返回列表 發帖

2017 - 2018 意大利女排甲組聯賽 季後賽 半準決賽 第二場 賽果

03.25 03:30 Pesaro [7] 1 : 3 Scandicci [2]    (25:23 20:25 23:25 19:25)  [勝場大比分 - 0 : 2]
03.25 23:00 Monza [5] 1 : 3 Busto Arsizio [4]  (10:25 25:17 15:25 18:25)  [勝場大比分 - 1 : 1]
03.25 23:00 Modena [6] 1 : 3 Conegliano [3]  (19:25 23:25 25:23 20:25)  [勝場大比分 - 0 : 2]
03.25 23:00 Firenze [8] 1 : 3 Novara [1]     (25:17 23:25 22:25 22:25)  [勝場大比分 - 0 : 2]

孫海平終於有得入圍 !!! 好好努力

2017 - 2018 意大利男排甲組聯賽 季後賽 半準決賽 第三場 賽果

03.25 01:00 Trentino [4] 3 : 0 Verona [5]    (25:20 25:22 25:15)  [勝場大比分 - 2 : 1]
03.26 00:00 Perugia [1] 3 : 0 Ravenna [8]    (25:19 25:18 25:23)  [勝場大比分 - 2 : 1]

計埋集訓緊嘅17人,如無退隊情況嘅話,宜家嘅分布會係:

主攻:劉曉彤、金燁、任凱懿、劉晏含、張常寧、 ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-26 16:26
已經有人前幾日調左出隊了
朱悅洲 , 錢靖雯 , 吳晗 同 金燁
許璐瑶 好似都走左

孟豆確實意外 , 亦都比較幸運 , 因為國家隊無二傳 , 佢前幾個禮拜已經去左國家隊報到
而家可以繼續留低 , 相信唔太差 , 記得以前姚迪都係無點打過嘅情況之下入選

孫海平如果以呢個賽季黎講都可以講得上係意外 , 不過由佢打青年隊開始嘅時候我相信教練組已經有留意佢
畢竟嗰年各個組別嘅青年組成績都拎到冠軍返黎 , 佢嘅傳球亦係功不可沒嘅
只不過遼寧一直唔比機會佢 , 國家隊嗰時亦已成框架
等到今年聯賽先有得出場 , 再有機會入國家隊

王思敏方面去左讀書 , 好似已經退役 ...
孟子璇其實同上面加上佢隊友劉立雯比較 , 佢係有差距嘅
佢喺天津主接一傳 , 比較少機會見到佢防守 , 呢個首先應該會扣左分先
但佢一傳都唔係太好 , 明明人都到左啱嘅位置但係都接唔好 , 簡單黎講就係手感偏弱
所以佢未能入選唔意外 , 但睇得出佢好努力 , 我相信佢會有進步嘅

因為今年比賽太多 , 亞洲盃 + 瑞士賽 要一批人打
世錦賽 + 亞運會 要另一批人打
排聯就兩批人都會一齊參加
所以我諗應該仲會有一個階段再招隊員

ohhh咁接應都仲係靠兩個老將加小宇,練陣嘅話張常寧李盈瑩都有可能客串下,話哂兩人打過呢個位置,郎導 ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-26 21:59
對 ! 練陣肯定咩人可能連位置都會輪流調換黎打 !
今年入選嘅人我見球迷同教練嘅諗法居然比較相近
希望李靜同楊舟可以入到圍啦 !

男排都公布左第一批嘅名單
亦都好明確講到會用大國家隊雙線作戰

中國男排第一批集訓名單
北京 張秉龍
河北 侯垠龍
遼寧 肖利家
上海 陳龍海
江蘇 張晨 , 于垚辰 , 周立迎 , 楊天緣
浙江 金志鴻 , 朱志遠 , 張景胤 , 陳磊煬
山東 季道帥 , 李柏翰 , 張祖源 , 劉 濛
河南 李睿 , 杜坤宇
湖北 周行
廣東 鄭光源 , 陳嘉杰

到第二批集訓名單出左之後再將佢地組織埋一齊
到最後北京應該會最多人入圍吧 !

楊舟腳傷唔輕加身高唔算高, 攔二號位背飛稍弱, 中超又冇強力接應俾佢練,除非新人唔爭氣否則都幾攔入圍,  ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-27 00:01
係呀 以實力黎講打一隊會比較困難 唯有睇睇有無一個入圍二隊嘅機會啦
打小比賽佢地都係可以嘅 !

2017 - 2018 巴西女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第二場

03.27 06:00 Osasco Volei Nestle 3 : 1 Praia Clube  (25:17 25:23 20:25 25:14) [勝場大比分 - 1 : 1]
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 11 | 25 : 17 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 16 : 14 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 20 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 4 | 16 : 8 | 25 : 14 | 3 : 1

首發
Osasco
大主 - 12. Mariana | 小主 - 5. Leyva
大副 - 20. Ana | 小副 - 3. Ninkovic
接應 - 16. Tandara
二傳 - 14. Fabiola
自由人 - 19. Tassia

Clube
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 10. Amanda
大副 - 2. Fabiana | 小副 - 1. Walewska
接應 - 14. Fawcett
二傳 - 4. Claudia
自由人 - 17. Suelen

Osasco 2.25 : 1.57 Clube
3:0 - 8.00 | 3:1 - 6.00 | 3:2 - 5.50
0:3 - 4.33 | 1:3 - 4.00 | 2:3 - 4.50

2017 - 2018 巴西女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第二場

03.27 08:30 SESC-RJ 3 : 0 Minas (25:16 25:21 25:14) [勝場大比分 - 2 : 0]
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 8 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 16 : 15 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 10 | 25 : 14 | 3 : 0

首發
SESC
大主 - 1. Gabi | 小主 - 17. Drussyla
大副 - 2. Mayhara | 小副 - 6. Juciely
接應 - 15. Monique
二傳 - 12. Roberta
自由人 - 14. Fabi

Minas
大主 - 9. Rosamaria | 小主 - 10. Newcombe
大副 - 2. Gattaz | 小副 - 1. Mara
接應 - 12. Hooker
二傳 - 3. Macris
自由人 - 19. Leia

SESC 1.61 : 2.20 Minas
3:0 - 4.75 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.50
0:3 - 7.00 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.00

寶寶還是主力打小主攻較好,因為需要接六輪一傳 , 現在惠隊退了後國內好似只得寶寶可以勝任真正小主的角 ...
universal 發表於 2018-3-27 09:34
er ... 我想講中國而家嘅接應要求同以前美國嘅接應要求唔一樣以前美國強力接應多的是 , 所以可以用 Haneef 高舉高打
中國無呢類型嘅隊員 , 盈瑩更加唔係高舉高打 , 強唔強力要再觀察
但重點係中國而家嘅接應要求係講求綜合能力
除左要有一傳能力仲要有得分能力 , 唔一定得分要多過主攻

而以而家全世界接應比主攻更需要嘅係小球
無攻球你見對面都係推比或二傳同接應
另外一樣係調整傳球包括上手傳球同下手墊傳

若果打一個出奇不意,可以
但大比賽要固定陣容出場嘅時候
揀嘅陣容一定要合理而實用
技術唔可以偏科
並唔係話邊個進攻強就用邊個打咩位

2017 - 2018 巴西女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第二場 賽果

03.27 06:00 Osasco Volei Nestle [4] 3 : 1 Praia Clube [1]   (25:17 25:23 20:25 25:14)  [勝場大比分 - 1 : 1]
03.27 08:30 SESC-RJ [2] 3 : 0 Minas [3]          (25:16 25:21 25:14)  [勝場大比分 - 2 : 0]

今日 Osasco 同 Clube 打得好精彩 !
恭喜 Osasco !
上場嘅比賽睇返第五局
如果無 Fabiana 真係會輸

而且如果呢場輸埋咁 Clube 就 bye bye
好彩上場第五個嘅逆轉
黎到而家可以再返去主場打
啱啱睇得好零碎
今晚再睇返全場 !

而於 Minas ... 徹底無語
第二局領先好幾分
都係犯同樣嘅錯誤
最後淘汰亦都怪唔得其他人
所以恭喜 SESC 又入決賽 !

Clube 同 Osasco 第三場比賽喺星期六朝早 8 點 30 打
呢個時間 , 好 !
希望 Clube 加油啦

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 季後賽 總決賽 第五場

03.27 19:30 天津渤海銀行 0 : 3 上海光明優倍 (19:25 19:25 11:25) [勝場大比分 - 2 : 3]
第 1 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 19 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 9 : 16 | 19 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 3 : 8 | 6 : 16 | 11 : 25 | 0 : 3

首發
天津
大主 - 1. 李盈瑩 | 小主 - 20. 劉曉彤
大副 - 15. 王媛媛 | 小副 - 6. 王寧
接應 - 7. 楊藝
二傳 - 16. 姚迪
自由人 - 13. 孟子旋

上海
大主 - 10. 金軟景 | 小主 - 5. 張軼嬋
大副 - 15. 馬蘊雯 | 小副 - 17. 楊舟
接應 - 6. 曾春蕾
二傳 - 18. 米楊
自由人 - 1. 王唯漪

天津 1.83 : 1.83 上海
3:0 - 6.00 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.00 | 1:3 - 4.75 | 2:3 - 4.75

天津黎到最後一個主場
上海唔想再做追趕者
呢一場兩隊肯定都會拚命
好有懸念嘅一次對決

先發嘅輪次
睇到曾曾同盈瑩喺同一輪
睇睇今次曾曾會唔會被限制住

大花蕾 第一局发挥得太好了
youfuqi 發表於 2018-3-27 19:56
佢一開始打避手線兩個出界之後
扣球同埋處理球都開始有變化
自我調整得非常出色

你在哪里收看联赛呢
youfuqi 發表於 2018-3-27 20:08
通常我會去 feiliu 睇
或者 YouTube live 有高清直播
仲有會去新浪直播室
因為屋企人都想睇所以用 YouTube 放上電視一齊睇

第二局都係打得好好
米楊今日傳得都好好 !

嘩 王佳敏 事隔唔知幾耐終於有得上場

圣地主场 魔性喇叭 又出现了 哈哈哈哈
youfuqi 發表於 2018-3-27 20:31
聽得好清楚
曾春蕾下網
米楊退役
仲有咩殘花敗柳米楊下網
結果米楊發球得分 !

上海發球攔網無得挑剔
希望贏埋第三局
stopzi 發表於 2018-3-27 20:32
完全係壓倒性 , 而且打到黎中段都係氣勢十足
贏下應該無問題啦

恭喜上海
完美發揮
米楊今場傳得好好 , 本場 MVP 無爭議
希望第六場可以贏埋佢

哈哈哈 狠狠给了圣地一耳光
王唯一 今天也值得mvp
youfuqi 發表於 2018-3-27 20:59
隊員換左一批
但球迷仍然都係呢批人
上海厲害 , 佢地越叫越打得好
對 ! 今個賽季佢嘅防守都係救得非常有質量嘅 , 希望最後自由人獎係 佢 or 夢潔 其中一個拎

2017 - 2018 土耳其女排甲組聯賽 季後賽 準決賽 第二場

03.27 23:30 Vakifbank 3 : 2 Galatasaray (25:23 24:26 22:25 32:30 15:8) [勝場大比分 - 2 : 0]
第 1 局 - 6 : 8 | 10 : 16 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 4 : 8 | 15 : 16 | 24 : 26 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 14 : 16 | 22 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 5 | 14 : 16 | 32 : 30 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 4 | 10 : 6 | 15 : 8 | 3 : 2

首發
VakifBank
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 2. Gozde
大副 - 6. Akman | 小副 - 16. Rasic
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 11. Naz
自由人 - 1. Orge

Galatasaray
大主 - 1. Cetin | 小主 - 18. Rabadzieva
大副 - 8. Jack | 小副 - 14. Ruseva
接應 - 17. Neslihan
二傳 - 11. Alikaya
自由人 - 3. Gizem

VakifBank 1.06 : 8.00 Galatasaray
3:0 - 1.72 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 7.50
0:3 - 29.00 | 1:3 - 21.00 | 2:3 - 17.00

Koshe 打唔到 , Seda 應該都上唔到
今場唔通小美女會首發出場 ?

第一局 GALA 嘅發球又見成效
銀行今日一開始到而家嘅一傳都無好過
來回球亦都打得有 D 急
希望隊員能夠冷靜 D
輪到自己發球嘅時候爭取機會破佢發
爭取防反
加油加油 !

對 就係咁樣 !
由自己嘅發球輪做好
你發得好對面就無發球機會
呢點後段貫徹得好好
恭喜銀行 !

第二局都係呢個劇本
唔緊要 先打好一個一攻先
然後自己個發球輪做好就可以
加油 !

比較可惜
第二局去到最後機會好大
但就出現兩個一傳失誤
第三局加油 !

Rabadzieva連續兩個ace
stopzi 發表於 2018-3-28 00:55
今日佢地 d 發球不停變化
內媽 Raba 呢 2 個一時跳發一時企喺度發
仲要企喺唔同位置
所以有時看似難度唔大
但實際上佢嘅變化都令到接發球好困難

第四局開局二媽嘅發球都係有變化嘅
右方發球之後下一球去左左方發

加油呀
自己嘅發球唔好失誤呀 ! 咁好難打 !

32 比 30 終於打中 !

今場發球失誤都幾多
CRS 發表於 2018-3-28 01:33
而且有幾輪發得太隨意啦
特別係 Akman Gunes 呢 2 輪 失誤之餘仲睇唔出有咩目的

剛才 23 比 24 呢球真係敢發呀
就差一點就界外

我諗朱朱本身都無諗住咁搏
stopzi 發表於 2018-3-28 01:52
我都有咁嘅感覺
佢應該真係無諗咁多,應該就諗住同上一個發球有少少變化就 ok
多得呢分炸真係 ! 太關鍵啦 !

GALA 教練使唔使 ... 好似快要除衫咁款 ...
結果收到紅牌一張 !

最後朱朱叉燒打中 !
恭喜銀行晉級總決賽 ! WOW !

2017 - 2018 土耳其女排甲組聯賽 季後賽 準決賽 第二場 賽果

03.25 19:00 Eczacibasi [1] 3 : 0 Fenerbahce [4]  (25:23 25:18 30:28)  [勝場大比分 - 2 : 0]
03.27 23:30 Vakifbank [2] 3 : 2 Galatasaray [3]  (25:23 24:26 22:25 32:30 15:8)  [勝場大比分 - 2 : 0]

笑死 佢愈嬲 朱朱就愈攞分
stopzi 發表於 2018-3-28 02:06
而且朱朱場外救球都無犯規
佢已經開始亂咁叫,即使雙方無身體接觸,但係已經造成干擾
所以收到紅牌真係好抵死

黎緊打完歐冠半準決賽嘅第二輪之後
就會開始土甲嘅總決賽
以五場三勝嘅形式決出聯賽總冠軍 !

而根據先前土耳其排聯公布嘅賽程
主場次序方面應該係
銀行先打二個主場
E 家打後三個主場
最後可能會有改變
一切以最後公布嘅為準 !

有你既資料實在太好 thanks!
CRS 發表於 2018-3-28 02:16
太客氣啦你 , 唔好咁講啦

2017 - 2018 意大利女排甲組聯賽 季後賽 半準決賽 第三場 賽果

03.29 02:30 Busto Arsizio [4] 3 : 0 Monza [5]  (25:18 25:19 25:17)  [勝場大比分 - 2 : 1]

Diouf打得好好
但係好似傷咗
stopzi 發表於 2018-3-29 15:04
你睇左呢場 ? Diouf 傷左 ?
我以為今日係 28 號 ... 記錯日子所以一間先睇返

但有睇第二場 live , Busto Arsizio 一直以跳發施壓 , 所以第一局大比分領先
第二局到 Monza 跳發施壓 , 後面兩局到返 Busto Arsizio 都係跳發施壓
記得場比賽好快就打完 , 同埋一傳飛得太厲害 , 看點唔多
但 Monza 真係 ... 明明前面贏左一場 , 返去主場真係好大機會取勝 , 但就打到毫無還手之力
所以去到第三場未打之前已經感覺到最後都係 Busto Arsizio 出線
不過都想睇返點解輸左

先恭喜女排意甲晉級嘅四強球隊
Novara , Scandicci , 科內 , Busto Arsizio
根據之前提起嘅規則
因為意甲無銅牌戰
所以 Scandicci 已經拎到下個季度嘅歐冠資格 !!!
恭喜 Scandicci 首次打入歐冠

而男排意甲方面 , 正進行緊意甲四強戰 !
恭喜 Lube 主場險勝 Modena ! Yeah !
另一場 Perugia VS Trentino 將喺一間進行 !

2018 澳門銀河娛樂國際排聯世界女子排球聯賽
澳門站嘅比賽將於 5 月 22 號 (二) 到 5 月 24 號 (四)
澳門站嘅對手有 中國 , 塞爾維亞 , 泰國 同埋 波蘭
將於下個禮拜一即 4 月 2 號 開始開賣 !!!
賽事門票由四月二日早上十一時起開始發售
有意購票人士可親臨澳門十五間指定的 OK 便利店或登入賽事網站 www.macaovnl.com 進行網上訂票
票價每日為澳門幣一百五十元
每張門票可觀賞當天兩場賽事,不設劃位

為優惠球迷及早購票
凡於四月二日至五月廿一日期間到指定OK便利店或網上一次過購買連續三日門票
即可獲七折優惠
套票優惠折扣至當中一天售罄為止

知呢度好多人都會去澳門站
比大家參考一下
官網 : www.macaovnl.com
報導 : http://sports.happymacao.com/place/view/681.html

至於香港站 , 就快會公布 ! 一有消息即刻同大家分享

俄超女排方面 , 啱啱打完四強賽第二場其中一區嘅爭奪 !
恭喜 Kazan 再贏一仗 ! 再度晉級決賽
另一區 Yenisey VS Moscow 將會喺聽晚進行

土甲女排 5 - 8 名排位賽方面
Belien 同 Nikolova 嘅 Bursa 同 Buijs 同 Carol 嘅 Nilufer Bld
爭奪非常激烈

Nilufer Bld 先喺主場 1 比 3 Bursa
跟住 Bursa 主場 2 比 3 Nilufer Bld
生死戰 Bursa 主場 1 比 3 Nilufer Bld
恭喜 Bursa 晉級 !

而另一區 Rykhliuk 嘅 Besiktas 對住 Salas 嘅 Halkbank
Besiktas 先喺主場 3 比 2 大逆轉 Halkbank
第二場 Halkbank 1 比 3 不敵 Besiktas
恭喜 Besiktas 晉級 !

黎緊 Halkbank 同 Nilufer Bld 將爭奪第 7 名
Bursa 同 Besiktas 將爭奪第 5 名 , 以及下個季度嘅歐洲挑戰盃參賽資格

2017 - 2018 土耳其女排甲組聯賽 季後賽 總決賽 賽程

04.18 00:00 Vakifbank [2] VS Eczacibasi [1]
04.19 23:30 Vakifbank [2] VS Eczacibasi [1]
04.22 21:30 Eczacibasi [1] VS Vakifbank [2]
04.25 00:00 Eczacibasi [1] VS Vakifbank [2]
04.28 00:00 Eczacibasi [1] VS Vakifbank [2]