返回列表 發帖

2023 北極羽毛球公開賽 [500] 總決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.15]

16:10 混合雙打 馮彥哲 / 黃東萍 [1] 2 : 0 蔣振邦 / 魏雅欣 [4]      (21:14 21:15)
17:00 女子單打 韓悅 [3] 2 : 1 王祉怡 [5]               (16:21 22:20 21:12)
18:35 男子單打 李梓嘉 [8] 2 : 0 黃智勇                (21:14 21:15)
19:25 女子雙打 Jongkolphan / Rawinda [2] 0 : 2 劉聖書 / 譚寧 [7]  (13:21 22:24)
20:30 男子雙打 Astrup / Rasmussen [4] 2 : 0 萬煒聰 / 鄭凱文    (21:18 21:17)

J會員的持續燈力好強
北極男單決賽由越唱越強的大馬李乜乜(支持迦迦) 大戰 心口有個勇字ge智勇
...
on07111 發表於 2023-10-15 15:13
我望到有個訪問光頭話自己打埋下年就退役,然後吳芷柔話港隊要搵個男搭檔有啲難,所以唔知之後會點。但呢隊組合而家有啲難,奧運資格賽仲未有一站高過 7000 分,加上前面鄧謝有成績,以目前分數黎講有資格,對於李吳就更難了。謙就我見馬來 100 都無報名的話,睇黎真係等團體賽 ?

雙楊暫時都有機拎奧運資格,而且狀態同實力向上走緊,仲等緊佢地升上世界前十六呢 ! 男單希望 England,女單希望 Happy,男雙希望有一兩隊上到黎啦

2023 丹麥羽毛球公開賽 [750] [10.17-10.19]

32 強淘汰賽種子球手出局一覽
男子單打 奈良岡功大 [3] 1 : 2 駱建佑 ; Kunlavut [4] 1 : 2 Gemke ; Jonatan [5] 0 : 2 周天成 ; 李詩灃 [8] 1 : 2 Toma Popov ; Prannoy [7] 退賽
女子單打 安洗瑩 [1]、山口茜 [2] 退賽
男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 [2] 1 : 2 Kjaer / Sogaard ; 劉雨辰 / 歐烜屹 [8] 0 : 2 李哲輝 / 楊博軒 ; Rankireddy / Shetty [3] 退賽
女子雙打 福島由紀 / 廣田彩花 [4] 1 : 2 李怡婧 / 羅徐敏 ; 白荷娜 / 李紹希 [2]、金昭映 / 孔熙容 [3]、Rahayu / Ramadhanti [7] 退賽
混合雙打 /

其他焦點球員退賽 男單 : Wardoyo、男雙 : 催率圭 / 金元昊、女雙 : 陳康樂 / Thinaah、李汶妹 / 劉玄炫、Jolly / Pullela

超級焦點戰
混合雙打 金元昊 / 鄭那銀 [6] 2 : 1 Kusharjanto / Kusumawati , 10.17 , 03-01
男子雙打 Rankireddy / Shetty [3] VS 王耀新 / 張御宇 , 10.17 , 01-05 前者退賽
女子單打 Busanan 2 : 0 大堀彩 , 10.17 , 03-05
男子雙打 Ahsan / Setiawan 2 : 0 Riyanto / Rambitan , 10.17 , 03-06
女子雙打 鄭那銀 / 金慧貞 2 : 0 李幽琳 / 申昇瓚 , 10.17 , 03-08
男子單打 奈良岡功大 [3] 1 : 2 駱建佑 , 10.17 , 01-13
男子單打 Jonatan [5] 0 : 2 周天成 , 10.18 , 01-06
男子雙打 Carnando / Marthin 1 : 2 陳勇 / 羅星升 , 10.18 , 03-07

港隊 32 強淘汰賽賽果
男子單打 李卓耀 2 : 1 王子維 , 10.18 , 01-14 , 10.19 , 2:55AM
男子單打 伍家朗 0 : 1 石宇奇 [6] , 10.17 , 01-06 , 5:50PM 第二局戰至 0:3 前者受傷退賽
女子雙打 楊雅婷 / 楊霈霖 VS Rahayu / Ramadhanti [7] 對手退賽,直接晉級 16 強
混合雙打 鄧俊文 / 謝影雪 1 : 2 Christiansen / Boje , 10.17 , 01-10 , 8:50PM
混合雙打 李晉熙 / 吳芷柔 0 : 2 徐承宰 / 蔡侑玎 [4] , 10.18 , 01-01 [TV] , 3:10PM

最新一期世界排名 17/10/2023
以下為各單項前三 以及 前十中創下個人排名最佳球員

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. 奈良岡功大 [日本]
女單 - 1. 安洗瑩 [南韓]、2. 山口茜 [日本]、3. 陳雨菲 [中國] ||| 8. 韓悅 [中國]
男雙 - 1. Rankireddy / Shetty [印度]、2. Alfian / Ardianto [印尼]、3. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]、3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國]

十萬分俱樂部 - 鄭思維 / 黃雅瓊 : 115906、安洗瑩 : 113314、陳清晨 / 賈一凡 : 113104、Axelsen : 107455、山口茜 : 100717

男單更多排名 - 4. 石宇奇 [中國]、5. Kunlavut [泰國]、6. 李詩澧 [中國]、7. Jonatan [印尼]、8. Prannoy [印度]、9. 駱建佑 [新加坡]、10. Antonsen [丹麥]

女單更多排名 - 4. 戴資穎 [中華台北]、5. 何冰嬌 [中國]、6. Marin [西班牙]、7. Tunjung [印尼]、8. 韓悅 [中國]、9. Intanon [泰國]、10. 王祉怡 [中國]

男雙更多排名 - 4. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、5. 姜敏赫 / 徐承宰 [南韓]、6. Astrup / Rasmussen [丹麥]、7. 保木卓朗 / 小林優吾 [日本]、8. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]、9. 王耀新 / 張御宇 [馬來西亞]、10. Ahsan / Setiawan [印尼]

女雙更多排名 - 4. 福島由紀 / 廣田彩花 [日本]、5. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、6. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]、7. Rahayu / Ramadhanti [印尼]、8. 松本麻佑 / 永原和可那 [日本]、9. 陳康樂 / Thinaah [馬來西亞]、10. Jongkolphan / Rawinda [泰國]

混雙更多排名 - 4. 徐承宰 / 蔡侑玎 [南韓]、5. Dechapol / Sapsiree [泰國]、6. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]、7. 金元昊 / 鄭娜銀 [南韓]、8. Gicquel / Delrue [法國]、9. 陳堂傑 / 杜頤溈 [馬來西亞]、10. Christiansen / Boje [丹麥]

2023 丹麥羽毛球公開賽 [750] [10.19-10.20]

16 強淘汰賽種子球手出局一覽
男子單打 Axelsen [1] 退賽
女子單打 Tunjung [7] 1 : 2 Sindhu
男子雙打 姜敏赫 / 徐承宰 [4] 0 : 2 Fikri / Maulana ; 保木卓朗 / 小林優吾 [6] 1 : 2 陳勇 / 羅星升
女子雙打 /
混合雙打 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 1 : 2 葉宏蔚 / 李佳馨 ; 蔣振邦 / 魏雅欣 [8] 1 : 2 Christiansen / Boje

超級焦點戰
01-02 [TV] 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 0 Jongkolphan / Rawinda
02-02 [TV] 女子單打 戴資穎 [4] 2 : 0 Busanan
01-03 [TV] 女子單打 Tunjung [7] 1 : 2 Sindhu
01-04 [TV] 男子雙打 謝定峰 / 蘇偉譯 [5] 2 : 1 Ahsan / Setiawan
02-04 [TV] 混合雙打 Dechapol / Sapsiree [5] 2 : 0 陳堂傑 / 杜頤溈
02-05 [TV] 女子單打 何冰嬌 [5] 2 : 1 李美妙
01-07 [TV] 混合雙打 蔣振邦 / 魏雅欣 [8] 1 : 2 Christiansen / Boje
02-07 [TV] 男子單打 周天成 1 : 2 西本拳太
01-08 [TV] 男子單打 駱建佑 2 : 0 Antonsen
02-08 [TV] 女子雙打 松本麻佑 / 永原和可那 [8] 2 : 1 鄭那銀 / 金慧貞
03-08 女子單打 陳雨菲 [3] 2 : 0 王祉怡
01-10 男子單打 Axelsen [1] VS 李梓嘉 前者退賽
01-11 [TV] 男子雙打 姜敏赫 / 徐承宰 [4] 0 : 2 Fikri / Maulana
03-12 女子雙打 松山奈未 / 志田千陽 [5] 1 : 1 宮浦玲奈 / 櫻本絢子 [後者第二局完後受傷退賽]
03-13 男子雙打 保木卓朗 / 小林優吾 [6] 1 : 2 陳勇 / 羅星升

港隊 16 強淘汰賽賽果
男子單打 李卓耀 2 : 1 渡邊航貴 , 03-09 , 10:15PM
女子雙打 楊雅婷 / 楊霈霖 2 : 1 許嘉雯 / 林秋仙 , 03-04 , 5:15PM

首先恭喜雙楊繼亞運八強後再次進入丹公 750 八強,巡迴賽高級別賽應該係第一次嘅八強,雖然有少少運氣成分,首輪雙拉傷退,次輪驚險取勝相對無咁強嘅許林組合,成功把握機會 ! 至少拎到 6000 分

賽前見到好多人話丹麥賽好神奇,大量種子傷退之外,首輪男單五個 00 後,奈良、小昆、利是封、Sen、黃智勇 都一齊出局,Jojo 又爛籤出局、再加 Axelsen 退賽,男單八個種子無左六個 女單無左 小安 同 山口,日韓無人晉級第二輪,國羽男雙都差啲全軍覆沒,首輪全部淘汰,靠催金退賽令何任晉級,但何任好爭氣贏左丹麥二雙,二雙真係唔算好強,完全唔明梁王點輸,佢地一個負責落網一個負責出界,完全唔知發生咩事。女雙無左李白同金孔,可預見八強會滿布中日。而混雙暫時最齊人 !

李卓耀同埋尋日打王子係全部比賽嘅最後一場完成,今日安排去下午場克服左賽程嘅不利,把握大量種子淘汰嘅機會晉級八強 ! 好似已經有一段時間未見過高級賽港隊有兩項入圍 [亞運除外]

2023 丹麥羽毛球公開賽 [750] 半準決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.20-10.21]

除 02-09 以及 02-10 比賽皆為 TV 區,比賽 6:00PM 開始

男子單打
00:40 02-07 李梓嘉 2 : 0 西本拳太
03:35 01-09 李卓耀 2 : 0 Gemke
00:35 01-06 石宇奇 [6] 2 : 0 駱建佑
02:30 01-08 Ginting [2] 0 : 2 翁泓陽

女子單打
03:00 02-09 韓悅 [8] 2 : 1 張藝曼
03:50 02-10 陳雨菲 [3] 2 : 0 何冰嬌 [5]
22:00 01-04 戴資穎 [4] 1 : 2 Marin [6]
21:05 01-03 Sindhu 2 : 0 Katethong

男子雙打
23:55 02-06 Alfian / Ardianto [1] 2 : 0 陳勇 / 羅星升
01:35 01-07 Fikri / Maulana 2 : 1 李哲輝 / 楊博軒
04:45 02-10 Astrup / Rasmussen [7] 2 : 1 王耀新 / 張御宇
01:35 02-08 謝定峰 / 蘇偉譯 [5] 2 : 1 何濟霆 / 任翔宇

女子雙打
18:10 02-01 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 0 楊雅婷 / 楊霈霖
20:10 02-03 張殊賢 / 鄭雨 [6] 1 : 2 岩永鈴 / 中西貴映
21:45 02-04 松山奈未 / 志田千陽 [5] 2 : 0 Benyapa / Nuntakarn
19:30 01-02 松本麻佑 / 永原和可那 [8] 2 : 1 Kusuma / Pratiwi

混合雙打
19:05 02-02 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 1 Dechapol / Sapsiree [5]
18:10 01-01 徐承宰 / 蔡侑玎 [4] 2 : 1 Gicquel / Delrue [7]
22:35 02-05 馮彥哲 / 黃東萍 [3] 2 : 1 金元昊 / 鄭那銀 [6]
23:25 01-05 Christiansen / Boje 2 : 1 葉宏蔚 / 李佳馨

李卓耀晉級四強 ! 拎到一個寶貴嘅 7700 大分 !

尋晚前段嘅比賽都頗長,令到黃金時間睇到好少比賽,而家趁有少少時間睇下深夜嘅比賽。有好幾場懸念不大,比如富婆同凡塵呢兩場輕鬆贏下問題不大。松永同徐蔡呢兩場就有啲意外打足三局,松永可能因為前日大戰鄭金會有啲疲憊,徐蔡對法國第二局 9:18 其實已經要輸咁制點知居然贏到,決勝局再一次驚險獲勝。丹麥混雙同李葉之間嘅對決就無 雅思 VS 德沙 同埋 東風 VS 金銀 黎得咁激烈,雅思 VS 德沙 對上一次對決不知不覺已經係好一段時間,上年年尾年終賽冠軍戰,以前雙方成績好穩定就好容易有交手機會,而家德沙排名落左去,呢組對決每一次對戰都係難得,可能見一次少一次,尋晚雙方嘅攻防對決超級精彩 ! 至於 東風 VS 金銀 就主要喺發接發之中搵機會,唔知係咪金元昊前兩局太勁,第三局本來一直僵持緊嘅時候,佢不停落網,最後東風一波連拎九分都係金元昊有份貢獻,呢段表現有啲意外,亦都好難得見到南韓球員會有連續唔穩定嘅時候 !

仲有兩場女雙,雙胞胎未有比大多壓力山羊,以為可以好激烈。至於余弦同中岩就真係好激烈,但余弦今年對過咁多隊日韓,作為種子連勝難求都難,一直靠住好籤入圍。呢場比賽同亞運會八強場比賽一模一樣,鄭雨往往都係喺關鍵分上面都會有所拖累,諗唔明點解會突然之間會一直發後場,又諗唔明點解會喺無壓力嘅過渡球會落網,更諗唔明點解可以打左一兩個好球之後唔可以一直穩定地好,佢嘅表現經常性會比假希望觀眾,覺得會有機會贏,難怪有人話鄭雨嘅球迷嘅身體係最好,我開始明白點解。其實中岩都比較一言難盡,都係莫名奇妙地一直發後場,又唔係質量高,不停送機會比余弦,但鄭雨已經唔係第一次咁樣輸,一直無實質嘅表現隨時種子位保唔住

小戴 VS Marin,小戴嘅穩定度唔夠一直都係致命傷,感覺 Marin 掌握左贏小戴嘅公式,只要自己失誤唔係太離譜,堅持住來回球就可以贏。剛才睇埋 雙阿 VS 金羅,感覺而家南韓要捧一組有競爭力嘅二雙出黎,某程度睇得出南韓對於烏龜嘅能力都唔認可。金羅連贏卡丁車同小保姆證明唔好對付,籤太硬嘅關係佢地喺對雙阿似乎有啲狀態不佳,但金羅呢個組合不容忽視 !

Talent always win 小李100%入硬決實
on07111 發表於 2023-10-21 08:50
佢地兩個自從換左教練之後技術上都有提升,耀唔再係一尾靠強攻,多左一啲合理嘅推放,更加合理地製造殺球時間,黃綜翰水平不錯,收音好清楚聽到佢點教耀去打 Gemke。李梓嘉前段時間好明顯地每個對手都殺佢追身,而家黃達明指導後變得攻守都有,當然轉型有過渡期,二人嘅基本功都仲係唔夠好,但睇得出有進步 !

另外兩場男單都好快咁睇左,翁用速度令 Ginting 跟唔上,越打越心得嘅感覺,三連勝 Ginting ! 石頭尋日同王高倫打足三局後,體能 ok ! 駱尋日打完 AA 有諗過佢呢種速度其實未必可以每一場都 keep 到咁快,呢個亦都係駱成日都去唔到最後嘅原因,因此越後對佢越好,石頭嘅控球一流,令駱變慢,待駱有搶攻就鬥防守,捱到駱失誤就完左 ! 女單都係大陸妹內戰,首先如果唔係小安退賽唔會見到上半區全部中國,但又側面反映呢五位都好有實力。特別提下韓悅最近創下個人最高排名,黎到丹麥,上屆四強嘅佢再度闖進,成功保分,狀態真係唔錯 !

最後男雙三場,飛毛腿贏李楊意料之中,戲精贏新宇都係有啲意料之中,但近期戲精嘅狀態自世錦賽之後無斷過,不停拎到大分就非常意外 ! 謝蘇 同 何任 之間係有少少懸念,何任重組效果比譚周好好多,新組合有新組合嘅紅利期,趁住對手唔熟可以衝一衝,不過最後謝蘇都穩住節奏 !

一陣開始又係多場大戰,期待

2023 丹麥羽毛球公開賽 [750] 準決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.21-10.22]

全部比賽皆為 TV 區,比賽 3:00PM 開始

男子單打
00:40 10 李梓嘉 2 : 0 李卓耀
22:30 08 石宇奇 [6] 0 : 2 翁泓陽

女子單打
20:40 06 陳雨菲 [3] 2 : 0 韓悅 [8]
18:20 04 Marin [6] 2 : 1 Sindhu

男子雙打
21:25 07 Alfian / Ardianto [1] 1 : 2 Fikri / Maulana
23:30 09 謝定峰 / 蘇偉譯 [5] 2 : 1 Astrup / Rasmussen [7]

女子雙打
17:20 03 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 0 岩永鈴 / 中西貴映
15:05 01 松山奈未 / 志田千陽 [5] 2 : 1 松本麻佑 / 永原和可那 [8]

混合雙打
16:30 02 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 0 徐承宰 / 蔡侑玎 [4]
19:45 05 馮彥哲 / 黃東萍 [3] 2 : 0 Christiansen / Boje

01 松山奈未 / 志田千陽 [5] VS 松本麻佑 / 永原和可那 [8]
山羊同松永呢場無想像中咁精彩,一直都係高球就殺,無左太多控球同引拍。不過 Shida 嘅力量經過之前咁多次敗陣之下好似有所加強,但想佢地同李白對一次再定論

02 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] VS 徐承宰 / 蔡侑玎 [4]
今次第六次對陣,第一次兩局搞掂,賽前好有懸念嘅比賽,因為今次對嗰五次都係高級賽,雙方喺前面已經使左渾身解數,呢場就睇雙方仲有無招,結果顯示雅思仲有貨 ! 雅思開局嘅攻防都搵到徐承宰,就係要拉開同避開蔡侑玎,效果好理想因為徐承宰連續幾板嘅猛烈進攻,雅思都救得好到位,喺技術上建立左心理優勢,雙方均等機會下喺球技上建立優勢會幫到好多。特別講一球係蔡侑玎喺亞運發一個後場比鄭思維直接被暴撃之後,佢再一次嘗試同一個戰術,再一次比鄭思維暴撃,呢球唔知係咪蔡深深念一定要成功偷一次,但女選手偷男選手後場真係唔係一件容易嘅事

03 陳清晨 / 賈一凡 [1] VS 岩永鈴 / 中西貴映
呢場比賽意料之中,經過尋日中岩打余弦更了解佢地,中岩比較擅長用對手強攻做防守反擊,但凡晨呢組攻防實力,又會軟硬兼施,你有嘅技術我都具備,自然勝算較微,但中岩後段嘅追分唔錯,值得表揚 !

04 Marin [6] VS Sindhu
本來奧運決賽翻版幾有看點,但過程中 Marin 嘅球品真係令人反感 ... 搞到富婆一肚氣,Marin 被警告後仲諗住再一次喺富婆嗰邊將個波撩過黎 ...

05 馮彥哲 / 黃東萍 [3] VS Christiansen / Boje
雖然世錦賽丹麥混雙爆冷贏左東風,當時我覺得係心態問題,加上丹麥主場威力加持形成,再一次喺丹麥相遇,擺正心態東風贏下唔係問題,但喺第二局馮彥哲嘅發揮一言難盡,唔夠成熟同埋發揮有起伏,對比隊友東萍,關鍵分嘅分球能力,冷靜處理每一個來回球,馮彥哲如果要成為頂級球員仲需要努力

06 陳雨菲 [3] VS 韓悅 [8]
好欣賞韓悅嘅小球技術,不過佢無強大嘅攻防能力,所以當與頂級球員打,自己嘅優勢就打唔到出黎,就好似今日咁,打吊打唔到出黎,一比高球,雨菲突擊就完左。希望佢再可以提升進攻力量同穩定性,相信佢會更有競爭力

07 Alfian / Ardianto [1] VS Fikri / Maulana
呢個禮拜飛毛腿嘅狀態真係無野講,雙阿久違嘅四強賽,感覺傷病好返好多,但暫時狀態未回復到最佳,希望佢地重回高水平 !

08 石宇奇 [6] VS 翁泓陽
第一局見石頭打嘅技術翁泓陽跟唔上,本以為比賽會較為輕鬆,點知小翁一招平時以突擊改為高球強攻戰術,成為左喺第一局 5:16 大落後猛烈追分嘅必殺技,石頭無法招架嘅強攻令我諗起左對利是封時,又係被佢接連進攻而敗下陣來,石頭連球都救唔到,僅靠防守反擊戰術只能夠用一兩分係唔夠用的,睇黎真係要諗諗計點樣可以擺脫場上呢種不利局面。不過真係要表揚小翁,大落後追分嘅精神面貌 !

09 謝定峰 / 蘇偉譯 [5] VS Astrup / Rasmussen [7]
戲精兩個禮拜連贏 飛丁、萬鄭、新宇,謝蘇再次成為大馬救命嘅稻草,決賽對狀態正盛嘅飛毛腿,謝蘇今日打破宿命拎第一個巡迴賽冠軍好嗎 !

10 李梓嘉 VS 李卓耀
呢場比賽 ... 明明大家都係向住轉型嘅方向去打,第二局兩個變左之前嘅佢地咁不停打一啲無組織嘅強攻,無得進攻變一球要做控球即刻出界,尋日場比賽兩個嘅基本功又變返比較差嘅水平 ...

2023 丹麥羽毛球公開賽 總決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.22]

18:10 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 0 松山奈未 / 志田千陽 [5]     (21:16 21:13)
19:10 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 1 : 2 馮彥哲 / 黃東萍 [3]       (21:16 15:21 24:26)
20:45 女子單打 陳雨菲 [3] 2 : 0 Marin [6]                (21:14 21:19)
21:55 男子雙打 謝定峰 / 蘇偉譯 [5] 2 : 0 Fikri / Maulana        (21:13 21:17)
22:45 男子單打 李梓嘉 0 : 2 翁泓陽                   (12:21 6:21)

01 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 [1] VS 松山奈未 / 志田千陽 [5]
凡塵厲害嘅地方係佢地臨場應變好勁,對住一啲主動進攻或者係拉吊打法嗁組台都會透過防守反撃去解決問題。最近山羊都有好多同凡塵對陣機會,雙方都打得好激烈,某程度今次凡塵佢地重視起黎,所以今次比較一面倒。最近凡塵連贏四個高級別冠軍,用最低嘅效率拎最好嘅成績,下周法公 750 就係考驗,凡晨好少背靠背奪冠,可以持續地觀察一下佢地體能狀況

02 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] VS 馮彥哲 / 黃東萍 [3]
全晚最好睇嘅一場,混雙項目一到國家隊內戰都係比較精彩,彼此太熟啲多球對戰都睇到丹麥觀眾拍曬手掌。今年雅思接連受到唔同強隊嘅衝擊,東渡、蔣魏、金銀、徐蔡、東風,好似幾隊嘅差距開始縮窄,但對雅思黎講係好事,最近嘅比賽開始見到鄭思維喺緊張嘅時候,會選擇瘋狂殺球,其實可以多啲分球組織再合理地打進攻,畢竟雅思組合最強嘅唔係鬥強攻而係連貫。東風連續兩周奪冠都好唔簡單,賽後訪問話東風上屆丹公第一次組隊黎到今屆剛好一周年,黎到世界第三同奪冠對佢地黎講係實力最好嘅認可

03 女子單打 陳雨菲 [3] VS Marin [6]
唔知係咪最近嘅交手紀錄唔佔上風令到 Marin 有好多諗法導攻首局咁多失誤,第一局陳雨菲主要捉佢後場然後接連得手,第二局中段開始適應後場球 Marin 都主動做突擊同減少失誤追分追得好快,面對衝擊雨菲最後時刻靠場上變化搵機會,次局險勝奪冠

04 男子雙打 謝定峰 / 蘇偉譯 [5] VS Fikri / Maulana
謝蘇終於 ! 第一個巡迴賽冠軍,令我諗起泳兒嗰一句,「雖然我行得比人慢,但我行得好踏實,成為一個 fighter」,雖然只係一個公開賽冠軍但亦都係反映運動員對金牌有渴望先會得到 ! 飛毛腿今次狀態唔錯,沉寂左一後時間後終於有成績 !

05 男子單打 李梓嘉 VS 翁泓陽
翁泓陽狀態爆棚,前後場控球同進攻都佔盡優勢,李梓嘉進攻打唔到出黎機會少左一半,要比控球對佢黎講就更加難,呢場比賽都會覺得小翁會贏到但估唔到分差咁大。比較有趣係法公 750 佢地兩個首輪就會對戰 !

咁樣丹公 750 繼上屆中國隊奪四冠兩亞之後,今屆又奪四冠一亞,打破本屆巡迴賽最好成績,今屆喺多位強手退賽之下,集團優勢把握機會。就如國際羽聯首席主持 Gillian Clark 大媽對於混雙內戰睇後感,唔會因為一場比賽係同一個協會而會覺得唔好睇。我都有同感有時精彩絕倫嘅比賽都會不禁嘩左幾聲,最緊要精彩 !

最新一期世界排名 24/10/2023
以下為各單項前三 以及 前十中創下個人排名最佳球員

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. 奈良岡功大 [日本]
女單 - 1. 安洗瑩 [南韓]、2. 山口茜 [日本]、3. 陳雨菲 [中國]
男雙 - 1. Rankireddy / Shetty [印度]、2. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]、3. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]、3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國]

* Axelsen 連續 100 周成男子單打世界第一

十萬分俱樂部 - 鄭思維 / 黃雅瓊 : 114256、安洗瑩 : 113314、陳清晨 / 賈一凡 : 113104、Axelsen : 107455、山口茜 : 100717

男單更多排名 - 4. Kunlavut [泰國]、5. 李詩澧 [中國]、6. Jonatan [印尼]、7. 石宇奇 [中國]、8. Prannoy [印度]、9. 駱建佑 [新加坡]、10. Antonsen [丹麥]、11. 李梓嘉 [馬來西亞]、16. 李卓耀 [香港]、19. 翁泓陽 [中國]

女單更多排名 - 4. 戴資穎 [中華台北]、5. Marin [西班牙]、6. 何冰嬌 [中國]、7. Tunjung [印尼]、8. 韓悅 [中國]、9. Intanon [泰國]、10. Sindhu [印度]

男雙更多排名 - 4. Alfian / Ardianto [印尼]、5. 姜敏赫 / 徐承宰 [南韓]、6. Astrup / Rasmussen [丹麥]、7. 保木卓朗 / 小林優吾 [日本]、8. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]、9. 王耀新 / 張御宇 [馬來西亞]、10. Ahsan / Setiawan [印尼]、12. Fikri / Maulana [印尼]

女雙更多排名 - 4. 福島由紀 / 廣田彩花 [日本]、5. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、6. 松本麻佑 / 永原和可那 [日本]、7. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]、8. Rahayu / Ramadhanti [印尼]、9. 陳康樂 / Thinaah [馬來西亞]、10. Benyapa / Nuntakarn [泰國]、15. 岩永鈴 / 中西貴映 [日本]

混雙更多排名 - 4. 徐承宰 / 蔡侑玎 [南韓]、5. Dechapol / Sapsiree [泰國]、6. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]、7. 金元昊 / 鄭那銀 [南韓]、8. Gicquel / Delrue [法國]、9. 陳堂傑 / 杜頤溈 [馬來西亞]、10. Christiansen / Boje [丹麥]

唔怪得尋日啲賽程出場咁奇怪,上半區有啲無打丹公決賽嘅唔係尋日出場,下半區有幾組明明今日先出變左尋日出左,原來有好多球員由丹麥飛去法國時中途滯留左喺阿姆斯特丹,有啲球員到左但無見到自己行李,連 Clark 大媽都滯留左,相信調左去今日比賽嘅球員都好大機會係尋日先到法國

2023 法國羽毛球公開賽 [750] [10.24-10.26]

32 強淘汰賽種子球手出局一覽
男子單打 Axelsen [1] 0 : 1 伍家朗,前者首局後腳傷退賽 ; Prannoy [7] 退賽
女子單打 Tunjung [7] 1 : 2 Sindhu ; 安洗瑩 [1]、山口茜 [2] 退賽
男子雙打 謝定峰 / 蘇偉譯 [5] 退賽
女子雙打 張殊賢 / 鄭雨 [6] 0 : 2 Jongkolphan / Rawinda ; 白荷娜 / 李紹希 [2]、金昭映 / 孔熙容 [3] 退賽
混合雙打 馮彥哲 / 黃東萍 [3] 0 : 2 鄧俊文 / 謝影雪 ; 徐承宰 / 蔡侑玎 [4] 1 : 2 Thyrri / Magelund ; Gicquel / Delrue [7] 1 : 2 李晉熙 / 吳芷柔

其他焦點球員退賽 男單 : 常山幹太、王子維、Gemke、Wardoyo、男雙 : 催率圭 / 金元昊、女雙 : 陳康樂 / Thinaah、混雙 : Christiansen / Boje

超級焦點戰
男子單打 Jonatan [5] 2 : 0 西本拳太 , 10.24 , 02-06
男子雙打 王耀新 / 張御宇 0 : 2 陳勇 / 羅星升 , 10.24 , 03-06
女子單打 Tunjung [7] 1 : 2 Sindhu , 10.24 , 01-08
女子雙打 張殊賢 / 鄭雨 [6] 0 : 2 Jongkolphan / Rawinda , 10.24 , 03-08
男子雙打 謝定峰 / 蘇偉譯 [5] VS Carnando / Marthin , 10.25 , 02-01 [前者賽前退賽]
男子雙打 保木卓朗 / 小林優吾 [6] 2 : 1 李洋 / 王齊麟 , 10.25 , 01-02 [TV]
男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 [2] 2 : 0 Riyanto / Rambitan , 10.25 , 04-05
女子雙打 松山奈未 / 志田千陽 [5] 2 : 0 Benyapa / Nuntakarn , 10.25 , 02-06
男子單打 李梓嘉 2 : 0 翁泓陽 , 10.25 , 01-09 [TV]

港隊 32 強淘汰賽賽果
女子雙打 楊雅婷 / 楊霈霖 0 : 2 福島由紀 / 廣田彩花 [4] , 10.24 , 01-01 , 4:05PM
男子單打 李卓耀 2 : 0 陸光祖 , 10.24 , 01-05 , 7:35PM
混合雙打 鄧俊文 / 謝影雪 2 : 0 馮彥哲 / 黃東萍 [3] , 10.25 , 01-01 [TV] , 4:05PM
混合雙打 李晉熙 / 吳芷柔 2 : 1 Gicquel / Delrue [7] , 10.25 , 01-04 [TV] , 7:05PM
男子單打 伍家朗 1 : 0 Axelsen [1] , 10.25 , 01-06 [TV] , 9:05PM 後者首局後腳傷退賽

但on賽龍都係尋日已經到步
應該唔會好似上週咁退賽 讓比家家

突然發現港隊全部court 1 ...
on07111 發表於 2023-10-25 16:09
唔知呢,除非星期日有打決賽,如果唔係都好少見到同一個大區可以第二日打,anyway 最緊要去到同有時間休息
係呀,今日只得十場 Court 1 嘅電視區,托對手嘅福,有 主場選手、連續兩周冠軍 同埋 連續一百周世一,不過側面反映港隊呢站啲籤運全部都 ...

謝天后好勁
on07111 發表於 2023-10-25 16:56
睇得出東風好攰,鄧謝今日都打得幾好,但 19 平嗰球俊文多板回球嘅最後一板嘅錯誤要總結一下,差啲令比賽有決勝局嘅機會,爛籤突圍希望至少入八強再拎個高分

光頭贏埋,同區兩個種子走曬,仲要係法國最有希望嘅東道主選手
Axelsen 好唔流暢同無跳殺,睇黎傷得不輕 令家朗都入到第二輪

從好幾位日本球員例如松永同埋奧原希望今日嘅裝備,甚至奧原希望第二局換嘅衫都唔係運動衫黎 聽到 Clark 補充話佢地嘅行李仲未到

2023 法國羽毛球公開賽 [750] [10.26-10.27]

16 強淘汰賽種子球手出局一覽
男子單打 /
女子單打 /
男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 [2] 0 : 2 Kjaer / Sogaard ; Rankireddy / Shetty [3] 1 : 2 Ahsan / Setiawan ; 保木卓朗 / 小林優吾 [6] 0 : 2 Fikri / Maulana
女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 [1] 1 : 2 劉聖書 / 譚寧
混合雙打 Dechapol / Sapsiree [5] 0 : 1 許永凱 / 陳薇涵,前者第二局戰至 11:15 前者傷退

超級焦點戰
03-02     男子單打 李詩灃 [8] 2 : 1 李梓嘉
02-03 [TV] 女子單打 韓悅 [8] 2 : 0 金佳恩
03-03     女子雙打 福島由紀 / 廣田彩花 [4] VS 宮浦玲奈 / 櫻本絢子 [後者退賽]
03-04     男子雙打 劉雨辰 / 歐烜屹 [8] 2 : 1 陳勇 / 羅星升
04-04     混合雙打 蔣振邦 / 魏雅欣 [8] 2 : 0 Jordan / Oktavianti
02-05 [TV] 女子雙打 Jongkolphan / Rawinda 2 : 0 岩永鈴 / 中西貴映
03-05     女子單打 陳雨菲 [3] 2 : 0 王祉怡
01-06 [TV] 男子雙打 Rankireddy / Shetty [3] 1 : 2 Ahsan / Setiawan
03-06     男子單打 Kunlavut [4] 2 : 0 周天成
03-07     女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 [1] 1 : 2 劉聖書 / 譚寧
02-08 [TV] 男子單打 石宇奇 [6] 2 : 0 Antonsen
04-09     男子雙打 保木卓朗 / 小林優吾 [6] 0 : 2 Fikri / Maulana
03-10     男子雙打 Carnando / Marthin 0 : 2 何濟霆 / 任翔宇
04-10     女子單打 何冰嬌 [5] 2 : 1 張藝曼

港隊 16 強淘汰賽賽果
02-06 [TV] 混合雙打 鄧俊文 / 謝影雪 2 : 1 吳塤閥 / 賴潔敏 , 10:40PM
02-07 [TV] 男子單打 伍家朗 0 : 2 駱建佑 , 11:45PM
01-08 [TV] 混合雙打 李晉熙 / 吳芷柔 2 : 0 陳堂傑 / 杜頤溈 , 1:30AM
01-09 [TV] 男子單打 李卓耀 0 : 2 奈良岡功大 [3] , 2:20AM

好忙關係未黎得切 update 先恭喜港隊混雙 鄧謝 以及 李吳 非常難得地會師八強賽

尋日二老贏到黑塔真係好勁,仲有係三局有爆分嘅情況下 ! 黑塔坐左兩周嘅世一都未坐暖就要讓出去 ! 富婆比較可惜,自己贏左一局但因為膝痛退賽,Katethong 真係運氣好,今日 印度 750、丹公 750 同 法公 750 都靠住大種子退賽而晉級 ! 其他比賽黎唔切睇,梁王連續兩周都輸同一個唔強嘅對手真係唔識講 ...

今日嘅比賽方面,金銀打雅思,好似重演左新加坡 750 嗰次比賽一樣,為左跟金元昊嘅快雅思都跟住快,感覺太快同平時嘅感覺好唔同,加左速度又會容易失誤,金元昊前兩局體能爆得好勁,第二局雅思 16:20 連追四分令我諗起上屆奇跡,結果奇跡無出現,我諗如果可以拖到三局結果唔一定 ; 能夠贏近期狀態較好嘅選手都唔簡單,聖壇組合連贏凡塵同山羊兩隊勁旅,雖然呢兩組連續征戰有疲態,聖壇自身打法配合未見成熟,但攻擊力太強,有能力保持三局攻擊力之下,對手實在太難防 ; 雙拉傷後攻擊力又返黎,油菜花招架不住 ; 小昆最近狀態一般,尋日贏左周天成但感覺仲未恢復到好狀態,智勇首次進入高級賽四強 ; 新組合何任呢三星期驚喜連連,唔拆唔知邊個有水份 ; 戴資穎最近表現唔太掂,尋日打小白大落後然後追分狀態,今日打 Katethong 都要三局 ; 利是封嘅進步喺今次打 Ginting 體現得好明顯,一啲點殺嘅處理同回球適應變化都好似做得好左,以前 Ginting 打佢游刃有餘,除住能力嘅提高同埋自己嘅努力,今年嘅佢真係上左一個台階 ; 蔣魏對雙庫我覺得懸念唔大,但有一個問題而已經係多次出現,就係蔣振邦喺被對手追分時,佢總係會容易掉線,感覺佢比較容易急於求成 ; 飛毛腿勝出無懸念 ; 大崛彩以先守後攻,Marin 好多球想先打變化都變左主動失誤,無估到呢場大崛彩獲得勝利 !

2023 法國羽毛球公開賽 [750] 半準決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.27-10.28]

除 02-09 以及 02-10 比賽皆為 TV 區,比賽上半場 4:00PM 以及 下半場 11:00PM 開始

男子單打
00:45 01-08 石宇奇 [6] 0 : 2 駱建佑
02:25 01-10 奈良岡功大 [3] 0 : 2 Jonatan [5]
17:40 02-02 Kunlavut [4] VS 黃智勇 前者退賽
18:55 02-04 Ginting [2] 0 : 2 李詩灃 [8]

女子單打
23:50 02-07 何冰嬌 [5] 2 : 0 李美妙
01:40 02-09 陳雨菲 [3] 2 : 1 韓悅 [8]
18:20 01-03 戴資穎 [4] 2 : 1 Katethong
20:15 01-05 Marin [6] 0 : 2 大堀彩

男子雙打
01:40 01-09 Alfian / Ardianto [1] 0 : 2 Astrup / Rasmussen [7]
23:10 01-06 劉雨辰 / 歐烜屹 [8] 2 : 0 Ahsan / Setiawan
17:45 02-03 姜敏赫 / 徐承宰 [4] 1 : 2 何濟霆 / 任翔宇
20:00 02-05 Fikri / Maulana 2 : 0 Kjaer / Sogaard

女子雙打
16:10 02-01 松山奈未 / 志田千陽 [5] 1 : 2 劉聖書 / 譚寧
17:05 01-02 福島由紀 / 廣田彩花 [4] 0 : 2 Rahayu / Ramadhanti [7]
23:50 01-07 松本麻佑 / 永原和可那 [8] 2 : 0 Lambert / Tran
02:55 02-10 Jongkolphan / Rawinda 2 : 0 鄭那銀 / 金慧貞

混合雙打
16:10 01-01 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 0 : 2 金元昊 / 鄭那銀 [6]
19:35 01-04 蔣振邦 / 魏雅欣 [8] 2 : 0 Kusharjanto / Kusumawati
23:10 02-06 鄧俊文 / 謝影雪 2 : 0 李晉熙 / 吳芷柔
00:50 02-08 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 2 : 0 許永凱 / 陳薇涵

晚場,二老尋日對黑塔太拼,賽後話打得好艱苦而且年紀真係唔細估到今日體力不支,二老好似真係每次打完都會同劉雨辰飯聚,估計尋日又一齊食飯 松永贏法國女雙 同埋 東渡贏夫妻檔 都無太大懸念,特別一講係夫妻檔其實有機會爆冷但陳薇涵實在技術太差,經常性都係許永凱好努力然後陳薇涵送分 ... 至於 宗拉 就係瘋狂殺殺殺 鄭金,四強都係比較重攻嘅女雙

港隊內戰對我黎講都唔係太大懸念,鄧謝同李吳有差距,只係平時內戰通常作為觀眾黎講都有一個不確定性係唔清楚兩邊對對方嘅認知程度可以高到邊個位,但下把位嘅李吳反而未見有太多壓制鄧謝嘅東西打出黎。但可以喺高級賽八賽出現港隊內戰係極其難得,希望下次唔需會等太耐 ! 而女單中國內戰,啲籤表好似無換過咁,又將五個單打塞喺一個大半區,因此又見到 陳雨菲 VS 韓悅,今次韓嘅開局好積極,雨菲亦都慢慢搵返節奏追近。呢場賽前覺得韓悅最近感覺幾好有機會贏,睇返比賽原來第二局中局都 keep 住領先,但有啲球比較容易犯錯,比如雨菲打嘅左右兩邊殺球其實韓悅救得好吃力甚至係救唔到,關鍵分揚展避短盡量少比高球為妙,因為雨菲無做太多戰術,好簡單高球殺邊線位就贏左。另一場女單嬌表現羸左但唔算理想,雖說李美妙狀態唔錯,嬌嘅硬實力可以打得李,但嬌感覺唔太精明,或者係喺場上洞悉能力較弱,唔太明白點解佢總係會喺來回球好願意比正手李美妙殺球

同樣地同上星期一樣再次出現 石頭 VS 駱 嘅對陣,兩局喺場上嘅開局黎睇都以為係石頭無問題,因為駱嘅控球無石頭咁細膩,進入石頭節奏駱逼住控球就會犯錯,但去到局尾二人嘅表現出現反差,石頭突然失誤,然後駱把握機會不停打返自己風格切位起跳搶兩邊場地,亦姐係之前 祖、利是封 同埋 小翁 羸石頭嘅招數,所以感覺而家大部分男單都係會喺自己被動無法擺脫之後都會輸得好快。未睇 JOJO VS 奈良 但感覺都係同一道理,令到男子單打有百家爭鳴嘅形勢出現

戲精前日同泰國一雙打差啲意外出局,以為體能有限點知速勝雙阿,雙阿可能而家地位比較勉強,希望唔係一去不返啦 ! 戲精最近成績好到,自從 世錦賽銀牌之後、中公 1000 八強、港公 500 冠軍、北極 500 冠軍、丹公 750 四強、加埋呢個法公 750 至少四強,連續六站大分,完全係煥發第二春

隨住 謝蘇傷退、黑塔衛冕失敗世一易主、梁王出局、雙阿出局 之後,下周男雙再次出現新世一,梁王 !

又要對東渡。。
WZA111 發表於 2023-10-28 11:20
H2H 原來已經 15 - 1,今年六次對陣輸曬
上次亞運嗰場我覺得打幾好,拉開渡邊左右兩邊,用平快分球去後場,戰術頗成功,只係再嚴謹啲失誤再少啲就好,今次係好機會再拎個大分,對強手要拎出 120% 水平呀!

鄧俊文謝影雪戰勝東渡晉級法公混雙總決賽

Talent only
雖然東渡今日都好似麻麻地
WZA111 發表於 2023-10-28 18:19
渡邊三月受傷之後出黎威力都無以前咁勁,十六強場打夏佳同八強打夫妻檔,東渡二人都特別多失誤。今日第一局最後最關鍵嗰分俊文嘅分球,同樣做同亞運相似嘅戰術,關鍵分全分比渡邊,今次係用平快分球去後場效率太高,呢球睇到我太激動,今次做到 ! 第二局都有好多拚勁十足嘅球,去到最後都係繼續分渡邊,終於第二次贏下東渡,呢個 750 決賽第二次入決賽,太難得啦

另外一場混雙 金銀 VS 蔣魏,金銀嘅速度可能對靠打連貫嘅雅思有用,對比佢更快嘅蔣魏睇黎完全無效果,或者今次比分上領先太多,蔣振邦無連續出現恐怖失誤,佢地嘅第一次 750 決賽之旅。混雙決賽半重現港公決賽,今次魏雅欣用返原配,同埋黎到更高級別嘅舞台對決 !

2023 法國羽毛球公開賽 [750] 準決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.28-10.29]

全部比賽皆為 TV 區,比賽上半場 4:00PM 以及 下半場 11:00PM 開始

男子單打
04:05 10 Jonatan [5] 2 : 0 駱建佑
02:10 08 李詩灃 [8] 2 : 0 黃智勇

女子單打
19:15 04 陳雨菲 [3] 2 : 1 何冰嬌 [5]
16:10 01 戴資穎 [4] 2 : 1 大堀彩

男子雙打
03:10 09 Astrup / Rasmussen [7] 2 : 0 劉雨辰 / 歐烜屹 [8]
23:10 06 Fikri / Maulana 2 : 1 何濟霆 / 任翔宇

女子雙打
20:40 05 Rahayu / Ramadhanti [7] 1 : 2 劉聖書 / 譚寧
00:35 07 松本麻佑 / 永原和可那 [8] 1 : 2 Jongkolphan / Rawinda

混合雙打
18:25 03 金元昊 / 鄭那銀 [6] 0 : 2 蔣振邦 / 魏雅欣 [8]
17:30 02 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 0 : 2 鄧俊文 / 謝影雪

戴資穎 [4] VS 大堀彩
感覺小戴同前面幾場一樣會有突然掉線,一陣子會有好多失誤,然後堅持調動對手,第一局大堀彩拎到局點,見到小戴同前段完全唔同,即刻開始積極起黎。第三局大堀彩繼續用佢嘅穩打穩紥,小戴堅持做調動,最後落後多分下反敗為勝,繼亞錦賽之後,今年第二次進入高積分決賽 !

陳雨菲 [3] VS 何冰嬌 [5]
又係上周對過嘅組合,而且又係精彩嘅內戰,今次何冰嬌準備得好充份,陳雨菲都用佢地多變嘅線路接招,可惜第二局何冰嬌拼到大腿受傷,第三局捱住傷打球

Rahayu / Ramadhanti [7] VS 劉聖書 / 譚寧
呢場比賽預左係進攻對決,但呢種無目的嘅不停攻就無曬連貫 ... 然後兩隊都有好多進攻後嘅防守同配合嘅漏洞,劉譚組合體現得好明顯,感覺兩隊都係靠狀態同硬實力打波,比賽唔好睇

Fikri / Maulana VS 何濟霆 / 任翔宇 & 松本麻佑 / 永原和可那 [8] VS Jongkolphan / Rawinda
比賽分上下半場,太夜啦只能補睇細節,呢兩場應該都係非常精彩同毫釐之間嘅比賽

李詩灃 [8] VS 黃智勇
利是封再一次以不失一局姿態,七連勝智勇,再次喺攻防全面壓制,特別係智勇少賽一天嘅情況之下,利是封依然可以零封佢,睇黎智勇無咩辦法

Astrup / Rasmussen [7] VS 劉雨辰 / 歐烜屹 [8]
戲精嘅狀態延續得有點誇張,又拎冠軍入決賽啦 ! 而我終於明白圖歐點解經常要自願挑高比對手殺,估計係為左就劉雨辰腳傷而改嘅打防守反擊,打法更強調防守同過網點要更細膩,當失誤一多而過網點無質量就會經常性陷入被動,好似呢場比賽咁

Jonatan [5] VS 駱建佑
好刻意留意駱建佑嘅突擊喺其他球員身上嘅效果,其實 JOJO 呢種有強攻能力嘅對佢呢種突擊都唔係有太多辦法,而贏下比賽關鍵位係用返突擊去突破佢嘅特點吧

2023 法國羽毛球公開賽 總決賽 對陣 及 賽程賽果 [10.29]

18:40 混合雙打 蔣振邦 / 魏雅欣 [8] 2 : 1 鄧俊文 / 謝影雪       (21:17 15:21 21:12)
19:55 女子單打 陳雨菲 [3] 2 : 0 戴資穎 [4]             (21:17 22:20)
21:00 女子雙打 Jongkolphan / Rawinda 0 : 2 劉聖書 / 譚寧     (24:26 19:21)
22:15 男子單打 Jonatan [5] 2 : 1 李詩灃 [8]            (16:21 21:15 21:14)
23:55 男子雙打 Astrup / Rasmussen [7] 2 : 1 Fikri / Maulana   (21:14 10:21 21:18)

01 蔣振邦 / 魏雅欣 [8] VS 鄧俊文 / 謝影雪
第一局鄧謝對蔣魏嘅前封後殺嘅辦法唔多,聽到黃綜翰都有同俊文傾點樣應對蔣振邦嘅殺球,然後第二局蔣振邦又好似前幾場咁會一連串失誤,鄧謝前兩局發揮好穩定,好過之前港公決賽嗰種緊張。不過到左第三局蔣振邦穩定返,鄧謝又無太多辦法,同埋後半段犯左錯誤不停比高球,本來已經對蔣嘅殺球無辦法,比高球佢殺就令自己更被動,都係一次好好嘅總結機會,但喺高級賽決賽真係好耐無見過港隊身影,上一次都係鄧謝 2021 印師 750,而且又為自己賺到 9350 高積分 ! 而蔣魏組合滿一年已經拎到 亞錦賽冠軍 + 750 冠軍,保持世界第六,00 後嘅混雙開始對各隊老將發起新衝擊 !

02 陳雨菲 [3] VS 戴資穎 [4]
已經有成一年多無見過菲戴對戰,二人定必相當重視,過程中場上戰術嘅針鋒相對賞心悅目 ! 小戴為左要不停造球而失誤都已經唔係新鮮事,雨菲嘅控球亦都令小戴減少假動作,逼使佢多控球等到佢失誤效果好好,雨菲打得好耐心,第二局一上黎感覺都不慌不忙,慢慢搵狀態。今次小安山口黎唔到,雨菲連續背靠背奪冠,積分黎到 99000 分,好少見到世界第三都逼近十萬分,證明天后們嘅地位相當堅固 !

03 Jongkolphan / Rawinda VS 劉聖書 / 譚寧
今日嘅女雙比起尋日嗰場好睇好多,有質量嘅攻防,關鍵分偏向下壓球都係兩隊慣常打法,而聖壇力量大於是關鍵分更有把握。贏凡晨最終得冠軍者定律今年持續實現 ! 最鍾意睇到最後雙方球員友好嘅一面,年頭劉聖書出黎比賽就贏左宗拉,宗拉組合賽後主動搵劉聖書合照,從此雙方對陣都會展現佢地友好嘅一面,作為老將肯主動認可新人實力真係唔錯 ! 今次兩組人馬都係首次進入 750 決賽,聖壇亦都係第一隊 00 後拎高級賽冠軍 ! 屈指一算,聖壇下周世界第十

04 Jonatan [5] VS 李詩灃 [8]
利是封去到第二局中段都打得好有章法仲令到 JOJO 好被動,但拎左張黃牌之後就感覺好亂,進攻就急住殺無左連貫,仲多次攻 JOJO 反手位,JOJO 完全無壓力呀,就防守短球擺脫,所以利是封後半段開始思路唔清晰,重覆犯錯且扣球變化比較少,所以 JOJO 打返起進攻,仲越打越有 ! 自從 JOJO 今年終於喺主場印尼解鎖 500 賽冠軍,香港再拎 500 賽冠軍之後,解鎖埋法國 750 第一次冠軍 ! 而利是封都有突破,世界排名將首度衝上第三位 !

05 Astrup / Rasmussen [7] VS Fikri / Maulana
戲精作為一隊老將連續征戰黎到決賽真係唔覺有體能問題,第二局可能有少少唔順但第三局見反應同速度都仲係喺好高嘅水平,真係解釋唔到點解會突然之間狀態咁好。飛毛腿都係呢兩周狀態正盛嘅組合,可惜入到決賽都拎唔到冠軍,但開局 Fikri 嗰個扮接後場係要挑撥戲精麼 ? 呢下都諗起 Sukamuljo ... 戲精奪冠後如果無計錯會突破埋組合排名新高嘅世界第四,對於佢地最近嘅表現真係神奇 !

最新一期世界排名 31/10/2023
以下為各單項前三 以及 前十中創下個人排名最佳球員,排名首位最後之括號為世界第一之累積周數

男單 - 1. Axelsen [丹麥] [152]、2. Ginting [印尼]、3. 李詩灃 [中國] ||| 3. 李詩灃 [中國]
女單 - 1. 安洗瑩 [南韓] [14]、2. 山口茜 [日本]、3. 陳雨菲 [中國]
男雙 - 1. 梁偉鏗 / 王昶 [中國] [1]、2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、3. Astrup / Rasmussen [丹麥] ||| 1. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]、3. Astrup / Rasmussen [丹麥]、10. Fikri / Maulana [印尼]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國] [150]、2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]、3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國] [187]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國]

十萬分俱樂部 - 安洗瑩 : 113314、陳清晨 / 賈一凡 : 113104、鄭思維 / 黃雅瓊 : 110956、Axelsen : 101355、山口茜 : 100717

男單更多排名 - 4. Jonatan [印尼]、5. 奈良岡功大 [日本]、6. Kunlavut [泰國]、7. 石宇奇 [中國]、8. Prannoy [印度]、9. 駱建佑 [新加坡]、10. Antonsen [丹麥]、15. 黃智勇 [馬來西亞]

女單更多排名 - 4. 戴資穎 [中華台北]、5. Marin [西班牙]、6. 何冰嬌 [中國]、7. Tunjung [印尼]、8. 韓悅 [中國]、9. Intanon [泰國]、10. Sindhu [印度]、16. 大堀彩 [日本]

男雙更多排名 - 4. Alfian / Ardianto [印尼]、5. Rankireddy / Shetty [印度]、6. 姜敏赫 / 徐承宰 [南韓]、7. 保木卓朗 / 小林優吾 [日本]、8. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]、9. Ahsan / Setiawan [印尼]、10. Fikri / Maulana [印尼]、87. 何濟霆 / 任翔宇 [中國]

女雙更多排名 - 4. 福島由紀 / 廣田彩花 [日本]、5. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、6. Rahayu / Ramadhanti [印尼]、7. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]、8. 松本麻佑 / 永原和可那 [日本]、9. Jongkolphan / Rawinda [泰國]、10. Benyapa / Nuntakarn [泰國]、11. 劉聖書 / 譚寧 [中國]

混雙更多排名 - 4. 徐承宰 / 蔡侑玎 [南韓]、5. Dechapol / Sapsiree [泰國]、6. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]、7. 金元昊 / 鄭那銀 [南韓]、8. Gicquel / Delrue [法國]、9. Christiansen / Boje [丹麥]、10. 陳堂傑 / 杜頤溈 [馬來西亞]、11. 鄧俊文 / 謝影雪 [香港]

*上周國際羽聯算錯 劉聖書 / 譚寧 分數,本周修正

2023 世界羽聯巡迴賽 杭州總決賽 [12.13-12.17]

截至 2023/10/31 排名 [300 賽以上只剩下 海洛 300、南韓 300、日本 500、中國 750 以及 印度 300]
因以上五站報名名單已出爐,巡迴賽亦即將結束,總決賽入圍名額開始陸續確定,入圍規則為 當屆世錦賽冠軍 直通,其餘名額將取全年巡迴賽球員所參加最高分之十四站總和,各單項每個協會最多只有兩名/組參加,如多於兩名/組,名額將遞補至其餘未滿額之協會

男子單打
1. 李詩灃 [中國] 
2. Jonatan [印尼]**
3. 奈良岡功大 [日本]
4. Ginting [印尼]**
5. 石宇奇 [中國]
6. Antonsen [丹麥]
7. Axelsen [丹麥]**
8. 黃智勇 [馬來西亞]
9. Kunlavut [泰國]** ✓ 世錦賽冠軍直通
10. 西本拳太 [日本]
11. 李梓嘉 [馬來西亞]
12. 翁泓陽 [中國]
13. 駱建佑 [新加坡]
14. Sen [印度]
15. Prannoy [印度]**

女子單打
1. 安洗瑩 [南韓]** ✓ 世錦賽冠軍直通
2. 山口茜 [日本]** ✓ 確定入圍
3. 陳雨菲 [中國]** ✓ 確定入圍
4. Marin [西班牙]** ✓ 確定入圍
5. 戴資穎 [中華台北]**
6. 韓悅 [中國]
7. 何冰嬌 [中國]**
8. 王祉怡 [中國]
9. Tunjung [印尼]
10. 張蓓雯 [美國]
11. 李美妙 [泰國]
12. Katethong [泰國]

男子雙打
1. Alfian / Ardianto [印尼] ✓ 確定入圍
2. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]**
3. 姜敏赫 / 徐承宰 [南韓] ✓ 世錦賽冠軍直通
4. 保木卓朗 / 小林優吾 [日本]
5. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]
6. Astrup / Rasmussen [丹麥]
7. Fikri / Maulana [印尼]
8. Carnando / Marthin [印尼]
9. Ahsan / Setiawan [印尼]
10. 王耀新 / 張御宇 [馬來西亞]
11. Rankireddy / Shetty [印度]**
12. 李洋 / 王齊麟 [中華台北]
13. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]**

女子雙打
1. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]** ✓ 確定入圍
2. 松本麻佑 / 永原和可那 [日本]
3. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]** ✓ 世錦賽冠軍直通
4. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]
5. 福島由紀 / 廣田彩花 [日本]
6. 金昭映 / 孔熙容 [南韓]**
7. 劉聖書 / 譚寧 [中國]
8. Jongkolphan / Rawinda [泰國]
9. Rahayu / Ramadhanti [印尼]**
10. Benyapa / Nuntakarn [泰國]
11. 宮浦玲奈 / 櫻本絢子 [日本]
12. 岩永鈴 / 中西貴映 [日本]
13. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]**

混合雙打
1. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國] ✓ 確定入圍
2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]** ✓ 確定入圍
3. Dechapol / Sapsiree [泰國] ✓ 確定入圍
4. 徐承宰 / 蔡侑玎 [南韓] ✓ 世錦賽冠軍直通
5. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]**
6. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]
7. 金元昊 / 鄭那銀 [南韓]**
8. 陳堂傑 / 杜頤溈 [馬來西亞]
9. 葉宏蔚 / 李佳馨 [中華台北]
10. 綠川大輝 / 齋藤夏 [日本]
11. 鄧俊文 / 謝影雪 [香港]
12. Christiansen / Boje [丹麥]
13. Gicquel / Delrue [法國]**

* : 以上未被列出球員已大概率或肯定沒有機會獲總決賽資格
** : 球員未參與至十四站至賽事

2024 巴黎奧運資格賽 截至 2023/10/31 排名

男子單打
1. 奈良岡功大 [日本] 74605 [6420]
2. Axelsen [丹麥] 71715 [0]
3. 李詩灃 [中國] 70898 [3600]
4. 石宇奇 [中國] 70154 [4800]
5. Ginting [印尼] 66671 [3000]
6. Kunlavut [泰國] 66638 [2660]
7. Prannoy [印度] 66164 [3000]
8. Jonatan [印尼] 64291 [2660]
9. 李梓嘉 [馬來西亞] 59076 [3000]
10. Antonsen [丹麥] 58530 [3000]

女子單打
1. 安洗瑩 [南韓] 96714 [0]
2. 陳雨菲 [中國] 90486 [4320]
3. 山口茜 [日本] 86347 [6050]
4. 戴資穎 [中華台北] 77986 [6050]
5. 何冰嬌 [中國] 71974 [5200]
6. Marin [西班牙] 68180 [0]
7. 韓悅 [中國] 61620 [4320]
8. Tunjung [印尼] 57431 [3000]
9. Sindhu [印度] 57388 [3850]
10. Intanon [泰國] 56373 [2220]

男子雙打
1. Astrup / Rasmussen [丹麥] 84179 [4320]
2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞] 82294 [5040]
3. 姜敏赫 / 徐承宰 [南韓] 76995 [4800]
4. 梁偉鏗 / 王昶 [中國] 73651 [4320]
5. 保木卓朗 / 小林優吾 [日本] 71481 [4800]
6. Rankireddy / Shetty [印度] 67591 [2660]
7. Alfian / Ardianto [印尼] 64419 [3000]
8. 李洋 / 王齊麟 [中華台北] 64008 [4320]
9. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國] 58558 [2660]
10. Fikri / Maulana [印尼] 57760 [2220]

女子雙打
1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國] 99874 [6600]
2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓] 82260 [5040]
3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓] 75575 [3000]
4. 松山奈未 / 志田千陽 [日本] 73435 [5040]
5. 松本麻佑 / 永原和可那 [日本] 73143 [6420]
6. 福島由紀 / 廣田彩花 [日本] 71465 [5040]
7. Rahayu / Ramadhanti [印尼] 67663 [3600]
8. Jongkolphan / Rawinda [泰國] 65493 [4800]
9. 張殊賢 / 鄭雨 [中國] 61013 [2660]
10. 劉聖書 / 譚寧 [中國] 60880 [2220]

混合雙打
1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國] 88496 [5040]
2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本] 84051 [5040]
3. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國] 83452 [6050]
4. 徐承宰 / 蔡侑玎 [南韓] 77586 [4800]
5. Dechapol / Sapsiree [泰國] 72944 [5040]
6. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國] 62920 [3600]
7. 陳堂傑 / 杜頤溈 [馬來西亞] 61898 [4320]
8. Christiansen / Boje [丹麥] 59988 [2660]
9. 金元昊 / 鄭那銀 [南韓] 59567 [3000]
10. 鄧俊文 / 謝影雪 [香港] 58550 [3600]

* 括號中的數字為參賽十個有效站之最低分,若接下來比賽取得高於此分數就能加分,個別球員為 0 分因為並未參賽滿十站

奧運積分賽已過一半,以及年終賽參賽陣容即將出爐,所以整理左截至法公後最新一期嘅排名情況 !

正在進行海洛 300 以及 大馬 100,港隊繼續努力地爭取積分 ! 多位球員進入八強 !
海洛 300 男單 : 李卓耀、混雙 : 鄧俊文 / 謝影雪
大馬 100 男單 : 吳英倫、女單 : 盧善恩、女雙 : 呂樂樂 / 吳詠瑢

特別提下係鄧謝對吳賴組合,兩個月內交手三次鄧謝皆勝,黎緊深圳 750 首輪,太有緣份,鄧謝又抽到吳賴 !

估唔到Happy入四強 但Jason輸左比李乜乜 唯有支持香港李乜乜奪金 ...
on07111 發表於 2023-11-3 17:35
尋日 Happy 贏左金佳覽反而我覺得可以繼續贏到,但我無時間睇
如果佢繼續有咁樣嘅成績,都有機會入到奧運,只係唔知佢有黎緊有幾多機會參加比賽而已

Jason 拎到 3030 又有得升排名 ! 希望下年有 300 賽可以參加 !

海洛 300 男單 : 李卓耀、混雙 : 鄧俊文 / 謝影雪
大馬 100 女單 : 盧善恩、女雙 : 呂樂樂 / 吳詠瑢

港隊皆晉級四強

去到爭奪總決賽席位總係會特別激烈,趁住鄧謝不如講下混雙項目而家嘅形勢
前七嘅六支 : 東風、東渡、德沙、徐蔡、雅思 同埋 仲未滿 14 站嘅 金銀 入硬,蔣魏就好大機會因為國家隊滿額而參加唔到,咁最後兩席就留比其他協會爭奪 !
照現時嘅積分睇,似係六爭二局面,恰巧海洛賽四強有 李葉 同 情侶檔,同鄧謝爭緊總決賽門票,聽日鄧謝同李葉直接對話 ! 勝負非常關鍵嘅一場比賽 !

實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分海洛 300 賽成績實時最新總積分
8陳堂傑 / 杜頤溈 [馬來西亞]1975,3003,600本站沒有參加75,300
9葉宏蔚 / 李佳馨 [中華台北]2172,5903,600四強 4,90073,890
10鄧俊文 / 謝影雪 [香港]1869,4802,660晉級決賽 5,95072,770
11綠川大輝 / 齋藤夏 [日本]1971,4902,660本站沒有參加71,490
12Christiansen / Boje [丹麥]1767,3902,220四強 4,90070,070
13Gicquel / Delrue [法國]1363,8700本站沒有參加63,870

但點解咁強調要入總決賽,因為入到去又可以有一站分數,成績最差都有 4,800 保底積分 當然仲有吸引力嘅獎金 !

大馬 100 女雙 : 呂樂樂 / 吳詠瑢

港隊皆晉級決賽

睇得出今日鄧謝就係唔想葉宏蔚殺球,以網前同平抽擋為主,李葉不斷出現低級失誤,第二局俊文有啲心急,第三局回復首局戰術,決勝局初段有一段小插曲,阿雪突然腰唔舒服,返到黎李佳馨不斷偷阿雪後場,以為可能未必贏到之際,鄧謝可以重新起身打返好比賽,感歎老將不易,晉級決賽

照現時嘅積分睇,似係六爭二局面,恰巧海洛賽四強有 李葉 同 情侶檔,同鄧謝爭緊總決賽門票,聽日鄧謝同李葉直接對話 ! 勝負非常關鍵嘅一場比賽 !
chanchan0909 發表於 2023-11-3 22:38
雙庫淘汰情侶檔 ! 今晚同鄧謝爭冠軍 ! 更新埋混雙方面暫時積分形勢,鄧謝總決賽排名保持第十 !
恭喜李卓耀都入埋決賽,今晚與周天成爭奪海洛賽冠軍 !

決賽今年 9 點開始,呢個 300 賽決賽陣容唔弱,睇下今日有無機會整埋其他項目走勢,有啲項目競爭仍然激烈,但今晚混雙第一場,男單第三場,冠軍積分 7000 都唔少,希望今晚贏到比賽

鄧謝同港隊唔好學杏兒亞亞亞丫

要做JoJo表演我直到要令另眼相看

原來南韓300無參加  ...
on07111 發表於 2023-11-5 08:17
亞運個人賽入唔到四強後即刻飛去參加歐洲連打四站了,所以揀參加海洛都唔參加南韓,但迦迦一時籤運唔好,一時病左退賽,一時又把握唔到機會就 ... 希望佢食完一星期好西之後打熊本 500 同 深圳 750 成績可以好返啲,而之後印度 300 同兩個 100 賽都唔會參加,包括啱啱喺大馬 100 奪亞嘅 呂樂樂 / 吳詠瑢,女雙世界排名應該升到 40 名,黎緊佢地應該無比賽,下賽季 500 賽同 300 賽,唔使再報 100 賽了 !

男單實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分海洛 300 賽成績實時最新總積分
6Antonsen [丹麥]1675,3503,000本站沒有參加75,350
7Axelsen [丹麥]1175,2500本站沒有參加75,250
8黃智勇 [馬來西亞]1873,1803,60016 強 2,75073,180
10西本拳太 [日本]2071,2203,000本站沒有參加71,220
11李梓嘉 [馬來西亞]1769,4602,750本站沒有參加69,460

以上五位爭奪兩席,Axelsen 未參加滿十四站,只要參加熊本同深圳基本入圍唔係問題,下周南韓,智勇退賽西本無報名,只得李梓嘉參加,如果佢南韓站有好成績仲有機會。不過佢地替換分同 AA 一樣,暫時 AA 有優勢

女單實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分海洛 300 賽成績實時最新總積分
9張蓓雯 [美國]1970,8103,000冠軍 7,00074,810
10Tunjung [印尼]1572,8203,000本站沒有參加72,820
11李美妙 [泰國]1968,3703,000四強 4,90070,270
12Katethong [泰國]1867,7603,000本站沒有參加67,760

以上四位爭奪最後兩席,Katethong 仲有機會因為佢最後四站都有報名,兩站 300 賽打得好的話都唔係無機會 !

男雙實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分海洛 300 賽成績實時最新總積分
10王耀新 / 張御宇 [馬來西亞]1872,3503,60016 強 2,75072,350
11劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]1465,2800冠軍 7,00072,280
12李洋 / 王齊麟 [中華台北]1666,8902,660亞軍 5,95070,180
13Rankireddy / Shetty [印度]1267,0200本站沒有參加67,020

呢到四隊爭一,雖然前面飛毛腿領先新宇 8000 分個名額唔一定穩,但因為南韓站追分隊伍只有新宇參加所以暫時唔放入黎住。圖歐同黑塔仲有機會追到上黎,特別係黑塔如果兩周高級賽都打得好,排名爆升係有可能 ! 今晚海洛賽決賽就係兩隊都追緊分嘅組合,所以目前好激烈 !

女雙實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分海洛 300 賽成績實時最新總積分
7劉聖書 / 譚寧 [中國]1579,0802,220四強 4,90081,760
8Rahayu / Ramadhanti [印尼]1474,2600亞軍 5,95080,210
9Jongkolphan / Rawinda [泰國]1874,2603,000本站沒有參加74,260
10張殊賢 / 鄭雨 [中國]1366,8300冠軍 7,00073,830
11Benyapa / Nuntakarn [泰國]1772,3402,660本站沒有參加72,340

聖壇個總決賽席位一啲都唔穩,因為余弦仲有一站淨加分機會,所以計埋落黎五爭二局面,照咁睇宗拉同雙胞胎入圍有難度。另外同男雙一樣恰巧地今晚海洛賽決賽就係兩隊都追緊分嘅組合 !

混雙實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分海洛 300 賽成績實時最新總積分
8陳堂傑 / 杜頤溈 [馬來西亞]1975,3003,600本站沒有參加75,300
9葉宏蔚 / 李佳馨 [中華台北]2172,5903,600四強 4,90073,890
10鄧俊文 / 謝影雪 [香港]1869,4802,660冠軍 7,00073,820
11綠川大輝 / 齋藤夏 [日本]1971,4902,660本站沒有參加71,490
12Christiansen / Boje [丹麥]1767,3902,220四強 4,90070,070
13Gicquel / Delrue [法國]1363,8700本站沒有參加63,870

六爭二局面,黎緊陳杜連參四站,積分又領先緊,有主動權 ! 另外五隊都不參加南韓站,因為綠藤有參加印度,估計最後一席可能會打到最後一周至揭盅 !

從今日嘅防守陣,俊文要包咁大個半場防守,阿雪尋日腰傷應該係仲有問題。第一局俊文好緊張連連失誤,阿雪又面對雙庫不停發後場,到佢自己發後場又被判 too high 情況下心態受阻,慶幸第二局咬緊牙關,第三局俊文狀態更加返曬黎,鄧謝好似每次都會遇到少少情況,但佢地都堅持到真係好勁 ! 時隔四年,鄧謝再奪巡迴賽冠軍 ! 兩位連續兩周決賽作為老將唔容易,希望阿雪身體無事 ! 再次恭喜鄧謝 !

鄧謝總決賽目前第十位仍保住入圍希望,世界排名有加分保持第十一位,而奧運積分賽第八位,如 7000 分可說是大分,鄧謝已取得 法公 750 亞軍 9350、印公 1000 四強 8400、港公 500 亞軍 7800 以及 海洛 300 冠軍 7000 四個大分,繼續努力

相信係雪年紀大 動作慢左 俊文先要包曬4分3場區 同埋而家安排應該係阿雪負責分波 機會製造者 俊文負 ...
kent 發表於 2023-11-5 23:12
我見防守如果雪喺左邊都可以半場,但喺右邊防就要俊文 3/4。應該同尋日傷有關令到今日要咁改,畢竟前面幾場無論左右阿雪都係正常半場,唔需要俊文保護。今年都試過一陣要俊文承擔好多防守任務,我仲見過佢地防守仍然堅持前後企嘅不解操作,或者可能都同當時阿雪有傷在身有關,但係咁樣喺混雙黎講實在太無效率,會有一打二嘅感覺,所以都相信雪尋日嘅腰有影響到 !

今日未算好好呀,雙庫送嘅都唔少分。但俊文第三局狀態同前兩局完全唔同,打得好興奮,同前面兩局被壓住之下喺第三局好似突然之間有翻曬希望咁
呂吳有份打韓國300 Happy就打資格賽
on07111 發表於 2023-11-5 21:56
係喎,原來佢地仲有比賽 !

最新一期世界排名 07/11/2023
以下為各單項前三 以及 前十中創下個人排名最佳球員,排名首位最後之括號為世界第一之累積周數

男單 - 1. Axelsen [丹麥] [153]、2. Ginting [印尼]、3. 李詩灃 [中國]
女單 - 1. 安洗瑩 [南韓] [15]、2. 山口茜 [日本]、3. 陳雨菲 [中國] ||| 9. 張蓓雯 [美國]
男雙 - 1. 梁偉鏗 / 王昶 [中國] [2]、2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、3. Astrup / Rasmussen [丹麥]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國] [151]、2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]、3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓] ||| 10. 劉聖書 / 譚寧 [中國]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國] [188]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國]

十萬分俱樂部 - 安洗瑩 : 113314、陳清晨 / 賈一凡 : 113104、鄭思維 / 黃雅瓊 : 110956、Axelsen : 101355、山口茜 : 100717

南韓 300 結束,喺爭奪總決賽名額只有 Katethong、麟洋 同 陳杜 參加,咁樣就加埋熊本站一次過更新。女單組出現大量傷員,山口茜 退出 熊本 500 同 深圳 750,總決賽尚未肯定會否退賽,繼 Intonon、李文珊、Sindhu 之後,李美妙 因為肩傷,今年剩下比賽都不能參加,放棄總決賽競逐。而安洗瑩將會在下同復出,希望運動員身體健康

男單實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分熊本 500 賽成績實時最新總積分
3Axelsen [丹麥]1275,2500冠軍 9,20084,450
7Antonsen [丹麥]1775,3503,0008 強 5,04077,390
8黃智勇 [馬來西亞]2073,1803,60016 強 3,60073,180
10西本拳太 [日本]2171,2203,00032 強 2,22071,220
11李梓嘉 [馬來西亞]1869,4602,75032 強 2,22069,460

女單實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分熊本 500 賽成績實時最新總積分
8Tunjung [印尼]1672,8203,000冠軍 9,20079,020
9張蓓雯 [美國]2074,8103,0004 強 6,42078,230
11 [退賽]李美妙 [泰國]1970,2703,000退賽70,270
12Katethong [泰國]2067,7603,0008 強 5,04069,800

男雙實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分熊本 500 賽成績實時最新總積分
8劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]1572,2801,670亞軍 7,80078,410
11王耀新 / 張御宇 [馬來西亞]1972,3503,6004 強 6,42075,170
12李洋 / 王齊麟 [中華台北]1873,4702,75032 強 2,22073,470
13Rankireddy / Shetty [印度]1367,020032 強 2,22069,240

女雙實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分熊本 500 賽成績實時最新總積分
4劉聖書 / 譚寧 [中國]1681,7602,220亞軍 7,80087,340
8張殊賢 / 鄭雨 [中國]1473,8300冠軍 9,20083,030
9Rahayu / Ramadhanti [印尼]1480,2102,660退賽80,210
10Jongkolphan / Rawinda [泰國]1974,2603,0008 強 5,04076,300
11Benyapa / Nuntakarn [泰國]1872,3402,6608 強 5,04074,720

混雙實時排名球員及協會參加站數上周總積分有效 14 站最低積分熊本 500 賽成績實時最新總積分
8陳堂傑 / 杜頤溈 [馬來西亞]2176,6003,6008 強 5,04078,040
9葉宏蔚 / 李佳馨 [中華台北]2273,8903,60016 強 3,60073,890
10鄧俊文 / 謝影雪 [香港]1973,8202,75032 強 2,22073,820
11綠川大輝 / 齋藤夏 [日本]2071,4902,66016 強 3,60072,430
12Christiansen / Boje [丹麥]1870,0702,22032 強 2,22070,070
13Gicquel / Delrue [法國]1363,8700退賽63,870

最新一期世界排名 14/11/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥] [154]、2. Ginting [印尼]、3. 李詩灃 [中國]
女單 - 1. 安洗瑩 [南韓] [16]、2. 山口茜 [日本]、3. 陳雨菲 [中國]
男雙 - 1. 梁偉鏗 / 王昶 [中國] [3]、2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、3. Astrup / Rasmussen [丹麥]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國] [152]、2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]、3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國] [189]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國]

港隊喺熊本站全軍覆沒,不過鄧謝係延續到好狀態,同雅思爭持得好激烈,幸好其他爭奪總決賽混雙都抽到爛籤,根據尋日國際羽聯提到,下站深圳站會係計入今年總決賽嘅最後一站,鄧謝仲有機會 !

男雙同女雙個排名轉得好勁,圖歐組合由前幾個禮拜嘅 16 名左右升到黎第 8,可能趕到上尾班車 ! 女雙聖壇組合近期嘅強勢,余弦可能追唔切。日本女雙競爭超激烈,松永啱啱先真正穩奪資格,排第四嘅山羊仲有機會比第七嘅油菜花逆襲,排第四都可以唔穩

可能因為有呢個總決賽懸念,仲有中日韓一齊主力參加 500 賽令到熊本站比起其他 500 賽要好睇。日本嘅新星 宮崎友花 值得留意 !

最後特別提下上周奪冠嘅 桃田賢斗,最近突然強勢,南韓站奪冠後休息一日黎到熊本打兩場資格賽,仲過到兩關 小駱 同埋 Gemke,完全估唔到,聽日居然會有曾經覺得再無機會出現嘅 石宇奇 VS 桃田賢斗,石頭狀態唔差,過到 西本 同 阿祖 兩關,聽日嘅石桃對戰值得期待下

回復  chanchan0909
題外話想請教chanchan下星期羽毛球大師賽係咪左邊就21/11打 ,右邊就22/11打?
我見有 ...
on07111 發表於 2023-11-16 23:07
一般黎講都係上半區打先,之前丹麥賽唔知點解係下半區打先就比較不解
平日我行唔開,本來睇下高級賽一暏決賽嘅頂級對陣,但決賽門票貴到嚇親