返回列表 發帖

2018 - 2019 日本男排 V 聯賽 準決賽 次回合

03.31 11:08 JT 雷霆 3 : 1 東麗箭 (25:19 25:22 20:25 28:26) [勝場大比分 - 2 : 0]
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 11 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 15 : 16 | 25 : 22 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 5 | 14 : 16 | 20 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 5 | 15 : 16 | 28 : 26 | 3 : 1

首發
JT 雷霆
大主 - 16. 劉力賓 | 小主 - 18. 山本將平
大副 - 1. 安永拓弥 | 小副 - 2. 小野寺大志
接應 - 6. Edgar
二傳 - 3. 深津旭弘
自由人 - 10. 井上航

東麗箭
大主 - 20. Thu | 小主 - 10. 星野秀知
大副 - 15. 李博 | 小副 - 2. 高橋健太郎
接應 - 4. Rouzier
二傳 - 19. 梅野聡
自由人 - 22. 井手智

JT 雷霆 1.66 : 2.10 東麗箭
3:0 - / | 3:1 - / | 3:2 - /
0:3 - / | 1:3 - / | 2:3 - /

set 1 前五分由劉力賓包辦 !!!

全隊攔網發球都好出色
再拎一局就拎到呢張決賽門票 , JT 加油 !!!

2018 - 2019 日本男排 V 聯賽 準決賽 賽果

03.30 11:08 JT 雷霆 3 : 2 東麗箭   (25:21 25:27 28:26 23:25 15:13)
03.31 11:08 JT 雷霆 3 : 1 東麗箭   (25:19 25:22 20:25 28:26)

2018 - 2019 日本男排 V 聯賽 準決賽 對陣賽果

松下黑豹 [1]
JT 雷霆 [2] 2 - 0 東麗箭 [3]

恭喜曬 JT 雷霆頂住壓力
亦都多得 Rouzier 今日狀態不佳
如果唔係可能就要打金局 LU
決賽對決松下黑豹,要贏有啲難
希望都盡力打啦

2018 - 2019 排球賽季 最近一周賽果 [3.25-3.31]

歐洲男排盃總決賽次回合 - Galatasaray 2 比 3 Trentino ; 歐洲男排盃冠軍隊伍 - Trentino
歐洲女排盃總決賽次回合 - Busto Arsizio 3 比 1 Alba Blaj ; 歐洲女排盃冠軍隊伍 - Busto Arsizio
歐洲男排挑戰盃總決賽首回合 - Belgorod 3 比 0 Monza ; 歐洲男排挑戰盃冠軍隊伍 - Belgorod
歐洲女排挑戰盃總決賽首回合 - Monza 3 比 1 Aydin ; 歐洲女排挑戰盃冠軍隊伍 - Monza

日本男排 V 聯賽準決賽 , JT 雷霆 兩場積分 5 比 1 東麗箭 晉級決賽
日本女排 V 聯賽準決賽 , 東麗箭 兩場積分 4 比 2 JT 吃驚仰天 晉級決賽

巴超男排八強戰最終場分
上半區 - Sesi 2 - 0 UM Itapetininga ; SESC-RJ 2 - 0 Minas
下半區 - Funvic 2 - 1 Volei Renata ; Sada Cruzeiro 2 - 0 Maringa
Sesi , Sada Cruzeiro , Funvic 及 SESC-RJ 晉級四強

巴超女排八強戰最終場分
上半區 - Minas 2 - 0 Curitiba Volei ; Barueri 1 - 2 Osasco
下半區 - SESC-RJ 1 - 2 Sesi Bauru ; Praia Clube 2 - 0 Fluminense
Minas , Praia Clube , Osasco 以及 Sesi Bauru 晉級四強

波超男排半準決賽戰至第二場場分
上半區 - Zawiercie 1 - 1 Czarni Radom
下半區 - Jastrzebski 2 - 0 Belchatow
Kedzierzyn-Kozle , ONICO Warszawa 及 Jastrzebski 率先晉級四強

土超女排八強戰至第二場場分
上半區 - Eczacibasi 2 - 0 Beylikduzu ; Galatasaray 2 - 0 Besiktas
下半區 - Fenerbahce 1 - 1 THY ; Vakifbank 2 - 0 Nilufer Bld.
Eczacibasi , Vakifbank 及 Galatasaray 率先晉級四強

俄超男排八強目前場分
上半區 - Kazan 1 - 0 Ufa ; Urengoy 0 - 0 Belgorod
下半區 - Petersburg 1 - 0 Novosibirsk ; Kemerovo 0 - 0 Moscow

俄超女排八強戰至第一場場分
上半區 - Moscow 1 - 0 Leningradka ; Uralochka 1 - 0 Odintsovo
下半區 - Kazan 1 - 0 Krasnodar ; Kaliningrad 1 - 0 Yenisey

意甲男排八強戰至第一場場分
上半區 - Perugia 1 - 0 Monza ; Modena 1 - 0 Milano
下半區 - Lube 1 - 0 Verona ; Trentino 1 - 0 Padova

意甲女排第二十六輪 - Casalmaggiore 3 比 1 Novara
意甲女排第二十六輪 - Conegliano 3 比 0 Busto Arsizio

意甲女排結束常規賽所有比賽 , 最終前八名晉級隊伍
1. Conegliano , 2. Novara , 3. Scandicci , 4. Monza , 5. Busto Arsizio , 6. Casalmaggiore , 7. Firenze , 8. Cuneo

聯賽預告
- 巴超女排準決賽第一回合 - Bauru VS Praia Clube , 4.2 06:00
- 巴超女排準決賽第一回合 - Minas VS Osasco , 4.2 08:30
- 歐冠女排準決賽首回合 - Conegliano VS Fenerbahce , 4.3 02:30
- 歐冠男排準決賽首回合 - Belchatow VS Lube , 4.4 00:00
- 歐冠男排準決賽首回合 - Perugia VS Kazan , 4.4 02:30
- 歐冠女排準決賽首回合 - Vakifbank VS Novara , 4.5 00:00
- 俄超女排八強第二回合 [4.5-4.6]
- 日本女排 V 聯賽總決賽首回合 - 久光製藥 VS 東麗箭 , 4.6 12:10
- 土超女排八強賽第三回合 - Fenerbahce VS THY , 4.6 18:30
- 俄超男排八強賽第一回合 [4.6]
- 意甲男排八強賽第二回合 [4.7-4.8]
- 意甲女排八強賽第一回合 [4.7]
- 巴超男排準決賽第一回合 - Sesi VS SESC-RJ , 4.7 06:00
- 巴超男排準決賽第一回合 - Sada VS Funvic , 4.7 08:30
- 日本男排 V 聯賽總決賽首回合 - 松下黑豹 VS JT 雷霆 , 4.7 12:10
- 波超男排半準決賽第三回合 - Zawiercie VS Czarni Radom , 4.7 23:30

2018 - 2019 巴西女排超級聯賽 準決賽 第一回合

04.02 06:00 Sesi Bauru 0 : 3 Praia Clube (15:25 15:25 20:25) [勝場大比分 - 0 : 1]
第 1 局 - 6 : 8 | 10 : 16 | 15 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 3 : 8 | 13 : 16 | 15 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 20 : 25 | 0 : 3

首發
Sesi Bauru
大主 - 10. Tifanny | 小主 - 6. Candido
大副 - 11. Dullius | 小副 - 12. Andressa
接應 - 13. Diouf
二傳 - 14. Fabiola
自由人 - 19. Tassia

Praia Clube
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 10. Michelle
大副 - 1. Fabiana | 小副 - 15. Carol
接應 - 11. Fawcett
二傳 - 3. Lloyd
自由人 - 17. Suelen

Sesi Bauru 3.50 : 1.28 Praia Clube
3:0 - 12.00 | 3:1 - 9.00 | 3:2 - 7.50
0:3 - 2.87 | 1:3 - 3.40 | 2:3 - 4.75

2018 - 2019 巴西女排超級聯賽 準決賽 第一回合

04.02 08:30 Minas 3 : 1 Osasco (24:26 25:15 25:17 25:13) [勝場大比分 - 1 : 0]
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 12 | 24 : 26 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 3 | 16 : 8 | 25 : 15 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 7 | 25 : 17 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 3 | 16 : 10 | 25 : 13 | 3 : 1

首發
Minas
大主 - 12. Natalia | 小主 - 10. Gabi
大副 - 2. Caroline | 小副 - 1. Mara
接應 - 9. Bruna
二傳 - 3. Macris
自由人 - 19. Leia

Osasco
大主 - 12. Mariana | 小主 - 4. Paula
大副 - 1. Walewska | 小副 - 13. Natalia
接應 - 19. Hooker
二傳 - 8. Claudia
自由人 - 18. Camila

Minas 1.20 : 4.33 Osasco
3:0 - 2.50 | 3:1 - 3.20 | 3:2 - 5.00
0:3 - 15.00 | 1:3 - 11.00 | 2:3 - 8.50

感覺 Osasco 會有能力打贏 Minas
期待呢場比賽 !

一間場比賽又係難估賽果
兩隊都有優勢同時又有劣勢
同之前科內 E 家一樣都係五五開
估個冷門賽果
Conegliano 1 比 3 Fenerbahce

2018 - 2019 歐洲女排冠軍聯賽 準決賽 首回合

04.03 02:30 Imoco Volley Conegliano 3 : 0 Fenerbahce SK Istanbul (25:21 25:23 26:24) [積分 - 3 : 0]
第 1 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 12 : 16 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 7 | 15 : 16 | 26 : 24 | 3 : 0

首發
Imoco Volley Conegliano
大主 - 17. Sylla | 小主 - 15. Hill
大副 - 5. De Kruijf | 小副 - 11. Danesi
接應 - 13. Farbis
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Fenerbahce SK Istanbul
大主 - 12. Bricio | 小主 - 19. Rabadzieva
大副 - 14. Eda | 小副 - 8. Babat
接應 - 9. Vargas
二傳 - 3. Antonijevic
自由人 - 2. Merve

Conegliano 1.33 : 3.25 Fenerbahce
3:0 - 3.20 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 4.75
0:3 - 11.00 | 1:3 - 8.00 | 2:3 - 6.50

第一局科內贏
雙方喺發球上面都有水準
所以都多次喺一輪上面接連得分

但得到防守反擊之後嘅進攻就睇得出分別
科內嘅反擊進攻仍然有速度
費內兩大得分手 Vargas 同 Bricio 多次被攔
兩位要注意進攻線路嘅變化

今日 Danesi 首發首局攔網應該都有幾分進帳
表現不俗

第二局費內對於自己嘅進攻都係仍然唔夠信心
其實靠住 Eda 發球連拎三分之後
理應會打得好有底
但暫停用曬又到關鍵分嘅時候
大家都打得有啲緊
安東傳球都唔夠好
而科內發揮一直好穩定

恭喜科內 !

第三局費內同樣係輸喺進攻方面
全場 Vargas 同 Bricio 進攻表現都一般
黎緊土超同歐冠都返去主場打
都係不容有失嘅比賽
希望做好破釜沉舟嘅準備 !

Belchatow 真係謎一樣嘅球隊
喺波超只能排第六 , 然後季後賽又入唔到四強
但喺歐冠又出奇地打得好好 , 晉級四強
可惜又無得睇佢地喺波超嘅表現
真係無從判斷佢地嘅實力
估呢場 Belchatow 1 比 3 Lube

Perugia 同 Kazan 呢場期待左好耐 , 都係高手對決
應該係暫時咁多場歐冠之中最高水平嘅一場較量
已經兩季喺歐冠淘汰賽輸比對手嘅 Perugia
估計今次有望翻新 , 超大膽估主場 3 比 0 贏

2018 - 2019 歐洲男排冠軍聯賽 準決賽 首回合

04.04 01:00 PGE Skra Belchatow 0 : 3 Cucine Lube Civitanova (14:25 20:25 23:25) [積分 - 0 : 3]
第 1 局 - 2 : 8 | 6 : 16 | 14 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 4 : 8 | 9 : 16 | 20 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 6 | 15 : 16 | 23 : 25 | 0 : 3

首發
PGE Skra Belchatow
大主 - 11. Ebadipour | 小主 - 12. Szalpuk
大副 - 6. Klos | 小副 - 7. Kochanowski
接應 - 2. Wlazly
二傳 - 15. Lomacz
自由人 - 16. Piechocki

Cucine Lube Civitanova
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Leal
大副 - 7. Stankovic | 小副 - 13. Simon
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 14. Bruno
自由人 - 17. Balaso

Belchatow 4.50 : 1.16 Lube
3:0 - 17.00 | 3:1 - 13.00 | 3:2 - 10.00
0:3 - 2.20 | 1:3 - 3.20 | 2:3 - 5.50

2018 - 2019 歐洲男排冠軍聯賽 準決賽 首回合

04.04 02:30 Sir Colussi Sicoma Perugia 2 : 3 Zenit Kazan (22:25 26:24 25:27 25:20 13:15) [積分 - 1 : 2]
第 1 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 16 : 14 | 26 : 24 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 25 : 27 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 3 | 16 : 12 | 25 : 20 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 4 | 9 : 10 | 13 : 15 | 2 : 3

首發
Sir Colussi Sicoma Perugia
大主 - 10. Lanza | 小主 - 9. Leon
大副 - 2. Ricci | 小副 - 18. Podrascanin
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 13. Colaci

Zenit Kazan
大主 - 1. Anderson | 小主 - 9. Ngapeth
大副 - 4. Volvich | 小副 - 13. Samoylenko
接應 - 18. Mikhailov
二傳 - 12. Butko
自由人 - 16. Verbov

Perugia 1.66 : 2.10 Kazan
3:0 - 4.75 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.75
0:3 - 7.00 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.00

第一局好高質
發扣攔兩邊都精彩
比預期中仲要鬥得激烈 !!!

第二局 Perugia 差啲輸埋
好彩隊員都穩住
雙方發揮都精彩
不過發球失誤有啲多
關鍵時候都係以保為主

Ngapeth 今日發揮搶眼
反而今日無見到太多 Mikhailov 嘅扣殺

第三局 Perugia 曾經落後五分之下追平仲反超埋
但感覺 De Cecco 太過興奮
傳球思路突然有啲問題,不停要 Leon 自接自扣
完全唔記得左 Atanasijevic
之後一個暫停比 Atanasijevic
但球又無傳好,呢到前後又無左幾分
最後艱難追平都係輸
所以心態要穩住,呢啲分唔可以咁容易比人得
細節決定一切

Mikhailov 都係無咩發揮
都係 Ngapeth 同 Anderson 兩個穩住局面

Perugia 喺第四局雖然比分係由頭帶到尾
但氣勢上都唔係高於 Kazan
後段其實無咩主動得分
都係靠 Kazan 發球失誤送
所以呢局 Kazan 輸喺失誤多
第五局兩邊都有機會

恭喜 Kazan !
不過比賽雙方都拎到分數
下場比賽都仍然保持懸念
期待第二回合兩隊精彩對決 !

Novara 比較強嘅一項係進攻
速度方面就無 科內 同 Scandicci 咁快
喺陣容上 , 主攻線比較多人用 , Bartsch , Piccinini , Plak 同 Nizetich 都係可用之人
但其他位置可用之人比較少 , 而且主力同替補實力較大

銀行同樣都係喺主力同替補間有差距
所以就真係好睇臨場發揮 , 估銀行 3 比 1 Novara

尋晚 Perugia VS Kazan
最後睇返得分 Kazan 喺 Mikhailov 只得 15 分 , 並且打滿全場之下
Perugia 都未能夠贏下比賽 , 呢個係比較令人驚訝
主要得分手 Leon 25 分 , Atanasijevic 24 分 , 得分都唔少
但就好似尋晚講嘅 , Perugia 無好好地利用呢兩個強攻點
有時只係進攻只集中喺一個攻手身上 , 於是對手就勁容易判斷到出黎

而 Anderson 20 分 , Ngapeth 22 分 , 兩位主攻都比 Mikhailov 得分較多
Anderson 更係 18 扣 15 中 0 失誤 , 極高效率
Perugia 至少都應限制佢地其中一個 , 喺一個好機會之下無贏下 , 非常可惜

Ngapeth 喺決勝局 8 比 7 之後嘅救球真係好精彩
但應該好痛

2018 - 2019 歐洲女排冠軍聯賽 準決賽 首回合

04.05 00:00 Vakifbank Istanbul 0 : 3 Igor Gorgonzola Novara (17:25 25:27 15:25) [積分 - 0 : 3]
第 1 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 15 : 16 | 25 : 27 | 0 : 2
第 3 局 - 6 : 8 | 7 : 16 | 15 : 25 | 0 : 3

首發
Vakifbank Istanbul
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 7. Robinson
大副 - 18. Gunes | 小副 - 16. Rasic
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 3. Ozbay
自由人 - 1. Orge

Igor Gorgonzola Novara
大主 - 14. Bartsch | 小主 - 12. Piccinini
大副 - 10. Chirichella | 小副 - 17. Veljkovic
接應 - 18. Egonu
二傳 - 1. Carlini
自由人 - 11. Sansonna

Vakifbank 1.30 : 3.40 Novara
3:0 - 3.00 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.75
0:3 - 12.00 | 1:3 - 8.50 | 2:3 - 7.00

第一局唔對路,全部人都唔夠集中
Novara 今日發球好好
一傳唔好被攔之後嘅保護
後防隊員要加強 !!!
仲有要跟虛攻 !!! 點可以無人跟虛攻 !

攔網跟 Egonu 要慢跳,佢專登搶高打
成個動作都係慢,所以同其他攻手節奏唔同,一定要慢跳 !

第二局領先嘅時候都估到有機會輸
都係進攻乏力
朱今日嘅表現同尋晚 Leon 有啲類似

Novara 早有預備一傳唔穩
賽前提到嗰四個主攻果真輪流上場
既然又攔唔住 Egonu
咁發球要做得更好,無懸念一定要比 Bartsch
Plak 上黎就比佢

應該3-0了有D估唔到
小糖 發表於 2019-4-5 01:22
而且仲要係最冷門嘅賽果
今屆歐冠真係無幾場估得啱

替補隊員比主力仲要輸得仲快
我預計仲可以有爭持階段
不過既然用曬所有牌都無辦法之下
唯有下場盡力以為,好在呢個禮拜無比賽
仲有一個禮拜時間備戰
Novara 仲有場意甲八強主場打 Firenze

銀行成隊主動得到總共 33 分
Egonu 個人主動得到 30 分
3 局 30 分
呢個係統治級嘅表現

係囉 結果幾令人意外
唯有等下場
小糖 發表於 2019-4-5 01:41
好似都好耐好耐銀行歐冠主場無輸過波
所以本來都睇好再下一城,點知 ...

雖然下場都難
話曬仲要 Novara 主場,氣氛比銀行主場仲要好
然後仲要客場四局內贏再打金局
要出線真係艱難,所以都做好入唔到嘅準備
以今屆銀行隊嘅實力,入到又好入唔到又好
都係正常嘅,始終一開始大家都覺得陣容唔夠好
不過既然有一絲希望,希望都全力以赴 !

係 今季陣容確實 大家都唔睇好
下場肯定更加緊張
睇下係懸崖邊 會唔會有機會.. ...
小糖 發表於 2019-4-5 02:11
下場應該會比今場打得好嘅
瞓醒睇到個驚嚇賽果,
輸0-3真係走遠,
今年對歐冠土超冠軍都冇太大期望,
輸都可以接受 ...
qwerzx 發表於 2019-4-5 02:35
如果論今季整體實力同成績
全部比賽都打入四強,最有份量嘅三個,世俱賽仲成功衛冕,至少一冠在手唔失禮,E 家想拎都拎唔到
今年無舊年投入大,所以老闆肯定都好難唔收貨

而銀行除左 朱朱 同 Rasic 之外嘅個人實力都差咁少少
一遇到問題就出唔到黎幫手
所以順手嘅時候打得好順,逆風球就好難搞
今日一開場就逆風球,我都心諗大獲
第二局都叫做靠住 Novara 連續發球失誤拎到局點
但都係最後無頂住,第三局換走咁多人之下仍然無法挽回劣勢
反而仲急轉直下,某程度上都反映球隊嘅實力

人地主場上演科內式逆襲真係難
希望佢地都唔好放棄

接應/其他攻手牽制唔到攔網既時候朱暫時仲 ...
Wonders 發表於 2019-4-5 10:23
科內呢個逆襲算唔上啲咩 , 都係因為 Boskovic 唔舒服
同埋佢地前三局都打得唔好 , 後兩局先算係真正嘅水準 , 所以佢地入到都係有啲運氣成份 , 算唔上科內嘅代表作

我再睇多一次呢場比賽 , 二傳好難唔係輸嘅其中一個位置 , 傳球嘅弧度低以及思路都有啲問題
想講下思路方面 , Ozbay 某程度上嘅傳球思路 , Novara 有一定程度嘅了解
有好幾球一傳到位傳出對面雙人攔網 , 咁呢個唔係低快嘅問題 , 係思路嘅問題
其實都唔算係了解 , 因為唔難理解 , 只要集中攔朱婷就得了
上賽季好多人抱怨 Naz 點解成日都唔願意比朱婷 , 但到左 Ozbay 手上就不停比朱婷
我記得我係 buy Naz , 因為高水平球隊 , 一定會有高配合度同埋有好穩定嘅攔防體系
於是如果你只係一個打一點攻嘅隊伍 , 肯定係最輸蝕嘅
打國家隊都仲可以 , 因為國家隊比賽行賽會制 , 只要全身發力打一場比賽就可以
但聯賽唔同 , 除左要有個人能力之外 , 整體每一個隊員嘅能力都好重要
因為聯賽係一個漫長嘅比賽 , 講求各方面都需要有好高嘅能力同提升 , 先至可以成為最終嘅贏家
所以講返 Ozbay , 關鍵分比關鍵人呢個講法我無異議
但佢就真係太抱朱朱大腿 , 當 Novara 發球比朱朱 [上次 打費內 同 打 Moscow 都有同樣嘅情況]
朱朱接完一傳 , 佢都係要比朱朱 , 前後排朱朱喺邊就傳邊 , 就連二號位都唔放過
某程度上呢種就係依賴

而我好理解朱朱今場比賽被攔唔少 , 除左 Ozbay 原因之外 , 對面嘅高攔網係真係好可怕
特別喺 Egonu 嘅前排嘅攔網 , 本來就高彈跳又好 , 仲要起跳節奏拿揑得好準
朱朱其實攔網都好好 , 但 Egonu 能力確實更強
所以更唔應該係朱朱係頭號進攻手 , 二號位面對嘅攔網無四號位咁高難度
所以就應該係接應主打本來就係佢地擔當嘅進攻任務 , 但今場 Sloetjes + Karakurt 都唔得
兩個加埋都係得 6 分 , 倒不如朱婷打接應仲好
[第一次對朱有咁嘅諗法 , 因為接一傳比唔接一傳仲要打得好 , 既然四號位難以發揮 , 倒不如將進攻最好嘅去打二號位 , 而且唔接一傳]
而且其實賽後會發現其他點得分都唔多 , 大眼仲要只得 1 分 , 仲要係攔網得嘅 1 分
銀行喺接應方面就真係輸得太多
所以二號位嘅得分係銀行下一場我最為睇重嘅一項 , 若果都係同 Egonu 有咁大嘅差距 , 咁就真係會好艱難

跟住有兩個項目我覺得唔太應該
第一項係發球失誤 , 其實我都理解喺諸事不順嘅情況下真係好難發揮
但我感覺今日某部分嘅發球失誤都睇唔到佢發球嘅目的
而今季 Gunes 嘅發球係最令人失望 , 暫時都未見有幾個發球係有水準
另一項係整體後防嘅能力 , 今場比賽有幾個虛攻球
Orge 為左防重扣 , 防守就企得太死 , 虛攻球落黎 , 腳完全無意識郁 , 最後只好眼睜睜睇住波落地
但佢係一次又一次出現咁嘅情況 , 既然對方打吊結合 , 咁吊球就更唔應該放
所以 Orge 嘅表現都難以令人滿意

而 Robinson 我可以預計到佢嘅能力 , 不過全場 0 分又真係唔係咁好
但唔會覺得係唔太應該 , 因為始終對面高攔網 , Robinson 確實係太難突破 , 係真係幾無奈

2019 國家男女排聯賽賽程
新浪排球呢個做得幾好 , po 呢個出黎
但估計比賽唔會係咁好睇 , 肯定部分國家都會鍛練陣容同新人
對於入決賽可能就唔係好睇重

久光製藥喺總決賽都贏咁多分 , 呢個冠軍幾乎走唔甩
好想知道今季亞洲區邊間女排最勁
睇完泰職入決賽嘅兩隊 , 都不如北汽
跟住日本除左久光之外其他嘅都好無競爭力
就淨返 久光 , 北汽 仲有 哈薩克嘅 Altay
到時亞俱賽再睇埋 Altay 嘅表現

2018 - 2019 土耳其女排超級聯賽 半準決賽 第三回合

04.06 18:30 Fenerbahce 3 : 0 THY (25:16 25:22 26:24) [勝場大比分 - 2 : 1]
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 13 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 25 : 22 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 26 : 24 | 3 : 0

首發
Fenerbahce
大主 - 12. Bricio | 小主 - 7. Fatma
大副 - 14. Eda | 小副 - 11. Toksoy
接應 - 9. Vargas
二傳 - 3. Antonijevic
自由人 - 1. Melis

THY
大主 - 20. Kilic | 小主 - 7. Enright
大副 - 8. Ipek | 小副 - 14. Arslan
接應 - 17. Rahimova
二傳 - 15. Cor
自由人 - 3. Yildirim

Fenerbahce 1.08 : 7.00 THY
3:0 - 1.66 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 7.50
0:3 - 21.00 | 1:3 - 19.00 | 2:3 - 15.00

Vargas VS Rihamova 嘅對決幾精彩
可惜 THY 防守反擊都好混亂

2018 - 2019 土耳其女排超級聯賽 半準決賽 賽果

第一回合
03.16 20:00 THY 0 : 3 Fenerbahce     (20:25 16:25 26:28)
03.16 22:30 Nilufer Bld. 0 : 3 Vakifbank  (18:25 20:25 24:26)
03.17 20:00 Besiktas 1 : 3 Galatasaray  (25:22 15:25 15:25 25:27)
03.28 23:00 Beylikduzu 0 : 3 Eczacibasi  (24:26 15:25 14:25)

第二回合
03.28 23:00 Vakifbank 3 : 0 Nilufer Bld.  (25:21 25:17 25:12)
03.28 23:00 Fenerbahce 2 : 3 THY     (25:17 18:25 25:16 20:25 13:15)
03.29 23:30 Galatasaray 3 : 0 Besiktas  (26:24 25:20 25:18)
03.30 23:15 Eczacibasi 3 : 1 Beylikduzu  (25:15 21:25 25:18 25:23)

第三回合
04.06 18:30 Fenerbahce 3 : 0 THY     (25:16 25:22 26:24)

2018 - 2019 土耳其女排超級聯賽 半準決賽 對陣賽果

上半區
Eczacibasi [1] 2 - 0 Beylikduzu [8] - Eczacibasi [1]
Galatasaray [4] 2 - 0 Besiktas [5] - Galatasaray [4]

下半區
Fenerbahce [3] 2 - 1 THY [6] - Fenerbahce [3]
Vakifbank [2] 2 - 0 Nilufer Bld. [7] - Vakifbank [2]

恭喜費內 !
THY 第三局可惜 , 最後遇著 Vargas 發球輪

2018 - 2019 俄羅斯女排超級聯賽 半準決賽 賽果

第一回合
03.29 22:00 Uralochka 3 : 0 Odintsovo  (25:17 25:23 25:21)
03.30 22:00 Kazan 3 : 0 Krasnodar    (25:19 25:21 25:20)
03.30 22:00 Moscow 3 : 0 Leningradka  (25:18 25:11 25:17)
03.31 00:00 Kaliningrad 3 : 2 Yenisey   (20:25 25:21 21:25 25:16 15:7)

第二回合
04.05 22:00 Odintsovo 1 : 3 Uralochka  (20:25 25:21 23:25 20:25)
04.06 21:00 Yenisey 1 : 3 Kaliningrad   (20:25 18:25 25:22 22:25)
04.06 22:00 Krasnodar 0 : 3 Kazan    (19:25 26:28 16:25)
04.06 22:00 Leningradka 0 : 3 Moscow  (19:25 26:28 16:25)

2018 - 2019 俄羅斯女排超級聯賽 半準決賽 對陣賽果

上半區
Moscow [1] 2 - 0 Leningradka [8] - Moscow [1]
Uralochka [4] 2 - 0 Odintsovo [5] - Uralochka [4]

下半區
Kazan [3] 2 - 0 Krasnodar [6] - Kazan [3]
Kaliningrad [2] 2 - 0 Yenisey [7] - Kaliningrad [2]

2018 - 2019 意大利女排甲組聯賽 半準決賽 第一回合

04.07 02:30 Casalmaggiore 1 : 3 Scandicci (18:25 21:25 25:17 20:25) [勝場大比分 - 0 : 1]
第 1 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 21 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 12 | 25 : 17 | 1 : 2
第 4 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 20 : 25 | 1 : 3

首發
Casalmaggiore
大主 - 9. Bosetti | 小主 - 14. Carcaces
大副 - 15. Kakolewska | 小副 - 13. Arrighetti
接應 - 20. Cuttino
二傳 - 3. Skorupa
自由人 - 5. Spirito

Scandicci
大主 - 16. Bosetti | 小主 - 18. Vasileva
大副 - 15. Stevanovic | 小副 - 5. Adenizia
接應 - 11. Haak
二傳 - 4. Malinov
自由人 - 8. Merlo

Casalmaggiore 2.62 : 1.44 Scandicci
3:0 - 9.50 | 3:1 - 7.00 | 3:2 - 6.00
0:3 - 3.60 | 1:3 - 3.60 | 2:3 - 4.50

2018 - 2019 意大利女排甲組聯賽 半準決賽 第一回合

04.07 02:30 Cuneo 0 : 3 Conegliano (22:25 19:25 16:25) [勝場大比分 - 0 : 1]
第 1 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 4 : 8 | 11 : 16 | 19 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 13 : 16 | 16 : 25 | 0 : 3

首發
Cuneo
大主 - 8. Cruz | 小主 - 2. Salas
大副 - 18. Zambelli | 小副 - 23. Mancini
接應 - 10. Van Hecke
二傳 - 12. Bosio
自由人 - 16. Ruzzini

Conegliano
大主 - 16. Tirozzi | 小主 - 15. Hill
大副 - 11. Danesi | 小副 - 7. Folie
接應 - 13. Farbis
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Cuneo 5.50 : 1.12 Conegliano
3:0 - 21.00 | 3:1 - 15.00 | 3:2 - 12.00
0:3 - 2.10 | 1:3 - 3.10 | 2:3 - 6.00

Funvic 漂亮一仗 ! 恭喜 Lucarelli

2018 - 2019 日本男排 V 聯賽 總決賽 首回合

04.07 12:10 松下黑豹 3 : 2 JT 雷霆 (25:22 17:25 23:25 33:31 16:14) [勝場大比分 - 1 : 0]
第 1 局 - 5 : 8 | 15 : 16 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 2 : 8 | 7 : 16 | 17 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 23 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 15 : 16 | 33 : 31 | 2 : 2
第 5 局 - 2 : 5 | 9 : 10 | 16 : 14 | 3 : 2

首發
松下黑豹
大主 - 13. Kubiak | 小主 - 7. 久原翼
大副 - 10. 山內晶大 | 小副 - 6. 白澤健兒
接應 - 4. 大竹壱青
二傳 - 2. 深津英臣
自由人 - 16. 伊賀亮平

JT 雷霆
大主 - 16. 劉力賓 | 小主 - 18. 山本將平
大副 - 1. 安永拓弥 | 小副 - 2. 小野寺大志
接應 - 6. Edgar
二傳 - 3. 深津旭弘
自由人 - 10. 井上航

松下黑豹 1.36 : 3.00 JT 雷霆
3:0 - / | 3:1 - / | 3:2 - /
0:3 - / | 1:3 - / | 2:3 - /

JT 前兩局都打得 ok , 攔網好好 , 可惜第一局贏唔到
今日 Kubiak 發揮唔好 , 第一局多次被攔死
第二局更係全隊發揮不佳 , JT 捉住呢個機會
松下第二局中段換上替補 , 黑狗同清水都打得幾好
JT 後段發球無開局咁好 , 第三局需要加強返發球方面嘅質量

第三局好波 , Kubiak 仍然未發揮出水準
但喺今日有限嘅狀態之下都仍然將有限嘅水平交比隊友
eg 二次扮進攻晃傳比其他攻手

第三局好鍾意深津旭弘嘅組織 , 無盲目比 Edgar
但賓賓喺防守同井上航撞親 , 唔知第四局上唔上到
喺 20 比 24 追到 23 比 24 之下 , Edgar 嘅進攻真係爭氣

劉力賓因為第三局受傷喺第四局一直頂住
第五局對 JT 唔太有利 , 希望撐住

最後真係頂唔住
仲要本來領先好幾分 , 然後唔係松下打得好 , 而係送左好多無謂嘅失誤
特別係 12 比 13 深津旭弘嗰一個處理球直接送落網
將獲勝機會比左松下

有一個禮拜時間比賓賓養傷
但喺松下全場都唔係打得好嘅情況之下都照贏
下一場打出咁嘅比賽都比較難
希望盡力而為啦

Firenze 勁野,贏左 Novara 第一局
但場比賽無得睇

嘩 Firenze 已經 2 比 0
呢個暫時結果已經夠曬冷門
最終賽果要留待聽朝 update

到時邊到有轉播或直播?
想睇下女排巴西d新人點 無左sheilla jaquline 個班老將
男排期待日本有個新 ...
kent 發表於 2019-4-8 00:28
暫時未知
日本男女排最近公布左大名單 , 除左長崗再次受大傷幾乎可以確定缺席 2019 賽季之外 , 其他都係熟悉嘅嗰班人
日本男排嗰個 ... 西田有志 ?

Lucarelli 最近一場比賽帶領隊員喺客場打贏五連霸嘅 Sada , 狀態回勇
希望返去主場加上 Wallace 嘅發揮可以再添勝場 !
巴西女排方面 , 我覺得真係需要諗諗仲用唔用 Roberta + Dan Lins 呢個二傳組合
兩位嘅發揮都不如 Lloyd 同 Macris
雖然 Macris 都已經 30 , 但仍然支持佢上位