadhanti
日本 [3] 3 - 1 中華台北   焦點戰: 一單: 山口茜 0 : 1 戴資穎,第二局戰至 7 : 5 山口茜 退賽

下半區
泰國 [4] 3 - 0 印度   焦點戰: 一單: 李美妙 1 : 2 Sindhu、一雙: Jongkolphan / Rawinda 2 : 0 Jolly / Pullela
韓國 [2] 3 - 0 馬爾代夫

杭州亞運會 男子團體 八強賽果 [5:00PM 開賽]

上半區
印尼 [1] 1 - 3 南韓   焦點戰: 一雙: Alfian / Ardianto 1 : 2 姜敏赫 / 徐承宰、二雙: Carnando / Marthin 0 : 2 金元昊 / 羅星升
印度 [4] 3 - 0 尼泊爾

下半區
日本 [3] 3 - 1 香港   焦點戰: 一單: 奈良岡功大 1 : 2 李卓耀、二單: 西本拳太 2 : 1 伍家朗
中國 [2] 3 - 1 中華台北   焦點戰: 一單: 石宇奇 0 : 2 周天成、一雙: 梁偉鏗 / 王昶 2 : 0 李洋 / 王齊麟、二單: 李詩灃 2 : 0 王子維、二雙: 劉雨辰 / 歐烜屹 2 : 0 盧敬堯 / 葉宏蔚

日本 [3] 3 - 1 香港
一單 奈良岡功大 1 : 2 李卓耀
一雙 保木卓朗 / 小林優吾 2 : 0 鄒軒朗 / 呂俊瑋
二單 西本拳太 2 : 1 伍家朗
二雙 古賀輝 / 齋藤太一 2 : 0 李晉熙 / 楊盛才
三單 常山幹太 VS 吳英倫

女團決賽陣容產生,未有太大意外由中韓取得,八強前除左中印打得稍為激烈一點都未有太多嘅看點,畢竟印尼已經係最有可能挑戰中日韓泰,但佢地嘅二雙三單都未有太大競爭力,如果爭取到一兩分已經當贏左,最後未有拎分但雙拉打凡塵嗰場真係比較激烈。另外,山口不幸受傷,表面上無邊一球令到佢受傷,感覺似乎係身體唔聽使,希望唔係嚴重嘅內傷。日本 VS 中華台北 呢場睇得出中華台北好想爆冷,所以雙打一二打互換搭檔,不過日本隊都有一個意想不到嘅陣容。呢場比賽 77 台有播嘅關係,所以專登去聽點講解,佢地話網上無咩消息知道點解會拆油菜花,可能廣田受傷 blah blah blah。我覺得佢地應該好少睇羽毛球,包括身為羽毛球運動員嘅黑妹 ... 日本打中華台北呢場其實係想演練陣容準備四強賽打中國,因為山羊最近兩次打凡塵,一次係上個月世錦賽八強,另一次係今個月頭中公 1000 四強,兩次都打得非常激烈,而因為一二雙係要根據世界排名定,山羊排名低過油菜花,如果上油菜花組合,山羊只能打二雙,日本要山羊打一雙,所以要拆油菜花

黎到四強賽比我預想之中激烈,今早 77 台 + APP 二台揀左中日大戰   因為山口傷左,日本前兩場嘅如意算盤無左,用大崛彩打一單有啲難為佢。所以一雙就顯得格外關鍵,日本隊刻意安排山羊打一雙收獲成效,見到第一局山羊落後咁多都充滿自信感受到佢地準備充足,又會係一次硬仗,輸左一局韌性十足,去到決勝局,凡塵喺局勢不利情況下,不斷捉松山奈未嘅反手連續得手。奈未感受到被針對,佢就不斷發後場球,每一板都拉開打令凡塵無咁易捉佢,志田千陽全場防守又咁好,亦都令凡塵又無左辦法而輸左,後面輪返日本唔佔優嘅單打同臨時湊嘅女雙,都有下風嘅感覺而結束呢場打左 5 個鐘嘅比賽

而韓泰呢場,韓陣容必定強過泰,但泰國女團呢四場都好努力,前面三場都拖到三局,喺 Intanon 唔喺到之下,泰都選擇努力打好自己嗰分,呢組都係比我預想之中激烈

HOY APP 二台 直播男團 印度 VS 南韓

杭州亞運會 女子團體 準決賽 賽果 [9:00AM 開賽]

中國 [1] 3 - 1 日本 [3]
09:05 一單 陳雨菲 2 : 1 大堀彩              (21:19 12:21 21:15)
10:30 一雙 陳清晨 / 賈一凡 1 : 2 松山奈未 / 志田千陽    (21:19 9:21 17:21)
12:05 二單 何冰嬌 2 : 0 仁平菜月             (21:12 21:14)
13:05 二雙 張殊賢 / 鄭雨 2 : 0 福島由紀 / 篠谷菜留     (21:19 21:13)
 NIL 三單 韓悅 VS 川上紗惠奈

韓國 [2] 3 - 1 泰國 [4]
09:05 一單 安洗瑩 2 : 1 李美妙              (21:12 18:21 21:15)
10:30 一雙 白荷娜 / 李紹希 2 : 1 Jongkolphan / Rawinda  (23:25 21:13 21:5)
12:10 二單 金佳恩 1 : 2 Busanan             (22:24 21:14 13:21)
13:35 二雙 金昭映 / 孔熙容 2 : 0 Benyapa / Nuntakarn   (21:19 21:12)
 NIL 三單 金佳藍 VS Katethong

杭州亞運會 男子團體 準決賽 賽果 [5:00PM 開賽]

印度 [4] 3 - 2 南韓
17:05 一單 Prannoy 2 : 1 全奕陳             (18:21 21:16 21:19)
18:25 一雙 Rankireddy / Shetty 0 : 2 姜敏赫 / 徐承宰    (13:21 24:26)
19:35 二單 Sen 2 : 0 李宥奎               (21:7 21:9)
20:15 二雙 Arjun / Kapila 0 : 2 金元昊 / 羅星升       (16:21 11:21)
21:00 三單 Kidambi 2 : 1 趙根燁              (12:21 21:16 21:14)

中國 [2] 3 - 1 日本 [3]
17:05 一單 石宇奇 1 : 2 西本拳太              (21:10 16:21 14:21)
18:30 一雙 梁偉鏗 / 王昶 2 : 0 保木卓朗 / 小林優吾      (23:21 26:24)
19:35 二單 李詩灃 2 : 0 常山幹太              (21:16 21:10)
20:30 二雙 劉雨辰 / 歐烜屹 2 : 1 古賀輝 / 齋藤太一      (15:21 21:14 21:17)
 NIL 三單 翁泓陽 VS 渡邊航貴

尋日男團打到好長,團體賽就係好容易睇到精力耗盡,賽前估嘅中國印度都打入決賽,印度總算贏下左最有利嘅三個單打,過程中亦都唔簡單,除左 Sen 嗰場另外兩場單打都贏得唔容易,特別普天王嘅第一場決勝局更係大落後下取勝,幫印度贏下寶貴一分,因為印度第四場嘅二雙實力差距大,否則南韓男團如果入到決賽真係太不可思議,而且尋日南韓又真係有可能贏,不得不說南韓男單每次團體賽比平時巡迴賽能夠集體打得更好嘅狀態真係好有實力

所以今日嘅女團決賽中韓都係五五開嘅概率,一單一雙喺最近嘅對戰紀錄亦都係五五開,但一單雨菲略為下風因為安洗瑩今年嘅實力大躍進,雨菲成場比賽超多失誤係佢自己想做一啲高效回球,但小安而家最強係佢各方面技術有提升之外自己亦都唔係咁容易失誤,所以雨菲比唔到壓力小安之後,小安維持住自己嘅打法已經夠贏。一雙賈一凡經過對山羊睇得出佢受左傷,平時打後場嘅佢今日打前場。以往睇佢地打李白都係稍為上風球,因為凡塵打球比較識搵李白一啲銜接位去突破佢地嘅強勁攻防,但今日就搵唔到佢地交手時兩邊賞心悅目嘅對戰,賈一凡嘅傷有啲就住就住,陳清晨大部分時間 carry 佢,即是自己嘅變陣令平時嘅戰術都幾肯定打唔到出黎,見到好努力爭取但唔係平時嘅佢地所以呢場輸左又好合理。好少見到 0 - 2 大落後會贏,嬌就算實力高於金佳恩一籌,但佢從頭到尾嘅緊張睇得出佢背負壓力超大,其實金佳恩有贏嘅希望時佢都有低級失誤。但係最後嬌一個嚴重失誤再加金佳恩贏下首局,金就無咁緊張同埋氣勢上左黎第二局打得比第一局要好,所以恭喜南韓隊

不是冤家不聚頭
kel_kelvin 發表於 2023-10-1 14:46
以後呢個對陣只要一抽就會有話題

杭州亞運會 女子團體 金牌戰 賽程賽果 [9:00AM 開賽]

中國 [1] 0 - 3 韓國 [2]
09:00 一單 陳雨菲 0 : 2 安洗瑩          (12:21 13:21)
10:05 一雙 陳清晨 / 賈一凡 0 : 2 白荷娜 / 李紹希  (18:21 14:21)
11:25 二單 何冰嬌 0 : 2 金佳恩          (21:23 17:21)
 NIL 二雙 張殊賢 / 鄭雨 VS 金昭映 / 孔熙容
 NIL 三單 韓悅 VS 金佳藍

杭州亞運會 男子團體 金牌戰 賽程賽果 [5:00PM 開賽]

中國 [2] 3 - 2 印度 [4]
17:00 一單 石宇奇 1 : 2 Sen            (20:22 21:14 18:21)
18:35 一雙 梁偉鏗 / 王昶 0 : 2 Rankireddy / Shetty  (15:21 18:21)
19:30 二單 李詩灃 2 : 0 Kidambi           (24:22 21:9)
20:35 二雙 劉雨辰 / 歐烜屹 2 : 0 Arjun / Kapila    (21:6 21:15)
21:15 三單 翁泓陽 2 : 0 Manjunath          (21:12 21:4)

剛才女團決賽後講到好少見到 0 - 2 大落後會贏,估唔到呢場男團決賽居然出現大翻盤 ! 今日石頭睇得出好搏命,奈何體能支撐唔到佢,去到最後 Sen 連續衝進攻,石頭就頂唔住。唔知點解印度會收起 Prannoy,明明 Prannoy + Sen + Kidambi 三個單打頂住再加黑塔,四分裡面搶三分係佢地陣容最好嘅排陣。或者係因為 Sen 無個人項目任務,如果比佢打一單全力衝對手,所以就放棄 Prannoy 掛我估。最後效果都好好,然後黑塔再錦上添花。梁王明顯受到今日前面女隊同一單接連失利,都令到佢地好緊張,今次王昶緊張過肥仔,心態唔同要做好組織係好難嘅一件事,所以輸得好快。整場比賽最轉折嘅係利是封贏下第一局,因為開始佢都係有啲緊張,仲 14:18 落後,好神奇地將進攻打出黎,然後第二局就易打好多。有第四場的話,中國拖入決勝場問題不大,畢竟真係有實力差距。決勝場最有懸念,但氣勢已經逐漸轉向中國隊身上,翁泓陽一上黎越打越有,Manjunath 越打越無,亦都反映左喺比分上,以我印象佢地兩個有對過,Manjunath 甚至贏過翁,黎到呢個時候,氣勢嘅壓逼同團體嘅命運掌握喺自己身上時真係可以好大差別。團體賽確實唔簡單 !

Asian Games 2023: H.S. Prannoy reportedly will miss the badminton men’s team final against China  ...
on07111 發表於 2023-10-1 22:45
原來佢都受傷,最近太多球員受傷 見佢打全奕陳唔想被爆冷為左一分都好搏命
暫時個人賽未見到佢退出,可能休息一兩日都可能參加到

然後好似 山口茜 同 Intanon 退賽,抽籤前日本同泰國三單可以補上個人賽,咁如果呢個係今日先抽個人賽嘅原因咁樣我覺得都可以接受

HOY 派單機直播喺 77 台播鄧謝,地位等同劍擊隊同港乒
之前男團無播應該係因為香港嗰場唔係一二號場,畢竟單機直播幾個鐘大家可能都睇得辛苦

13-1
JasOh103 發表於 2023-10-2 10:08
抽到東蒂汶組合好籤,可以適應場地,下輪對手都無超強手,希望保八爭四

希望有得播家朗打大馬李乜乜 想快啲聽到新年賀年專輯
on07111 發表於 2023-10-2 11:07
陳欣欣話會播,等多陣就係,隔離 山谷 VS 李吳 唔播了

77台播完第一局走去播籃波 依家打完先黎延播第三局尾段… 好彩搵到link睇
btw家迦鬥唔過大馬李大 ...
kel_kelvin 發表於 2023-10-2 12:47
籃波好大機會係最後一場要播,但 HOY 可以搬去佢個 app 播呀
最後嗰局香港迦無咩變化打出黎,大馬迦用返佢最拿手嘅殺球,但呢個對陣兩個黎講都好唔好彩。而且呢個都好似係會以 1000 賽計埋落去奧運積分裡面,而家家朗後面啲 750 賽又要努力啲啦 !

李乜乜收皮啦 16強實out
JasOh103 發表於 2023-10-2 12:52
雖然好衰,但真係好大機會

發現大馬男團集體爛籤,兩隊男雙都係對台灣 祝好運

女子打雙 呂樂樂 / 吳詠瑢 VS Apriyani RAHAYU / Siti Fadia Silva RAMADHANTI
on07111 發表於 2023-10-2 18:52
edited

杭州亞運會 個人項目

64 強 焦點戰 [2/10]
男子單打 李梓嘉 2 : 1 伍家朗

32 強 焦點戰 [2/10]
男子雙打 姜敏赫 / 徐承宰 [4] 2 : 0 古賀輝 / 齋藤太一
男子雙打 謝定峰 / 蘇偉譯 2 : 1 盧敬堯 / 楊博涵
男子雙打 王耀新 / 張御宇 0 : 2 李洋 / 王齊麟
混合雙打 金元昊 / 鄭娜銀 1 : 2 Rivaldy / Mentari
混合雙打 Kusharjanto / Kusumawati 0 : 2 葉宏蔚 / 李佳馨
混合雙打 山下恭平 / 篠谷菜留 0 : 2 李晉熙 / 吳芷柔

32 強 焦點戰 [3/10]
男子單打 Ginting [1] 2 : 0 王子維
男子單打 石宇奇 [4] 2 : 1 李卓耀
男子單打 駱建佑 [7] 0 : 2 黃智勇
男子單打 Jonatan [8] 0 : 2 周天成
男子單打 西本拳太 2 : 0 全奕陳
男子單打 Kidambi 2 : 0 李宥奎
女子單打 Sindhu [7] 2 : 0 許玟琪

港隊 32 強賽果 [2/10]
男子雙打 羅卓謙 / 楊盛才 2 : 0 Mohamed / Shaheed
男子雙打 鄒軒朗 / 呂俊瑋 0 : 2 Rankireddy / Shetty [2]
混合雙打 鄧俊文 / 謝影雪 2 : 0 Sing / Jesus
混合雙打 李晉熙 / 吳芷柔 2 : 0 山下恭平 / 篠谷菜留

港隊 32 強賽果 [3/10]
男子單打 李卓耀 1 : 2 石宇奇 [4]
女子單打 梁珈穎 0 : 2 Wardani
女子單打 盧善恩 0 : 2 大堀彩
女子雙打 楊雅婷 / 楊霈霖 2 : 0 Baatar / Munkhtsetseg
女子雙打 呂樂樂 / 吳詠瑢 0 : 2 Rahayu / Ramadhanti

希望港隊16強四隊組合都能夠順利過關 祖祖出局了唯有支持光頭 謙B 謝天后 楊天后 ...
on07111 發表於 2023-10-3 18:15
再仔細睇呢個抽籤,16 強同 8 強都有弱弱同強弱對決,我諗真係亞運會先會見到咁奇怪嘅制度
所以好似港隊男雙運氣真係好好,8 強唔係問題 鄧謝都大機會贏到兩公婆 ! 李吳 同 雙楊 咁啱都對到李佳馨,雖然李佳馨喺我印象中並唔係好強,但混雙嘅搭檔葉宏蔚幾有實力,女雙佢同鄧淳薫配合都 ok,我覺得雙楊都有一定機會,李吳就唔敢睇好,佢地有自己嘅配合問題,上一輪幾意外贏山谷希望再有驚喜 !

杭州亞運會 個人項目 16 強 [4/10]

10:00AM 開賽 [1 及 2 號場為電視區]
01-01 混合雙打 Dechapol / Sapsiree [4] 0 : 2 徐承宰 / 蔡侑玎
01-02 男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 [3] 1 : 2 催率圭 / 金元昊
01-03 女子雙打 松山奈未 / 志田千陽 2 : 0 Benyapa / Nuntakarn
02-03 女子雙打 金昭映 / 孔熙容 [3] 2 : 1 Jolly / Pullela
01-04 混合雙打 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 2 : 0 Rivaldy / Mentari
02-04 男子單打 Kunlavut [3] 1 : 2 李梓嘉
01-05 男子單打 李詩灃 [6] 2 : 0 西本拳太
02-05 男子雙打 保木卓朗 / 小林優吾 VS 李洋 / 王齊麟 [保木卓朗 / 小林優吾 退賽]
02-06 男子雙打 Rankireddy / Shetty [2] 2 : 1 Carnando / Marthin
01-08 男子雙打 姜敏赫 / 徐承宰 [4] 1 : 2 劉雨辰 / 歐烜屹
02-08 女子單打 李美妙 [6] 0 : 2 金佳恩
02-09 男子單打 奈良岡功大 [2] 2 : 0 Kidambi
01-10 女子雙打 福島由紀 / 廣田彩花 [4] VS Rahayu / Ramadhanti [首局戰至 15:3 Rahayu / Ramadhanti 因傷退賽]
02-10 女子雙打 Jongkolphan / Rawinda 0 : 2 陳康樂 / Thinaah

港隊 16 強賽果 [4/10]
03-01 混合雙打 李晉熙 / 吳芷柔 1 : 2 葉宏蔚 / 李佳馨
03-03 男子雙打 羅卓謙 / 楊盛才 2 : 0 Ali / Bhatti
03-05 女子雙打 楊雅婷 / 楊霈霖 2 : 1 李佳馨 / 鄧淳薫
01-07 混合雙打 鄧俊文 / 謝影雪 2 : 0 許永凱 / 陳薇涵

希望chanchan0909可以做到預言迦
on07111 發表於 2023-10-4 11:06
港隊呢邊暫時都估中左,但估錯左小昆,李梓嘉晉級八強 [尋日小昆打完佢訪問話自己休息左一陣狀態仲未返黎,見到佢咁講都預左唔係世錦賽狀態],大馬迦仲有機會拎到獎牌 !

阿雪可能受左傷,佢叫左醫療暫停之後,為左捱埋幾分,一路打一路喊,希望唔係舊傷復發

聽日謙B終於有court 1, 光頭辛苦李了

賽後謝影雪於混合採訪區接受訪問時一度需要坐著休息,鄧俊 ...
on07111 發表於 2023-10-4 23:35
唔係舊患復發就好啦,我感覺似運動員之間互相感染,除左阿雪,王昶、小昆、姜敏赫 都係病住上場打波 病住打波真係好辛苦,上個月我自己都試過

杭州亞運會 個人項目 [1000] 半準決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.5]

一及二號場皆為 TV 區

男子單打
17:00 01-06 Ginting [1] 0 : 2 李詩灃 [6]       (13:21 17:21)
12:45 01-05 Prannoy [5] 2 : 1 李梓嘉        (21:16 21:23 22:20)
19:45 01-08 石宇奇 [4] 2 : 0 周天成         (21:18 21:12)
17:55 02-07 奈良岡功大 [2] 2 : 0 黃智勇       (22:20 21:15)

女子單打
09:00 02-01 安洗瑩 [1] 2 : 0 Busanan [8]       (21:12 21:13)
09:55 01-02 何冰嬌 [4] 2 : 0 Sindhu         (21:16 21:12)
20:35 02-09 Tunjung [5] 0 : 2 大堀彩         (10:21 19:21)
18:10 01-07 陳雨菲 [2] 2 : 1 金佳恩          (21:17 17:21 21:15)

男子雙打
09:55 02-02 Alfian / Ardianto [1] 0 : 2 李洋 / 王齊麟        (19:21 18:21)
12:05 01-04 催率圭 / 金元昊 2 : 0 羅卓謙 / 楊盛才         (21:7 21:10)
20:40 01-09 謝定峰 / 蘇偉譯 2 : 1 劉雨辰 / 歐烜屹         (21:18 19:21 21:18)
21:35 02-10 Rankireddy / Shetty [2] 2 : 0 倪祖傑 / 吳忠漢      (21:7 21:9)

女子雙打
10:55 01-03 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 0 松山奈未 / 志田千陽     (21:17 21:18)
11:45 02-04 金昭映 / 孔熙容 [3] 2 : 1 楊雅婷 / 楊霈霖       (21:8 16:21 21:9)
22:05 01-10 福島由紀 / 廣田彩花 [4] 2 : 1 張殊賢 / 鄭雨      (24:22 17:21 23:21)
19:05 02-08 白荷娜 / 李紹希 [2] 2 : 1 陳康樂 / Thinaah       (15:21 21:11 21:7)

混合雙打
09:00 01-01 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 0 陳堂傑 / 杜頤溈         (21:14 23:21)
10:55 02-03 徐承宰 / 蔡侑玎 2 : 0 葉宏蔚 / 李佳馨          (23:21 21:10)
13:10 02-05 馮彥哲 / 黃東萍 [3] 2 : 0 Jomkoh / Supissara       (21:14 21:7)
17:00 02-06 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 2 : 0 鄧俊文 / 謝影雪       (21:18 21:18)

楊盛才/羅卓謙距平紀錄只差一步,但賽後二人雖對賽果感失落,但仍覺得一切都很值得,特別闊別了一屆亞運 ...
on07111 發表於 2023-10-5 18:53
好可憐 但佢地好少出黎比賽,無咩獎金,又傷成咁,感覺好無保障

油菜花 VS 余弦 超級長途耐力賽,打左 75 分鐘先,無叫過醫療暫停,到而家仲未完而啱啱開始決勝局

最終用時 118 mins,12:06AM 先完

可能今朝無咩爭金項目,77 連續播三場中韓,唔知今晚三場中日播唔播,感覺好似打緊蘇盃咁
連播四場,麟洋 VS 催金 都播

杭州亞運會 個人項目 [1000] 準決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.6]

一號場為 TV 區

男子單打
13:45 05 Prannoy [5] 0 : 2 李詩灃 [6]     (16:21 9:21)
19:50 08 奈良岡功大 [2] 0 : 2 石宇奇 [4]    (5:21 15:21)

女子單打
10:15 02 安洗瑩 [1] 2 : 0 何冰嬌 [4]     (21:10 21:13)
18:30 07 陳雨菲 [2] 2 : 1 大堀彩       (18:21 21:10 21:8)

男子雙打
13:00 04 李洋 / 王齊麟 0 : 2 催率圭 / 金元昊          (12:21 10:21)
20:50 09 Rankireddy / Shetty [2] 2 : 0 謝定峰 / 蘇偉譯     (21:17 21:12)

女子雙打
11:10 03 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 1 金昭映 / 孔熙容 [3]     (16:21 21:9 21:12)
21:50 10 白荷娜 / 李紹希 [2] 2 : 0 福島由紀 / 廣田彩花 [4]     (21:14 21:12)

混合雙打
09:00 01 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 1 徐承宰 / 蔡侑玎       (13:21 21:15 21:16)
17:00 06 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 2 : 1 馮彥哲 / 黃東萍 [3]   (11:21 22:20 21:17)

杭州亞運會 個人項目 [1000] 總決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.7]

14:00 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 0 渡邊勇大 / 東野有紗 [2]   (21:15 21:14)
15:25 男子雙打 Rankireddy / Shetty [2] 2 : 0 催率圭 / 金元昊    (21:18 21:16)
16:55 男子單打 石宇奇 [4] 0 : 2 李詩灃 [6]             (21:23 13:21)
18:25 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 0 白荷娜 / 李紹希 [2]     (21:18 21:17)
20:20 女子單打 安洗瑩 [1] 2 : 1 陳雨菲 [2]             (21:18 17:21 21:8)

以為 77 淨係播 雅思 VS 東渡 就唔播羽毛球,點知發現 76 播緊 黑塔 VS 催金,似乎會繼續直落 !

雅思組合最近打左一次好精彩嘅翻身仗,因為 世錦賽 同 中國 1000 都比最近狀態非常火熱嘅徐蔡,佢地以最好嘅競技狀態同埋得當嘅技術手法打贏,雅思組合好似經歷左一段小低潮。今次四強賽我睇返兩組對戰仍然非常精彩,決勝局雅思組合喺後段拉開比分,徐蔡有少少緊張,所以呢場贏得尚算驚險。黎到決賽對戰東渡,今日雅思同東野都有好好嘅競技狀態,但渡邊感覺尋日打鳳凰太落力,畢竟都係一場逆襲戰,本身個勢鳳凰要贏,但馮彥哲一到逆風球都變曬形,渡邊嘅一吊一打技術做得好細緻,感覺狀態好好,或者可以消耗太大,決賽發揮唔到,雅思基本上成場狀態,同接對手招數嘅應對都做得好好,恭喜佢地喺亞運成功衛冕

黑塔打法非常有壓逼性,平抽擋好快,進攻力度又重,好難喺快速來回嘅球裡面成功壓後場。連打法細膩嘅南韓男雙都唔一定防到亦證明黑塔好有特點,雖然催率圭而家實力真係一般,但係一開始狀態都係可以,但比黑塔逐步打出黎就會好難。黑塔為印度羽毛球寫下新章節,收獲第一枚亞運會羽毛球金牌,世界排名升上世界第一,成男雙新一哥

男單決賽內戰,首先應該無估到會係呢個組合內戰,就好似之前全英咁樣。同埋石頭體力有限,居然可以堅持到入決賽真係意料之外。決賽我覺得利是封好大機會,畢竟狀態好,而且有進步。利是封下年嘅湯盃,呢個冠軍中間自己過左自己無贏過嘅 Ginting 同 Prannoy 都喺今次羸左,做左個小突破,有條件做一單,恭喜利是封同石頭 !

第十九屆 杭州亞運會 各項目獎牌得主一覽

項目金牌銀牌銅牌
男子團體中國隊
石宇奇
李詩灃
陸光祖
翁泓陽
梁偉鏗
王昶
劉雨辰
歐烜屹
鄭思維
馮彥哲
印度隊
Prannoy Haseena Sunil Kumar
Lakshya Sen
Srikanth Kidambi
Mithun Manjunath
Satwiksairaj Rankireddy
Chirag Shetty
Arjun Madathil Ramachandran
Dhruv Kapila
Rohan Kapoor
Sai Pratheek Krishna Prasad
日本隊
奈良岡功大
西本拳太
常山幹太
渡邊航貴
保木卓朗
小林優吾
古賀輝
齋藤太一
渡邊勇大
山下恭平

南韓隊
全奕陳
李宥奎
金英赫
趙根燁
姜敏赫
徐承宰
催率圭
金元昊
陳勇
羅星升

女子團體
南韓隊
安洗瑩
金佳恩
金佳藍
李紹希
白荷娜
金昭映
孔熙容
鄭娜銀
金慧貞
蔡侑玎
中國隊
陳雨菲
何冰嬌
韓悅
王祉怡
陳清晨
賈一凡
張殊賢
鄭雨
黃雅瓊
黃東萍
日本隊
山口茜
大堀彩
仁平菜月
川上紗惠奈
福島由紀
廣田彩花
松山奈未
志田千陽
東野有紗
篠谷菜留

泰國隊
李美妙
Busanan Ongbamrungphan
Supanida Katethong
Jongkolphan Kittiharakul
Rawinda Prajongjai
Benyapa Aimsaard
Nuntakarn Aimsaard
Sapsiree Taerattanachai
Supissara Paewsampran
男子單打李詩澧 [中國]石宇奇 [中國]奈良岡功大 [日本]
Prannoy Haseena Sunil Kumar [印度]
女子單打安洗瑩 [南韓]陳雨菲 [中國]何冰嬌 [中國]
大堀彩 [日本]
男子雙打Satwiksairaj Rankireddy / Chirag Chandrashekhar Shetty [印度]催率圭 / 金元昊 [南韓]謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]
李洋 / 王齊麟 [中華台北]
女子雙打陳清晨 / 賈一凡 [中國]白荷娜 / 李紹希 [南韓]福島由紀 / 廣田彩花 [日本]
金昭映 / 孔熙容 [南韓]
混合雙打鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]馮彥哲 / 黃東萍 [中國]
徐承宰 / 蔡侑玎 [南韓]

協會金牌銀牌銅牌總數
中國4329
南韓2237
印度1113
日本0156
泰國0011
馬來西亞0011
中華台北0011

黑塔真係打得好好,deserve世界第一
JasOh103 發表於 2023-10-7 19:56
硬實力好強,男雙有幾隊狀態都好好,黎緊 丹公 750 同 法公 750 兩站大分,幾隊都咁近,世一隨時又會換人

講埋另外兩場先,女雙睇到有啲攰,太多板數先拎到一分,由此可見兩組人嘅耐力好勁。喺呢場比賽時見到凡塵嘅多板相持,唔會咁易開始比李白估到幾時進攻,啲時間捉住好準。我就諗李白嗰種唔係咁容易有漏洞,連油菜花而家都打唔過李白之下,現時可能就只有凡塵同金孔每次對陣都可以同李白僵持到,但代價就係要付出極大嘅精力同多板嘅體力。高水平女雙競爭之下,防守變線嘅能力係其中一個必備嘅技能,見到兩隊喺僵持嘅時候都係一啲防守變線由被動變主動,凡塵確實好勁,恭喜成功衛冕 !

女單,喺小安第一局有受傷要叫醫療暫停之後,走動有啲影響到佢發揮,但後段好似無咩事咁,好似又進入左無人之境,咩球都救到,被動球都能夠拎分,雨菲睇得出盡左力,好多失誤都係因為小安一兩板能力太強,有時想比短啲最後又太短,長啲又變左太長,最後自己體能出現問題,而家嘅小安實在太勁,恭喜又一個成就

以為安洗瑩第二局想搏埋佢 因為好傷想打少局
點知第三局一翻嚟好似滿血復活咁  ...
WZA111 發表於 2023-10-8 00:10
賽後小安做嘅檢查,係右膝附近的肌腱部分受損,唔係大傷,只要休息四五周會好啲,只係唔知會唔會格硬去參加 丹公 750 同 法公 750 真係唔知點解當時可以堅持到

然後雨菲打完團體賽日本嗰場就已經腰間盤突出,小戴之前港公手傷唔知好快幾多,拉姐都係港公受傷要下年先出返黎,山口茜 喺亞運團體受傷,今日出報告係右腳腓骨肌腱損傷,暫時有一段時間都參加唔到比賽,仲有金昭映小腿受傷,準決賽打凡塵喺場上移動唔似係傷病有影響到佢,但第二日拎銅牌已經見佢唔係好行到路,都係需要至少四五周。希望個個都健健康康

最新一期世界排名 10/10/2023
以下為各單項前三 以及 前十中創下個人排名最佳球員

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. 奈良岡功大 [日本]
女單 - 1. 安洗瑩 [南韓]、2. 山口茜 [日本]、3. 陳雨菲 [中國]
男雙 - 1. Rankireddy / Shetty [印度]、2. Alfian / Ardianto [印尼]、3. 梁偉鏗 / 王昶 [中國] ||| 1. Rankireddy / Shetty [印度]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]、3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國] ||| 6. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]

十萬分俱樂部 - 鄭思維 / 黃雅瓊 : 115906、安洗瑩 : 113314、陳清晨 / 賈一凡 : 113104、Axelsen : 107455、山口茜 : 100717

男單更多排名 - 4. 石宇奇 [中國]、5. Kunlavut [泰國]、6. 李詩澧 [中國]、7. Jonatan [印尼]、8. Prannoy [印度]、9. 駱建佑 [新加坡]、10. Antonsen [丹麥]

女單更多排名 - 4. 戴資穎 [中華台北]、5. 何冰嬌 [中國]、6. Marin [西班牙]、7. Tunjung [印尼]、8. Intanon [泰國]、9. 韓悅 [中國]、10. 張蓓雯 [美國]

男雙更多排名 - 4. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、5. 姜敏赫 / 徐承宰 [南韓]、6. 保木卓朗 / 小林優吾 [日本]、7. Astrup / Rasmussen [丹麥]、8. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]、9. 王耀新 / 張御宇 [馬來西亞]、10. Ahsan / Setiawan [印尼]

女雙更多排名 - 4. 福島由紀 / 廣田彩花 [日本]、5. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、6. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]、7. Rahayu / Ramadhanti [印尼]、8. 松本麻佑 / 永原和可那 [日本]、9. 陳康樂 / Thinaah [馬來西亞]、10. Jongkolphan / Rawinda [泰國]

混雙更多排名 - 4. 徐承宰 / 蔡侑玎 [南韓]、5. Dechapol / Sapsiree [泰國]、6. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]、7. 金元昊 / 鄭娜銀 [南韓]、8. Gicquel / Delrue [法國]、9. 陳堂傑 / 杜頤溈 [馬來西亞]、10. Christiansen / Boje [丹麥]

* 官方修正 蔣振邦 / 魏雅欣 積分,此前算漏亞洲團體賽積分

一連八周有比賽 由 北極 500 開始,丹麥 750、法國 750、海洛 300、南韓 300、日本 500、深圳 750、印度 300。印度賽報名名單月尾先出,前面七站,港隊主力參加六站,除左南韓 300 不參加其他都參加,感覺海洛 300 可以搶到分 ! 另外見到同海洛同期嘅仲有 馬來西亞 100 ! 好多未夠排名參加高級賽嘅港隊都有參加,希望都有好成績升排名 !

主要希望港隊可以多啲人出去參賽拎經驗同埋有分加可以升世界排名,團體賽都唔會太輸蝕。下年 2 月左右有個亞洲男女團嘅比賽,只要參加就可以拎到個大分,對港隊每一個運動員都係有著數,主力嘅可能會有一個高積分去同人爭奧運資格,未有太多分嘅靠呢站升排名,然後去報 300 或者 500 賽,希望黎緊可以見到多啲人喺高級賽見,而家只係得 5 組人太少了 !