返回列表 發帖
2017 - 2018 巴西女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第四場 賽果

04.03 08:30 Osasco Volei Nestle [4] 3 : 1 Praia Clube [1]   (31:29 27:25 24:26 25:19)  [勝場大比分 - 2 : 2]

最後一場嘅比賽快開始啦 !
真係好難預計會打成點樣 !

WOW 第一局兩隊都打得好精彩, 好有懸念
去到中段四梅開始得分之後 , 上海邊攻進攻點開始更加分散 , 令到上海獲得第一局嘅勝利

如果唔係有野攔住我諗真係救得返
可惜最尾一傳接唔好
Amanda調整攻又麻麻
不停送防返比Osasco
最尾Tandar ...
stopzi 發表於 2018-4-3 20:07
肥坦真係好厲害 , 反擊球比佢都打中
不過 Tiffany 應該勁 D

第二局都係相當有懸念 , 但曾曾被攔兩個之後 , 天津就拉開左比分 , keep 住去到局尾
所以一 D 小環節要更加注意 , 千萬唔好比對手限制住一個點 , 呢段時間二傳嘅傳球需要合理

緊張到唔敢睇,希望上海贏到
Nathan 發表於 2018-4-3 20:40
yes , 第三局都係超有懸念

曾曾又世界波!!!!
stopzi 發表於 2018-4-3 20:47
太勁啦 花蕾

omg!!!啱啱嗰球吊球又係靚到!!!!
stopzi 發表於 2018-4-3 20:53
嘩 OMG 打極唔死 全家係咁叫

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 季後賽 總決賽 第七場

04.03 19:30 上海光明優倍 2 : 3 天津渤海銀行  (25:21 22:25 25:18 22:25 14:16) [勝場大比分 - 3 : 4]
第 1 局 - 6 : 8 | 15 : 16 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 22 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 25 : 18 | 2 : 1
第 4 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 22 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 3 : 5 | 5 : 10 | 14 : 16 | 2 : 3

首發
上海
大主 - 10. 金軟景 | 小主 - 5. 張軼嬋
大副 - 15. 馬蘊雯 | 小副 - 17. 楊舟
接應 - 6. 曾春蕾
二傳 - 18. 米楊
自由人 - 1. 王唯漪

天津
大主 - 1. 李盈瑩 | 小主 - 20. 劉曉彤
大副 - 15. 王媛媛 | 小副 - 6. 王寧
接應 - 7. 楊藝
二傳 - 16. 姚迪
自由人 - 13. 孟子旋

上海 1.40 : 2.75 天津
3:0 - 3.40 | 3:1 - 3.60 | 3:2 - 4.50
0:3 - 10.00 | 1:3 - 7.50 | 2:3 - 6.50

我都係咁叫太精采啦!!!
stopzi 發表於 2018-4-3 20:59
呢 2 隊入決賽絕對係實至名歸
而家完全已經拋開曬所有技術性嘅野
不過都係要冷靜一下 , 希望上海繼續打好 !!!!!!!!!!

對!!上海唔好咁急!!
捉到防返要好好把握住!!
唔好又打失
stopzi 發表於 2018-4-3 21:30
加油加油 ! 還有機會呀 !!!

加油上海 !!!!!!!! 加油 ! 加油呀 !!!

真係要放開打啦 , 打得太緊啦 !!!

其实天津女排夺冠 对中国女排更看到希望
全华班 全是小将.....
大家希望上海夺冠是因为情感原因 都是老将 ...
youfuqi 發表於 2018-4-3 21:55
聯賽一向唔係睇呢 d 野

恭喜天津 !

稍後會有頒獎禮
唔知會有 D 咩獎頒呢

有無link
stopzi 發表於 2018-4-3 22:14
https://www.youtube.com/watch?v=zkHeQ4jS6kY
呢到再播緊
另外 CCTV5 , 五星體育 , 天津體育 仲播緊

首先頒發本場最佳 : 李盈瑩

同样恭喜
天津不出意外又要开启排球新时代了......
youfuqi 發表於 2018-4-3 22:15
唔一定 , 下年肯定又有變化 !

上海輸好失望

就好似2012年奧運輸比日本咁
Nathan 發表於 2018-4-3 22:26
好可惜呀真係 跟住又要各散東西了

其他队都没看到好苗子
江苏昙花一现
youfuqi 發表於 2018-4-3 22:37
聯賽主要都係有好多意想不到嘅變化
單憑好苗子唔一定係斷定整個球隊未來嘅水平
球隊可以增內外員補強 , 或者引外教提升訓練水平 , 仲有可能會有賽制上嘅改動等等

就好似你上季完左你會覺得江蘇會開始天下無敵 , 但結果決賽係上海同天津

好可惜 只可以講唔係每一個球員都可以咁幸運
又差少少。。。
stopzi 發表於 2018-4-3 22:45
可惜花蕾 , 可惜金哥 , 可惜三石 , 可惜小馬 , 可惜米楊 , 可惜楊舟 , 可惜少女 , 可惜四梅 ...
真係太可惜啦
聯賽冠軍真係邊個都想要 , 絕對唔會嫌少 , 今季打得好 , 唔代表下季打得好 , 好似盈瑩咁 , 下季又會唔會有咁好嘅狀態拎到 800 分呢 , 唔一定
所以機會到手 , 一定要全力抓住 ! 如果唔係真係會後悔 , 今季上海就係好好嘅例子

希望上海引kim成功既例可以吸引其他省隊都嘗試引援啦...
始終老將退役好多隊真係有好明顯漏洞, 八強之後直 ...
skyhorse1111 發表於 2018-4-3 22:55
上海 , 北汽 , 恒大 如無意外會引
天津下年引松田明彦 , 應該都會買一個邊攻
引援真係會令成個球市變得更加好 , 金哥真係幫左唔少
另外仲有某 D 球隊唔好再固步自封 , 有多嘅人才就賣出去 , 唔好有自己唔用都唔好比人用嘅心態 ...

米揚真係無間道
Stanley 發表於 2018-4-3 23:18
算啦 佢已經好好架啦
唔知下季上海嘅二傳會點樣 , 米楊可能留低掛 ... 咁卞雨倩仲會喺唔喺到 , 當然仲有季曉晨會點樣
定係 ... 又買一個二傳呢

1. 福建好似都有好初步計劃...
2. 河南雲南四川有人科水的話應該都會引吧...始終一年過後佢地既新人都好 ...
skyhorse1111 發表於 2018-4-4 00:29
1. 希望福建會引吧
2. 要睇下排超整唔整返升降組 , 如果唔整咁佢地想拎成績嘅意欲就變得好少好少
3. 能力係要 , 但都要買一 D 適合自己嘅隊員 , 就前面四川買左 Rachel 同 Newcombe 嗰年就買得非常值啦
4. 搵人將 Fabiana , De Kruijf , Dixon , 大眼 , 肥娜 , Nootsara 呢 D 買過黎啦 , 最好 阿金 同 Miha 都有人買過黎 , 呢 2 個日本都肯去 , 中國肯定出得多錢過日本 , 無理由唔去嘅
5. 如果二傳位置真係唔掂買一個都無問題 , 只要賽季前已經買好就 ok , 因為黎到唔會即刻開始比賽 , 仲有時間可以磨合

2017 - 2018 歐洲女排冠軍聯賽 半準決賽 第二場

04.05 00:00 Dinamo Kazan 3 : 2 Imoco Volley Conegliano (25:15 21:25 20:25 25:17 15:13) [積分 - 1 : 5]
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 9 | 25 : 15 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 13 : 16 | 21 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 4 | 14 : 16 | 20 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 5 : 8 | 16 : 12 | 25 : 17 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 4 | 10 : 8 | 15 : 13 | 3 : 2

首發
Kazan
大主 - 8. Voronkova | 小主 - 7. Kotikova
大副 - 20. Samoilenko | 小副 - 6. Koroleva
接應 - 9. Mammadova
二傳 - 13. Startseva
自由人 - 14. Ulanova

Conegliano
大主 - 2. Bricio | 小主 - 15. Hill
大副 - 11. Danesi | 小副 - 7. Folie
接應 - 13. Fabris
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Kazan 1.83 : 1.83 Conegliano
3:0 - 5.50 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.00 | 1:3 - 4.75 | 2:3 - 4.75

恭喜科內晉級四強
銀行要晉級都應該無咩問題
下半區幾乎可以確定係由 科內 VS 銀行

2017 - 2018 歐洲女排盃 總決賽 第一場

04.04 00:30 Minsk 1 : 3 Eczacibasi  (14:25 21:25 25:22 11:25) [積分 - 0 : 3]
第 1 局 - 5 : 8 | 9 : 16 | 14 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 21 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 25 : 22 | 1 : 2
第 4 局 - 4 : 8 | 7 : 16 | 11 : 25 | 1 : 3

首發
Eczacibasi
大主 - 10. Larson | 小主 - 2. Meliha
大副 - 4. Beyza | 小副 - 9. Busra
接應 - 3. Boskovic
二傳 - 18. Ognjenovic
自由人 - 5. Simge

Minsk 7.00 : 1.08 Eczacibasi
3:0 - 26.00 | 3:1 - 19.00 | 3:2 - 13.00
0:3 - 1.83 | 1:3 - 3.10 | 2:3 - 6.50

WOW 恭喜 E 家總決賽先拔頭籌
希望今晚 Bursa 喺挑戰盃都取得勝利

2017 - 2018 歐洲男排冠軍聯賽 半準決賽 第一場

04.05 02:30 ZAKSA Kedzierzyn-Kozle 3 : 2 VfB Friedrichshafen (25:23 25:21 22:25 22:25 15:13) [積分 - 2 : 1]
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 15 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 6 : 8 | 12 : 16 | 22 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 3 : 5 | 7 : 10 | 15 : 13 | 3 : 2

首發
ZAKSA
大主 - 15. Deroo | 小主 - 7. Buszek
大副 - 9. Wisniewski | 小副 - 10. Bieniek
接應 - 11. Torres
二傳 - 6. Toniutti
自由人 - 1. Zatorski

Friedrichshafen
大主 - 7. Protopsaltis | 小主 - 5. Sossenheimer
大副 - 9. Collin | 小副 - 4. Takvam
接應 - 1. Boladz
二傳 - 10. Tischer
自由人 - 13. Steuerwald

ZAKSA 1.16 : 4.50 Friedrichshafen
3:0 - 3.25 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.50
0:3 - 11.00 | 1:3 - 8.00 | 2:3 - 6.50

04.05 02:30 Cucine Lube Civitanova 3 : 1 Diatec Trentino (25:22 23:25 25:19 28:26) [積分 - 3 : 0]
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 15 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 23 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 3 | 16 : 10 | 25 : 19 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 13 : 16 | 28 : 26 | 3 : 1

首發
Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 3. Sander
大副 - 12. Cester | 小副 - 2. Davide
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 11. Christenson
自由人 - 10. Grebennikov

Trentino
大主 - 2. Kovacevic | 小主 - 10. Lanza
大副 - 4. Kozamernik | 小副 - 16. Carbonera
接應 - 7. Vettori
二傳 - 9. Giannelli
自由人 - 17. De Pandis

Lube 1.07 : 7.50 Trentino
3:0 - 2.25 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 5.50
0:3 - 19.00 | 1:3 - 13.00 | 2:3 - 10.00

04.05 02:30 Sir Sicoma Colussi Perugia 3 : 1 Lokomotiv Novosibirsk (24:26 25:15 25:19 25:21) [積分 - 3 : 0]
第 1 局 - 8 : 5 | 15 : 16 | 24 : 26 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 15 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 10 | 25 : 19 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 21 | 3 : 1

首發
Perugia
大主 - 9. Zaytsev | 小主 - 8. Russell
大副 - 17. Anzani | 小副 - 18. Podrascanin
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 13. Colaci

Novosibirsk
大主 - 2. Divis | 小主 - 8. Savin
大副 - 7. Smolyar | 小副 - 20. Kurkaev
接應 - 4. Nilsson
二傳 - 10. Eksi
自由人 - 1. Martynyuk

Perugia 1.03 : 10.00 Novosibirsk
3:0 - 1.80 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 6.50
0:3 - 26.00 | 1:3 - 19.00 | 2:3 - 13.00

打左兩個鐘居然三場比賽都未完
打得太激烈啦

2017 - 2018 歐洲男排冠軍聯賽 半準決賽 第一場 賽果

04.05 02:30 ZAKSA Kedzierzyn-Kozle 3 : 2 VfB Friedrichshafen    (25:23 25:21 22:25 22:25 15:13) [積分 - 2 : 1]
04.05 02:30 Cucine Lube Civitanova 3 : 1 Diatec Trentino      (25:22 23:25 25:19 28:26) [積分 - 3 : 0]
04.05 02:30 Sir Sicoma Colussi Perugia 3 : 1 Lokomotiv Novosibirsk (24:26 25:15 25:19 25:21) [積分 - 3 : 0]

終於都完啦
恭喜 Perugia , Lube 同埋 ZAKSA
ZAKSA 喺落後 4 分之下靠 Buszek 一波發球輪連得 6 分實現逆轉
Lube 亦都喺第 4 局對方拎到 2 個局點之下贏波 , 全取 3 分
希望最後就係呢 3 隊入四強啦

2017 - 2018 歐洲女排挑戰盃 總決賽 第一場

04.04 23:30 Olympiakos Piraeus 2 : 3 Bursa  (17:25 23:25 25:7 25:18 13:15) [積分 - 1 : 2]
第 1 局 - 8 : 3 | 14 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 4 : 8 | 10 : 16 | 23 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 2 | 16 : 6 | 25 : 7 | 1 : 2
第 4 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 25 : 18 | 2 : 2
第 5 局 - 3 : 5 | 7 : 10 | 13 : 15 | 2 : 3

首發
Bursa
大主 - 7. Fatma | 小主 - 6. Leys
大副 - 5. Ergul | 小副 - 9. Belien
接應 - 14. Nikolova
二傳 - 11. Nilay
自由人 - 2. Aylin

Olympiakos 1.83 : 1.83 Bursa
3:0 - 6.00 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.00 | 1:3 - 4.75 | 2:3 - 4.75

WOW ! Bursa 都贏左第一場比賽
恭喜恭喜 ! Nikolova 32 分
希望最後 E 家 同 Bursa 返去主場拎到冠軍

排超全明星賽將會喺 4 月 13 - 14 於深圳市寶安體育中心舉行 !
喺南北明星賽嘅名單之中無左張常寧同埋顏妮
http://www.volleychina.org/b/2018/0404/4609.html
傳聞佢地將加盟歐冠球隊
消息將有待確認

排協轉會名單更新左北汽第三外援 Kubiak 嘅轉會申請 !
預計將會喺今晚總決賽第二場中登場 !

現在國內球迷好似力捧盈瑩做第二主攻,令寶寶大受壓力,不知是否這個原因所以無出現這次明星賽!!

其實 ...
universal 發表於 2018-4-5 13:18
寶寶心理有無咁脆弱呀 ...
另外都有消息話佢本來賽季就已經有傷 , 帶傷上陣打到最後 , 所以比佢休息一陣 , 點都好 , 等公布啦
最後 , 都係嗰句啦 , 攻手需要全面 , 佢都係先打打替補 , 一黎就打主力對佢黎講唔係 D 咩好事

寶寶現在打主攻位最大問題是出手扣球動作太慢,但擊球點不算高,所以經常被防起!!

如果Jenny把左手盈 ...
universal 發表於 2018-4-5 14:14
佢算高架啦 , 起碼有超手能力
不過扣球動作太慢就真係 , 其中一樣佢扣球上步有問題 , 經常扣球前有一下停頓位然後先再起跳 , 人球關係做得唔夠好
另一樣係扣球線路同埋技巧唔夠豐富 , 其中扣球大多都係直上直落嘅球 , 導致有好多波望落好似好大力 , 但其實防守隊員擺好個位已經可以輕鬆防起

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 季後賽 季軍戰 第二場

04.05 19:30 四川 3 : 1 八一盈冠體育 (25:19 19:25 25:20 25:17) [勝場大比分 - 2 : 0]
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 19 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 12 | 25 : 20 | 2 : 1
第 4 局 - 5 : 8 | 16 : 14 | 25 : 17 | 3 : 1

首發
四川
大主 - 7. 杜海翔 | 小主 - 16. Leonardo
大副 - 15. 王兆瑞 | 小副 - 12. 彭世坤
接應 - 11. 劉向東
二傳 - 13. 楊光
自由人 - 6. 陳濤

八一
大主 - 18. 李立業 | 小主 - 4. 袁黨毅
大副 - 11. 李目梓 | 小副 - 1. 杜昊昱
接應 - 14. 修成城
二傳 - 3. 毛天一
自由人 - 15. 曲宗帥

四川 1.16 : 4.50 八一
3:0 - 2.20 | 3:1 - 3.25 | 3:2 - 6.00
0:3 - 15.00 | 1:3 - 12.00 | 2:3 - 10.00

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 季後賽 總決賽 第二場

04.05 19:30 北京汽車 3 : 0 上海金色年華 (27:25 25:20 28:26) [勝場大比分 - 1 : 1]
第 1 局 - 4 : 8 | 14 : 16 | 27 : 25 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 2 | 16 : 8 | 25 : 20 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 14 | 28 : 26 | 3 : 0

首發
北汽
大主 - 7. Tillie | 小主 - 2. Perrin
大副 - 18. 繆阮彤 | 小副 - 9. 谷佳丰
接應 - 11. 江川
二傳 - 6. 李潤銘
自由人 - 17. 丁慧

上海
大主 - 15. Lyneel | 小主 - 7. Conte
大副 - 10. 饒書涵 | 小副 - 12. 張哲嘉
接應 - 18. 王徑一
二傳 - 9. 詹國俊
自由人 - 15. 任琦

北汽 1.66 : 2.10 上海
3:0 - 4.50 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.50

第三局 Kubiak 首發上場

恭喜四川拎到季軍

另外恭喜北汽 ! 第一局落後幾分之下贏下 , 非常關鍵
第三局由 Kubiak 首發會否打得太好
10 扣 9 中 !!! 另外發球有 2 分 , 不過技術統計食左呢 2 分

04.06 00:00 VakifBank Istanbul 3 : 0 Volero Zurich (25:12 25:14 25:17) [積分 - 6 : 0]
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 10 | 25 : 12 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 7 | 25 : 14 | 2 : 0
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 11 | 25 : 17 | 3 : 0

首發
VakifBank
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 2. Gozde
大副 - 6. Akman | 小副 - 16. Rasic
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 11. Naz
自由人 - 1. Orge

Volero
大主 - 6. Dimitrova | 小主 - 18. Lazic
大副 - 11. Todorova | 小副 - 1. Lazarenko
接應 - 10. Bjelica
二傳 - 7. Antonijevic
自由人 - 8. Popovic

VakifBank 1.02 : 11.00 Volero
3:0 - 1.33 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 11.00
0:3 - 51.00 | 1:3 - 41.00 | 2:3 - 26.00

恭喜銀行晉級四強將對陣科內
加油

04.06 02:30 Igor Gorgonzola Novara 1 : 3 Galatasaray SK Istanbul (26:24 20:25 17:25 19:25) [積分 - 2 : 4]
第 1 局 - 5 : 8 | 16 : 15 | 26 : 24 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 20 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 4 : 8 | 9 : 16 | 17 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 5 : 8 | 7 : 16 | 19 : 25 | 1 : 3

首發
Novara
大主 - 4. Plak | 小主 - 12. Piccinini
大副 - 5. Gibbemeyer | 小副 - 10. Chirichella
接應 - 18. Egonu
二傳 - 8. Skorupa
自由人 - 11. Sansonna

Galatasaray
大主 - 1. Cetin | 小主 - 18. Rabadzieva
大副 - 8. Jack | 小副 - 14. Ruseva
接應 - 17. Neslihan
二傳 - 11. Alikaya
自由人 - 3. Gizem

Novara 1.40 : 2.75 Galatasaray
3:0 - 3.50 | 3:1 - 3.60 | 3:2 - 4.50
0:3 - 10.00 | 1:3 - 7.50 | 2:3 - 6.50

GALA 發球真係輪輪都係強輪
而Novara只係得Egonu嘅發球比較有威脅性
可惜GALA嘅強攻較弱
攔網亦只得Jack呢 ...
stopzi 發表於 2018-4-6 03:03
第一局太可惜啦
GALA 打得幾好 , 只不過兩隊差一個 Egonu

希望第二局 GALA 能夠守住啦

追返一局!局尾唔知搞咩
其實換一換走Gimes我覺得已經可以過到
佢真係好少傳短平快/背飛
前面Can ...
stopzi 發表於 2018-4-6 03:36
真係需要領先幾分先可以保證到會贏到
Gamze Alikaya 對吧 ? 佢真係好保守 , 一到關鍵分淨係記得內媽
要敢於發揮呀 !!!
小美女過網點真係好低 , 唯有寄望佢保障環節同發球做得好 D , 而家做得幾好的
Jack 今日發揖非常搶眼 , 希望佢喺前排可以賺到多 D 分