返回列表 發帖
分數好接近  季軍戰幾點
stopzi 發表於 2017-1-17 12:12
E 家唔派 Larson 搞到輸左 感覺佢地成日係咁換人睇到我都亂曬
呢個比賽無季軍戰

都係Vakif最實際 四個外援夠哂數  土超仲要唔可以上哂
買咁多外援有咩用 ...
Wonders 發表於 2017-1-17 14:03
都唔係嘅 出面有好多球隊唔止係排球 足球籃球都係買多過上場限制數量嘅球員
始終聯賽係一個長時間嘅比賽 要打好多場 咁樣大家都有休息機會
最重要都係識唔識喺咩時候用咩人
呢一場就唔知點解會收埋 Larson , 而費內自從 Grothues 嘅加盟再加上 Ezgi 嘅表現威脅到 Nootsara 嘅主力位置 , 都令到成支球隊都開始有返競爭力
其實舊年銀行都買左 5 個 , 最後土甲都拎到冠軍
今次 E 家買 6 個相信都係因為上年歐冠成績唔好
12 進 6 抽下下籤對銀行輸左
今年想拎返好成績所以直接買個陣返黎
而且歐冠嘅影響力大過土甲太多
所以佢地今年肯定想拎世俱賽 同 歐冠冠軍
佢地有錢 , 都唔怕用多少少啦
其實都好呀 , 有隊全明星陣容比球迷睇下都係一件好事呀 , 我都好希望見到有一兩隊咁樣嘅球隊 , 咁先有話題性架嘛

其實E家咁多外援 打強隊一定出晒外援 搞到本土球員好少打
除非佢地真係打得好差 如上場既對銀行既Koshe
唔 ...
stopzi 發表於 2017-1-17 20:24
都係架, 但佢地本身真係一間企業 , 只係想拎好成績 , 賺錢 , 同埋希望增加知名度
所以都係睇能力行先 , 如果本土球員係得嘅肯定比你打
而且佢地係自由轉會 , 隊員有得揀 , 如果真係想有得落場打波可以下年轉去第 2 D 球隊

Sloetjes 同 Boskovic 又真係接近全勤嘅 不過 E 家有時會出內媽 2 點換 3 點或者好似尋日咁打後半 , 都叫做有得抖下嘅
上次金金傷左無得打 今場終於可以正面對決 但 12 點呢個時候真係好尷尬囉 唔知點好

2016 - 2017 Turkish Women's Volleyball Cup 決賽

01.18 00:00 Vakifbank 0 : 3 Fenerbahce (22:25 15:25 19:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 3 : 8 | 8 : 16 | 15 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 7 | 11 : 16 | 19 : 25 | 0 : 3

首發
大主 - 5. 朱朱 | 小主 - 2. Gozde
大副 - 6. Akman | 小副 - 16. Rasic
二傳 - 11. Naz
接應 - 10. Sloetjes
自由人 - 1. Orge

大主 - 10. 金延璟 | 小主 - 12. Natalia
大副 - 14. Eda | 小副 - 8. Dicle
二傳 - 11. Ezgi
接應 - 16. Grothues
自由人 - 1. Melis

連勝左十幾場 終於斷左
好 3:0都好 可以早啲訓
亦都公喜費內  今場真係打得好好 ...
stopzi 發表於 2017-1-18 01:48
費內真係越黎越勁
今場真係越打越有
其實我覺得 set 1 銀行都打得好好 , 22 平之後 Naz 比人吹 double , 其實根本無 double
後面就係越打越唔順 朱朱都送左唔少 信心無曬 終止球隊 16 連勝
恭喜費內 今日真係打出好高嘅水平 所有出場嘅隊員都打得好好
Starting line up 仲用naz
3:0算啦
Wonders 發表於 2017-1-18 01:18
但 Ozbay 今日仲傳得差過 Naz
上年教到奧運前四係好運定點
Wonders 發表於 2017-1-18 01:20
如果真係要用成績去評定佢水平 咁佢就真係好勁
世俱賽冠軍 歐冠 2 次冠軍 土甲 3 次冠軍 土耳其杯 2 次冠軍 土耳其超級杯 2 次
朱今日D波好多OUT..
siubee1027 發表於 2017-1-18 01:03
少有見到朱朱一場咁多出界
賽後拎獎見到佢地完全笑唔出

2016 - 2017 土耳其女排甲組聯賽 第 12 輪 賽果

01.20 22:00 Nilufer Bld 1 : 3 Canakkale (16:25 25:21 22:25 23:25)
01.20 23:00 Eczacibasi 3 : 0 Bursa    (26:24 25:20 28:26)
01.21 18:00 Galatasaray 0 : 3 Vakifbank (27:29 21:25 14:25)
01.21 21:30 Seramiksan 3 : 2 Halkbank (20:25 17:25 25:22 25:22 15:11)
01.22 18:00 Sariyer 0 : 3 Fenerbahce  (21:25 10:25 13:25)
01.23 20:00 Besiktas 3 : 2 Idman Ocagi (14:25 25:16 25:18 29:31 15:13)

2016 - 2017 土耳其女排甲組聯賽 第 12 輪過後 球隊排名 及 主客場戰績

2016 - 2017 中國女排聯賽 第 18 輪 賽果

01.21 14:00 浙江 1 : 3 天津 (25:11 19:25 18:25 15:25)
01.21 14:00 北京 3 : 1 四川 (25:22 23:25 25:18 25:23)
01.21 16:00 江蘇 3 : 1 八一 (22:25 25:19 30:28 25:12)
01.21 16:00 上海 3 : 1 遼寧 (25:20 19:25 25:23 25:12)

2016 - 2017 中國女排聯賽 常規賽 球隊最終排名 及 主客場戰績

先恭喜 JENNY 髖關節手術成功

話咁快就黎到最後一輪 LU
81 上海 北汽 都出局之後 (81 上場全場無放開打 , 將自己打左出局 )
浙江以黑馬姿態時隔 3 年奪得常規賽冠軍
江蘇就喺第二 , 準決賽對傳統勁旅常規賽第三天津
而第 4 名就係由 四川 同埋 遼寧 之爭
如果聽日四川客場贏北汽 , 四川就時隔 13 年重返 4 強
如果輸左 , 而遼寧客場贏上海 , 咁遼寧就會時隔 8 年重返 4 強
兩隊都好耐無入過前 4 名 , 期待賽果

希望Jenny快d好返啦
Wonders 發表於 2017-1-21 17:27
術後康復都需要一段時間先完全好返
希望 Jenny 呢後時間慢慢黎 唔好諗排球住

2016 - 2017 土耳其女排甲組聯賽 常規賽 第 12 輪

01.21 18:00 Galatasaray 0 : 3 Vakifbank (27:29 21:25 14:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 10 : 16 | 27 : 29 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 15 : 16 | 21 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 2 : 8 | 8 : 16 | 14 : 25 | 0 : 3

首發
大主 - 6. Leys | 小主 - 7. Aslanyurek
大副 - 1. Jack | 小副 - 9. Kalac
二傳 - 11. Alikaya
接應 - 13. Centoni
自由人 - 3. Guneyligil

大主 - 5. 朱朱 | 小主 - 2. Gozde
大副 - 12. Yurtdagulen | 小副 - 16. Rasic
二傳 - 3. Ozbay

Galatasaray 5.50 : 1.12 Vakifbank
3:0 - 21.00 | 3:1 - 15.00 | 3:2 - 11.00
0:3 - 2.10 | 1:3 - 3.10 | 2:3 - 6.00

返工睇唔到
Btw個賠率變左費內既
stopzi 發表於 2017-1-21 19:11
copy 左上面其中一場格式無改返
呢場打得好激烈 , 主要銀行嘅發球都係無發揮出黎 , Galatasaray 發得好 節奏掌控得好好
原本銀行 set 1 20 比 14 , 跟住變左 22 比 24 , 好在 Sloetjes 先企出黎 , 然後到 朱朱 救左 2 個局點
set 2 set 3 同樣打得好辛苦

Sariyer 比費內炒梗
第二局 1:17
stopzi 發表於 2017-1-22 18:45
都幾慘喎 炒到咁

中聯男女排打曬 18 輪 LU
女排 4 強最後一個席位由四川女排奪得 , 時隔 13 個賽季重返 4 強 , 恭喜曬
4 強對陣 - 浙江 VS 四川 | 江蘇 VS 天津

而男排 4 強最後一個席位同樣由四川男排奪得
北汽上海兩強終於相遇 , 首輪上海喺主場 3 比 1 逆轉北汽
今日北汽就喺主場以同樣嘅比分戰勝上海 奪得常規賽第 1
4 強對陣 - 北京 VS 四川 | 上海 VS 八一

好開心  27號放假26晚可以全力睇波 然之後新年又可以睇土甲
stopzi 發表於 2017-1-23 21:08
開心啦你
不過呢輪好似得 2 場有睇頭
德比大戰 Moscow VS Krasnodar 同埋 Liu Jo VS Baku
土甲下一輪好睇嘅有 Bursa VS Galatasaray , 不過呢場喺 29 號

4 強轉會名單
陳韾彤 由北汽轉去天津
張晨 由江蘇轉去四川

2016 - 2017 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 第 3 輪

01.26 00:00 VakifBank Istanbul 3 : 0 Dresdner SC (25:12 25:16 25:11)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 9 | 25 : 12 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 3 | 16 : 10 | 25 : 16 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 7 | 25 : 11 | 3 : 0

首發
大主 - 15. Hill | 小主 - 5. 朱朱
大副 - 12. Yurtdagulen | 小副 - 16. Rasic

2016 - 2017 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 第 3 輪 賽果 [1.24-1.26]

01.24 22:00 D Uralochka-NTMK 0 : 3 Eczacibasi VitrA Istanbul      (11:25 24:26 24:26)
01.26 00:00 B CS Volei Alba-Blaj 0 : 3 Voléro Zurich           (21:25 15:25 16:25)
01.26 00:00 B Dynamo Moscow 3 : 2 Dinamo Krasnodar         (25:11 21:25 19:25 25:11 15:10)
01.26 00:00 D VakifBank Istanbul 3 : 0 Dresdner SC           (25:12 25:16 25:11)
01.26 01:00 A Chemik Police 2 : 3 Imoco Volley Conegliano        (18:25 25:14 25:12 14:25 11:15)
01.26 02:00 C MKS Dąbrowa Gornicza 1 : 3 Fenerbahçe Grundig Istanbul (23:25 19:25 25:22 14:25)
01.26 03:30 A Liu Jo Nordmeccanica Modena 3 : 0 Telekom Baku      (25:20 25:16 26:24)
01.26 03:30 C Saint-Raphaël Var VB 1 : 3 Azerrail Baku          (16:25 21:25 25:18 20:25)

小組賽 第 3 輪過後排名
A - 1. Liu Jo Nordmeccanica Modena 3 勝 0 負 - 8 | 2. Imoco Volley Conegliano 2 勝 1 負 - 6 | 3. Chemik Police 1 勝 2 負 - 4 | 4. Telekom Baku 0 勝 3 負 - 0
B - 1. Dinamo Moscow 3 勝 0 負 - 7 | 2. Volero Zürich 2 勝 1 負 - 7 | 3. Dinamo Krasnodar 1 勝 2 負 - 4 | 4. CS Volei Alba Blaj 0 勝 3 負 - 0
C - 1. Fenerbahce SK Istanbul 3 勝 0 負 - 9 | 2. Azerrail Baku 2 勝 1 負 - 6 | 3. MKS Dąbrowa Gornicza 1 勝 2 負 - 3 | 4. Saint-Raphaël Var VB 0 勝 3 負 - 0
D - 1. VakıfBank Istanbul 3 勝 0 負 - 8 | 2. Eczacıbaşı VitrA Istanbul 2 勝 1 負 - 7 | 3. Uralochka-NTMK Ekaterinburg 1 勝 2 負 - 3 | 4. Dresdner SC 0 勝 3 負 - 0

Vakif 三個邊攻手都打得好好尤其係美hill  差唔多打咩有咩
連set得比較低既波對面都攔佢唔到 仲要有埋攔 ...
stopzi 發表於 2017-1-27 14:06
佢最擅長平拉開呀嘛 一直以黎佢都有個花名叫平拉開女皇
set 3 D 攔網真係好勁 , 好有針對性 雖然對手唔強 , 不過從場上嘅佈置同換人 , 鍛鍊價值好大 , 繼續加油

竟 然 輪 左 第 二 局
stopzi 發表於 2017-1-29 00:01
輸一局或者輸一場都唔意外啦
之前又打完土耳其杯打完 GALA 打完歐冠 肯定好攰
同埋又領先咁多勝場 何況又係常規賽 求其打一兩場都無所謂啦

今晚睇Bursa對Gala
stopzi 發表於 2017-1-29 13:23
Bursa 今個賽季挑戰 3 勝 GALA
希望有 live

https://www.youtube.com/watch?v=qjl91J3Uylg
呢到應該播
stopzi 發表於 2017-1-29 17:53
http://videostream.dn.ua/videopage/videoPage.php?g=NDQwNDU%E2%84%96%C2%ADf&c=en&i=eWl1YnFkZHFxZg%E2%84%96f%E2%84%96f

Bursa set 1 4 比 0 領先

2016 - 2017 土耳其女排甲組聯賽 常規賽 第 13 輪

01.28 23:00 Vakifbank 3 : 1 Seramiksan (25:16 22:25 25:16 25:9)
第 1 局 - 8 : 1 | 16 : 6 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 7 | 25 : 16 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 2 | 16 : 4 | 25 : 9 | 3 : 1

首發
大主 - 15. Hill | 小主 - 5. 朱朱

01.29 18:00 Bursa 2 : 3 Galatasaray (15:25 19:25 25:18 25:16 12:15)
第 1 局 - 8 : 4 | 13 : 16 | 15 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 5 | 12 : 16 | 19 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 18 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 13 | 25 : 16 | 2 : 2
第 5 局 - 1 : 5 | 7 : 10 | 12 : 15 | 2 : 3

Bursa 1.90 : 1.80 Galatasaray
3:0 - 6.50 | 3:1 - 5.00 | 3:2 - 5.00
0:3 - 5.50 | 1:3 - 4.50 | 2:3 - 4.75

Bursa 狀態好好
stopzi 發表於 2017-1-29 18:07
唉呀 突然變左落後 5 分

Centoni 拎左11分
stopzi 發表於 2017-1-29 18:25
後段 D 攔網好勁囉 佢都有 3 分攔網
希望最後常規賽 4 , 5 名係佢地 2 隊 , 咁起碼 8 進 4 都有場叫做好睇 D 嘅睇下

好有機Jack啲攔網好癲
stopzi 發表於 2017-1-29 18:43
而家 GALA 同 BURSA 仲有隊 Canakkale 喺中間
Jack 進攻都唔差

你是咪網球排球兩邊都睇緊
stopzi 發表於 2017-1-29 18:56
再加打緊金草莓 D 野
澳網打左 2 個半鐘啦 暫時睇落應該打完 BURSA VS GALA 嗰邊都未咁快完

辛苦晒希望Bursa贏返一局先
stopzi 發表於 2017-1-29 19:11
我自己搵 D 辛苦野黎做
Bursa 今日總算有局黎到 16 分都 lead 緊 , 但好快又變返落後 1 分

反超返啦加油加油
stopzi 發表於 2017-1-29 19:24
局尾搵返節奏 接連攔網成功 打左個 9 比 0 , 呢局起死回生

有機打五局
Wonders 發表於 2017-1-29 19:37
難講 而家 14:12 而且 2 隊今日一傳都好易直接接失

拉開返  準備五局喇
Wonders 發表於 2017-1-29 19:55
無問題 決勝局 睇下可唔可以借助主場之力 3 連勝 GALA

全力支持Bursa
stopzi 發表於 2017-1-29 19:59
3 比 8 轉場

最後把握唔住機會
恭起晒Gala
stopzi 發表於 2017-1-29 20:26
曾經追剩 1 分 好可惜
下一輪 E 家主場打費內

2016 - 2017 土耳其女排甲組聯賽 第 13 輪 賽果

01.28 18:00 Fenerbahce 3 : 0 Besiktas   (25:20 25:16 25:14)
01.28 20:00 Idman Ocagi 0 : 3 Eczacibasi  (13:25 13:25 19:25)
01.28 22:00 Canakkale 3 : 1 Sariyer    (28:26 22:25 28:26 25:18)
01.28 22:00 Halkbank 0 : 0 Nilufer Bld   (25:15 25:27 25:19 25:18)
01.28 23:00 Vakifbank 3 : 1 Seramiksan  (25:16 22:25 25:16 25:9)
01.29 18:00 Bursa 2 : 3 Galatasaray    (15:25 19:25 25:18 25:16 12:15)

2016 - 2017 土耳其女排甲組聯賽 第 13 輪過後 球隊排名 及 主客場戰績

好嬲 要返工又無得睇
stopzi 發表於 2017-1-29 20:41
2 月 4 號好多好睇嘅比賽

短期內會唔會再對費內
Wonders 發表於 2017-1-29 21:39
3 月 4
咁嬲做咩

希望聯賽可以復仇成功
韓國傳媒起上次3:0之後high哂
Wonders 發表於 2017-1-29 21:48
喔 好小事姐 比賽呢 D 野有贏有輸好正常
如果 3 比 0 銀行贏 , 肯定到中國傳媒自 high , 話朱朱先係一姐 , 然後話金哥 flop 到徹徹底底點樣點樣
而家淨係新浪都一大篇垃圾 好似聯賽咁 成績好咪寫到有幾好得咁好 成績差就講到大條道理咁 又唔見佢賽前講個喎 輸左就長篇大論喺到分析
呢 D 真係見慣見熟 就算好似 Jenny 咁做到咁完美都會有人去搵野踩你 既然係咁不如留意自己想留意嘅野好過

轉台講下 日本 V 聯賽
第一階段一共 21 輪比賽打完
1. NEC 紅火箭 - 15 勝 6 負
2. 久光製藥 - 14 勝 7 負
3. 日立宿敵 - 14 勝 7 負
4. JT 吃驚仰天 - 13 勝 8 負
5. 豐田車體六女王 - 10 勝 11 負
6. 東麗箭 - 10 勝 11 負
======================
7. 岡山海鷗 - 5 勝 16 負
8. 紅翼先鋒 - 3 勝 18 負

好野 木村隊入到下一 round
呢一 round 緊要啦
前面 21 輪可以求其玩下 , 反正入到 6 強就得
分數又唔會帶入第 2 round
但第 2 round 就緊要啦 , 一輸波就危險
呢一 round 最後嘅第一名可以直入決賽
第二三名會打一場半決賽 , 爭一個決賽席位
希望木村可以打到最後先退役啦

想知日本聯賽有冇咩新星比較突出
Wonders 發表於 2017-1-31 20:22
淨係睇左一兩場 賽制唔吸引所以唔想睇 1st round
第 2 round 先開始睇

第一名都要輸六場 都真係幾激烈下
見This Is Volleyball成日播 但始終水平唔算太高 ...
stopzi 發表於 2017-2-1 10:19
水平都係差唔多 都係一兩隊比較勁少少
第 1 round 真係唔係好重要 只要喺前 6 名就得 所以都有可能好多隊會用幾場黎練下兵
你講得好啱 真係唔算高 外援可以成日一場就可以拎 30+ 其次又無主客場 只係成個包裝做得好好睇

證明矮快打法真係過時
要靠高大重炮
Wonders 發表於 2017-2-1 18:19
但幾年前日本成績好嗰時 , 去到 13 亞錦賽中國輸泰國 , 14 兩次輸日本 , 甚至 15 中國艱難贏泰國
都有人話小球串聯係非常重要 , 無呢樣野一味靠高大係絕對唔可能

依家高大小球串聯好有中美塞巴 (相對中美塞, 巴其實都算矮)
小球串聯好會難纏d, 如果難下球 只係 ...
Wonders 發表於 2017-2-1 18:35
其實我覺得排球係一個好啱所有人嘅運動 , 高人有高人嘅優勢 , 矮人都有矮人優勢高人進攻攔網有優勢 , 矮人一傳防守有優勢 , 調返轉當然係佢地嘅劣勢
亦都當然高人唔一定一傳防守唔好 , 例子有而家嘅 CHN , 以前有 Sokolova , 金哥都算一個
矮人都唔一定進攻攔網唔好 , 以前嘅 CUB , Luis 係代表 , 而家 Fe Garay 都係代表 , 只要身體質素好 , 跳得高 , 喺網上一 D 都會輸比高人
只係呢個定律唔係人人都可以打破 , 真正打破到真係少數
而家排球網上嘅爭奪咁激烈 , 當然高人係有 D 優勢嘅
但又唔可以忽視後防嘅重要性 , 無好嘅後防點會有防反 , RUS 嗰 D 後防球係救到呀 , 但係都係質量唔好好多都係無攻過網
所以而家好多隊都唔敢用 2 個 190+ 主攻做首發
就係因為想喺攻防做返個平衡
一個小主主職小球串聯 , 大主主職進攻 , 當然前提佢地進攻小球都要合格
一直以黎其實都係小球串聯同進攻 , 2 樣都好重要 , 無邊樣都唔得
就以日本做例子 , 其實高度無咩點變變 , 點解上個周期咁好 , 今個周期咁差
而且上個周期仲有個 159 嘅竹下佳江 , 都可以帶領球隊拎左 2 塊銅牌
主要原因都係因為球員各方面嘅下滑
自身實力唔全面 , 你睇返 10 11 12 佢地嘅比賽就知
個個都識發識打識救識調 ... 二傳可以喺場上做到自由人嘅野 , 自由人可以喺場上做到二傳嘅野
邊攻兩邊都識打 , 木村江畑唔高但又有好高嘅成功率 , 副攻又全面 , 而且攔網好好
但里約周期 ... 邊攻全部進攻疲軟 , 副攻進攻唔全面 , 攔網更加唔洗講 , 二傳欠缺經驗 , 自由人都係好好咁完成自己任務 , 真鍋帶 2 個自由人更加可以確定呢樣野 , 如果邊攻一傳係靠得住咁就唔使帶 2 個自由人 , 甚至之前落選賽仲要用 3 個

而家好多隊都明顯分左小主同大主出黎
包括有中國 塞國 韓國 俄羅斯等等
共同特點係大主都係有好強既硬實 ...
stopzi 發表於 2017-2-2 00:14
荷蘭 意大利 都分左小主同大主其實美國都明顯
Larson Robinson 小主 , Hill 大主
都係主職進攻 , 不過只係相比你提起過嘅中塞韓俄差幾個 level
而 Miha 真係 ... 我覺得佢往後可能無咩作為
一黎佢有身高但係無彈跳 , 都係低點暴扣 , 容易被攔
二黎佢真係好容易攰 , 而家正值顛峰 , 連續幾場出黎打體力都應付唔到 , 次次都係靠休息幾場之後爆發一兩場 , 好難想像佢下滑之後會變成點

一錘定音嘅球員絕對係每個球隊都需要
12 年中國輸左比日本 , 大家都覺得球員係有水平 , 但關鍵時候就缺少類似木村嘅角色
導致關鍵分隊員都無底

至於搏發球都好似係呢 2 個周期先開始嘅潮流
都唔知由邊隊開始帶起 , 搞到而家隊隊發球都咁勁
所以而家一傳真係好難接得好
不過我諗都應該都會開始有人去研究點樣可以接得好 D
相信黎緊幾年開始 D 一傳應該又會好返 D

其實講到咁多真係全面最重要
奧運帶就帶到 12 個人
全隊只要有一個明顯嘅短板
肯定會比人追住黎打

搏發球搏到連一眾副攻既跳飄都係咁失誤點算名單: Adams Belien Chirichella Rasic

跳飄同大力 ...
stopzi 發表於 2017-2-2 20:22
Chirichella 嗰 D 發球幾乎係發一球然後送一球
我覺得 跳飄 >> 跳發 , 跳發如果唔彈網個波基本都喺後場 , 所以企後 D 接就可以
但跳飄真係好難講 , 發一個波有機會過網急墜落喺前區 , 亦可以發去後場 , 企前唔係 , 企後又唔係

深度討論嘎
Wonders 發表於 2017-2-2 20:41
所以呢個 post 咪有分加囉

55  幾時有2016總結
Wonders 發表於 2017-2-2 20:44
仲慢慢欣賞緊奧運同大獎賽嘅比賽
預計中聯打完就有

應該發展到除左二傳之外其他攻手都要負責接一傳
stopzi 發表於 2017-2-2 20:51
接應接一傳真係有機會 而家發球咁勁 長期靠固定左嘅 3 個主攻加自由人真係好易出事
大獎賽得中巴 3:0 嗰場 loop 得過
期待呀
Wonders 發表於 2017-2-2 20:52
仲有好多
呢場真係可以比中女自High十年日本12奧運贏中國都應該可以Loop足十年 ...
stopzi 發表於 2017-2-2 20:58
真係由 12 loop 到 16 不過又真係難得一遇嘅機會 , 遲 D 2020 應該又會用返 12 年戰績去叫大家期待日本女排

睇下世錦同奧運日本又排咩賽程 經常 ...
stopzi 發表於 2017-2-2 21:30
都應該又係蛇型分組 咁樣東道主前段一向有利 但世錦賽到後面一定要打強隊 避亦避不開
諗起黎緊四年嘅大賽就驚 日泰落選賽2.0再發生
Wonders 發表於 2017-2-2 21:30
日唔使打啦 泰 2020 入奧運機會比 2016 仲要大 , 希望今次真係可以入到
希望新一個週期 所有教練既EQ可以提高所有黑哨既Referee 可以被DQ
陳陳使唔使總結埋邊場有黑哨{:1_ ...
stopzi 發表於 2017-2-2 21:35
嘩 淨係記得日泰嗰場之外都無印象

2017 世界女排大獎賽 賽程賽果

第一周
Pool A : 土耳其安卡拉站
07.07 21:30 土耳其 VS 塞爾維亞
07.08 00:30 比利時 VS 巴西
07.08 21:30 巴西 VS 塞爾維亞
07.09 00:30 土耳其 VS 比利時
07.09 21:30 塞爾維亞 VS 比利時
07.10 00:30 土耳其 VS 巴西

土耳其站排名 1.  2.  3.  4.

Pool B : 中國昆山站
07.07 15:00 美國 VS 俄羅斯
07.07 19:00 中國 VS 意大利
07.08 15:00 意大利 VS 美國
07.08 19:00 中國 VS 俄羅斯
07.09 15:00 俄羅斯 VS 意大利
07.09 19:00 中國 VS 美國

中國站排名 1.  2.  3.  4.

Pool C : 荷蘭阿珀爾多倫站
07.07 23:30 荷蘭 VS 多米尼加
07.08 02:30 日本 VS 泰國
07.08 23:30 荷蘭 VS 泰國
07.09 02:30 多米尼加 VS 日本
07.09 23:30 荷蘭 VS 日本
07.10 02:30 泰國 VS 多米尼加

荷蘭站排名 1.  2.  3.  4.
=======================================
第二周
Pool D : 日本仙台站
07.14 14:40 巴西 VS 塞爾維亞
07.14 18:10 日本 VS 泰國
07.15 13:10 日本 VS 塞爾維亞
07.15 16:10 巴西 VS 泰國
07.16 12:15 日本 VS 巴西
07.16 15:10 塞爾維亞 VS 泰國

日本站排名 1.  2.  3.  4.

Pool E : 澳門站
07.14 16:00 美國 VS 土耳其
07.14 20:00 中國 VS 意大利
07.15 14:30 美國 VS 意大利
07.15 17:00 中國 VS 土耳其
07.16 13:00 土耳其 VS 意大利
07.16 15:30 中國 VS 美國

美國站排名 1.  2.  3.  4.

Pool F : 俄羅斯葉卡捷琳堡站
07.14 19:40 荷蘭 VS 比利時
07.14 22:10 俄羅斯 VS 多米尼加
07.15 19:40 荷蘭 VS 多米尼加
07.15 22:10 俄羅斯 VS 比利時
07.16 19:40 多米尼加 VS 比利時
07.16 22:10 俄羅斯 VS 荷蘭

意大利站排名 1.  2.  3.  4.
=======================================
第三周
Pool G : 香港站
07.21 18:30 塞爾維亞 VS 俄羅斯
07.21 21:00 中國 VS 日本
07.22 13:15 塞爾維亞 VS 日本
07.22 15:45 中國 VS 俄羅斯
07.23 13:15 日本 VS 俄羅斯
07.23 15:45 中國 VS 塞爾維亞

香港站排名 1.  2.  3.  4.

Pool H : 泰國曼谷站
07.21 16:00 意大利 VS 土耳其
07.21 19:00 泰國 VS 多米尼加
07.22 16:00 意大利 VS 多米尼加
07.22 19:00 泰國 VS 土耳其
07.23 16:00 多米尼加 VS 土耳其
07.23 19:00 泰國 VS 意大利

泰國站排名 1.  2.  3.  4.

Pool I : 巴西庫亞巴站
07.21 03:05 巴西 VS 比利時
07.21 06:05 美國 VS 荷蘭
07.22 03:05 巴西 VS 荷蘭
07.22 06:05 美國 VS 比利時
07.23 22:10 巴西 VS 美國
07.24 01.10 比利時 VS 荷蘭

巴西站排名 1.  2.  3.  4.
總決賽 [8.2-8.6 中國南京]

A 組 : 中國(主隊) | 預賽第三名 | 預賽第四名 |
B 組 : 預賽第一名 | 預賽第二名 | 預賽第五名 |

08.02 預賽第一名 VS 預賽第五名
08.02 中國 VS 預賽第四名

08.03 預賽第二名 VS 預賽第五名
08.03 預賽第三名 VS 預賽第四名

08.04 預賽第一名 VS 預賽第二名
08.04 中國 VS 預賽第三名

A 組排名 : 1.  2.  | 3.
B 組排名 : 1.  2.  | 3.

準決賽
08.05
08.05

銅牌戰
08.06

金牌戰
08.06

決賽周最終排名: 1.  2.  3.  4.  5. |

個人獎項
MVP :
==================================
最佳陣容
主攻 1 :
主攻 2 :
副攻 1 :
副攻 2 :
接應 :
二傳 :
自由人 :

大賽主場黑其他隊~
Wonders 發表於 2017-2-2 22:13
三大賽通常會有人睇住 唔敢亂黎
之前世錦 JENNY 去投訴之後 , 打後嘅比賽都無再見到有咁嘅情況

2017 世界男排聯賽 第一檔 賽程賽果

第一周
Pool A : 意大利佩薩羅站
06.02 23:00 巴西 VS 波蘭
06.03 02:00 意大利 VS 伊朗
06.03 23:00 伊朗 VS 巴西
06.04 02:00 波蘭 VS 意大利
06.04 23:00 波蘭 VS 伊朗
06.05 02:00 意大利 VS 巴西

意大利站排名 1.  2.  3.  4.

Pool B : 塞爾維亞諾威薩站
06.02 22:00 比利時 VS 加拿大
06.03 01:00 塞爾維亞 VS 美國
06.03 22:00 加拿大 VS 美國
06.04 01:00 比利時 VS 塞爾維亞
06.04 22:00 美國 VS 比利時
06.05 01:00 加拿大 VS 塞爾維亞

塞爾維亞站排名 1.  2.  3.  4.

Pool C : 俄羅斯蘇爾古特站
06.02 19:10 法國 VS 保加利亞
06.02 22:10 俄羅斯 VS 阿根廷
06.03 19:10 保加利亞 VS 阿根廷
06.03 22:10 俄羅斯 VS 法國
06.04 19:10 阿根廷 VS 法國
06.04 22:10 俄羅斯 VS 保加利亞

俄羅斯站排名 1.  2.  3.  4.
第二周
Pool D : 伊朗德黑蘭站
06.09 21:40 塞爾維亞 VS 阿根廷
06.10 00:40 伊朗 VS 比利時
06.10 21:40 比利時 VS 阿根廷
06.11 00:40 伊朗 VS 塞爾維亞
06.11 21:40 塞爾維亞 VS 比利時
06.12 00:40 伊朗 VS 阿根廷

伊朗站排名 1.  2.  3.  4.

Pool E : 保加利亞瓦爾納站
06.09 21:40 加拿大 VS 巴西
06.10 01:10 保加利亞 VS 波蘭
06.10 21:40 巴西 VS 波蘭
06.11 01:10 加拿大 VS 保加利亞
06.11 21:40 波蘭 VS 加拿大
06.12 01:10 巴西 VS 保加利亞

保加利亞站排名 1.  2.  3.  4.

Pool F : 法國波城站
06.09 23:30 意大利 VS 美國
06.10 02:30 法國 VS 俄羅斯
06.10 23:30 美國 VS 俄羅斯
06.11 02:30 法國 VS 意大利
06.11 21:30 意大利 VS 俄羅斯
06.12 00:30 法國 VS 美國

法國站排名 1.  2.  3.  4.
第三周
Pool G : 阿根廷科爾多瓦站
06.16 08:00 巴西 VS 保加利亞
06.16 08:00 阿根廷 VS 塞爾維亞
06.17 08:00 保加利亞 VS 塞爾維亞
06.17 08:00 阿根廷 VS 巴西
06.18 08:00 塞爾維亞 VS 巴西
06.18 08:00 阿根廷 VS 保加利亞

阿根廷站排名 1.  2.  3.  4.

Pool H : 波蘭卡托維治站 [06.15-06.16] | 波蘭羅茲站 [06.17-06.19] |
06.15 23:25 伊朗 VS 美國
06.16 02.25 波蘭 VS 俄羅斯
06.17 23:25 美國 VS 俄羅斯
06.18 02:25 波蘭 VS 伊朗
06.18 23:25 俄羅斯 VS 伊朗
06.19 02.25 波蘭 VS 美國

波蘭站排名 1.  2.  3.  4.

Pool I : 比利時安特衛普站
06.16 23:10 意大利 VS 法國
06.17 02:10 比利時 VS 加拿大
06.17 23:10 法國 VS 加拿大
06.18 02:10 意大利 VS 比利時
06.18 19:00 加拿大 VS 意大利
06.18 22:00 比利時 VS 法國

比利時站排名 1.  2.  3.  4.
總決賽 [7.4-7.8 TBA]

A 組 : TBA(主隊) | 預賽第三名 | 預賽第四名 |
B 組 : 預賽第一名 | 預賽第二名 | 預賽第五名 |

07.04 預賽第一名 VS 預賽第五名
07.04 TBA VS 預賽第四名

07.05 預賽第二名 VS 預賽第五名
07.05 預賽第三名 VS 預賽第四名

07.06 預賽第一名 VS 預賽第二名
07.06 TBA VS 預賽第三名

A 組排名 : 1.  2.  | 3.
B 組排名 : 1.  2.  | 3.

準決賽
07.07
07.07

銅牌戰
07.08

金牌戰
07.08

決賽周最終排名: 1.  2.  3.  4.  5. |

個人獎項
MVP :
==================================
最佳陣容
主攻 1 :
主攻 2 :
副攻 1 :
副攻 2 :
接應 :
二傳 :
自由人 :